maanantai 14. maaliskuuta 2022

Imperialismi on huono idea

 

Nationalismin siunauksista

 

Venäjän nykyiset touhut antavat aiheen selailla vanhoja bloggauksia. Venäjällä on jo kauan tietyissä piireissä korostettu, että maa on imperiumi ja että sen pitää olla suurvalta, velikaja deržava.

Tästähän tulee mieleen Hitlerin lausahdus, jonka mukaan Saksan on oltava maailmanvalta tai sitten lakattava olemasta. Deutschland muss entweder Weltmacht, oder überhaupt nicht sein!  Se kuulosti komealta ja se riittikin takaamaan menestyksen hölmöjen keskuudessa.
Kumpikaan ei sitten ihan toteutunut, mutta yritys molempiin suuntiin oli kova. Tavallinen, rauhallinen sivistysnationalismi olisi voinut olla hyvä vaihtoehto.

Tässä parin vuoden takaista pohdiskelua:

lauantai 12. elokuuta 2017

Venäläinen nationalismi

 

Venäläinen nationalismi

 

Muistan miten Geoffrey Hosking joskus pari vuosikymmentä sitten eräässä huipputason historiaseminaarissa tokaisi venäläisille isännille: ”I’m a Russian nationalist!”. Saattoi kyllä olla, että hän sanoi sen venäjäksi. En muista.

Tällä Hosking, etenkin Englannissa hyvin arvostettu Venäjän tutkija, joka tapauksessa tarkoitti, että hänestä nationalismi olisi erinomainen vaihtoehto imperialismille. Venäjällä oli tuolloin molemmat tiet avoinna ja Jeltsinin pienvenäläinen nationalismi vaikutti vielä menestykseltä ainakin jossakin suhteessa.

Toki myös Jeltsin sai oman ”imperialistisen” päänsärkynsä. Tšetšeniasta tuli sellainen paise Venäjän arassa alavatsassa, ettei sen hoitamiseen näyttänyt olevan mitään ratkaisua. Vladimir Žirinovski, joka vielä vähän aiemmin oli rehvastellut venäläisten tulevilla rajoilla lämpimien merien rannoilla, lakkasi leikkimästä asioilla, jotka eivät enää huvittaneet ketään.

Jos miljoonan asukkaan Tšetšenia pyöritteli Venäjää tuolla tavoin, niin mitä se kykenisi tekemään vaikkapa kahdeksankymmenen miljoonan asukkaan Turkille…

Ainoaksi mahdollisuudeksi osoittautui jättää Tšetšenia käytännössä rauhaan. Sen miehittäminen olisi syönyt aivan liikaa kaikkia resursseja. Kadyrov saattoi olla sika, mutta oman pahnan väkeä kuitenkin.

Sellainen imperialismi, jota vielä pari sukupolvea sitten pidettiin joillakin tahoilla tavoittelemisen arvoisena, on nykyään jo täysin mieletöntä ja sen ymmärtävät jo kaikki ne, jotka tietävät, että nykyaikaisen valtion hallitseminen vaatii rationaalista ajattelua, hyötyjen ja kustannusten laskemista, ei ryöstämistä tai varastamista.

Usein on mietitty, mitä Saksa ja Japani olisivat hyötyneet, jos niiden tavoittelemat imperiumit olisivat toteutuneet. Muuan analyytikko oli 1960-luvulla ydinfyysikko Wilhelm Fucks, joka yritti laskea noita mahdollisuuksia. Hänen kirjansa Tulevaisuuden voimasuhteet suomennettiin ja jopa arvosteltiin Historiallisessa aikakauskirjassa.

Fucksin ”insinööritieteellinen” metodi ei ehkä ole historiassa ihan toimiva, mutta ainakin tyhjää parempi. Hänen arvionsa mukaan Saksalla ei koskaan ollut missään vaiheessa mitään mahdollisuuksia.

Vastahakoisen imperiumin kurissa pitäminen olisi ollut toivoton tehtävä. Siihen kuluvat resurssit olisivat olleet pois hyvinvoinnin lisäämisestä kaikille osapuolille. Orjillehan niitä ei haluttukaan.

Koko juttu oli yksinkertaisesti primitiivisen ajattelun surkea tulos. Ilman imperiumejaan ja maahan lyötyinä Saksa ja Japani sen sijaan nousivat ennennäkemättömään kukoistukseen, jollaista kukaan ei ollut voinut edes kuvitella.

Kuten tiedämme, Venäjällä on suurella suulla julistettu, että se voi olla vain imperiumi. Mitenpä voitaisiin taata vaikkapa Volgan tataareille mahdollisuus erota Venäjästä? Muitakin vähemmistökansallisuuksia on ja sitä paitsi myös Keski-Aasian maat ovat aika pitkälle riippuvaisia Venäjästä, vaikka Kiinan kasvava vaikutus antaa tilanteelle mielenkiintoisen lisänsä.

Suuri Euraasialainen yhteisö, jonka jäsenet luonnostaan kuuluvat yhteen, on kuitenkin ennen muuta kuviteltu yhteisö. Paluuta Neuvostoliiton aikaan ei ilman väkivaltaa ole näkyvissä. Väkivallan käyttö imperiumin muodostamisessa ja ylläpitämisessä taas on niin typerä ja tehoton keino, että itsesuojeluvaiston pitäisi estää jokaista sitä yrittämästä, ellei rationaalista ajattelua muuten riitä.

Luulenpa, että menneisyys on opettanut jotakin myös Venäjällä. Jokaisen valtiollisista asioista vastuunalaisen venäläisen kannattaisi kirjoittaa tulikirjaimin sieluunsa sana Puola.

Puolan orjuuttaminen toi molemmille osapuolille mukanaan pelkkää onnettomuutta ja on luultavaa, ettei se koskaan kannattanut enempää taloudellisesti kuin sotilaallisesti. Moraalisesti se vaikutti kuin syöpä eivätkä seuraukset ole vieläkään hävinneet.

Miten toisin asiat voisivatkaan olla, mikäli Venäjä ja Puola olisivat voineet toimia yhdessä, ystävyysliitossa, joka tuntuisi luonnolliselta sukulaiskansojen kesken? Miten valtavasti energiaa onkaan vuosisatojen kuluessa haaskattu perivihollisuuteen ja sen keinotekoiseen peittelyyn ja ystävyyden valehteluun?

Mutta Katariina sai Puolan, Novorossijan ja Krimin valtaajana osakseen tavatonta kunnioitusta ja peräti arvonimen ”Suuri”. Ovatko häntä seuranneet sukupolvet koskaan todella kritisoineet häikäilemätöntä hallitsijaa imperialismin johdosta?

No, siihen aikaan oli toki ulvottava sutena susien joukossa. Puolan jaotkin olivat alun perin preussilaista keksintöä ja niiden ilmeinen tarkoitus oli säästää Turkin salmet venäläisten etenemiseltä.

Siitä huolimatta Puola oli katkera lahja jälkipolville. Se oli jo johtaa imperiumin tuhoon, kun Napoleon hyökkäsi sitä vapauttamaan. Sen jälkeenkin se pysyi avoimena haavana, jonka ansiosta paljolta syntyi Euroopassa se mentaliteetti, jota on nimitetty russofobiaksi.

Mutta tämä nyt on jo vanhaa historiaa, joskaan ei merkityksensä menettänyttä. Kuvitelkaamme nyt kuitenkin, että Kremlissä olisi vallassa joku älykääpiö, jonka päämääränä todella olisi valloittaa takaisin ne alueet, joita imperiumiin on joskus kuulunut ja yksin tein vielä lisää niin paljon kuin irti saa.

Ellen ole ihan erehtynyt, jotkut perustavat ajattelunsa juuri tähän näkemykseen.

Muistakaamme nyt kuitenkin, että Venäjä ei ole supervalta eikä sellaiseksi tule vaikka kuinka yrittäisi. Sen väkiluku on vain puolet entisen Neuvostoliiton väkiluvusta ja kolmannes EU:n vastaavasta. Taloudellisesti se ei ole edes Saksan kokoinen, puhumatta tuotannollisesta kyvystä.

Sitä paitsi Venäjän syntyvyys on yhtä surkeassa tilassa kuin Euroopankin, eikä sielläkään enää kauan hurrata, mikäli tuhansittain asevelvollisia päätyy sankarihautoihin. Sielläkin eletään jo nykyaikaa.

Wilhelm Fucksin ajattelua seuraten voisi laskeskella, miten paljon resursseja Venäjä joutuisi uhraamaan siihen, että saisi pidettyä edes vastahakoiset Baltian maat pihdeissään. Taloudellisesti jo Krim on uskomattoman kallis taakka, vaikka väestön enemmistö siellä suhtautuu isäntään myönteisesti. Mitäpä maksaisi vaikkapa Ukraina…?

On ikävää, ettei Venäjä voi tyytyä olemaan vain nationalistinen, vaan on ruvennut ainakin noukkimaan pisteitä imperialismilla.

Sellaisesta oli aikoinaan tapana kiittää hallitsijoita ja pystyttää heille patsaita. Sen ajateltiin ainakin lisäävään valtakunnan kunniaa, joskaan ei ehkä hyvinvointia.

Nyt asiat ovat toisin ja kaikki tietävät sen. Toisaalta ihmiset ovat kyllin tyhmiä innostuakseen kansallisesta pullistelusta ja se taas vaikuttaa huumeen tavoin johtajiin.

Olisi kuitenkin erittäin vaikea uskoa, että Venäjä tai mikään muukaan valtio haluaisi ihan oikeasti kantaa niitä seurauksia, joita vihamielisen maan hallussapidosta seuraisi.

Jo aikoinaan jätti Neuvostoliitto Suomen lopulta rauhaan, kun Moskovassa oli Molotovin todistuksen mukaan vakuututtu siitä, että sen valloittamisesta tulisi ikuinen avoin haava, joka vahingoittaisi ”sosialismin asiaa” (Neuvostoliittoa) kaikkialla. Luultavasti se oli oikea arvio ja luultavasti samanlaista realismia löytyy siellä päin vieläkin.  Mikään ei todista siitä, että tuo arvio olisi muuttunut.

 

17 kommenttia:

  1. Tässä nyt erään izborskilaisen ajatuksia: (Иван Охлобыстин)

    — Вас пугают санкции, уход массы компаний с российского рынка?

    — «Макдоналдс» закрыли? Ну и пускай, у нас попы станут меньше! Нас, поколение, рождённое в СССР, этим точно не возьмёшь.

    — А вам не хотелось уехать из России?

    — Никогда. Мне неважно, кем я буду здесь, в России. Главное, что я буду здесь. Это моя земля, мои люди. Жизнь, опыт. Это больше, чем я могу объяснить...
    ...Хочу жить и умереть здесь, в России.

    Kyllä minä kunnioitan tuollaista. En yritäkään väittää muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisit suomentanut meille vähemmän sivistyneille.

      Poista
    2. Google kääntäjä antaa seuraavan suomennoksen.

      - Pelkäätkö pakotteita, useiden yritysten vetäytymistä Venäjän markkinoilta?
      - Onko McDonald's suljettu?
      - No, anna meidän, papeistamme tulee pienempiä! Meitä, Neuvostoliitossa syntyneitä sukupolvia, emme todellakaan joudu tähän.
      - Etkä halunnut lähteä Venäjältä?

      - Ei koskaan. Minulle ei ole väliä, kuka olen täällä Venäjällä. Pääasia, että olen täällä. Tämä on minun maani, minun kansani. Elämää, kokemusta. Se on enemmän kuin osaan selittää...
      ...Haluan elää ja kuolla täällä Venäjällä.

      Poista
  2. Kun venäläistä potkaisee, se kumartaa, kun venäläiselle kumartaa se potkaisee. Ongelma on melkoinen, koska tuollainen reaktiivinen toimintamallai ehkäisee sisäisen kehityksen, ja sen takia kehitys Venäjällä takkuilee tai joa taantuilee.

    VastaaPoista
  3. "Kuvitelkaamme nyt kuitenkin, että Kremlissä olisi vallassa joku älykääpiö, jonka päämääränä todella olisi valloittaa takaisin ne alueet, joita imperiumiin on joskus kuulunut ja yksin tein vielä lisää niin paljon kuin irti saa....Wilhelm Fucksin ajattelua seuraten voisi laskeskella, miten paljon resursseja Venäjä joutuisi uhraamaan siihen, että saisi pidettyä edes vastahakoiset Baltian maat pihdeissään. Taloudellisesti jo Krim on uskomattoman kallis taakka, vaikka väestön enemmistö siellä suhtautuu isäntään myönteisesti. Mitäpä maksaisi vaikkapa Ukraina…?... kuitenkin erittäin vaikea uskoa, että Venäjä tai mikään muukaan valtio haluaisi ihan oikeasti kantaa niitä seurauksia, joita vihamielisen maan hallussapidosta seuraisi."

    Profeetan puhetta. Onko siinä - samoinkuin koko lännen ajattelussa - ollut kuitenkin se ajatusharha, että Venäjän johdon on ajateltu toimivan läntisellä, fucksilaisella kustannus-hyöty logiikalla? Jos siellä toimitaankin eri logiikalla, jossa kustannukset rahalla tai ihmishengillä mitattuna eivät paina mitään, kun taas Imperiumin palauttaminen ja sen Kunnia kaikki. Tannerraukka ennen talvisotaa ja amerikkalaiset Afganistanissa lankeavat siihen samaan harhaan: prijisoimaan oman ajattelunsa vastapuolen.

    VastaaPoista
  4. Eilen tuli täällä esitettyyn vastaus Iltalehdessä varapuhemies Antti Rinteeltä, tänään puhemies Matti Vanhanen lähtee tapaamaan kuningas Kaarle Kustaata.

    Täällä väitettiin eilen partiolaisten olevan Suomessa ruotsihulluja, miltei kaikki nuorten merkkiliikkeet ovat ruotsalaisia. Partioaittakin nimestä huolimatta.

    Syyspuolella muisteltiin pidetyn arvokas tilaisuus partiolaisille suomalaisruotsalaisessa Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Siellä kai tulee älykkääksi johtajaksi, ainakin oppii hymyilemään oikeaan suuntaan? Läsnä olivat olleet mm. Christoffer Taxell, Björn Wahlroos ja Vantaan nykyinen kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Mutta oliko itse Kaarle Kustaa?, muistaakseni oli mutta en väitä varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei sentään, tänään vaan huomenna Vanhanen menee Tukholmaan. Ja Hanasaaren tilaisuus partiolaisille järjestettiin joskus kymmenisen vuotta sitten. Sonkajärven kirkonkylällä oli vielä -70 luvulla Ambro Kamusen baari jossa sotaveteraanit tapasivat jutella Olvin tuopposen äärellä. Taisivat lorauttaa pöydän alta sekaan jotakin vahvempaakin koskapa poikasena en koskaan päässyt kurkistamaan sisälle.

      Poista
  5. Kyllähän prinsipaattiin yleensä suhtaudutaan nostalgisen myötämielisesti. "Solitudinem faciunt et pacem appellant" on muistaakseni autenttisuudeltaan kyseenalainen brittien suuhun pantu lause. Imperiumi oli tuohon aikaan myös taitavasti kudottu verkko keskenään kateellisia ja eriasteisen itsenäisiä vasallivaltioita, ei mikään jähmeä monoliitti.

    VastaaPoista
  6. Mitä imperialismilla tarkoitetaan? Sitäkö, että valloitetaan laaja maa-alue omaan hallintaan. Peräti vanhanaikaista!

    Etevintä on rakentaa imperiumi siten, että pysytään oman maan rajoissa, ja hallitaan sieltä käsin muita, omaa hyvää haalien. Kuten Yhdysvallat tekee.

    Muistatteko, kuinka Rauma-Repola onnistui Yhdysvaltojen hämmästykseksi rakentamaan kuuden kilometrin syvyydessä operoivan sukellusveneen ja myi kaksi niistä Neuvostoliitolle. Muistatteko, kuinka CIA hermostui: "Laite on maailmanrauhaa vaarantava".

    Siihen loppui suomipojan bisnes. Tauno Matomäen mielestä sukellusveneiden rakentaminen on suomalaisille poliittisesti mahdoton ala.

    Mihin imperiumi maa-alueen valloitusta tarvitsee, kun on näppärämpi hallita etänä? Entäs nyt? Yhdysvallat ilmoitti Kiinalle, että tulee tuliset tupen rapinat, jos Kiina ryhtyy avittamaan Venäjää rajoitteiden välttämiseksi.

    Kas tässä meille oikea imperiumi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imperiumin rakentaminen sotimalla vaatii kyllä melkoista tyhmyyttä. Sotiminen on kallista, nykyisin suorastaan uskomattoman kallista, ja silloinkin, jos joku asuttu alue pystytään sotimalla valloittamaan, haltuun saadaan vain raunioita ja vihaisia ihmisiä. Molemmat merkitsevät vain ongelmia ja edelleen lisää menoja.

      Joskus muinoin imperiumeja voitiin rakentaa maata valtaamallakin, mutta silloin maa oli lähes autio ja tyhjä. Niin oli Pohjois-Amerikka kuin Siperiakin, mutta nyt niitä tyhjiä asutuskelpoisia melkein-ei-kenenkään maita ei enää löydy.

      Jos haluaa imperiumin rakentaa, se täytyy tehdä sijoittamalla ja ostamalla. Sillä tavoin saa käyttöönsä tuottavaa omaisuutta, tuottavia yrityksiä ja tuottavia ihmisiä. Niin on tehnyt ja tekee USA ja niin tekee myös Kiina. Niinpä viimeisen kymmenen vuoden aikana USA:n bkt on kasvanut 15 000 miljardista 21 000 miljardiin ja Kiinan bkt 5 000 miljardista 15 000 miljardiin. Vertailulukuna olkoon EU:n bkt joka on pysynyt koko ajan jokseenkin vakaasti 15 000 miljardissa.

      Kun katsoo Venäjän bkt:n kehitystä, ei voi tulla muuhun tulokseen kuin siihen, että siellä on vallalla aivan väärä ja toimimaton toiminta-ajatus. Väkeä on kohtuullisesti ja siinä väessä lahjakkuuttakin ainakin tyydyttävästi, maata ja luonnonvaroja löytyy ylenpalttisesti ja tästä kaikesta saatiin parhaillaankin vain 2 000 miljardin bkt, joka on nyt huimassa laskussa taas kohti 1 000 miljardia ja sen alle. Väistämättä tulee mieleen ison talon juoppo isäntä, joka käy kylillä ryyppäämässä ja räyhäämässä ja talo menee rappiolle ja hunningolle. Lopulta on vain ajan kysymys, milloin talo menee vasaran alle. Ja tässä tapauksessa sitä vasaraa heiluttelee melkoisella varmuudella Kiina.

      Poista
    2. Kyllä minä tämän logiikan pitkälle ostan, Putin toimii vanhalla viime ja sitä edeltävän vuosisadan toiminta-ajatuksella. Toisaalta jos on vain vasara (ydinase ja muut asevoimat) näkee kaikki ongelmat helposti nauloina...

      Herää kyllä kysymys, kuka parin vuoden päästä parhaiten nauraa, ei oikein näytä siltä, että Venäjän asema silloin olisi parempi kuin vuosi sitten.

      Sinällään kaikki menestyksekkäät imperiumin on rakennettu epäsuoran hallinnon varaan: paikallinen eliitti on pantu tekemään likaiset työt ja vasta sitten jos se johtaa kapinaan on imperiumin joukot pantu palauttamaan "järjestys".

      Poista
  7. Viisas kirjoitus. Ongelma on siinä, että Kremlissä on todella käsittämätön älykääpiö vallassa.
    Muuten eversti evp Martti J Karin Youtubesta löytyvä luento on katsomisen arvoinen.

    VastaaPoista
  8. https://www.rankred.com/how-much-money-is-there-in-the-world/


    There is approximately US$ 40 trillion in circulation: this includes all the physical money and the money deposited in savings and checking accounts.
    Money in the form of investments, derivatives, and cryptocurrencies exceeds $1.3 quadrillion.

    Ja Forbes:https://www.forbes.com/sites/oliverwilliams1/2021/06/10/worlds-wealth-hits-half-a-quadrillion-dollars/

    The world's total net wealth has hit $431 trillion, nearly half a quadrillion dollars, and over a quarter of it is controlled by millionaires.

    That $431 trillion figure includes "the sum of financial wealth and real assets, net of liabilities," explains Anna Zakrzewski, author of a new report from Boston Consulting Group.

    Elikkä finanssi-instrumentit likvidoimalla maapallo voitaisiin ostaa kolmeen kertaan. Onko tämä järkevää? Tämän kysymyksen pitäisi osata kysyä myös jokaisen koululaisen, joka pokkana ilmoittaa laskun vastauksen olevan, että Marjalla on miljoona piparia.

    Minä en usko, että me oikeastaan _tiedämme_ tuon rahan todellista määrää ja arvoa. Kohta se kipeästi selviää.

    VastaaPoista
  9. Lännen suhteellinen merkitys on laskenut mutta niin on myös Venäjän. Vaikka Putin puhuu kuin elettäisiin 70-lukua.Toivottavasti Ukrainan sota on hautakivi isovenäläiselle imperialismille. Venäjälle tuntuu mahdotonta ylläpitää normaaleja valtioiden välisiä suhteita. Kuten on laita suurimmassa osassa maailmaa.

    Yksi ruotsalainen Suomen viime sotiin osallistunut veteraani. Sanoi Venäjän epäonnistuneen kun keskipalkka on 600€. Hän on aivan oikeassa. Venäjä on kuonnonvaroistaan huolimatta ikuinen epäonnistuja tavallisessa elämässä. Gogolinin "Kuolleet sielut" on surullinen kuvaus nykyvenäjästäkin.

    Länsimaissa pitäisi myös lopettaa puhe "puska Neuvostoliitosta yms". Raja Venäjän ja muun Euroopan välillä on paljon kauempana. Euroopan historia ei ala bolsevikeistä ja Neuvostoliiton synnystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä nyt vaan jatkan laiskuuttani kääntämättä:

      https://izborsk-club.ru/22467

      Россия стёрла французскую губную помаду. Сняла с головы парижскую шляпку. Перестала петь песенки итальянских бульваров. Россия знает, как носить телогрейку, как крутить на военных привалах «козью ножку», как играть в блокадном Ленинграде симфонию Шостаковича, как кидать к подножию Мавзолея фашистские штандарты. Тогда, в 1945, в этом ворохе фашистских знамён можно было разглядеть штандарт Тевтонского ордена, гербы польских шляхтичей, треуголку Наполеона, флаги Антанты. Эта груда знамён век от века будет расти. И сегодня в этом разноцветном ворохе тряпья сине-звёздный флаг Евросоюза, звёздно-полосатый флаг США, флаг болгарских «братушек», флаг японских арийцев Востока. Все народы, все племена идут на Россию. Что ж, кончен перекур. Пора за вековечное русское дело.

      600 eurolla ei tietysti paljokaan ranskalaista pomadaa saa, mutta kaalinpäitä ja sätkiä kuitenkin aika määrän.

      Oleellista ei ole se, että joku vanha pieru noin ajattelee, vaan se, että samoin ajattelevia on kuitenkin aika paljon. Ei heidän tarvitse edes olla enemmistönä, kohtuullinen määrä riittää. Ehkäpä se Pareton 20%, jonka muodostuminen ei minulle ole koskaan auennut.

      Lisäksi näytetään ajattelevan, että monituhatvuotinen Kiina on nyt kääntynyt konsumeerin uskoon (hiihaa!) ja niinmuodoin on kohta liberaalidemokratia. Managerivaltiohan se jo onkin lähes Usa:n luokkaa.
      Minä en nyt vaan usko siihen historian loppuun vieläkään. Tupakkataukoa en voi lopettaa, kun en edes poltakaan.

      Poista
  10. Saanko arvellä, että tuo alussa mainittu Hotskingi tarkoitti, että olisi ihanaa alati laajentuvan länsikapitalismin näkökulmasta, jos Venäjä käpertyisi itseensä? Olisiko hän isäntiensä puolesta halunnut tuoda tällaista näkökulmaa ja arvellut, että Putin, tuo Kgb:n agentti ja Helsingin ratikassakin tunnettu "kaheli", ei tajua tämän filosofin sanoman vaikutuksia Venäjän asemaan kansainvälisessä politiikassa?

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.