sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Älymystö kehittyy

 

Lapsen asteelle

 

Motto:

Dies irae, dies illa,
Solvet saeclum in favilla
Teste David cum Sibylla.

Quantus tremor est futurus,
Quando iudex est venturus,
Cuncta stricte discussurus!

 

Kauhistava on vihan päivä, tottavie! Silloin ei enää keskustella eikä pohdita, silloin maailma poltetaan tuhkaksi, kuten jo David ja Sibylla ennustivat.

Tätä tuomiota toimeen panemaan ei näköjään tarvita tuonpuoleisia valtoja, ihmiset tekevät sen ihan itse ja vieläpä suurella innolla. Onhan liki jokainen meistäkin kai jo mieleltään kuin Jukolan Juhani, joka ei piitannut taivaan iloista, ellei saisi nähdä Tuhkalan Matin verta ja rapaa.

Näinä päivinä olemme saaneet yhä enemmän todistaa sivistyneiden ihmisten muuttumista villipedoiksi. Kukapa ei itse asiassa olisikin mielessään nauttinut nähdessään miten nuoria miehiä poltetaan elävältä ja panssaroidut ajoneuvot muuttuvat teräksisiksi ruumisarkuiksi. Onhan se aika ilkeää puuhaa, mutta saapa ainakin tyranni siinä näpeilleen. Ylimielinen väkivaltaan turvautuminen iskeekin tuon hirviön omaan nilkkaan.

On kiinnostavaa havainnoida niitä muutoksia, joita viha saa ihmisissä aikaan. Huomattakoon, ettei kyseessä nyt viime päivinä enää ole ollut mikään henkilökohtainen suuttumus, vaan kollektiivinen uho, joka muistuttaa psykoosia. Nyt on sallittu kaikki, mikä ainakin symbolisesti toimii tyrannia ja kaikkea hänen edustamaansa vastaan. Väkivaltaisen loppuratkaisun kuvitteleminen tuntuu hekumalliselta ja kukapa ei mielessään jo ajattelisi vähän itseäänkin sellaisen toimeenpanijana.

Sen sijaan viileä analyysi tapahtumista ja tilanteen mahdollisesta rauhanomaisesta selvittämisestä tuntuu nyt jo rienaavalta. Älyn osana on nyt ruveta sisäisen apinan nöyräksi palvelijaksi. Ajatusten sijasta toimitaan kuvien, symbolien ja yleiskäsitteiden varassa. Eläimellistyneelle laumalle on turha heittää ajatuksia, niitä ei pohdita, vaan niihin tartutaan ja niitä riepotellaan kuin raivotautiset koirat saalistaan. Asiaan kuuluu, että samaan aikaan yhä useammat tulevat yhä vakuuttuneemmiksi ylivertaisesta asiantuntemuksestaan ja ehdottomasta oikeassa olemisestaan. Kritiikittömyys painuu lastentarhaluokkaan.

Lyhyesti sanoen, taantuminen lapsen tasolle tapahtuu joukkomitassa. Se ei koske vain valmiiksi tyhmiä, se tyhmistää myös älykkäät.

On ollut kiinnostavaa tarkkailla laumojen käytöstä facebookista ja twitteristä. Jälkimmäisessä muuan dosentti yrittää pakonomaisesti ilvehtiä Ukrainan muka kehnolle menestykselle sodassa ja ennen kaikkea sille nololle lopulle, jonka vastarinta tulee ehdottomasti saamaan joskus tulevaisuudessa. Tilipäivän ennustetaan koittavan jo ihan tänään tai huomenna tai ainakin sitten joskus. Tätä pelleilyä höystetään sitten täysin tekaistuilla muka-uutisilla, joita tämän sairaan yksilön pää näyttää tuottavan kiihtyvällä vauhdilla.

Ilmiö on kyllä hänen kohdallaan jatkunut vuosia ja luultavaa on, että hän ainakin osaksi elää normaalista todellisuudesta irrallaan, joten hän sopii ehkä huonosti yleisempien ilmiöiden mittapuuksi, mutta ei hän täysin yksinäinen tapaus ole.

Nykyään puhutaan paljon vihapuheesta ja kysymys on yleensä silloin ollut poliittisesti epämukavista mielipiteistä, jotka yritetään tukahduttaa.

Mutta todellista vihaista puhettakin tähän maailmaan mahtuu. Sellaisesta sain aikoinaan osani, kun arvostelin hesarissa kyseisen dosentin kustantaman historiallisen teoksen, joka koski Leningradin piiritystä. Sähköpostini täyttyi katkeamattomasta sairaan vihan täyttämästä vuodatuksesta, johon sisältyi epämääräinen määrä uhkauksia, herjauksia, ennustuksia ja kuvitelmia. Kirjoittajan henkilökuva piirtyi selvästi lukijan eteen ja se olisi ollut kovin huvittava, ellei se olisi ollut niin säälittävä: eihän tämä tyyppi ollut täysissä järjen voimissaan.

Omaankin vaatimattomaan persoonaani kohdistunut viha ei siis ole pitkään aikaan ollut mikään uutinen minulle. Silti oli pakko jo hieman höristellä korviaan, kun luki Kanavassa julkaistun kolumnini johdosta tullutta lukijapalautetta. Vuodatus on luettavissa edellisen blogini palautteessa 5.3 klo 12.34. Se oli lähetetty minulle nimimerkillä.

Sepustuksesta kävi ilmi, että kirjoittaja oli kyllä täysin ymmärtänyt, että kolumni oli kirjoitettu ennen Venäjän hyökkäystä, mutta siitä huolimatta hän antoi ymmärtää, että rauhanomaisen ratkaisun mahdollisuuksien pohtiminen oli tuossakin vaiheessa ollut jotenkin väärin ja suorastaan häpeällistä. Kirjoittaja ainakin oli ”häpeäpilkku”.

Kyseisen kolumnin ajatukset olin hieman laajemmassa muodossa esittänyt jo blogissani. (Ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/2022/02/kasakan-kanssa-puuhatessa.html )

Kyllähän moinen teksti jo nauratti. Sen älyllinen taso oli sama kuin ns. taistolaisten surullisen kuuluisan Mustan kirjan. Toisin sanoen siinä vain lueteltiin irrallaan kontekstistaan revittyjä lauseita esittämättä ainoatakaan älyllistä argumenttia niiden johdosta.

Pohdiskelin mielessäni, minkä näköinen ja millaisen taustan omaava henkilö on mahtanut tuonkin vuodatuksen paperille panna. Mieleeni tuli joku 1950-luvulla elävä henkinen sotainvalidi, joka ei kyennyt edes ajattelemaan psyykensä mustan puolen vallannutta ”ryssää” muutoin kuin hammasta purren. Mielessäni näin jo tyhjyyteen tuijottavat, kiiluvat silmät ja kouristuksenomaisesti vääntyneen fysionomian. Tyyppi oli varmasti jo hyvin vanha, ajattelin, mutta ei kai noita sota-ajan veteraaneja sentään voinut olla noin aktiivisessa kunnossa. Johan tuosta vihan määrästä verisuonetkin ratkeavat.

Sitten huomasin yllättäen, että aivan sama vuodatus oli erään entisen runoilijan facebook-sivulla. Ks Jukka Mallinen. (VIHAVAINO VAUHDISSA

Keskiviikkona postiluukusta tipahti uusi Kanava, ml. prof. Timo Vihavaisen kolumni ajankohtaisesta Venäjästä.

Ensiksi hän kyseenalaistaa Ukrainan identiteetin: ”Kun Ukraina itsenäistyi 191, sen valtiolliset traditiot olivat hyvin heikot ja kansallinen historiakin pitkälti myytinomaista projektiota.” – kuin Putinin puheesta…

Sitten dissataan Maidanin demokraattista kansannousua ja julistetaan Janukovitshin legitimiteetti: ”… asia ratkaistiin sitten mellakoilla ja torikokouksilla, ohi demokratatiisesti valittujen valtioelinten.”

Valhepropagandaa: ”Estääkseen Krimiä muodostumasta vihamielisten sotavoimien tukikohdaksi Venäjä kaappasi koko niemimaan”.

Kansanäänestys pidettiin Kalashnikovien tähtäimessä, mutta Vihavaino legitimoi: ”Nopeasti suoritetulle kaappaukselle pyrittiin antamaan legitiimisyyttä järjestämällä kansanäänestys, mutta sen pätevyys tietenkin kiistettiin niiden piirissä, jotka sitä vastustivat.”

Venäjän anastuksia tuetaan: ”Itä-Ukrainan kysymys kuuluu aikamme suuriin kysymyksiin ja se tulisi ratkaista neuvotteluin, pitämättä härkäpäisesti kiinni Neuvostoliiton aikoinaan määräämien sisäisten hallinnollisten rajojen säilyttämisestä.” Venäjä saa vallata alueita – Vihavaino tuskin on vaatimassa luovutetun Karjalan palauttamista? Hän myös pyyhkii Budapestin protokollalla sanonko mitä?

”Kansainvälisen yhteisön pitäisi kyetä hyväksymään sellaisia rajojen muutoksia, jotka ovat sekä paikalliselle väestölle että asianomaisille valtiolle hyväksyttäviä.” Eli tehkää tilaa Venäjän sotilaalliselle ja propagandahyökkäykselle.

”Paluu kansainvälisen yhteisön piiriin olisi niin Venäjälle kuin muille merkityksellinen asia.” Nyt Venäjän paluu panssaridivisioonilla on alkanutkin.

”Nyt tarvittaisiin uusi Etyk, jossa tämän vuosituhannen tarvitsemat kansainväliset pelisäännöt voitaiin luoda… kaikki maailman rajat eivät tule olemaan ikuisia, eikä niiden tarvitsekaan”. Vihavaino ehdotti uutta Muenchenia ja rauhaa meidän ajallemme – mutta Putin on jo seuraavssa vaiheessa, Tshekkoslovakian miehittämisessä.

Juttu siis ilmestyi keskiviikkona, mutta numeron deadline oli tammikuun lopussa. Silloin Venäjä vielä pelasi diplomatiateatteria kulissina ja maskirovkana sodan valmisteluille. Apuna olivat hyödylliset idiootit kuten TV.

Suomalaisen Venäjä-tutkimuksen ja russofilian lopullinen häpeäpilkku? Tunteeko Vihavainen itsensä karkeasti petetyksi? Tuskin, Venäjä -ymmärtäjä ei luovuta niin helposti.

Toinen hyvä on prof. Matti Klinge, joka on puolustellut Putinia, parjannut Ukrainaa ja jopa julkaissut runokokoelman, jossa ylisti Krimin kaappaamista Venäjälle. Miten Klinge kommentoi?)

 Mallinen on tunnetusti entinen taistolainen ja tämä auttoi heti asettamaan asiat oikeisiin paikkoihinsa. Minustakin hän käytti vanhaa, taistolaisten aikoinaan antamaa nimitystä Vihavaino.

Tuossa tekstissähän itse asiassa näemmekin koko vanha taistolaisen logiikan koko loistossaan: argumentoinnin sijasta vastustajaa ”paljastetaan”, hänellä oletetaan olevan kaikenkarvaisia salaisia yhteyksiä ns. tiettyihin tahoihin, mikä tahansa hänen käyttämänsä epäsovinnainen käsite riittää kompromettoimaan hänet, sillä niillä on taistolaisele psykologialle vain symbolinen merkitys ja se saadaan omasta ideologiasta, joka muutenkin on ainoa maailman valo, jolla on jotakin merkitystä.

Olennaista on, että maailma koetaan täysin mustavalkoisena. Minkäänlaiselle poikkeamiselle oasta ortodoksiasta ei anneta vähintäkään tilaa. Tämähän oli jo stalinismin perusteisiin kuuluvaa nollatoleranssia.

Mitä luontevinta onkin jo sitten ad hominem-argumentin viljely. Sehän edustaa älyllisen toiminnan kaikkein alinta tasoa mutta taistolaisuudessa ja yleensäkin totalitaarisessa ajattelussa sillä on perustavaa laatua oleva merkitys.

Ryhdyin sitten lukemaan kyseisen postauksen facebookissa synnyttämää keskustelua ja toden totta: tässä intellektuellien tai ainakin sellaiseksi haluavien joukossa ei asian johdosta esitetty yhtään ainoata (tai ehkä yksi) kriittistä puheenvuoroa. Ketään ei kiinnostanut, mihin esitetyt siteeraukset sijoittuivat eli mitä ne itse asiassa merkitsivät, keskinäisen hyväksynnän kiihdyttämän absurdiuteen asti kehitetty ad hominem oli sen sijaan se taso, jonka johdosta kukaan ei huomannut esittää edes vaatimatonta ihmettelyään.

Lyhyesti sanoen, koko ”keskustelu” oli tasoltaan aivan säälittävä ja vailla kaikkia merkkejä älyllisestä elämästä. Ehkäpä näemme siinä esimerkkitapauksen siitä ”kymmenen minuutin vihasta”, jollaisista saamme kai sitten enemmänkin nauttia, kun totalitarismi meilläkin kehittyy täyteen kukkaansa.

Moista ei sentään kehdattu esittää ennen Ukrainan sodan puhkeamista. Nyt näyttää siltä, että kyseessä on vain yksi esimerkki älymystön vajoamisesta kohti pohjaa.

Odottaisinpa tosiaan, että edes joku tuosta laumasta saisi aiheen miettiä kriittisesti sitä, kuinka oli tullut menneeksi mukaan tuohon idiotismiin. Entisen runoilijan ressentimentin voi kai ymmärtää, mutta että ryhdytään moisen roskan jeesmiehiksi… Eikö itsekunnioitus jo vaadi jotakin muuta?

 

67 kommenttia:

 1. Ystävä hyvä. Eikö lopulta melkein kaikki hyppää voittajan kelkkaan ja ei sellaisella asialla kuin korkea moraali ole silloin painoarvoa? Se on rauhan ja vakaan ajan elitistinen lisäarvo. Missä olimmekaan Kosovon ja Libyan pommitusten aikaan?

  VastaaPoista
 2. George Bush: "Jos et ole meidän puolellamme olet terroristien puolella". Eroaako USA ja Venäjä lopultakaan niin paljon toisistaan? Minä teen kuin Kekkonen etten lähde suurvaltoja tuomitsemaan. Ne toimivat joka tapauksessa miten "parhaaksi" näkevät. Sinulla oli vain illuusio siitä että Leijona ja Lammas käyskentelisivät sulassa sovussa kedolla. 1990-luvun suuri harha. "Itäraja" ei koskaan hävinnyt minnekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä optimisti. Mutta kyllä se kulttuurinen ja kielellinen raja madaltui paljon. Pintailmiöidemm tasolla se lähes hävisi.

   Poista
 3. Vaaratilanteessa, kun kyse on elämästä ja kuolemasta, aivot reagoivat uhkaan ja käynnistyy taistele- tai pakene reaktio. Se tapahtuu salamannopeasti. Kyse ei ole mistään taantumisesta vaan ihmisen sisään rakennetusta puolustusmekanismista. Reagoidaan välittömään uhkaan ja sen merkkeihin, todellisiin tai oletettuihin, taistellaan vastaan. Tämä tapahtuu myös sosiaalisessa ympäristössä, ei yksinomaan fyysisessä ympäristössä.

  Kun akuutti uhkatilanne on ohi, otsalohkolle välittyy ’peru hälytys’ -viesti, hermosto palautuu normaaliin tilaan ja harkinta astuu taas mukaan kuvaan. Näin tapahtuu, vaikka vaara itsessään ei olisikaan poistunut mutta nyt välittömän reaktion päälle tulee pidemmälle tulevaisuuteen kohdistuva arviointi ja laajemman ympäristön huomiointi.

  Sosiaalisessa ympäristössä, tässä tapauksessa nimenomaan somessa, kuvaa sekoittavat tietoiset trollit, jotka pyrkivät provosoimaan ja ylläpitämään hälytystilaa, suuntaamaan aggressioita milloin mihinkin suuntiin ja ennen kaikkea estämään palautumisen rationaalisen harkinnan tilaan (jos sitä nyt somessa on kauhean paljoa ollutkaan).

  Meillä on edelleen se 1300 kilometriä rajaa Venäjän kanssa ja toivottavasti näin tulee olemaan hamaan tulevaisuuteen. Edelleen pätee, että hyvät välit naapurin ja sen kansalaisten suhteen ovat toivottavat ja tavoiteltavat, mutta luottamus sen valtiokoneistoon hävisi yhdellä pyyhkäisyllä. Raja muuttui yht’äkkiä tavattoman paljon entistä jyrkemmäksi ja korkeammaksi. Hyvässäkin tapauksessa sen madaltumiseen tätä sotaa edeltäneelle tasolle menee runsaasti aikaa, pikemmin vuosikymmeniä kuin vuosia. Menee aikaa ja paljon täytyy muuttua, ennen kuin sitä voidaan alkaa edes ajatella. Nyt etusijalla on puolustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihminen niin lajina kuin yksilönäkin on nimenomaan kehittyvä olento. Olemme lajityypillisesti laumaeläimiä, ja alkuvaiheen perusnarsistisesta symbioottisesta riippuvuudesta kasvamme ja kehitymme kohti yksilöllistä eiytymistä ja aikuista autonomiaa. Tuon kehityksen askelmista ja kerroksista meillä voi olla vähän erilaisia käsityksiä, mutta esimerkiksi kerroksellisuutta sinänsä ei kannata kiistää.

   Ja kyllä, kehityksen rinnalla meillä on myös taipumus taantua, ja vain oman, eurooppalaisella uudella ajalla tavattomasti vaiikuttaneen individualismin aiheuttama sokeus estää meitä näkemästä miten tuo taantuminen on olemuksellisesti palautumista nimenomaan alkupoeräisten kollektiivireaktioiden ja -tuntojen valtaan. Kaikki mikä on syntynyt ja kuuluu yksilöllisen eriytymisen kognitiiviseen maailmaan katoaa, kun joukkomittainen taantuma ottaa vallan.

   Olen käyttänyt hypnoosi-ilmiötä havaintoesimerkkinä siitä, miten nyt yksilöllisenä kokemamme ja "vapaaksi" kuvittelemamme "tahto" voidaan erityistä regressoivaa metodia käyttäen palauttaa kollektiiviseen alkutilaansa, jolloin "tahto" yllättäen siirtyykin ihmiseltä toiselle, eli muuttuu taas "vallaksi", joka ihmisen alkulaumoissa organosoi valtasuhteita.

   Hypnoosi ei ole mikään ihmismielen kuriositeetti -- itse asiassa aivoissamme ei siinä tapahdu mitään poikkeavanlaatuista, eikä sitä edes voi pitää minään erityisenä tajunnantilana -- vaan se on vain askelma sillä kehityksellisellä jatkumolla jossa olemme nousseet kollektiivivoimien vallasta aikuiseen autonomiaan.

   Poista
 4. Näin vanhana, osittain entisenä, Naton kannattajana, tuntuu kiusalliselta lukea ja kuulla näitä uusinnokkaiden hurraa huutoa Natoon ryntäämisen puolesta.

  Minulle Nato on valinta ruton ja koleran väliltä. Kumpi on vähemmän tappava, niin otetaan se.

  Muistakaamme myös, että tämä älyn alasajo on ollut lajityypille ominainen tapa iänkaikkisesti, mutta pari vuotta sitten sille annettiin sellaista vauhtitukea median kautta, että oksat pois. Porukka ol ja vajaakykyinen valmiiksi, joten kun nyt löydettiin yksi hyvä syyllinen, Putin, niin se riittää täyttämään koko pään.

  VastaaPoista
 5. Kun luin uuden Kanavan, ajattelin heti että nyt paskamyrsky alkaa. Blogi, joka oli julkaisuhetkellään analyyttinen ja perusteltu, luettiin lehden ilmestymishetkellä jo alkaneen sodan hyväksymisenä.

  Luulen, että Strix Senex edellä on oikeassa: kyse on elämästä ja kuolemasta, aivot reagoivat uhkaan ja käynnistyy taistele- tai pakene reaktio. Silloin ei järjen puhuminen auta, sen aika tulee myöhemmin. Jossain vaiheessa Venäjän ja muun maailman suhteet on järjestettävä.

  Siihen asti, kestämistä, vain se, joka ei ole mitään merkittävää sanonut tai tehnyt, ei joudu someraivon kohteeksi.

  VastaaPoista
 6. Ylilyöntejä tulee ,kun tunteet käyvät kuumina. Pari päivää sitten Helsingin Sanomien reportteri kyseli Ukrainassa kadunmiehiltä , mitä mieltä olivat Suomesta ,pitäisikö Suomen liittyä Natoon y.m Ikään kuin ei olisi sodan jaloissa olevilla ihmisillä tärkeimpää ajateltavaa.
  Kovaa poikaa Venäjää vastaan nykyään olevista monet peittelevät neuvosto aikaista asennettaan .Esim Ilkka Kanerva raportoi puoluetoveriensa neuvostovastaisuuksista KGBeelle.
  Dosentti Bäckman julkaisi aikoinaan kelvollista tutkimusta .Nykyään ei hänelle uskoisi löytyvän kuulijoita kuin jossain tahattoman huumorin iltamissa .Mutta masentavaa ,että hänen juttujaan Venäjällä uskotaan.

  VastaaPoista
 7. On älyllisistä epärehellistä esittää että Ukrainan poliittinen järjestelmä olisi toiminut viisaasti. Mieleeni kaikuu Paasikiven ärtymys elokuulta 1939:

  "Kritiseerasin kovasti Erkkoa: Hän on kokematon, hänellä ei ole riittävästi tietoja eikä hänellä ole riittävästi intelligenssiä ja hän on kovin ”itteänsä täynnä”. Ei neuvottele muiden kanssa, vaan luulee itse ymmärtävänsä kaikki paraiten. Ei neuvottele paraimpien lähettiläiden kanssa (esim. Gripenbergin). Ja nyt on hän (Erkko) johtanut maan tähän haaksirikkoon. Hän on kevytmielisen optimistinen. Puhuu aina, että on pidettävä ”pää kylmänä”. Kyllä, mutta se kylmä pää ei saa olla tyhjä. Siinä pitää olla ajatuksia. Erkko [on] koko ajan arvostellut asemaa väärin."

  -----

  Saas nähdä on suomalainen kylmä pää 82 vuotta myöhemmin tyhjä. Ja jos on täynnä niin mistä aineista. Kyllä nyt taitaa alkaa taas matka kohti reaalipolitiikkaa. Korhosen Keijo käytti ilmaisua" ulkopolitiikan ruisleipä".

  VastaaPoista
 8. Iltapäivälehdet taistelevat median ilmatilan herruudesta tuorein voimin kummankin rekrytoitua syksyllä puolenkymmentä uutta ”tutkivaa journalistia”. HS puolustaa asemiaan useilla sivuaukeamilla Ukrarinan puolesta. Suomi on sodassa kädet musteessa.

  VastaaPoista
 9. Bismarck:

  "Miksi suuret maat sotivat nykyään? Suuren valtion ainoa terve perusta, joka erottaa sen pienestä valtiosta, on valtion egoismi, ei romanttisuus."

  VastaaPoista
 10. Joukkopsykoosi on ihmeellinen ilmiö, jota seuratessa voi vain esittää vaatimattoman toiveen: saanen pidättäytyä hämmästyneen aikalaisen roolissa. Toisaalta tulee myös ajatelleeksi, että kumpi olla: onneton Sokrates vaiko onnellinen sika.

  Lähimuistissa on vuoden 2015 siirtolaiskriisi, joka sai osan kansasta vaatimaan rajojen avamista loputtomille ihmismassoille. Tulijat olivat pääosin nuoria miehiä, joiden olisi kaiken kohtuuden perusteella pitänyt olla liittyneinä kotimaidensa turvallisuusjoukkoihin. Ikää tai tarkoitusperää ei saanut epäillä, sillä valittu modus operandi oli auttaa - ja sen mukaan mentiin. Myös vuoden 2020 alun koronahysteria sai ennen niin viisaat ihmiset pauloihinsa. Koitin monelle selittää, että sitä vessapaperia on aivan turha hamstrata, sillä se ei tule Suomesta loppumaan jo siitäkin syystä, että sitä täällä valmistetaan. Voi vain arvailla, miten nämä samat henkilöt käyttäytyisivät todellisen kriisin iskiessä kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin nähtynä epäilen mitä ankarimmin että he todellisen kriisin iskiessä haalisivat yhä vessapaperia.

   Poista
 11. Hyväksynnän vaiheet:

  -kielto
  -viha
  -neuvottelu
  -masennus
  -hyväksyntä

  Venäjä ei ole vielä hyväksynyt, että sen resurssi ei riitä imperiumiin 140 miljoonan asukasluvullaan.

  Olisi ollut parempi, että Venäjä olisi hyväksynyt tuon asian jo 1991. Venäjällä olisi ollut resursseja vahvaksi kansallisvaltioksi, ei enempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapuri valtioiden kannalta ei valitettavasti ole eroa, onko Venäjä "vain" vahva kansallisvaltio vai imperiumi. Sitä paitsi kaikki imperiumin on rakennettu hitaasti, mutta järjestelmällisesti, pala palalta.

   Poista
 12. Olen täysin professori Vihavaisen tukena. Olen myös valmis tarvittaessa puolustamaan professoria. Jos käytte väkivaltaan tai edes uhkailette, minä hyökkään teidän kimppuunne. - professori Vihavainen on ainoita valopilkkuja tässä pimeässä ajassa. Sellainen merkitys professorilla on minulle. Rauhan ja totuuden mies toisin kuin monet meistä muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan Markusta tässä.

   Poista
  2. Kuten myös! (Jukka Malliseen, jota joskus kunnioitin, petyn nyt lopullisesti). Hyvä blogin otsikko: "Älymystö kehittyy"...

   Poista
  3. Proffessorilta on hallitus viemässä titteliä ja nyt siihen löytyi hyvä bulvaani: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008669004.html

   Jatkossa on vihavaisilta proffessuurit pannassa :(

   Poista
 13. Nyt monet Euroopan johtajat soittelevat Putinille ja Israelin johto kävi tapaamassa miestä. Oikein hyvä.

  Ukraina saa pian sille luvatut tuhannet Stinger-it- ohjukset ja se merkitsee lentokieltoa Ukrainan taivaalle.

  Ukraina saa myös tuhansittain huippumoderneja panssarintorjuntaohjuksia, joka estää venäläisten tankkien ja muidenkin ajoneuvojen liikkeet. Neuvostoliiton vallatessa Saksaa toisen maailmansodan aikana he eivät voineet lähettää tankkeja Saksan kaupunkeihin, koska saksalaisilla oli panssarit tuhoava sinko. Jalkaväen piti mennä ensin.

  Pelkästään Suomen tehtaiden ja yritysten lähtö Venäjältä tietää kymmenien tuhansien venäläiseten jäämistä ilman palkkaa. Suora ja välillinen vaikutus.

  Lentoliikenteen loppu ja kaikkien Euroopan yritysten lähtö voi tietää jopa 0.5- 1 miljoonan venäläisen jäämistä ilman palkkaa. Kiinalaiset yritykset eivät lähde paikkaamaan sanktioiden pelossa, koska niille kymmeniä kertoja suuremmat Euroopan ja USA:n markkinat ovat tärkeämmät.

  Ans kattoo nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne it- ja panssariohjukset paljon auta, jos ympäristö pannaan matalaksi tykistöllä ja ilmavoimilla ja siviili väestö näännytetään käymällä ja uskolla.

   Ei Putinia ja tämän lähipiiriä sanktiot koske ja muilla ei ole niin väliä. Propaganda väittää, että kaikki johtuu lännen venäläisvihasta.

   Poista
 14. Venäjä on nyt ampunut jo tuhansia kalliita ohjuksia Ukrainaan, mutta vain muutama sata ihmistä on kuollut. Koska ihmiset ovat kellareissa ja metrotunneleissa, tai paenneet ulkomaille.

  Israelin hallituksen suunnitellessa hyökkäystä vuonna 1967 tärkein kriteeri oli, että sota saa kestää max. 10 päivää, muuten maan talous romahtaa. Siksi siellä pantiin heti All in ja hyvin meni. Venäjän talous on jo romahtanut pitkiksi ajoiksi.

  Suomen tyttöhallitus ei tee käytännössä mitään Ukrainan pakolaisten hyväksi, vaikka aikaisemmin kerrottiin tilaa löytyvän kymmenille tuhansille. Koska silloin odotettiin partamiehiä Irakista, Afganistanista (Iran), etc. APUVA!

  VastaaPoista
 15. Melkoisen joukkopsykoosin vallassa mahtavat olla myös Ukrainalaiset,kun asein vastustavat psykopaattia, joka haluaa oikaista "historiallisia vääristymiä" tappamalla viattomia lapsia ja heidän äitejään. Minä olen kaikki tuollaisia tyranneja vastaan,olivatpa he omasta ja historioitsijoiden mielestä kuinka oikeassa tahansa, helvettiin kuuluvia lasten tappajia he vain ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. >...tappamalla viattomia lapsia ja heidän äitejään…

   Kiitos tästä päivityksestä. Minä en itse olisi mitenkään pystynyt loihtimaan asenteita tuota kuvaavammin.

   Poista
  2. Viattomilla miehillä ei niivvälii, kuolkoon. Itseäni on aina ihmetyttänyt tuo lajittelu naiset ja lapset versus miehet. Eivät miehet voi puolustautua pommeja vastaan yhtään paremmin kuin naiset ja lapset. Miehille kuitenkin on monesti lailla säädetty pakko ottaa kuolemanriski.

   Poista
 16. Osa meistä elää jo sotapsykoosissa. Mediahan tuottaa kokoajan vihalle perusteita. Lauma menee mukana. Sodan kynnys on laskenut, mutta luotan edelleen pelkuruuteen. Moni mielellään uhraisi sodassa naapurinsa, mutta ei itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mediako niitä tuottaakin, minä luulin että Putin tuottaa vihalle perusteita.

   Poista
  2. Kyllähän Putin on syytä antanut, mutta media kyllä käyttäytyy sangen vauhkosti.
   Putin kyllä on Suomen tulevan, melko varman Nato-jäsenyyden paras mainosmies.
   Vastaavaan ei pelkkä valtamedia olisi pystynyt.

   Poista
  3. "luotan edelleen pelkuruuteen" = alistumiseen.

   Mieluiten päivä jaloillaan vapaana kuin loppuelämä polvillaan.

   Poista
 17. "War is a racket"

  "Sota on ryöstämistä"

  - Smedley Butler


  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Smedley_Butler

  .

  VastaaPoista
 18. Jälkimaailma on vuosikymmeniä ihmetellyt, miten Hitletin annettiin natseineen tappaa miljoonia juutalaisia,miksi ei kukaan estänyt. Tulevaisuudessa ihmetellään taas historioitsioiden toimesta, miksi kukaan ei estänyt Putinia murhaamasta Ukrainan kansaa. Niin, nytkin pelkuruus ja huoli omasta asemasta, eli länsimaiden pelkuruus ja itsekeskeisyys estää tämän. Jos haluttaisiin pysäyttää Putin, niin Natolla olisi siihen voimaa, mutta kun pelkuruus naamioidaan huoleksi sodan eskaloitumisesta,niin muuta ei uskalleta,oman edun takia, tehdä kuin antaa hiukan aseita, rahaa ja sympatiaa Ukrainalle. Pedon pysäyttämiseksi ei haluta uhrata länsimaalaisten henkiä, pistetään pää pensaaseen ja toivotaan että Peto rauhoittuu, pedon annetaan riehua niin kauan, kun se ei tule omalle pihalle.
  Länsi-eurooppalaisten ja Yhdysvaltalaisten pitäisi hävetä syvästi omaa pelkuruuttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NATOn omat säännöt ja EU:n kyvyttömyys takaavat sen, että Putin voi tehdä ja sotia miten itse haluaa.

   Putin on voinut luottaa siihen, että NATO pitää kiinni itselleen laatimistaan säännöistä.Tilanne on arkijärjen vastainen ja aivan mahdoton. Ukrainassa on 15 ydinreaktoria. Jos niistä edes muutama menee sotatoimissa hajalle, niin Eurooppa saa melkoisen laskeuman ydinsaasteista.

   Poista
  2. Ei se pyrkimys välttää ydinsota katoin kuulumattoman valtion vuoksi ole hulluutta tai pelkuruutta. Sen sijaan Suomelle se on tärkeä viesti ja johtopäätösten paikka.

   Poista
  3. Ehkäpä tuo jenkkien dollarin kellunta ja kaupankäynti vuosikymmeniä on osa syy. Sitten tuo ettei sodankäynti millään mittapuulla vain ole järkevää. Suomessa taidettu taas tottua siihen että se nyt on jotain mitä amerikkalaiset tai Venäjä, jotkin Afrikan tai lähi-idän valtiot harjoittaa.
   Saksalaisilla median yms. viestintä oli tuolloin uutta. Nykykulttuurissa siihen on kasvettu.
   (Saksan kohdallakin tapahtui se tyypillinen koulutettu väki lähti Amerikkaan. Ain puhutaan aivovuodosta, mutta kun onhan meillä nuo omatkin yliopistot mutta jos se viestintä toimine molempiin suuntiin voinee se joskus olla haastavaa. Väki ymmärtäne miksi rahoittaa yliopistoa? Eikä rahvasta ymmärrä kun porskuttaa ojassaan ja voi nauraakkin vielä huvilleen. (Ilossahan ole mitään pahaa, kunhan ole pahanilkistä). Toisella kun on toisenlainen elämä, taustoja kun ei tiedä. Tuomitseminen on helppoa, ymmärtäminen ei sekään helppoa ain, mutta itsehän kukin vastuunsa kantaa.

   Poista
  4. Ja realistisesti nuorethan sen sodan yleensä joutunee lähtemään, miksi?
   Sairaaloissa on onnettumuuksiin yms. Joutuneita ihmisiä muutenkin, siihen tarvita vielä jotain että väki itsensä teloo. Järkeä tietenkin voisi koettaa käyttää, niin kotimaan politiikassa kuin myös ulkopolitiikassa (ymmärtäen tosin että se logiikka voi sit olla hieman eri).
   Kaikkia kumminkin tarvitaan niin nuoria ja vanhempia, jos ei muuten niin ainakin paheksumaan niitä uusimpia villityksiä ja kertomaan ettei ole uutta maapallolla. Ihmiset kumminkin on auliita auttamaan tosiaan jos sitä kysyy. Ihan vaikka bussiaikatauluissa tai kaupassa jostain tuotteesta jne. Persoonat voi olla eriäväisiä ja ulkonäkö, mutta lähtökohdin kumminkin kilttejä.

   Poista
 19. Mallinen kuuluu siihen entisten taistolaisten joukkioon, joka näyttää löytäneen uuden henkisen kodin anarkoliberaaleista. Lopputuloksena on (vieläkin) sekalaista vastustamista, sokeaa altruismia, tarkoitushakuista demagogiaa ja täysi kyvyttömyys ja haluttomuus dialogiin kuten tässäkin havaittiin.

  Venäjän puolella tai Venäjää vastaan mutta yksi asia on pysynyt: se porukka ei ole koskaan ollut Suomen ja Suomen kansan edun puolella.

  Wikipedia-artikkelissa viitattu ilmaus Bäckmanista ja Mallisesta "kiistelevinä kylähulluina" lienee hyvinkin paikallaan.

  VastaaPoista
 20. En tiedä, onko tämä edellä mainittua sotapsykoosia mutta tulkoon kerrotuksi: äsken huomasin, että Elisa on poistanut joitakin kirjoja nettimyynnistä.

  Yritin löytää Mihail Zygarin Putinin sisäpiirin (Otava 2016) e-kirjana. Ruudulle tuli teksti:

  "Haluamme osoittaa tukea ukrainalaisille ja vallitsevasta maailmantilanteesta johtuen olemme poistaneet joitakin kirjoja valikoimastamme."

  Ei tämä minua haitannut, kirja on jo hyllyssäni, mutta Elisan sopisi julkisesti kertoa, mitä kaikkea yritys on myyntilistoiltaan poistanut ja millä perusteilla.

  Itse olin jo unohtanut Zygarin kirjan, mutta nyt aloin sitä lukea ja olen ehtinyt loppupuolelle. Lukemani saa todella ihmettelemään boikotoinnin perusteita.

  Boikotointi on jo sinänsä arveluttavaa, ja tämän kirjan kohdalla boikottipäätöksiä tehnyt ei ole tainnut tietää kirjasta tuon taivaallista.

  Venäjä-tuntemukseni ei riitä kirjan syvempään arviointiin, mutta Zygarin ote, tapa käsitellä asioita, miellyttää.

  Huomasin, että Vihavainen on käsitellyt kirjaa sen ilmestymisen aikoihin eli kuutisen vuotta sitten.

  - JM -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksassa joutuivat sytyttämään nuotion torille kirjojen polttamista varten.

   Poista
  2. Kaippa siinä on jokin miksi sensuroidaan? Joidenkin kohdalla kylläkään ymmärrä ollenkaan. Kyse on vain kirjasta.
   Suomessa vanhat ikäpolvet poistuu niin niiltä jäänee suht paljon, kaunokirjallisuutta eteenkin. Kierrätykeskuksista tehnee välillä hyviä löytöjä. Tosin joskus hieman harmittaa esillepano, kun jonkun kohdalla itse olen sitä mieltä että kuuluisi johonkin toiseen kohtaan.

   Uskonnollista siellä niinkään ole huomannut (pääkaupunkiseudulla, Espoossa tais olla jotain, koraania taisin katsella), paitsi p-Karjalassa oli oma pien osionsa uskonnollis-filosofiselle.
   Mutta kaippa siinä riittänee se yhden kirjan luku? Sitten tulee ne eri näkemykset kyseisestä uskonnosta. Osa 1800-1900-luvun alun painatukset on semmosta tunteisiin vetoavaa maailmanlopun manaus eskalointia, suht raskaslukuista. Vähän saman (raskas lukuisuuden) tosin huomannut noissa joissain kaunokirjoissakin mitä pitänen enempi psykologisina. Tyyliin Orwellin ja tyttö kun sai joululahjaksi Mistä valo pääsee sisään.

   Poista
 21. Lainsäädäntöämme pitää kiireellisesti uudistaa nykymallin mukaiseksi.

  Nimittäin Venäjällä on aivan äskettäin säädetty laki, jossa valtion virallisen totuuden vastaisten tietojen eli vaihtoehtoisen totuuden levittämisestä voi joutua jopa 15 vuodeksi vankilaan.

  Reipasta meininkiä.

  VastaaPoista
 22. Mutta kannattaa muistaa, tuo tekstiä pätkivä porukka ja dosentti on voittanut monta "kunnian"loukkaus juttua ja saaneet taskuunsa kahisevaa, eikös tuo vääristelty kirjoitus ja tuollainen mustamaalaus ihan oikeasti jo ihan oikeita kunnian loukkauksia.

  VastaaPoista
 23. Tuohosi oman oppituolinsa. Ei saanut yhtään tutkimusryhmää muodostettua. Nyt suomettajat siilipuolustuksessa prohvessorinsa ympärillä. Kuljeskelee kaupungilla, nakkelee niskojaan ja ilmoittaa olevansa prohvessori. 😅
  Polkee jo malttamattomana lähtökuopassaan koska taas pääsee kumartelemaan Mestarilleen Kremlin Herralle... 😅😅😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaha, se on itse älykääpiö nyt liikkeellä... hahhahhaa.

   Poista
 24. No en oo.. Oon sentään ollu Mensa ry:n jäsen jo 30 vuotta.

  Vois kyllä megekin raapustella jotain Kanavaan. Huru-ukkojen iloksi. 😅

  VastaaPoista
 25. Osobenno perdenie mne nravitsja... 😅😅😅😅😅

  VastaaPoista
 26. Just pieraisin.. (tähän pieruääniä)... 😅😅😅😅

  🤔

  VastaaPoista
 27. Timpan miekkakin meni mutkalle... 😅😅😅

  VastaaPoista
 28. Oispa ollu ees yx tutkimusryhmä.
  Ryhmä Rämä.. 👍

  VastaaPoista
 29. No miltä se kylähullun elämä tuntuu? Ehkä voisi ihan esittäytyä että tiedettäisiin kuka meitä viihdyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kun luulin ihan oikeaksi Pietarin trolliksi - ja paljastuikin ihan ehdaksi kylähulluksi...

   Poista
  2. Ehkäpä jep88 edustaa laatumediaa ja ns. suurtayleisöä? Heidän alati rohkeaa asennettaan vihollisiaan (heikompiaan?) kohtaan. Esim. Venäjää ja venäläisiä voidaan tuomita, koska suomalaisen median ja kokoomuksen poikakerhon kautta on muodostunut käsitys, että on edessä helppo voitto. Pikkuisen puhalletaan kohti ja korttitalo kaatuu. Suvakkien voittokulku jatkuu. Suomea ja suvakkeja suojellaan suuren ja mahtavan toimesta. Mutta varmuuden vuoksi kerron, jos ette asiaa tajunneet, Sauli Niinistö piti yksin tiedotustilaisuuden siksi, että Biden ei halunnut luvata sotahullulle naapurimaalle edes yhtä kypärää avuksi. Tästä on nyt kysymys. Stubbin ulostulo on yksi todiste siitä. Yhdysvaltain ikiaikainen ystävä riensi esittämään, että nyt ei ole oikea aika hakea nato-jäsenyyttä. Yhdysvallat ei halua, että Suomi hakee nyt jäsenyyttä. Monet kuitenkin haluaisivat sotaa, mutta on monia, jotka miettii, olisiko luovempi ratkaisu kuin vihan lietsominen ja tappamisen laajentaminen.

   Poista
  3. Voit olla oikeassa Bidenista. Yhtä hyvin voit olla väärässä kun: voi olla, että prosessi tarkoitti Suomen tietä NATO:on, turvatakuita ei puhuttu, kun ei haluttu kärjistää kriisiä. Kuka elää, se näkee - ja muista ei ole väliä.

   Poista
 30. Jotenkin tulee mieleen, että "kulttuuripessimismille" on hyvät syyt.

  Itäiseen "paratiisiin" uskonnolliseen tapaan hurahtaneet kokevat suuria hetkiä.

  Tämä on vasta alkusoittoa taistelulle vaikutusvallasta.

  VastaaPoista
 31. Jep. Prohvessori on valmiina lähtemään kumartelemaan Kremlin...
  Läänityksen toivossa. 😅

  VastaaPoista
 32. Minulle Posti toi Kanavan jostain syystä vasta tänään. Luin ensimmäiseksi Vihavaisen vakiopaikalla olleen artikkelin. Monissa Suomen 1900-luvun historian kysymyksissä en lainkaan ole voinut yhtyä Vihavaisen näkemyksiin, niin professori kuin onkin. Tuo Ukrainan - Donbassin alueen kysymystä käsitellyt ennen sotaa kirjoitettu artikkeli sen sijaan oli mielestäni erittäin syvälliseen ja tasapuoliseen harkintaan sekä rationaaliseen ajatteluun perustuva teksti. Jos siinä esitetyt ajatukset olisivat toteutuneet, Eurooppa olisi säästynyt paljolta.

  VastaaPoista
 33. Kommentoi omaa artikkeliaan. 😅😅😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra erehtyy nyt täysin. Olen vain ns. tavallinen suomalainen, joka tässä on sivusta seurannut titaanien taistoa - monessakin mielessä.

   Poista
 34. Itse olen nähnyt, miten joukko muodostuu sosiaalisessa mediassa. Se kävi ihan luontevasti koronapandemiasta suoraan Ukrainan sotaan.

  Mielestäni ilman tuota edeltävää pandemiaa höyrähtämistä ei ehkä olisi tullut.

  Vaadin muuten tsaarin patsaan poistamista Senaatintorilta. Mielestäni moinen isovenäläinen imperialisti ei ansaitse patsasta Helsingin paraatipaikalla.Odottelen vielä sitä, kun joku tuota tosissaan esittää.

  Minusta Hakaniemen sosialistista realismiamaailmanrauha-patsas oli ja on edelleen rujo ja ruma. Silti olisin mieluummin pitänyt patsaan, koska se liittyy erääseen Suomen historian ajankohtaan, jolloin ystävällismieliset naapurisuhteet, jotka eivät ehkä olleet aina kovin vilpittömiä, näyttelivät keskeistä roolia.

  VastaaPoista
 35. Vasarahammerille. Omasta puolesta pitäisin monenlaisia patsaita, erityisesti tsaarinpatsaan Senaatintorilla. Se kuuluu sinne. Sen rauhanpatsaan voi siirtää, mutta sen voisi laittaa johonkin museoon. Sekin on osa historiaamme, mutta ehkä sen ei tarvitse olla niin keskeisellä paikalla. Senaatintori on niin arvokas historiallinen miljöö, että itkisin melkein, jos jostakin itken, että se kokonaisuus hävitettäisiin. Luulenpa, että Venäjällä ei tosiasiassa ole suuria haluja tuhota tarkoituksella Kiovan jne historiallisia maamerkkejä. Kyllä me vain suurin osa ihmisiä ollaan, mutta jos sota laajenee ja menee eloonjäämiskamppailuksi, niin kyllä senaatintorinkin voi pistää ja pistetään tasaiseksi. Minä ja läheiseni ensin. Eikö se ole keskimääräisen suvakin moraalimaailma? Miksi sitä ei noudatettaisi omasta mielestänne moraalisesti alempien Venäjän johtajien toimesta? Ai niin, moni suvakki ei edes ymmärrä, mikä kulttuurihistoriallinen arvo senaatintorilla on monumentteineen ja rakennuksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksanteri II: lla on Suomen historiassa valtavat ansiot. Patsas pystytettiin protestiksi chauvinistien hyökkäyksille.

   Poista
  2. Kuten blogisti varmasti tietää, tuollaisilla seikoilla ei ole merkitystä, kun lähdetään tosissaan kaatamaan patsaita.

   Poista
  3. Ei tietenkään. Silloin juhlivat tyhmyys ja viha.

   Poista
  4. Ikonoklastit, kuvainraastajat (siis sekulaarissa mielessä) ovat yleensä saaneet jälkimaailmalta osakseen kovin kehnon ja kunniattoman, kulttuuribarbariaan yhdistyvän jälkimaineen. Suomestakin on lukuisia esimerkkejä alkaen Ivan Martosin veistämän Aleksanteri I:n kolossaalirintakuvan moninaisista vaiheista Helsingin yliopistossa.

   Muistomerkkien perustehtävähän on kirjaimellisesti "muiston säilyttäminen". Ei historia, siis menneisyys, siitä enää parane, että jotkin muistot halutaan häivyttää pois. Ne ovat pysyviä ajan merkkejä ajoiltaan.

   Joitakin poikkeuksiakin mielestäni on: esimerkiksi Viipuri Punaisenlähteentorilla (nyk. Punainen tori) ojenteleiksen tietääkseni edelleenkin jättiläiskokoinen Leninin patsas. Kesän 1917 piileskelykautena Viipuri tosin oli yksi L:n lyhytaikainen piileskelypaikka, mutta Viipurin tapauksessa patsas on enemmänkin poliittinen manifestaatio kuin "aito" muistomerkki.

   Poista
 36. Putinistit näyttää todellakin olevan liikkeellä.. 😑
  'Joukkojen hulluudesta' kirjoitti aikoinaan hyvin Venäläinen kirjailija Daniil Harms.
  Suosittelen Sattumia-tekstikokoelmaa. (Sluchai).
  Jos en väärin muista, raapustelin itsekin kokoelmasta gradun, olikohan Helsingin yliopistoon. Ehkä jonnekin muuallekin.

  VastaaPoista
 37. Professorille ja vasarahammerille. Kiitoksia blogin kirjoituksista professorille. Vaikka jostakin oltaisiin eri mieltä, niin varmasti on asioita, josta olemme yhtä mieltä. Lammasjoukoukoista ja tärähtäneistä laumasopuleista en tykkää. Mutta omilla aivoilla ajattelevista aina, vaikka olisin eri mieltä. Ja professori Vihavaista kuuntelen aina tarkkaan. Vasaranheiluttajamme kuulunee minun kanssa samaan joukkoon, mutta Putin ei ole eikä Venäjä viholliseni. Minun isänmaani on jo myyty ja raiskattu.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.