torstai 10. maaliskuuta 2022

Se oli silloin, mutta nyt...

 

Miten maailmansota sytytettiin

 

Elämme taas vakavia aikoja eikä maailmansodan syttyminen ole pois suljettua. Siksi kannattaa katsoa myös tarkemmin, miten se viimeksi oikein sytytettiin. Somessa esitetään nykyään tuhkatiheään paralleeleja vuoteen 1939, jotka yleensä rakentuvat kovin hataralle pohjalle. Tässä siis uudelleen parin vuoden tapainen blogini.

 

 

Häpeämättömän valehtelun aika

 

Frederick Taylor, 1939. A People’s History. Picador 2019, 432 s.

 

Kansan syvien rivien historia on muutaman viime vuosikymmenen mittaan rikastunut valtavalla määrällä kirjoja, jotka on pääasiassa kirjoitettu ns. pienen ihmisen perspektiivistä. Asiassa ei olekaan mitään valittamista niin kauan kuin itse iso kuva ja päätöksenteon taso eivät unohdu.

Parhaimmillaan tuollainen kadunmiehen näkökulman rekonstruointi voi antaa hyvinkin virkistävän uuden näkökulman asioihin. Itse asiassa Taylorin kirjaa voi pitää juuri tällaisen lähestymistavan malliesimerkkinä.

Taylorin kirja ulottuu ajallisesti Tšekkoslovakian sudeettialueiden miehityksestä toisen maailmansodan alkutapahtumiin Puolassa. Sen polttopisteessä ovat erityisesti Englannin ja Saksan eri yhteiskuntakerrosten ja poliittisten suuntausten edustajat, mutta myös aivan nuoret ja epäpoliittiset henkilöt.

Politiittisten konstellaatioiden suuria siirtymiä tarkastellaan tässä etupäässä yksilöiden ja jopa kansanihmisten silmin ja materiaali on saatu etenkin päiväkirjoista, mutta myös muistelmista ja lehdistöstä.

Tunnettuja päiväkirjoja ovat tietenkin Goebbelsin julkaistut ja varsin antoisat muistiinpanot ja myös Italian ulkoministerin ja Mussolinin vävyn Galeazzo Cianon päiväkirjat, jotka pari kertaa vilahtavat lähdeaineistossa.

Saksan taitoisella tutkijalla on lisäksi ollut onni saada useita päiväkirjoja Saksan päiväkirja-arkistosta, joka sijaitsee Emmendingenissä. Saksalaisista lehdistä eniten siteerataan paikallista Freiburger Zeitungia, mikä lienee hyvä valinta. Joku Völkischer Beobachter oli niin sidoksissa johdon politiikkaan ja omiin obsessioihinsa, että sen korottaminen kovin korkealle olisi saattanut olla vähemmän kiinnostavaa.

Englannista tekijä on hyödyntänyt lehdistöä ja parlamentin keskusteluja laajemmin, mikä on tietenkin mielekästä ottaen huomioon, että siellä yleinen mielipide ei ollut valtiojohdon pihdeissä ja asenteet Saksan politiikkaan nähden vaihtelivat hyvin suuresti, lepytyspolitiikan vastustamisesta aina Hitlerin avoimen fasistiseen myötäilyyn.

Lisäksi on käytettävissä ollut muun muassa mielipidetarkkailun materiaalia ja muuta oman aikansa analyyttistä ainesta. Henkilökohtaisia vaikutelmia sisältävien päiväkirjojen lisänä sellainen on varsin tarpeellista.

Kun tätä aikakautta yleisesityksissä on käyty läpi, on esimerkiksi Neville Chamberlain yleensä leimautunut surullisen hahmon sateenvarjomiehksi, joka heilutteli kansallemerkityksetöntä paperinpalaa kehuskellen sitä suureksi saavutukseksi, joka pelasti rauhan nykyiselle sukupolvelle.

Chamberlainin politiikan epäonnistuminen teki hänestä sitten aikanaan naurettavan hahmon, jonka tilalle nousi buldoggimainen Churchill, perään antamattoman John Bullin ruumiillistuma.

Itse asiassa Chamberlainin suosio säilyi koko ajan ja hänen hallituksensa myös sai julistaa sodan Saksalle ja johtaa maata aina seuraavan vuoden kevääseen saakka.

Chamberlainin epäsuosio on jälkikäteen syntynyt projektio. Münchenin nyt surullisen kuuluisana pidetyn sopimuksen jälkeen hänen kansansuosionsa nousi aikoinaan pilviin ja hänen politiikkansa sopi myös hyvin yhteen rivikansalaisten pyrkimysten ja mielialojen kanssa. Sotaa kammoksuivat kaikki.

Kun Hitler keväällä 1939 vastoin lupauksiaan tuhosi koko Tšekkoslovakian, nousi Saksan vastaisuus kaikkialla aivan uusiin korkeuksiin. Näinhän kävi Suomessakin, jossa edes IKL ei enää kehdannut puolustella ihannemaansa politiikkaa. Sehän ei enää merkinnyt oman kansan vapauttamista, vaan myös toisten kansojen sortamista.

Saksan barbaarinen juutalaispolitiikka saavutti juuri näihin aikoihin uuden huippunsa, jota symbolisoi Kristallnacht -vandalismin ja pogromien aalto, joka muka syntyi spontaanina reaktiona Saksan Pariisin-lähettilään vom Rathin murhaan, mutta oli itse asiassa huolellisesti organisoitu. Sen jälkeen seurasi nopeassa tahdissa joukko lakeja, joissa juutalaisten kansalais- ja ihmisoikeudet tallattiin ennenkuulumattoman röyhkeästi lokaan.

Tämän seurauksena syntynyt suuri pakolaisaalto oli keskustelujen ja poliittisten kiistojen aiheena kaikkialla Euroopassa ja kauempanakin. Taakanjaosta ei syntynyt yksimielisyyttä, vaikka sellaista yritettiin saavuttaa Evianissa pidetyssä konferenssissa. Tuohon aikaan aiheesta eri maissa käydyt keskustelut ovat kiintoisia. Asiahan kosketti meitäkin.

Taylorin kirja kertoo paljon myös normaalista elämästä tuon ajan oloissa, elintaso vaihteluista ja jopa lemmikkieläimistä. Viime mainittuja lopetettiin Englannissa valtava määrä, kun sodan syttyminen alkoi näyttää väistämättömältä. Näin haluttiin sekä suojella eläimiä kärsimyksiltä, että säästää saarivaltion elintarvikevaroja, joiden tiedettiin käyvän niukoiksi.

Toki sodan syttymiseen kieltäydyttiin viimeiseen saakka uskomasta niin Englannissa kuin Saksassa. Viimemainitussa maassa asia herätti viranomaisten paheksuntaa, koska näin itse asiassa ilmaistiin sodan vastaisuutta.

On varsin merkille pantavaa, miten suuressa määrin henkinen valmius sotaan vaihteli myös samojen maiden sisällä. Ennen Müncheniä se oli Saksassa hyvin kehnolla tasolla ja vastahakoisuutta löytyi myöhemminkin runsaasti, vaikka entusiasmiakin oli. Ensimmäisen maailmansodan kokemukset eivät houkutelleet niitä, joilla oli siitä kokemusta, eivätkä aina nuorempiakaan.

Aivan uskomaton vaikutus saavutettiin kuitenkin propagandakampanjoilla. Puolan tapaus on valaiseva.

Vielä keväällä 1939 Hitler puhui Puola-suhteista mitä ystävällisimmin, kunnes päätyi siihen lopputulokseen että asia on ratkaistava voimalla. Hitlerin tavoitteena oli aluksi kansallisuudeltaan saksalaisena pysyneen Danzigin annektointi ja Puolan käytävän saaminen saksalaisen liikenteen rajoittamattomaan käyttöön.

Puolalaiset omaksuivat non possumus-kannan. Kunnia oli se, mistä he eivät voineet tinkiä- kuten ne ilmoittivat. Se oli se kallis omaisuus, josta puolalaiset olivat vuosisatojen mittaan jo yhä uudelleen maksaneet hyvin paljon.

Kirjoittajan vi katsoa kallistuvan sille kannalle, ettei Stalinin-Hitlerin pakti 23.8.1941 ollut ratkaiseva sodan syttymiselle. Tälle onkin hyvät perusteet.

Kiinnostavaa on, että Hitler ilmeisesti loppuun saakka säilytti uskonsa jonkinlaiseen sopimukseen Englannin ja Ranskan kanssa. Englantilaisetkaan kun eivät olleet taanneet Puolan rajoja, vaan ainoastaan sen itsenäisyyden. Siellä voisi syttyä korkeintaan rajoitettu sota.

Maailmansotaa ei siis haluttu aloittaa Danzigin takia, vaikka niinhän siinä sitten loppujen lopuksi kävi. Kun sitä paitsi myös tuo länsivaltojen takaama Puolan itsenäisyyskin tuhottiin, kuten Tšekkoslovakiassa sitä ennen, menettivät puheet saksalaisten kansallisista oikeuksista sotatoimien syynä kaiken uskottavuutensa.

Hitlerin propagandakampanjat ennen hyökkäystä olivat malliesimerkki täysin häikäilemättömästä totaalisen valheen käytöstä sotavalmisteluissa ja sen oikeuttamisessa.

Tähtäimessä olleilla Puolalle luovutetuilla alueilla oli saksalaisia tietenkin ihan oikeasti myös sorrettu. Monet olivat muuttaneet alueelta ja menettäneet maansa puolalaisille, jotka olivat aluetta hallinnet parisataa vuotta aikaisemmin.

Nyt Saksan erikoispalvelut suorittivat provokaatioita, joiden tuloksena oli mahdollista tiedottaa suurista saksalaisvainoista ja kuvaamattoman törkeistä kidutuksista. Saksalainen yleisö, joka paria kuukautta aiemmin ei ollut lainkaan kiinnostunut Puolasta, uskoi auliisti valheet ja vaati kostoa.

Itse asiassa saksalaiseen vähemmistöön kohdistuvaa väkivaltaa kyllä syntyikin melkoisesti sen jälkeen, kun Saksa oli hyökännyt Puolaan. Jossakin määrin saksalaiset toimivat myös viidentenä kolonnana, mikä erityisesti Danzigissa oli hyvinkin merkittävä tekijä.

Propagandahyökkäys oli eräänlainen henkinen tykistövalistelu, jota suorastaan Hitlerin tasolta saakka määrätietoisesti ohjailtiin. Voidaan todeta, että se muistutti miltei yksi yhteen sitä kampanjaa, joka laukaistiin neuvostolehdistössä Suomea vastaan marraskuussa. Kyseessä eivät olleet mitkään propagandistiset tulkinnat asioista, vaan aivan alaston valehtelu, jolla ei ollut mitään todellista pohjaa.

Sodan syy Puolassa saatiin parista lavastetusta hyökkäyksestä, joista toinen suuntautui erästä radioasemaa vastaan. Reinhard Heydrichin SD ei tässä siekaillut edes murhia, vaan tappoi puolalaisiin uniformuihin puettuja keskitysleirivankeja, joiden ruumiit jätettiin paikalle muka todistamaan siitä, että Puola oli se, joka oli häpeämättömästi hyökännyt Saksaa vastaan.

Koko tämä roska meni Saksassa kansaan kuin häkä. Sodan mahdollisuutta Puolassa oli vielä aivan hiljattain kammoksuttu ja sitä oli pelätty myös kenraalikunnan keskuudessa (mistä Taylor ei kerro), nyt lehdistön suorittaman ”tykistövalmistelun” jälkeen vaadittiin kostoa ja Saksan kunnian palauttamista.

Saksalaisten sodankäyntimenetelmät olivat äärimmäisen raakoja. Hitler jopa erityisesti vaati unohtamaan valheellisen humanismin vaatimukset. Ulospäin asiat esitettiin kuitenkin toisin: Saksan armeija toimi Puolassa muka herrasmiesten tavoin ja kunnioitti naisten ja lasten oikeuksia.

Itse asiassa heti sodan alussa tuhottiin totaalisesti muuan strategisesti aivan merkityksetön puolalainen kylä lentopommitusten vaikutuksen tutkimiseksi. Se terroripommitus ei jäänyt viimeiseksi.

Loppuvuodestahan sitten Molotov samaan tapaan vakuutti, että neuvostokoneet pommittivat Suomessa vain ja ainoastaan sotilaskohteita. Neuvostolentäjien kerrottiin suorastaan olevan -ei enempää eikä vähempää kuin aikamme todellisia humanisteja.

Paralleelit talvisotaan ovat hämmästyttävän selviä. Jopa Puolan ulkoministeri Beck, jota saksalaiset aivan järjettömästi syyttivät sodanlietsonnasta, sai pian palvella myös neuvostopropagandaa: Pääministeri Cajander oli Suomen Beck ja tulisi saamaan samanlaisen kohtalon.

Nämä uudet veljeskansat totalitarismissa, saksalaiset ja venäläiset solmivat tunnetusti lokakuussa, Puolan tuhoamisen jälkeen raja- ja ystävyssopimuksen, jolloin Molotov julisti Saksan olevan nyt maailmanrauhan puolella ja Ranskan ja Englannin taas lietsovan imperialistista sotaa.

Mutta tämä ei enää kuulu Taylorin kirjan teemaan.

Olisi erittäin valaisevaa saada vastaavanlainen kirja myös suomen ja Neuvostoliiton suhteista vaikkapa ajalta 1.1.1938-31.12.1939 sekä suomeksi että venäjäksi. Käytettävissähän on paljolti aivan samanlaista materiaalia. Venäläistä relevanttia materiaalia onkin jo Jevgeni Balašov koonnut maanmainioksi kokoelmaksi Prinimaj nas Suomi-krasavitsa.

Se esittää yhtä hätkädyttävän kuin kiintoisan kuvan siitä, miten natsien oppia saaneet kommunistit esittivät asiat.

Yleinen mielipide ja yksilöiden tuntojen kehitys, yleistilanteen kehittymisen kronologia ja absoluuttisen valheen käyttöönotto Neuvostoliiton puolella tarjoaisivat samojen kansien väliin koottuina mainion näköalan siihen tragediaan, johon myös meillä tuolloin jouduttiin. Samalla asettuisivat yhteyksiinsä ne totalitaarisen valtion propagandasodan luomukset, joiden jäänteitä taitaa yhä löytyä naapurimaassa takapajuisipien ainesten ajattelussa.

Vastaväite, jonka tällaiset ehdotukset aina kustantajilta saavat on, että se käännös maksaa liikaa…

Kysymys on kuitenkin vain ehkä 10000-15000 eurosta. Mikäli kansakunta haluaa kuulua ns. sivistyskansojen yhteisöön, ei se voi antaa moisten summien määrätä julkaisupolitiikkaansa.

 

19 kommenttia:

  1. On valitettavasti helpompi luoda kansaa varten valheita sekä propagandaa ja saada kansa uskomaan median tuotoksia, kuin saada joku uskomaan että hänelle on valehdeltu.

    Kaikki ympärillämme on erilaista propagandaa ja valetta eri muodoissa ja eri voimakkuuksilla.

    VastaaPoista
  2. Stalinin-Hitlerin pakti 23.8.1941 ollut ratkaiseva sodan syttymiselle.

    Tarkoitus kai olla kirjoittaa 23.8.1939.

    VastaaPoista
  3. "jokainen uusi pommikone rauhankyyhkynen..." Brecht

    VastaaPoista
  4. Minä vähän ihmettelen väitettä, jonka mukaan 140 miljoonaa ihmistä ei riittäisi imperiumin ylläpitämiseen. Mikä sitten olisi riittävä määrä?

    https://www.answers.com/Q/UK_population_in_1850

    27.4 million (England 16.6m, Wales 1.15m, Scotland 2.87m, Ireland 6.8m).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Vandal_Kingdom

    In 429 AD, the Vandals, estimated to number 80,000 people, had crossed by boat from Hispania to North Africa.

    VastaaPoista
  5. Eipä liene kenellekään ihme, että Putinin täytyy ihan lailla estää Neuvostoliiton vertaaminen natsi-Saksaan. Neuvostoliitosta on tehty ihanne. Neuvostoliittoa arvostellessasi arvostelet Neuvostoliiton ihailijaa Putinia.

    Miksi venäläiset nielevät tämän? Vastaus on mielestäni helppo: Neuvostoliitossa venäläisiä rassasi vain taloudellinen jälkeenjääminen; kaikki muu oli ihan siedettävää isänmaan suurenmoisen kunnian rinnalla.

    Kun pian ei enää edes saa Renault'lta varaosia Ladoihin, lienee hyvinkin ymmärrettävää venäläisten kaipuu isänmaan kunniaan ja sopeutuminen neukkuniukkuuteen.

    Mielenkiinnolla jään seuraamaan venäläisten ostovoimaa Kiinan markkinoilla. Veikkaan kiinalaisten myyvän Venäjälle hymyssäsuin kallista mutta laadultaan keskinkertaista rojua, kuten suomalaisetkin aikoinaan myivät Neuvostoliittoon.

    VastaaPoista
  6. Humanistit ja historioitsijat ovat alkaneet vaikuttaa silmissäni yhä epäilyttävimmiltä. Sieltä tulee juuri sitä sontaa, jolla toimeksiantajan vastapuolta voidaan tuhota silmittömästi. Kaikki voidaan tappaa ja silmät kaivaa päästä. Putin on vähintäänkin samalla tasolla ellei parempi kuin se maailmanpankin raiskakaajajohtaja. Eikö olekin? Mitä mieltä on oltava mielipuolisista EU-johtajista, jotka vievät rahat alueen siirtomaiksi tarkoitetuilta kansoilta ja murhaavat vähintäänkin poliittisesti ne, jotka eivät halua Suomen ryöstämistä näiden roistojen toimesta? Eikö vain olekin, kuka haluaa sotia EU:n puolesta, mutta Venäjän ja Putinin puolesta sotii monikin. Minä katselen ihmeissäni, mitä roskajoukko seuraavaksi ylimielisyydessään tekee. Venäjällä on Yhdysvaltoihin nähden legitiimit oikeudet. Kummankaan puolesta en sodi, mutta usa tässä roiston roolissa on ylimielisyydessään. Samalla onneksi on tajuttu, että konfliktin kärjistäminen voi johtaa ydinsotaan. Jos olisin Venäjän johtaja, käyttäisin tarvittaessa taktista ydinasetta. Muuten supervaltaa nuoleskelevine limanuljaskoineen ei voi pysäyttää. Toivottavasti tavanomainen sota riittää varoitukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmiset kuitenkin lähtökohdin on kilttejä. Syyt miksi taas päädytään sotatilanteeseen on jokseenkin nykyisellään kyseenalaisia.

      Jäin tuossa pohtimaan huumekaupan ja siihen linkittyvää historiaa sekä mielenterveyttä kun kuuntelin Hitlerin tabut ja Montin Ndranghetaa.
      Lähinnä pyörittelin sitä väestön suhdetta huumausaineisiin ja hallintoon. Asialle ei pitäisi luoda uskonnollista merkitystä.
      Mutta hallinnollisesti tilanne on haastava. Sanoisin että siihen on syyt miksi tietyt aineet on kiellettyjä, ihmisen tietoisuus häviää ja hänestä tulee arvaamaton. (Tyyliin alkoholin vaikutuksen alainen ajaa autokolarin.)
      Jenkeissä vaikuttanee tuo opioidikriisi, mikä taas liittynee teollisuuteen laillisesti määräilevät. Teknisesti väki tehne mitään väärää, eri asia sitten syyt miksi väki tahtoo nuppinsa sekaisin mikä taas liittynee kulttuuriin, hallintoon sekä uskontoihin.
      Kaippa sitä voisi verrata Kiinan oopiumsotaan. Virkavalta suht voimaton, omalla tavallaan. Suojele siviiliväestöä itseltään? Kun asia on kielletty niin se nostanee mustan pörssin hintoja.
      Kauppaverkostojen kannalta taas osa ei hahmota kyseessä todennäköisesti olevan ulkopuolisen hajota ja hallitse taktiikka.
      Osalla tupannee olemaan suht antiikin aikaiset näkemykset ja usko toimiakkin niiden mukaan, muttei tarkoittane että kaikki hyväksyisi "säännöt". Eri asia sitten on voineeko yksilö vaikuttaa joukon ymmärrykseen, vai tuleeko vastaukset joukolle jostain "ylempää". Teoreettisesti kait kielenhallintaa, kun hallinnoi kieltä hallinnoi kielialuetta ja ajattelua. (Hyvin teoreettisesti maailmassa kumminkin kieliä on useita tuhansia. Englanti nykyisellään on tuo kaupankäynninkieli mutta sitä edeltänyt taas latina. Pohdituttaa vain antaneeko sitten englanti edes teoriassa englantia äidinkielenään puhuvalle mitään etulyöntiasemaa, toisella kun taas tupannee olemaan mahdollisuus toisenlaiseenkin kielelliseen ajatteluun mitä taas yksikielisyydessä ole). Toimii varmaan joidenkin kohdalla, mutta persoonallisuus ynnä muu vaikuttanee.

      Poista
    2. Kyllä länsimaailmassa vastenmielisiä ilmiöitä ja johtajia riittää. Mutta Ukrainan kansa ja johtoko niistä on vastuussa? Nekö oikeuttavat Ukrainan tuhoamisen.

      Poista
  7. Amerikassa on sekä oikeisto- että vasemmistoprofessoreita, jotka tuovat esiin ja pitävät selvänä, että usa ja länsi ovat osasyyllisiä Ukrainan sotaan ja konfliktiin. Jos sota laajenee, Venäjä saa syyn yleiselle liikekannallepanolle ja teollisuuden valjastamiselle sotateollisuudelle. Yksikään tehdas ei lähde venäjältä. Yksikään tehdas ei lähde myöskään Kiinasta. Te olette imbesillejä, ettekä mitään johtajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ajattelemee mistä lähdettiin liikkeelle silloin vuonna 2013 on aika selvää, että varsinkin Saksaa kiinnosti Ukrainan markkinat, alihankintateollisuuden luominen maahan sekä halvan työvoiman saaminen varsinkin palvelualoille. Kun Donbassin vanhus haukkui ukrainalaisia eurooppalaisten vessanpesijöiksi hän oli enemmän kuin oikeassa.

      Koska on selvää, että mikään maa ei voi kahden suurvallan etupiirissä samanaikaisesti oli selvää, että Venäjä otti koko jutun tunkeutumisena sen omalle takapihalle. De facto vallankaappaus jossa presidentti syrjäytettiin oli viimeinen pisara, joka laukaisi toiminnan. (Suurvallalloilla myös defensiivinen toiminta on offensiivista.)

      Seurauksena saatiin sota, jota yritetään nyt saattaa päätökseen Venäjän suurimittakaavaisella hyökkäyksellä.

      Kansainvälisissä suhteissa ei tunneta hyvää ja pahaa - asiat vain ovat.

      Länsimaat eivät ole näissä asioissa sen "paremman moraalin" omaavia kuin muutkaan. Yhdysvallat on tämän saman problematiikan edessä, kun Kiina tulevina vuosikymmeninä yrittää saada jalansijaa läntiseltä pallonpuoliskolta.

      Sotatoimien alettua Suomessakin lopettiin puhuminen ja kirjoittaminen euromaidanista ja se muuttui maidan. Nyt se on taas palautettu kielenkäyttöön ja länsimaiden lehdistö repii otsikoita taisteluista joissa on tuhottu ties minkälaisia "kolonnia". Jostain kumman syystä sitten videolla näkyy vain yksikön lyöminen tai lamauttaminen - ei suinkaan tuhoaminen.

      Pienvaltioiden kuten Suomen pitää aina pelata näissä väännöissä omaa peliään. Vain idiootit hirttäytyvät sivilisaatiotaisteluun ja kohtalonyhteyksiin. Venäjä meillä on naapurissa vielä senkin jälkeen kun EU on kuollut ja kuopattu.

      Nykyisin tilanne on sellainen, että osalla väestöä on "länsimaisuus" muuttunut uskonkappaleeksi. Huomattava osa suomalaisista ei luota itseensä ja siten käsitys suomalaisuudesta ja Suomen valtion asemasta on horjuva. Mikä tahansa kelpaa suojaksi "mörköjä" vastaan.

      Poista
    2. Jopas on maailma kehittynyt, kun asiat vain ovat...

      Poista
    3. >…Jopas on maailma kehittynyt, kun asiat vain ovat...

      Jos ottaa huomioon alkuperäisen viestin alkusanomisen: ”ei tunneta hyvää ja pahaa”, niin onhan tuossa vankka totuus. Maailmapolitiikan asiat ovat, ei niihin kannata liittää hyvää tai pahaa; pikemminkin käsitteet etu, valta ja raha.

      Muuten kirjoitus oli mukavan analyyttinen ja pohdiskeleva, vaihteeksi.

      Poista
    4. Tietysti tuollainen näkemys maailman toimimisesta saattaa kuulostaa kovin kyyniseltä.

      Kun itse aloitin peruskouluni, niin ensimmäinen opettajani olin sodan kokenut naisihminen, joka oli ankara mutta hyväntahtoinen. Suurin iljetys hänelle oli "silmänpalvoja", joka sanoi yhtä ja teki toista. Siihen syyllistyneet armotta nöyryytettiin koko luokan edessä.

      Moraalin pitäisi ilmetä ihmisen joka päiväisessä elämässä. Siinä miten toimit ja kohtelet muita ihmisiä. Sillä, että kovasti tuomitsen Putinin alastoman voimapolitiikan ei ole mitään väliä. Professori Vihavaisen kohdalla voi toki olla toisin.

      Venäjän informaatio operaatiot ovat olleet menestyksekkäitä. Tsetsenia ja Georgia ovat olleet huikeita menestyksiä ja osittaista ymmärrystä riitti vielä Krimin kaappauksen aikana. Formaatti toimi lähes neljännes vuosisadan, mutta kukaan ei voi sanoa yhtä ja tehdä toista loputtomasti ja lopulta vastaan irvisti alaston voimapolitiikka.

      Onneksi ymmärsin Venäjän pyrkimysten luonteen jo 90-luvulla ja aloin harjoittaa vapaaehtoista maanpuolustusta ympäristön ylimielisestä naureskelusta huolimatta. Epäillä sopii, että noista silmienpyörittelijöistä ja naureskelijoista aika moni on siellä passijonossa...

      Poista
  8. 10-15 miljoonaa on kyl ihan liian suuri summa käännöstyöstä.

    Noin muuten ihmettelen, miten eurosentrinen 2. maailmansota on. Itse asiassa jo kesällä 1939 kommari-Venäjä ja Mongoolia kävivät sodan Japania vastaan. Tuloksena Japanin sotavoiman sotkeminen suohon, vaikka kommarit kärsivät huomattavat tappiot. Tämä tietysti antoi kommari-Venäjälle uskoa oman sotavoimansa voittamattomuuteen esimerkiksi talvisodan aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka on eurosetrinen? Sota Kiinassa oli jatkunut jo kauan ja Hasanin järven ja Halhin golin sodista kyllä N L piti melua minkä pystyi. Mutta kyllä se maailmansota alkoi kuin alkoikin Euroopasta.

      Poista
  9. "Olisi erittäin valaisevaa saada vastaavanlainen kirja myös suomen ja Neuvostoliiton suhteista vaikkapa ajalta 1.1.1938-31.12.1939"

    Ehkäpä sille ei nyt ole sosiaalista tilausta: jos sodan ensimmäinen uhri on totuus, on seuraavana jonossa kiihkoton järjen käyttö; nyt on liian paljon valheita, kiihkoa ja Totuuksia ilmassa.

    VastaaPoista
  10. Onneksi Vihavainen tekee tuollaisen työn Pro Bono tai symbolisella palkkiolla myynnistä kun jo tuli aloitettuakin pari vuotta sitten niin varmaan on jo kohta valmis. Tuleepa todistettua mistä kiikastaa kustantajilla.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.