torstai 3. maaliskuuta 2022

Onko tässä jotain aivan erityistä?

 

Erikoisoperaatioita

 

Vanhempi sukupolvi muistaa hyvin sykähdyttävän laulun: Haluavatko venäläiset sotaa (Хотят ли русские войны?, https://www.youtube.com/watch?v=yU54x55AJUg ).

Roskomnadzor nimellä tunnettu sensuurihallinto on nyt Venäjällä päättänyt, ettei Ukrainassa parhaillaan käynnissä olevasta operaatiosta saa käyttää nimitystä sota (vojna), vaan erikoisoperaatiot (spetsoperatsii -spetsialnyje operatsii).

Niinpä kansan suussa ruvettiin puhumaan siitä, että Tolstoi kirjoittikin itse asiassa kirjan Erikoisoperaatiot ja rauha ja tuo alussa mainittu laulu on esitettävä muodossa Haluavatko venäläiset erikoisoperaatioita (Hotjat li russkie spetsoperatsii?).

Tuo erikoisuus on asia, joka näyttää aivan erityisesti vetoavan totalitaariseen psyykeen. Vallankumouksen aikoihin ja pari vuotta sen jälkeen puhuttiin aina Tšekasta eli Vastavallankumouksen ja sabotaasin vastaisesta erikoisosastosta (Чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем).

Tuo ”erikoisuus” sen nimessä tarkoitti sitä, ettei se ollut minkään lain sitoma, vaan käytti rajoittamatonta ja siis itse asiassa jumalallista valtaa niihin nähden, joita pidettiin vallankumouksen kannalta vaarallisina tai ainakin potentiaalisesti vaarallisina.

Samoihin aikoihin suorittivat kansan keskuudessa erilaisia ns. likaisia töitä tšon-joukot (tšasti osobogo naznatšenija). Nykyäänhän vastaavat osasto tunnetaan nimellä spetsnaz -tšasti spetsialnogo naznatsenija eli siis erikoisosastoja nekin. Samat sanat ovat myös OMON-joukkojen nimessä (отряд мобильный особого назначения eli liikkuva erikoisosasto, aiemmin ”liikkuvan” tilalla oli sana ”miliisi”.

”Erikoisuutta” siis riittää tietyllä alalla ja sitä kuvataan sanoilla tšrezvytšajni, osobi tai spetsialni (чрезвычайный, особый, специальный). Myös totalitaristista sydäntä aina lähellä oleva poikkeustila on venäjäksi tšrezvytšajnoje položenije).

Mikä hänessä lieneekin, mutta ”erikoinen” ja ”poikkeuksellinen” vetoavat kyllä aika laajasti jopa poroporvariin. Onhan meilläkin myynnissä erikoisolutta ja erikoisvehnäjauhoja. Itse suhtaudun moisiin merkkeihin epäluuloisesti ja haluaisin kaikin mokomin syödä vain normaaleista vehnäjauhoista leivottua leipää ja juoda tavallista kunnon olutta.

Nuo ”erikoisuudet” tuntuvat aina viittaavan siihen, että jotakin tuossa tuotteessa on hullusti, sitä ei vain kehdata sanoa muuten kuin kiertoilmaisulla. Kaupoissa on vuosikymmeniä ollut myös kuivaa ja siis aika pahanmakuista Moskovskaja-vodkaa, vodkan mainitaan olevan ”erityistä” (osobaja vodka). Sen kyllä huomaakin.

Entäpä jos mainostettaisiin ”erikoisen” sijasta vaikka sanoilla ”epätavallinen”, ”poikkeuksellinen” tai peräti ”epänormaali”? Asiallisestihan merkitys on aivan sama. Mitenkä siis olisi vaikkapa ”epänormaalit joukot”? Itse asiassa muistan, miten hieman hätkähdin nähdessäni jonkun omonin selkään kirjoitetun tunnuksen peilistä (HOMO). Mutta ehkä siinä on vain hassu yhteensattuma, venäjäksihän se on sitä paitsi luettava ”nomo”…

Kuitenkin juuri erikoisvaltuudet, erikoismiehet (supermiehet?) erikoispalveluissaan (spetsslužba) siis vetoavat, sanoisinpa, tiettyyn lapselliseen psyykeen, joka haluaisi nähdä maailmassa voittamattomia supersankareita, jotka eivät pysy missään tavanomaisuuden kategoriassa. Sellaisillahan on yleensä myös, paitsi erikoisvaltuuksia, myös erikoistaitoja. Kuten tiedämme, erään nykyisen valtion päämies pyrki jo lapsena erikoismieheksi, mutta jätettiin silloin vielä kasvamaan. Nyt hedelmä näyttää kypsyneen.

No, mutta haluavatko venäläiset sitten näitä erikoisoperaatioita? Voiko maa ylpeillä niistä, kuten hyvistä sirkushuveista ylpeillään? Tarjotaanko kansalle kuvia siitä, miten sankarit ikään kuin lentävät lintuna yli areenan ja kukistavat leikiten pahan voimat, jotka uhkaavat kansaa, tuota paljon kärsinyttä ja kaikkensa uhrannutta joukkoa?

No totta kai. Ideaalinen sankarin työkenttä olisi aina taistelu ylivoimaista vihollista vastaan. Vain sellaisen voittaminen on itse asiassa supermiehen arvoista. Tilaisuuksia sellaiseen voidaankin tarjota aina, vaikka olisi kyseessä vain kääpiön ja jättiläisen kamppailu: pahan voimat saattavat aina olla jossakin kohtaa pirullisen ylivoimaisia ja niiden tuhoaminen saattaa olla erittäin ansiokasta.

Kun talvisota syttyi, sekin oli hyökkääjän puolelta erikoisoperaatio. Mistään hyökkäyksestä tai edes sodasta ei virallisesti ollut kysymys eikä voinutkaan olla, sillä loistava, voittamaton puna-armeija antoi vain pyydettyä apuaan Suoman kansanhallitukselle. Tämän nykyisen operaation käsikirjoitus muistuttaa hätkähdyttävästi kaikissa olennaisissa kohdissa talvisodan lavastusta.

Jälkimmäisestä kiinnostuneita kehotan lukemaan asiasta tarkemmin kirjastani Marssi Helsinkiin. Suomen talvisota neuvostolehdistössä. Tammi 1990, 149 s. Yksityiskohtaisen kuvan koko asiasta saa myös Jevgeni Balašovin maanmainioilta nettisivuilta. Mainittakoon, että Stalinin arkisto paljastaa diktattorin henkilökohtaisesti puuttuneen päivittäin siihen, miten operaatiosta tiedotettiin. Operaatio oli hänelle erittäin tärkeä ja sen täydellinen romahdus oli varmasti hänen elämänsä suurin, etten sanoisi erikoisin nolaus ja nöyryytys.

Kuten erikoisosastojen mielipidetarkkailuraportit osoittavat, myös talvisodan aikana oli aina jonkin verran miehiä, joihin puolueen määräämä virallinen kuva tapahtumista ei uponnut. Salaa tai puolijulkisesti he kertoivat näkemyksistään ja saivat useassa patauksessa myös ikävät seuraukset kantaakseen.

Nykyisessä tilanteessa voimme olla varmoja siitä, että kriittisiä ääniä Venäjällä on -ainakin erikoisjoukkojen ulkopuolella- vielä enemmän, mutta sattuneesta syystä me emme saa niitä kuullaksemme -vielä.

Sen sijaan valtion totalitaarinen propagandakoneisto vyöryttää nyt, kuten talvisodankin aikana päivästä päivään kansalle kuvaa ukrainalaisten fasistien järjettömistä julmuuksista ja russofobiasta, joka itse asiassa on vain eläimellistä vihaa ilman mitään asiallista aihetta. Venäjällä tämä rummutus on kestänyt jo kahdeksan vuotta.

Hyvin monet tätä informaatiopäästöä vuodesta toiseen nauttineet henkilöt uskovat vuorenvarmasti asiansa oikeutukseen ja kaikki vähänkin keskimääräistä tyhmemmät nielevät vielä myös Putinin vakuutukset siitä, että Venäjän oli pakko viimein reagoida eksistentiaaliseen uhkaan, jonka ulkomaat ja niiden erikoispalvelut olivat Ukrainan luoneet. Venäjä on vain  ja ainoastaan uhri, mutta on nyt noussut oikeudenmukaisuuden sankarina.

Kriittisellä ajattelulla ei nyt ole Venäjällä kovinkaan paljon sijaa. Sen näyttävät osoittavan myös mielipidemittaukset. Valtiollisen VTsIOM:in mukaan Putinin politiikkaa Ukrainassa olisi kannattanut peräti 68 prosenttia.

Pidän tätä tulosta epäuskottavana ja manipuloituna, mutta näyttää kyllä siltä, että ainakin puolet venäläisistä on ollut presidenttinsä kannalla vielä siinä vaiheessa, kun kuolonuhreja oli vain vähän eikä niitä Venäjän puolelta tunnustettu lainkaan. Myös Levada-keskuksen mukaan Putinin kannatus oli tuolloin korkea ja nousi noin 70 prosenttiin. Tilanteen eskaloituessa, ennen hyökkäystä, tulos sen kuin parani.

Ikävä sanoa, mutta diktaattorin nöyryyttäminen voi tapahtua vain viattomien uhrien kustannuksella. Talvisodassa niiden määrä kasvoi huikeisiin lukemiin ja nytkin puhumme jo tuhansista kaatuneista ja vammautuneista.

Talvisodan paradoksaalinen päättymisen ennen mahtipontisesti julistettujen päämäärien saavuttamista teki mahdolliseksi suurpoliittinen tilanne. Vastaavaa ihmettä Ukrainalle on vaikea kuvitella. Sen sijaan supermiehen laakerit ovat Putinilta jo kuihtuneet ja on varmaa, ettei häntä koskaan ole vihattu yhtä paljon kuin nyt.

Mutta miten tällaisesta tyrannista päästäisiin eroon? Machiavelli, joka oli tarkastellut kysymystä antiikin ja oman aikansa esimerkkien valossa, totesi lakonisesti vain, että tyrannian korjaaminen vaatii aina rautaa (https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=machiavelli ).

Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei kannata olla liian optimistinen. Pitkäänpä täällä maan päällä eli Hitlerkin ja vielä pitempään Stalin.

 

 

30 kommenttia:

 1. Tiedämme kaiken mikä sitoo meidät tähän suureen eurooppalaiseen kansaan, joka on Venäjän kansa, joka uhrasi niin paljon toisen maailmansodan aikana pelastaakseen Euroopan kuilusta. Seisomme kaikkien niiden venäläisten rinnalla, jotka kieltäytymällä käymästä arvotonta sotaa nimissään, heillä on henki, vastuu ja rohkeus puolustaa rauhaa mikä tekee sen tunnetuksi Venäjällä ja muualla.

  VastaaPoista
 2. Kenraali George Patton totesi heti sodan jälkeen 1945: "Olemme sotineet väärää vihollista vastaan".

  Winston Churchill puolestaan totesi hieman myöhemmin: "Taisimme teurastaa väärän sian". ("We have slaughtered wrong pig")

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon liittyen olen aina miettinyt, miksei USA - semmin kun se niin paha - ei käyttänyt hyväkseen ydinasemonopolia, joka sillä oli 1945-49. Hyvä syitä olisi kyllä ollut (Berliinin saarto, Korean sota, Puola jne). Ei olisi tullut kylmää sotaa.

   Poista
 3. Niin kauan kuin muistan olen ollut Naton kannalla, mutta nyt kun katselen ketkä kaikki ja millä innolla ovat siirtyneet samalle kannalle alan epäröimään.

  Sano kenen kanssa seurustelet, niin minä sanon millainen olet. Vanha totuus ja nyt kun tiedämme, että suurten natomaiden johdossa on selkeitä fasisteja, niin kuin Trudeau ja Macron tai kasan päällimmäisenä globalistien sätkynukke Biden, niin voi olla, että liittyminen veisi ojasta allikkoon. Toisaalta seuraavissa Amerikan vaaleissa komento muuttuu ja Nato voi palata enemmän pelkästään sotilasliitoksi, jolloin meillä ei ole muuta ongelmaa, kuin kestää karhun ärhentely ja jonkinasteinen kiusanteko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukraina ei ole Natomaa ,mutta kuoleman vaarassa ottaa tietenkin tukea ja apua mistä saa .Ottihan Suomikin Hitleriltä aivan konkreettista apua. Jos Putin hyökkää Suomeen ja länsi ilmaisee myötätuntonsa , niin onko silloinkin oleellista lännen vastenmieliset johtajat ja ilmiöt.

   Poista
  2. Meg. No jaa, eikös kolerakin ole vähemmän tappava kuin rutto. Aina pitää valita pienempi paha, jos parasta ei ole tarjolla.

   Poista
  3. "selkeitä fasisteja, niin kuin Trudeau ja Macron"

   Ai nämäkö ovat Putinia suurempia fasisteja. Eipä osaa sanoa pitäisikö kehottaa hakeutumista mielenterveyspalveluja vai muuttamista Venäjälle.

   Poista
  4. Tienne mikä sitten olisi se oikea ratkaisu?
   Mutta valtiollisesti itse kyllä kieltäytynen Nato optiosta. (Enempi pitänen yhtenä rahareikänä taas mitä pitäisi jonkun mielestä tukea, eiköhän sielä jossain pitäisi ottaa hattu kauniiseen käteen ja aikuistua, sen sijaan että levitellään aseita. Tiennen että toive ajattelua, mutta saaneehan sitä toiveita olla). Vaikka sitä sitten kansa kuihtuisi yms. Mutta moraali ei anna ajatella että siirtäisi sen ajattelun paikkaan x ja toimisi sen mukaan. Plus ne päätökset mitä nyt kirjallisesti tehdään ei välttämättä konkreettisesti kosketa itseä, mutta ymmärtänen että ne todennäköisesti tulevat koskettamaan lapsia. He kumminkin ovat se asia mitä yhteiskunnan tulisi suojella (sama se minkä värinen tai millainen vaatetus, lapsi on ain lapsi eikä ymmärrä asioiden syy-seurauksia kuten aikuinen (todennäköisesti vähemmän jos ei ole koulutettu), aikuinen taas saanee tuomion muulta yhteiskunnalta).

   Poista
 4. Olikohan se kovasti suosittu tv-sarja Neuvostoliitossa jokin vittujen kevään 17 hetkeä. Siinäkin taisi olla jokin erikoismies natsien päämajassa. Se oli ihan hyvä sarja, jos katsoi tiettyjen lasien läpi. Löytyisiköhän sitä mistään arkistoista, youtubesta jne. ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. YLE Teema esitti joku vuosi sitten.

   Poista
  2. Löytyi ainakin jossain vaiheessa Youtubesta, mutta nykykatsojalle kerronta saattaa olla liian verkkaista.

   Poista
  3. Tästä voi alkaa katsomaan englanninkielisellä tekstityksellä. https://www.youtube.com/watch?v=WZhgXs_iFRs&t=947s

   Kyseessä siis 12-osainen neuvostoliittolainen sarja Kevään 17 hetkeä, joka oli aikanaan erittäin suosittu itänaapurissa ja sarjaa näytettiin täälläkin.

   Poista
 5. "erikoismiehet (supermiehet?) erikoispalveluissaan (spetsslužba) siis vetoavat, sanoisinpa, tiettyyn lapselliseen psyykeen, joka haluaisi nähdä maailmassa voittamattomia supersankareita,"

  Loistava kuvaus tuosta psyykkistä on Solzenitsynin Vankileirien saariston I osan luku Siniset. Siinä todettiin, että taivaskin on sininen noiden erikoisosastojen miesten kunniaksi.

  Kuvaavaa on, että Putinin suosikkia ohjelma oli Kevään 17 hetkeä, joka kuvaa natsin-Saksan ylimpien kerroksiin SS-upseerina soluttautuu sen NKVD-miehen toimintaa erillisrauhan Saksan ja USA:n välillä estämiseksi. Kuka sanokaakaan, etteivät nuoruuden unelmat voi täyttyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ""erikoismiehet (supermiehet?) erikoispalveluissaan (spetsslužba) siis vetoavat, sanoisinpa, tiettyyn lapselliseen psyykeen, joka haluaisi nähdä maailmassa voittamattomia supersankareita,""

   Kuulostaa ihan James Bondilta kun kaik on hajotettu brittihovin nimiin mutta päivä pelastettu ja Bondi tietysti selviytyy aina.

   Joitain vuosia takaperin netissä pyöri yksi hauska video missä musta mies (en tiedä oliko hän stand up koomikko, joitain muitakin vitsejä videolla oli?) sanoi että ajatelkaa musta James Bond ja tuumasi että ei, se ei vain toimi.
   En kyllä tiedä toimisiko se, ehkä yhtä hyvin kuin Bondi homoseksuaalina mitä markkinat on väläytelleet. Että katsojat saattaisi muuttua.

   Poista
 6. Mitä suttuisemmasta alitajunasta vallan legitimaatio nousee, ja mitä hirveämmin se tarvitsee ylevöittämistä tullakseen yleisesti hyväksytyksi, sitä hienompia termejä sen primitiivisen alkulaadun peittämiseksi tarvitaan.

  Ja, kyllä, alitajunta on kollektiivinen ilmiö, koska ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti laumaeläin.

  Erikoisosaaminen kukkii muillakin aloilla eikä vain militariassa. Asiantuntijat ylenevät erikoisasiantuntijoiksi, toimittajat erikoistoimittajiksi. Esimerkiksi YLE:n MOT-toimitus on suora jälkeläinen sille Erikoistoimitukselle, jonka Reino Paasilinna perusti uraansa aloittaessaan.

  Ylevöittäminen on itse asiassa mitä perustavimmanlaatuisin psyykentoiminto. Yliyleistävät yleiskäsitteet ovat erityiskyvykkäitä nimenomaan ylevöittämisen tarpeisiin. On ehkä vähän vaikea ymmärtää, miksi Putinin sotaretken perustelut ovat samaa sukua kuin länsimaisissa yliopistoissa muotiin tullut wokeltaminen -- mutta nimenomaan niin se on.

  Hitleri oli ehkä toistaiseksi ihmiskunnan historian hurjin wokeltaja. Hän oli todellinen uhriajattelun ylevöittäjä, joka omasta psyykkisestä rujoudestaan onnistui uhrirooleihin narsistisesti samaistumalla tekemään marttyyriuden ikonin, joka on voimaannuttavinta ja suuren yleisen keskuudessa sympaattisinta ja suurinta suosiota antavaa mitä ikinä mikään alitajuntainen aines olla voi.

  Tarvittaisiin psykohistoriaa...

  VastaaPoista
 7. Miksei rauhaan pakottaminen kelpaa, sehän on läntinen innovaatio? Ai niin, juuri siksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi, että Venäjä ei ole mikään Serbian kaltainan pienvaltio vaan suurvalta.

   Toki voidaan lentokielto alue julistaa ja lähettää vaikka Puolasta hävittäjiä venäläisten koneiden kimppuun. Mitä sitten tehdään jos Venäjä vastaa ampumalla muutaman ohjuksen Puolassa sijaitseviin tukikohtiin? Kiihdytetään toimenpiteitä ja ryhdytään sodan osapuoliksi.

   Machiavelli aikoinaan totesi "Sodan voi aloittaa kun haluaa, mutta sitä ei voi lopettaa kun haluaa."

   Poista
  2. Meitä näyttää olevan kaksi eri markusta ainakin täällä kommentoimassa.

   Poista
 8. Kun nyt katsoo suomalaista maskinaamaa joita on edelleen enemmistö kansasta, niin voiko venäläisiä osoittaa sormella propagandan uskomisesta? Taitaa olla yleismaailmallinen piirre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin että siinä on jokin yhteneväinen piirre?

   Aasiassahan tuo on käsittääkseni ollut pidempään käytössä kun kaupunkiasuminen haastavaa ilmansaasteiden johdosta.

   Tosin löysin joskus artikkelin missä kerrottiin briteissä purkitettavan ilmaa ja kuskaavat niitä sitten Aasiaan. Jäin miettimään että ihminen on vain idiootti, mitään uutta taivaan alla. Ja syy tietenkin on suomalaisen, mitään järjellistä perusteluahan sille ei ole eikä todennäköisesti voida näyttääkkään, mutta kunhan joku syyllinen löytyy. Ja siinä myö taidettu loistaa ain, hyviä syntipukkeja milloin millekkin.

   Poista
 9. Tämä tuli U.S News And World Reportin päätoimittaja David Lawrencen kynästä noin 55 vuotta sitten:

  "Se mitä USA tekee Vietnamissa on aikamme huomattavin osoitus ihmisrakkaudesta joka leviää kansojen keskuudessa."

  Ihmeellinen on tämä usko oman voimankäytön oikeudellisuuteen mutta tässähän mennäänkin reaalipolitiikan alueelle, hyvin huonosti nykyisin ymmärretty elämän alue.

  VastaaPoista
 10. 70% on hyvää suomalaista tasoa. Blogisti voisi juhlallisesti lahjoittaa Hänelle arvonimet Historioitsija ilman rajoja, ja Filosofi ilman rajoja sekä Valtiofilosofi.

  VastaaPoista
 11. Mutta onko Putinilla varaa hävitä Ukrainassa? Jos nämä Venäjän keskushallinnon erikoisjoukot pakoitetaan vetäytymään, niin koko "kansojen meri" saattaa joutua käymistilaan - ensinnä Kaukasuksella. Putin ei siis enää taistele vain Naton etupiiriä vastaan vaan myös pitääkseen federaationsa kasassa, ja sen edestä hän valmis laittamaan koko itäisen Ukrainan täysin maan tasalle.

  VastaaPoista
 12. Erikoisoluet ymmärtänen että niitä olisi teetetty jotenkin pienempi määrä tai jotain vastaavaa.
  Riippuen tietysti panimosta. Sitten jos siihen ottaa ulkomaantuonnin niin markkinointi niin häirinne, jos ei osanne kieltä, kurkannee hintaa.

  Erikoisvehnäjauhoissa taas jauhojen rakenteissa on eroa (joku jauhatus sopii paremmin leivälle, kun taas kakkuihin ja konditoriatuotteisiin jokin toinen (sitä joskus pohtinut mikä tuo määrä on mitä myyvät ulkomaille viljaa, ruis ei kait ole niin suosittua ulkomailla?) (opiskeluajoista muistanen että etelän maista kuulemma ain ihmettelivät Suomessa tapaa laittaa wienertaikinan jauhot pakkaseen, itse en ole niin tuota työstänyt kun useimmiten tehtaat tuottavat (alueella millä itse asun) ja se rasvan kaulitseminen taikinaan ilman konetta olisi työlästä), mutta itsekkään ain huomaa eroa. (Vaikka työkseni leivon). Eikä sillä tavalliselle käyttäjälle ole merkitystä. Jos se toimii kuten pitää on se sitten vehnäjauho nimikkeellä tai erikoisvehnäjauho, eli tulee toivottu lopputulos niin silloin se on oikea. Ruokaa tuo nyt vain on, pitänen kemiana että jotain siitä pitää ymmärtää. Mutta jos mokaa niin ei kaatane maailmaa. (Kaveri kertoi joskus että maailman vanhin resepti oli oluesta. Siinä kulttuurissa jos oluenpanija pilasi mäskin niin hänet hukutettiin siihen).
  Ja on tullut naureskeltua tuota 4 kauran leipää. Kauraahan on tasan se yksi käsittääkseni. Mutta vissiin eri kauran osista tai vastaavaa mistä nimi. 4 viljan vielä ymmärsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksassa natsejen aikaan tuli voimaan DIN 10355, joka määrittelee eri jauhot ja -tyypit. https://www.cooksinfo.com/german-flours

   Olennainen osa normia on tuhkaksi polttaminen, jossa natsejen ammattitaito tuli hyödynnettyä.

   Poista
 13. Erikoisoperaatio on sikäli mukavampi vaihtoehto, että Putin ei sillä perusteella voi ihan helposti määrätä reserviläisiä aseisiin. Tätä on kuitenkin helppo kiertää, kun antaa Lukashenkan ja Kadyrovin lähettää tykinruuan täydennystä.

  Paineita asian muuttamiseksi alkaa kasaantua. Erikoisoperaatio ei saisi kestää kovin kauaa. Tosin onhan meillä esimerkkeinä venähtäneet operaatiot Tshetsheniassa ja Afganistanissa.

  On myös tavallaan vähän noloa Venäjälle selittää suorittavansa erikoisoperaatiota, kun vastapuoli julistaa käyvänsä suurta isänmaallista sotaa.

  VastaaPoista
 14. Ehkä meidänkin pitää valita koomikko presidentiksi? Näköjään on onnistuttu karkeasti pilailemaan naapurin kustannuksella, kuten aamun italialainen lehti kertoo:

  ”Minun on puhuttava Putinin kanssa, koska se on ainoa tapa lopettaa tämä sota”, sanoi Ukrainan presidentti ja vakuutti itselleen olevansa ”avoin” ja ”valmis käsittelemään kaikki asiat”. ”Istu kanssani neuvottelemaan, mutta ei 30 metrin päähän”, oli Venäjän johtajalle osoitettu vetoomus, joka muistutti Putinin tapaamisista Macronin ja Scholzin kanssa entisen koomikon provokatiivisella välähdyksellä. ”En pure. Mitä sinä pelkäät?”, lisäsi Ukrainan presidentti.”

  Mutta toisaalta, eivätkö nykyisen suhteet entiseen puolueeseensa ja kulloiseenkin pääministeriin olekin olleet lähinnä tv:n Kummeli-tasoa?

  VastaaPoista
 15. Perussuomalaiset saivat johtoonsa yliopistolta "Riikan joka ei anna purra".

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.