torstai 24. toukokuuta 2018

Upea pieni kirja



Upea kirja, Suomesta

Oscar Wilde, Paradoxes/Оскар Уайлд «Парадоксы». Издательство «АНИМА», ООО «Август», 2011, 310 с. Автор перевода на русский язык Татьяна Боборыкина. В офромлении книги использованы рисунки Обри Бердслея.

Olen joskus kirjoittanutkin niistä pienistä kirjoista, joita venäläisistä kirjakaupoista saa. Ks. http://timo-vihavainen.blogspot.fi/search?q=pieni%C3%A4+kirjoja. Yleensä kyseessä ovat klassikot ja sellaisia sputnikeja on kätevä pitää mukana ja lueskella. Verrattuna kännykän toljottamiseen, kirjan lukeminen on myös jotenkin säädyllisempää.
Venäläisen Wilde-kokoelman varsinainen anti on tietenkin se hengen vapaa leikki, jonka kirjan toimittaja on ottanut johdantonsa otsikoksi.
Tällä kertaa en kuitenkaan käsittele sitä. Nimittäin kirja itse kirjapainotaidon tuotteena ansaitsee oman lukunsa.
Se on nimittäin todella upea. Kooltaan se on 70x100x n. 25 mm eli mahtuu mukavasti salkkuun ja taskuunkin. Kirjan selkämys on musta, kultakirjaimin, ja kansi on päällystetty sahviaanilta näyttävällä violetilla materiaalilla. Kannessa on kulta-musta korkopainokuva Wildestä.
Sisällä on joka aukeamalla yksi Wilden aforismi englanniksi ja venäjäksi ja oikealla Aubrey Beardsleyn piirroksia ja vinjettejä. Huikean vaikuttavaa! (Kuukkeloikaa!)
En edes muista, mitä kirja maksoi, mutta kolikoissahan se hinta oli. Sen painos on kaksituhatta, joten mieleen tulee, että kylläpä Venäjällä tällainen upea käsityö on vielä mahdollista noinkin suuressa mitassa.
Muuten, venäläinen kirjapainotaitohan koki laadullisen harppauksen kommunismin romahdettua. Se oli jäänyt siinä määrin ajastaan jälkeen, että kaikki hienompi työ tuotettiin ulkomailla ja niin teki jopa itse puolue…
Sulkavallakin oli Finnreklaman paino erikoistunut Neuvostoliiton tilauksiin ja työtä riitti…
Kun katsoin uteliaisuuttani painoteknillisiä detaljeja, huomasin, että kirjan kansikuvan tekniikka tunnetaan nimellä тиснение фольгой ja tässä tapauksessa koodinimi on Kurz. Paperi taas on nimeltään Ensoluxcream ja painopaikka on Bookwell, Porvoo.
Bookwell on huippumoderni ja ilmeisesti siis myös yhtä tehokas painotalo, joka on myös ostanut jo konkurssiin joutuneen Juvan kirjapainon.
Lehdet kertovat, että Bookwellin uusi digitaalitekniikka antaa toivoa koko Suomen kirjapainoalalle, joka on kriisissä.
Toivotaan niin. On lohdullista huomata, ettei digitekniikalla (kuten uskon) tehdä pelkästään yhdentekevää bulkkia, vaan myös suorastaan korukirjoja ja vieläpä niin halvalla, että tulosta saadaan jopa Venäjän markkinoilla, jossa hinnat ovat todella halpoja.
Hyvä pojat! Jatkakaa samaan tapaan! Ja kustantajat: eiköhän tällainen kirja menisi kaupaksi myös meillä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita nimellä.