Jälkisankarillisuutta
Laatulehti FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) julkaisi menneellä viikolla erään Herfried Münklerin artikkelin Poliittista romantiikkaa vastaan (Gegen politische Romantik), jossa tämä pohti sankarillisuuden (Heroismus) ja jälkisankarillisuuden (Postheroismus) problematiikkaa.
Kirjoittaja varoittaa sekoittamasta epäsankarillisuutta (das Unheroische) jälkisankarillisuuteen (das Postheroische). Epäsankarillisista kansoista ei voi yhdessä yössä tulla sankarillisia, jälkisankarillisista sen sijaan kyllä.
Sankarillisuuden aikakausi kansakuntien historiassa on kirjoittajan mielestä oikeastaan aika lyhyt ja alkaa vasta Ranskan vallankumouksesta. Sitä ennen sankareita varten oli oma säätynsä -aatelisto- ja omat instituutionsa.
Ensimmäisen maailmansodan massamielettömyys saattoi kansakuntien sankaruuden epäilyttävään valoon, vaikka sen lopettaminen oli vielä tuskallisen prosessin takana. ”Ei koskaan enää!” oli tunnus, joka jo spontaanisti nostettiin, mutta eihän se vielä sillä kertaa auttanut.
Mitä toiseen maailmansotaan tulee ja erityisesti taisteluihin idässä, on saksalaisella ja ukrainalaisella jälkisankaruudella merkittävä ero: saksalaisille sota oli rikollinen anastussota ja sen uhrit turhia ja mielettömiä. Ukrainalle se sen sijaan oli lopulta voittoisa puolustussota, jonka uhrit olivat voiton hinta ja nauttivat sen mukaista pyhyyttä.
Myös venäläistä yhteiskuntaa kirjoittaja pitää jälkisankarillisena, mikä johtuu muun muassa sen demografiasta. Nousevien sukupolvien poikia on niin vähän, että niiden uhraaminen tuottaa tuskaa, mikä on nähty parissakin sodassa. Niinpä Venäjän armeijaa ei nyt uskalleta työntää kuluttaviin kaupunkisotiin, vaan sen sijaan terrorisoidaan vihollisen siviiliväestöä kauempaa pommituksin.
Mutta jälkisankarillinen yhteiskuntahan voi ilmeisesti ainakin joissakin tapauksissa muuttua ”yhdessä yössä” sankarilliseksi, kuten Ukrainassa on käynyt. Münkler ei anna sen enempää eväitä asian ymmärtämiseksi, mutta ilmeistä on, että sekä Venäjä että Ukraina ovat historiansa puolesta tähän valmiita. Tarvitaan vain sopivat olosuhteet. Saksassa asia voi olla toisin puolustusbudjetin paisuttamisesta huolimatta.
Historiallisena metamorfoosin esimerkkinä mainittakoon, että hajalle lyöty ja terrorin tuoreita muistoja kantava suomalainen yhteiskunta hitsautui todella lähes yhdessä yössä yhdeksi herooiseksi kokonaisuudeksi, kun se joutui talvisodassa provosoimattoman hyökkäyksen kohteeksi ja sama on nyt koskenut ukrainalaista yhteiskuntaa tässä sodassa.
Venäläisten heroismissa näyttää sen sijaan olevan toivomisen varaa, mikä varmasti selittyy sen roolista hyökkääjänä ja sen motiivin epäuskottavuudesta, joka on voitu joukoille esittää. Mikäli Venäjän kimppuun sen sijaan hyökättäisiin, saisimme nähdä ihmeitä.
Tietysti propaganda koko ajan yrittääkin todistella, että Venäjä ja venäläiset nimenomaan ovat aggression kohteena: naših bjut!, meikäläisiä lyödään! Kun tämä huuto kuuluu, ryntäävät yleensä aina kaikki spontaanisti paikalle kyselemättä, mistä tappelu johtuu ja onko siihen mahdollisesti hyviäkin syitä. Olennaista on alkaa hutkia niitä, joita voi.
Venäjää vastaan kohdistetuilla kansainvälisillä pakotteilla on juuri tällainen merkitys. Ne osoittavat propaganda mukaan kansalle havainnollisesti, että kollektiivinen länsi vihaa Venäjää ja jokaista venäläistä vielä erikseen ja haluaa kostaa heille heidän olemassaolonsa ja halunsa rakentaa omaa ja omaleimaista kulttuuriaan. Tavoitteena ei ole sen vähempää kuin venäläisten kansanmurha. Sellaistahan muuan dosentti tässä jokunen vuosi sitten väitti Suomessakin toteutetun…
Putin sanoi Krimin valtauksen vuosipäivän puheessaan, etteivät venäläiset olleet koskaan olleet yhtenäisempiä kuin nyt: he seisovat olka olassa kiinni vihollista vastassa. Sattumalta, mainitsi Johtaja, nyt olikin pyhän amiraali Ušakovin, ohjusjoukkojen suojelijan, merkkipäivä (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=ushakov ). Pyhyys ulottuu nykyään myös oikeauskoisen kansakunnan siunattuihin ohjuksiin.
Putinin puheet eivät olleet ihan katteettomia. VTsIOM:in tutkimuksen mukaan presidentti nauttii nyt 77%:n luottamusta (https://newizv.ru/news/politics/11-03-2022/vtsiom-putinu-doveryayut-bolee-77-protsentov-rossiyan ). Tutkimusta voi hieman epäillä, mutta hyvin luultavaa on, että tulos ei ole olennaisesti väärä.
Asiaa tutkineet psykologit ovat havainneet, että emotionaalinen suhde Johtajaan saattaa olla tiiviimpi kuin suhde puolisoon tai muihin ihmisiin. En nyt pysty löytämään tarkistamaan lukemaani väitettä, kaiketi tämä koskee lähinnä esimoderneja yhteiskuntia eikä esimerkiksi Suomea, jossa tuskin kukaan pahentuu edes siitä, että presidentistä tai pääministeristä tehdään pilaa. Kaikissa maissa ei ole viisasta mennä sitä tekemään.
Mutta Venäjällä voimme sangen ilmeisesti havaita hyvin laajalti vaikuttavan symbioosin kansan ja Johtajan välillä. Vaikka johtaja päästelee suustaan kuinka mielettömiä väitteitä tahansa, sodan välttämättömyydestä aina sen menemiseen täysin suunnitelman mukaan, hänelle ei vain taputeta, vaan -venäläisittäin sanoen- tuijotetaan ihastuneena suuhun ja ylpeillään siitä jaloudesta ja viisaudesta, jolla kansakuntaa johdetaan.
Saksalaiset, herooisessa vaiheessaan, lauloivat mielellään: ”Führer, befiel! -Wir folgen dir!” -Käske Johtaja, me seuraamme! Hyökkäyssodassa tämä ei kukaties riitä kovin pitkälle, sikäli kuin asia koskee rintamajoukkoja. Lastentarhoissa menestys on tietenkin parempi.
Mitä pakotteisiin tulee, tuntuu mieliala Venäjällä sellaiselta, että ei ole perusteita odottaa kansan kääntyvän Johtajaansa vastaan, mikäli heille tulee ongelmia arkipäivän toimeentulossa. Kyllä se vihollinen löydetään lännestä.
Nimikuulu Aleksandr Dugin kehtasi olla avoimesti fasisti vielä taannoin. Nyt, kun taistellaan ukrainalaista "fasismia" vastaan, asiaa voi olla epämukavaa muistella, mutta eihä se hänen ideologiansa siitä muuksi muutu: http://samlib.ru/c/cushero/dugine_nazbol.shtml?fbclid=IwAR34q5LUAL2GrmWL5jB8M-p9MzeTe5tvZoLjK8hHWrepwit9ycO74hDjlw0
VastaaPoistaEhkäpä hän onkin meidän natsi, ellei peräti nazi.
PoistaKorjaan: nazi.
PoistaKorjaan uudelleen: nasi.
PoistaVenäläisillä kannattavat lähes yksimielisesti uutta ideologiaansa zasismia. Zasistit siellä taistelevat ukrainalaisia ja länttä vastaan.
PoistaKiitoksia professorille "sankaruuden" analyysistä. Tämä kohta minua erityisesti mietitytti ja oli kiinnostava ajatus: "Mikäli Venäjän kimppuun sen sijaan hyökättäisiin, saisimme nähdä ihmeitä."
PoistaNythän mitään yleistä liikekannallepanoa ei ole vielä toteutettu, eikä talouskaan ole vielä totaalisen sodan käyttöön valjastettua. Ainakaan siltä osin, mitä satunnainen tarkkailija voi medialuupin läpi havainnoida.
Sellainen kysymys että miten venäläinen määrittelee lännen? Siis ihan tavalliset ihmiset?
VastaaPoistaKolmansistamaista asuvat eivät tehne eroa Euroopan tai Amerikan välillä. Tosin sama toimii toiseenkin suuntaan ettei täällä ymmäretä että Afrikka on manner missä on eri hallintoja ja eri tulotasoja yms. Samoin lähi-idän kanssa ja miksataan vain muslimeiksi kaikki. Tosin voinne syyttää aivot kun toiminee niin, helpottaa ajattelua mutta voi kyllä vääristää joissain kohtaa näkemyksiä.
Itseasiassa _alkuperäinen_ fasismi on yhden totuuden valtio yhdistettynä korporaatioiden valtaan. Meillähän on juuri tällainen. Tosin meillä ei ole yhtä "johtavassa asemassa" olevaa totuuspuoluetta, jolle muut olisivat alisteisia, mutta järjestelmä puolueen rakennukseen on monta ovea, joissa voi olla erilaiset nimilaput, ja ihmiset luulevat heillä olevan valinnanvaraa.
VastaaPoistaEn ole kyllä juurikaan huomannut taisteltavan "fasismia" vastaan, natsismia sitäkin eneemmän.
Duginin teksti on näköjään vuodelta 1997. Tulee mieleen lukiolaisen essee. Hän on ollut tuolloin 35-vuotias. En usko, että meidän heppatyttömme pystyisivät edes tuohon.
Niinkö? Meillähän on tätä fasisminvastaisuutta vaikka koko Euroopalle jakaa
PoistaMeillä fasimia yritetään hoitaa homeopaattisella periaatteella: samanlaisella parannetaan samanlainen.
Poista"naših bjut!, meikäläisiä lyödään! Kun tämä huuto kuuluu, ryntäävät yleensä aina kaikki spontaanisti paikalle kyselemättä, mistä tappelu johtuu ja onko siihen mahdollisesti hyviäkin syitä. Olennaista on alkaa hutkia niitä, joita voi". Melkeinpä naurattaa tuo toteamus, ellei se olisi niin surkeata kuin on. P.S. Joo, niin Aleksandr Dugin, Ivan Iljin kuin VVP ovat ilmiselviä fasisteja. Siitä ei enää kahta sanaa..
VastaaPoista"(Fasistit tavoittelivat totalitaristista, valtion kontrolloimaa ja puolueen johtamaa valtiota, missä heistä varsinaisesti onnistui vain Hitler. Muissa fasistisissa maissa)...
VastaaPoista_ puolue-eliitti valvoi kansaa yhdessä armeijan ja poliisin kanssa.[8] Fasistiset puolueet liittoutuivat porvarillisen eliitin: suurteollisuuden, pankkien, virkamiesluokan ja armeijan kanssa...
(He sopeutuivat vallankumouksellisuudestaan huolimatta perinteisiin valtarakenteisiin käytännön syistä ja saivat asemastaan epävarman yläluokan kesytettyä tuekseen. Fasistinen talous perustui korporatistiseen kapitalismiin,...
( joka oli valtion valvonnassa. Talous oli usein tähdätty sotaan tai vahvojen asevoimien ylläpitoon.[9]")
-Wikipedia
Ei meiltä siis mitään puutu. Nationalismi nyt on korvattu wokismilla ja asevoimat maailmanpelastamisella, mutta rakenne on täsmälleen tämä.
"Niinpä Venäjän armeijaa ei nyt uskalleta työntää kuluttaviin kaupunkisotiin, vaan sen sijaan terrorisoidaan vihollisen siviiliväestöä kauempaa pommituksin."
VastaaPoistaOngelma on vain siinä, että joskus tuo pommitusten kyllä, mutta katkeroittama väestö tulee ottaa haltuun. Pysyvä miehitys tulee olemaan haastava tehtävä, se tiedetään mm erityisturvallisista vankiloista.
"Venäjää vastaan kohdistetuilla kansainvälisillä pakotteilla on juuri tällainen merkitys. Ne osoittavat propaganda mukaan kansalle havainnollisesti, että kollektiivinen länsi vihaa Venäjää ja jokaista venäläistä vielä erikseen"
VastaaPoistaOngelma on vain siinä, mitä muuta sitten olisi pitänyt tehdä? Jos ei mitään, se olisi ollut Putinin hallinnolle merkki, että lisää vaan valloittamaan. Toisaalta joukkojen lähettäminenkään ei tunnu hyvältä ajatukselta: siitä olisi voinut sukeutua maailmansota. Pakotteet pitkällä välillä vaikuttaneista paitsi kansaan myös eliittiin sekä koko talouteen ja sitä kautta johtoon. Ehkäpä Venäjä pitäisi haastaa uuteen varustelukilpaan, joka kaatoi lopulta Neuvostoliiton.
Ilkeitä kysymyksiä.
PoistaLännellä ei vaan enää ole mitään muuta kuin painettua fiat-rahaa ja finanssi-instrumentteja, sekä moraaliposeerausta ja performansseja ja narratiiveja. Kaikki tuotanto ja raaka-aineet ovat muualla. Paluuta dollarivaltaan ei enää ole.
PoistaRahan arvo on aina uskonasia. Kullan arvo on sitä vieläkin enemmän.
PoistaVenäläisten olisi aika kasvaa aikuisiksi. Solzhenitsyn kuvasi kuinka talonpojan maailmankuvassa. Kaikki on kuten pitääkin kun hän on vankileirillä. Itsevaltius ja mielivalta on aina tukahduttanut kaiken kehityksen. Se on myrkyttänyt kansalaisten väliset suhteet estäen pitkäjänteisen kehityksen.
Voisi todeta Mark Twainin sanoin: tiedot kuolemastani (lännen) ovat ennenaikaisia. Lännellä varsin USA:lla on harvinainen kyky toipua vastoinkäymisistään. Miksi: avoimessa yhteiskunnassa virheet paljastetaan ja korjataan, tarvittaessa johtoa vaihtamalla, toisin kuin suljetuissa yhteiskunnissa, missä ne peitellään, kunnes ne kasvavat ylivoimaiseksi.
Poista"Rahan arvo on aina uskonasia. Kullan arvo on sitä vieläkin enemmän."
PoistaAivan niin. Juurikin. Ja nyt ei tarvitse edes uskoa, vaan kokemuksesta voidaan _tietää_, että pienimmästäkin syystä tai syyttä "sinun" rahasi voidaan puhaltaa olemattomiin, jäädyttää, konfiskoida, inflatoida mitättömiksi jne jne. Ne eivät ole sinun. Sinulla on niihin vain tilapäinen ja epävarma, rajoitettu käyttöoikeus. Kulta pysyy kultana. Se voidaan tietysti varastaa, ryöstää, hukata ja kadottaa, mutta se pysyy kultana. Sitä voi myös puolustaa. Sen voi piilottaa ja kätkeä. Sen arvo voi vaihdella, mutta koskaan se ei täysin katoa.
Sinä kuvittelet ihmisen olevan rationaalisen. Se on paha erehdys. Rationaalisuuteen uskovilla ihmisillä on lisäksi tuo kiusallinen taipumus suhtautua kaikkeen epärationaaliseen huvittuneen ylenkatseellisesti, ja jo pelkästään sen vuoksi monet haluavat vetää heitä pickupin perässä nilkoista pitkin mukulakiviä.
Fiat-rahaa on kokeiltu jo yli tuhannen vuoden ajan, ja aina se on pettänyt, suunnilleen samoista syistä. Nythän ei edes tarvitse painaa muuta kuin nappia, ja nollat lisääntyvät.
Kun SHTF, minulla on possuissa jonkin verran kolikoita. Voin hyväksyä niitä jopa maksuksikin. Moin myydä muutaman kalan tai tilkan brandya muutamaa kolikkoa vastaan. Myisinkö taloni ja maani salkullisesta seteleitä? No en varmasti. Miksiköhän?
"Lännellä varsin USA:lla on harvinainen kyky toipua vastoinkäymisistään."
PoistaMistä vastoinkäymisestä se on viimeksi toipunut, miten ja koska?
"Fiat-rahaa on kokeiltu jo yli tuhannen vuoden ajan, ja aina se on pettänyt, suunnilleen samoista syistä. Nythän ei edes tarvitse painaa muuta kuin nappia, ja nollat lisääntyvät."
PoistaVauraammissa maissa on ollut tapana, että varakkaammilla kansalaisilla on ollut kultaa kassakaapissa ja/tai kätkössä. Kuolinvuoteella se on luovutettu suosikki pojalle tai tyttärelle. Yleisin muoto on erikokoiset kultaharkot tai kolikot. Nuo kullat ovat käytännössä säilyttäneet arvonsa vaikka sodat ja rahauudistukset ovat pyyhkineet ylitse.
Tällä hetkellä kulta on erittäin kovassa hinnassa ja puhutaan jopa kuplasta.
Varmaa on se, että 100 vuoden kuluttua ei ole olemassa euro nimistä valuuttaa ja kyseisillä seteleillä on vain keräilyarvo. Sen sijaan seuraava kullan arvon mahdollisesti romahduttuva innovaatio on kaivostoiminta asteroideilla.
Kun rahan arvo on uskon asia. Niin pitäisi määritellä mitä on usko?
PoistaKäytännössä taas naiselle se arvo asioista on eri kuin miehelle. Mistä pääseneekin sinne maailman vanhimpaan ammattiin mikä liittynee biologiaan. (Naisessa kumminkin on tuo jatkuvuus, miehet keskenään kykene lisääntymään). Uskon asioista taas lähtene kinaamaan kun ymmärtänen että ne ovat osalle hyvinkin herkkiä. Mutta kun lännessä "vaivaa" syntyvyys "kato". Niin olisi ehkäpä syytä pohtia kelle se todennäköisesti taas on ongelma?
Jos taas väestöt (kielialueet) on vain markkina-alueita, niin mikähän on lännessä vaikkapa ranskalaisuuden arvo? Tai suomalaisuuden? Eihän niitä voi määritellä kun ne on rakenteissa, miten määritellä sen kokonaisuuden arvo ympärillä?
"Itsevaltius ja mielivalta on aina tukahduttanut kaiken kehityksen"
VastaaPoistaTämä on ehkä syvällisiä syy Venäjän taloudelliseen asemaan: kyseenalaisia tavoilla hankituilla raaka-aineita myymällä saadut tulot kannattaa viedä kiireen vilkkaan länteen turvaan eikä panna kotimaan talouteen poikimaan, koska ei ole omistusoikeuden ja kansalaisvapauksien turvaa.
Ja nythän ne eivät olleetkaan turvassa. Ei kannata siis viedä niitä mihinkään, missä niitä ei voi puolustaa. Ethän sinä rahalla itsellään mitään tee. Sinä pidät rahasta sen takia, mitä sillä voi saada.
PoistaRahat ovat edelleen turvassa, mutta Venäjä ei saa niitä käyttöönsä ennen kuin alkaa käyttäytyä paremmin.
Poista- Fasismi oli nationalistista, ja siinä vaalittiin ja ihannoitiin oman maan historiaa, kulttuuria ja ominaispiirteitä. Ulkomaita pidettiin usein alempiarvoisina ja potentiaalisina vihollisina.
VastaaPoista- Voimakkaimmat fasistiset valtiot pyrkivät valloittamaan vieraita alueita joko taloudellisesta pakosta, maailmankatsomuksen vuoksi, naapurimaiden uhan edessä tai elintilan valloittamiseksi.
- Sota nähtiin aina kansakuntaa yhdistävänä voimana. Poliittinen valta ei kuitenkaan ollut armeijalla vaan puolueella (Francon Espanjaa ja Pinochetin Chileä lukuun ottamatta).
- Fasistit tavoittelivat totalitaristista, valtion kontrolloimaa ja puolueen johtamaa valtiota (missä heistä varsinaisesti onnistui vain Hitler).
- Muissa fasistisissa maissa puolue-eliitti valvoi kansaa yhdessä armeijan ja poliisin kanssa.
- Fasistinen talous perustui korporatistiseen kapitalismiin, joka oli valtion valvonnassa. Talous oli usein tähdätty sotaan tai vahvojen asevoimien ylläpitoon. (ja verbien imperfekti lienee tässä listauksessa vain lievästi häiritsevä pikkupuute...)
Tässä nyt ei huomata, että fasistisilla valtioilla voi olla erilaisia päämääriä. Sotainen Lebensraumin valtaaminen on vain yksi niistä. Korporatiivinen valtiokapitalismi yhdistyneenä yhteen sallittuun totuuteen on se, mikä tekee fasismista fasismin. Audi on Audi riippumatta siitä, mihin päin sillä ajetaan.
Poista"Korporatiivinen valtiokapitalismi yhdistyneenä yhteen sallittuun totuuteen on se, mikä tekee fasismista fasismin". Niinpä...joko yhdessä hoksataan?
Poista23.3-1801 tunkeutui Pietarissa upseerien ja ylimysten joukko palatsiin surmaten keisari Paavali(Pablov) ensimmäisen. Hänen poikansa nousi Aleksanteri ensimmäisenä valtaistuimelle ja elämä jatkui normaalisti. Paavali oli kruunajaisistaan asti ennustanut kohtalonsa.
VastaaPoistaPutin, historiaa tuntien varmaan osannut varmistaa turvallisuutensa m.m valvontatekniikalla ja moninkertaisella vartioinnilla.
Kyllä Putin on Stalininsa lukenut. Tämän kuolemassa oli tuossa suhteessa ironiaa: tämän kuoleman sinetöi se, että tämän henkivartijat eivät vastoin ankaraa kieltoa moneen tuntiin uskaltaneet tulla katsomaan aivohalvauksen saanutta herraansa.
PoistaNäyttääpä vähän sitten siltä, että länsi saa hankkia jostain ruplia, kullalla luulisin.
VastaaPoistahttps://radiosputnik.ria.ru/20220323/rubli-1779694368.html
Россия переведет расчеты за поставку газа недружественным странам в рубли, заявил Владимир Путин. Президент отметил, что "поставлять наши товары в ЕС и США и получать оплату в долларах и евро не имеет смысла"
Viittaatko Putinin viattomaan aloitteeseen, että Venäjän kaasu ja öljy on maksettava ruplissa, eikä fiat-rahalla? Mitä eroa on Zimbabwen dollarilla, sleeping-Joen dollarilla ja toisaalta ruplilla?
PoistaZimbabwen inflaatiosta mielenkiintoista kertomusta wikipediasta: Riippumattoman Cato-instituutin laskelmien mukaan 14. marraskuuta 2008 Zimbabwen vuosi-inflaatio oli 89 700 000 000 000 000 000 000 prosenttia, jolloin hinnat kaksinkertaistuivat 24,7 tunnin välein. Korkeampi inflaatioaste on ollut vain Unkarin pengőn inflaatio heinäkuussa 1946.
Ei voi kuin miettiä, kuinka paljon fyrkkaa voi painaa tai digitoida ennen kuin tulee zimbabwen dollarit housuun.
Eihän niillä mitään eroa ole sinänsä. Ruplilla vaan voinee saada energiaa asevelihintaan, eli ei se sitten välttämättä ihan fiat ole.
PoistaSitten niitä ruplia pitää saada jostain. En kyllä ymmärrä, miksei Jokubank vaan sano, että meillä on x miljardia ruplaa ja paina enteriä?
Jos ei voi painaa muita kuin monopoli-ruplia ja kaasu pitäisi ostaa oikeissa ruplissa? Mutta mikä estää Wall Streetin bordellissakävijöitä perustamasta kokapöllyssä vaikka "jukubankia"? Siellä voi painaa satumaisia määriä myös vihollismaiden valuuttoja, ei pelkästään eurostosetien euroja ja sleeping-Joen dollareita.
VastaaPoistaOn hyvä huomata, että lähes kaikki valuutta - myös Ruplat - ovat liikepankkien luomaa valuuttaa, jotka arvostetaan saman arvoisiksi ja laillisesti "samaksi" kuin valtion painama käteinen.
PoistaPankkien välillä liikkuu sähköisiä toimeksiantoja, jotka ovat sitten eri tahojen "ottoja" tai "panoja".
Muutama prosentti maksuliikenteestä - oikeastaan vain kuluttajat - käyttävät käteistä rahaa.
Tälle järjestelmömle on olemassa termi "euro" eli esimerkiksi "euro-dollari" tai "euro-rupla" joka on kunkin maan kotimaisen pankkijärjestelmän ulkopuolella.
Maksut voidaan hoitaa niin velkakirjoilla, erilaisilla sertifikastrilla tai vaikka futuurien vaihdolla.
Kunhan molemmat osapuolet voivat ainakin teeskennellä tyytyväisyyttä.
Monien toimijoiden kohdalla on myös keskuspankin takaus, joka varmistaa ainakin jossain määrin rahoitusjärjestelmän joustavuutta.
Joustavuus on heikentynyt vuosituhannen vaihteesta asti ja finanssikriisi noin 15 vuotta sitten kiristi joustavuuden hyvin vähiin.
On myös hyvä huomata että ns. "euro-dollari" on täysin eri asia kuin setelimuododsa liikkeellä oleva valuutta tai USAn kotimarkkinoilla pyörivä valuutta ezimerkiksi asuntolainoja tai kulutusluottoja varten.
"Euro-dollarin" asema on heikentynyt nopeasti.
Tämä on tuhoisaa koska koko kaupankäynnin perustana on vain luottamus.
Ainoa konkreettinen asia joka vaikuttaa finanssimarkkinoihin on öljy.
Silti finanssitalous tekee suuremmat voitot muuten kuin öljyllä. Öljy on ainoa asia joka voi suoraan vaikuttaa jonkin maksuvälineen arvoon, mutta vaikutus on välillinen.
Joillekin on tullut yllätyksenä että "euro-dollari" ei ollutkaan ikuinen. Mutta se on ollut toistaiseksi joustavuudeltaan ja likviditeetiltään paras.
Mitään muuta ei ole helposti ja nopeasti tulossa tilalle.
"Suuri Nollaus" luo vain kaaosta, se ei johda kuin huonoihin ratkaisuihin.
On myös hyvä muistaa että "kaikki sodat ovat pankkiirien sotia".
Niin tämäkin.
Tämä ei ole missään suhteessa "erikoinen" operaatio, vaan ihan yhtä kaamea ja lopulta turha kuin kaikki muutkin sodat.
Raha on imaginääristä, mutta tehtaat ja muut tuotantovälineet todellisia. Valitettavasti ne on päästetty Kiinaan.
PoistaKyllä.
PoistaTodellinem varaus pvat palvelut, eli osaaminen, halu työskennellä ja kuhunkin tarpesseen sopiva tuote tai palvelu.
Kaiken pitäisi toimia myös ekologian ehdoilla.
Valuutta, kulta, hopea tai mikä muu tahansa, on vain vaihtoa ja sen välineitä.
Kulta on kuninkaiden rahaa.
Hopea on herrasmiestan rahaa.
Velka on orjien rahaa (eli valuuttaa).
Viimeinen pointti: talousjärjestelmä pohjautuu ajatukselle, että "luonnonvaroiltaan rajalliselta planeetalta otetaan irti rajoittamaton voitto".
Jos ei nyt puhuta rahan väärentämisestä vaan sen hankkimisestä, niin mistä otat ruplat öljyn ostoon? Ostat ruplat Venäjältä. Millä maksat; et dollarilla, kun sitä ei kelpuuteta. Kullalla sitten, ja turha oli Westin yrittää hankaloittaa Venäjän maksuvalmiutta.
VastaaPoista"Myös venäläistä yhteiskuntaa kirjoittaja pitää jälkisankarillisena, mikä johtuu muun muassa sen demografiasta. Nousevien sukupolvien poikia on niin vähän, että niiden uhraaminen tuottaa tuskaa, mikä on nähty parissakin sodassa."
VastaaPoistaEn ole sosiologi, mutta kun valtioita voidaan erilaisten indeksien mukaan laittaa järjestykseen, niin onkohan valtioiden sotaisuutta indeksoitu syntyvyyden mukaan? Laiskojen, hedonististen ja vähälapsisten kansojen ei luulisi halajavan elintilaa tai naapureiden resursseja.
"Venäläisten heroismissa näyttää sen sijaan olevan toivomisen varaa, mikä varmasti selittyy sen roolista hyökkääjänä ja sen motiivin epäuskottavuudesta, joka on voitu joukoille esittää. Mikäli Venäjän kimppuun sen sijaan hyökättäisiin, saisimme nähdä ihmeitä."
Mannerheim taisi lausua venäläisistä sotilaista sen, että he ovat urheita puolustaessaan isänmaataan, mutta yksilöinä kerrassaan aloitekyvyttömiä. Taitaa olla edelleen sama laulu?
"Saksalaiset, herooisessa vaiheessaan, lauloivat mielellään: ”Führer, befiel! -Wir folgen dir!” -Käske Johtaja, me seuraamme!"
Hehe. Mulla oli perussuomalaisten 2017 puoluekokouksessa mukana juliste: "Mestari johtaa, me seuraamme!" Valitettavasti eräs äkäinen puoluevirkailija vaati sen heittämistä roskiin. Mutta jos oikein muistan, niin menoa se ei haitannut :)
Kapina on hyvästä ja oma harkittu ääni voi ratkaista. Pääasia on, että päämäärätietoisesti ajattelee omaa ja läheistensä etua, ei kusettajien. Ensin ajattelen itseäni, en hurskastele, sitten ajattelen läheisiäni, sitten ajattelen lempeitä ja samankaltaisia ihmisiä, ehkä itseäni heikompia, jos joku löytyy sellainenkin. Erimielisiä ihmisiä, jotka tavoittelevat totuutta. Isä opetti: ole aina heikomman puolella ja vedä turpaan veljen kanssa, jos heikomman tai sinun kimppuusi käyvät. Ukrainaa voi puolustaa tiettyyn rajaan, mutta eikö Venäjä nyt olekin yksin ja työnnetty Kiinan syliin? Lännen eliittiä olen katsonut vuosikausia ja halveksinut. Venäjä ja Putin ovat yksin ja koulukiusaajien keskellä minun sympatia on Putinin puolella.
Poista"Venäjä ja Putin ovat yksin"
PoistaOnpas logiikka, eikö se nyt kuitenkin mennyt niin, että ENSIN Venäjä ja Putin hyökkäsivät pienemmän Ukrainan kimppuun ja SITTEN Venäjä ja Putin joutuivat oikeutettujen pakotteiden kohteeksi.
"Lännen eliittiä olen katsonut vuosikausia ja halveksinut."
Venäjän varastelevaa ja vastustajiaan salamurhaaja eliittiäkös sitten kunnioittaa? Jos Putinistanin olot noin miellyttävät, eikö kannattaisi hakeutua sinne pysyvästi.
Minulla on Hullu-ahon kannatushalu mennyt ohi. Jos mies puhuu naapurissa olevasta suurvallan ihmisistä "laumana" ja muutenkin esittelee yksipuolisia näkemyksiä ja somepäivityksiä, niin kuherruskuukautemme on ohi. Toki muut puolueet voivat ansioitua samalla saralla kuin Mestari, mestareiksihan he kaikki haluaisivatkin, mutta äly ja puheenlahjat eivät riitä. Pitäisi olla minun intressien kannalta olennainen sanoma. Siihen kuuluu Suomen itsenäisyys, mutta myös Venäjän etujen huomioiminen ja asialliset suhteet Venäjän kanssa mm. kaupassa. Halla-aho ja persulaisuus on menetettyä tässä suhteessa. Vaikka en pidä hallitsemattomasta maahanmuutosta ja sen vaikutuksista mm. työmarkkinoihin, niin vielä pahempaa on, että lietsotaan tieten tahtoen sotaa. Halla-aho on pettänyt minut. Sitä ennen Soini ja mm. hänen puolustusministerilakeijansa petti minut. Mutta ennen sitä minut petti vakaasti pahan kolmiakseli: sosiaalidemokraatit, keskusta ja kokoomus. Siinä on akseli, joka on myynyt Suomen. Sen pahin seuraus on se, että olemme ehkä joutumassa läpikulkumaaksi naton ja Venäjän välisessä sodassa. Professori Vihavaisen, jota sinänsä arvostan, halveksima kylmä-Keijo, Keijo Korhonen oli jäljillä, mitä meille tulee käymään. Kun aamulla herään, mietin, mitä on tapahtunut ja katson uutisia. Me ollaan kusessa. Ei liittoutumisen takia, vaan juuri sen takia, että emme ole pysyneet neutraalina valtiona. Arvostamani ihminen sanoi, että olemme jo sodassa Venäjän kanssa. Tämä pitää mielestäni paikkansa. Aseavulla sotaakäyvälle maalle viimeistään varmistettiin tämä asema. Tästä on sotilaallinen liittoutumattomuus kaukana. Suomi on jo käytännössä sodassa. Suomi tulee hakemaan natojäsenyyttä. Sen ainoa este on sama kuin Ukrainalla, ettei sotahulluja oteta mukaan liittoon.
VastaaPoistaMarkukselta mieleenpainuva kannanotto...
Poista>…Siihen kuuluu Suomen itsenäisyys, mutta myös Venäjän etujen huomioiminen ja asialliset suhteet Venäjän kanssa…
PoistaTaitaa Markus jäädä tämän katsantonsa kannan kovin yksin, valitettavasti. Kahden mahtivaltion – tai liittoutuman – välissä on kovin suuri vaara käydä kuin sormille, jotka ovat oven ja kamanan välissä. Enpä ole varma, muuttaako Ruotsi parisataavuotista, viisasta linjaansa pysyä sotien ulkopuolella ja tienata sillä.
Suomen julkilausuttu halu on sulaa lapsellisuutta. Puhutaan pelkästään Naton suojelusta ikään kuin siihen ei kuuluisi kuin korkeintaan maksuvelvollisuus. Mutta mitäs, pannaan sotatorvi soimaa ja hakkapeliitat Yhdysvaltain joukossa maailmalle mainetta niittämään.
Mknäkö Korhosta halveksinut? De' var, kuulkaas, kukku de': https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=keijo+korhonen
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaVäärinymmärrystä ollut. Tutustun professorin antamaan linkkiin. Kiitos myös Ilmarille näkemyksistä.
PoistaNiin minäkin luin (uudestaan) tuon linkin: Timo Vihavainen ja Keijo Korhonen ("Kylmä-Keke") ovat pitkälti veistetyt samasta järkipuusta.
Poista"Suomen itsenäisyys, mutta myös Venäjän etujen huomioiminen ja asialliset suhteet Venäjän kanssa mm. kaupassa."
PoistaJuuri tuotahan täällä on yritetty 24.2.2022 saakka. Sen jälkeen ainoa vaihtoehto on mennä sinne ainoaan kauppaan, josta saa oikeita turvatakuita sellaista naapuria vastaan, joka ei kunnioita naapurinsa itsenäisyyttä.
"Suomi on jo käytännössä sodassa."
PoistaJos kerran noin on, onko tuolloin parempi olla siinä yksin vai liitossa?
Logiikkasi muuten pätkii, jos sinusta on oikein kommenttisi 24.3. klo 1.34 mukaisesti puolustaa heikompaa, miksi nyt emme olisi saaneet aseavullakin tukea hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Ukrainaa vaikka Venäjälle tulisi paha mieli?
Tuollaista liitoutumattomuutta kannattamalla päädymme uuteen talvisotaan, taas yksin - tai Venäjän sateliitiksi.
"Halla-aho on pettänyt minut. Sitä ennen Soini ja mm. hänen puolustusministerilakeijansa petti minut. Mutta ennen sitä minut petti vakaasti pahan kolmiakseli: sosiaalidemokraatit, keskusta ja kokoomus."
PoistaVoi Sinua raukkaa kun kaikki pettää! Mutta on vielä yksi toivo: Ano Turtiainen. Jos sitten tuo viimeinenkin toivo pettää, siitä vaan yhdessä dosentti Bäckmanin kanssa perustamaan Venäjän ystävien puoluetta - taikka hakemaan sieltä poliittista turvapaikkaa. Siellä on käyttöä pettureille tai hyödyllisille idioteille.
Ilmeisesti on myös käynyt niin, että Venäjän armeijan huomio näyttää kiinnittyneen liikaa Wunderwaffeihin, jotka näyttävät toimineenkin ihan kivasti, mutta perusasiat on sitten unohdettu. Tosin vallalla on yleisestikin ollut usko, että sota on enää ilotikkusotaa, jonka käyvät nörtit drooneineen, eikä mosuria mudassa enää tarvita. Toisin on käynyt.
VastaaPoistaYllätyksekseni kuulin, ettei Venäjän armeijassa olisi lainkaan kanta-aliupseereita, ja tämähän olisi valtava puute, jota ei kyllä hetkessä paikata. Minä tiedän, sillä olenhan minä itse arvoltani kersantti.
Pitkälti puutteet näyttävät kuitenkin olevan ihan normaaleja asevelvollisarmeijan puutteita. Todellinen suorituskyky jatkossa luultavasti paranee, kun virheitä ja vikoja korjataan.
Paradoksaalisesti muuten WW II loppupuolella Venäjän perusyksiköitten, pataljoonien ja komppanioiden aktiivisuus ja aloitekyky kai _ylittivät_ saksalaisten tason. Sakuilla oli jäykkä puolustusdoktriini, joka vaati kaiken mikromanageroimista, kun taas Venäjä oli päässyt tästä eroon.
Hämmästyksekseni en lännen aamun uutisissa huomaa mitään petroruplasta, vaikka _tämä_ on vuosikymmenten uutinen yhdessä saudien päätökseen käydä öljykauppaa myös yuanilla.
Rahan olemuksesta: Myös M1,2,3 rahat on periaatteessa saatava halutessaan muutettua käteiseksi M0 rahaksi. Aikaa ja vaivaa voi kulua, mutta periaatteellista estettä ei ole, eikä saa olla. Muuten se ei ole mitään. Jos suurimmat voitot tehdään finanssi-instrumenteilla ja voitetaan uusia finanssi-instrumentteja, niin sehän on pelkkää Monopolia.
"Yllätyksekseni kuulin, ettei Venäjän armeijassa olisi lainkaan kanta-aliupseereita"
PoistaNäemmä et sitten ole asiaan perehtynyt, tuo seikka on tuotu esiin lähes kaikissa Neuvostoliiton ja Venäjän asevoimia kuvaavissa perusteoksissa (esim Puna-armeija Stalinin tentissä).
>…Hämmästyksekseni en lännen aamun uutisissa huomaa mitään petroruplasta…
PoistaNiin, ei siitä, mutta öljystä kyllä ja Venäjän pörssistä.
”Suurimmista yhtiöistä kaasujätti Gazpromin osake oli 18,9 prosentin kirissä. Öljy-yhtiö Rosnefin kurssi oli hypännyt yli 20 prosenttia ja kilpailija Lukoilin yli 16 prosenttia.
Minä vain oletin, että asia (kanta-aliupseerit) olisi korjattu. Näköjään jostain syystä ei. Se ei kyllä kovin helposti _ole_ korjattavissa. Toisaalta on heillä sitten niitä pikkuluutnantteja.
Poista"Toisaalta on heillä sitten niitä pikkuluutnantteja."
PoistaKun pikkuluutnantit tekevät kanta-aliupseerin työt, kun tekee luutnantin työt? Kun tuo ketju menee eteenpäin ei tarvitse ihmetellä, että kenraaleja kuolee rintamalla.
Lainaus:
Poista"Rahan olemuksesta: Myös M1,2,3 rahat on periaatteessa saatava halutessaan muutettua käteiseksi M0 rahaksi. Aikaa ja vaivaa voi kulua, mutta periaatteellista estettä ei ole, eikä saa olla. Muuten se ei ole mitään. Jos suurimmat voitot tehdään finanssi-instrumenteilla ja voitetaan uusia finanssi-instrumentteja, niin sehän on pelkkää Monopolia."
+
Tärkeä kommentti.
On hyvä huomata että USAn THE FED eli keskuspankki einole vuosikymmeniin pystynyt määrittelemään rahaa.
Esimerkiksi entinen johtaja Greenspan tunnusti suunnilleen 25 vuotta sitten, että he eivät voi enää määritellä rahaa.
M-määritelmät - eli monikäyttöisyys, likividiys ja joustavuus - ovat vain osittaisia, mutta kertovat koko sekasotkusta vain vähän.
Esimerkiksi hopean johdannaismarkkina oli paljon merkittävämpi tekijä finanssikriisin aineksena kuin on uskallettu ymmärtää.
Eli oli tahoja joille jäi mustapekka käteen.
Eurokriisin aikana noin 10 vuotta sitten Euroopan pankkijärjestelmään pumpattiin vähintään 30 US-triljoonaa (meillä biljoonaa) suoraa tukea. Tämän lisäksi muuta tukea jouduttiin keksimään valtavia summia.
Tämä on karkeasti noin puolet yhden vuoden bruttokansantuotteesta koko planeetalla.
Tilanne on täysin kestämätön.
Mikään mitä esimerkiksi Kiina tai jokin muu maa voisi keksiä, ei korjaa tilannetta.
Talous perustuu luottamukseen ja se on hyvin ohutta blokkien välillä - ainakin virallisesti.
Kulissien takana tapahtuvat asiat ovat sitten oma juttunsa.
Tämä on muuttunut pelkäksi monopoliksi.
11.9.2019 USAn pankkien välinen "uudelleen- tai jälleenrahoitusmarkkina" eli REPO-markkina hajosi.
Keskuspankki THE FED on joutunut pumppaamaan valtavia määriä valuuttaa markkinaan johon sen pitäisi osallistua hyvin rajoitetusti tai ollenkaan.
Summat olivat pahimmillaan luokkaa 1,5 triljoonaa (eli biljoonaa) USD, joka vastaa yli puolta maailman bruttokansantuotteesta jos summa olisi sama joka päivä kuukauden ajan.
Terveyskriisi vain pahensi tilannetta.
Keskuspankkijärjestelmä on keskittänyt itselleen ja lähipiirilleen enemmän valtaa kuin millään valtiolla on koskaan ollut.
Keskuspankkijärjestelmä on suurimpien "liikepankkien" ohjaama.
Kyse on valtavasta ahneudesta.
Kaikki sodat ovat pankkiirien sotia.
Länsiuutisista on asiasta kuin asiasta vaikea löytää olennaista. Esimerkiksi nato-kiihkoutuneiden keskinäiset lätinät ja haastattelut epäolennaisten kysymysten äärellä ei avaa millään tavalla kysymystä, miksi natoon ei pidä liittyä. Onko Putin "kaheli" -pohdinta ei ratkaise mitenkään Suomen geopoliittista asemaa, joka on ollut ja tulee olemaan sama. Ei ole mitään muutosta pintakuohunnan takana.
VastaaPoistaRaha ja talous on yksi syy sodankäynnille. Epätoivoiseen asemaan ajettu toinen osapuoli voidaan pakottaa isompiin riskeihin ja eskaloimaan toimiaan. Toisaalta länsi ei ehkä ole niin vahva taloudessa kuin oletetaan. Jos talous perustuukin kuplaan, tämä lystinpito voi poksahtaa milloin tahansa. Ajetaan esimerkiksi itse omaan viholliselle tarkoitettuun ansaan.
"Suomen geopoliittista asemaa, joka on ollut ja tulee olemaan sama."
PoistaJuuri tuo asema on tällä hetkellä tärkein syy liittyä NATO:oon, kun meillä on naapuri, joka käyttäytyy - syihin kantaa ottamatta - kahelisti ts naapurinsa itsenäisyyttä kunnioittamatta.
>…Suomen geopoliittista asemaa, joka on ollut ja tulee olemaan sama…
Poista>…Juuri tuo asema on tällä hetkellä tärkein syy liittyä NATO:oon…
Tuleehan ihmisellä arvoja olla ja mielipiteitä, mutta logiikan unohtaminen on pahasta. Ukraina on sodassa siksi, että se halusi liittyä Natoon. Eli halusi tarjota Yhdysvalloille sillanpääaseman Venäjän rajalla.
Nyt sinä siis haluaisit tehdä Suomelle saman? Miten Venäjä on uhannut Suomea puolueettomana maana? Ei nyt puhuta sinun takaraivossasi muhivista peikoista vaan tosiasioista.
"Miten Venäjä on uhannut Suomea puolueettomana maana?"
PoistaEsim Venäjän ulkoministeriön tiedottaja puhuessaan Suomen NATO-jäsenyydestä sekä Putin hyökätessään Ukrainaan samasta syystä. Kyse on Venäjän naapurivaltioiden suvereniteetin kunnioituksesta.
Kysymys: >…"Miten Venäjä on uhannut Suomea puolueettomana maana?"…
PoistaVastaus: >… puhuessaan Suomen NATO-jäsenyydestä…
Onko sinulla lukihäiriö?
Sinähän puhut nyt ei-puolueettomuudesta. Siis ihan päinvastoin kuin kysymyksessä.
"Sinähän puhut nyt ei-puolueettomuudesta. Siis ihan päinvastoin kuin kysymyksessä."
PoistaNuo lausumat on annettu tilanteessa, jossa Suomi on ollut sotilaallisesti liitoutumaton, mutta pitänyt kiinni mahdollisuudesta liittyä NATO:oon TS suverenisuudestaan.