lauantai 5. maaliskuuta 2022

Yhtenäinen kansa

 

Kun kansa yhdistyy

 

Se, joka on viime aikoina seurannut Putinin ja hänen koplansa lausuntoja, on varmasti huomannut, miten niissä yhtä mittaa jankutetaan yhtä asiaa: Donetskin ja Luganskin asukkaita on kahdeksan vuoden ajan eläimellisesti terrorisoitu natsien toimesta. Ainoana syynä terroriin on ollut kansallisuus, venäläisyys.

Nyt voisi tietenkin sitten olettaa, että Putinin joukoilla on Ukrainassa ollut valmiina valtava viides kolonna: miljoonat venäjänkieliset ja yleensä kaikki natsismia kavahtavat normaalit ja säädylliset ihmiset. Eikös heidän pitäisi olla kaikkialla heiluttelemassa valoisia lippuja ja toivottamassa erikoisoperoijat tervetullleiksi?

Mistään sellaisesta ei kuitenkaan ole merkkiäkään. Ukrainan kansa näyttää taistelevan uskomattoman yhtenäisenä. Sen armeijassakin on venäjän kieli hyvin laajassa käytössä, kuten dokumenttipätkistä voi todeta. Miten he voivat kannattaa tuota sortavaa natsihallitusta?

Onko siis tapahtunut ihme, kansan yhtenäistyminen talvisodan ihmeen tapaan?

Luulisinpa, että näin tosiaankin on tapahtunut. Poliittisestihan Ukraina ei suinkaan ole ollut yhtenäinen, enempää kuin Suomi oli sitä 1930-luvulla. Kun lehdet kirjoittivat talvisodan aikana suomalaisten yhtenäisestä vastarinnasta, pudisteli moni ulkomaalainen asioita tunteva säälivästi päätään: se, joka tietää edes jotakin Suomen nykyhistoriasta, ymmärtää, ettei mitään yhtenäisyyttä ole eikä voikaan olla.

Kuinka sitä olisi voinutkaan olla vuoden 1918 haavojen ollessa vielä tuoreet? Kuka olisi moista väitettä edes Suomessa ennen sotaa uskonut? Mannerheimkin julisti talvisodan alussa, että kyse oli nyt jatkosodasta: ”Tämä sota ei ole mitään muuta kuin vapaustaistelumme jatkoa ja sen toinen näytös”.

Aivan samoama lähtökohta oli Suomen kommunistisella puolueella eli sillä, mitä siitä oli enää jäljellä suuren joukkomurhan jälkeen. Puolueen julistus joulukuun alussa 1939 selitti, että vuonna 1918 bolševistinen Venäjä oli ollut liian heikko, nyt se oli vahvin maailmassa, eikä sen tuomaa ”vallankumousta” voinut estää mikään…

Myös neuvostolehdet hekumoivat sillä, ”epäilemättä kauhistuttavalla” kostolla, jonka Suomen paljon kärsinyt kansa toimeenpanisi valtaan päästyään. Suomi oli viimeiset 20 vuotta ollut valkokaartilainen helvetti, mutta nyt asiat muuttuisivat.

Kun erikoisoperaatio Suomessa ei ottanut edistyäkseen eikä puna-armeija löytänyt Suomen kansan edustajia kuin nimeksi, oli asiaa jotenkin selitettävä. Selitykseksi tarjottiin äärimmäistä, keskiaikaista terroria: suojeluskuntalaiset riistivät asukkaat taloistaan ja panivat ne palamaan…

Tottahan siinäkin tarinassa oli siteeksi mukana, mutta itse pääasia oli syvästi valheellinen. Vaikka Suomessa oli myös vasemmistososialismilla huomattava kannatus, vain aniharva tunsi edes jonkinlaista sympatiaa naapurin hyökkääviä sotavoimia kohtaan, saati meni sitä julkisesti osoittamaan.

Mitään terroria ei Suomessa pantu toimeen. Turvasäilöön pantiin vain mitätön määrä ihmisiä ja monet kommunistit menivät rintamalle ja taistelivat siellä nuhteettomasti.

Hyökkääjän esittämä tarina oli niin läpeensä valheellinen, että se suututti sydänjuuriaan myöten myös ne, joilla oli sympatioita Neuvostoliittoa kohtaan ja niitähän oli melkoisesti.

On väitetty, että Bobrikov ja rautatiet yhdistivät Suomen, joka sitä ennen oli koostunut erillisistä maakunnista, joilla ei ollut yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Tässä väitteessä ovat molemmat osat virheellisiä. Suomi muodosti Ruotsista erillisen kokonaisuuden -toki valtakuntaan kuuluen- jo ainakin 1700-luvun alusta lähtien. Suuri Pohjan sota ja Isoviha olivat niitä tekijöitä, jotka yhdistivät maan ja erottivat sitä Ruotsista. Helge Pohjolan-Pirhosen Kansakunnan historia, osa 2. on tästä parhaita esityksiä.

Mitä Bobrikoviin tulee, on aika irvokasta väittää, että kansa, joka jakaantui toisiaan verisesti vihaaviin vanha- ja nuorsuomalaisiin sekä sosialidemokraatteihin ja ruotsalaisiin olisi nyt muka yhdistynyt.

Stalin sen sijaan kyllä yhdisti maan niin kielellisesti kuin poliittisesti. Kansallisen kuolemanvaaran edessä kukaan ei edes kehdannut nostaa oman ryhmänsä erikoisetuja esille. Sen aika tuli vasta sodan jälkeen.

Kuvitelma kahtiajakautuneesta Suomesta oli Stalinin talvisotastrategian kulmakivi. Paradoksaalisesti yritys käyttää sitä hyväksi johtikin päinvastoin maan yhdistymiseen. Tämän tosiasian psykohistoriassa taitaa vielä olla kirjoittamista. Ne, jotka saivat kuulla, että heitä varten oli valmisteilla suuri terrorioperaatio, saivat luonnollisestikin puhtia taistelutahdolleen, mutta myös ne, jotka oli etukäteen leimattu vihollisen agenteiksi, kavahtivat moista herjausta ja osoittivat, ettei se pitänyt paikkaansa.

Viime kädessä Stalinin strategian perusheikkous oli nimenomaan valhe, törkeä ja häpeämätön valhe, jolle koko hänen skenaarionsa Suomen tapauksesta perustui. Itse hän lienee uskonut siihen edes jossakin määrin, ainakin ennen kuin käytäntö osoitti, että Suomen kansa oli asioista toista mieltä.

Suomalaiset taas kokivat moisen tarinan häväistyksenä ja kaiken oikeuden ja totuuden halveksimisena. Mika Waltarin sodan aikana kirjoittamassa kirjassa Antero ei enää palaa, on aivan keskeisenä teemana se ”maailman suurin” valheellisuus, jota vastaan suomalaiset olivat nousseet ja tulisivat taistelemaan loppuun asti, menestyksen toiveista riippumatta.

Pelkäänpä pahoin, että Putinia ovat nyt houkutelleet erään hänen suuren ihanteensa, Stalinin laakerit. Koska sankarinpalvonta usein hylkää kaiken kriittisyyden, on häneltäkin saanut jäädä oppi ottamatta Stalinin suurimmista virheistä. Talvisota oli sellainen. Se perustui valheeseen aivan samoin kuin nykyinen hyökkäys Ukrainaan.

Talvisodassa Stalin tuskin pani mitään erityistä painoa sille, uskoivatko suomalaiset hänen puheitaan vai ei. Kun voittamaton puna-armeija ensin hoitaisi asian, voitiin stalinistinen versio kyllä ennen pitkää tunkea suomalaisten kurkusta alas. Muutamassa kymmenessä vuodessa he uskoisivat.

Mutta kun se valhe antoi vastustajalle voimaa ja yhtenäisyyttä. Poliisitoimen sijasta syttyikin sota, josta tuli kansan suurin isänmaallinen sota. Näin kävi kerran Suomessa ja näin käy nyt Ukrainassa.

66 kommenttia:

  1. Lehtitietojen mukaan Ukrainan prsidentti Volodymyr Zelensky on juutalainen. Voiko hän silloin olla natsi?

    Taitaa ne varsinaiset natsit istuskella siellä Moskovassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1900-luvun alun venäläiset mustasotnialaiset olivat paljossa Saksan natsien esikuvia ja suoranaisiakin vaikutteita löytyy. Nykyinen "euraasialainen" ideologia on paljossa tuon vanhan hapatuksen jatkoa.

      Poista
    2. Jos kansanedustajat evät enää usko Stalinin kansallisuuspolitiikkaa vaan ihastelevat omakielistä Viroa, he joutuvat pohtimaan omaa turvallisuutta uudesta lähtökohdasta, onhan vapaasti pellon pientareella asteleva talonpoika aina ollut omakielinen, kuten tiedämme historiallisesti myös Ruotsista. Naiset tulevat perässä, eikä sitä pysty estämään mikään.

      Poista
  2. >…josta tuli kansan suurin isänmaallinen sota. Näin kävi kerran Suomessa ja näin käy nyt Ukrainassa…

    Niin taisi olla ja niin taitaa käydä. Toiselta puolen, Stalin sanoi tarvitsevansa Leningradin turvaksi suoja-alueen ja tukikohdan Suomenlahden sulkemiseksi. Ja Stalin tuli ja otti nämä; teki mitä sanoi, eikä Suomi kyennyt sitä estämään.

    Suomi tapatti sodassa yli 25000 miestä, eikä saavuttanut tavoitettansa, estänyt noiden suoja-alueiden luovutusta. Siinä suhteessa sota oli turha, ja Mannerheim ja Paasikivi kyllä sen ymmärsivät alun pitäen. Kuten Paasikivi sanoi, ei hän kansan tahdolle mitään voinut.

    Mutta legendan synty vaati 25000 miehen tapattamisen, ja meidän mielestämme se oli sen väärti ja on edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rysyt saivat tukikohdan, kyllä. Mutta eivät Suomea.

      Huomaat varmaan eron?

      Vrt. esim. miten Viron vastaavat "tukikohdat" saman tien hieman laajenivat.

      Poista
    2. >…Rysyt saivat tukikohdan, kyllä. Mutta eivät Suomea. Huomaat varmaan eron?…

      On tullut havaittua. Huomasitko sinä, että mitä todella tapahtui, oli se, NL halusi suoja-alueet ja sai ne. Sitten mennäänkin spekulaation puolelle, jos pidetään selvänä, että ne suosiolla antamalla olisi menetetty koko maa. Kokonaistilanne hämärtyy.

      Myöskin voidaan spekuloida, miten Suomea ei jaettu voittajavaltioiden kesken sen perästä, kun seuraavaan sotaan lähdettiin näin:

      ”Suomella oli kuitenkin rinnallaan Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat nerokkaan johtajansa valtakunnankansleri Hitlerin komennossa”.

      Vastoin suomalaisten yleistä uskomusta, jatkosodan rauhaa ei tehty Suomen ja NL:n välillä, vaan toisena osapuolena olivat muun muassa Australia, Etelä-Afrikan Unioni, Uusi Seelanti ym. Asiat tuppaavat olemaan monisäikeisempiä kuin legendat.

      Poista
    3. Kyllä.

      Mielssä on myös Churchillin komentti sodan jälkeen:

      "Taisimme teurastaa väärän sian."

      Suomi taisteli Suomen puolesta Neuvostoliittoa vastaan. Ei NL:n puolella itseään vastaan.

      Itse olen tuon valinnan kannalla edelleen. Oikein toimittu minusta.

      Toki nämä ovat monisyisiä asioita ja ennen kaikkea aina siihen omaan historian hetkeensä sidottuja. Kaikenmoinen woke- ja cancelointityyppinen jälkiviisaus on jossakin määrin kyseenalaista. Moralisoinnista nyt puhumattakaan.

      Poista
    4. Jos tuota sotaa ei olisi käyty, olisi tullut aina 7sia vaatimuksia huonoimmista lähtöasetelmista. Merkittäviä ei ollut omat uhrit vaan NL:ole aiheutetut tappiot ja tahto aiheuttaa niitä.

      Poista
  3. Kansa yhdistyy, kun se kriisiytyy. Ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti laumaeläin, ja aina kun yhteisöä uhkaa jokin vaara, tapahtuu rivien tiivistyminen ja palautuminen -- taantuminen -- yhteisöreaktioiden valtaan.

    Tämä on varmaan aivan liian yksinkertainen totuus, jotta oman, sokeaksi kasvaneen eutrooppalaisen uuden ajan individualismin kasvatteina sen ymmärtäisimme. Me olemme jo ajat sitten irrottaneet kuvailevat käsitteet siitä reaalimaailmasta mitä niiden pitäisi kuvata, ja siirtyneet selityksinemme ihan puhtaan käsiterealismin sfääreihin. Tiedolliset "ismimme", joissa tiedolliset ja aatteelliset ainekset saavat nyt aika vapaasti sulaa yhteen, noituvat ymmärryksemme, ja niin sanotut "keskustelumme" -- nettien yleisönosastoista aina itsensä akateemisina intellektuelleina noteeraavien käsitelkeikareiden ismiripellyksiin -- ovat stiiknafuulaa, pelkkää kielipilveä.

    Ei siinä ole mitään ihmselle vierasta, että yhteisön kriisiytyessä yhteisövoimat ottavat vallan, ja riippuu yhteisöominaisuuksista millaisia yhteisöilmiöitä näemme. Se, ettemme näitä näe, johtuu tietysti siitä, että oma kielemme on kehittynyt minätietoisuuden maailmassa, jossa kaikki merkitykset kytkeytyvät yksilöön.

    Yksilölähtöinen tiedollinen ajattelu on sitten se, jota emme koskaan tule saamaan minkään "järjen" hallintaan. Meitä hallitsevat aivan muut kuin yksilön tiedollisessa kokemusmaailmassa ilmenevät "totuudet".

    Sosiologiaa durkheimilaisista lähtökohdista tuskin kukaan enää ymmärtää. Niin paljon on sokeaan individualismiin kuuluva yksilölähtöinen käsiterealismi silmämme umpeen muurannut. Jossain tämän rautaesieripun takana on kuitenkin reaalimaailma, jossa ihminen on yhä lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen laumaeläin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kansa yhdistyy, kun se kriisiytyy. Ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti laumaeläin, ja aina kun yhteisöä uhkaa jokin vaara, tapahtuu rivien tiivistyminen ja palautuminen -- taantuminen -- yhteisöreaktioiden valtaan."

      Jokseenkin teoreettisesti kun katsonee länsimaita niin mistä tuo kriisi on muodostunut? Lähinnä viitannen "hyvinvointiyhteiskuntaa" (lainauksissa kun pään sisään kumminkaan ei pääse, eikä se hyvinvointi tarkoittane materiaalia vaikka osa sen niinkin voi ymmärtää, itse katsonen että edes yritetään pitää heikommista yms. huoli) jos kerta eletään hyvinvointiyhteiskunnassa kuinka tuo kriisi on muodostunut, mikä laukaisisi rivien tiivistymisen ja taantumisen?
      Toisekseen itse katsonen että se on jokseenkin primitiivinen reaktio, minkä nykyisellään katsoisin ongelman "luoduksi". Lähinnä haetaan kielialueen hallintaa. Kieli vain on siitä hauska kun tuo mokoma ei ole stabiili, teoriassa pelkkää ääntä, mille mieli luo merkitykset. Teoriassa jos hallinoi eukkoja hallinnoi tulevaisuutta (naiset yleensä kasvattaa ne mukulat, kieli tosin kehittyy jo kohdussa. Joidenkin tutkimuksien mukaan on havaittu vastasyntyneenä adoptoitujen kohdalla että he jollain tasolla resonoi äidinkieleensä, vaikkeivat ole sitä puhuneet). Siinä kyllä tupannee sitten olemaan ongelma jos nuo sattuisi hiffamaan mistä kyse ja toisekseen, miehelle suht tyypillistä koettaa hallinnoida sitten sitä kanalaumaa (joku tehnee uskolla, toinen voimalla jne.). Jokseenkin tuumannut ettei sen vuoksi nyt ainakaan tarvitsisi henkeä antaa.

      Poista
    2. Periytyvyys on yksi asia, jota ajatellaan jokseenkin pelkkästään yksilömielikuvien varassa. Keskustelua on hallinnut kysymys, onko yksilö perimänsä tuote, vai vaikuttaako ympäristö enemmän.

      Evolutiivisessa kokokuvassa kuitenkin vain yhteisö on merkinnyt. Ne yhteisöominaisuudet, jotka ovat auttaneet selviytymään olemassaolon taistelussa, ovat sukupolvien ketjussa vahvistuneet. Niin sanotut "kulttuurit" -- joista emme nykyisin ymmärrä yhtään mitään, vaan kuvittelemme ne kaikenlaisen tapa- ja makurihkaman koosteiksi -- ovat perinnöllisintä, mitä ihminen rakenteessaan kantaa. Siksi "kulttuurit" ovat kovia kognitiivisia tosiasioita, jotka tosiaankin vaikuttavat meissä jo ennen kuin ne alkavat vaikuttaa äidinmaidossa.

      Jos joku jotenkin yhtäkkiä saisi ihmisten silmät auki, niin että he näkisivät oman lajityypillisen sosiaalisuutensa, maapallo voisi tärähtää irti radaltaan. Sellaista ei tapahdu. Täällä vain taistellaan talvisotia ja tunnetaan suurta sympatiaa ukrainalaisia kohtaan. -- Ei siinä ole tietenkään mitään vikaa, mutta vikaa on yleisessä ymmärryksessä, ja ihan valtavasti.

      Poista
    3. "Keskustelua on hallinnut kysymys, onko yksilö perimänsä tuote, vai vaikuttaako ympäristö enemmän."

      Molempia, ylipäätään kasvatus on osittain myytti.
      (Muistui tuossa lenkillä mieleen tuo suhde sanoihin kun ystävän poika oli yökylässä ja kertoi luokallaan olevasta herrasmies pojasta. Ottaa muut huomioon, avaa oven, ei koskaan kiroile. Hyvät käytöstavathan on asia mikä ei maksa mitään ja toisilta se suoriutuminen niistä käynee helpommin. Se taas että jollain on niissä haasteita ei automaationa tee toisesta pahaa, mutta helposti kyllä saa tietynlaisia tulkintoja kun ei toista tunne. Kirosanathan on "voimasanoja", mitä monesti kristillisen kasvatuksen saanut ei käyttäne, kun lukeutuvat huonoihin käytöstapoihin. (Mikä siis suomenkielialueessa, menettänee merkityksensä toisella kielialueella). Wokeltamisessa taas merkitys liittynee vapaakauppaan missä merkityssisältö tulee identiteettipolitiikasta ja ihonväristä ynnä muusta höpöstä. Neekeri sana ymmärretään väärin kun on omaksuttu näkemys jostain mikä teknisesti pitäne paikkaansa mutta sen tajuaminen on sitten ihan eri asia).
      (Joskus kun tuli luettua Miksi meidän kaikkien pitäisi olla feministejä, löysin niitä samoja ristiriitaisia näkemyksiä omasta ajattelusta kun kirjoittaja mietti miksi miehen pitää avata ovi kun nainen kykenee siihen itsekkin. Niin nainen kykenee moneen asiaan itsekkin, mutta se mies voinee olla kohtelias ja mies voinee sen naisen käytöksen sitten tulkita miten itse tahtonee, kun hän tehnee sen kumminkin. Samalla tavoin kuten nainenkin tehnee käytöksen perusteella johtopäätöksiä, suurin osa vain ei ymmärtäne pistää hahmotukseen mukaan ikää mikä selittänee poliittisen ajanjakson osan kohdalla osittain sitä käytöstä, kuin myöskään onko henkilö kasvanut maalla vai kaupunkilaiskultturissa mikä myös vaikuttaa kuvaan. Siinä kohtaa tuomitseminen on vaikeampaa, ymmärtäminen helpompaa, mutta ongelma on että vaikka ymmärtää niin ei se tehne asioista silti hyväksyttäviä.
      Se että joku sattunee puhumaan jotain tarkoittane että toimii niiden mukaan, kun taas oikeuslaitos on sitä varten että kun jotain on tehty niin se asia tutkitaan ja sen mukaan tuomitaan, muuten ihmisten annetaan olla ja elää valitsemallaan tavalla.)

      Se koko yhteisö kasvattaa, mutta tietoteknillisessä yhteiskunnassa missä "aika" on "rahaa" hämärtyy tuo ymmärrys. Aika on jotain mitä ihmisellä on mutta käsitys siitä vaihtelee suht laajasti. Ja naiselle sekä miehelle merkitys on eri. Yksinkertaistaen vaikka lisääntymisessä miehelle tuo on mahdollista milloin vain melkein, kun taas naisella on se tietty aika elämästä. Eikä se kumminkaan tarkoita että näin tapahtuisi, kuin myöskään että kaikki naiset edes lapsia tahtoisi (asiaan voi tietty ottaa jonkin uskonnollisen näkemyksen missä täytetään maata yms. höpöä, mutta joidenkin kohdalla taas terveydelliset riskitkin voinee käydä ylitsepääsemättömiksi. Lääkäri sanoo että raskaus on hengenvaarallinen, mutta yhteisö missä elävät katsoo että "luojan" tahto on sellainen.

      Poista
    4. Mitä yksinkertaisesti toteat, olisi hedelmällistä kaikkien muistaa. Kansa yhdistyy, kun se kriisiytyy. Reaktion alkuperä, eläinyhteisön pärjääminen olemassaolon taistelussa, on vastaansanomaton. Alkukantaisissa yhteisöissä sotaan lähtö oli vaikea asia. Mahdollisuuksien lisäksi sellainen sisälsi paljon riskejä. Mielipiteet jakautuivat, varmasti usein hyvin voimakkaasti. Sen sijaan yhteisön joutuessa hyökkäyksen kohteeksi ei keskusteltu, vaan puolustauduttiin. Mekanismi toimii edelleen, kuten suomalaisittain tiedämme Mainilan laukauksista ja moninaisista arkipäivän asioista.

      Laumakäyttäytymistä en silti luonnehtisi taantumiseksi. Se on ihmislajin perusominaisuus, joka on osa yksilön persoonallista kokonaisuutta. Se vaikuttaa jokaiseen ihmiseen joskin hieman eri voimakkuudella, koska muuntelua, evoluution työsarkaa löytyy tästäkin käyttäytymispiirteestä.

      Kielen rooli on kiehtova. Raamatun metafora osuu kohdalleen. Kielen synty, jota edustavat hyvä ja paha, merkitsi käsitemaailman syntyä realimaailman rinnalle. Kielestä kehittyi koko ajan monikäyttöisempi työkalu samalla kuin osa kielenkäytöstä jäi lähelle ihmisen vanhempaa signaalimaailmaa, jossa laumakäyttäytyminen on pääosassa. Siellä toimii musiikki ja runous.

      Tämän maailman iso kysymys on, pystyvätkö ne, jotka ovat käsitemaailman työkaluja käyttäen lähteneet ohjailemaan ihmisen laumakäyttäytymistä, saavuttamaan sillä päämääriään.

      Poista
    5. Teoriassa kyllä, mutta oma näkemys nykytilanteessa suomalaisten kannalta on enempi sen kaltainen että "kriisi" on jokseenkin "luotu".
      Yhteiskunta mitä väestö on täällä rakentanut ja kehittänyt tulee jokseenkin maailman politiikasta, mikä vaikuttanee sitten sisäpolitiikkaan.
      Siinä mielessä kun osa hermostuu islamista, niin itse tupannen katsomaan ettei tuo kristinuskokaan ole puolueeton, mutta siinä pitäisi sitten ymmärtää kulttuurihistoria sen kohdalla ja se merkitys taas on eri miehelle kuin naiselle. (Tyyliin Soinin katolilaisuus. Herra saanee uskoa vaikka hottentottiin, mutta turha tehdä tuolla uskonnäkemyksellään politiikkaa).
      Sitten on tuo talous ja huumepolitiikka mitkä linkittyy globaaliinpolitiikkaan. Mitä lueskellut niin osassa läntisistä pörsseistä ole uusi juttu meklareista päätyneen huumeiden käyttäjiksi, mutta sekään niin ongelma kuin tietyissä moraalisissa näkemyksissä missä luetaan jonkun valtion lait ja pohditaan kuinka nuo voisi kiertää jotta meklari tekee rahaa sijoittajalle. (Siinähän mitään sehän on hänen työtään, mutta tuo moraalinen puoli).

      Huumekaupan kohdalla taas verkostot on ihan omiaan, Italian mafialla taas ihan omat toimensa ja verkostoituu poliittiseen "eliittiin". Mutta siinä lähinnä kiinnostaa tuo uskonnollinen vaikute mikä on suht patriarkaattinen. Suvut teilannee toisiaan, eikä virkavalta voine mitään. Jokseenkin sama toimintamalli missä järjenjuoksu kulkee tietyllä tapaa. (Eronne juur Etelä-Amerikasta. Ja löytänen kyllä hieman koomisena paikallisväestön tavan nimetä lapsiaan Jesuksiksi, mutta kaippa siinä uskoa tarvinnee eloonsa sielä). Eurooppaanhan tuota tavaraa tuodaan sitten vähän joka ilmansuunnasta.
      Löysin kyllä mielenkiintoisena yhdestä kirjasta maininnan talibaneista että koettivat vaikeuttaa/hävittää huumekauppaa.
      Sinänsä kylläkään itse näe että jokin päihde olisi ongelma. Lähinnä kuka ja miten käyttänee voinnee muodostua ongelmaksi. Miten isoksi on sitten toinen juttu, enkä kyllä siitäkään mitään uskonnollista liikettä kehittäisi, missä kaik pitäisi kieltää. Järkeen niiden lakien tulisi perustua ei uskonnolliseen näkemykseen. Lähinnä kun toiset kieltäytyy possusta uskonnollisista syistä, valinta sekin on muttei voinne poliittisesti siinä kohtaa pakottaa toisia ajattelemaan samoin tai muokata kulttuuripohjaa pelkästään omia intressejä ajatellen. Demokratia kun ei toimine niin, monarkiat ja diktatuurit erikseen.

      Poista
  4. "Suomi tapatti sodassa yli 25000 miestä, eikä saavuttanut tavoitettansa, estänyt noiden suoja-alueiden luovutusta.Siinä suhteessa sota oli turha, ja Mannerheim ja Paasikivi kyllä sen ymmärsivät alun pitäen."

    Talvisodan alussa Neuvostoliitto ilmoitti, ettei se tunnusta Suomen hallitusta, ja asetti oman nukkehallituksensa. Kyse ei siis enää ollut joistakin alueista. Suomen tavoite oli puolustaa maan itsenäisyyttä ja siten kaikkien suomalaisten vapautta ja turvallisuutta, modernisti sanoen ihmis- ja kansalaisoikeuksia.

    Suomi saavutti tämän tärkeimmän tavoitteen, kun Stalin hylkäsi Kuusisen hallituksen ja suostui neuvottelemaan Suomen hallituksen kanssa.

    Syksyn 1939 neuvottelut ovat eri asia. Varsin todennäköisesti Stalin olisi voinut estää sodan esittämällä Suomelle uhkavaatimuksen.

    Oliko talvisota turha, riippuu siitä, miten arvioimme Stalinin tavoitteita - emme vain syksyllä 1939 vaan ennen kaikkea sitä, olisivatko Suomen myönnytykset riittäneet vai olisiko Stalin esittänyt Suomelle uusia vaatimuksia, kun Euroopan tasapaino muuttui Saksan eduksi kesällä 1940.

    VastaaPoista
  5. Jaaha, mitä muuta yhteismitallista Suomella ja Ukrainalla on, paitsi pitkä raja Venäjän kanssa. Ja mitkähän ovat alkusyyt tähän sotkuun, russofobia tms. Ei se monsteri Putin mistään vakuumista sinne ilmestynyt. Pahaan jamaan on tultu. Onkohan tässä sotkussa otettu huomioon kaikki. Esim. se, että Venäjä on maailman suurin viljan viejä. Ukraina on 5. suurin. Mitä tämä merkitsee Lähi-idälle ja Afrikalle, Turkille jne. Toisaalta, korvaako Kiina ne länsimaiset yritykset, jotka Venäjältä poistuvat.
    Toisaalta Venäjä näyttäisi olevan myös maailman suurin öljyn tuottaja (Russia - 10.58 million BPD.)
    Onko Suomessa niitä ihmisiä, jotka kutsuvat itseään journalisteiksi - olisi hyvä saada laajempaa tietoa kuin vain iltalehdistä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi klo 10.28, vilkaise vaikka Hannu Pesosen juttua Suomen Kuvalehdestä Kiinan ja Venäjän nykysuhteista. Ei näytä olevan maksumuurin takana.

      En yritä arvioida jutun sisältöä, mutta analyyttisyys hätkähdyttää, kun on tottunut HS:n "Kiina-analyysien" säälittäviin mutu-fiilistelyihin.

      Lähi-idästä kuvittelisi riittävän jutun juurta, kun sekä arabeilla että israelilaisilla otti aikaa asemoitua jotenkin tilanteeseen. Eipä vain näy.

      Ja vaikka Putinin jutut Ukrainan fasistivallasta ovatkin syvältä, itse sanaan israelilaiset taitavat reagoida vielä vahvemmin kuin venäläiset. Babi Jar.

      No, Pesosen juttu sattui silmiin poikkeuksena. Journalistisesti me elämme nyt talvisodan hengessä.

      Varmuuden vuoksi on kai sanottava, että ei siinä hengessä aikoinaan vikaa ollut; nyt vain emme ole talvisodassa, mutta silti on kuin toimittajat, ihan ilman sensuurielimiä, virittäytyisivät siihen henkeen itse.

      PS. Äskettäin kerrottiin, että n. 50 000 ukrainalaista on paennut Venäjälle. Muistikuvani mukaan - en onnistu nyt sitä tarkistamaan - 2014 Venäjälle lähti miljoonan verran ukrainalaisia.

      Pienehköjä lukuja mutta helpottanevat yhtenäisyyttä?

      Viljakin olisi hyvä aihe, samoin neon-kaasu jota mikrosirutuotanto vaatii. Ukraina kuulemma tuottaa ko. kaasusta 90 prosenttia, ja sirutuotanto on jo muutoinkin tökkinyt.

      Poista
    2. En nyt oikein usko miljoonan ukrainalaisen lähteneen Venäjälle vuoden 2014 jälkeen.Ei ole liioittelua sanoa Ukrainassa asuvilla venäläisillä olevan enemmän oikeuksia kuin Venäjällä asuvilla venäläisillä.

      Poista
    3. Kaivoin vähän lisää. En tiedä, mitä merkitystä näillä luvuilla tässä yhteydessä on, mutta pistän ne nyt kuitenkin tähän.

      Lähde on E-International Relations, joka ilmoittaa olevansa puolueeton laitos.

      Ilmeisesti suuri osa lähtijöistä oli noilta itäisen Ukrainan separatistialueilta.


      Migration flows between Ukraine and Russia have always been high, but they increased particularly in the 2000s when Russia became one of the main directions for labour migrants from Ukraine. As of 2 February 2014, shortly before the Ukraine crisis began, there were 1.6 million Ukrainian citizens living in Russia. Labour migrants, chiefly circular, comprised two thirds of this number. Since Ukrainian labour migrants do not belong to ‘visible minorities’ that are targets of xenophobia, they did not attract a particular attention from Russians. If the issue of labour migration from Ukraine began to be discussed among Russian society, it happened solely due to the influx of migrants from the east of Ukraine.

      The large influx of individuals seeking asylum in Russia began in July 2014 when the most intensive hostilities evolved. By the end of 2014 (data from 5 December 2014) the number of Ukrainian citizens who stayed in the territory of Russia increased by more than 0.9 million and went up to 2.5 million persons.[1] Deterioration of living conditions in the territory of the so-called Novorossiya and bitter fighting which flared up in the region of Debal’tsevo and Mariupol in January–February 2015, further increased the number of people who fled from the war. By March 2015 the number of Ukrainian citizens in Russia increased to 2.6 million and afterwards stabilised at that level.

      Poista
  6. Venäläinen kirjailija Solzhenitsyn kuvaa kirjoissaan niitä NL ajan kauhuja mitkä henkilökohtaisesti kokeneitakin Ukrainassa on elossa vielä lukuisia. Putinin hallinto on noissa kirjoissa kuvatun sisäisen turvallisuuskoneiston perillinen. Zelesky itse on taas juutalainen jonka sukulaisia kuoli natsien vainoissa. Uskon taistelutahdon ja itsenäisyyden arvostuksen kumpuavan myös näistä kansan kollektiivisessa muistissa olevista tapahtumista.

    VastaaPoista
  7. VIHAVAINO VAUHDISSA

    Keskiviikkona postiluukusta tipahti uusi Kanava, ml. prof. Timo Vihavaisen kolumni ajankohtaisesta Venäjästä.
    Ensiksi hän kyseenalaistaa Ukrainan identiteetin: ”Kun Ukraina itsenäistyi 191, sen valtiolliset traditiot olivat hyvin heikot ja kansallinen historiakin pitkälti myytinomaista projektiota.” – kuin Putinin puheesta…
    Sitten dissataan Maidanin demokraattista kansannousua ja julistetaan Janukovitshin legitimiteetti: ”… asia ratkaistiin sitten mellakoilla ja torikokouksilla, ohi demokratatiisesti valittujen valtioelinten.”
    Valhepropagandaa: ”Estääkseen Krimiä muodostumasta vihamielisten sotavoimien tukikohdaksi Venäjä kaappasi koko niemimaan”.
    Kansanäänestys pidettiin Kalashnikovien tähtäimessä, mutta Vihavaino legitimoi: ”Nopeasti suoritetulle kaappaukselle pyrittiin antamaan legitiimisyyttä järjestämällä kansanäänestys, mutta sen pätevyys tietenkin kiistettiin niiden piirissä, jotka sitä vastustivat.”
    Venäjän anastuksia tuetaan: ”Itä-Ukrainan kysymys kuuluu aikamme suuriin kysymyksiin ja se tulisi ratkaista neuvotteluin, pitämättä härkäpäisesti kiinni Neuvostoliiton aikoinaan määräämien sisäisten hallinnollisten rajojen säilyttämisestä.” Venäjä saa vallata alueita – Vihavaino tuskin on vaatimassa luovutetun Karjalan palauttamista? Hän myös pyyhkii Budapestin protokollalla sanonko mitä?
    ”Kansainvälisen yhteisön pitäisi kyetä hyväksymään sellaisia rajojen muutoksia, jotka ovat sekä paikalliselle väestölle että asianomaisille valtiolle hyväksyttäviä.” Eli tehkää tilaa Venäjän sotilaalliselle ja propagandahyökkäykselle.
    ”Paluu kansainvälisen yhteisön piiriin olisi niin Venäjälle kuin muille merkityksellinen asia.” Nyt Venäjän paluu panssaridivisioonilla on alkanutkin.
    ”Nyt tarvittaisiin uusi Etyk, jossa tämän vuosituhannen tarvitsemat kansainväliset pelisäännöt voitaiin luoda… kaikki maailman rajat eivät tule olemaan ikuisia, eikä niiden tarvitsekaan”. Vihavaino ehdotti uutta Muenchenia ja rauhaa meidän ajallemme – mutta Putin on jo seuraavssa vaiheessa, Tshekkoslovakian miehittämisessä.
    Juttu siis ilmestyi keskiviikkona, mutta numeron deadline oli tammikuun lopussa. Silloin Venäjä vielä pelasi diplomatiateatteria kulissina ja maskirovkana sodan valmisteluille. Apuna olivat hyödylliset idiootit kuten TV.
    Suomalaisen Venäjä-tutkimuksen ja russofilian lopullinen häpeäpilkku? Tunteeko Vihavainen itsensä karkeasti petetyksi? Tuskin, Venäjä -ymmärtäjä ei luovuta niin helposti.
    Toinen hyvä on prof. Matti Klinge, joka on puolustellut Putinia, parjannut Ukrainaa ja jopa julkaissut runokokoelman, jossa ylisti Krimin kaappaamista Venäjälle. Miten Klinge kommentoi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ". . mutta Putin on jo seuraavssa vaiheessa, Tshekkoslovakian miehittämisessä"

      Onkos se Tshekkoslovakia vielä olemassa. Kehottaisin hieman päivittämään tietoja.

      Poista
    2. "Venäjän anastuksia tuetaan: ”Itä-Ukrainan kysymys kuuluu aikamme suuriin kysymyksiin ja se tulisi ratkaista neuvotteluin, pitämättä härkäpäisesti kiinni Neuvostoliiton aikoinaan määräämien sisäisten hallinnollisten rajojen säilyttämisestä.”

      Teoriassa kaikki rajat on myytti. (Suomikin on siinä mielessä että onhan tuo aina ollut tässä. Valtiollinen itsenäisyys (kielialueen omahallinta) taas saavutettu sen sata vuotta sitten), Suomi itsessäänhän on maantieteellinen sijainti missä suomalaiset puhuu Suomea (siitä se valtaosa väestä tuolla maantieteellisellä sijaitsevasta porukasta koostuu, vähemmistöissä ole mitään vikaa, mutta politiikkaa nyt ihan kaikesta pitäisi lähteä tekemään identiteettiin perustuen). Ihmisten (miesten (käyttäen tätä ilmausta ottaen huomioon aikakauden, mutten oikein uskone tiettyjen asioiden kyllä muuttuneen, mies nyt on mies, nainen on nainen, ei tuo siitä muuttune vaikka kuin kääntelisi asiaa) luomia jolloin niitä teoriassa voi "siirrellä".
      Käytännössä kait kauppa-alueiden hallinnointia, eri asia sitten millä käydään kauppaa ja geopolitiikka vaikuttaa. Jotkut tietyt maantieteelliset asiat tehnee joistain tietyistä asioista mahdottomia edes tapahtua. Tyyliin vaikka jokin vuori jossain takaa joidenkin väestöjen edes teoriassa käydä konfliktia keskenään mahdottomaksi, kun taas jotkin mineraalit taas maailmankaupassa voinee tehdä väestön olot osalle epämiellyttäviksi jos valtion talous (tuotot niistä) jakautunee epätasaisesti. (Riippunee hyvin paljon katsantokannasta).
      Sitten voinnee olla jotkin tietyt uskonnolliset näkemykset kielelliskulttuurissa, tehdä väestön jakautumista. Siis jos katsotaan primitiivistyylisesti väki voi olla keskenään tekemisissä vaikka maasto olisi vaikea kulkuista, kun taas tasangolla elävät voineet omaksua vastakkaistyylisiä moraaliarvoja jolloin vastapuoli "demonisoidaan". (Ottane kantaa onko asia niin tai näin en kuulune tuohon kulttuuriin, jolloin ymmärtäisin nuo jommankumman moraaliarvot ja siihen kytkeytyvän tunnepuolen "latauksen" ja syyn miksi.)

      Poista
  8. Historian kuonakuormaa harjataan keveämmäksi..
    Jos kansanedustajat evät enää usko Stalinin kansallisuuspolitiikkaa vaan ihastelevat omakielistä Viroa, he joutuvat pohtimaan omaa turvallisuutta uudesta lähtökohdasta, onhan vapaasti pellon pientareella asteleva talonpoika aina ollut omakielinen, kuten tiedämme historiallisesti myös Ruotsista. Naiset tulevat perässä, eikä sitä pysty estämään mikään.
    ”Virhearviot syntyvät siitä, että ajattelun vinoumalla varustetut ihmiset eivät osaa korjata omia vinoumiaan”
    Viimeisenä muutoksen tielle lähtee Suomi-Finland. Pakon edessä. Ei auta Vihavaisen tutkia pistooliaan Googlen hakukuvassaan.
    .

    VastaaPoista
  9. Voiman ja vastavoiman laki toimii paitsi fysiikassa myös monessa muussa asiassa ja tässä tapauksessa nimenomaan ihmisyhteisöjen toiminnassa. Painostukseen vastataan puolustuksella, kovempaan painostukseen tiivistyvällä puolustuksella ja lopulta muutos on pysyvä ja hajanaisesta yhteisöstä tulee tiivis ja yhtenäinen. Juuri näin näyttää tapahtuvan Ukrainassa. Joitakin aikoja sitten voitiin aivan perustellusti sanoa, että Ukraina on maantieteellinen käsite, joka koostuu kansallisesti varsin erilaisista Länsi- ja Itä-Ukrainasta. Tänään tilanne on toinen ja hyvin todennäköisesti muutos on pysyvä. Jos Putin kuvitteli tällä operaatiolla palauttavansa Ukrainan Venäjän yhteyteen ja siten palauttavansa osan Venäjän vanhaa imperiumia, tulos oli päinvastainen. Sodan tuloksena muotoutui 40-miljoonainen kansa, joka vihaa Venäjää. Muodollinen raja toki voidaan vetää minne vain ja valtaan voidaan jopa istuttaa joku nukkehallitsija, mutta itse asiaa se ei muuta. Ja kansan muisti on tällaisessa asiassa hyvin pitkä.

    VastaaPoista
  10. Pieni huomio, puoli tusinaa venäläistä eturivin shakinpelaajaa vetoaa Putiniin: Lopeta tämä sota! Heillä tietysti oma ammatinharjoittaminenkin kyseessä mutta vaati silti kanttia. Ainakaan venäläisiä tämä sota ei näytä yhdistävän. -jussi n

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen kommentin poimin aiheeseen liittyen yhden blogin keskustelupalstalsta:
      . . .I want to believe that most people in Russia are against these war, but my parents and my sister are wholehurtedly support it. And it seem like the huge portion of the population is on their side. Although most of my friends are against Putin, but they are not a very representative group (mostly scientists and IT specialists).

      There are attempts to organize huge meeting on 6 march in Moscow, I'll go there but don't have much hope. Planing to leave this country as soon as possible with my wife by the end of this month.. .

      Poista
  11. "Mitä Bobrikoviin tulee, on aika irvokasta väittää, että kansa, joka jakaantui toisiaan verisesti vihaaviin vanha- ja nuorsuomalaisiin sekä sosialidemokraatteihin ja ruotsalaisiin olisi nyt muka yhdistynyt."

    Isoisäni mukaan punaisiin kohdistuneet osin kohtuuttomat rankaisutoimet tapahtuivat juurikin ruotsalaisten vaatimuksesta. Onkohan asiaa tutkittu akateemisella tasolla?

    Toisekseen itseäni on aina kummastuttanut Suomen sisällissodan lokalisoitu tarkastelu; vastaavia punakapinoita oli pitkin Eurooppaa ja esimerkiksi Saksassa, Puolassa ja Unkarissa ne tukahdutettiin verisesti. Lisäksi juutalaisten agitaattoreiden johtava rooli on jotenkin jäänyt pimentoon maailmansotien välisessä vallankumouksellisessa liikehdinnässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän "ruotsalaisia" isoisäsi mahtoi tarkoittaa? Ruotsista tulleita Svenska Brigadenin sotureita, vaiko ruotsinkielisiä jääkäreitä? Ruotsinkielisiä oli mukana myös punaisella puolella, mutta riikinruotsalainen Maria-Pia Boethius on teoksessaan esittänyt kansalaissodan ruotsinkileisen "yläluokan" ja suomenkielisen "köyhälistön" välisenä miteelönä. Tuo kerrassaan valheellinen kuva näyttää elävän eräiden kiihkofennoilijoden mielessä.

      https://www.hbl.fi/artikel/varfor-osynliggora-det-roda-svenskfinland/

      Poista
    2. Vai kiihkofennoilijoiksi nimittelee ruotsalainen äärisvenkomaanipippelabsorberare suomalaisia, samaa nimittelyä ne ruotsalaiset upseerit käytti kun suomalaisia rangaistukseksi raiskasi ja kiistaton fakta on edelleen vaikka kuinka vääristelisitte asiaa, että ne oli _juuri ruotsalaiset_ voit kysellä ketkä ruotsalaiset mutta olette samaa paska sakkia kaikki sen todistaa RKP:een olemassa olo muuten olisitte pyytäneet anteeksi ja sanoutunut irti suomeruotsalaisesta ylimystö kulttuurista ja rikollisesta toiminnastanne te olette ainut ryhmä suomessa jonka pitäisi alkaa anteeksi pyytelemään.

      En viitsi kiivetä korkeille tikkaille joten korkea arvoinen ruotsalainenpaskaläjä joutuu tyytymään tähän vastaukseen ja lukea gustav vån ändtarmstiftin kirjoittamaa "ruotsalaien on ylempi historia ylempien kirjoittamana" tai muita veronkierto säätiöden rahoitamia parempia suomen historioita.

      Poista
  12. "Tarvitaanko Suomen nujertamiseen todella noin suuri voimakeskittymä ,eiköhän anneta tehtävä Leningradin sotilaspiirille".
    jotenkin noin kertoi Hrusthev Stalinin sanoneen nähtyään kenraaliensa hyökkäys suunnitelman.
    Kansainvälisten asiaintuntijoiden mukaan Putin oli kyllä koonnut oikeaoppisen voiman hyökkäykseensä, mutta vastustuksen voimakkuuden lisäksi on hänen armeijassaan ilmeisesti peri venäläistä "tuhtaata"
    Ammus ,polttoaine y.m pulista huhutaan. Ehkä sillä eri varustelu budjetti portaissa humanistit ovat ihmistappolaite varoilla hankkineet kultaisia wc pönttöjä Datsoilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan sitä kieöikysymyksen merkitystä tutkittu. Pekka Kalevi Hämäläinen, Kieli ja luokka vallankumouksen Suomessa. Suosittelen.

      Poista
  13. Viimeiset kaksi vuotta on nostanut ihmisen ohjautuvaisuudesta esiin piirteitä, joita jokainen kyökkipsykologikin ymmärtää. Piirteet ovat olleet vähemmän imartelevia ihmisyyden arvostukselle, mutta nyt kun Putin pani pökköä pesään ja muutti propagandisen uhkan todelliseksi, niin ihmisistä alkaa löytyä hyviäkin käytöspiirteitä,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä nämä ihmisten hyvät käytöstavat ovat ja miten olemme saaneet niistä todisteita esimerkiksi nato-tasolla?

      Poista
    2. No, Ukrainassa lisääntyy ihan oikea yhteisöllisyys ja sen puolustustahto. Suomessakin se on uudestaan herännyt ja vaikka se tapahtuukin Idän pelon ja Lännen liiallisen propagandan avulla, niin parempi niin kuin ei mitään.

      Poista
  14. Olen professorin kanssa samaamieltä siitä, että tästä on muodostunut sota, joka erottaa vähintäänkin läntisen Ukrainan pysyvästi Venäjästä. Tämä sota on vastaavankaltainen tapahtuma kuin sisällissotamme ja talvisotamme. Venäjä ja Putin eivät ole kuitenkaan mikään kopla. Putin ja Venäjä ovat viestittäneet omista huolistaan Ukrainan suhteen. Sitä huolta ei ole kuunneltu. Venäjän johto ei bluffaa, vaan nyt "Putinin koplasta" riippumatta Ukrainan tilanne ratkaisee. Miksi tämä on niin vaikeaa ymmärtää? Valitettavasti minun on sanottava, että on ilmeistä, että Yhdysvallat ei luvannut Suomelle mitään tukea Niinistön ja Bidenin tapaamisessa. Kyseessä on nimenomaan tapaaminen. Suomi on yksin, miksi naton 30 jäsenmaata ottaisi tämän Venäjää arvostelevan naapurimaan, jolla ei ole natomaille muuta annettavaa kuin 1300 km yhteistä rajaa ja halua moralisoida naapuriaan. Onko muuta tarjottavana yhteiseen liittoon kuin suuret sanat? Yhdysvallat irtisanoi itsensä sitoutumisesta Suomeen Niinistön ja Bidenin kohtaamisessa. Suomella ei ole eikä tule olemaan turvatakuita muussa tilanteessa kuin siinä, että sota on jo muutenkin laajentunut naton ja Venäjän väliseksi. Siinä tilanteessa ei kannattaisi olla Pietarin ja Murmanskin naapurissa. Ihan rehellisesti, mitä tekisit, jos olisit Venäjän johtaja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Onko muuta tarjottavana yhteiseen liittoon kuin suuret sanat"

      Baltian puolustuksen tausta-alue, suhteellisen vahvat puolustusvoimat ja tahto tarvittaessa käyttää niitä. Siinä voit olla oikeassa, että Biden ei antanut turvatakuita. Puhe jostain lähiliittolaisuuestakin vaikutti puolivillaiselta: ei taida käsittää 5 artiklan turvatakuita.

      Poista
  15. Lopettakaa unelmointi ja kiinnittykää todellisuuteen. Suomen ja Ruotsin pääministerien tiedotustilaisuus vahvisti, että olemme yksin, kunnes nato ja Venäjä ovat jo sodassa keskenään. Siinä vaiheessa viisas valtiojohtajamme ei enää halua olla länsiliittoutunut. Mutta tätä on lienee turha selittää idiooteille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottaen huomioon että Ruotsissa on edelleen monarkia ja kruunun se vaikuttanee paikallisen väen käsitteistöön, en lähtisi äkkiseltään sanomaan että ongelma on yksiselitteinen eteenkään ajattelun kannalta. Hierarkia ajattelu on iskostettu väestöön hieman eri tavalla.
      Länsiliittouman kannalta olisi suotavaa tietää mitä siinä edes sitten puolustaa. Pelkkä ajattelu tai kauppaliitouma tuntunee järjellä ajateltuna näin suomalaisena eurossa hieman sanoisinko hölmöltä. Eteenkin kun kotimaassa on omat haasteensa.

      Poista
    2. Hyvä kommentti. Ongelmahan on, että ei ole selvää kanttia, mitä puolustetaan. Ei ole tosiasiassa mitään yhteistä. Minä inhoan Suomen poliittista eliittiä. Säälin kyllä Niinistöä, kun näin hänet lehdistötilaisuudessa Bidenin kohtaamisen jälkeen, mutta jopa imbesillille pitäisi olla selvää, että Suomelle ei luvattu mitään. En vihaa, mutta en koe tarvetta puolustaa nykyistä valtiojohtoa. Esimerkiksi Päivi Räsänen on minulle kalliimpi kuin nykyinen pääministeri. Sotikoon ne siis Niinistön ja Marinin puolesta, jotka kokevat heidät omiksi edustajikseen. Ilmeistä on, että ulkopuolista tukea ei ole.

      Poista
    3. "olemme yksin, kunnes nato ja Venäjä ovat jo sodassa keskenään."
      Ja vielä siinäkin vaiheessa NATO-lobbari katsoo, että on ehdottoman tärkeä turvallisuuspoliittinen prioriteetti, että liitymme NATOon.

      Poista
    4. " Ilmeistä on, että ulkopuolista tukea ei ole."

      Miksi Suomea hyväksytä NATOon, kun Ukrainalle vihreää lippua vilauteltiin? Miten selittää tämä eriskummallisuus? Löytyykö tämän blogin lukijoilta päättelykykyä? Tässä on nimittäin aito pähkinä!

      Helpoin selitys on seuraava. Suomea ei haluta NATOon, koska meistä ole mitään hyötyä, pelkkä potentiaalinen taakka. Mutta miksi Ukraina haluttiin NATOon (tai jotkut ainakin antoivat ymmärtää, että se haluttiin NATOon)? Ettei vain juuri siksi, että näin Venäjän johto, jonka geopoliittinen linja ymmärretään, saatiin provosoitua sotaan, josta toivotaan sille Afganistania?

      Jos Suomi näet liittyisi NATOon, Venäjä tuskin hyökkäisi, ja vaikka haluaisi hyökätä, sehän ei tule Ukrainan vuoksi pariin vuoteen onnistumaan. Siispä Suomea ei voida käyttää shakkinappulana Venäjän vastaisessa proxy-sodassa!

      Onko kenelläkään parempaa selitystä? Jos on, antakaa kuulua, olen oikeasti avoin, mutta itse en mitään järjellisempää tulkintaa päähäni saa.

      Vaikuttaa siis erittäin vahvasti siltä, että tämä kommentaattori on ymmärtänyt asian oikein:
      https://www.unz.com/mwhitney/the-man-who-sold-ukraine/

      Kysyn edelleen blogin pitäjältä, miksei hän katso tarpeelliseksi käsitellä tämän teorian paikkansapitävyyttä? Tämä on vakava kysymys. Tulkinnan puolesta puhuvat myös arvovaltaisempien kommentaattoreiden kuten Henry Kissingerin tai John Mersheimerin kannanotot. Ei puhuta mistään höpsismistä. Samaa proxy-sodan strategiaa USA on käyttänyt myös aiemmin, mm. Syyriassa. Mutta Hesari on hiljaa, eikä vain hiljaa, vaan tukahduttaa aktiivisesti tämän näkökulman esittämisen. Miksi? Miksi tällainen hiljaisuus, outo vaikeneminen?

      Poista
    5. Itse olen pitänyt 888:n teoriaa uskottavana vaihtoehtona. Silti tässä tilanteessa kannatan NATO:on pyrkimystä ja puolustan laillista, demokraattisesti valittua hallitusta.

      Poista
  16. Venäjällä on erinomainen osaaminen avaruusteknologiassa. Siksi tuleekin yllätyksenä, että sodankäynnin saralla on suuria puutteita ilmeisesti sekä osaamisessa että kalustossa. Sotakorkeakouluja Venäjällä on pidetty huippulaitoksina kuten myös aseteknologiaa.

    On ollut suuri yllätys sekä länsimaille että Moskovalle (vain Putin'in suppea lähipiiri on tiennyt) erikoisoperaatioon lähtemisen ja sen vaatimaton menestys. Tämänhän piti olla helppo nakki.

    Jos tuollainen sotajoukko olisi hyökännyt Suomeen, joka nyt Ukrainassa riehuu, niin puolustusvoimamme olisi jo hakannut hajalle hyökkääjän joukot aivan pirstaleiksi.

    Sorry nyt vaan, mutta meillä osataan puolustus-sodan johtaminen ja vihollisen torjuminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos näin olisi, miksi Yhdysvallat ja Nato eivät ota meitä jäsenikseen tai liittolaisikseen? Onko niin, että fantasioit Venäjän heikkoutta? Puolustusta voi johtaa, mutta jos ei ole johtajia, joihin luotetaan, niin ei auta, vaikka ulkopuolisilla, esim. sinulla on korkea käsitys Suomen puolustuksesta. Muutama ihminen saattaa myös kysyä, minkälaista Suomea sinä ajattelit puolustaa? Tällaisia pikku kysymyksiä meillä nyt saattaa nousta esille täällä onnen ja auvon maassa keskellä eurooppalaista sotaa.

      Poista
    2. Unohdat nyt tässä sellaisen pienen seikan, että Venäjä pyrkii käymään sotaa minimoimalla voimankäytön: se ei tuhoa infraa vaan pyrkii ottamaan sen haltuun; se ei kohdista toimia siviileihin ja pyrkii välttämään siviiliuhreja viimeiseen asti; se säästää sotilaitaan, sekä omiaan että vihollisen, yrittää motittaa vastustajan, jäädyttää konfliktin ja saada toinen antautumaan.

      Tuo naurettava "erikoisoperaatio" eufemismi on varmaan käytössä osin siksi, että Venäjän hallinto haluaa painottaa eroa sotaan, jossa pelataan täydellä teholla: "ei se mitään sotaa ole, jos se ei ole TOTAALISTA SOTAA, jos on säännöt, joita kunnioitetaan" tuntuu Kreml sanovan, "SUURI ISÄNMAALLINEN SOTA, se oli pojat sotaa!"

      Nyt, jos sotaa verrataan Irakiin, jenkeiltä meni muistaakseni ainakin viisi viikko maan valloittamiseksi, ja ne pelasivat täydellä teholla: pommitettiin infra, siviili uhreja oltiin valmiit tuottamaan kasoittain, vihollista ei säästelty. Sotaa on käyty viikko. Jos Venäjän hallussa pitämä halue ei seuraavan viikon aikana laajene merkittävästi nykyisestä, jos Donbassin ukrainalaisjoukkoja ei saada saarrettua, jne., sitten voidaan ehkä alkaa puhua ongelmista. Nyt en löydä niille mitään evidenssiä tosiasioiden rintamalta. Sotapropagandan hengennostatus on toinen asia.

      Poista
    3. Mistä 888 oikein keksiikään tällaista täydellistä puppua:

      ..."Unohdat nyt tässä sellaisen pienen seikan, että Venäjä pyrkii käymään sotaa minimoimalla voimankäytön: se ei tuhoa infraa vaan pyrkii ottamaan sen haltuun; se ei kohdista toimia siviileihin ja pyrkii välttämään siviiliuhreja viimeiseen asti; se säästää sotilaitaan, sekä omiaan että vihollisen, yrittää motittaa vastustajan, jäädyttää konfliktin ja saada toinen antautumaan."...

      Etkö seuraa lainkaan kansainvälistä uutisointia? Vaikuttaa siltä, että levität Venäjän sotapropagandaa räikeimmillään.

      Poista
    4. Joopa joo.

      Ota kriittisesti selvää siitä, mitä molemmat osapuolet esittävät, yritä tutustua todisteisiin.

      Venäjä ei todellakaan kohdista iskuaan siviilikohteisiin, mikä ei tarkoita, etteikö siviilejä olisi lainkaan menehtynyt erinäköisissä iskuissa. Se ei ole tarkoitus, nimenomaan päin vastoin, ja olisi täysin idioottimaista edes kuvitella muuta, jos seuraa tapahtumia ja vaivautuu pohtimaan Venäjän motiiveita.

      Nuo kritiikittä nielemäsi valeuutiset ovat totuuspohjaltaan samaa luokkaa kuin ensimmäisen maailmansodan oman aikansa länsimedioiden propaganda pistimillään raskaanaolevien naisten vatsat puhkaisevista teutoonihunneista.

      Uskotko myös noihin hengennostatusjuttuihin, Kievin kummituksiin ja mitä noita on ollut (uusia pukkaa)?

      NYTimeskin myönsi noiden hengennostatusjuttujen olevan puppua (ja varmasti ymmärtävät, että myös demonisointi on osa työkalupakkia, mutta tätä eivät avoimesti sano) — ja antoivat ymmärtää että sodassa kuuluukin levittää valheita. Se onkin totta. Infosota on osa sotaa.

      Ukraina lietsoo kahjoa optimismia (pelkään pahoin, että se osoittautuu suisaidiaaliseksi), ja paskapuheita, joilla Venäjän toiminta saadaan näyttämään pahemmalta kuin mitä se on.

      Venäjän propagandasota ainakin rajojensa ulkopuolella taas on huomattavasti vähäisempää. Mutta kyllä nekin valehtelevat, jos oma etu sitä vaatii. Pitääkö esim. paikkaansa, että Mariupolia puolustava Asovin natsilegioona käyttää ihmiskilpiä ja estää siviileitä ampumisen uhalla poistumasta kaupungista, sitä en ole vielä saanut selvitettyä. Tuo on mahdollista, huomioiden millaine porukka Asov on, mutta voi olla myös valhetta. Mihinkään ei pidä uskoa suoralta kädeltä.

      Toisista jutuista taas on vaikeampaa sanoa, esim. uhriluvuista ja sellaisesta. Venäjän strategia on kuitenkin selvillä.

      Poista
    5. Yleisesti: miten käsittämättömän hyväuskoisesti samat ihmiset, jotka TIETÄVÄT, että Hesari, YLE ja kaikki kansainväliset valtamediat levittävät häikäilemättä disinformaatiota, sensuroivat agendalleen epämillyttäviä totuuksi, jene. MAAHANMUUTTOON littyvissä asioissa, uskovat näihin samoihin tahoihin kuin Jumalan Sanaan tässä Venäjä-Ukraina kysymyksessä?


      Tuo hyväuskoisuus on säälittävää. Putinin Trolli = kuka tahansa, joka on eri mieltä Hesarin kanssa mistä hyvänstä Venäjään liittyvästä.

      Poista
    6. Rohkenenpa minäkin epäillä, että uusi kommentoija on kotoisin Pietarin trollitehtaasta, sellaista on kieli ja sisällöt.

      Poista
    7. "Rohkenenpa minäkin epäillä, että uusi kommentoija on kotoisin Pietarin trollitehtaasta, sellaista on kieli ja sisällöt."

      Joku neropatti kokee siis tarpeelliseksi antaa konkreettin todiste yhtälölle Putinin Trolli = kuka tahansa, joka on eri mieltä Hesarin kanssa mistä hyvänstä Venäjään liittyvästä...

      Trollit eivät tuhlaa aikaa asioiden perusteluun; he toistavat tiettyjä nopeita ja halpoja propagandakaavoja. Kuten tuo "kotoisin Pietarin trollitehtaasta”.

      Tuo leimasanojen ja ad hominemien loputon epärehellinen ja epä-älyllinen toisto on suoraan propagandaoppikirjasta.

      Poista
  17. Onko Talvisodan ihme todellakin toistumassa?

    Mene ja tiedä. Se voi olla totta, että Venäjän johto on tehnyt arviointivirheen, sellaistahan sattuu, mutta suosittelisi pieneen kriittisyyteen ennusteita tehdessä. Sotapropaganda käy nyt sellaisille kierroksilla molemmin puolin, että asioiden kulusta on hyvin vaikeaa saada tolkkua. Lopputuloksen ennakointi on nyt teelehdistä lukemista.

    Vertailut talvisotaan taas jäävät kyllä sen verran ohuiksi, että pehään pahoin, että Vihavainen on mennyt mukana haksahtamaan pahemman kerran group thinkiin.

    Suomessahan nimittäin oli kansa, jota edustivat niin valkoiset kuin punaiset, ja kiitos rajan yli tihkuneidene tietojen, punaisten enemmistö oli lakannut olemasta innostuneita neuvostojen maan meiningistä. Ja sitten olivat ruotsinkieliset, jotka olivat jopa suomenkielisiä ryssävastaisempia.

    Entäs sitten Ukraina? Ensinnäkään ei ole olemassa mitään ukrainan kansaa, joka kattaisi vastaavan osuuden maan kansalaisista. On läntinen väestö, joka on lähes kauttaaltaan Venäjän vastaista. Ja itäisimmissä kulmauksissa ollaan enemmän venäläistä kuin ukrainalaista. Krimi oli tietysti oma juttunsa, mutta sehän oli tunnetusti Putin-myönteisempi kuin Venäjä itse. Jos joku väittää, että hyökkäys olisi yhdistänyt itäosien venäjänkieliset ja länsimieliset, suosittelisin tarkistamaan lääkityksen. Ukrainassa on kuulopuheitten perusteella iso määrä väkeä, joka haluaa pysyä puolueettomana, ja menee juuri sen tahon mukana, joka sattuu konfliktin voittamaan. Talvisodan ihme -- joo, ehkä länsi-Ukrainassa. En ihmettelisi, jos vastaava ihme toiseen suuntaan ei olisi tapahtunut Luganskissa ja Donetskissa.

    Niin, ja kyllä niitä natsipataljoonia ihan oikeasti on ukrainan armeijassa. Kyseessä on Asov-pataljoona, jonka perustaja on tunnettu natsi ja jonka logossa on kaksi natsisymbolia. Tämän voi tarkistaa helposti luotettavista lähteistä. Totta myös se, että jotain veritekoja venäläisiä vastaan on ollut. Varmaan venäläinen propaganda on näitä liioitellut, mutta ei se tarkoita, että kaikki todellisuuspohja puuttuisi. Se, miksi nuo natsit ja muut laitaoikeistolaiset ainekset taistelevat juutalaisen pellen johtamassa sodassa, on asia, jota on vaikeaa ymmärtää, mutta totta se on. Ukraina on surrealistinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole olemassa mitään suomen kansaa... Ei Suomea ole silloin ollut.. Onhan sellaine pinta-ala tietenkin aina ollut planeetalla olemassa.. Ym.

      Poista
  18. “En ihmettelisi, jos vastaava ihme toiseen suuntaan ei olisi tapahtunut Luganskissa ja Donetskissa.”
    Korjaus: tarkoitin
    “en ihmettelisi, jos ... olisi ...”

    VastaaPoista
  19. Minunkin tietojen mukaan Ukrainassa on ollut täysnatseja, jotka innostuivat suorastaan Hitlerin joukkojen tulosta Ukrainaan. Onko tästä joku epäselvyys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa saisi ensin tietää, miten semmoinen "täysnatsi" määritellän, ja kuinka se erottuu esimerkiksi "puolinatsista" tai vaikka Juicen kuvaamasta "osapäivänatsista". Jotenkin minusta tuntuu, että "täysnatseja" oli Ukrainassa melko harvassa vuonna 1941. Mutta monet paikalliset tervehtivät saksalaisia vapauttajina. Kas tässä kappale William Shirerin järkäleestä "The Rise and Fall of the Third Reich":

      https://erenow.net/ww/risefallthirdreich/154.php

      When the German troops first entered Russia they were in many places hailed as liberators by a population long ground down and terrorized by Stalin’s tyranny. There were, in the beginning, wholesale desertions among the Russian soldiers. Especially in the Baltic, which had been under Soviet occupation but a short time, and in the Ukraine, where an incipient independence movement had never been quite stamped out, many were happy to be freed from the Soviet yoke—even by the Germans.

      There were a few in Berlin who believed that if Hitler played his cards shrewdly, treating the population with consideration and promising relief from Bolshevik practices (by granting religious and economic freedom and making true co-operatives out of the collectivized farms) and eventual self-government, the Russian people could be won over. They might then not only co-operate with the Germans in the occupied regions but in the unoccupied ones strive for liberation from Stalin’s harsh rule. If this were done, it was argued, the Bolshevik regime itself might collapse and the Red Army disintegrate, as the Czarist armies had done in 1917.

      But the savagery of the Nazi occupation and the obvious aims of the German conquerors, often publicly proclaimed, to plunder the Russian lands, enslave their peoples and colonize the East with Germans soon destroyed any possibility of such a development.

      No one summed up this disastrous policy and all the opportunities it destroyed better than a German himself, Dr. Otto Bräutigam, a career diplomat and the deputy leader of the Political Department of Rosenberg’s newly created Ministry for the Occupied Eastern Territories. In a bitter confidential report to his superiors on October 25, 1942, Bräutigam dared to pinpoint the Nazi mistakes in Russia.

      Tässä lisää aiheesta:

      https://www.academia.edu/8951659/Soviet_Policy_in_Western_Ukraine

      Poista
    2. Juutalaisiin käytiin innolla käsiksi, kun saatiin lupa ja Venäjä-viha ryöpsähti uusia vallanpitäjiä kosiskelevasti ilmoille. Eihän tässä mitään epäselvää ole. Ukrainassa on äärioikeistolaisia ja nykyinen somepressa on kulissi, joka on saanut elämänsä roolin.

      Poista
  20. Olikohan Stalinin ja Putinin yhteinen ongelma tiedon kapeutuminen: diktaattorin lähipiiri muotoutuu aikaa voittaen samoinajattelevista - kuka nyt vastaanvänkääjiä nyt vapaaehtoisesti haluaa kuunnella - joka myötäilee oman asemansa säilyttääkseen diktaattorin ajatuksia niin, että tämän todellisuudentaju hämärtyy. Sen vuoksi Putiikin odotti henkeään lettipäistä ukranalaistyyttöä tarjoamassa vapauttajille leipää ja suolaa - lyijyn ja molotovin cocktailien sijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. “Sen vuoksi Putiikin odotti henkeään lettipäistä ukranalaistyyttöä tarjoamassa vapauttajille leipää ja suolaa - lyijyn ja molotovin cocktailien sijasta.”

      Uskotko tähän vakavissasi?

      Poista
    2. Kyllä hän uskoo. Valitettavasti. Olemme hyvin lähellä maailmansotaa. Venäjää ei kuunnella ja monet elävät täydellisessä fantasiamaailmassa, jossa itse edustavat hyvyyttä ja eri mieltä olevat absoluuttista pahuutta. Mitä hyvää näin lapsellisista ja kehittymättömistä tunne- ja ajatusmaailmoista voisi kehittyä?

      Poista
    3. Sinustako pitäisi tasapuolisesti kuunnella suvereenin valtioon kohdistuneen wanna-be supervallan, joka kohdistaa asevoimaa siviili väestöön, ja hyökkäyksen kohdetta argumentteja. Vähän niinkuin raiskauksesta uhria ja tekijää: "en kannata periaatteessa raiskauksia, mutta kun se oli niin hyvännäköinen eikä ymmärtänyt antaa..."

      Poista
  21. The Economist haastatteli ennen sotaa ukrainalaisia. Jutun otsikko oli kyllä aika kuvaava: "Rakastan Ukrainaa mutta en halua kuolla sen puolesta". Joten...

    VastaaPoista
  22. PROF. TIMO VIHAVAINEN JA SOTA UKRAINASSA

    Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta ja pari päivää myöhemmin postiluukusta tipahti uusi Kanava, jossa oli Timo Vihavaisen kiistelty kolumni ajankohtaisesta Venäjästä. Monipolvisen keskustelun jälkeen joudun eksplikoimaan myytinomaista projektiota.” Ukrainan tuhannen vuoden ikäinen valtiollisuus oli todellakin riutunut neuvostokaudella, mutta nythän se on taas voimissaan. Tämä toteamus on kuitenkin ainoa, mitä Vihavainen toteaa Ukrainasta. Hän toistaa Venäjän strategisen viestinnän teesiä, että Ukraina on epäonnistunut valtio tai ei valtio
    ”Kansanäänestys” pidettiin Kalashnikovien tähtäimessä, mutta Vihavainen legitimoi sen: ”Nopeasti suoritetulle kaappaukselle pyrittiin antamaan legitiimisyyttä järjestämällä kansanäänestys, mutta sen pätevyys tietenkin kiistettiin niiden piirissä, jotka sitä vastustivat.” Kaikki puolueettomat tarkkailijat toteavat, että kansanäänestys ja käsittely oli paljolti feikki (kts. Mihail Zygar: Putinin sisäpiirissä). Kansainvälinen laki kieltää kansanäänestykset miehityksen oloissa.
    Vihavainen tukee Venäjän anastuksia: ”Itä-Ukrainan kysymys kuuluu aikamme suuriin kysymyksiin ja se tulisi ratkaista neuvotteluin, pitämättä härkäpäisesti kiinni Neuvostoliiton aikoinaan määräämien sisäisten hallinnollisten rajojen säilyttämisestä.” Ukrainan rajat, Putinille ja Vihavaiselle ”Neuvostoliiton aikoinaan määräämät sisäiset hallinnolliset rajat” on vahvistanut Etyjssä myös Venäjä. Samoin Budapestin protokollassa Venäjä, Britannia ja Yhdysvallat.
    Neuvotteluin Vihavainen tuskin on palaumassa luovutettua Karjalaa?
    En myöskään nimittäisi neuvotteluiksi sitä, että Venäjä anastaa alueita ja sitten uhkaamalla sotilaallisella voimalla pientä naapuria ja hyökkäämällä sen kimppuun kiristää uhrin nimeä ”sopimukseen”.
    Vihavainen: ”Kansainvälisen yhteisön pitäisi kyetä hyväksymään sellaisia rajojen muutoksia, jotka ovat sekä paikalliselle väestölle että asianomaisille valtioille hyväksyttäviä.” Ukrainassa, Georgiassa ja Moldovassa ei todellakaan kysytä paikalliselta väestöltä ja asianomaiselta valtiolta, vaan Kalashnikovilta.
    Ja ovatko Vihavaisen mielestä Suomen rajat yhtä huterat ja samoin metodein muutettavissa kuin Ukrainan?
    Vihavainen: ”Paluu kansainvälisen yhteisön piiriin olisi niin Venäjälle kuin muille merkityksellinen asia.” Varmasti olisi – ja sen ehto on, että Venäjä vetäytyy Ukrainasta, Georgiasta ja Moldovasta. Vihavainen taas vaatii, että pakotteet poistetaan ja valloitukset hyväksytään.
    Vihavainen: ”Nyt tarvittaisiin uusi Etyk, jossa tämän vuosituhannen tarvitsemat kansainväliset pelisäännöt voitaisiin luoda… kaikki maailman rajat eivät tule olemaan ikuisia, eikä niiden tarvitsekaan”. Venäjän tarjoama uusi Etyk varmistaisi sille etupiirin ja määräysvallan rajanaapureissaan, myös Suomessa. Vihavainen ehdottaa uutta Muenchenia ja rauhaa meidän ajallemme.
    Jo viisi vuotta sitten Vihavainen esitti Kanava-seminaarissa, että Venäjän kanssa pitäisi päästä ”eteenpäin”, ”yhteistyöhön". Ratkaisuna olisi, että Venäjä pitäisi uuden kansanäänestyksen Krimistä ”kaikkien taiteen sääntöjen mukaan” ja länsi hyväksyisi sitten Krimin liittämisen Venäjään. Ehdotus on sikäli amatöörimäinen ja turha, että Putin ei peru päätöksiään eikä hyväksyisi uutta kansanäänestystä. Mutta kiinnostavasti Vihavainen kannattaa Terijoen hallituksen kansanäänestyksiä.
    Kannattaako Vihavainen nyt Hersonin ”kansantasavaltaa” ja ”kansanäänestystä”?
    Suomalaisen Venäjä-tutkimuksen ja russofilian häpeäpilkku?
    Myös prof. Matti Klinge kajauttaa muistelmissaan Täysinpalvellut (Siltala 2021) Venäjän strategista viestiä: ”Konkreettisesti ei puhuttu Baltian maiden ja niiden suurten venäläisvähemmistöjen ongelmista, eikä Puolasta, vaikka tavallaan juuri Puola oli koko ajan aiheena –, enemmän sen sijaan Ukrainasta, vaikkei se nyt ollutkaan liittynyt tai liittymässä Unioniin. Ukraina määriteltiin vertauskuvaksi Afrikan ja Lähi-Idän aikoinaan kartalla viivoittimella muodostettuihin valtioihin, se on keinotekoinen ja siksi pysyvästi ongelmallinen.”

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.