torstai 9. toukokuuta 2024

Vilnan perspektiivistä

 

Suomi ja Liettua

Näin Vilnassa taas oleskellessa pistää silmään, miten täällä on myös Suomi-yhteyksiä, ellei suoria, niin ainakin epäsuoria.

Vilnan kysymys osoittautui tuhoisaksi balttilaiselle yhteistyölle 1920-luvulla. Uusi Liettuan valtio ei hyväksynyt sitä, että uudelleen syntynyt Puola liitti vanhan suuriruhtinaskunnan pääkaupungin omiin maihinsa. Niinpä yhteistyötä puuhaavien reunavaltioiden oli hyväksyttävä joukkoonsa joko Puola tai Liettua, molemmat eivät tulleet.

Samaan aikaan Puolan ja Venäjän suhteet olivat tulehtuneet ja Venäjän liittolainen vuoden 1922 Rapallon sopimuksesta lähtien, Saksa oli myös Puolan, sanoisiko muodikkaasti geopoliittinen vihollinen Puolan käytävän (Danzig) takia.  Puolan suhteen molemmat olivat yhtä nuivia ja jakoivat sen sitten vuonna 1939, mutta se on jo juttu erikseen.

Puola-johtoinen liittoutuminen olisi ärsyttänyt myös Saksaa, joka nyt tosin oli 1920-uvulla alamaissa, mutta sentään yhä olemassa ja tulisi jonakin päivänä vielä nousemaan.

Niinpä etelästä ei oikein löytynyt varteenotettavia liittolaisia, vaikka kyllähän suhteita viriteltiin 20-luvulla, mutta liiallinen Puola-innostus (Varsovan sopimus 1922) kaatoi jopa hallituksenkin. Varsova-johtoinen liittouma olisi ollut myös Saksan vastainen.

Joka tapauksessa Vilna nousi 1900-luvulla näin taas pitkän tauon jälkeen merkittäväksi tekijäksi Suomen politiikassa. Oli se sellainen ollut ennenkin, mikäli siitä voitiin 1500-1600-luvuilla puhua Ruotsin politiikasta erillään.

 Kuten muistamme, Pentti Renvallin mukaan puhua voitiin ja Suomen herrathan kannattivat Puola-suuntausta, jota taas jo kuninkaaksi valitun Sigismundin kapinalliset vastustajat Kaarle herttuan johdolla vastustivat.

Uusi tuolloinen kuninkaamme Sigismundhan oli Suomen herttuan Juhanan, sittemmin kuningas Juhana III:n ja hänen puolisonsa, Milanon herttuan tyttären Bona Sforzan poika, joka oli erinäisistä syistä joutunut syntymään vankeudessa Gripsholmin linnassa.

Nuo Juhanan ja Bonan tyttären, Katariina Jacellonican Vilnassa pidetyt loisteliaat häät avasivat uuden aikakauden Puolan ja pohjoismaiden historiassa: Ruotsin ja Liettuan (vuodesta 1569 Puola-Liettuan rzeczpospolitan) suhteet tulivat nyt tärkeiksi, valitettavan usein kyllä hyvin sotaisiksi.

Uskonnon merkitys ajan poliittisissa taisteluissa oli tärkeä, jos ja kun niin haluttiin. Kirkkojen lähentämistä yritettiin tuon tuostakin ja se johti yleensä niiden entistä ankarampaan oikeaoppisuuteen.

 Aluksi ja etenkin Juhana III:n aikana näytti kuitenkin rauhanomainen rinnakkaiselo mahdolliselta. Suomestakin meni Vilnaan, Rzeczpospolitan toiseen pääkaupunkiin opiskelijoita, joista muuan, nimeltä Valentinus Thomae Lossius, Karjalohjalta lähtöisin oleva jesuiittakoulun opiskelija sepitti runoja Sigismundin Vilnaan saapumisen kunniaksi.

Runoista kaksi oli latinaksi ja yksi suomenkielinen. Runot jopa painettiin ja kyseessä on yksi harvinaisista ei-uskonnollisista suomenkielisestä 1500-luvun painetuista teksteistä.

Painotuotteen nimi oli Serenissimo ac potentissimo principi Sigismundo III, regi Poloniae, magno duci Litvaniae &c.,&c., faelicissimum Vilnam ingressum gratulantur…

Muuntelin tekstiä hieman nykyasuun:

 

Terve meille Sigismud tulee

Nyt kaikki kansa Vilnassa luulee

Jumala kuin kaikki hyvin loi

Kiitetty olkoon, jonka tänne toi

Sinua suuresti toivoi(mme) joka päivä ja yö

Niin kuin jokainen todistamme myö

Meidän menomme tahdomme että

Onnellisen ja terveellisen loppuun päättää

Sillä niinkuin aurinko kirkas

maa hedelmäänsä ei suinkaan kanna

jos ei paista ja tee hänen virkaans

pelto ja niitty ei myös mitään anna

peräti ottaa sen halla paha

ei löydä ruokaa ei juomaa ei rahaa

anna siis sinun virkas paistaa

eripuraiset polje ja anna heidän maistaa

ettäs Jagellonin suvult ulos tulit

sen kaikki maailma kyllä kuuli

tee oikeutta, ole hyvä, karta pahoi

elä hyvin, älä ota rahoi

samalmuotoo myös tämä lauma

ei kanna yhtään hyvää kaumaa

jos sinä heiltä menet kauas

ja et ole terveenä, vahva ja rauhas

elä kauan ja valtaas levitä

vihamiehelle pelkoo ja synnis kevitä

 

Itse asiassa Jagellon tyttärenpoika Sigismund aloitti uuden dynastian, Vaasat, jotka kauan menestyivät hyvin ja ulottivat valtansa kauan Venäjällekin ns. sekasorron aikana. Sigismundin poika Vladislav Vaasa jopa valittiin myös Venäjän tsaariksi ja pajarit vannoivat hänelle uskollisuutta, vaikka hän joutuikin pian lähtemään Kremlistä.

Vladislav käytti edelleen myös Ruotsin kuninkaan titteliä ja hänen sydämensä ja sisälmyksensä (cor et viscera) on haudattu Vilnan katedraaliin. Vilnaa kerrotaankin Vaasa-suvun kuninkaiden suosineen ja paljon käyttäneen pääkaupunkinaan.

 

 

 

5 kommenttia:

  1. "Ruotsin ja Liettuan (vuodesta 1569 Puola-Liettuan rzeczpospolitan) suhteet tulivat nyt tärkeiksi, valitettavan usein kyllä hyvin sotaisiksi."

    Mirkka Lappalaisen Susimessu kuvaa hyvin tätä Puolan sekä Ruotsin ja sen osan Suomen monimutkaista poliittista suhdetta: Ruotsi halusi Kaarle herttuan, sittemin Kaarle IX ja tämän pojan johdolla olla luterilainen kansallisvaltio ja Puolan kuningas Simismund Vaasa Ruotsin ja Puola-Liettuan katolisen personaaliunionin hallitsija. Puolan aatelisto ei halunnut täysin tukea Simismundia kun taas Suomen aateli Klaus Flemingin johdolla tuki Sigismundia saadakseen Puolan apua Venäjää vastaan. Lappalaisen mukaan vielä 1600-luvun alussa Kustaa II Aadolf pelkäsi Puolan hyökkäystä Suomen alueelle.

    Saksa-Puola-Venäjä/NL:n geopoliittinen tragedia oli siinä, että Puolan etu vaati Saksan ja Venäjän heikkoutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nykypäivänäkin hyväksi tunnustettuun tapaan Kustaa Aadolf peloissaan sitten hoiti asian parhaalla puolustuksella eli hyökkäämällä. Niinhän se isäukkokin, luterilaisen kansallisvaltion pelastaja ja raskassarjalainen demagogi ja valehtelija, oli tehnyt.

      Poista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi9. toukokuuta 2024 klo 21.48

    Mihinkäs se mun kommenttini on hävinnyt??? Kysymyksiä ois...

    VastaaPoista
  3. Nämä ovat varsin mielenkiintoisia, arvonimilitaniat. Tässä Hänen Kuninkaallisen Korkeutensa Vladislav IV Vaasan CV:

    Latinaksi: Vladislaus Quartus Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Preussi, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon Suecorum, Gothorum Vandalorumque haereditarius rex, electus magnus dux Moscoviae.

    Suomeksi (suunnilleen, ehkä): Vladislav IV Vaasa, Jumalan armosta, Puolan kuningas, Liettuan, Ruthenian, Preussin, Masovian, Samogitian, Liivinmaan, Smolenskin, Siewierskin ja Chernihivin suuriruhtinas, Ruotsin, goottien ja vandaalien perintökuningas ynnä Moskovan suuriruhtinaaksi valittu.

    VastaaPoista
  4. Terhomatti Hämeenkorpi10. toukokuuta 2024 klo 9.50


    Liettua on toista maata ja maailmaa

    Baltian eteläisin maa Liettua on suomalaisille ehkä tuntemattomin. Suomalaisia autoja ei siellä juuri vieläkään näe.
    Runsaammin suomalaisia oli liikkeellä Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 1702, jolloin Kaarle XII:n joukot valloittivat kaupungin muutamaksi vuodeksi. Itse olin valloittamassa Liettuaa omalla lomamatkallani, ja kävikin niin, että Liettua valloitti minut.
    Liettua on outo ja erikoinen maa aina historiaansa myöten. Se oli Euroopan viimeinen pakanamaa, joka käännytettiin kristinuskoon vasta 1300-luvulla. Se oli tietysti aika myöhään, kun otetaan huomioon, että Ulvilan kirkko rakennettiin 1332.
    Kristinuskon tulon aikoihin Liettuan kuningaskunta nousi ruhtinas Gediminasin johdolla sellaiseen kukoistukseen, että se hallitsi parhaimmillaan aluetta Itämereltä Mustallemerelle.
    Puola nakersi kuitenkin vähitellen naapuriaan niin, että vuosisatojen kuluessa Liettuasta tuli Puolan maakunta. Puolan kolmannen jaon jälkeen 1796 maa joutui Venäjän valtaan. Vasta ensimmäisen maailmansodan jälkikuohuissa maa itsenäistyi. Puola miehitti kuitenkin pääkaupungin Vilnan. Tämän vuoksi maat kahakoivat usein aina toiseen maailmansotaan saakka.
    Toisen maailmansodan aikana Liettua joutui Molotovin-Ribbentropin sopimuksen perusteella Neuvostoliiton etupiiriin, ja Neuvostoliitto miehitti Liettuan kesällä 1940, jolloin päättyi Liettuan toinen itsenäisyysvaihe.
    Saksalaiset valloittivat maan Neuvostoliitolta 1941, mutta kolmen vuoden kuluttua puna-armeija palasi. Liettuan sosialistinen neuvostotasavalta oli osa suurta ja mahtavaa aina vuoteen 1990, jolloin Liettua julistautui jälleen itsenäiseksi. Tosiasiallinen itsenäisyys koitti vuoden 1991 lopulla, kun Neuvostoliitto hajosi.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.