maanantai 22. heinäkuuta 2024

Ihan tavallinen suomalainen mies

 

Sisulla ja kurilla

 

Ari Puheloinen, Sotilas ja työmies. Muistikuvia ja mietteitä, Otava 2023, 421 s.

 

Jollekin amerikkalaiselle havainnollistettiin aikoinaan Neuvostoliiton toimintatapoja kehottamalla miettimään, miten Yhdysvaltojen armeija toimii.

Armeijat ovat kaikkialla valtavia byrokraattisia organisaatioita, joilla on ainainen valmius muuttua tarpeetonta näennäistyötä tekeviksi ja tyhjiä papereita suoltaviksi hirviöiksi, jotka tuhlaavat loputtomasti resursseja ja aiheuttavat pelkkää vahinkoa ympäristölleen kehuen samaan aikaan estottomasti itseään.

Leonid Brežnev sanoi aikoinaan, että Neuvostoliiton instituutiot karttoivat uudistuksia kuin piru pyhää vettä ja hän lienee tuntenut asian. Byrokratiasta ja sen tuottamasta asenteesta (bjurokratizm) tuli Neuvostoliitossa se suuri pelätin, jota oli sallittua aina arvostella, vaikka sille ei mitään mahdettukaan.

Sen syyksi voitin kaataa systeemin kaikki puutteet ja epäonnistumiset ja säästää itse sosialismin kaunis ja nerokas idea arvostelulta.

Venäjällä byrokratia oli vuosisatojen ikäinen ongelma, jonka juuret olivat perimmältään siinä, että valtakuntaa hallittiin ylhäältä alaspäin ja kansalaisyhteiskunta sai viettää kituvaa elämää ikuisissa lapsenkengissään. Kun Venäjä jo ennen Neuvostoliittoa oli ennen kaikkea armeija, jolla oli maa eikä maa, jolla oli armeija, tuli ongelmista sen mukaisia.

Pietari Suuri oli mies, joka pakotti Venäjän toimimaan. Rautareisillänsä ohjaten sai Venäjän kavahtamaan, lausui runoilija. Viime kädessä Pietarin aseena oli pelko eli terrori ja samaa kaavaa käyttivät hänen merkittävimmät seuraajansa.

Mutta täytyyhän olla muitakin tapoja saada byrokratia toimimaan ja muuttaa ikuisesti lepoon ja rauhaan pyrkivä organisaatio ketterästi toimivaksi ja aina valppaaksi uuden oppijaksi ja kokeilijaksi.

Näköjään juuri pyrkimys saada Suomen puolustusvoimat tällaiseksi ”peliksi, joka soi” ja voittaa sen luonteessa aina piilevä taipumus leipääntymiseen ja vanhoilliseen itsetyytyväisyyteen on se pääongelma, jonka kanssa entinen puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen on ennen muuta painiskellut ja jolle hänen muistelmansakin on omistettu.

Kyseessä ei siis ole varsinainen henkilökohtainen muistelmateos siinä mielessä kuin vaikkapa Aleksandr Herzenin Menneitä ja mietteitä (Byloje ni dumy), johon kirjan alaotsikko näyttää viittaavan. Vain alkuosa, joka kuvaa työläisperheen ja nuoren työmiehen elämää, haiskahtaa aidosti henkilökohtaiselta.

Muuten kirjalle on leimallista kuiva asiallisuus ja sen kertojaksi paljastuu mies, jolla on rautainen tahto, kuten erään venäläisen klassikon kirjoittamassa novellissa (ks. Vihavainen: Haun rautainen tahto tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ), joka vertaa venäläisen ja saksalaisen elämänasennetta: toinen on hellittämättömän ahkera ja kurinalainen, toinen taas nautiskeleva hetken lapsi, joka laiskottelee ja toimii ilman suunnitelmaa.

Tuossa novellissa venäläinen voittaa sikäli, että vaikka saksalainen pääsee vielä lupauksensa mukaisesti syömään blinejä saksalaisen hautajaisissa, hän erehtyy syömään niitä kilpaa venäläisten kanssa, tukehtuu niihin ja kuolee.

Puheloinen, (järjestelmällistyttämyydelläänkö?) nousi yhteiskunnan lähes alimmalta askelmalta sen huipulle ja kaiken takana oli äärimmäisen kurinalainen ja hellittämätön työ.

Venäjän opiskelu aikuisena aloittavalle se saattaa olla vaikeaa, minkä itsekin kokemuksesta tiedän. Puheloisen tapa voittaa vaikeudet oli ankaran kurinalainen, jokapäiväinen työ. Itse taisin noudattaa vähän venäläisempää metodia, mutta se ei kuulu tähän. Kyllä Puheloinenkin selvästi saavutti sen päämäärän, johon pyrki.

Joka tapauksessa Puheloisen ponnistelut eivät missään jääneet vaille tuloksia. Hän ei tyytynyt siihen, että asiat saatiin näyttämään hyvältä, vaan vaati, että systeemin piti aidosti toimia. En tiedä, missä määrin käytössä oli pelon avulla johtaminen. Tämä kirja ei sellaisesta kerro.

Sen sijaan se kertoo hellittämättömän ahkerasta työmiehestä, joka henkilökohtaisesti ja hellittämättömällä innolla valvoi kaikilla tasoilla sitä, mitä saatiin aikaan ja arvosteli puutteet armottomasti, mutta myös kiitti silloin, kun se ansaittiin. Ehkä sitä tapahtui liian harvoin, hän miettii jälkeen päin.

Kirja antaa kuva miehestä, jolla oli paitsi älyä ja kestävyyttä, myös intohimoinen suhde työhönsä. Sotilaat ovat harvoin varsinaisia intellektuelleja, mikä selittyy heidän työnsä laadusta. Filosofi saattaa ruveta miettimään, onko sillä lopultakaan olennaista eroa, osuuko ammus omien vai vihollisten joukkoon. Joka tapauksessa jompikumpi osapuoli hyötyy ja toinen kärsii. Laajan näkökulman omaava näkee ehkäpä vain kärsiviä ihmisiä.

Sotilaan näkökulma on toinen. Hän pelaa vastustajan kanssa peliä, jossa käytetään kaikkia keinoja ja jossa ainoa tavoite on voitto. Tosin voitto voidaan käsittää monella tavalla, huomauttaa myös Puheloinen.

Ajatelkaamme vaikka tätä Ukrainan sotaa, jota kirjassa myös pohdiskellaan. Venäjän kannalta kyseessä on suuri hölmöily, josta olisi jotenkin päästävä irti. Aiottua tulosta ei ole odotettavissa. Hyvin tärkeitä ovat joka tapauksessa ne päämäärät, joita sodan alussa tuli lausuttua julki. Esimerkiksi Ukrainan hallituksen vaihtaminen.

Neuvostoliitto selitti aikoinaan saavuttaneensa talvisodassa sen, mitä tavoittelikin. Selitys oli läpikotaisin falski eikä todellisia kustannuksia tunnustettu, mutta sota saatiin kuin saatiinkin loppumaan. Miten se voitaisiin lopettaa Ukrainassa, riippuu myös paljolti Venäjän hallituksen mahdollisuuksista selittää asioita omalta kannaltaan.

Puheloinen ei tarjoa patenttiratkaisuja, mutta ymmärtää selvästi tilanteen laajemmin kuin ne Venäjän pikatuntijat ja muut amatöörit, joiden reseptit ovat yhtä simppeleitä kuin mahdottomia.

Kaiken kaikkiaan tämä kirja antaa kuvan tavallisesta suomalaisesta miehestä, joskin keskimääräistä sisukkaammasta. Hän on oman aikakautensa mies, jonka lapsuuden miljöössä oli paljon tuttua useimmille ikätovereille, myös minulle, vaikka olen vähän vanhempi.

Työläisperheen arjesta ja siitä hellittämättömästä sisukkuudesta, jolla eteenpäin pyrittiin ja päästiin, piirtyy vaikuttava kuva. Siinä ei ruikutettu eikä masennuttu, vaan pantiin suu säkkiä myöten ja mentiin eteenpäin. Verrattuna nykyaikaiseen slummiköyhyyteen kyseessä on aivan toinen maailma.

Venäjään kirjoittaja tutustui sekä monivuotisen oleskelun että kirjallisuuden, myös kaunokirjallisuuden kautta. Hän kävi myös Yhdysvalloissa alaansa kuuluvia asioita opiskelemassa.

 Molempien suurvaltojen käytännön tuntijana hän oli ja on maassamme harvinaisuus. Puheloinen ymmärsi myös Kiinan potentiaalin ja aikoi jo ryhtyä kieltäkin opiskelemaan, mutta muut suunnitelmat estivät sen.

Kiinan kieli ja kulttuuri ovat kuiyenkin myös suomalaisille yhä tärkeämpiä eikä kumpikaan ole mitenkään mahdoton opiskelun ja oppimisen kohde. Kuitenkaan ei Venäjää saa unohtaa, se kun on tuossa vieressämme ja siihen tutustuminen pelkkien englanninkielisten lähteiden varassa ei voi tuottaa todellista asiantuntemusta.

En tiedä, missä määrin sitä on Puheloisen seuraajilla, toivottavasti sitä nyt ainakin on. Sivumennen sanoen, myös Puheloinen tulee tässä kirjassa ohimennen maininneeksi, että Venäjän talous olisi noin Espanjan kokoinen.

Itse asiassa se on ostovoimapariteetilla mitaten Saksaa suurempi ja tämä on syytä ottaa huomioon silloin, kun ajatellaan maan reaalista suorituskykyä eikä pelkkää ostovoimaa kansainvälisillä markkinoilla.

Venäjä on nyt maalannut itsensä nurkkaan, mutta kyllä sen on sieltä vielä pakko poiskin tulla. Jälki on rumaa, mutta elämä on.

85 kommenttia:

  1. Kunnioitan Puheloista todella paljon. Mies on todellakin noussut aivan omin avuin korkealla, ja pakko on todeta, että se todistaa miehen kyvyt ja taidot. Miten Suomi sitten arvostaa puolustusvoimain komentajaa? Siitä ei voi juuri puhua, sillä jos verrataan YLE:n toimitusjohtajaan Merja Ylä-Anttilaan, Puheloisen palkka on vain puolet YLE:n toimitusjohtajan palkasta. Vaikka YLE on paisunut porsasteluun kykeneväksi, puolustusvoimat on kuitenkin aika tavalla suurempi kaikilla tavoilla, mutta niin vain on, että Ylä-Anttilaa, tätä yhteiskuntatieteiden ylioppilasta Suomi arvostaa enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antakaa minulle 10 vuotta ja verotusoikeus, niin ette tunne YLE:ä entisekseen.

      Poista
    2. Puheloinen juoksi vielä 50 ikäisenä Cooperissa yli 3000 metriä, eli se on todella kova suoritus. Jää monelta parikymppiseltäkin tekemättä, vaikka vähän treenailisikin.

      Poista
  2. "Venäjän kannalta kyseessä on suuri hölmöily, josta olisi jotenkin päästävä irti. ..Miten se voitaisiin lopettaa Ukrainassa, riippuu myös paljolti Venäjän hallituksen mahdollisuuksista selittää asioita omalta kannaltaan."

    Villi idea: jos jostain tulisi riittävän arvonvaltainen "valtiomies", joka tekee hyvän diilin: valtiomies saa Nobelin, Venäjä sodasta eroon ja Ukraina saa pitää itsenäisyyden lopuilla alueilla. Selitykset Venäjän kansalle rivät ole ongelma: Neuvostoliitto selitti aikoinaan saavuttaneensa talvisodassa sen, mitä tavoittelikin, toimii se selitys toisenkin kerran. Kaikki ovat onnellisia - paitsi kaatuneiden omaiset molemmilta puolilta...

    VastaaPoista
  3. ”… Venäjän kannalta kyseessä on suuri hölmöily, josta olisi jotenkin päästävä irti. Aiottua tulosta ei ole odotettavissa …”

    Mielenkiintoinen toteamus, joskaan ei vakavasti otettava analyysi.

    Aiottu tuloshan on jo pitkälti saavutettu. Itä-Ukraina on suurelta osin jo irrotettu Länsi-Ukrainasta, joka poikkeaakin tästä historiallisesti, kielensä puolesta ja kansallisesti.

    Jos katsoo taistelukarttoja, niin mikään ei viittaa siihen, että Länsi-Ukraina voisi asialle enää mitään tehdä. Ei etenkään sitten, jos eli kun Trumppi on valittu presidentiksi. Sotaa ei kannata kuitenkaan lopettaa ennen kuin on saatu sopu siitä, että Länsi-Ukraina ei liity Natoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaa on että Putin ei peräänny tuumaakaan. Siinä saa venäläisiltä mennä vaikka viimeiset siemenperunat, mutta näin tulee olemaan. Putin teki vuosisadan munauksen, ja alkuperäinen tavoite toki oli Ukraina, ja lopullinen tavoite koko lännen ottaminen haltuun tavalla tai toisella. Putinin viha länttä kohtaan on astronomista, ja tämä tilanne tulee jatkumaan meidän aikamme?

      Jos käy vaikka niin, että Putin saa pitää Itä-Ukrainan, johon länsi taitaa heikkouttaan suostua, niin Venäjä on joka tapauksessa irroitettava maailmankaupasta, ainakin läntisestä. Palatkoot rautaesiripun taakse ja pysykööt siellä. Harmi vain on, että tavallinen venäläinen kärsii eniten, mutta eipä se Putinin hallintoa häiritse.

      Poista
    2. Putin ja putin. Onkohan koko puttiinia enää olemassakaan? Meinaan, kun Kekkosen Urho antaa lausuntoja milloin mistäkin nykyajan asioista, tuolla juutuupissa. Ääni ainakin on satarosenttisesti aito UKK.

      Poista
    3. "Ääni ainakin on satarosenttisesti aito UKK."

      Onko tässä lauseessa jotain kornia?

      Poista
    4. "Venäjän opiskelu aikuisena aloittavalle se saattaa olla vaikeaa, minkä itsekin kokemuksesta tiedän."

      Kauanko muuten kesti aloittamisesta siihen, että pystyi ilman suurta vaikeutta lukemaan asiatekstiä ja kaunokirjallisuutta?

      Poista
    5. Mielenkiintoisen näkökulman tuo Arto Luukkasen uusi Putinin perukirja -teos. Siinä mainittiin muutama kerta blogistikin.

      Poista
  4. Entä Länsi Bidenin nyt päättyneellä johdolla? Voidaanko sen katsoa mitenkään "hölmöilleen" 2020-luvulla Venäjän suhteen? Tokkopa vain. Lienee siis ollut historiallinen välttämättömyys työntää ns. puolustusliitto "rauhanvoimana" Venäjään kiinni kaikkialla - Pohjoiskalotilta Mustallemerelle ja etelässä siitäkin edemmäs?

    Eilen jäin sattumalta kuuntelemaan radio-ohjelmaa, jossa keskusteltiin sodan ja rauhan kysymyksistä. Filosofia-alan professori selitti ponnekkaasti, että parasta rauhantyötä on varustautuminen sotaan, koska se toinen... Kuvittelin, että tuon alan ekspertit kykenisivät ottamaan hieman laaja-alaisemmankin näkökannan kuin puhtaan manikealaisen mustavalkoisen absoluuttisen hyvän ja vastaavan pahan taistelusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjälle kyllä tarjoamalla tarjottiin yhteistyötä eurooppalaisten kanssa jo heti 90-luvun alusta lähtien, mutta heitä tuntui vain kiinnostavan eristäytyminen. Näin ainakin kokenut Alpo Rusi näki asiat, eli venäläiset eivät arvosta eivätkä pidä eurooppaa ja länttä ja sen arvoja minkäänlaisina tavoittelemisena asiana? Näin oli jo ennen Putinin valtaantuloa 2000-luvun alussa. Putin laittoi eristäytymisen vielä astetta voimakkaammaksi ja tässä nyt ollaan Putinin toiveiden mukaisesti.

      Poista
    2. Tietyllä tavalla kyse oli juuri siitä. Jeltsin totesi 90-luvulla Clintonille, että entisten neuvostomaiden liittyminen Natoon ei sovi Venäjälle, koska sillä on "pitkän tähtäimen suunnitelmia" tällä alueella. Toisin sanoen siis palauttaa nuo alueet yhteyteensä. Vaihtoehtona oli siis joko luovuttaa näiden maiden itsenäisyys tai ottaa ne puolustusliiton suojaan.

      Poista
    3. Kovin on heppoisin perustein edellä määritelty "vaihtoehdot". Eivät tuollaiset kulkupuheet kelpaa todisteiksi tapahtuneesta tai edes intentioista - missään, milloinkaan.

      Mitä Alpo Rusiin tulee, eivät hänen kokemuksensa diplomaattina tai historiantutkijan koulutuksensa nekään ole kelpoisia mistään asiaintilan "näkemisestä". Niillä on vain mielipiteen arvo. Olen lukenut Rusin kolumnit Ukrainan sodan ajalta. Niissä näkyy minusta systemaattinen erittäin voimakas voimakas, tekisi mieli sanoa "ryssävihan" kyllästämä asenne ja tendenssi.

      Poista
    4. "työntää ns. puolustusliitto "rauhanvoimana" Venäjään kiinni"

      Ei NATOa ole "työnnetty" uusiin maihin. Jostain syystä Venäjän naapurimaat vain kokevat tarpeita liittyä tuohon puolustusliittoon, johon ei kaikkia halukkaita edes oteta. Tämä halua lisääntyy kun Venäjä haluaa sen kieltää etupiirikseen julistamilta mailta.

      Poista
    5. Tämän melskeen keskellä tietoa on raavittava vähän sieltä sun täältä eikä sitä suomeksi paljon ole tarjolla eikä kielenvaihto mitään takaa.

      Saattaa silti olla, että Foreign Policy tiivisti taannoin otsikossaan jotakin olennaista: USA haluaa sodan jatkuvan mutta ei Ukrainan voittavan.

      Ja jos toimittaja Mihail Zygariin yhtään on luottamista, hän antoi kirjassaan Putinin sisäpiiri (2015) kuvan, että valtaan tullessaan Putinilla oli kova halu solmia länsisuhteita ja että hän ihaili Tony Blairia (jos se nyt mikään meriitti on), mutta vastapuoli ei erityisen myötämielinen ollut, edes henkilötasolla.

      Sittemmin asiat menivät niin kuin menivät, ja USA:n ja EU:n rooli myöhemmissä tapahtumissa näyttää olevan ylen arka missään käsiteltäväksi.

      Zygar taisi paeta sittemmin Ukrainaan ja on kirjoittanut nyt kirjan siitä maasta.

      Nämä ovat pelkkiä väliheittoja eivätkä perustu sen enempi suuriin tunteisiin kuin syvälliseen kv-politiikan ymmärrykseen. Jälkimmäisen puutteen kanssa ei tarvitse olla yksin.

      Poista
  5. "... työntää puolustusliitto kiinni Venäjään ..."

    Onko Venäjän naapureilla itsellään mitään sanomista siihen, mihin liittoon ne haluavat kuulua?

    Vasten tahtoaanko Suomi Natoon liitettiin?

    Jos joku "työnsi" Venäjän rajamaa Suomen Natoon, niin kyllä se työntäjä oli aivan yksiselitteisesti V. Putin.

    Löytyykö jo nyt ymmärrystä sille, miksi esim. Ukraina on halunnut Natoon? Siis edes tässä vaiheessa, kun Venäjä jo heti hyökkäyksensä alussa ilmoitti erikoisoperaationsa tavoitteeksi nyky-Ukrainan kansallisen olemassaolon lopettamisen?

    Pasifismi voit lopettaa sodat, mutta se lopettaa kyllä samalla sitten paljon muutakin ja antaa rosvoille täysin vapaat kädet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Suomi ängettiin NATOon väenvängällä ja tulipalokiirellä kansalta kyselemättä herrojen projektina.

      Poista
    2. Voiko kukaan enää uskomattomammin kirjoittaa. Kyllä sitä kansalta kysyttiin ja kaikki, korostan kaikki, mielipidetiedustelut olivat vahvasti Nato myönteisiä. Ne eivät olleet mitään putunistisia mielipidemittauksia. Minäkin melko negatiivisesti Natoon suhtautuvana kannatin iivanoiden invaasion jälkeen Natoa koko minuudellani!

      Poista
    3. Kuinka vapaa oli "kansan tahto"?
      Esim. Hesari oli aktiivinen NATO painostuksessaan, kriittisiä puheenvuoroja ei julkaistu.

      Poista
    4. Suomen henkinen ilmapiiri alkaa olla taas aika "suomettunut": erimieltä ei saa olla eikä NATOa tai Yhdysvaltoja saa arvostella.

      Poista
    5. "Kyllä Suomi ängettiin NATOon väenvängällä ja tulipalokiirellä kansalta kyselemättä herrojen projektina."

      Kas kummaa kun hanketta vastaan ei ilmaantunut massiivisia "rauhanväen" mielenosoituksia ja nettiadresseja. mielipidetutkimuksetkin oli vissiin väärennetty.

      Poista
    6. "kriittisiä puheenvuoroja ei julkaistu."

      Toivottavasti lähetettiin suoraan Supoon kortistoitavaksi.

      Poista
    7. Mitä kauheaa tapahtuu, jos arvostelee Natoa tai USA:ta?

      Meneekö virka, tuleeko kuritushuonetta, vettä ja leipää, putoaako ikkunasta vai mitä?

      Se, että joku on eri mieltä ehkä jopa asiallisesti perustellen, se pitää vain miehekkäästi kestää.

      Poista
    8. Voiko enää uskomattomammin kirjoitta: "kaikki mielipidetiedustelut olivat Nato-myönteisia"!

      Jos en vallan väärin muista Niinistö, Marin & co ajoivat päätöksen läpi vetoamalla yhteen (sanoo: yhteen) mielipidetiedusteluun sodan alkamisen jälkeen. Ymmärsikö edes valtaosa kysytyistä, kuinka kauaskantoisesta asiasta oli kyse? Tuolloin meillä vallitsi yleinen sotahysteria, jota sitäkin avittivat myös kotimaiset tahot. Helsingin Sanomat oli suuri "kummisetä" taustahahmona ajanut "option" käyttämistä jo viimeistään aivan 2000-luvun alusta alkaen. Nyt aukeni (pitkään odotettu?) tilaisuus.

      Keväällä 2020 HS julkaisu Euroopan maissa tehdyn kyselyn: mikä taho syyllinen sotaan? Suomalaiset olivat tilaston ehdottomassa kärjessä: 80 prosenttia "meistä" katsoi, että Venäjä YKSIN syyllinen. Muut Euroopan maat tulivat kaukana perässä. Saksassa vast. suhdeluku oli muistaakseni 60 prosenttia. Mitä sanoikaan Paasikivi Suomen kansan poliittisesta viisaudesta...

      Poista
    9. Kovasti sinäkin yrität erimielisiä vaientaa ad ridiculum tekniikalla, ano 10:39.

      Poista
    10. "Toivottavasti lähetettiin suoraan Supoon kortistoitavaksi."

      Tässä hyvä esimerkki tästä Kekkosen ajan, vai pitäisikö sanoa Lapuan liikkeen hengestä, joka tukahduttaa suomalaisten vapautta ajatella itsenäisesti.

      Poista
    11. Eipä Suomessa "mediataloja" montaa ole, jos lentää yhdestä ulos niin eiköhän karriääri ollut siinä. Vaikka jutut eivät menisi läpi - muistetaan myös Mediapooli - niin Natoon kriittisesti suhtautuva toimittaja työskentelee "laina-ajalla". Yksiäänisempää meininki nyt kuin Kekkoslovakiassa konsanaan. Hysteerisempää myös.
      -jussi n

      Poista
    12. Mikä on Naton kannatus kansan keskuudessa nyt?

      Poista
    13. Ainakin kaikki lupaukset onnistuttiin pettämään, ei menty NATOon tasajalkaa Ruotsin kanssa, tuli tukikohtia jne.

      Poista
  6. ”Kuitenkaan ei Venäjää saa unohtaa”

    Kuten tunnettua, venäläiset ovat ihmisiä, jotka kehittävät venäläistä kulttuuria (valitettavasti heitä on jäänyt eloon hyvin vähän), ja ryssät ovat niitä, jotka tuhoavat muiden kansojen kulttuuria.

    - Tuhoamisideologian perusti Iivana Julma. Tutustukaatte siihen Iivana Julman kirjoituksiin.

    - Sitten luotiin ja synnytettiin Kommunistisen puolueen manifesti, jonka mukaan ainoastaan proletaarit olivat oikeita ihmisiä. Kaikki muut piti siis tuhota tavalla tai toisella. Koko maailma kuului proletaariselle maailmanvallankumoukselle. Mainittua touhua peuhasivat venäläiset aristokraatit sekä Karla Marx ja Friedrich Engels. Kas, kun vuosina 1843-1844 venäläiset aristokraatit Pariisissa kantoivat Marxia käsillään. Se oli siis poliittista rakkautta.

    - Useiden vuosikymmenien kuluttua Venäjällä sattui kaksi vallankumousta, demokraattinen ja kommunistinen. Leninin bolshevikit voittivat ja alkoi liikkuminen kohti kommunismia. Porvarit eivät tietenkään halunneet kommunismia, joten porvarit tuhottiin.

    - Jotta liikkuminen kohti kommunismia tapahtuisi sujuvammin, niin olisi hyvä, jos käskyt tehtäisiin yhdellä kielellä, venäjäksi. Joten paikalliset kielet vähitellen mitätöitiin.

    - Sitten tapahtui paljon kaikenlaista ja loppujen lopuksi kommunismi luhistui. Putin oli aivan oikeassa väittämällä, että kommunismin luhistuminen oli geopoliittinen katastrofi. Sille ei voi mitään, että Venäjä joutuu nyt elämään paskat housussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”Putin”

      Monetkin saattavat muistaa, että Angela Merkel tavattuaan V.V. Putinin joutui myöhemmin lausumaan, että ”Putin ei ole tästä maailmasta.” On merkillistä myöskin se, että Joe Biden keskusteli/neuvotteli Putinin kanssa ainoastaan yhden kerran. Biden on USA:n poliittisen elämän/kentän monivuotisin toimija. Toisin sanoen voidaan väittää, että Biden ymmärsi heti ”Who is mister Putin.”

      Jo kuusitoistavuotiaana katujengin jäsen Putin pyrki rohkeasti töihin KGB:hen, joten jo siitä lähtien häntä alettiin näin ollen valmistamaan lukuisiin KGB:n seikkoihin/valmiuteen/temppuihin ja vaikka mitä, myös juristin koulutusta. Putin tuli maailmankuuluksi heti, kun lausahti ”Motshit’ v sortire.” (Tappaa yleisessä käymälässä.) Moskovan TV-lähetyksessä, joka oli tarkoitettu tietysti venäläiselle yleisölle.

      Poista
  7. Suhtaudun nostalgialla Suomen puolustusvoimien puvuston harmaaseen väriin. Nyt on maastoasua jopa viikonloppulomilla. Naamat aina mustattu harjoituskuvissa. Päässä ruskea natopipo. Taivaalla liikkuvat natohävittäjät ilmoitusasiana. Vai ilmoittavatko edes, tulevat vain?

    Natossa olemisen hyväksyn tilanteestamme käsin. Innoissani en ole, mutta hyväksyn jos kerta Niinistö oikeaksi katsoi. Oli varmasti hyvin informoitu. Suomen kansan ja median nopeaan mielipidekeikaukseen en perusta mitään.

    Mutta jotenkin silti ikävä kenraali ja puolustusvoimien komentaja Lauri Sutelaa joka löylyä saunassa heittämällä torjui Ustinovin ehdottomat yhteisharjoitukset Neuvostoliiton kanssa.
    Se oli komeaa Suomea. Harmaa kenttä- ja loma-asu.
    Nyt me ollaan pelkkä itärajan partipoika ruskeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Nyt me ollaan pelkkä itärajan partipoika ruskeissa."

      Eiköhän me olla edelleenkin vähintään yhtä itsenäinen kuin YYA-Suomen aikaan. Nyt meillä vain on mahdollisuus saada apua jos naapuri muuttuu tungettelevaksi. Uniformun värillä ei ole väliä kunhan sisällä on suomalainen mies Suomen puolesta.

      Poista
    2. Vähemmän itsenäinen. YYA -aikaan "turvaa" piti pyytää, nyt se tarjotaan kysymättä ja tarjoajilla on oikeus kulkea oman tahtonsa mukaan.

      Poista
  8. ”… Neuvostoliitto selitti aikoinaan saavuttaneensa talvisodassa sen, mitä tavoittelikin. Selitys oli läpikotaisin falski …”

    Muistaakseni talvisodassa Suomi menetti jumalattomasti maata sekä Karjalan kannaksella että Sallan alueella. Erityisesti Karjalan kannas oli Neuvostoliitolle tärkeä turvallisuuskysymys. Ja aivan perustellusti. Ja tietysti tukikohta Suomenlahden pohjoisrannalla, joka kuitenkin osoittautui mennen ajan strategiaksi.

    Jos professori emeritus katsoo, ettei tämä ollut se mitä tavoiteltiin, niin no, hmmm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä se vaan katsoo ja se onneton Koba kun pani vielä koko arvovaltansa peliin...

      Poista
    2. Stalin ei tainnut perustaa Terijoen hallitusta vain Karjalan kannasta hallinoimaan?

      Kyllä tavoite oli sama kuin nyt Ukrainassa: koko maan haltuunotto.

      Poista
    3. Timo Vihavainen 23. heinäkuuta 2024 klo 20.11:
      ”… No kyllä se [Vihavainen] vaan katsoo …”

      No, saahan sitä katsoa, jos omanarvontunto sitä vaatii. Samoin kuin että jatkosodassa Neuvostoliitto muka torjuttiin ja siten pelastettiin maa. Vaikka tuolloin 1943 Teheranissa suurvallat olivat jo keskenään sopineet Suomen tulevan itärajan paikan, ei siinä Suomen sotiminen vaikuttanut rajaan mitenkään. Vuonna 1947 Pariisin rauhassa Suomen kanssa ei neuvoteltu vaan annettiin ultimaatumi.

      Poista
    4. Saahan sitä höpöttää mitä sylki suuhun tuo, jos oma typeryys niin vaatii. Minun suuhuni ei kannata yrittää sitä työntää ja peruskursseja en täällä rupea pitämän.

      Poista
    5. Olisiko Anonyymin 7.54 ajattelusta saatavissa mistään yhteenvetoa noin kaikkiaan? Ikäänkuin kokonaiskuvaa.

      Se alkaa nimittäin vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Suorastaan ennenkuulumattomalta.

      Poista
    6. Jaha, oma teksti rupesi ihan uudelta tuntumaan...

      Poista
    7. Anonyymi 24. heinäkuuta 2024 klo 8.56:

      "... Olisiko Anonyymin 7.54 ajattelusta saatavissa mistään yhteenvetoa noin kaikkiaan? ..."

      Ei se anonyymin ajattelua ole vaan faktojen toistamista. Teheranin 1943 neuvottelujen pöytäkirjat kolmen suurvallan neuvotteluista löytyvät netistä, ja oleellisin osin suomeksikin käännettynä. Teheranissa Suomen kohtalo sinetöitiin, ei taistelukentällä.

      Pariisin 1947 Suomea koskevan rauhan teksti on myös netissä. Sinulle ei taida olla selvää se, että toisin kuin ainakin vanhemman väen koulukirjoissa esitettiin, rauhaa ei tehty Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Suomen toisena vastapuolena oli kymmenkunta muuta maata, ja nämä allekirjoitukset löytyvät rauhansopimuksesta. Suomi sai tuta kovan kohtalon natsismin kanssa heilastelusta ja Suur-Suomen yrityksestään.

      Poista
    8. "Saahan sitä höpöttää mitä sylki suuhun tuo, jos oma typeryys niin vaatii."

      Muistelen, että blogin omistaja taannoin antoi meille kommentoijille vakavan neuvon: "Eikö täällä todellakaan pystytä keskustelemaan asiallisesti ja toisia sättimättä." (Muistinvaraisesti jotenkin näin, vaikka paninkin sitaatteihin.)

      Onkin mainiota, että professori itse näyttää meille mallikasta esimerkkiä. Ei ole esimerkiksi enää pitkään aikaan käyttänyt harmitusta aiheuttavasta kommentoijasta mainesanaa "älykääpiö".

      Poista
    9. "Suomi sai tuta kovan kohtalon natsismin kanssa heilastelusta ja Suur-Suomen yrityksestään."

      Kannatti.

      Säästyttiin Baltian ja muun Itä-Euroopan kohtaloilta, kansanmurhilta, Siperian reissulita, vankileireiltä, mielipideterrorilta ja saatanmoisessa valheessa elämiseltä.

      Eipä sieltä idästä juuri muuta olekaan tarjottu kenellekään.

      Poista
    10. Anonyymi 24. heinäkuuta 2024 klo 13.19:

      "... Kannatti. Säästyttiin Baltian ja muun Itä-Euroopan kohtaloilta, kansanmurhilta, Siperian reissulita, vankileireiltä, mielipideterrorilta ja saatanmoisessa valheessa elämiseltä ..."

      Missään tapauksessa minä en sano sinua typerykseksi. Tässä tapauksessa johtopäätöksesi ei vain perustu tosiasioihin; ehkäpä kiivastuit liikaa?

      Jatkosota ei tuonut tuloksenaan varjelusta mistään noista kuvaamistasi asioista. Me hävisimme taiston, saimme turpiimme.

      Meitä varjeli kaksi seikkaa: Teheranin konferenssissa 1943 USA ja Englanti pitivät tärkeänä, että Suomi säilyy itsenäisenä, eikä sitä kuriteta liikaa. Toiseksi: Stalin ymmärsi erinomaisesti, että nämä rajantakaiset läntiset kovakallot eivät tokene liiasta kurituksesta. Neuvostoliitonkin etu oli, että Suomea ei kohdella tuolla mainitsemallasi tavalla.

      Neuvostoliiton ja länsimaiden edut olivat vielä tuossa vaiheessa aika yhteneviä Suomen suhteen.

      Poista
    11. "1943 Teheranissa suurvallat olivat jo keskenään sopineet Suomen tulevan itärajan paikan"

      Samassa Teheranissa taidettiin sopia vapaista vaaleissa Puolassa, mutta sitten puna-armeija miehitti sen ja tuli "vapaat" vaalit. Ihan niinkuin meilläkin, jos puna-armeija olisi päässyt 1944 Helsinkiin.

      Poista
    12. "Jatkosota ei tuonut tuloksenaan varjelusta mistään noista kuvaamistasi asioista. Me hävisimme taiston, saimme turpiimme."

      Tosi on: Suomi oli NL:n tahdoton sateliitti, Tornin kellarissa ammuttiin tuhansia suomalaisia upseereita ja oikeistolaisia, jotka sitten haudattiin Sandarmostiin, satoja tuhansia suomalaisia siviilejä karkoitettiin Siperiaan, jonka vankileireiltä he vasta 1960-luvulla palasivat. Tämä lienee sitä uutta historiankirjoitusta...

      Poista
    13. Olemme uuden historian tulkinnan äärellä. Kertaan pääkohdat, jotka olen tässä nyt Anolta oppinut:

      Talvisota oli traaginen väärinymmärrys ja pelkkä kommunikaatiokatkos. Siinähän NL vain hoiteli legitiimejä intressejään Kannaksella. Se, että Suomi rupesi sotimaan vastaan, oli virhe. Raatteen tietä Oulua kohti etenevät neuvostodivisioonat soittokuntineen olivat nekin vain osa tuota rajattua Kannaksen erikoisoperaatiota.

      Stalin - Hitler -paktia (Molotov - Ribbentrop) ei ollut. Ja jos olikin, se ei koskenut Suomea. Ja jos koskikin, Stalinin tarkoitus oli sen avulla vain toteuttaa AKS:n ja IKL:n ikiaikainen haave Suur-Suomesta, johon kuuluu silloisen Suomen alueen lisäksi myös Itä-Karjala. Tämä uuden Suur-Suomen hallinnoimisen helpottamiseksi Stalin perusti luotettavista ja isänmaallisista suomalaisista koostuvan Terijoen hallituksen Otto Wille Kuusisen johdolla. Baltian maiden tapaan tällä hallituksella olisi ollut mahdollisuus anoa uuden Suur-Suomen vapaaehtoista liittymistä neuvostokansojen suureen perheeseen. Mutta Suomen tollot mensevikki Tannerin johdolla alkoivat sotimaan tätä hanketta vastaan ja niinmuodoin menettivät nuo loistavat mahdollisuutensa.

      Tali-Ihantala taas oli sekin suuri väärinkäsitys. Ei Neuvostoliitolla ollut tarkoitus koskaan edetä tuota pidemmälle. NL vain helpotti hieman Normandian maihinnousua operaatiollaan täällä Viipurin nurkilla.

      Ja viimeinen Suomen vapauden tae olivat USA ja Britannia Teheranissa, jotka lopullisesti torppasivat NL:n aikeet Suomen valloittamisesta - aikeet, joita siis ei ollut. (Jännää, että tuo Suomen silloin pelastanut suunta ja taho on se sama, josta Suomi nytkin lisäturvaa hakee.)

      Mitä nykyhetkeen tulee, selväksi on tullut, että Suomen tulisi luopua länsiliittoutumisestaan ja hakeutua jonkinlaiseksi toiseksi Valko-Venäjäksi lutusen Venäjä-nallen kylkeen. Voisimme myydä Venäjälle länteen kelpaamatonta tuotantoamme kovalla hinnalla - ja kas, ihana YYA-aika olisi tällä taas. Ja se nuoruus.

      Nyt kun lopullinen totuus historiasta on tältä osin löytynyt, en koe tarvetta keskustella tästä teemasta enää enempää ainakaan tässä yhteydessä.

      Poista
    14. Onki se noin vaikeaa myöntää että perinteisessä ja juhlitussa Suomen kansallismielisessä historian saagassa on puutteita, puolitotuuksia ja valheita?

      Poista
  9. Kyllä tämä meidän Suomi on jenkkiensä kanssa sekaisin. Vilkaisin just lehdistöä:
    -Suora lähetys! Katso. Biden palaa Valkoiseen taloon.
    -Suora lähetys! Katso. Kamala Harris puhuu vaalitilaisuudessa.
    Hoh hoh - hoijaa.

    Taisi olla Iltalehti. Mutta sama meno hesarissa ja muissa. Me seurataan Amerikan sisäpolitiikkaa tiiviimmin kuin omaamme. Miksi h-tissä?

    Jo edellisissä vaaleissa esitin yksinkertaisen tutkimustoiveen. Mediavertailu Suomen ja USA:n presidentivaalien saaman uutisajan välillä. Itse laskin perstuntumalla, tulos oli hätkähdyttävä.

    Toivomus medialle: antakaa amerikkalaisten nyt hoitaa vaalinsa. Ei niistä tarvitse nonstoppina tiedottaa. Pari kertaa viikossa "Aarne Tanninen" riittää. Nyt Ylekin lähettää näitä toimittajia ympäri ämpäri kertomaan "livenä" mitä paikallisessa lehdessä lukee, eli "mitä täällä puhutaan."
    Sen voi jokainen jolla on netti selvittää kotioloissaankin. Jos siis kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On väärin aliarvoida Ylen ja Hesarin toimittajien uupumattoman ja tauottoman vaalityön merkitystä USA:n demokraattien vaalimenestykselle.

      Poista
    2. Niinhän se on, mutta ylipäätään fetisistinen kiinnostus Amerikan sisäpolitiikkaan on surkeaa. Varsinkin nuori polvi kuvittelee itselleen tuon kaukaisen Amerikan maan olevan omakuvansa. Minulle sopisikin että saisivat oikeuden äänestää Harrisia tai milloin mitäkin, kunhan eivät sitten enää saisi äänestää kotimaansa vaaleissa. Se olisi todellakin win-win meille.

      Poista
    3. "Me seurataan Amerikan sisäpolitiikkaa tiiviimmin kuin omaamme. Miksi h-tissä?"

      No siksi, että se nykyisin vaikuttaa turvallisuuspolitiikkaamme enemmän kuin omat vaalit kun liityimme Natoon ja teimme USA :n anssa turvallisuussopimuksen all in -periaatteella.

      Poista
    4. Ymmärrän hyvin Anonyymi 24. heinäkuuta 2024 klo 9.56:n kiihkeän hädän. Paras keino turvata Suomen turvallisuutta on taatusti rukoilla Jumalaa 24/7/12, koska maailma on laajentunut.

      Poista
    5. Heikossa on Suomen turva, jos se on Jumalassa ja jenkeissä.

      Poista
    6. Kyllä media meillä muutenkin kuin USAn suhteen kiinnittää tiettyihin vaaleihin ylenmääräistä huomiota sillä tavalla että meille ei vain kerrota, mitä vaaleissa tapahtuu, vaan häpeämättömästi alleviivataan useaan kertaan ketkä eivät missään tapauksessa saa voittaa tai muuten turmio ja perikato.
      USAn vaalien lisäksi näin varsinkin Ranskan, Saksan ja Ruotsin vaaleissa.

      Tähän asetelmaan löytyy aina "asiantuntija" jostakin yliopistosta vielä todistajaksi ja saarnaajaksi.

      Tulee mieleen heti esim. se mikä pitää aurinkolaseja otsalla koko ajan ja tuottaa valmisajatukset jotka toimittajat ovat häneltä tilanneetkin. Ja onhan näitä muitakin.

      YLEn oikean opin saarnaaja-dosenttien katalogi on ehtymätön.

      Poista
    7. Oikean opin saarnaajia on myös Hesarissa ja iltapäivälehdissä, ylilaudalla, hommafoorumilla jne.

      Poista
    8. "Heikossa on Suomen turva, jos se on Jumalassa ja jenkeissä."

      Ryhdy sittenkin jostain parempi!

      Poista
    9. "Heikossa on Suomen turva, jos se on Jumalassa ja jenkeissä."

      Jumala ja jenkit eivät tietenkään edusta Scyllaa ja Kharibdista, mutta Suomen turvaa on hoidettu nimenomaan Scylla ja Khorybdiksen välissä. Bysanttilaisuus pakotti Ryssän leikkimään koko maailman Superherraa: "Moskva - tretij Rim, a tshetvertomu ne byvat'." (Moskova on kolmas Rooma ja neljättä ei pidä tuleman.)

      Ryssien ja Karl Marxin luoma Kommunistisen puolueen manifesti (1848) aloitti moisen Superherruuden valmistamisen. Marx ja Engels kehittelivät kehittelivät maailmansotien pragmatiikkaa.

      (Jatkuu)

      Poista
    10. Surkeaa, Suomen turva on heikko ja sen mainosmiehet heikkopäisiä.

      Poista
    11. "Anonyymi 24. heinäkuuta 2024 klo 23.07: lle TIEDOKSI"

      Marx in December 1847: “…every revolutionary upheaval… must fail until the revolutionary working class is victorious, that every social reform remains a utopia until the proletarian revolution and the feudalistic counter-revolution measure swords in a world war.” (K. Marx, F. Engels. Collected Works, Vol. 9, pp. 197-198; (K. Marks i F. Engel´s. Sochinenia, Vol. 6, pp. 428-429.))

      Marx in December 1848: ”And only a world war can overthrow the old England as only this can provide the Chartists, the party of the organized English workers, with the conditions for a successful rising against their gigantic oppressors… But any European war in which England is involved is a world war…” (Ibid., Vol. 8, p. 215; (K. Marks i F. Engel´s. Soch., Vol. 6, p. 160.))

      Engels in 1849: “The next world war will result in the disappearance from the face of the earth not only of reactionary classes and dynasties, but also of entire reactionary peoples. And that, too, is a step forward”. (K. Marx, F. Engels. Collected Works, Vol. 9, p, 238; (K. Marks i F. Engel´s. Sochinenia., Vol. 6, p. 186.))

      Marx in 1850: “…with the victories of the Holy Alliance, Europe has taken on a form in which every fresh proletarian upheaval in France directly involves a world war. The new French revolution is forced to leave its national soil forthwith and conquer the European terrain, on which alone the social revolution of the nineteenth century can be accomplished.” (Ibid., Vol. 10, p. 70; (K. Marks i F. Engel´s. Soch., Vol. 7, pp. 31-32.))

      Marx in 1870: ”What the Prussian jackasses do not see is that the present war is leading just as inevitably to a war between Germany and Russia… And such a war No. 2 will act as the midwife of the inevitable social revolution in Russia”. (Ibid., Vol. 44, p. 57; (K. Marks i F. Engel´s. Soch., Vol. 33, p. 123.))

      Engels in 1879: “Or else there will be a European war, and the present German party, too, will be submerged in the inevitable struggle of each individual people for its national existence. A war such as that would, for us, be the greatest of misfortunes; it might set the movement back by twenty years. But the new party that must surely emerge from it at last would, in all European countries, be freed of a host of hesitations and pettinesses such as presently hamper the movement everywhere”. (Ibid.,Vol. 34, pp. 431-432; (K. Marks i F. Engel´s. Soch., Vol. 34, p. 342.))

      Engels in 1887: “…a world war, moreover, of an extent and violence hitherto unimagined… famine, disease, the universal lapse into barbarism, both of the armies and the people… Only one consequence is absolutely certain: universal exhaustion and the creation of the conditions for the ultimate victory of the working class”. (Ibid., Vol. 26, p. 451; (K. Marks i F. Engel´s. Soch., Vol. 21, p. 361.))

      Engels in 1890: “A war? Child´s play to launch one. But what would become of it once launched defies the imagination… It is well known that peace persists only thanks to the unending revolution in weapons technology, which precludes anyone getting ready for war, and thanks to everybody´s fear of the absolutely incalculable prospects of the only war now still possible, a world war.” (K. Marx, F. Engels. Collected Works, Vol. 27, p. 9; (K. Marks i F. Engel´s. Soch. Vol. 22, pp. 9-10.))

      Engels in 1895: “…by making any war other than a world war of unprecedented cruelty and absolutely incalculable outcome an impossibility… The Communist Manifesto had already proclaimed the winning of universal suffrage, of democracy, as one of the first and most important tasks of the militant proletariat.” (Ibid., p. 514-515; (K. Marks i F. Engel´s. Soch. Vol. 22, pp. 537-539.))


      Poista
  10. Palataksemme kenraali evp. Puheloiseen, niin kyllä soisi, että tuon tason todellista asiantuntijaa nähtäisi ja kuultaisi televisiossa enemmänkin. Reserviläisenä hän voisi kommentoida hieman rohkeammin, kuin valtion entisenä virkamiehenä? Varsinkin YLE kutsuu aina agendaan sopivia "asiantuntijoita" kuten vaikka Maria Linden? Kaikki tietävät mitä mieltä hän on maailman asioista, eli sitä mieltä mitä YLE haluaa kaikkien olevan. Onhan näitä muitakin, mutta ärsyttää senkaltainen yksipuolisuus ja ehdottomuus.

    Hyviä keskusteluohjelmia ei kertakaikkiaan ole, ehkä siksi vanhan liiton miehet ja naiset eivät edes viitsi lähteä nolattavaksi YLE:n ohjelmiin, missä senkin kanavan arvomaailma paistaa niin törkeästi läpi. Voihan tietenkin olla, että heitä ei siellä edes kaivata? Messias marin puhui halventavasti setämiehistä, eli eiköhän se ollut siinä se hänen agendansa ja kehoitti jokaisen valitsemaan puolensa, eli nykyajan valtion nainen tämä messias marin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messias Niinistökö on idolisi?
      Vai UKK?

      Poista
  11. Manio kirjoitus, jonka halusin jakaa. Facebook ilmoitti välittömästi, että olen yrittänyt jakaa asiatonta sisältöä. Pyysin tarkistusta,mutta tueksi, onko tämän blogin sisällön aiempi jakaminen tuottanut vastaavaa?

    VastaaPoista
  12. Muuan ano se siellä provosoi ja ruikuttaa, kun provisoidutaan, vaikka se oli tarkoituskin.
    Mutta Suomen sodat on sen verran vakava Aihe, ettei niitä "analysoida" viidellä rivillä. Niiden aika tulee vielä.
    Kun on aiheena Puheloisen muistelmat, niin puhutaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä, siitä ettei tänne saa postitella Vihavaista, Natoa, kansallistahistorialiturgiaa yms. kyseenalaistavia kirjoituksia?

      Poista
    2. Tänne postataan siitä aiheesta, jota kulloinkin käsitellään. Kohtullusesti voi puhua muustakin, mutta ei tämä ole yleinen foorumi, jonka aiheet joku vieras määrää. Toivottavasti nyt meni perille.

      Poista
    3. Kannatan täysin ym sääntöjä, yours house, yours rules.

      Poista
  13. Uskomatonta vääntöä tosiaan täällä.

    Itse mietin että aika kova paikka varmaan monille täystuhoa halunneille kun Ukrainan ulkoministeri etä myös Zelensky ovat ilmaisseet halunsa neuvotella Venäjän kanssa rauhasta, jos vain joku kohtuus löytyy.
    Uskomus että täysvoittoon asti, alkaa murentua.
    Pian alkaa EU:kin puhua tästä mahdollisuudesta.

    Oikeus ei nyt voita, kun Venäjä joka laittomaan sotaan on syypää, saattaa saada osan tavoitteistaan läpi kun rauha tulee, mutta jos rauha saadaan aikaan, moni jää tässä sodassa kuolematta.
    Onhan sekin jotakin.
    Tietenkään meille sivustahuutelijoille se ei riitä.
    Niiden pitäisi meidän mielestämme jatkaa vain rintamalla kuolemista. Ja meidän täällä tsemppaamista.

    Ja EU:n tuki alkaa jälleenrakentamiseen. Siihen uponnee satoja miljardeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. > Kannatan täysin ym sääntöjä, yours house, yours rules.

      > Itse mietin että aika kova paikka varmaan monille täystuhoa halunneille

      You horse your arse, itse mietin et tää on kova sääntö

      Poista
    2. Etkö osaa enää kirjoittaa puhdasta suomea sotkematta paskaa sekaan?

      Poista
  14. Pulinat pois. Suomen sotiin palataan, kun luen Visurin kirjan. Ei kannata yrittää vääntää analyysejä sivulauseista. Asia ansaitsee vakavaa suhtautumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon lupauksen täyttymistä odottaa moni lukija kieli pitkällä, vaikka onhan noita kysymyksiä käyty jo blogissa ja sen kommenteissa aikaisemminkin läpi. Erityisen mielenkiinnolla odotamme miltä osin blogisti yhtyy kirjan uusiin tulkintoihin.

      Poista
    2. Suomen sodat on sodittu 1939-1945. Sen jälkeen sedät ovat käyneet niitä loputtomiin. Milloinkohan tulee sille loppu? Ehkä vasta sitten kun "saadaan" eskalaatio ja uusi sota?

      Poista
    3. Ehkäpä niitä kerrataan juuri siinä tarkoituksessa, että niistä opittaisiin jotain ja vältettäisiin eskalaatio ja uusi sota.

      Sitä paitsi mitä valitat historian harrastajien sivuilla, että siellä puhutaan historiasta.

      Poista
    4. Kyllä se uusi eskalaatio kohta saadaan, kun ollaan sen verran jo suuta soitettu Naton selän takaa itänaapurin suuntaan. Mutta niinhän se on, kuin Taanilakin aikanaan sanoi, että Suomi ei ole olemassa, jos Venäjä ei sitä uhkaa. Nythän Suomi on hyvin näkyvästi olemassa myös Atlantin takana.

      Poista
    5. Anolle 9:27, totta tuo kommenttisi minulle historian harrastuksesta ja kiinnostuksesta Suomen sotiin. Tämähän on sille mitä paras, maan paras, paikka, ja usein myös kommentteineen. Olet oikeassa.

      Tulee vain usein rinnastus mieleen, kun sotaa Venäjä taas käy. Oma rinnastukseni vuosiin 1939-1944 on ollut se kysymys, ehdottomasti avoin kysymys, en tiedä vastausta, missä on nyt rauhanoppositio, onko sitä lainkaan ja missä määrin se voisi toimia ettei peli menisi Putinille.
      Suomen sodissamme, rintamamiesten ohella, pelasti oma rauhanoppositiomme jossa oli sitten lopulta mukana myös maan korkeinta johtoa. Oli pakko tehdä rauha ja se tehtiin 44, jos ei olisi tehty, se olisi ollut vielä suurempi katastrofi meille.

      Aika näyttää tietenkin mitä on luvassa nyt.
      Jos sota ajautuu eskalaatioon ja Suomi saa niskaansa kostoiskun, ehkä jopa ydinaseilla, samassa yhteydessä, kun Venäjä tuhoutuu, asiat ovat menneet väärin meidän kannaltamme.

      Guevara ja Castrohan toivoivat vuonna 1962 Kuuban kriisin yhteydessä kolmannen maailmansodan syttymistä ja olivat raivoissaan N-liitolla joka antoi Kennedylle periksi. Maailmansota olisi heidän mielestään edistänyt kommunismin voittoa globaalisti.

      Välillä vaikuttaa, että nytkin on ihmisiä, ja päättäjiäkin, jotka ovat valmiita menemään "loppuun saakka" Ukrainan sodassa, tulee mitä tulee.
      Ideaalihan olisi Venäjän tappio rintamalla Ukrainalle ja valloitettujen aluiden saaminen takaisin ja Putinille lähtöpassit. Sitä varmaan suurin osa meistä toivoo, ja oikeutetusti.
      Mutta entä jos tämän sankaritarinan käsikirjoitus ei toteudukaan?
      Suomi on nyt ensimmäinen Nato-maa Venäjän kyljessä...

      Tässä on minusta se keskeisin kysymys koko maailmassa nyt 2024 ja tietenkin myös Suomessa.

      Poista
    6. Sodista on kulunut jo 80-vuotta, olisikohan korkea aika päästä niistä yli ja ohi?

      Poista
    7. "missä on nyt rauhanoppositio"

      Se ilmestyy vasta kun sota näyttää huonoja merkkejä. Nyt eletään vielä 1941, jolloin oli silmissä saaliinjako.

      "Sodista on kulunut jo 80-vuotta, olisikohan korkea aika päästä niistä yli ja ohi?"

      Miksi niin kauan kuin niistä on esitettävissä uusia, mielenkiintoisia tulkintoja. Eivätkö ne sitä paitsi ole mielenkiintoista vaihtelua Ukrainan sotaan ja odotellessa USA:n ja Kiinan suurta rytinää - taikka päivitellessä länsimaisen sivilisaation rappeutumista.

      Poista
    8. Enpä tiedä tuosta mielenkiintoisuudesta, varsin puhkikulutettu aihe.

      Poista
  15. ”Leonid Brežnev sanoi aikoinaan, että Neuvostoliiton instituutiot karttoivat uudistuksia kuin piru pyhää vettä ja hän lienee tuntenut asian.”

    Mainittu piru on yhä vieläkin asumassa Kremlissä isäntien lempeällä mielihyvällä. Moskovan TV seurasi tarkasti, miten Putin ja entinen puolustusministeri matkustelivat Siperiassa aina silloin tällöin joko metsästämässä, kun apuväki sai metsästettävät lähelle Putinin paikannusta, että Putinin olisi helppo ampua saalis. Siperian jokien vesimassat saavat toimia ihan miten vain lystää. Jos vesimassat sattuvat hullaantumaan ja tuhoavat paljon asumuksia ja ihmisiä, niin ei se mitään. Uutta rakennetaan ja naiset synnyttävät uusia lapsia.

    Sotakin on kunnian asia, koska sodassa pitää voittaa ehdottomasti, muille opiksi. Siperian matkoilla entisen puolustusministerinsä kera Putin suunnitteli tarkasti, miten kuriton Ukraina pitäisi murskata.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.