perjantai 10. toukokuuta 2024

Miehityksen perintö

 

Epätoivoinen sota

 

Dalia Kuodyté and Rokas Tracevskis, The Unknown War. Armed Anti-Soviet resistance in Lithuania 1944-1953. Genocide and resistance research centre of Lithuania 2019, 50 s.

 

Liettuan väkiluku ennen toista maailmansotaa oli vähän yli 2,5 miljoonaa. 25000 miestä menehtyi sodan aikana Puna-armeijassa ja Saksan armeijassa, mikä oli normaalia itäeurooppalaista tasoa, mutta sen lisäksi menehtyi sodan aikana lähes 14% siviileistä.

Yhteensä menetykset siis olivat 375000 henkeä, mikä on valtava suonenisku pienelle maalle.

Monet kuolleista olivat juutalaisia. Liettuassa asuneesta juutalaisväestöstä kuoli noin 80%. Liettuahan oli jo vuosisatoja ollut suuri juutalaiskeskittymä ja erityisesti Vilnassa juutalaiset olivat ajoittain jopa enemmistönä, kun taas etnisiä liettualaisia oli eräinä vuosina aivan häviävän pieni määrä. Puolalaisten määrä sen sijaan oli aina melko suuri.

Vuonna 1939 Vilnan väkiluku oli noin 200000, joista juutalaisia yli 50000. Lisäksi oli Saksan miehittämästä Puolasta tullut noin 12000-15000 juutalaista. Vilnan venäläiset olivat irrottaneet Puolasta vuonna1940 ja antaneet Liettualle valloituksen myötäjäisinä.

Vilnan juutalaisten kohtalo on järkyttävä tarina, josta n puhuttava erikseen, nyt tuossa entisessä pohjolan Jerusalemissa heitä on jäljellä vain pari tuhatta, mikä noin 600000 väkiluvusta on mikroskooppinen osuus. Kaksi synagogaa kuitenkin toimii.

Liettuan sodan ajan historialla on toinenkin erikoisuus, nimittäin miehityksen vastaisen sissisodan intensiivisyys ja laajuus. Toki samanlaista toimintaa oli myös Virossa ja Latviassa ja muillakin Neuvostoliiton miehittämillä alueilla, kuten Valko-Venäjällä ja etenkin Länsi-Ukrainassa.

Liettuassa metsäveljien merkitys oli kuitenkin tämän kirjasen perusteella paljon suurempaa kuin muissa Baltian maissa ja verrattavissa vain Länsi-Ukrainaan, vanhaan Itävalta-Unkarin alueeseen, joka sodan aikana oli liitetty Neuvostoliittoon.

Vastarintataistelijat ymmärsivät, etteivät voineet voittaa aseellista taistelua. Sen sijaan he uskoivat Atlantin julistukseen, joka takasi kaikille kansoille oikeuden päättää asioistaan ja odottivat kolmen suureen välien katkeamista. Sissitoiminnalla todistettiin, ettei Liettuan kansa halunnut kuulua Neuvostoliittoon.

Vuonna 1945 metsäveljiin arvioidaan kuuluneen jopa 30000 henkeä, jotka toimivat aktiivisesti ja tekivät hyökkäyksiä miehittäjiä vastaan jopa parin sadan hengen voimalla. Jo ensimmäisenä vuonna arvioidaan noin 10000 partisaanin kaatuneen ja kaikkiaan heitä menehtyi noin 20000. Liikkeeseen osallistui kaikkiaan noin 50000 henkeä.

Partisaanit järjestäytyivät hyvin ja johtoon nousi Jonas Žemaitis, jonka patsas on nykyään Liettuan puolustusministerin edessä. Vuonna 2009 Liettuan parlamentti nimitti hänet kuoleman (vuonna 1954 Butyrkassa) jälkeen Liettuan neljänneksi presidentiksi.

Ensimmäisen kiivaan taisteluvaiheen jälkeen partisaanien toiminta keskittyi propagandaan ja heillä oli jopa omat kirjapainonsa, arvatenkin monistuskoneita, joilla painettiin jopa tuhansien kappaleiden painoksia.

Länsivallat eivät koskaan uskaltaneet nousta puolustamaan sissejä, mutta kirjoittajat katsovat, että liikkeen ansioksi jäi se, etteivät venäläiset juuri uskaltaneet muuttaa Liettuaan. Heidän osuutensa väkiluvusta on nyt vain noin kuusi prosenttia, kun se Latviassa on noin kolmasosa ja Virossa neljäsosa.

Vaikka Neuvostoliitto siis antoi liittämälleen Liettualle huomenlahjana historiallisesti tärkeän Vilnan alueen, ei kansa siitä leppynyt valloittajaa kohtaan. Vielä vuonna 1947 partisaanit suorittivat 1333 aseellista hyökkäystä, joissa menehtyi 1344 hyökkääjää. Länsi-Ukrainassa hyökkäyksiä oli samaan aikaan 1603 ja niissä menehtyi 4136 hyökkääjää.

Verrattuna Viroon ja Latviaan, joissa metsäveljien liike jo laimeni, nämä olivat suuria lukua: hyökkäyksiä oli samaan aikaan Virossa 39, Latviassa 106 ja Valko-Venäjällä 60.

Sissisota on aina raakaa ja armotonta eivätkä sissit ota vankeja. Sen merkityksenä ainakin oli tietyissä yhteiskuntapiireissä säilynyt leppymättömyyden traditio, joka sai suuren hetkensä Neuvostoliiton hajotessa.

Myös Ukrainan nykytilannetta arvioitaessa täytyy maanalaiselle neuvostovastaiselle liikkeelle antaa suuri merkitys. Kreml on nähnyt paljon vaivaa todistellessaan sen olleen ja yhä olevan saksalaismielistä ja natsilaista. Sen omien menetelmien vertaaminen natsismiin on sen sijaan nykyään julistettu rikolliseksi. Sekin on muuan tyypillinen totalitarismin tapa yrittää hallita menneisyyttä.

Epätoivoisella taistelulla on oma laahuksensa ja näyttää siltä, että juuri tällä hetkellä jo umpeutuneita haavoja, jota syntyi myös miehitettyjen maiden sisälle, oltaisiin taas repimässä auki.

Se ei tietenkään ole mikään normaali, saati toivottava olotila ja kaikilla osapuolilla on syytä toivoa, että niin sanotut hyvät naapuruussuhteet sanan aidossa mielessä voisivat taas mahdollisimman pian palata.

Kreml on tietenkin se, joka päästi helvetin valloilleen, mutta eihän se ainoa taho ole, joka on otettava huomioon, kun mieletön sota pitäisi lopettaa.

10 kommenttia:

  1. Me emme antaudu milloinkaan. Jokainen ilmoitus vastarinnan lopettamisesta, varsinkin ex-presidentin antama, on maanpetos.

    VastaaPoista
  2. Jos Viro, Latvia ja Liettua olisivat tehneet yhteisen puolustusliiton 30-luvun lopulla, sen sotilaallinen iskukyky olisi ollut Suomen tasoa, joissakin asioissa, kuten ilmavoimien osalta jopa vahvempi. Sillä olisi kaiketi ollut jonkinlaista tehoa, varsinkin kun puolustettavaa rajaa Neuvostoliittoa vastaan olisi ollut vain muutama sata kilometriä.

    Mitä tulee nyky-Venäjään, en kyllä jaksa uskoa, että välit Ukrainaan tulevat koskaan kuntoon, niin kuin ei taida tulla länteenkään? Tietenkin molemmissa löytyy tahoja, jotka toivovat saada suhteet kuntoon, mutta ne taitavat jäädä vähemmistöön. Putin on tuhonnut venäläisten tulevaisuuden, näin voisi todeta, mutta onhan Pohjois-Koreallakin tulevaisuus, eli kaikki on suhteellista.

    Putin pitää Venäjää supervaltana, mutta supervaltojen johtajat ovat aina olleet harkitsevia ja vastuunsa tuntevia, jopa Neuvostoliiton aikana, mutta Putin ei ominaisuuksiltaan todellakaan kuulu supervallan johtajaksi, eli Venäjä ei ole supervalta. Kyse on samanlaisesta Putinin hourailusta, kuin että Suomi olisi ihmisoikeuksien suurvalta, kuten meidän piirikuntatason poliitikot niin mielellään esiintyvät maailmalla -takki auki- kuinkas muuten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jos Viro, Latvia ja Liettua olisivat tehneet yhteisen puolustusliiton 30-luvun lopulla, sen sotilaallinen iskukyky olisi ollut Suomen tasoa, joissakin asioissa, kuten ilmavoimien osalta jopa vahvempi."

      Luvuilla laskien ehkä, mutta tuollaisen järkevän liiton esti maiden erimielisyys ja erilainen ulkopoliittinen suuntaus. Myös maatiede oli baltteja vastaan: ei kapeikkoja eikä panssarit pysäyttäviä luonnonesteitä. Toisaalta sijaitsivat Leningrad - Berliini-akselilla, Suomi oli onnekseen sivusuunnalla oleva pussinperä: kiva varmistaa, muttei elintärkeä.

      "Putin ei ominaisuuksiltaan todellakaan kuulu supervallan johtajaksi,"

      Putinin on everstiluutnantti, sellaiset miehet kommmentavat enintään prikaateja, ei valtioita.

      Poista
  3. Luin juuri Svetlana Alexivijetsin haastatteluteoksen "Neuvostoihmisen loppu. Kun nykyhetkestä tuli second handia." Siinä venäläiset ja muutkin paitsi kommentoivat 1990-luvun sekavuuksia ja Neuvostoliiton romahtamista, myös muistelevat menneitä. Jonkinlaisena punaisena lankana monella haastateltavalla on katkeruus siitä, että Venäjän mahti on nyt myyty halvalla, kaik on mänt.

    Tätä hokee myös ihmiset, jotka ovat olleet gulageilla kärsimässä tai muuten vaan velloneet siinä länsimaalaisittain käsittämättömässä kurjuudessa, mihin vain Venäjällä kyetään. Sanon "vain", koska parempaankin olisi varmaan mahdollisuus, koulutettuja ihmisiä ja valtavat luonnonvarat jne. Mutta ei, onnistuvat vielä 1990-luvulla näkemään nälkää.

    Jonkinlainen vimma tämän asian suhteen siellä tuntuu elävän. Ehkä se on kompensointia omaan kurjaan elämään. "Mutta Venäjä on/oli sentään suurvalta!".

    Joka tapauksessa tuo on ihan samaa mentaliteettia mitä Venäjällä on varmaan koko sen historian ajan esiintynyt. Muun maailman mielessä mittapuu Venäjälle ei ole sama kuin muille. S.o. ei kai musikalta voi muuta odottakaan. Tämä on muuten yksi niitä asioita, joka kirjan haastateltuja sovokeja ja muitakin harmittaa.

    Tällä kertaa välien korjaamiseen menee ainakin yksi sukupolvi, mutta pakkohan niiden on joskus korjaantua. Toisena, ehkä parempana vaihtoehtona on jonkinlainen uusi kylmä sota, mutta tällä kertaa vastustajan, joka enimmäkseen huvittaa, kanssa ja lyhyempänä sekä jälleen kerran uuteen Venäjän romahdukseen johtavana. Muita vaihtoehtoja ei oikein viitsi ajatella.

    VastaaPoista
  4. Välien korjaantumisesta on olemassa toivoa tuova esimerkki. Saksa.
    1945 ensimmäisinä kuukausina maa oli vielä natsivalta ja maata ja sen kaupunkien siviiliväestöä tuho-ja kostopommitettiin maan tasalle brittien ja amerikkalaisten toimesta (idässä venäläiset tekivät samaa muulla aseistuksella), vaikka voitto oli jo täysin varmistettu viimeistään vuonna 1944.

    Sitten maa pilkottiin osiin ja miehitysvyöhykkeisiin ja nihilointiin monin tavoin (Nurbergin oikeudenkäynnit olivat tietenkin välttämättömiä; liian moni taisi jäädä tuomitsemattakin).

    Kymmenen vuotta ja Saksa, se läntinen Liittotasalta-osa, taisi olla jo Euroopan ykköstalousveturi. Demokratia oli palautettu ja uudistettu. Pian se oli myös vahva Nato-jäsen ja kylmässä sodassa luottokumppani.

    Mittaluokka oli noissa tapahtumissa vähintään satakertainen kun verrataan Ukraina-Venäjä -sotaan tai Israel-Gaza - tappamiseen.

    Totta kai on lähdettävä siitä että jotenkin rauha palaa jossakin muodossa joskus. Mieluiten oikeudenmukainen. Kaikki rauhat eivät ole historiassa toki sitä olleet.
    Muu ajattelu olisi sumeaa sotahulluutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 2024 Saksan veturi puuskuttaa rajusti, energiakäänne meni rajusti ojaan ja 80 % yrityksistä käyttää edelleen faxia. Natsikummitus pelottaa vasemmistoa ja kalifaatinvaatijat ovat vain värikäs lisä katukuvassa. Sotilaallisesti pelkkä organisaatiokaavio. Scholtzin kompromat-kansio tulee olemaan kiinnostavaa luettavaa. Surku.
      V-V F

      Poista
    2. Se että faksia käytetään ja kaupoissa ja hotelleissa toivotaan nimenomaan käteistä rahaa on merkki järjen käytöstä ja vapauden ensisijaisuudesta.

      Näin useimmissa Euroopan maissa. Oman maamme kokema ja hypettämä digihybris on merkki vastustuskyvyttömyydestä ns. teknologisen imperatiivin edessä.

      Poista
    3. Kouluissa Suomen ylilyövä digi-digi on johtanut siihen, että oppilaat ovat aivan tik-tok, ei osata lukea, ei laskea, sormi vain ADHD:na swiippaa ruutua.

      Onneksiolkoon opetushallitus!

      Poista
  5. On vain yksi ongelma mitä mietittiin Talvisodan aikanakin Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Entä jos NL tai nut Venäjällä ei ole mitään halua rauhaan? Venäjllä on kylllä pieniä merkkejä kyllästymisestä kalliiksi tulleeseen sotaan. Matuskat tuottavat kyllä ilmaiseksi sotilaita mutta rauta maksaa rahaa. Sinänsä valtioiden väliset suhteet normalisoituvat jollain tapaa sota-aikojen jälkeenkin.

    VastaaPoista
  6. Sinulla on järkevä kommentti.

    Mutta kun kuuntelee ja katsoo useimpien kaltaistemme harmaaohimoisten läpimilitarisoituneiden miesten, oletin nyt niin tätä tänne kirjoittavaa porukkaa, kantoja niin ei ole enää kaukana, että alkavat miettiä Venäjä-ongelmaan "lopullista ratkaisua" Wannseen-konferenssin malliin.
    Mielestäni eräät Venäjän täyshajoamisen toiveet tätä jo edustavatkin.

    Putinin kanssa ei enää pidä koskaan yhteistyötä tehdä eikä hänen hovinsa kanssa eikä Ukrainan sotarikosta hyväksyä. Tästä ei pidä tinkiä. Jos rauha on jotenkin tehtävissä, ja Ukraina näkee sen myös mahdolliseksi, niin se on ainoa.

    Mutta kyllä tuo maa ja kansa paikalleen jää ja sen kanssa on tultava toimeen, kun aika on kypsä ja Moskovassa on riittävästi järkeä uuteen sopeutumiseen ja väkivallattomaan maailmanjärjestykseen ilman putinismia.

    Teemmehän me yhteistyötä ja kauppaa lännen kanssa täysin eriparisten Kiinan ja Persianlahden maidenkin kanssa joista osaa jälkimmäisistä pidämme jopa merkittävinä liittolaisina, esim. saudit.

    Mitä maatuskoihin tulee niin eivätpä ne taida uusia sotilaita enää synnyttää. Tulevat sellaiset kyllä. Ja on myös todettava että parhaimmillaan slaavilainen naiskauneus niin Ukrainassa kuin Venäjällä on ylivertaista.



    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.