perjantai 24. toukokuuta 2024

YLEn on uudistuttava!

 

Miten kansaa tyhmennetään

 

Suomen television tarjonnasta on tullut aina silloin tällöin kirjoitettua (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=TV ).  Tilanteen skandaalimaiseen huonontumiseen puuttui Kanava-lehdessä myös YLE:n vanha työntekijä Marjaana Mykkänen (ks. edellinen viita).

Aikoinaan ja itse asiassa vielä aivan hiljattain Yleisradion ja siis myös television tehtävissä priorisoitiin kansan kulttuuritason kohottaminen korkealle. On myös ilmeistä, että niiden vaikutus kulttuuriin laajasti ymmärrettynä on ollut tavattoman suuri.

Voimme aloittaa vaikkapa siitä, miten radioäänten ääntämys standardisoi suomalaista puhuttua sanaa ja siitä, miten kaikkialla koko maassa, maalla kuten kaupungeissa saatiin äkkiä yhteisiä mielenkiinnon ja samastumisen kohteita, mukaansatempaavista laulajista jatkokuunnelmien ja TV-sarjojen sankareihin.

Samalla lyötiin läpi valtavia kaupallisia projekteja: koko maailman lapset halusivat ennen pitkää hankkia juuri sellaisia nukkeja, jotka seikkailivat TV:ssä, pikkupojat halusivat tulla maailman parhaiksi urheilijoiksi ja NHL-miljonääreiksi ja Römpsänperälläkin alettiin ymmärtää, miten eletään todella hienosti ja mitä miljonäärien päivään kuuluu.

Kaikki kansat ja myös Suomen heimot alkoivat olla kulttuurisesti yhä lähempänä toisiaan ja sitä amerikkalaista keskiluokkaa, jonka rahastamiseksi sieltä tuleva, 11-vuotiaan tasolle viritetty massakulttuuri oli suunniteltu.

Englannin kielikin, joka suomalaisille on koko äännemaailmaltaan erittäin kaukainen, muuttui ennen pitkää uudeksi normaaliksi ja kaikkein edistyneimmät oppivat puhumaan sitä samaa slummien slangia kuin heidän päivittäin kohtaamat sankarinsakin.

Englannin kieli on aikamme lingua franca ja sen osaaminen on sangen arvokas ja nykyään jopa välttämätön asia sinänsä. Kulttuurin syöpä siitä tulee silloin, kun se syrjäyttää kaikki muut käytössä olevat kielet oma äidinkieli mukaan luettuna.

Sen vastapainoksi itseään kunnioittava kansallinen yleisradioyhtiö esittääkin myös muiden kulttuuripiirien ohjelmaa ja järjestää muiden kielten kursseja.

 Eurooppalaisuus on sangen huteralla pohjalla, mikäli sen asukkaiden ainoa äidinkielensä ohella osaama kieli on englanti, joka ei edes ole muiden EU-maiden kuin Irlannin virallinen kieli.

Ranska, Saksa ja Italia niissä puhuttuine kielineen eivät saisi olla täysin tuntemattomia siinä ympäristössä, jonka TV tarjoaa. Venäjän tarpeellisuuden pitäisi jokaiselle sen naapurissa asuvalle olla itsestäänselvyys, niin ikävältä kuin se juuri nyt kuulostaakin.

Mikäli ajatellaan oman maamme tarpeita globalisoituvassa maailmassa, ovat myös kiinan, espanjan ja portugalin kielet erittäin hyödyllisiä. Turkki ja arabia ovat avaimia sellaiseen suureen maailman osaan, josta meidän ei kannata olla kokonaan eristyneitä.

Vain harvat toki osaavat kaikkia noita kieliä edes auttavasti, eikä tarvitsekaan. Kuitenkin on älyllinen konkurssi irrottautua koko niiden edustamasta maailmasta ja hankkia sen sijaan myös verorahoilla loputtomasti sitä samaa angloamerikkalaista roskaa, jota kaikki kaupallisetkin kanavat syytävät tuutin täydeltä.

Tuosta tolkuttomasta ja kohtuuttomasta englannin tyrkyttämisestä ja siihen liittyvistä ongelmista olen kirjoittanut jo vaikka millä mitalla, enkä viitsi enää asioita toistella (ks. Vihavainen: Haun englannin kieli tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ).

Mitä Suomen TV:n tarjontaan tulee, on angloamerikkalaisen kolmannen luokan viihteen osuus tarjonnasta tyrmäävä (vrt. Vihavainen: Haun milfit ja nakut deittaajat tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Miten voidaan hyväksyä, että myös Yle tekee tätä samaa verorahoillamme? Mihin se sillä pyrkii ja miksi? Eihän sen edes tarvitse mielistellä sitä kaikkein tyhmintä katsojaa, joka haluaa maksaa paljaan p-n katsomisesta ja autiolle saarelle koottujen älykääpiöiden keskinäisestä pudotuspelistä.

Tilanne ei ole aina ollut tämä. Kuka muistaa vielä TV-teatterin, Lukulampun ja vastaavat aidosti kunnianhimoiset ja osittain jopa erittäin halvalla tehdyt ohjelmat. Jopa tietokilpailuissa pyrittiin tomppelitasoa korkeammalle ohjelmassa Hoi maamme!, jossa ei kilpaitu vain muistamisessa, vaan asioiden ymmärtämisessä.

Mitäpä, jos jälleen, kaikenkarvaisten miljonäärileikkien sijasta alettaisiin kilpailla älyllisellä tasolla vakkapa korkeakoulujen kesken? Kokkisotien ja elämäni ”biisien(!)” asemesta voitaisiin vaikkapa asettaa tehtäväksi jonkin asian ilmaiseminen eri taiteiden keinoin.

Iänikuisen englannin vääntämisen sijasta voitaisiin esittää vertailtaviksi vaikkapa jonkin asian ilmaiseminen eri suomen murteilla tai vaikkapa eurooppalaisilla kielillä. Sen ja sen näyttelijän elokuvaroolien muistamisen sijaan voitaisiin kilpailla vaikkapa klassisten romaanien hahmojen tulkinnassa.

Onhan niitä mahdollisuuksia loputtomasti. Tarvajärven laatikkoleikki avasi aikoinaan sen Pandoran lippaan, josta koko angloamerikkalainen infantilismi alkoi virrata olohuoneisiimme.

Mainitsin tästä kulttuurin hyljeksinnästä hiljattain eräässä seurassa ja sein heti vastaukseksi, että onhan meillä myös ihan vakava ja kiinnostava TV-kanava Teema.

Tämä tuskin voi osoittaa mitään muuta kuin sitä, että nuo intelligentit seuralaiset eivät olleet pitkään aikaan yrittäneetkään tuota kaavaa katsoa.

Yhdysvaltain kommunistisesta puolueesta sanottiin joskus, että kolmasosa sen jäsenistä on  mustia, kolmasosa suomalaisia ja kolmasosa FBI:n agentteja.  Nuo kategoriat olivat tietenkin päällekkäisiä, mutta karkean yleiskäsityksen tuo anekdootti kai antoi.

Nykyisestä Teemasta, joka täysin poikkeaa parin vuosikymmenen takaisesta voisi samaan tapaan sanoa, että kolmasosa sen ohjelmista on ruotsikielistä (urheilu ja lastenohjelmat hallitsevina), kolmasosa suomenkielistä lastenohjelmaa ja kolmasosa pahimman luokan anglosaksista viihdettä.

Se siitä kulttuurikanavasta. Voisiko YLE:n ongelmana olla, että sillä on liikaa rahaa? Olisiko vaikka Lukulampun henkiin herättäminen aivan liian halpaa? Voitaisiinko siinä tapauksessa vaikka ottaa kirjailijoita esittelemään omia töitään ja maksaa heille kunnon palkkio?

Vastaavia ohjelmia, joissa rahamäärän lisäämisellä ei voiteta mitään, voisivat olla kuvataiteilijoiden ja säveltäjien/muusikoiden ohjelmat, joissa nämä voisivat keskittyä siihen, mitä tavoittelevat töillään ja millaisia vaikeuksia heillä on.

Mikäli joku sinfonia vain esitetään TV:ssä ei siitä syntyvä lisäarvo verrattuna sen kuuntelemiseen suoratoistona ole suuri. Vähintäänkin kannattaisi haastatella esittäjiä ennen ja jälkeen esityksen.

Joka tapauksessa, nyt kun myös Yle joutuu talkoisiin, kun budjettivajetta vähennetään, on syytä kiinnittää huomiota siihen, ettei se valtavalla rahoituksellaan ole saanut oikeastaan mitään aikaan tai edes yrittänyt kulttuuriohjelmien ja kansan sivistämisen alalla.

Sen sijaan se esittää jatkuvasti tyhmentämisohjelmia, joista pitäisi kaikkien niitä esittävien tahojen maksaa valtiolle niin sanottua huviveroa, jota roskakulttuurilta aikoinaan perittiin.

 

40 kommenttia:

  1. Kertakaikkiaan niin täyttä asiaa, ettei komentoitavaksi voi ottaa yhtä yksittäistä virkettä! Toivottavasti tämä blogi löytää tiensä jonkun päättäjän silmiin. Nyt voisi kerrankin säästämällä saada lisää laatua.

    Itse haluaisin Teemakanavalle lisää muun kuin englanninkielisiä elokuvia, vaikkapa ranskalaisia. Ranska on niitä harvoja - ellei ainoa - eurooppalaisia maita, jotka ovat pystyneet ylläpitämään omakielistä ja -peräistä kulttuuriaan anglo-saksisen vyöryn edessä. Todellisia asterixejä.

    VastaaPoista
  2. YLEn budjetista joutaisi neljännes pois nimenomaan blogistin mainitsemista syistä.
    Valtiollisen median tarkoitus ei ole tuottaa sosilistipropagandaa ja pyrkiä tyhmentämään kansa kuuliaisksi idiooteiksi. Päinvastoin.

    VastaaPoista
  3. Asiaa. Tänään yle.fi sivulla oli mielenkiintoinen juttu ruotsalaisesta Zakia Husseinista, joka toimii Mogadishussa apulaispoliisipäällikkönä.Tällaisia positiivisia juttuja pitäisi saada enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhomatti Hämeenkorpi24. toukokuuta 2024 klo 11.01

      No, jopas jotakin, hohhoijaa!

      Poista
    2. 29051453,

      Mielenkiintoinen artikkeli Zakia Husseinin positiivisesta urakehityksestä Ruotsin ja Lontoon kautta Mogadishuun.

      Mitä tulee YLE.n tarjontaan, niin lisää innovatiivisuutta ja raikasta otetta kaivattaisiin kulttuuri- ja ajankohtaisohjelmien muodossa sinne. Lukulampun voisi tosiaan tuoda takaisin ja kirjoituksessa oli monia muitakin hyviä ehdotuksia. Lisäksi Stubbin ehdotus pohjoismaisesta yhteistyöstä vaikkapa makasiiniohjelman muodossa olisi hieno idea, jota olen pitkään toivonut itsekin televisioon. Ruotsi ja Norjahan ovat kuin paita ja peppu televisioprojekteissakin ja suomalaisuutta olisi hyvä saada mukaan. Itänaapurin kanssa on (oli) sama juttu, mutta aika on nyt sellainen, ettei sellainen produktio ole mahdollinen tällä hetkellä sattuneesta syystä.

      Poista
  4. Erinomaisia huomioita.

    Syy Ylen vajoamiseen tuolle 11-vuotiaan amerikkalaisen tasolle on käsittääkseni kuitenkin hyvin yksinkertainen. Kysymys on nimittäin katsojalukujen maksimoinnista, mutta niin, että nuorille katsojaryhmille annetaan pääpäino muiden kustannuksella.

    Nuorten tavoittaminen taas on Ylelle kovin vaikeaa, koska muut tuutit tarjoavat kilpailevaa moskaa vielä tehokkaammin. Joten Ylen pitää pudottaa rimaa aina vain alemmas.

    Miksi juuri nuoret kohteena? No, tietenkin siksi, että he ovat tulvaisuuden äänestäjiä ja päättäjiä, jotka on heti alkuun ohjattava ajattelemaan "oikein".

    Tolkuttoman löysä rahoitus vain pahentaa ongelmaa yläpitämällä väärää kaikkivoipaisuuden tunnetta.

    Ylen klassisen musiikin ohjelmia kuitenkin hieman puolustaisin. Kyllä siellä toimittajat mallia Lotta Emanuelsson ja Janne Palkisto konsertteja hyvin taustoittavat unohtamatta Minna Lindgrenin, Risto Nordellin ym. omia ohjelmia radion puolella.

    VastaaPoista
  5. Yle pyrkii nykyisin samaan, kuin muutkin kanavat: katsojalukujen maksimointiin. Siksi on näin käynyt. Paluuta takavuosien sivistys-yleen ei tule, koska mediakanavien lukumäärä on räjähtänyt. Aiemmat laatuohjelmat häviäisivät nykykilpailussa, aikoinaan niitä katsottiin vaihtoehtojen puutteessa.

    Onneksi meille Lukulampun haikailijoille löytyy juutuupista Peteliuksen ja Hietasen Dokulamppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dokulamppu! Täytyypä tutustua.

      Poista
    2. Todella hauska! Toki henkilöön käyvä.

      Poista
    3. "Lukulamppu" oli tosiaan hyvä ja mielenkiintoinen. Ikävä vain että sen lakkautus "dokulamppuna" oli toimittajan, tuttu kasvo jo 1960-luvun jälkijaksolta, oman pahan erehdyksen ja väsymyksen syytä. ("Kirjoitat niin hel-VE-tin huonoa suomea.")

      Yle Radio 1:ssä mieliohjelmiani oli pitkään Kirjakerho. Sekin lakkautettiin; eiväthän nuoret sellaisista, kun on "some" ja ne parittelupulmat.

      Vielä mieleenjohtuma: Minne Leena Lander (ja Hannu Raittila) ovat jo vuosia sitten kadonneet?



      Poista
  6. Ylen rahoituksen leikkaaminen on taas yksi hyvä syy äänestää tulevissakin vaaleissa Persuja. Television katsomisen turhanpäiväisenä ajanhukkana lopetin silloin, kun lähetykset siirtyivät digitaalisiksi. Radiota olen koittanut kuunnella ja siitä luopuminen jättäisi valtavan tyhjiön elämään. Mutta sekin on pian pakko jättää. Asiaohjelmatkin on aina vain kevyempiä ja viihteellisempiä. Asiat asiana ja Ylen päivälähetyksissä riittää yksi ammattitaitoinen toimittaja. Nyt niissä höpöttää ja laskee leikkiä kaksi juontajaa.

    VastaaPoista
  7. Naulan kantaan. Tämä on suurin syy, että en televisiota katsele, luen mieluummin.
    Tekohauskat kokkiohjelmat, tekokulttuuriohjelmat, fingelskat...etc.
    Mieluummin ei. Ohjelmat ovat tyhmyyden ylistystä, kunhan vaan ei olla rasisteja.
    Tuo kielikysymys on toki laaja asiakokonaisuus; nyt on englanninkieli, kun se keskiajalla oli latina - toki kyllä median mahdollisuudet nykyään ovat keskiaikaisiin vertautumattomat.
    Kielet vaan ovat toisinaan niin vaikeita; itse kävin vironkielen kurssin noin viisi vuotta sitten. Opettaja mainosti kielen osaamisen täydellisyyttä, kunhan vain kurssin suorittaa.
    Tunnustan tyhmyyteni, kurssin jälkeen olin vain hämmentynyt: suomenkieleen vertautuva samankaltaisuus on harhaa. Kontekstuaalisuus on vironkielessä kontra suomenkieli eri paikoissa. Englanti, ruotsi, espanja ja italia ovat helppoja, kun ei tarvitse ryhtyä vertauttamaan suomenkieleen, suoranaisesti.

    VastaaPoista
  8. Ja YLE:n toimitusjohtajalla, joka on pelkkä ylioppilas, palkkaa on tuplasti se, mitä puolustusvoimain komentajalla, eli ei vähät mitään! En nyt suuremmin ala surkuttelemaan YLE:n tv-ohjelmatarjontaa, koska kaikkihan tietävät, että se on alta nollan!

    Pankaapa merkille, jos avaatte YLE:n radiokanavan, takuuvarmasti jo muutaman minuutin kuluessa kuuluu sana "ilmastonmuutos", oli ohjelman aihe sitten ihan mikä tahansa. Onhan tämä mielipuolista, toisaalta taas ymmärtää nuorten naistoimittajien pätemisen tarpeet, ja mahdollisen urakierron...

    Sitten on sekin ongelma, että ohjelmiin aina asiantuntijaksi on saatu joku nariseväääninen yhteiskuntatieteiden nolla-maisteri, jolla ei ole mitään järkevää tai rakentavaa todettavaa oikeastaan mihinkään, vaan opittuja itsestäänselvyyksiä toistetaan ohjelmasta toiseen, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä on ylen viesti ja kehotus journalismin opiskelijoille? Turhaan pätevöidytte, yle palkkaa mieluummin epäpätevän hardcore-pornotähden hyväpalkkavirkaan (raakel liekki). Sukupuoliyhteyden harjoittaminen videokameroitten edessä rahasta eri miesten kanssa, se antaa asiantuntemusta.

      Poista
  9. YLE on vajonnut pimeyteen, entisestä kansan valistajasta on tullut hömpän ja muotioikkujen perässä hiihtäjä, johtuneeko naisistumisesta, wokettamisesta, Putinista vai mistä? Täysi puhdistus ja uudistus olisi paikallaan, ei tuota täyspäinen voi enää kuunnella eikä katsoa.

    VastaaPoista
  10. Tällaiset keskustelunavaukset menevät usein itsekunkin omien mieltymysten esittelyksi, ja ohjelmatarjonnan kritiikissä sitten sitä sanottavaa riittääkin.

    Esimerkiksi Marshall McLuhanin pohjalta voitaisiin nostaa esille sähköisten viestintävälineiden voittokulku ja nimenomaan noiden völineiden tietyt ratkaisevat ominaisuudet. Tarinan voisi aloittaa eurooppalaisen uuden ajan uusista tajunnallisista alkioista: syvyysperspektiivistä ja ajantajusta, jotka keskiajan tuhatvuotisen depersonalisaation jälkeen elvyttivät visuaalisen mieltämisen ja lineaarisen aikakäsityksen. Kirjapaino oli ensimmäinen koko eurooppalaista kulttuuria massamitassa muovannut tekninen tekijä -- "ditto device" -- joka oli valistuksen varsinainen asiamies ja mahdollisti sen erityisen kognition joka tarvitaan kun painettua tekstiä kuullaan silmällä.

    Sähköinen media käytti ensin pelkästään ääntä -- ja radion tajunnalliset vaikutukset olivat aivan erilaatuiset kuin myöhemmin valta-asemaan nousseen näköradion, television. Siinä missä pelkkä ääni pysäytti ajanvirran korvan rumpukalvolla yhteen ohivirtaavaan hetkeen, siinä' televisio teki saman efektin katsojan silmien kautta. Kumpikin väline typisti vastaanottajan vastaaonottimeksi, ja koko se kirjallinen perinne, jossa lukutaito edusti aktiivista tutkijanroolia -- tajunnallisen ajan säätelyä, pysähtymiskykyä ja aikajänteiden hallintaa -- latistui teknisen välineen ohjailuun.

    Eivät aivottomat tv-ohjelmat kerro muuta kuin sen että kirjallisen kulttuurin maailmassa piiloon jäänyt yleinen ymmärtämättömyys tuli välineen ansiosta aika räikeästi näkyville. Radio ja televisio toimivat myös sisällöllisten laatujen parantajina, enkä itse lähtisi vertailemaan ja väittämään mitään esimerkiksi näytelmien ja tv-draaman aikakausien laatukriteereistä. On elokuvia ja tv-sarjoja joiden taso on niin hirmuinen ettei niillä ole aiemmassa kulttuurihistoriassamme vertaa.

    Mutta miten verrata esimerkiksi eurooppalaisen arkkitehtuurin tyylikausia tai klassista musiikkia mihinkään mitä oma aikamme pystyy tuottamaan? Ei mitenkään. Aikalaiset vain ovat aina aikansa vankeja.



    VastaaPoista
  11. Kovin suosittua on YLE:n ylenmääräistä toimintaa puolustavien keskuudessa nyt se, että YLE on huoltovarmuustekijä. Todellisuudessa huoltovarmuuteen riittäisi yksi radiokanava tai sitten yhdeltä tv-kanavalta tullut ilmoitus. Siihen tuskin 600 miljoonaa tarvittaisiin.

    VastaaPoista
  12. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Toivottavasti se ajautuu tavalla tai toisella Ylen rahoituksesta ja toiminnasta vastaavien tahojen silmiin.

    VastaaPoista
  13. Juuri näin. Lyhyesti sanoen muuten veikkaan tietäväni syyn Ylen kunnianhimottomuuteen ja ns. matalaotsaisuuteen: siellä ei yksinkertaisesti ole tekijöitä ja tuottajia, joita älyllisempi sisältö kiinnostaisi tai (tärkeä huomio) joilla itsellään olisi riittävästi älyä paremman sisällön tuottamiseen.

    Vielä lyhyemmin: yleläiset ovat aika tyhmiä, tai jos eivät alun perin ole, talo kyllä tyhmentää.

    VastaaPoista
  14. Pitää olla vähästäkin kiitollinen. YLE 1:n historiadokumenttien ohjelmapaikalla esitettiin mm. verraton esitys Itävallan Kaarle- keisarista, viimeisestä virassaan. Toki tarjonta on supistunut. Teema esitti takavuosina mainioita kulttuuridokumentteja mannermaalta. Viime vuosina näiden aiheet ovat rajoittuneet rytmimusìkkiin.

    VastaaPoista
  15. Täytyy vielä lisätä. Ei se YLE ole ainoa syyllinen, kallis toki.
    Kun avaa intervepin ja iltapäivälehtien "uutiset": mitä saamme? No, sannamarin sitä ja sannamarin tätä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkkää amerikanaa, pitäisi vaatia etteivät toimittajat saisi osata englantia vaan espanjaa, ranskaa, jne.

      Poista
  16. Enpä voi olla laittamatta myös tähän samaa linkkiä, jonka juuri laitoin Professorin blogitekstiin. Alla olevan linkin takaa löytynee Hannu Taanilan loistava puheripuli sivistyksen hävittämisestä. Taanila jopa julistaa YLE:n ohjelmanumerossaan, että YLE tuottaa kaiken aikaa sivistyksen hävittämispalveluja:
    Taanila: Jakso 1: Minkä vuoksi sivistyksen hävittäminen on välttämätöntä.
    PS. Jos kuuntelija on eri mieltä, niin silloin hän on sivistyksen hävittämispalvelujen peruskäyttäjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannu Taanilan pakinantapainen yrittämisen pilkkaaminen on todella heikkotasoista höpinää.

      Fakta nyt kuitenkin on se, että hyvinvointiyhteiskunnan kestävä rahoitus tulee vapailla markkinoilla toimivien yritysten aikaansaamasta tuloksentekokyvystä. Emme me kaikki voida olla julkishallinnon palkkalistoilla.

      Poista
    2. Hmmm. Missä kohtan huomasit pilkkaa? Kuuntelen mielelläni jokaista sujuvasti puhuvaa henkilöä. Esko Seppänenkin oli minulle erinomainen ajattelun virkistäjä, Taanilasta puhumattakaan. Mutta. Kommunismia en osta enkä ota keltään, mutta se ei ole esteenä kuunnella ja ajatella syvästi ajattelevien ihmisten ääntä, vaikka he luulisivatkin olevansa kommunisteja. En oikeesti kestä kuunnella ihmisten henkilökohtaisia julistuksia, mitä he luulevat olevansa, koska keskustelussa tärkeintä on ajattelun esille tuominen. Tää loppu tähän, kiitos.

      Poista
  17. ”Miten kansaa tyhmennetään”

    Jotkut suomalaiset poliitikot (Tuppurainen) noudattavat sataprosenttisesti Jesuksen Kristuksen lakia: jos sinua lyödään poskelle, niin käännä toinen poski lyötäväksi.

    Toisin sanoen, jos Ryssä iskee poskelle, niin ensin pitää lain mukaan selvittää, miksi hän löi poskelle ja vasta sitten kääntää toinen poski.


    VastaaPoista
  18. Pikkuriikkinen Terra cognita kustantamo on tehnyt suomalaisen sivistyksen eteen enemmän kuin Yle kuunaan. Varsinkin kun suhteutetaan maksettuihin veroeuroihin.

    Ylen suhteen olen menettänyt toivoni. Onneksi on You tube ja monet muut verkossa olevat lähteet, Quillette.com esimerkiksi. Ja jos kielitaito meinaa loppua, ATK-käännös toimii jo nyt kohtuu hyvin.

    V-V F

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki hyvä hukkuu tuollakin englanninkielisen p..kan alle.

      Poista
  19. YLE palvoo nuorisoa. Niin vastaanottajien kuin tekijöiden suhteen. Halutuin kohderyhmä on 20-30 -vuotiaat.
    Ihmiset joiden kokemus maailmasta on vielä todella ohut.

    Poliittinen mandaatti on todella vahva. Katsokaa YLEn omia mainoksia itsestään: kuinka se runkkaa "vastuullisuudellaan" jonka kriteerit itse määrittelee. Nämä mainokset (!) pyörivät jokainen päivä ja ilta että ymmärtäisimme että YLE on mediajumala joka näkee ja arvioi kaiken ja jonka varassa ainoana meidän käsitys todellisuudesta riippuu.


    Tutustukaapa Ylen toimittajan keskimääräiseen velvollisuuteen tuottaa ohjelma-aikaa per kk versus kk-palkka. Voitte yllättyä.

    Työntekijöitä 3200. Yksi Helsingin suurimmista työnantajista. Vertaa tuotettua sisältöä vasten ja miinusta koko ajan kaikilla kanavilla pyörivät uusinnat ja uusintojen uusinnat.

    Sen verran tunnen asiaa YLEn radiopalveluja kuuntelevana, poislukien Ykkönen, että YLE on nuorisoasema. Ja sellaisena se tulee ottaa.

    VastaaPoista
  20. YLE, nuorehkon helsinkiläisen (feministi)toimittajanaisen mielenmaisema.

    VastaaPoista
  21. Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Saksassa on tapana jälkiäänittää aikuisille suunnatut elokuvat ja sarjat. Onneksi ei Suomessa. Ne henkilöt, jotka aikanaan tekivät päätöksen elokuvien tekstittämisestä, ansaitsisivat jonkun kunniamerkin.

    VastaaPoista
  22. Parhaimmassa tapauksessa yksityinen ja julkinen voisivat (huom. konditionaali) täydentää toisiaan. Mikäli oltaisiin pelkästään julkisen tarjonnan varassa, ei töllöstä tulisi kuin rutikuivia politiikkakommunikeoita ja indoktrinaatiota ym paskapropagandaa. Ja pelkän yksityisen tarjonnan varassa taas katseltaisiin etupäässä jotain bumtsibumeja, idioottimaisia "visailuja" sun muita piiripienipyörii-hölynpölyjä ja lähinnä primitiivisimpään katsojakuntaan vetoavia "huoraajien saari" - tyylisiä perseenketkutuksia. Kaikista sinänsä kiistämättömistä ongelmistakin huolimatta, tuo (edes jonkinlainen) keskinäinen kilpailu estää julkista tarjontaa rappeutumasta tyystin ensiksimainittuun ja yksityistä viimeksi mainittuun vaihtoehtoon.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa Yle-vero muutettaisiin julkisen palvelun veroksi ja tuosta puolen miljardin potista annettaisiin nyt vaikka muutama kymppimilli sinne ja toinen tänne sellaisille kanaville, jotka tekevät ajankohtais- ym. asia- tai kulttuuriohjelmia.

      Pienellä rahalla saataisiin valtava muutos kokonaistarjontaan, koska tuo panisi myös Ylen yrittämään parempaa ja monipuolisempaa journalismia.

      Alfa-TV hetken sinnitteli, mutta rahat loppuivat, vaikka kulutaso oli mikroskooppinen Yleen nähden. Tangomarkkinat ja tractor pulling ao. kanavalla eivät olleet suosikkejani, mutta Sanna Ukkolan ja monen muun journalisitin vetämät asia- ja ajankohtaisohjelmat ehdottomasti sitä olivat. Rento meininki, haasteltaville aikaa puhua asiansa rauhassa ja ennen kaikkea hastateltavat aivan laidasta laitaan. Ei mikään yhden aatteen äänitorvi.

      Jo muutama tuollanen, ja meidamaisema muuttuisi paljon monimutoisemmaksi. Ja vain muutamalla millillä per kanava.

      Poista
    2. Kerrassaan mainio idea! Ikilapsille osoitettuun hömppään ei kyllä veronmaksajien rahoja saisi käyttää yhtään. On sitä kaupallisilla kanavilla jo ihan liikaakin.

      Poista
    3. Alfa- tv:n keskusteluohjelmat olivat todella virkistäviä ja poikkesivat a-studion ohjailevasta agendajournalismista kuin päivä yöstä. A-studiossahan vaikkapa islamista keskusteltaessa studiossa on kaksi imaamia ja hännystelevä toimittaja. Ja katuhaastattelun satunnainen maahanmuutosta haastateltava paljastuukin henkilöksi, joka toimii "maahanmuuttoteollisuuden" palveluksessa.
      Alfan hengellistä tarjontaa en niinkään katsonut, mutta en sitä toki paheksukaan, koska kristillinen usko ja moraali on länsimaalaisen yhteiskunnan kulmakivi.

      Poista
  23. Jos meitä olisi viiskytmiljoonaa, Suomessakin jälkiäänitettäis suomeksi. Kansan pienuus suojelee pöljäilemiseltä.

    VastaaPoista
  24. heikkinenesko48@gmail.com

    VastaaPoista
  25. Kyllä Maltankin toinen virallinen kieli on englanti. Toinen virallinen kieli malta taas on kuulema arabian murre!

    VastaaPoista
  26. Venäläinen tv-sarja Master y Margarita löytyy Youtubesta, myös englanniksi tekstitettynä
    Terv. Hannes 74v.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.