Kuka tämän hyväksyy ja miksi?
Miten on mahdollista, että miljoonat ja taas miljoonat venäläiset antavat täyden tukensa Putinille ja hänen sodalleen?
Muistan, joskus toistakymmentä vuotta sitten, kun instituuttimme venäjänkielisessä seminaarissa heitin ajatuksen siitä, että Venäjän ja Ukrainan välille saattaisi syttyä sota. Parikin venäläistä hymyili sen johdosta hieman säälivästi ja selitti, etten nyt tuntenut asioita syvällisesti. Venäläisten ja ukrainalaisten suhteet ovat niin läheiset, ettei mikään sota voi tulla kyseeseen.
En ruvennut jankkaamaan siitä, että taitaa monessa perheessäkin olla aina joskus melkoisesti sotaa muistuttavia tilanteita, puhumatta siitä, että ensimmäinen tunnettu verityö tapahtui nimenomaan veljesten, Kainin ja Abelin välillä.
Silti tuntuu hyvin kummalliselta ajatella, että Venäjän kansaa melkeinpä yhtenä miehenä hyväksyy aseellisen hyökkäyksen veljeskansaa vastaan eikä kauhistu edes keskelle venäjänkielisiä kaupunkeja heitettyjen, siviilejä tappavien pommien johdosta.
Tästä mentaalisesta tilasta sai monia esimerkkejä Nastojaštšeje vremja- ohjelman haastatteluista, joita tehtiin Permissä ja Vladivostokissa. Kanavan nimeen sisältyy sanaleikki: настоящее время= nykyhetki tai ”todellinen Vremja” (Vremja= virallisen TV:n ajankohtaislähetys).
No, joka tapauksessa toimittajat näyttivät haastatelluille kuvia, joissa esiteltiin pommien tuhoja Harkovissa ja Kiovassa –”venäjänkielisissä kaupungeissa”, kuten mainittiin. Mikä oli vaikutus?
Suurin osa kuittasi heti, että kannatti Putinia, tai että kuvat olivat feikkejä tai kieltäytyi katsomasta. Jokunen selitti, että pakkohan Venäjän oli puolustautua, kun hyökkääjä yritti vuodesta vuoteen vain tulla yhä lähemmäs ja niin edelleen. Luottamus siihen, että Putin joka tapauksessa teki oikein, oli monella horjumaton. Jotkut sanoivat yksinkertaisesti, että koko juttu oli valetta tai ukrainalaisten töitä.
Reaktio oli tavallaan ymmärrettävä. Vastaavissa tilanteissa näyttää suurin osa venäläisistä kysyttäessä aina viittaavan siihen, mitä muka on Ukrainassa jo 8 vuoden ajan tapahtunut: fasistit tai ”natsit” kiusaavat siellä rankaisematta venäläisiä heidän venäläisyytensä tähden, kidutukset ja kaikenmoinen sadismi on saavuttanut käsittämättömät mitat. Tuleehan se kuppi joskus täyteen hyväluontoisellekin.
Palautettakoon mieleen, että kun saksalaisille upseereille sodan jälkeen näytettiin kuvia keskitys- ja tuhoamisleireistä, ei suurin osa niitä uskonut. Liittoutuneet kuuntelivat salaa keskusteluja, joita noiden näytösten jälkeen käytiin ja totesivat, että monien kanta jäi horjumattomaksi. Eivät Saksan kunniakkaat asevoimat olisi koskaan voineet alentua moiseen. No- ehkä SS sentään… mutta silti!
Saksassa viesti meni ajan mittaan läpi, mutta ei siis suinkaan ilman suurta vastarintaa. Venäjällä ne voimat, jotka nyt yrittävät kertoa totuutta, ovat pahasti alakynnessä ja niiden vaikutusalaa ollaan koko ajan yhä enemmän pienentämässä. Tekeillä on aidosti totalitaarinen valtio. Putin ei tässä hiljattain suotta tervehtinyt kansaansa sanalla toverit (tovarištši).
Pyrkimys harmonisen maailmankuvan säilyttämiseen on ihmisen normaali taipumus. Muutamalla kuvalla voi tuskin kenenkään uskoa horjuttaa ja uskohan se lopulta on, joka maailmaamme koossa pitää useimmissa tapauksissa. Maailmankuvan rakentaminen valtion resursseilla näyttää onnistuvan, mutta vaatii määrätietoista työtä ja sitä on Venäjällä tehty jo kauan. Ks. tästä erittäin kiinnostavat alan miesten kirjoitukset: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=panarin .
Tässä vain pieni näyte:
Panarin uskoo, että ellei Venäjä kontrolloi omia tiedotusvälineitään, sen tekevät muut valtiot. Tiedotuksen ohjauksessa tarvitaan sekä sensuuria, että aktiivisia keinoja. Metodit ovat yleisesti tiedossa. Niitä ovat muun muassa anonyymi auktoriteetti (”tutkijoiden monivuotisen työn tuloksena…”), arkipäiväinen kertominen (joka esimerkiksi tarvittaessa banalisoi kauheudet), varkaiden aina suosima ”ottakaa varas kiinni!” –metodi, ”jaarittelu”, ”haloefekti”, ”ensimmäisyyden efekti”, ”paikallaolon efekti”, ja niin edelleen. Informaatiota tarjottaessa voidaan käyttää monia tehokeinoja, ”silminnäkijöistä” toistoon.
Banaaliudestaan huolimatta juuri jatkuva toistaminen on ilmeisesti yhä propagandan keinoista tehokkain. Sanoman perille ajamisessa voidaan myös käyttää puolitotuutta, kontrastia, psykologista sokkia, mielipidemittauksia, assosiaatioiden luomista ja niin edelleen. Yleisölle voidaan tarjota ”myrkyllistä sandwichia”: se tarkoittaa, että ei valehdella, mutta sivuutetaan ”tarpeettomat” faktat. Käytettävissä on myös metodi nimeltä ”sokeroitu sandwich”, jossa negatiivinen pihvi piilotetaan positiivisen aloituksen ja lopetuksen väliin.
”Informaatiobalanssi”, jossa Venäjällä olisi kyky vaikuttaa Yhdysvaltain, Euroopan ja Aasian väestöön oli Panarinin mukaan tärkeä tavoite. Muiden suurvaltojen tapaan oli julkaistava vuosittaista raporttia ihmisoikeuksista ja kiinnitettävä siinä huomiota mm. Baltian maiden venäläisväestön kielellisten oikeuksien loukkauksiin.
Panarinin mielestä Venäjällä ei voi olla liittolaisia, mutta kyllä sen sijaan vihollisia. Tämän määräävät jo maan mittasuhteet.
Uuden poliittisen eliitin luominen oli kirjan ilmestyessä tekijän mukaan vielä kesken. Sen tehtävänä olisi muun muassa luoda uusi myönteinen imago Venäjälle. Eliitin luomisessa keskeinen rooli kuului tekijän mukaan maan presidentille.
Itse asiassa jo Galileille sanottiin, kun häntä syytettiin rienauksesta ja hän pyysi syyttäjiään itse kurkistamaan kaukoputkeensa: miksi vaivautuisimme katsomaan, piruhan voi sieltä näyttää mitä tahansa. Ellemme usko pyhiin kirjoitukseen, vaan sen sijaan aistiahavaintoamme, olemme auttamattomasti pirun armoilla.
Korostan, että tällainen mentaliteetti on aivan normaalia, vaikka tunnettu filosofi ja yhteiskuntatieteilijä Yrjö Ahmavaara aikoinaan, ennen silmiensä avautumista, kutsui sitä fasistiseksi informaation torjunnaksi. Hänen mielestään tuollainen asenne oli nimenomaan fasismin tukijalka, mitä se kyllä olikin, mutta toimi juuri siihen aikaan nimenomaan taistolaisuuden hyväksi.
Talvisodan aikanakin tuolla metodilla, häpeämättömällä valehtelulla ja vetoamisella ovelasti ja valikoiden ihmisten perustaviin isänmaallisuuden, johtajaan kohdistuvan luottamuksen, ulkomaalaisvihan ja ”luokkavihan” tunteisiin, saatiin ilmeisesti enemmistö sivuuttamaan ne ikävät asiat, jotka tuppasivat pulpahtamaan pintaan, kun moni asia näytti todistavan virallisen tiedotuksen valheellisuudesta. Noita ”vääriä” viestejä vältettiin katsomasta ja ajattelemasta.
Ulkomaillakin Stalinin viesti meni verrattain laajasti perille. Tosin Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitosta, kun ei uskottu, että se ei käy sotaa, vaan pelkästään auttaa Suomen kansaa ja sen uutta hallitusta. Kommunistitkaan eivät aina uskoneet valheita, mutta monet sentään uskoivat.
Merkittävintä mielestäni oli, että suuri määrä amerikansuomalaisia -hehän muodostivat hyvin suuren osan USA:n kommunistipuolueestakin- osoitti solidaarisuutensa ”kansanhallitukselle”. Olihan noita solidaarisuutensa osittajia ns. edistyksellisen älymystön piirissä paljon muitakin, G.B. Shawsta John Steinbeckiin ja Jawaharlal Nehruun saakka.
Venäläiset akateemikot ja kulttuurin huippuedustajat osoittivat solidaarisuutensa adressilla. Mukana olivat niin Aleksei Tolstoi, Mihail Šolohov, Konstantin Fedin, Valentin Katajev kuin Mihail Zoštšenko ja Nikolai Tihonov. Todella hyväkin nimiä! Pohjoismaisista kirjailijoista erityisesti Martin Andersen-Nexö oli erittäin aktiivinen.
Kun Stalin täytti joulukuussa 60 vuotta, olivat ulkomaiset valtiomiehet sentään harvassa onnittelijoiden joukossa. Toki Kuusinen ja Hitler muistivat suurta johtajaa.
Todettakoon, että YK:n yleiskokouksesa äskenn vastustivat Venäjän hyökkäyksen tuomitsemista sen itsensä lisäksi Pohjois-Korea, Valkovenäjä, Eritrea ja Syyria. Kommentit lienevät turhia.
Bertrand Russell sanoi aikoinaan, että mikäli hän saisi käyttöönsä nykyaikaisen valtion resurssit tiedotusvälineistä koulululaitokseen asti, niin muutamassa vuodessa hän pystyisi saamaan kansan uskomaan, että vesi kiehuu kylmässä ja jäätyy lämpimässä.
Ihmiset eivät tämän takia suinkaan kiiruhtaisi panemaan kahviaan jääkaappiin kuumenemaan tai ruokia lämpimään säilytykseen. He pitäisivät tuota virallista totuutta eräänlaisen pyhätotuutena, jota voitaisiin aia tarpeen tullen kumartaa ja vannoa sille uskollisuutta. Normaalielämässä he sen sijaan käyttäytyisivät terveen järjen mukaisesti.
Venäjä on ymmärrettävästi, syntymässä olevana totalitaarisena diktatuurina, panostavnut erittin paljon informaatioympäristönsä hallitsemiseen. Älymystöä se ei ole kyennyt tavoittamaan eik kukistamaan ja sillä on näihin saakka ollut kanavia oman kantansa ilmeisemiseen.
Mutta nyt ollaan näköjään palaa massa taas neuvostoajan brutaaliin primitiivisyyteen ja se tapahtuu jopa kansan enemmistön hiljaisella tuella.
Mutta niin se totuus vain pääsi aikoinaan voitolle vainosta, sensuurista ja häirinnästä huolimatta. Kun kirjapainoja ei voinut käyttää, käytettiin samizdatia. Nykyajan tekniset mahdollisuudet taitavat moninkertaistaa vastarinnan keinot. Terroria voi aina yrittää, mutta silloin syntyy marttyyrejä…
Jossakin vaiheessa myös kansan enemmistö herää.
Juu, pitää nostaa hattua Dmitri Kiseljoville, Vladimir Solovjoville, Olga Skabejevalle, Jevgeni Popoville jne. Perusteellista työtä on tehty 15 vuotta! Miten mahtaa muuten käydä Solovjovin palatsille, jonka agitpropherra osti Italiasta? https://www.youtube.com/watch?v=9MHqpyN6iAk
VastaaPoista"Jossakin vaiheessa myös kansan enemmistö herää."
VastaaPoistaKyllähän sitä minäkin toivon, että Venäjällä tapahtuisi jotain vuoden 1905 kaltaista. Silloin tosin oli monta asiaa toisin: aktiivinen oppositio sekä köyhälistön että varakkaampien keskuudessa, heikko hallitsija, heikko valtion propaganda ja kohtalainen sananvapauskin.
Venäläiset tuntevat ulkomaisen arvostelun lähtökohtaisesti niin vasenmieliseksi, että se tuskin enää auttaa. Venäjä luultavasti eristäytyy lännestä kuten Neuvostoliittokin aikoinaan, ja kaupankäynti rajoitetaan vain välttämättömimpään: raaka-aineita länteen, teknologiaa itään.
Moni seikka näyttää Euroopan ja Venäjän suhteissa viittaavan nyt 1920-lukuun. Venäjästä tulee vihattu hylkiö, ja pienet maat puivat nyrkkiä ja ryhmittyvät "voittajavaltioiden" ympärille. Pitäisi luoda uusi konkreettinen Venäjä-strategia tavoitteineen vai halutaanko mieluummin samanlaiset sodan partaalle heikentyneet hoitamattomat suhteet kuten aikoinaan?
Jospa nyt laittaisit Timo sen slaavilaisjutun pois päältä ja miettisit enemmän sitä Naton laajentumista itään.
VastaaPoistaNiin, tyhmyyttähän se oli. Hybristä.
PoistaMinäkin ihmettelen, miten Ukraina on nyt puhdas pulmunen...
PoistaSuomessakin suurin puolue kannattaa NATO:iin liittymistä, joten onhan siinä oikeastaan riittävä syy varmuuden varalta lähettää desantit ja panssarivaunut Helsinkiin neutraloimaan ja turvaamaan rauhaa. Vähintään on oikein ottaa haltuun 50 km itärajalta lukien sekä Ahvenanmaa ja Porkkala Viipurin ja kaasuputkien turvallisuuden takaamiseksi sekä venäläisvähemmistön suojelemiseksi. Suomen nykyinen rajahan on oikeastaan vain Molotovin piirtämä virhe ja Stalinin lahja. Erikoisoperaatio toteutettakoon nopeutetulla aikataululla, koska kaikki pääpuolueet ovat osoittautuneet Ukrainaa ja pakotteita tukeviksi russofobisiksi narkkarinatseiksi. Tarvitaan uusi terve ja hyväntahtoinen valtiojohto päänään Ano Turtiainen ja politrukkinaan Johan Bäckman.
PoistaJos löytyy muita ideoita etupiiriroolienvaihtoleikkiin, saa lisätä.
Pahatapaisen naapurin vikojen syynämisessä piilee ikuinen ongelma, että omat, ehkä pienemmät viat jäävät piiloon.
VastaaPoistaEhkäpä asiat pitää panna tärkeysjärjestykseen.
PoistaNo jaa, meillä ei taida olla kuin yksi dosentti ja jokunen vanha taistolainen, jotka eivät pysty ymmärtämään, että Venäjä on aina Venäjä ja Venäjän propaganda on jopa venäläiselle usein liian härskiä.
PoistaMutta lännen agendamedia ja propaganda on muuttunut viime vuosina myöskin härskimmäksi ja sen tajuaminen tekee kipeää liian monelle. Jopa niin kipeää, ettei sitä haluta nähdä.
"Venäjän propaganda on jopa venäläiselle usein liian härskiä."
PoistaEikö se Affu osaa lukea, että blogin viesti oli niimenomaan se, että se EI ole enemmistölle liian härskiä:
"Suurin osa kuittasi heti, että kannatti Putinia, tai että kuvat olivat feikkejä tai kieltäytyi katsomasta. Jokunen selitti, että pakkohan Venäjän oli puolustautua, kun hyökkääjä yritti vuodesta vuoteen vain tulla yhä lähemmäs ja niin edelleen. Luottamus siihen, että Putin joka tapauksessa teki oikein, oli monella horjumaton. Jotkut sanoivat yksinkertaisesti, että koko juttu oli valetta tai ukrainalaisten töitä.
Reaktio oli tavallaan ymmärrettävä. Vastaavissa tilanteissa näyttää suurin osa venäläisistä kysyttäessä aina viittaavan siihen, mitä muka on Ukrainassa jo 8 vuoden ajan tapahtunut: fasistit tai ”natsit” kiusaavat siellä rankaisematta venäläisiä heidän venäläisyytensä tähden, kidutukset ja kaikenmoinen sadismi on saavuttanut käsittämättömät mitat. Tuleehan se kuppi joskus täyteen hyväluontoisellekin."
Anonyymille. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Putinia ja Venäjää mäiskitään nyt kuin vierasta sikaa, sillä ihan itse ne kaukalonsa kippasivat nurin ja tarkkana pitää olla, etteivät työnnä kärsäänsä muidenkin kaukaloihin.
PoistaMinulle on vain tullut niin sisäänrakennettu tapa katsella asioita kaikilta muiltakin kulmilta.
Kirjassasi Länsimaiden tuho kirjoitit että suuret itäiset kulttuurit eivät tule muuttumaan länsimaiden kaltaisiksi sillä esim Kiinalla ei ole mitään tarvetta siihen. Nämä kulttuurit kehittyvät omalla tavallaan. Ehkä Venäjä on lopulta vähän samanlainen. Ei suostu nuolemaan Usan varpaiden välejä.
VastaaPoistaEihän siinä mitään, mutta kun ruvetaan mudakkien diktatuuriksi, niin eipä sille osaa aplodeerata.
PoistaNiinhän se on, miten totuus on liian synkkä ja mahdoton venäläisten hyväksyä. Heitä on lähes koko historiansa ajan viety kuin pässiä teuraalle. Venäjä on hyvä vertailukohta siitä, mitä tapahtuu kansalle, kun sille johdonmukaiseti valehdellaan omasta historiasta ja vallanpitäjien toimista. Myös länsimaissa ihmisille syötetään järjenvastaisia ideologioita, jotka ovat ottaneet itselleen hyvyyden kaavun. Mediat kumartavat ja levittävät niitä. On syytä olla aina valppaana, kun valta ja valtamedia omaksuu yhden äänen.
VastaaPoistaVenäjästä on Putinin johdolla tulossa maailman tunkiö, joka levittää myrkkyään muuallekin, kuin Natalnyn alkkareihin. Se vielä, miten Putinin porukalla on ydinase repussaan, tekee siitä ylivertaisen vaaran koko maailmalle.
Ainoa mahdollisuus, jolla venäläiset voivat vapautua harhaisesta historiastaan ja viholliskuvistaan, jotka heille on tarkoituksellisesti syötetty vallapitäjien toimesta, on se, että Putin jotenkin menettää valtansa. Sen on mieluusti tapahduttava häpeällisesti tai nöyryyttävästi, että sillä on riittävä shokkivaikutus venäläisten psyykeen. Jos Putin lähtee venäläisten sankarina, niin se jättää heidät pysyvästi demokraattisen kehityksen ulkopuolelle. Mitä silloin on odotettavissa? Ei mitään hyvvää kenellekään, vähiten venäläisille itselleen.
Penahan sen keksi, että Ukrainan ja Venäjän välille voisi syttyä sota..
VastaaPoistaMitä Sie meet antamaa tuollasii ideoit siel seminaaris. Jotku voivat ottaa tosissaan.
Minkalaisia mahdollisuuksia naet Venajalle? Syntyvyys on yhta alhalla kuin teollisuus a Issa ja vakiluku on suht. pienta. Innovaatioita ei ole.
VastaaPoistaVoisi kuvitella, etta talouden romahdus romahduttaa muutkin luvut syntyvyydests alkaen.
Miten tuo systedmi Voisi toimia, jos venalaiset maara vain laskee ja talous sakkaa?
Jos syntyvyys on alhaalla, ei kellekkään tule mieleen miettiä mistä asia voisi johtua? Samahan tuo on lännessä muutenkin, kun väki ei lisäänny. Kyllähän tuo lisääntyy, mutta luontoa ei ensinnäkään voi hoputtaa, toisekseen lähtökohdin nainen kyllä ajattelee ihan jotain muuta kuin valtiota siinä lisääntymisessä. Toisekseen sekin vaikuttaa kokeeko nainen ensinnäkään taloudellisesti mahdolliseksi kasvattaa jälkikasvua, (sitten on tietty taloudelliset vaikutteet missä käytetään sijaiskohtua, myydään munasoluja jne. nykylääketiede mahdollistaa kaikenlaista, mutta lähtökohdin itse katsoisin että se pitäisi olla vapaaehtoista. Ei jotain mitä toinen taloudellisten vaikutteiden johdosta joutuu toteuttamaan) kolmannekseen millai tuo herrasväki kohtelee sitä kulttuurin naisväestöä. Kiinassaha oli tuo yhden lapsen politiikka. Ei se ollut niitä naisia varten, vaan jotain ihan muuta.
PoistaYstävällä on sanonta ettei kaatunutta maitoa pidä itkeä. Ei pidä mutta muilta voi oppia mitä ei ainakaan pidä tehdä, vaikka kuinka uskoisi olevansa oikeassa.
Kiinan kommunistisen puolueen sotaväellä on sellainen ongelma, että kaikki sen sotilaat ovat yhden lapsen politiikan tuotosta. Toistaiseksi, kunnes uuden lapsipolitiikan tuotokset tulevat tykinruokaikään. Koska kiinalainen kulttuuri on tuhansia vuosia vanhempi kuin nykyinen kommunistivalta, niin maassa vaikuttaa edelleen vanha, perinteinen perhekäsitys ja sukulaisten väliset suhteet. Ainoan pojan kuoleminen sodassa on suuri tragedia kiinalaiselle perheelle, koska suku katkeaa siihen ja vanhempiakaan ei ole kukaan auttamassa ikääntymisen myötä.
Poista"Pyrkimys harmonisen maailmankuvan säilyttämiseen on ihmisen normaali taipumus."
VastaaPoistaEhkä se laumaeläimenä on geneettinen ominaisuus: aikojen alussa oli parempi olla samaa mieltä kuin muut, erityisesti johtaja, muuten heräsi jonain aamuna kylmenevän nuotion äärestä muiden kadottua. Kari Suomalaisen filosofia mielummin yksin oikeassa kuin laumassa väärässä on vielä tänäänkin harvalle mahdollista, jos ei ole taloudellisesti ja henkisesti riippumaton.
Venäjän ongelma on se, että siellä ei koskaan tehty kunnon henkistä pesäeroa Staliniin - toisin kuin Saksassa Hitleriin ja kansallissosialismiin.