tiistai 7. toukokuuta 2024

Takaisin maaseudulle

 

Ympyrä sulkeutuu

 

A.H. Tammsaare, Kotiinpaluu. Totuus ja oikeus V. Suomentanut ja saatesanan kirjoittanut Juhani Salokannel. Otava 2013, 634 s.

 

Tammsaaren valtavan pentalogian viimeisessä osassa palataan taas Vargamäen tilalle ja sen soiden keskelle. Vanhat ja kovat isännät ovat pehmenneet ja joutuneet sivuraiteelle, ensimmäisen osan päähenkilö on jopa siirtynyt mökkiin, pois lastensa ja lastenlastensa tieltä.

Kaupungista palaa myös varsinaiseksi päähenkilöksi muuttunut Vargamäen poika Indrek ja asettuu synnyinkotiinsa setämieheksi.

Sana setämies ymmärretään nykyään valtakulttuurissamme ns. pissispiirien antamassa merkityksessä poikana, joka oikeasti on jo aikuinen, mutta yrittää vongata nuoria tyttöjä. Tämä on nykyisen diskurssimme keskeisiä aiheita ja kiintoisa osoitus oman kulttuurimme tasosta.

 Aikoinaan setämies kuitenkin tarkoitti perheen vanhaapoikaa, joka teki talon töitä palkatta. Sellainen setämies tulee myös latinakouluja käyneestä ja lapsensa hylänneestä Indrekistä, jonka saaman sivistyksenolisi oikeastaan pitänyt pätevöittää hänet virkamieheksi, mandariiniksi, jonka henkinen maailma oli irrotettu talonpoikaisesta elämänpiiristä.

Paluu synnyinkotiin ei ole mikään klassinen tuhlaajapojan paluu, kuten Juhani Salokannel huomauttaa, siitä puuttuu jopa se hohde, joka liittyy syntisen armahtamiseen. Lukumiehen palaaminen siihen miljööseen, josta hän oli yrittänyt ponnistaa ylös, oli yksinkertaisesti vain floppi, hukkainvestoinnin tunnustaminen, jossa tuskin on edes nostalgiaa.

Toki Indrek jatkaa isänsä elämäntyötä eli soiden ojitusta lapiopelillä. Virossa sillä välin toteutunut kansanvalta lähtee lopulta jopa auttamaan talonpoikien pyrintöjä laskemalla joen pintaa. Onhan sekin uuden ajan merkki.

Tammsaaren järkäle ei kuitenkaan ole mikään Linnan Pohjantähti. Muistakaamme, että Linna halusi ja sai nimenomaan tieteen akateemikon tittelin. Hänen intohimonaan oli kuvata maaseudun muutos sosiaalihistoriallisena prosessia ja inhimillisesti katsoen täytyy todeta hänen selvinneen urakastaan loistavasti. Pohjantähteä ei ole suotta sanottu Suomen kansallisromaaniksi.

Samanlaista statusta on sovitettu myös Tammsaaren romaanisarjalle, mutta sen näkökulmat ovat aivan toisenlaisia. Toki maaseudun muutos käy ilmi myös Totuuden ja oikeuden sivuilta ja sen ohella se kuvaa tietyissä osissaan siirtymistä kaupunkiin ja valistuksen ja urbanisaation prosesseja.

Maaseudun suuria muutoksia 1800-luvulla Tammsaare ei kuitenkaan kuvaa ja tuskinpa ne Virossa olivatkaan yhtä suuria ja äkillisiä kuin Suomessa, jossa talonpoika alkoi nousta ja jopa herrastella metsärahoillaan.

Viron suuret yhteiskunnalliset kysymykset ja prosessit, kuten saksalainen kartanotalous ja vapaussodan jälkeinen suuri maareformi ovat nekin kaukana Vargamäen puhtaasti talonpoikaisesta miljööstä, jossa isäntien valta on käytännössä se korkein instanssi. Toki isäntien keskinäistä nokkimisjärjestystä ruoditaan oikeudessa.

Joka tapauksessa esimerkiksi maaseudun koneellistuminen ja vaurastuminen jäävät varsin ulkokohtaisesti kuvatuiksi. Niittokoneitakaan ei mainita, vaan miehet niittävät kilpaa hullun lailla. Puimakone sentään toimii jossakin ja polkupyöriä on käytössä yleisesti.

Edellisessä osassa puhuttiin jonkin verran pirtukaupasta. Sen merkitys oli varmasti suuri myös kuvitteellisella Vargamäen alueella. Suomen kieltolaki ja vanhat seprakauppaperinteet tarjosivat helppoa rahaa sille, joka uskalsi riskeerata.

Vargamäen vanha isäntä viedäänkin viimeiseen lepoon komeasti automobiililla, jonka hankkimiseen tarvittavien rahojen alkuperä ihmetytti kansaa. Olisiko kanamunakaupalla voinut päästä moisiin summiin käsiksi?

Ehkäpä nykyään sentään jopa niillä, nythän maatalouskin oli bisnestä, ei enää pelkkä elämänmuoto. Virosta, kuten Suomesta vietiin elintarvikkeita muun muassa Englantiin.

 Ants Oras on tunnetussa kirjassaan Viron kohtalonvuodet, pyrkinyt osoittamaan, ettei Viron itsenäistyminen ollut mikään epäonnistuminen toisin, kuin bolševikit väittivät. Muuan selkeä osoitin, joka todisti elintason noususta, oli polkupyörien suuri lukumäärä.

Venäjällä ymmärrettiin myös polkupyörän statusarvo ja tunnetussa Sergei Gerasimovin taulussa Juhla kolhoosissa, on polkupyörä hyvin keskeisesti esillä. Käytännössä niitä sai vielä 1970-luvulla etsimällä etsiä. Vain harva neuvostoihminen osasi ajaa pyörällä.

Joka tapauksessa se, joka etsii kaunokirjallista kuvausta Viron modernisaatiosta ja sen sosiaalihistoriallisista murroksista, ei kannata odottaa liikoja tältä Tammsaaren valtavalta romaanilta. Se keskittyy ihmisiin ja heidän aivoituksiinsa ja pyrintöihinsä, jotka yleensä saavat aikaan päinvastaisia tuloksia kun oli tarkoitettu.

Ehkäpä tämä onkin jonkinlainen kirjailijan tavaramerkki. Vastaavastihan tapahtuu Tammsaaren romaanissa Hornanperän uusi paholainen.

16 kommenttia:

  1. Muistelen, että kaksi kirjallisuuden professoria eivät voineet suositella Linnaa taiteen akateemikoksi. Onhan nyt esim. Pentti Haanpää kirjailijana aivan toisella tasolla.
    Taiteilija Linna kyllä oli, hän muutti punakapinan torpparikapinaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä oli taiteen akateemikko.

      Ei (historia)tieteen akateemikko.

      Poista
    2. Tieteen akateemikko, niin vitsikästä kuin se onkin.

      Poista
    3. No, niinpä sittenkin. Wikipedia kertoo seuraavaa:

      "Linna kieltäytyi hänelle tarjotusta kirjallisuuden akateemikon arvosta, sillä hänen taiteellista panostaan ei ollut ratkaistu. Lopulta Linnasta tuli kuitenkin Suomen Akatemian jäsen, sillä tämän jälkeen historioitsijat vetosivat Linnaan ja vaativat häntä ottamaan auki tulleen historian akateemikon paikan. Siihen kompromissiin Linnan suostui.[61]. Erityisen ansiokkaana lähtö­kohdista riippumatta voidaan pitää sitä,kenen mukaan? että Väinö Linna on Suomessa toistaiseksi ainoa tieteen akateemikon arvo­nimen saanut henkilö, jolla ei ole akateemista tutkintoa.[56]"

      Poista
  2. "se, joka etsii kaunokirjallista kuvausta Viron modernisaatiosta ja sen sosiaalihistoriallisista murroksista, ei kannata odottaa liikoja tältä Tammsaaren valtavalta romaanilta."

    Tendenssi oli eri: Linnan tehtävä oli kirjoittaa sotien jälkeiseen Suomeen sopiva punaisten kunnian palautus sekä Neuvostoliittoa loukkaamatta valaa palsamia sodan hävinneiden rivimiesten sieluun. Linnan hoiti homman ja sai palkintonsa. Hyvin tuo narratiivi toimi Neuvostoliiton hajoamiseen saakka. Tammsaari kirjoitti varsinaista kaunokaunokirjallisuutta (=keskittyy ihmisiin ja heidän aivoituksiinsa ja pyrintöihinsä), jonka taustalla, etten sanoisi kulisseina, historia ja yhteiskunta oli.

    Molemmilla on paikkansa. Kuvattu yhteiskunta ja sen hetkiset tarpeet vain olivat toiset.(Ajatusleikki: mitä olisi tapahtunut, jos joku olisi 1955 yrittänyt kirjoittaa Terhon Stalingradin kellareissa?)

    Pitäisikö kuitenkin panna Tamsaaren ykkönen yöpöydälle...

    VastaaPoista
  3. Kyllähän Väpe tuon historian akateemikon arvon ansaitsi.
    Ajatelkaa nyt:

    mies vei kustantajalle käsikirjoituksen sotaromaanista, jonka nimikin oli vain "Sotaromaani", ja siitä tuli Suomen kansalle Jatkosodan virallinen historia!
    Sitten hän kirjoitti romaanitrilogian, jonka kakkososasta tuli Suomen itsenäistymisen virallinen historia!!

    Kuinka moni muu fiktiokirjailija on pystynyt samaan;
    muuttamaan historiaa mieleisekseen?
    Aika velikulta!

    VastaaPoista
  4. ”Ympyrä sulkeutuu”

    Kuten tunnettua, Iivana Julma eli Iivan IV tappoi/murhasi omakätisesti oman poikansa. (Kuuluisa Repin loi siitä taideteoksen.) Tapahtuman kirjalliset todistukset ovat kyllä keisarin kirjastossa kirjoituksineen päivineen. (Kirjasto on tuhansien lukkojen takana.) Voi olettaa, että Iivana Julma pyysi Jumalalta anteeksi teostaan nimenomaan kirjallisesti. Mene ja tiedä, jos Iivanan poika vääntyikin toisinajattelijaksi ja sai tuomion, mikä toteutettiin heti paikalla. Joka tapauksessa, Venäjän historia kulki olemassa olevaa polkua/tietä/virtaa, jne.

    V.V. Putin on Iivana Julman fani eikä siedä toisinajattelijoita eli eri vaihtoehtojen pohdiskelijoita. Venäjän/Putinin lait määräävät kriitikot vankilaan useiksi vuosiksi. Navalnyi eli presidenttivaalien mahdollinen delegaatti murhattiin juuri ennen vaalikampanjoita. Putinin Venäjä kulkee olemassa olevaa polkua/tietä/virtaa, mutta maailma tietää, että Putin on sairas. Eräs maailman erittäin tärkeä poliitikko väitti, että Putin ei ole tästä maailmasta. Väitän, että Putinilla on ydinase-epilepsia.

    VastaaPoista
  5. ”Ympyrä sulkeutuu Nro 2”

    Aikoinaan Putin lupasi, että me, eli Putinin kannattajat, pääsemme paratiisiin, mutta he, eli Putinin vastustajat, joutuvat helvettiin.

    Nykyään Moskovan propagandistit alkoivat irveilevästi hymyillen kyselemään toisiltaan: ”Haluatko sinä paratiisiin, jos he joutuisivat helvettiin?” On jo eletty aikoihin.


    VastaaPoista
  6. ”Ympyrä sulkeutuu nro 3”

    Joitakin aikoja sitten minua rupesi oikein vituttamaan se, että Ranskan Manuel Macron lenteli vähän väliä Moskovaan keskustelemaan tunnetun rikollisen Putinin kanssa, ja sitten soittelemaan hänelle puhelimitse ties mistä vaikka ympärivuorokauden. Kaikki kerrottiin uutisissa.

    Mutta sitten eräs erittäin tärkeä valtiohenkilö kertoi kaikille, että Putin ei ole tästä maailmasta. Suhtautuminen Macroniin muuttui heti, koska hän halusi siis jotakin. Kaiken kukkuraksi Macron lupasi, että järjestää joidenkin maiden sotilaita tulemaan Ukrainaan yhteisesti sotimaan Putinia vastaan.

    Putinin propaganda pukeutuu nyt superkauniisiin vaatteisiin, jotta propagandakin näyttäisi kauniimmalta.

    VastaaPoista
  7. ”Ympyrä sulkeutuu nro 4”

    V.V. Putinin lempilaulu löytyi netistä:

    "Po ulitse hodila bol'shaja krokodila,
    ona, ona, ona zeljonaja byla.
    Po ulitse hodila bol'shaja krokodila,
    ona, ona, ona zeljonaja byla.
    Po ulitse hodila bol'shaja krokodila,
    ona, ona, ona zeljonaja byla.
    Jne.

    VastaaPoista
  8. ”Ympyrä sulkeutuu nro 5”

    Ihan äsken V.V. Putin julisti, että historiallinen tieto/tiede/ymmärrys/vitsit/jne. on tästä lähtien hänen henkilökohtainen omaisuutensa. Toisin sanoen, ne, jotka mäkättävät jotakin, saavat heti nenälleen, vähintään, ja nimenomaan KGB:lta.

    Venäläisillä on seuraava kirolause: ”Poshol ty na huj.” (Mene vittuun.) Lauseella on myös lempeämpi versio, varmaankin naisia varten: ”Poshol otkuda i prishel.”/”Poshla otkuda i prishla.” (Mene sinne, mistä tulitkin.)

    V.V. Putin siis rakastaa määräilemistä. Mene ja tiedä, jos hän ihan peräkanaa määrääkin, että ulosteidenkin pitää mennä sinne mistä tulivatkin.


    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen detalji Putinin virkavalatilaisuudessa oli, että Putinin astuessa sisään taustalla soi Tsaikovskin Aleksanteri III:lle säveltämä kruunajaishymni.

    VastaaPoista
  10. ”Ympyrä sulkeutuu nro 6”

    Vladimir Iljich Leninin (Uljanovin) ensimmäinen magneettinen ja kuuluisa lausahdus oli seuraava: ”My poidjon drugim putjom.” (Me kuljemme eri tietä.) Venäjällä/Neuvostoliitossa se merkitsi sitä, että kaikki tehtiin ISMIN orjiksi. (kommunismi). Superpäämääränä oli pelastaa koko maailma köyhyydeltä. Ei ole mikään ihme, jos Vladimir Iljich Lenin olikin saanut credonsa Friedrich Engelsiltä.

    Karl Marx keksi hyvän termin: työn tuottavuus. Venäjällä/Neuvostoliitossa työn tuottavuus oli kehno, joten oli pakko valloittaa muita maita, että saataisiin kylliksi herkkuja. Perunaa, porkkanaa, punajuurta yms. kasvoi omassa maassakin.

    VastaaPoista
  11. ”Ympyrä sulkeutuu nro 7”

    ”GOLODOMOR”

    Golodomorista tuli nyt äkkiä faniteema, varmaankin jostakin vuosikymmenestä. Kreml on varmasti pahoillaan oikein saatanallisesti siitä, että historialliset tiedot valuivat yhteiskuntien aivoihin. (Saatanan perkele!)

    Stalin/Neukku/Kreml järjesti Golodomorin ryövätäkseen miljoonilta ukrainalaisilta talonpojilta (5-10 miljoonaa) olemassa olleet viljat kertaheitolla NKVD:n voimin. Viljat myytiin pilkkahintaan Länteen kertaheitolla, jotta siellä alkaisi talouskriisi. Tunnettu supertalouskriisi on kaikkien tiedossa. Ryssäläinen projekti onnistui.




    VastaaPoista
  12. ”Ympyrä sulkeutuu nro 8”

    Ryssäläinen ideologia ei ole paha, koska se on hyvä. Se haluaa hyvyyttä jokaiseen paikkaan, varsinkin sinne, minne V.V.P. käskee. Eihän siinä ole mitään pahaa.

    VastaaPoista
  13. ”Ympyrä sulkeutuu nro 9”

    Kuten tunnettua, Nikolaj Vasiljevitsh Gogolin teoksia ei haluttu julkaista Sankt-Peterburgissa. Sankt-Peterburgin kilpailukaupungissa eli Moskovassa Nikolaj Vasiljevitsh Gogolin teoksia julkaistiin. Kiitos sille, mille, en tiedä, tietysti Moskovalle. Pelkästään ”Kuolleet sielut” levisivät niin paljon kaikkialle, että tuottivat Moskovalle superpaljon kopekoita.


    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.