sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Tosiasiat joudutaan aina joskus tunnustamaan.

 

Voittoisia pikku operaatioita

 

Kuten tunnettua, Venäjä ryhtyi aikoinaan sotaan Japania vastaan varsin ylimielisissä tunnelmissa: nuo keltanaamaiset makakit lakaistaisiin hatulla pois valkoisen tsaarin sotilaiden tieltä. Sisäministeri Plehwe arvioi, että voittoisa pikku sota olisikin parasta lääkettä hallitsijahuoneen arvovallan nostamiseksi ja koko maan mielialojen tervehdyttämiseksi.

Kun Japani sitten saavuttikin murskavoiton ja peräti kaikkein uusinta teknologiaa edustavassa merisodassa, oli sokki Venäjälle ja vähän muillekin. Vallankumoushan siitä tuli, vaikka se sitten jäikin puolitiehen.

Japanin-sotaa toki nimitettiin sodaksi eikä erikoisoperaatioksi. Valtavat armeijat mobilisoitiin ja jopa Itämeren laivasto, keisarikunnan ylpeys heitettiin peliin, jossa sitten kärsittiin hirvittävän nolo ja vastaansanomaton tappio. Se ei jäänyt viimeiseksi Venäjän historiassa.

Nyt suuren johtajan roolin omaksunut V.V.Putin on ilmoittanut, ettei tällä kerralla, kun ollaan liikkeellä tuolla Ukrainan suunnalla, käydäkään sotaa, vaan suoritetaan ns. erikoisoperaato, mikä ei ole oikeastaan lainkaan sotilaallinen, vaan sen sijaan salaisen poliisin toimenkuvaan kuuluva termi.

 Sodan -tarkoita erikoisoperaation- vakuutta Johtaja sujuvan täsmälleen piirustusten mukaan. Eihän tässä nyt siis kukaan kuvitellutkaan, että homma hoidettaisiin yhtäkkisellä keikauksella ja lähes olemattomilla kuolonuhreilla. Mitä vielä. Kaupunkien tuhoaminen ja tuhansien ja taas tuhansien ihmisten tappaminen ja vammauttaminen onkin siis mitä huolellisimmin suunniteltua ja loppuu sitten, kun suunnitelma on saatu täyteen. Vai kuinkas muuten me oikein voisimme ymmärtää nuo suuren johtajan puheet?

Jo nyt voidaan sanoa, että se, mistä piti tulla Putinin uran komea huipentuma, tuli hänen elämänsä suurin nolaus. Se tuhoaa loputkin siitä myönteisestä, mitä hän parin vuosikymmenen mittaan oli pystynyt rakentamaan. Sillä olihan hänellä toki niitä ansioitakin. Niitä oli myös Hitlerillä, joka niin ikään nautti valtavaa kansansuosiota.

Hitleriä ja siinä samalla Saksan kansaa nöyryytettiin sitten perusteellisesti, mutta se tapahtui vasta sodan loputtua. Ehdottoman antautumisen jälkeen koko kansallissosialismin korskeudesta ei ollut enää mitään jäljellä. Mutta se vaati kymmenien miljoonien ihmisten uhraamista.

Kilpaileva diktaattori Stalin sen sijaan nolattiin perusteellisesti jo talvisodassa. Tilanne muistutti suuresti Putinin kohtaloa tässä nykyisessä hm. -operaatiossa.

Myöskään talvisota ei Neuvostoliiton virallisen tulkinnan mukaan ollut mikään sota. Suomen kanssa -jota edusti kansanjoukkojen kärjessä vallan ottanut Kansanhallitus- Neuvostoliitolla oli mitä parhaimmat suhteet. 2.12.1939 solmitun avunanto- ja ystävyssopimuksen (AY-sopimus) mukaisesti loistava, voittamaton puna-armeija auttoi kansanhallituksen kansanarmeijaa kukistamaan ne valkokaartilaisjoukkiot, jotka yhä herättivät maassa kauhua ja terrorisoivat työtätekevää kansaa.

Sodasta puhuminen olisi ollut naurettavaa myös sillä perusteella, ettei Neuvostoliitto suinkaan käyttänyt valtavaa sotilaallista voimaansa ryöstääkseen Suomelta alueita, vaan oli päinvastoin 2.12.39 sopimuksella lahjoittanut sille valtavan maa-alueen Itä-Karjalasta ja siten lisännyt maan pinta-alaa noin kolmanneksella. Sopimus oli jo astunut voimaan, joten kyseessä ei ollut mikään tyhjä lupaus. Mikä kapitalistinen maa olisi voinut tehdä samoin?

Niin sanottu Rytin ja Tannerin hallitus ei näissä oloissa siis ollut eikä voinutkaan olla Moskovalla mikään neuvottelukumppani eikä sen kanssa olisi rauhaa edes voitu tehdä, kun ei kerran ollut sotaakaan. Joka tapauksessa niiden herrojen ääntä ei enää kuunneltu eikä heidän kanssaan neuvoteltu mistään, sillä eihän heillä ollut mitään mandaattiakaan. Tämä oli se ylivoiman korkeudesta saneltu tilanne, jossa Suomi joutui taistelemaan.

Kun tuo aikansa erikoisoperaatio sitten venymistään venyi ja Neuvostoliito ensin erotettiin Kansainliitosta ja sen jälkeen vielä menetti maineestaan sen, mikä oli menetettävissä, kypsyivät mielialat Kremlissä kohti tosiasioiden tunnustamista.

Suhteen länsivaltoihin olivat katkeamispisteessä ja vaara joutumisesta niiden sotatoimien kohteeksi oli Neuvostoliitolle jo todellinen helmikuussa 1940, mikä johti kuin johtikin siihen, että Ryti-Tannerin hallituksen kanssa solmittiin rauha, ihan vanhanaikainen rauha.

Rauhan vanhanaikaisuus näkyi siinäkin, ettei hävinneelle osapuolelle enää lahjoitettu mitään, vaan sen sijaan riistettiin siltä suuri maa-alue. Kuten Molotov puheessaan kertoi, tämä oli välttämätöntä siksi, että Suomen koko vihamielisyys oli käynyt taistelujen kestäessä ilmi. Sitä paitsi taistelut oli käyty ilman Neuvostoliiton syytä -eihän tuo hyvä naapuri ketään taistelemaan käskenyt, päin vastoin.

Puna-armeijalle, joka oli maailman vahvimmin aseistettu armeija, tuotetut tappiot olivat sensaatiomaisen suuret ja niinpä Molotov puheessaan leikkasi ne vapaalla kädellä monin verroin pienemmiksi ja väitti samaan hengenvetoon, että Suomella ne olivat paljon suuremmat.

Hirvittävä nolaus tuo sota ja sen päättänyt rauha joka tapauksessa olivat koko Neuvostoliiton arvoallalle, sillä se oli hehkuttanut omaa lavastustaan valtavalla budjetilla niin koti- kuin ulkomailla. Älymystön huippukerros niin Neuvostoliitossa kuin ulkomailla oli mobilisoitu taistelemaan Kuusisen hallituksen puolesta. Amerikansuomalaisillakin olin tässä merkittävä rooli.

Tiedämme hyvin, mitkä tekijät lopuöta vaikuttivat siihen, että Stalin otti sen uskomattoman askeleen, mitä rauah solmiminen Rytin-Tannerin hallituksen kanssa merkitsi. Ei siitä sen enempää. Tässä on nyt olennaista se täydellinen kasvojen menetys, joka tapahtui sekä kotimaassa että ulkomailla. Kotimaisista reaktioista kertovia NKVD:n mielipideraportteja on julkaistu ja niihin voi tutustua vaikkapa teoksesta Tuntematon talvisota.

Sodalta se konflikti siis noin jälkikäteen arvioituna joka tapauksessa kovasti näytti ja karun todellisuuden pehmentämiseksi maailmalle täytyi kertoa puna-armeijan ennennäkemättömistä urotöistä: ensi kertaa maailmanhistoriassa oli läpäisty nykyaikainen linnoituslinja: Mannerheim-linja tai Mannerheimin-Kirken linja, kuten sitä myös nimitettiin.

Armeijassa tiedettiin paremmin, miten kurjaa menestys oli ollut, eikä Stalinin talvisodan kritiikkiseminaarissa tarvinnut salata tosiasioita (ks. Puna-armeija Stalinin tentissä).

Omasta erehtymättömyydestään diktaattori ei sentään tinkinyt. Puheessaan hän kysyi retorisesti, oliko oikein hyökätä Suomeen juuri nyt ja vastasi, että oli. Juuri nyt suurvallat olivat toistensa kurkussa kiinni ja seuraava tilaisuus olisi tullut ehkä vasta kymmenien vuosien kuluttua…

Myös hyökkääminen (niin, se oli sota ja Neuvostoliitto oli hyökkääjä, miksi teeskennellä selvissä asioissa) talvella oli hyvin perusteltua. Johtajan suurella viisaudella suoritetun operaation menestyksetkin olivat hyvät. Pietari Suuri ja Elisabeth olivat myös saaneet Suomea vain palan kerrallaan ja sitä paitsi pitkäaikaisella sodalla…

Kaikki oli siis mennyt hienosti, sikäli kuin asia koski Johtajan nerokkaita aivoituksia. Se, että upseerit ja rivimiehetkin olivat toimineet usein surkeasti, oli toinen asia ja täytyi nyt korjata. Mutta nämä ovat jo vanhoja asioita.

Nyt Putin on joutunut samanlaiseen selittelijän rooliin ja vakuutta absurdisti tehneensä kaiken oikein. Erikoisoperaatio oli pakko käynnistää juuri nyt, eikä joskus toiste, vaikka sen syyt eli venäläisten kansanmurha oli jatkunut jo kahdeksan vuotta.

Miten se oli ollut mahdollista, kun Itä-Ukrainassa sentään valtaa pitivät Moskovan hanslankarit, on asia, jota ei vaivauduta selittämään enempää kuin sitäkään, etteivät kansainväliset tarkkailijat tunteneet koko asiaa. Jotkut perusasiat on vain omaksuttava uskolla, muuten ei tule mistään mitään.

Ehkäpä voimme joka tapauksessa hyväksyä sen, että Putin tunsi olevansa samanlaisessa tilanteessa kuin Stalin aikoinaan. Ajankohta näytti hyvältä kappauksen toimeenpanemiseen. Kymmenien vuosien kuluttua Ukrainan liittäminen Venäläiseen maailmaan olisi saattanut olla mahdotonta ja itse asiassa se olisi voinut tulla mahdottomaksi jo hyvinkin pian EU- ja NATO-jäsenyyden myötä.

Putinin puheista voi nimittäin joka tapauksessa nähdä, että hän pitää Ukrainaa Venäjän osana ja haluaa ehdottomasti saada sen osaksi imperiumia. Venäjän hän kertoo olevan joka tapauksessa imperiumi ja Ukrainahan kieltämättä on yksi sen vanhoja perusosia.

Voittoisa pikku sota on yleensä takuuvarma keino saada kansa ryhmittymään johtajansa ympärille. Japanin sodan tapauksessa koettiin katkera takaisku eikä talvisotakaan toiminut lainkaan tarkoitetulla tavalla.

Vaikka Ukrainan sota on jo paljastanut olevansa sota eikä mikään erikoisoperaatio, näyttää se ainakin toistaiseksi vain lisänneen Johtajan kanansuosiota ja synnyttäneet suoranaista hurmosta, jota voitaneen verrata siihen, mitä koettiin natsi-Saksassa kun uutiset ensimmäisistä voitoista tavoittivat kansanjoukot.

Mutta tämä on vasta alkua. Itse Putin on varoittanut, että nurkkaan ahdistettuna rottakin aina hyökkää. Nyt hän on onnistunut saattamaan itsensä ja koko maansa tuollaiset rotan asemaan ja siitä pois pääseminen on kovin vaikeaa.

Historia ja erityisesti Stalinin käytös talvisodassa joka tapauksessa osoittaa, että nimenomaan vallan täyteydestä nauttiva diktaattori saattaa joissakin oloissa kyetä tekemään politiikassaan sellaisen käännöksen, joka demokratian oloissa olisi mahdoton.

Ehkäpä vielä näemme, että Ukrainan tapahtumia ruvetaan Venäjälläkin kutsumaan sodaksi ja tehdään ihan vanhanaikainen rauha, jossa molempien osapuolten suvereenisuus tunnustetaan. Aika näyttää.

 

Tässä vielä toisenlainen formaatti, varmuudeksi:

Puhdistautuminen itikoista (ötököistä)

 

Kuten naapurimaan Johtaja äskettäisessä puheessaan totesi, on kovin luonnollista ja välttämätöntäkin, että kansa puhdistaa itsensä erilaisista kansallispettureista, jotka sylkäistään suusta kuin sinne vahingossa lentäneet ötökät, moška..

Kyseessä on siis puhdistus, jollaisia noina nykyään taas niin maineikkaina Stalinin aikoina myös tehtiin. Yli kaiken oli Neuvostoliiton historiassa tietenkin vuoden 1937 puhdistus, jolloin koko kansa haravoitiin ja sen seassa piileskelevät kaksinaamaiset ja muut petturit likvidoitiin. Likvidoinnissa välineenä oli yksinkertaisesti pistooli/revolveri ja metodina niskalaukaus.

Ei ole liioittelua sanoa, että Venäjällä on nyt jo jonkin aikaa ollut olemassa suoranainen puolivirallinen teoria russofobiasta. Sen syitä ei ole vaivauduttu sen enempää etsimään, se nyt vain on olemassa ja kohdistuu venäläisyyteen sinänsä (ks. tarkemmin kirjaani Ryssäviha, Minerva 2013). Sitä voidaan verrata vaikkapa antisemitismiin. Myös Putin teki hiljattain tämän rinnastuksen

Yllättävää kyllä, tämä moraalinen ja intellektuaalinen synti on sangen laajalle levinnyt myös Venäjän sisällä ja jopa etnisten venäläisten keskuudessa.  Juuri tämä joukko muodostaa sen viidennen kolonnan, josta Putin puhui. Kyseessä ovat Venäjän ja venäläisyyden vastustajat. Putin käyttää termiä kansallispetturi, joka vastannee kutakuinkin vanhaa termiä kansan vihollinen.

Neuvostoaikana olisi puhuttu myös neuvostovastaisista aineksista ja erityisesti Stalinin aikana puolueen yleislinjan vastustajista, mikäli kyseessä olivat korkean tason toimihenkilöt.

Nämä vastustajat toimivat tietenkin salaa, eivätkä aina ja joka päivä harjoittaneet tuholaisuutta, mutta aina he olivat siihen valmiita ja heitä oli pesiytynyt koko yhteiskuntaan ja jopa puolueeseen sen korkeimpia tasoja myöten, totesi itse Stalin vuonna 1937.

Tällä porukalla oli kurjaakin kurjemmat tavoitteet: he yrittivät hajottaa Neuvostoliiton ja myydä sen osat naapurivaltioille ja suurimpana kataluutena kaikista he halusivat palauttaa kapitalismin. Mutta valpas neuvostovalta ehti ensin ja murskasi heidät:

Nämä valkokaartilais-kääpiöt, joiden voimaa saattoi verrata vain pahaisen ötökän (kovzjak) voimaan, luulivat jo olevansa maassa herroja, mutta unohtivat, että neuvostokansan tarvitsi vain liikauttaa sormeaan, ettei heistä jäisi jäljelle mitään. Neuvosto-oikeus tuomitsi buharinilais-trotskilaiset hirviöt kuolemaan ja NKVD pani tuomion täytäntöön.

 

     Täydellisemmin venäjäksi: Эти белогвардейские пигмеи, силу которых можно было бы приравнять всего

лишь силе ничтожной козявки, видимо, считали себя -- для потехи -- хозяевами

страны  и воображали,  что они в  самом деле могут раздавать  и продавать на

сторону Украину, Белоруссию, Приморье.

     Эти  белогвардейские козявки  забыли,  что  хозяином  Советской  страны

является  Советский народ, а господа  рыковы, бухарины,  зиновьевы, каменевы

являются  всего лишь -- временно состоящими на службе у государства, которое

в любую минуту может выкинуть их из своих канцелярий, как ненужный хлам.

     Эти  ничтожные  лакеи  фашистов  забыли, что  стоит  Советскому  народу

шевельнуть пальцем, чтобы от них не осталось и следа.

     Советский суд приговорил бухаринско-троцкистских извергов к расстрелу.

     НКВД привел приговор в исполнение.

    

Näin herttaisesti esitettiin asia kirjassa nimeltä VKP(b):n historia. Lyhyt oppikurssi. Keskuskomitean vahvistama v. 1938. Kyseessä ei ollut mikään tavallinen oppikirja eikä muuten sitä otsikon edellyttämää ”pitkää oppikurssia” koskaan ilmestynytkään…

Kyseessä ei ollut enempää eikä vähempää kuin miljoonapainoksina ilmestynyt uuden neuvostoälymystön käsikirja, jota kaikkien oli metodisesti opiskeltava opintopiireissä. Itse Stalin oli tehnyt paljon työtä tämän kirjan parissa ja osittain sen kirjoittanutkin. Kirjaa voidaan merkitykseltään ja rooliltaan verrata puheenjohtaja Maon ns. punaiseen kirjaan. Jopa sotilaan, jotka heittivät kaiken turhan repuistaan, ottivat tämän kirjan mukaansa talvisodan rintamalle.

Mitä siis oli tehtävä noille iljettäville höntiäisille, jotka toisin kuin eläinkuntaan sijoittuvat kollegansa, vaaransivat koko valtion olemassaolon?

Tällaiselle tuhohyönteisille oli olemassa vain yksi menetelmä: ne oli viimeistä piirtoa myöten juurittava sosialismin maasta, kuten Stalin totesi keskuskomitean täysistunnossa 3.3.1937. Mutta miten tämä asia käytännössä organisoitaisiin ja kaaderit mobilisoitaisiin?

Suuressa puhdistuksessa käytetty mekanismi kannattaa panna merkille. Ei suinkaan riittänyt, että korkea johtoporras jakeli Olympokseltaan käsin ötökkämyrkkyä ja esitti määräyksiä. Koko yhteiskunta oli mobilisoitava, ettei yksikään pääsisi karkuun. Totalitaarisen yhteiskunnan olemukseen kuului jo entuudestaan pyrkimys mobilisoida itse kansa työskentelemään, hm. yhteiseksi hyväksi.

Kuten kulakkien likvidoinnissa kylän köyhät oli mobilisoitu varakkaampia veljiään vastaan lupaamalle heille se omaisuus, jonka karkotetut kulakit jättivät jälkeensä, mobilisoitiin vuonna 1937 paikalliset johtajat kaikissa portaissa taistelemaan esimiehiään vastaan.

Keväällä samana vuonna oli kaikilla tasoilla johtajille itse Stalinin määräyksestä nimitetty varamiehet, jotta nuo edelliset saattaisivat osallistua marxismi-leninismin opiskeluun, kuten asia virallisesti motivoitiin. Varamiehet, johtajien uusi sukupolvi kaikilla tasoilla, oli nyt olemassa ja pian osoittautui, että se oli valmis nousemaan edeltäjiensä paikalle.

Tämä tapahtui antamalla heidät ilmi jostakin. Mistä syytettiin, ei ollut niin tärkeää, ainahan jotakin löytyi, vaikkapa sitten asioita, joita aikoinaan oli nimenomaan käsketty tekemään. Esimerkkinä vaikkapa suomen kielen käyttöön otto Itä-Karjalassa.

 

Nyt alkoi valtava kansanomainen toimeliaisuus. Johtajat vaihtuivat tuhkatiheään kaikissa portaissa ja entiset lensivät historian roskakoriin kuin murskatut ötökät ikään. Aleksandr Zinovjev on liioitellen väittänyt, että kansan tavaton into ilmiantaa toisiaan oli niin ylitsevuotavaa, että vallanpitäjien oli viimein pantava sille stoppi. Koko kansa olisi muuten tappanut itsensä keskinäisessä ilmiantamisen ja kiipimisen orgiassa.

No, tämähän on jo historiaa. Joka tapauksessa meillä on nyt siis taas pian edessä suuri kaaderien puhdistus naapurimaassa. Tulee olemaan kiinnostavaa seurata, miten ötökkäjahti suoritetaan.

On kiinnostavaa katsoa, riittääkö siinä pelkkä kompetenttien elinten suorittama työ, vai mobilisoidaanko itse kansa stalinismin perinteiden mukaisesti toimintaan. Olisiko se edes mahdollista?

Vielä vuosi sitten olisin sanonut, että ei se ole, eihän Venäjä mikään totalitaarinen valtio ole, vaikka autoritaarinen onkin.

Nyt en olisi asiasta enää niin varma. Sodan ja isänmaallisen hurmoksen luoma ilmapiiri muistuttaa kovasti totalitaarista, mutta ehkä se sentään on vain ohimenevä oire maan sairaudesta.

Mutta voivathan taudin yleensä pahentuakin. Venäjä nurkkaan ahdistettuna voi alkaa yhä enemmän käyttäytyä kuin rotta vastaavassa tilanteessa (tämän vertauksen olen lainannut Putinilta). Kukapa tiennee, mitä tässä on edessä. Näyttää ainakin siltä, että Johtajalla on kansan vankka tuki ja epäilemättä kansalla on puhdistusasioissa monenlaista ns. hiljaista tietoa, jota valta saattaisi mielellään hankkia itselleen.

Uusi, puhdistettu ja sataprosenttisesti putinistinen eliitti saattaisi hyvinkin olla asia, josta Suuri Puhdistaja on kiinnostunut.

 


92 kommenttia:

  1. Toivotaan viimeisen kappaleen toteutumista. Esteitä on kaksi:

    - Krimin sekä ei sittenkään ole niin vahva kuin Stalinin kestämään tuollaista lehmän käännöstä

    - Krimin oma psyyke ei ehkä myöskään kestä sitä, asia on liian syvällä siellä ja Utin itse ajautunut rationaalisen päätöksenteon tuolle puolen.

    Tämä on huono uutinen Ukrainan siviileille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt meni ennakoiva syöttö sekaisin. Korjaus:

      Toivotaan viimeisen kappaleen toteutumista. Esteitä on kaksi:

      - Putinin oma asema ei ehkä sittenkään ole niin vahva kuin Stalinin kestämään tuollaista lehmän käännöstä

      - Putinin oma psyyke ei ehkä myöskään kestä sitä, asia on liian syvällä siellä ja Putin itse ajautunut rationaalisen päätöksenteon tuolle puolen.

      Tämä on huono uutinen Ukrainan siviileille.

      Poista
  2. Eihän sotia enää julisteta nykyaikana. Jopa Venäjän kaltaisessa klepto- ja oligarkiassa sodan julistaminen vaatii parlamentaarisen päätöksen, jonka duuma epäilemättä nuijisi läpi. Vietnamissakaan USA ei ollut sodassa vaan se oli "poliisitoimi". Ja kuten muistamme, 2. maailmansodassa Japani julisti sodan USA:lle, mutta viestin dekoodaaminen ja toimittaminen viivästyi Japanin lähetystön takia.

    VastaaPoista
  3. >...diktaattori saattaa joissakin oloissa kyetä tekemään politiikassaan sellaisen käännöksen...

    Mielellämme me suomalaiset näemme, että meidän omat, sankarilliset toimemme olisivat muuttaneet historian kulun. Niin ei kuitenkaan käynyt, ei talvisodassa eikä jatkosodassa. Jatkosodan lopun tapahtumat oli sovittu jo Teheranissa 1943. Pariisin rauhanneuvotteluissa 1947 ei Suomelta kysytty mitään muuta kuin allekirjoitus.

    Churchill, Roosevelt, Stalin Teheranissa; joulukuu 1943:

    Churchill: Ensinnäkin Neuvostoliiton täytyy saada turvalliset pääsytiet Leningradiin. Mielestäni Venäjällä on oikeus saada varmistetuksi asemansa Itämerellä hallitsevana meri- ja ilmamahtina.

    Stalin: Meidän ehtoihimme rauhan aikaansaamiseksi Suomen kanssa kuuluu Neuvostoliiton ja Suomen välisen rauhansopimuksen 1940 palauttaminen voimaan.

    10. 6.1944 kesäkuuta. Stalin ja Yhdysvaltojen suurlähettiläs Averell Harriman:

    Marsalkka Stalinin mukaan Neuvostoliiton suunnitelmissa ei ole tapahtunut muutoksia Suomeen nähden. Hän halusi itsenäisen Suomen. Mutta Suomen linjat olivat 20 kilometrin päässä Leningradista, ja ne on työnnettävä takaisin, jotta kaupungille voidaan antaa turvaa. Mutta Suomen itsenäisyys on säilytettävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin että mihin se talvisota nyt ei Vaikuttanut? Ja mihin ei jatkosota Vaikuttanut? Hehheh.

      Poista
    2. >… Hehheh…

      Professorilla on kivaa. Kiva juttu.

      Talvisota. NL ilmoitti haluavansa Suomen rajan kauemmaksi Pietarista ja lisäksi Hangon tukikohdakseen. Näin tapahtui.

      Jatkosata. NL ilmoitti jo 1943 haluavansa talvisodan rauhansopimuksen voimaan, eli edellä mainitut ehdot. Niin pääpiirteissään tapahtui.

      Mihin nämä sodat siis vaikuttivat? Tarinan mukaan siihen, että NL ei valloittanut Suomea, ja siihenhän tuo Julmuri Stalin pyrki, huolimatta ilmoittamistaan vaatimuksista.

      Mutta pahapa tätä tarinaa on meidän vesittää, muuten olisi ikävä selittää 90 000 miehen tapattamista. Ei nyt viitsitä puhuta Suomen havittelemasta Itä-Karjalasta ja jopa Kuolasta omaa imperiumiaan varten.

      Poista
    3. Kyllä meidän esi- ja isovanhempiemme sankarilliset toimet muuttivat Suomen historian kulkua. Asiaa voi verrata vaikka Baltian maihin, joissa ensin myönnyttiin ja sitten antauduttiin.

      Kannattaa pohtia sitäkin, millainen asema Suomella olisi ollut 1941-1945 natsi-Saksan silmissä Baltiaan rinnastettavana läpikulku-, taistelu- ja riistoalueena. Suomi olisi päässyt siihen todellisen ajopuun rooliin ja halki poikki pinoon.

      Poista
    4. >… Kannattaa pohtia sitäkin, millainen asema Suomella olisi ollut 1941-1945 natsi-Saksan silmissä…

      Missä mielessä meidän kannattaa tätä pohtia? Nimenomaan natsi-Saksan silmissä, kuten vaadit? Tarkenna, ole hyvä.

      Suomihan oli täysillä mukana Saksan maailmanvalloituksessa ja oman imperiuminsa luonnissa.

      Suomen johtavat tiedemiehet kirjoittivat tämän haaveensa perusteluksi kirjan: ”Vainö Auer, Eino Jutikkala, Kustaa Vilkuna: Finnlands Lebensraum” (Suomen elintila), jossa perusteltiin luonnonmaantieteellisin, kansallisin, ym. perustein, miksi Suomen imperiumiin pitää kuuluu Itä-Karjala, Vienanmeri ja Kuolan niemimaa. Tätä teostaan kirjoittajat sitten häpesivät sodan jälkeen, niin kovasti.

      Poista
    5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    6. Kannattaa pohtia nimenomaan siinä mielessä, että suomalaisten toiminnan ansiosta Suomeen alettiin suhtautua varteenotettavana toimijana ja subjektina ensin Saksan taholta ja myöhemmin -tosin liian myöhään- Neuvostoliitonkin taholta. Jos Suomi olisi toiminut kuin Baltian maat, Suomelta olisi kyselty yhtä vähän kuin Saksa ja Britannia kyselivät Norjalta 1940.

      Jos joku luulee, että Kuolan niemimaa, Vienanmeri ja Itä-Karjala olivat pääsyyt jatkosotaan, kannattaa hänen lukea historiankirjat uudelleen vähän monipuolisemmin.

      Poista
    7. >… Kannattaa pohtia sitäkin, millainen asema Suomella olisi ollut 1941-1945 natsi-Saksan silmissä…

      >...Kannattaa pohtia nimenomaan siinä mielessä, että suomalaisten toiminnan ansiosta Suomeen alettiin suhtautua varteenotettavana toimijana ...

      No pohditaan sitten. Ja katsotaan, miten maailma suhtautui ja miten se vaikutti Suomen kohtaloon:

      Churchill Teheranissa; jolukuu 1943:

      ”Tunsin myötätuntoa suomalaisia kohtaan, kun vuonna 1939 syttyi sota Suomen ja Neuvostoliiton välille. Englannissa olivat sympatiat suomalaisten puolella. Kuitenkin kaikki Englannissa kääntyivät Suomea vastaan, kun suomalaiset liittyivät Saksan hyökkäykseen Neuvostoliittoon. Minusta se oli alhaista käytöstä suomalaisten taholta.”

      Poista
    8. "Suomihan oli täysillä mukana Saksan maailmanvalloituksessa ja oman imperiuminsa luonnissa."

      Miksi emme olisi yrittäneet ottaa omaamme korkojen kanssa kun tilaisuus näytti tulleen.

      "Minusta se oli alhaista käytöstä suomalaisten taholta.”

      Sellaisen miehen sanoilla, jonka ainoa silmämääräinen oli brittien oma etu, ei ole minulle mitään moraalisen arvioinnin arvoa. Aloitti sodan Puolan vuoksi ja antoi sen Stalinille lopulta vaihtorahana, romutti samassa yhteydessä koko brittiläisen imperiumin.

      Poista
    9. Stalin tunnetusti vaati kovasanaisesti Britanniaa ja USA:a tuomitsemaan Suomen, koska tiesi sillä olevan merkitystä suomalaisten keskuudessa ja sen mahdollisesti heikentävän taistelutahtoa -Neuvostoliittoa vastaan. Britannia puolestaan tarvitsi neukkujen myötävaikutusta saadakseen sovittua itselleen jalansijan Balkanilla sodan jälkeen.

      Tapahtumat osoittivat, että Britannia ei voinut suojella eikä juuri vahingoittaakaan Suomea. Joko se ei siihen kyennyt tai se ei sitä kiinnostanut.

      Samainen Churchill kirosi Stalinin ja Neuvostoliiton alhaisimpaan paikkaan tultuaan uudelleen pääministeriksi kylmän sodan aikana.

      Vihavainen on täällä ennenkin varoittanut siitä väestä, jonka mielestä Suomella ei ole omaa historiaa; heidän mielestään Suomi on vain osa Churchillin, Stalinin tai jonkun muun historiaa. Alan nyt ymmärtää paremmin, mitä Vihavainen asialla tarkoittaa.

      Poista
    10. … Anonyymi21. maaliskuuta 2022 klo 9.46

      >… Miksi emme olisi yrittäneet ottaa omaamme korkojen kanssa…

      Looginen ja analyyttinen pointti. Tätähän mahtivallat ovat aina tehneet, kautta aikain. Ja oliko Rooman tai Aleksanteri Suuren imperiumit kirous maailmalle? Suomi valitettavasti veikkasi väärin voittajan, mutta ei ollut yksin arvioissaan tuolloin.

      Tämän blogin kirjoituksissa valtaosin kannat perustuvat moralisointiin, etten sanoisi yksisilmäisyyteen ja epäloogisuuteen. Muuten moralisoinnissa ei olisi mitään vikaa, siinäkään.

      Poista
    11. …veikko havu21. maaliskuuta 2022 klo 10.35

      >… Stalin tunnetusti vaati kovasanaisesti Britanniaa ja USA:a tuomitsemaan Suomen…

      Vaati? Kovasanaisesti, niinkö? Itsehän nuo kantansa muodostivat.

      Churchill: En halua mitenkään painostaa venäläisiä ystäviäni Suomen asian vuoksi. Iso-Britannia on katkaissut välinsä suomalaisten kanssa. Me odotamme, että venäläisille suodaan tarpeellinen turvallisuus Suomen vastaisilla rajoillaan, mutta toisaalta pyydämme, että suomalaisten suhteen noudatetaan harkittua kohtuutta.

      >… Suomella ei ole omaa historiaa; heidän mielestään Suomi on vain osa Churchillin, Stalinin tai jonkun muun historiaa.

      Eihän kukaan niin pöljä ole, että kieltäisi Suomen historian. Fiksummat vain ymmärtävät, että suurvallat sanelevat säännöt.

      Poista
    12. Puheet ovat yksi asia ja teot toinen. Miksi vedota joihinkin Churchillin moraalisiin höpötyksiin, jos historiallinen moralisointi ei kiinnosta muutenkaan?

      Kuten edellä totesin, Britannialla ei ollut juuri mitään todellista vaikutusvaltaa Suomen kohdalla kuten ei sillä ollut Puolankaan kohdalla, vaikka muuta luulivat. Muutenkin Britannia oli kolmesta suuresta se heikoin, jonka USA ja NL painostivat hyväksymään esim. Baltian maiden ja Puolan itäosien palauttamisen Neuvostoliitolle.

      Ja kyllä, Neuvostoliitto vaati Britanniaa painostamaan Suomea, koska heitä närkästytti Suomen saama moraalinen tuki esim. onnittelut vanhan valtioalueen takaisinvaltauksen johdosta. Tällähän oli käänteinen moraalinen vaikutus Neuvostoliittoa kohtaan.

      Suomi tosiaan pelasi suurvaltojen säännöillä 1941-1944. Siitä ei ole epäilystäkään. Ei ollut vaihtoehtoja. Aiempi Kansainliitto-politiikka ja siihen yhdistetty pohjoismainen puolueettomuustasapainoilu olivat mahdottomia suurvaltojen puristuksessa.

      Poista
    13. >…veikko havu21. maaliskuuta 2022 klo 12.36

      >…. Miksi vedota joihinkin Churchillin moraalisiin höpötyksiin…

      No kas, kun eivät olleet moraalisia höpötyksiä. Ne olivat kolmen voittajavaltion edustajien suunnitelmia tulevasta rauhasta ja sen ehdoista. Churchillin esitti brittien vaatimuksia hieman eri voimakkuudella: me odotamme… ja me pyydämme.

      Ja holluspokkus, Pariisin rauhaa tehtäessä 1947 Suomelle kerrottiin, että ei sitten kannata aukaista suutaan mistään alueasioista, ne on jo päätetty. Todettiin ohjeeksi, että nimi sopimukseen riittää.

      Poista
  4. Unohdetaan kysymys siitä, että oliko Venäjän hyökkäys väärin. Koko kansainvälinen yhteisöhän on tuominnut sen. Keskitytään sen sijaan kysymykseen, miten konflikteja kannattaisi/pitäisi ratkoa.

    Peloponnesialaissodissa kuvataan tilanne, missä asemiaan menettävä maa tekee ennakoivan hyökkäyksen nousevaan maahan. Eli siis suhteellista statustaan menettävä maa tekee hyökkäyksen viimeisenä keinonaan.

    Jos pitäisi paikkansa, että ihminen/valtio ryhtyy epätoivoisiin tekoihin statustaan menettäessään, niin oliko Venäjää kohdeltu epärealistisesti? Maahan oli 30 viime vuoden aikana menettänyt statustaan enemmän kuin mikään muu maa maailmassa.

    Tottakai oli väärin, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Mutta jos tuo Peloponnesialaissotien opetus pitäisi paikkansa, että statustaan menettäessään otetaan väkivalta käyttöön, niin kohdeltiinko Venäjää epärealistisesti viimeisen 30 vuoden aikana?

    Jos tavoitteenamme olisi konfliktien ehkäisy, niin olisiko pitänyt kysyä eri kysymyksiä? Annettiinko Venäjälle sen mielestä niin onneton tulevaisuuden kuva, että hyökkäys oli jopa ennakoitavissa? Venäjä saattoi kokea, että sen oma talous&demografia ja muut luvut ovat olleet niin suuressa laskussa, että ilman Ukrainaa sillä ei ole tulevaisuuden kuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Euraasian liitto ilman Ukrainaa olisi kuin jakkara ilman jalkaa. Venäjä imperiumina vaatii sen. -Tätä siis kaikki noudattakoot.

      Poista
    2. Hiukan omituista tuo vetoaminen Peloponnesolaissotiin. Jos nyt sivuutetaan se, että aika on toinen ja sotiminen oli silloin suorastaan normaali kanssakäymisen muoto, kun se nyt on tavattoman poikkeuksellista. Mutta itse ajatus siitä, että sotiminen olisi jollain tavoin rationaalinen tai hyväksyttävissä oleva tapa maan statuksen nostamiseksi on kaikkea muuta kuin järkevä. Venäjän tapauksessa se on suorastaan korostetun järjetöntä. Maalla on pinta-alaa, luonnonvaroja ja väestö, josta on löytynyt ja varmasti edelleen löytyy ainakin kohtuullinen määrä lahjakkuutta. Tällaisella maalla on mainiot lähtökohdat statuksensa nostamiseen kehittämällä talouttaan, luonnonvarojensa käyttöä ja jatkojalostusta. Esimerkiksi tästä menetelmästä voi ottaa Kiinan, joka lähti Maon kauden jälkeen uskomattoman paljon alemmalta tasolta. Mutta Venäjä valitsi panostuksen sotimisen valmisteluun talouden kehittämisen asemesta ja sitten sotimiseen, joka on nykyisin uskomattoman kallista ja tuottaa vain raunioita ja vihaisia ihmisiä. Kyllä rattaat pyörivät päässä pahasti väärään suuntaan, jos tuollaisessa politiikassa näkee jotakin järkeä.

      Poista
    3. Ei siinä sodassa "järkeä" ole, vaan pointti on siinä, että tuo sota olisi voitu olla ennakoitavissa. Silloin siihen olisi voinut varautua. Venäläisen johdon primitiivisen reaktion ja ajattelun voi ajatella tuon laskeneen statuksen kautta.

      Ei kai tuo sota ole voinut niin isona yllätyksenä tulla?


      Poista
    4. Ei se välttämättä yllätyksenä tullutkaan. Vaaran merkit olivat näkyvissä useamman vuoden ajan ja oli myös niitä, jotka niistä selvästi varoittivat. Mutta kysymys onkin siitä, miten tuon kehityksen olisi voinut estää ja miten siihen varautua. YK ei ole näissä asioissa yhtään sen tehokkaampi kuin Kansainliitto.

      Poista
    5. Ehkä joku on toivonut sotaa Ukrainan ja Venäjän välillä ja edistänyt asiaa kulisseissa?

      Poista
    6. Täällä "blogosfäärissä" on velvollisuuskin miettiä myös USA:n roolia kun se ei vielä näytä lööppinikkareita kiinnostaneen. Tuskin olivat sodan syy saati oikeitus mutta niistä biolaboratoriosta puhutaan vielä pitkään. Miksi ne olivat siellä? Miten ulkopuolinen tai sisäpuolinenkaan erottaa puolustuksen hyökkäyksestä? Onko "gain of function" groteski eufemismi? Vaikeita kysymyksiä meillekin jotka emme ole Ylen tai Sanoman palkkalistoilla. -jussi n

      Poista
  5. Mielenkiintoista, että tässä kirjoiti vuonna 2018, että Putinin mielestä nyt ollaan käännekohdassa maailmassa. Nyt alettaisiin kuulemma ratkomaan, ketkä tippuvat kelkasta ja ketkä jatkavat. Digitaalinen vallankumous olisi kuulemma ovella :

    https://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/03/putinin-tavoitteet.html

    Onkohan Kremlissä ajateltu myös tuon kannalta hyökkäystä. Että tuonkin aikaikkunan takia hyökkäys olisi tehtävä nopeasti.

    VastaaPoista
  6. Tilanne on nyt siis tämä. Tähän ei ehkä pyritty, mutta tähän vaan tultiin, ja paluuta ei ole. Lisäksi voidaan todeta, että edessä tämä olisi ollut kuitenkin.
    Suomalaisesta keskustelusta voidaan todeta, että sitä ei ole. On vain mölisevä massa, joka näköjään manageriliberalismin parhaiden oppien mukaan "toteuttaa itseään" antamatta minkäänlaisen ummehtuneen itsehillinnän estää ja rajoittaa vapauttaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten niin: kauhistella alastomasta väkivallasta ja turvan hakemista siltä ainoalta taholta, jolta saa oikeita turvatakuita.

      Enemmän minua ihmetyttää erilliset lännenvastaiset nillittäjät.

      Poista
    2. No, tässä on yksi lännen vastainen nillittäjä, haastateltuna yhdysvaltalaisessa ja arvovaltaisena pidetyssä lehdessä:

      https://www.newyorker.com/news/q-and-a/why-john-mearsheimer-blames-the-us-for-the-crisis-in-ukraine

      En ota kantaa Mearsheimerin näkemyksiin, mutta eikö ole ihmeellistä, että juuri Yhdysvalloissa vielä saattaa olla keskustelun tapaista, jopa omaan maahan kriittisesti suhtautuvaa?

      Suomalaisen keskustelun - "sitä ei ole" - Catilina jo tiivistikin.

      Ja kun Suomi ei nyt suoranaisesti ole tällä hetkellä sodassa, voisi erottaa kaksi asiaa: 1) keskustelun tilanteesta ja 2) mahdolliset toteuttettavat ulkopoliittiset ratkaisut.

      Kakkosvaihtoehto, mikä se sitten onkaan, ei edellytä ykkösvaihtoehdon hylkäämistä. Vai onko jokin syvempi logiikka siinä että niin näyttää tapahtuvan?


      Tämä sota on ensimmäinen nettisota - vähän kuin Vietnam oli ensimmäinen televisiosota - ja vaikka olen Internetin aktiivinen käyttäjä, osittain pakostakin, ennestäänkin heiveröinen uskoni netin edes joihinkin myönteisiin vaikutuksiin on rapautumassa.

      Ja kyllä: ohitan nyt lähi-idän sodat.

      Tosiaan: media is message. Kyse on netin koko toimintaperiaatteesta ja vaikutuksesta ns. kollektiiviseen psyykeen.


      Poista
    3. Mölisevä massa muodostamassa ns. keskustelun kautta seuraamuksiltaan vakavaa sotilaallista ja ulkopoliittista ratkaisua, ei kuulosta kovin hyvältä. Joukossa omaa kilpeään kiillottavien tekopyhien moraali ja oikeustaju ei taida antaa kovin lupaavia näkyviä rauhalle, mutta kylläkin sodalle.

      Poista
  7. Toivottavasti EU ja USA vaikuttavat taustalla Ukrainan sodan rauhanneuvotteluihin niin, että syntyy Ukrainan kannalta mahdollisimman oikeudenmukainen rauha. Krim ja kapinallisalueet luultavasti voidaan luovuttaa, mutta Venäjän vaatima kielto tehdä aseyhteistyötä ja liittyä EU:iin tai NATO:iin näyttää kestämättömältä. Venäjälle asetettujen pakotteiden purkaminen pitäisi tietysti sisällyttää sopimukseen myönnytyksenä, josta täytyy suorittaa korvaus Venäjältä Ukrainalle.

    Muuten Ukraina on samassa tilanteessa kuin Suomi 1940: suurvaltasovinisti pakottaa pienemmän kapitulaation tyyppiseen rauhaan, Ukraina katkeroituu, liukuu länteen ja aseistautuu, välit kiristyvät ja Venäjä hyökkää uudelleen.

    VastaaPoista
  8. "Krim ja kapinallisalueet luultavasti voidaan luovuttaa, mutta Venäjän vaatima kielto tehdä aseyhteistyötä ja liittyä EU:iin tai NATO:iin näyttää kestämättömältä."

    Krim ja kansantasavallat eivät ole olleet Ukrainan hallinnassa vuoden 2014 joten eipä niitä voi "antaa". Niiden liittäminen Venäjään de jure kansainvälisen oikeuden silmissä voidaan tietenkin vahvistaa rauhansopimuksella.

    Venäjä ei halua Ukrainaa Naton tai EU:n jäseneksi. Se haluaa pitää Ukrainan omana etupiirinään, josta se hyötyy taloudellisesti ja joka toimiin puskurivyöhykkeenä vihamielisten blokkien välillä.

    Jostain syystä tätä sodan syytä ei haluta ymmärtää, vaan papukaijan lailla toistelllaan mantraa kansojen itsemääräämisoikeudesta.

    "Venäjälle asetettujen pakotteiden purkaminen pitäisi tietysti sisällyttää sopimukseen myönnytyksenä, josta täytyy suorittaa korvaus Venäjältä Ukrainalle."

    Tästä tulee mieleen Tony Halmeen kommentti elokuvasta Ponteroosa.

    "Mikä vitun korvaus!"

    Ukraina ei tiettävästi ole voittanut sotaa, joten se tuskin voi mitään ehtoja mm. sotakorvauksia kenellekkään määrätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Venäjä ei halua Ukrainaa Naton tai EU:n jäseneksi. Se haluaa pitää Ukrainan omana etupiirinään, josta se hyötyy taloudellisesti ja joka toimiin puskurivyöhykkeenä vihamielisten blokkien välillä.Jostain syystä tätä sodan syytä ei haluta ymmärtää, vaan papukaijan lailla toistelllaan mantraa kansojen itsemääräämisoikeudesta."

      Ja sinustako tämä on oikeutettu peruste hyökätä Ukrainaan. Entäs jos Venäjä ei halua Suomeakaan Naton tai EU:n jäseneksi, vaan pitää sen omana etupiirinään. Pitäisikö sekin "ymmärtää". Vai onko niin, että pienillä kansoilla ei olekaan itsemääräysoikeutta?

      Poista
    2. >… Vai onko niin, että pienillä kansoilla ei olekaan itsemääräysoikeutta?...

      Ensimmäinen järkevä kommentti pitkään aikaan! Itsemääräämisoikeus on vain vahvoilla. Muu on utopiaa. Sitä on hyvä pohdiskella takan äärellä ja illan pimentyessä, mutta ei päivänvalossa.

      >… Entäs jos Venäjä ei halua Suomeakaan Naton tai EU:n jäseneksi…

      Suomihan on jo EU:n jäsen, jos et ole huomannut.

      Naton jäsenyys ei kannata. Meillä sen kaikkia puolia ei ole edes ajateltu, on puhuttu vain Naton suojelusta. Kuin hyvä isä lapsiaan suojelisi. Herätkää lapsoset pahaan unennäköön, kuten Waltari sanoi.

      Poista
    3. "Suomihan on jo EU:n jäsen, jos et ole huomannut."

      EU on kumminkin alkujaan kauppaliitto.

      "Se haluaa pitää Ukrainan omana etupiirinään, josta se hyötyy taloudellisesti ja joka toimiin puskurivyöhykkeenä vihamielisten blokkien välillä."

      Jos kyse olisi taloudesta ja blokkina olosta niin todennäköisesti kotimainen tuotanto yleensä lähtenee kasvamaan kun ulkomaantuonti vähenee, nälkä ja toiminta ei lopu vaikka väki enää tee jonkun kanssa vaihtoa. Blokkina taas on mahdotonta kuvitella muita valtioita kuin joitain mitkä on saaria, kuin vaikka britit ja hekin ottanevat vaikutteita muilta, kuin myöskin toiseen suuntaan. Tosin olettaisin syyn liittyvän juurikin kaupankäyntiin.

      Suomalaisena rahvaana taas ole minkäänlaista mielenkiintoa suojella ranskalaisen, saksalaisen, italialaisen (tai vaikka venäläisen) porvarin taloudellisia intressejä. Jos sitten päätynee tilanteeseen missä EU:sta muodostuisi puolustusliitto. Kumminkaan en uskone sen toimivan sinne toiseen suuntaan. Yhteiskunnallisesti kunkin olisi suotavaa osallistua, mutta jollain tasapainolla.

      Poista
    4. Pohdintani koski oikeudenmukaista rauhaa, jollainen tavallisesti on ainoa kestävä rauha. Jos oikeudenmukaisuus ei kiinnosta, kannattaa siirtyä suosiolla venäläisten suurvaltasovinistien ja machiavellistien leiriin.

      USA:n ja EU:n pakotteet luultavasti aiheuttavat Venäjälle suuremman vahingon kuin Ukrainan vastarinta, joten niiden poistamiselle tietenkin kannattaa vaatia vastinetta Ukrainan hyväksi.

      Poista
    5. "Anonyymi20. maaliskuuta 2022 klo 19.21

      Ja sinustako tämä on oikeutettu peruste hyökätä Ukrainaan."

      Tässä oikeian mainio esimerkki siitä miten kieli muokkaa ajattelua!

      Suomessa sana ymmärtää tarkoittaa useimpien ihmisten mielestä sitä, että asian "ymmärtänyt" ihminen myös jotenkin hyväksyy asian. Tuollainen ajattelu on täydellistä heuristista sekoilua. Väännetäänpä esimerkki oikein paksusta rautalangasta. Vankilassa työskentelevän psykologin täytyy käsittää (eli ymmärtää) miten raiskaaja ajattelee ja toimii. Ei ole mahdollista vaikuttaa toisen osapuolen ajatuksiin, jos ei toisen ihmisen korvienvälistä toimintaa käsitä.

      Kumpi parempi vaihtoehto. Se, että käsittää miten kansainvälinen poliitiikka toimii vai se, että tietää miten sen teoriassa pitäisi toimia sopimusten mukaan?

      Jokainen täysijärkinen on varmaan sitä mieltä, että lääkäri tai sijoitussalkkua hoitava pankkiiri kannattaa valita sen mukaan minkälaisia tuloksia he saavat aikaiseksi, eikä sen mukaan pystyvätkö he esittämään erittäin tarkkoja selostuksia säännöistä joiden mukaan heidän pitäisi toimia.

      Suomessa ei haluta kuitenkaan käsittää (ymmärtää) mitä maailmassa tapahtuu vaan jokaisen ml. allekirjoittanut pitäisi esittää oikein kovasti paheksuntaa niitä "sääntöpohjaisen järjestelmän rikkojia" kohtaan.

      No tyhmän eväät syödään ensin...

      Vastaavanlainen "sääntöpohjaisuus ja sopimususko" oli voimissaan Suomessa ennen talvisotaa. Esimerkiksi sotatalouden suunnittelu oli lyöty laimin koska suomalaiset uskottelivat itselleen, että kansainliitto tarjoaa erittäin edullisia lainoja sodan rahoittamiseksi.

      Kaiken kruunasi se, että presidentin olisi pitänyt johtaa ulkopolitiikkaa. Sitä tehtävä johti maanviljelyksen erikoisosaaja Kyösti Kallio, joka ei ikävä kyllä ollut edes kiinnostunut ulkopolitiikasta, eikä oikein edes tainnut ymmärtää kansainvälistä politiikkaa...

      T

      Poista
    6. Veikko hyvä.
      Oikeuden mukaisuus kiinnostanee hyvinkin paljon. Miten se talouden kautta määritellään onkin sitten ihan eri asia.
      Rahan kun ei kuulunekkaan mennä tasan.
      Naisena taas pohtinut tuota tuloeroa ja syntyvyyttä (lähinnä siinä jatkuvuutta, mutta vaatinee poistamaan tunnepuolen jos tahtonee jotenkin sen ymmärtää).
      WHO:llahan on tuo kaunis ajatus suojella naisia ja lapsia. Joskus miettinyt jot suojeleeko se suomalaista naista suomalaiselta mieheltäkin? Jolloin taas kultturituntemus olisi ihan hyvä ymmärtää, lähinnä kun tuo seksuaalinen vetovoima kumminkin on biologista. Jolloin taas päätynyt tilanteeseen miettimään mitä se mies oikein suojelee sodalla? Sehän on naisille ja lapsille kaaos. Siinä ole mitään järkeä eteenkään nykyisessä tilanteessa.

      Poista
    7. Ano 21.3. klo 16.36:

      Osaan kyllä tehdä eron ymmärtämisen ja hyväksymisen välillä. Tulkitsin vain tekstisi "Jostain syystä tätä sodan syytä ei haluta ymmärtää, vaan papukaijan lailla toistelllaan mantraa kansojen itsemääräämisoikeudesta" siten, että siinä oltiin jo siirrytty ymmärryksestä hyväksyntään. Etkä näytä hirveästi arvostavan sääntöpohjaista järjestelmään, joka - jossain määrin - on suojannut pieniä kansoja.

      Poista
    8. "Etkä näytä hirveästi arvostavan sääntöpohjaista järjestelmään, joka - jossain määrin - on suojannut pieniä kansoja."

      Sopimuksia noudatetaan vain jos kaikki osapuolet haluavat kyseisiä sopimuksia noudattaa TAI on olemassa sellainen uskottava ulkopuolinen taho joka pakottaa osapuolet noudattamaan sopimusta.

      Mikä sellainen taho on tässä maailmassa joka pystyisi pakottamaan suurvallat noudattaman sopimuksia? Sellaista tahoa EI ole olemassa! Tästä seuraa se, että kun suurvallan tärkeät intressit ovat uhattuina suurvallat eivät noudata sopimuksia.

      Toisin sanottuna ei ole "sääntöpohjaista järjestelmää". Valtioilla ei ole pysyviä liittolaisia tai edes vihollisia, vaan intressit sanelevat sen miten toimitaan.

      Todellisuudessa "sääntöpohjaisen järjestelmän" sijasta meillä on olemassa "harha sääntöpohjaisesta järjestelmästä". Samaan luritukseen uskoi Suomen poliitinen johto vuonna 1939. Pienvallat ovat kautta aikain uskottelleet, että niillä on "ystäviä" tai "kansainvälisen yhteisön tuki".


      "että siinä oltiin jo siirrytty ymmärryksestä hyväksyntään"

      Kertakaikkisen lapsellista ajattelua. Kannattaa kuivata silmät ja miettiä harhaisten "sääntöjen" sijaan sitä miten valtiot ja valtaryhmät tässä maailmassa toimivat.

      Itse kävin lahjoittamassa ison sotilasrepullisen sotilasvarusteita Ukraina keräykseen. Niillä varustetaan yksi aluepuolustusjoukkojen farkkureserviläinen rintamakelpoiseksi. Eikä hätää minulla itselläni hieno ja ajanmukainen oma taisteluvarustus tilpehööreineen kaapissa.

      Mitä itse olet tehnty?

      Poista
  9. >... ...
    Joutessani kiitä tästä blokista, Vihavainen. Paljon olen saanut uutta tietoa ja ajateltavaa.

    VastaaPoista
  10. Joko oot palauttanut Putlerin ystävyysmitalin
    Heinäluoma heitti omansa roskiin
    Viisi vuotta sitten esitelmöimme yhdessä Vihavaisen kanssa Pietarissa ja silloin (pieruääniä) sattui, että...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pueruäijä poistukoon kylähullujen osastoon. Mitalin olen saanut ansioista enkä lipevyyksistä ja suhtaudun siihen sen mukaisesti

      Poista
    2. En minäkään ansaittuja mitaleja roskiin heittäisi vaan panisin piirongin laatikkoon, vähän niinkuin Mannerheim venäläiset ja myöhemmin saksalaiset. Onpa sitten jälkipolville mukava pohdiskella, että monena mies eläessänsä.

      ( Ja voihan se tulla aika, jolloin ne kaivetaan kaapeista ja aletaan makeasti puhua ystävyydestä...)

      Poista
    3. Mitalin hommasi kollega Andrei Saharov. Putinilla saati hänen porukallaan ei siinä ollut mitään todellista roolia.

      Poista
    4. Lev Skurnik kieltäytyi rautarististä. Olisihan sitä sitten Israelissa saanut selitellä. "Minä vain tottelin käskyjä".

      Poista
    5. "Mitalin hommasi kollega Andrei Saharov. "

      Kyllä tuolta mieheltä saatuna sitä voi ylpeydellä kantaa. Sitä paitsi pakko on tulla aika, jolloin ystävyys palaa. Se on toinen juttu keritäänkö näkemään...

      Poista
  11. Vaan olipa talvisodassa se hyvä puoli, että se armotta paljasti Stalinille, millaisilla savijaloilla suuri puna-armeija seisoi. Pistoolia heiluttava poliittinen komentaja ei siis riittänyt, vaan lisäksi tarvittiin aitoa taktista osaamista. Myös Stalinin ihastelema Suomi-konepistooli koitui myöhemmin monen sakemannin pään menoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. >… Vaan olipa talvisodassa se hyvä puoli, että se armotta paljasti Stalinille, millaisilla savijaloilla suuri puna-armeija seisoi…

      Totta pakiset, alussa naapuri kurasi pahasti. Leningradin piiri sitten ohitettiin, ja tultiin uudestaan NL:n voimin. Ja sitten kaikki oli ohi vain kolmessa kuukaudessa, hyökkäyssodassa, järkyttävissä talvipakkasissa. Ei ihan mitätön sankariaskare naapurilta.

      Poista
    2. Oikein sankarivainajatehdas. Ei puuttunut muuta kuin sen vakuuttaminen, että juuri näin oli suunniteltukin.

      Poista
  12. Rauhan valtakunta, jumalan valtakunnan maanpäällinen edustaja, USA, Yhdysvallat on sotinut sotia Irakissa, Afganistanissa ja Vietnamissa. Mahtavia ja hienoja voittoja on ollut nähtävissä ja ilmeisesti kukaan ei ole kuollut, joka ei sitä olisi ansainnutkin. On se jännä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahan valtakunta.

      Poista
    2. Ra(u)ha sieluille. Joku jolla on molemmista kokemusta, voisi selvittää miksi vain suomenkielellä kirjoitetaan kylki kylkeen ja päällekkäin raha ja rauha, eikä kuten esim. ruotsiksi erilleen pengar och fred, he tosin osaavat rakastaakin toisiaan erikseen ilman valtiota. Rahat on, vai rahaton?

      Poista
    3. Rauha ja rakkaus, ne yhteen soppii. Eikä raha. Miksi työväen herrat ovat pohtineet rahaa, eikä rakkautta? Ihan kaikki, Koivisto, Sorsa, Ele Alenius... Ihan tyhmää.

      Poista
    4. Odotellessani hammaslääkärille pääsyä muistelin totalitarismikriitikkojen varoitelleen yksilön valmistamisesta tuleviin tehtäviin. Sellaista tapahtui sekä läntisessä että itäisessä versiossa. Otettiin vaikkapa maalaissyntyinen nätti nuori ”harjattavaksi” tekemään suosijoilleen suotuisia päätöksiä. Siitä kun oli tuloksena ylilojaali pyrkyri, kollaboraattori.

      Tällaista on itsellenikin tapahtunut jouduttuani yllättäen ja pyytämättä hyvin suuren suomalaisen tietotekniikkayhtiön palvelukseen. Siiitä seurasi yökausien opiskelua mitä kummallisempien tietokonejuttujen yksityskohtien viidakossa. Ei sellaiseen paikkaan kenenkään pitäisi joutua! Onnekseni pääsin sieltä sitten ulos samalla tavalla kuin olin ymmärtämättömästi joutunutkin. Työelämän soisi kehittyvän asteittain kokemuksia vahvistaen.

      Ihmisen valmistaminen järjestelmän palvelijaksi on lopetettava. Älykkäiden voimaväki ei saa sitä enää jatkaa, joskin historian paino on eduskunnan siihen sitonut

      Poista
    5. Näinä aikoina suomalaisen, kun ylipäällikkökin kuultuaan sodanääniä kahdentuhannen kilometrin päästä lennähti Amerikan sedän luokse, on tietysti vähän riskaabelia väittää hegemoniakriitikkojen kehottavan katsomaan ajanilmiöitä ikäänkuin ihmisten yläpuolelta, sen kun pitäisi olla yksilölle mahdollista. Sanovatkin jokaisen olevan filosofi, kukin omalla tavallaan. Holocaustin jälkeen ei pitäisi vakavissaan puhua minkäänlaisen ihmistä korkeamman älyn olemassa olosta. Kukin on vastuussa omalta osaltaan.

      kommenttini saattavat kuulostaa fiksuilta, mutta niinpä ne ovatkin italialaisen hegemoniakritiikin sovelluksia. Yhtenä ohjeena he esittivät jo ennen sotia taivaallisen auktoriteetin korvan ja silmän korvaamista ihmisyksilön omien aistien havainnoilla.

      Poista
  13. Talvisotaa Stalinin oli ilmeisen vaikeaa selittää muuksi kuin sodaksi Suomea vastaan jo senkin vuoksi, koska Neuvostoliitto oli ensin hyökännyt Suomeen sekä maa- että ilmavoimin (jo 30. marraskuuta) ja vasta pari päivää myöhemmin muodostettiin se Kuusisen "kansanhallitus" alueelle, jonka Neuvostoliitto oli siihen mennessä jo onnistunut sotilaallisesti valtaamaan. Ja sen hallituksen kaikki ministerit olivat Neuvostoliittoon jo kauan aikaisemmin muuttaneita.
    On kyllä totta, että Neuvostoliitto "lahjoitti" sille hallitukselle laajan maa-alueen, mutta myös samalla sopimuksella myös Kuusisen hallitus luovutti Neuvostoliitolle alueita, tosin paljon pienemmän mutta paljon tiheämmin asutun alueen. Nimittäin osan Karjalan kannasta, Suvannon-Koiviston linjalle saakka, ja sen mukana myös sen paikkakunnan, Terijoen, jossa se itse toimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sen pitänyt vaikeaa olla. Suomalaisten provokaatioille, joita oli useita, annettiin vastaisku ja Suomen armeija nousi kapinaan. Kyllä se luovutettu alue oli pienempi ja korkeintaan 1/10 saadusta.

      Poista
    2. Ja mukana ei siis ollut yhtään kaupunkia. Suomi sai sentään Aunuksen ja Uhtuan.

      Poista
  14. Minä olen kuullut, että Saksa lupaili Suomelle Afrikasta jotakin siirtomaa-aluetta, jos sota olisi rauhaarakastavan veljeskansan kanssa voitettu. "Ryssä" tuli ikävä kyllä ja niisti nenämme. Neekerlapsiorjat ja toivotun siirtomaan rikkaudet myös menettiin. Sekin on surullista. Joskus elämässä käy näin ja sitten muutetaan taktiikkaa. Ryhdytään esimerkiksi itkemään ripsivärit poskilla keinotekoisesti, mutta tavallaan aidosti, että joku tekee tekoja, joita itse olisimme halunneet tehdä, mutta meistä ei ollut siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykytilanteessa tuo ettei Suomella ole ollut siirtomaita on ihan hyvä asia.
      Ne kellä niitä on ollut, olettaisin etteivät nähne tehdä Suomestakin itselleen siirtomaanbtai ainakin ideologisesti vaaleaihoisena moisella soopalle syyllistää moisesta. Mutta kun Suomella ei ole ollut, enempikin ollut samassa asemassa kuin siirtomaat. Näin ollen moisen väittäminen tai sellaisella syyllistäminen pelkästään ihonväriin perustuen on vain valhetta, vailla historiallista todellisuuspohjaa.

      Poista
    2. Jos haluaisin olla hurskas ja viisasteleva, saattaisin todeta, että mielestäni missään tilanteessa Suomella ei tulisi olla siirtomaita. Lisäksi esiintyisin pöyristynyttä, että jossakin tilanteessa voisi olla siirtomaakin ja siitä on joskus rauhaarakastavan asevelikansan kanssa takkahuoneessa puhuttu konjakkilasin äärellä.

      Poista
    3. Kaikkihan tahtoisi olla viisaita ja hurskaita. Harvemmalla on siihen varaa.
      Kaupankäynnin ja vaihdannan kannalta, väki joutunee liikkumaan, mutta kaupankäynti ei tehne jostain maasta siirtomaata jos nuo toimet tapahtunee vapaaehtoisesti. Asia erikseen jos väestöä kontrolloidaan ajatusten tasolla miten tulee toimia ja mitä saanee sanoa yms. "Valjastetaan" toimimaan jonkin toisen valtion, kielialueen, tai sitten uskonnon/aatteen nimiin, kun toisaalla on parempi "näkemys" kuinka toisaalla tulisi ajatella tai toimia. Realistisesti sitten kuka siitä ottanee vastuun? Käytännössä ei kukaan.

      Poista
    4. Onhan Suomellakin "siirtomaita". Ainakin Ilkka Taipale hehkutteli 90-luvun alkuvuosina: "pian suomalaisillakin on Afrikan sarvessa kesämökkejä", kun somaleita alkoi valua Moskovan kautta Suomeen.

      Poista
    5. Miten määritellään siirtomaa?
      Oma näkemys on hallinnollinen. Käsittääkseni suomalaiset tupanneet minne matkanneetkin niin tehneet työt itse, missä olleet.
      Aikanaan Kanadassa tulleet toimeen paremmin paikallisten kanssa kuin muut eurooppalaiset kun saman tyylinen luontosuhde ja osanneet työstää puuta, mikä hyödyttänyt muitakin. Naiset taas saaneet lastenhoitohommia yms. siihenhän naiset "sopinee".

      Eikä tuo ihonvärirasismi ole mitenkään yksisuuntaista. Etelä-Afrikassa sillä politikoidaan samoin jolloin valkoiset ovat vähemmistö (tosin Afrikassa on myös erilainen uskomus järjestelmä tainne koskea länsimaalaisia, mutta mustan albiinon ruumiissa uskotaan olevan jotain taikavoimia, pelkän uskon varaan kun poliittista järjestelmää voinne pistää vaan vaatinee juurikin koulutusta ja ymmärrystä eri toimijoilta, mutta ymmärrys taas vaatinee yhteistä kieltä) kuin Amerikassa.

      Poista
    6. Ehkä Ilkka Taipale ei hokannut, että näin pienestä ksnsasta saadaan nopeasti vähemmistö...Oi Ile, jos oli sinunkin pienessä päässä ollut edes hiven itsenäistä ajatuskukyä! Mutta ei. Ile oli idiootti, vähä-älyinen hölmöläinen, joka pyrki tasoaan korkeampiin virkoihin.

      Poista
  15. MV lehti suoltaa noita Dompassi tarinoita ja puolustaa venäjän hyökkäystä. En kyllä jaksa lukea kovin pitkälle niitä.
    On minusta aika omituista jos kokonaisia kaupunkeja pommitetaan hajalle asukkaineen ja maassa on jo arv kymmenen miljoonaa pakolaista ja useiita miljoonia on jo rajojen ulkopuolella. Että vielä jollakin riittää perusteluja venäjän hyökkäykselle. Vaikea on esittää monien eri uutislähteiden uutiset valheiksi, siksi samansuuntaista tieto on.
    Hämmentää kyllä tämä kaikki , mutta niinkai lienee tarkoituskin.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailen moraaliasi. Joudun kuitenkin palaamaan toiseen maailmansotaan, jossa iäti ihailemamme liittoutuneet joukot alati rakastettavan Yhdysvaltain tuella hyvää tahtoen pommitti "natsien" kaupungit kivikasoiksi välittämättä siitä, että siinä sinänsä ylevämielisessä toimessa kuoli tuhansittain lapsia ja naisia. Sen jälkeen alati ylistämämme ja tosi mahtavan ja hienon USA:n joukot iskivät mm. Vietnamiin, jossa ammuskeltiin pitkin kyliä ja poltettiin alueita maantasalle napalmilla. Oliko tämä hienoa, ylevää toimintaa? Ei minusta, mutta ehkä teistä moukista se on.

      Poista
    2. Löydän tuon amerikkalaisten toiminnan jotenkin hämmentävänä.
      Käsittääkseni teoriassa väki sielä on "vapaita" (lähinnä mitä se ikinä lain puitteissa tarkoittaa ja kuinka pitkälle moraali menee).
      Mutta lähinnä kun tiedetään että sotilaille lähtökohdin yleensä jäänee traumat tapahtumista, miksi he ovat lähtökohdin valinneet tuon toimintamallin. Kuin myöskin kun heillä on muutenkin haasteita yhteiskunnassaan (rasismi tainnee olla pienimpiä, lähinnä tuloerot, huumeet, aseet, kouluampumiset jne. Oma näkemys on että ongelma on heillä enempi rakenteissa) niin mikä järki on lähettää se jollain tasolla yhteiskunnallisesti toimiva osa mikä teoriassa voisi turvata yhteiskuntarauhaa toiselle mantereelle sotimaan? Heidän kannalta se vain ei käyne järkeen. Vastapuolella taas sanoisin että osa tykännee liittolaisesta, toiselle taas ulkomainen uhka. Mikä tarina sitten jäänee paikallisväen keskuuteen riippuu suht monesta tekijästä.

      Poista
    3. En ymmärrä miten USAN pommitukset tähän keskusteluun liittyvät.Eihän Ukraina ole edes Natomaa. Mutta ottaa nyt tietenkin avun mistä saa.

      Poista
    4. Muistuttaisin, että Saksa oli hyökkääjä toisessa maailmansodassa, kun taas Ukraina on Venäjän hyökkäyksen kohde. Täten Venäjän Ukrainalle aiheuttamat vahingot ovat moraalisesti tuomittavampia kuin liittoutuneiden Saksalle aiheuttamat vahingot.

      Poista
    5. Samalla tapaa Suomi otti avun mistä sai. Todennut että vedetty mukaan maailman politiikkaan. Eikä se tavallinen suomalainen tuolloin kuin nykyisinkään ymmärrä miksi niitä ihmeellisiä asioita ympärillä tapahtuu.
      Jenkkien pommitukset on lähinnä mielenkiintoinen kun ymmärrä miksi? Väkeä ympäri maailmaa hakeutunut kyseiseen liittovaltioon, miksi sielä teoreettisesti sitten "omia" tahdottu pommittaa?
      Venäläisyys taas suht selkeästi liittynee kielialueeseen. Samoin kuin suomalaisuus tai vaikka ruotsalaisuus. Puhunee jotain tiettyä kieltä millä määritellään kyseisen alueen väestö.

      Poista
    6. Ei se ottanut liittoutuneiden apuretkikuntaa.

      Poista
    7. Markus:"Sen jälkeen alati ylistämämme ja tosi mahtavan ja hienon USA:n joukot iskivät mm. Vietnamiin, jossa ammuskeltiin pitkin kyliä ja poltettiin alueita maantasalle napalmilla. Oliko tämä hienoa, ylevää toimintaa? "

      Kysymys tällä hetkellä on se kumman joukossa haluamme seisoa - äläkä selittele, että itsenäisen puolustuksen varassa jne.

      Voisi heittää, että sitten kun Venäjästä tulee demokraattinen oikeusvaltio voimme erota NATO:sta.

      Poista
    8. Asioissa tietenkin voi myös käyttää suhteellisuus tajua ja mitä ihmisillä jää mieleen.
      Hans Roslingilta Faktojen maailmassa on monia hyviä esimerkkejä.
      Yksi oli Vietnamista ja sen sodista. Jenkkien touhut sai pikku kiven muistomerkiksi, kun taas ranskalaisten miehitys ansaitsi jo vähän isomman ja suurin olikin valittu Kiinaa vastaan käydyille. Kumminkin Jenkit touhusi 20 vuotta, ranskalaiset 200vuotta ja kiinalaisia vastaan touhu kestänyt aika ajoin 2000vuotta. (Sitä on jokseenkin ihanaa huomata olevansa hyvin pieni ja merkityksetön.) Valtiolliset rajat on jokseenkin mielen rajat, mutta nykyisellään jos katsonee sodankäyntiä niin näe siinä juurikaan mitään järkeä. Tarkoituksella tehdään aseita millä voi tappaa väestöä/väestöjä. Jos vertaa ennen maalmansotia niin ainakin jollain tasolla niissä oli tasapuolinen vastustus, mutta jokseenkin vika on päässä ei aseessa. Näe mitään vikaa siinä jos ampuu hirven tms. asettahan siinäkin käytetään. Ja käyttää sen kykyjensä mukaan. Kun taas ihan silmätippojakin voi käyttää väärin, mikä tarkoittaa että vika on juurikin käyttäjässä ei tuotteessa.
      Tosin todennut juurikin saman suuntaista mitä Rosling jos poliitikot tehnee päätökset vanhentuneilla tiedoilla tms. niin ei tuo ihmetytä jos lopputuloskaan ole toivotunlainen, vaan ihan jotain muuta.

      Poista
    9. Timo en rupea väittämään sinulle vastaan. Uskonen sinun tietävän asioista sillä saralla enemmän kuin itse.
      En vain ymmärrä tuolloin kuin nykyiselläänkään mikä logiikka on ne miehet pistää antamaan henkensä.
      Mitä tuossa talvella p-Karjalassa seisoskeli kahdenkymmenen asteen pakkasessa totesin että itse lähtisin kotiin, ihan sama mitä toiset sanoisi. Mutta jokseenkin ajattelin ettei heille taidettu antaa vaihtoehtoja. Ja jos jotain positiivista niin Taatani löysi Karjalasta heilansa (itseä tuskin olisi ilman tiettyjä tapahtumia Suomen historiassa). Taatan äiti tosin ei kuuleman mukaan ollut niin hilpeä kun miniällä ollut niin varallisuutta. Mutta kyse oli rakkausliitosta mikä kesti mummin kuolemaan asti.

      Poista
    10. """"""Ihailen moraaliasi. Joudun kuitenkin palaamaan toiseen maailmansotaan, jossa iäti ihailemamme liittoutuneet joukot alati rakastettavan Yhdysvaltain tuella hyvää tahtoen pommitti "natsien" kaupungit kivikasoiksi välittämättä siitä, että siinä sinänsä ylevämielisessä toimessa kuoli tuhansittain lapsia ja naisia. Sen jälkeen alati ylistämämme ja tosi mahtavan ja hienon USA:n joukot iskivät mm. Vietnamiin, jossa ammuskeltiin pitkin kyliä ja poltettiin alueita maantasalle napalmilla. Oliko tämä hienoa, ylevää toimintaa? Ei minusta, mutta ehkä teistä moukista se on.""""

      Tämä on sitä WHATHABOUTISMIA.

      Mitä sibä tuon kirjoittaja tiedät mitä mieltä minä olen jostain amerikan touhuista ja niiden moraalista.?

      Nyt on kyse venäjän toimista mitä se parhaillaan tekee.
      Venäjän rikokset ovat mielestäni kiistattomat . Sitä ei voi puolustella tuomitsemalla joidenkin muiden tekoja.
      Pahuutta ja vääryyttä löytyy kyllä joka leiristä. Silti nyt menossa oleva Ukrainan sota on venäjän osalta mennyt täysin yli kaikkien moraalisten oikeutusten yli . Moraalista ja kansainvälisistä laeista suojella siviilejä ei piitata pätkääkään, siviilien systemaattinen piommittaminen ja kaupunkien järjesteölmällinen tuhoaminen on tuomittavaa eikä missään nimessä millääntavoin puolusteltavaa . Ja se on Venäjä nyt se joka tätä rikosta tekee , ei amerikka eikä mikään muu maa vaan venäjä!
      Ja mitään todellista pakkoa , mikä johtuisi jostakin suuremmasta uhasta ihmishenkien tälläinen tappaminen ja kotien tuhoamiseen ei ole !!

      Poista
    11. Jatkan vielä.

      Venäjän hyökkäyksen ja siviilikaupunkien pommitusten vertaaminen esim viime maailmansodan liitoutuneiden pommituksiin on todella ontuvaa.

      Ukraina ei tietääkseni ole harjoittanut naapurimaidensa valloituspolitiikkaa ja valloitus-sodankäyntiä naapurimaitaan vastaan .

      Natsit valloittivat lähes koko euroopan ja terrorisoi ja alisti niiden asukkaat väkivaltaisesti tunkeutumalla ja -hallitsemalla niitä . Lontoota pommitettiin myös sumeilematta ja oli vain ajankysymys , että natsitkin olisi jossakin vaiheessa saaneet ydinpommin .

      Se että saksaa pommitettiin massiivisesti , ei ollut myöskään liittoutuneiden hyökkäys-sotaa, vaan puolustus-sotaa ja niin-ikään oikeutettua saada natsien valloittamien alueet takaisin ja saada natsi saksa antautumaan .

      Se että siinä oli valtavia määriä siiviliuhreja , ei voida yksin vierittää liittoutuneiden syyksi, vaan natsi saksan syyllisyys koko sotaan ja sen uhreihin on se peruslähtökohta josta syylliset ja niiden etsimiset tulee aloittaa .

      Venäjän hyökkäys ukrainaan rinnastuu lähinnä natsien harjoittamaan hyökkäys-sotaan toisessa maailmansodassa , jos sieltä rinnastuksia haluaa hakea!

      Poista
    12. Natsien kohdalla kyse on enempi vähempi jatkumoa uskonkaltaiselle sodalle, missä täytynee ottaa katolilaisuus huomioon.

      Whataboutismista niin mitäpä sille itse voinee kun joku kansa tehnee typeryyksiä? Suomen kannalta taas 70-luvulla venepakolaiset, 90-luvulla somalit ja venäläiset, välissä milloin mistäkin pienempiä eriä, 2015 irakilaiset, nyt sitten ukrainalaisia. Venäläisten kohdalla suomalaisilla ainakin on raja mikä selittäisi tänne vaelluksen.
      Teoriassahan asioista saanee olla mitä mieltä haluaa, ongelma yleensä on se kun ne sanoo ääneen. Joku aina joko pahoittaa mielensä tai ymmärtää väärin. (Todellakaan kyse ei ole siitä että pitäisi olla samaa mieltä.)
      Kyllä Venäjä tekee väärin, teknisesti tuo mitä Timo on kerrannut aijemmin Venäjän tapahtumista/kirjoituksista selittäisi miksi mahdollisesti ongelma päätynyt nykyisiin tapahtumiin, mutta ei toimissa silti ole järkeä.
      Jos katsonee luonnon katastrooffeja Japanin tai Thaimaan tsunameita tai jenkeissä hurrikaaneja mitkä kanssa romuttavat yhteiskuntia niin ei väki silti liikkune samoin. Miksi sota ja mikä sen ylipäätään saa aikaan? Ongelmansa maailmanpolitiikassa tupannee olemaan ettei sielä säännöt pätene samoin.

      Poista
  16. Sota näyttäisi olevan käytännössä ohi. Ukrainan armeija on näköjään lakannut olemasta. Esitän arvauksen:
    Kohta esitellään Zelenskyn seulaksi ammuttua ruumista ja kerrotaan Venäjän agenttien olevan inhan teon takana. Syvästi huokaisten puikkoihin astuu joku Dnipron mafian pomoista, ehkä itse Hoimovski tekemään valitettavaa rauhaa, jonka Galician mafiapomot yhtä jyrkästi tuomitsevat. Ehkä ammutaan muutama petturi. Maa jaetaan suunnilleen Dnepriä pitkin.
    Mariupolin tapahtumat ja Azovin pataljoonan osuus muodostuu jakavaksi legendaksi, vähän niinkuin Koomin laakso Kiekkomaailmassa. Lännessähän syylliset on päätetty ohjatulla huutoäänestyksellä jo valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäillä tuota sopii! 45 miljoonaa ihmistä on 45 miljoonaa. Kun vielä puolustustahto on vain kasvamassa, Venäjän joukot ovat helisemässä. Sitä kyllä sietää pelätä, että Putin tekee paniikissaan ja vihassaan jotakin äärimmäistä, eli jos "en voita, ei kyllä muutkaan voita"...
      Kiina taas seuraa tyytyväisenä Venäjän armeijan kompurointia, sillä eräänä päivänä Kiina tulee nappaamaan Siperian tuosta noin vain! Aikaa heillä on odotella!
      Mitä tulee Ukrainaan, aseapua tulee jatkuvalla syötöllä lisää, ja hyvää aseistusta tuleekin.

      Poista
    2. Katsotaan tätä mielenkiintoista karttaa:
      https://www.globalsecurity.org/military/world/ukraine/images/map-ukraine-railroads.jpg

      Palautetaan nyt mieleen se tilannekartta jo sodan alusta lähes. Kiovan ympäri tuleva kärki katkaisee pääradan ja etelään menon. Mikolajevin ympäri kiertävä kummallinen piikki jonnekin Pervomaiskiin katkaisee radan Odessasta Dniproon. Kun rannikko on vielä saarrettu, niin eihän tuossa tarvitse kuin istua. Ei mitään syytä lähteä mihinkään katutaisteluihin.
      RIA:sta muuten eilen luin, että Hersonin alue haluaisi liittyä Krimiin. Varmaan näin onkin.

      Poista
    3. "RIA:sta muuten eilen luin,"

      Ja eiköhän se Zelenskykin myönnä olevansa kansanvihollinen ja USA:n agenttia, kunhan on muutaman päivän "muokattavaksi".

      Totuus löytyy kaurapuurosta - eikun RIA:sta.

      Poista
  17. Kovin on viisaita sanoja luettavaksi, ihan WW II ajoilta.
    Kysyisin kuitenkin: onko Venäjältä tai ex-Neuvostoliitolta koskaan tullut mitään hyvää pysyvää ihmiskunnalle?
    Ei kai tuota muiden valtioiden ihmisten teurastamista voi kuitata ns. kulttuurisuoritteilla kuten maalaus orjista kiskomassa paattia jossain Volgalla, Bolshoin ballerinat (joista yksi taisi juuri tehdä elämänsä loikan), klassisen musiikin saavutukset jne. Ainakin tavan kansalaisen luulisi tulevan hyvin toimeen ilman em. korkeakulttuuria, jos murhanhimoisen kansan saisi käännytettyä sivistyksen pariin. Mutta heidän kautta aikain suosituin henkilönsä lienee edelleen Stalin, Putin noussee kärkisijoille.
    Mutta kun ne natsit. Ja mv-lehti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nälkä ja pakkotyö?

      Olikos jotain muuta?

      Poista
    2. >… Kysyisin kuitenkin: onko Venäjältä tai ex-Neuvostoliitolta koskaan tullut mitään hyvää pysyvää ihmiskunnalle?...

      No mietitään ensinnä meidän Suomen aluettamme, ihmiskuntaahan mekin olemme, ehkä. Ensi töikseen Venäjä rakensi Suomesta valtion. Helsinkiin rakennettiin Europan komein yliopisto. Venäjän aikaan, 1860-luvulla, aloitettiin koulujärjestelmän ja sitä myötä sivistyksen luominen meidän kovakalloisiin metsäläisiimme. Ja sitten rautatiet ja markka, ikioma raha.

      Mitään hyvää?

      Poista
    3. Eiköhän tuo luotu - lukuunottamatta Senaatintorin - täkäläisten toimesta. Venäjä rooli on lähinnä se, että se ei tuota estänyt, mitä en pidä vielä merkittävänä kulttuurisaavutuksena.

      Tällä en kuitenkaan halua kiistää sitä, ettei Venäjällä olisi maailman korkeakulttuurin merkittävää panosta.

      Poista
  18. Odotetaan, että joku Suomessa tunnustaa nämä tosiasiat, joista Yhdysvalloissa (ja vielä enemmän Ranskassa) ainakin jotkut saavat puhua:
    https://twitter.com/MaajidNawaz/status/1506248101039947780

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsitteellistä höpöä.

      Hohhoijaa.

      Poista
    2. Tosiasiat ovat "käsitteellistä höpöä"?
      Harvinaisen järjettömään horinaan sitä törmää.

      Poista
  19. https://ria.ru/20220323/tranzit-1779557323.html
    РОСТОВ-НА-ДОНУ, 23 мар – РИА Новости. Автомобильный и железнодорожный транзит из Крыма в сторону Одессы восстановится в недалекой перспективе, заявил РИА Новости заместитель полпреда президента России в Южном федеральном округе Кирилл Степанов.

    _Onko_ siellä joku sota? Pääsikö Pariisista junalla Berliiniin 1940? Helsingistä Leningradiin?

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.