sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Näin taas naapuria

 

Pikakäynti Tukholmasssa

 

Vuosikymmenten mittaan sitä havaitsee milloin minkin asian tässä maailmassa muuttuvan, siis oman itsensä ohella. Tukholma on paikka, josta olen aina tykännyt. Nähtävää ja koettavaakin siellä on aina riittänyt. Ei se nyt mikään Pietari ole, mutta silti sekin on sen verran erilainen kuin kotimaa, ettei sinne tunne turhaan tunne menevänsä.

Helsingistä tulevien laivojen oleskeluaika kaupungissa tuntuu lyhentyneen ja kun hiljempaa ajaa, säästyy polttoainetta. Risteilymatkustajalla jää perillä kuitenkin sen verran vähän aikaa, ettei siinä ehdi juuri yhtä museota enempää, ainakin mikäli vielä syö kaupungilla, mikä yleensä aina kannattaa. Ruoka on siellä aina ollut parempaa kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa keskimäärin.

Mutta yllättäen naapuri näyttää nyt omaksuneen kummallisia tapoja, jotka liittyvät jokapäiväisen elämän hankaloittamiseen. Viisas turisti varaa toki aina mukaansa aina hieman käteisvaluuttaa siltä varalta, ettei maksukorttia hyväksytä. Kieltäytyminen ottamasta vastaan seteleitä on se sijaan jo outoa.  Sehän oli laitonta ainakin Suomessa vielä hetki sitten ja lienee vieläkin.

Suomen raha näet oli/on maassamme ns. laillinen maksuväline ja jokaisesta maksusta oli kaikkien suostuttava ottamaan vastaan Suomen pankin seteleitä siitä arvosta, kuin niihin oli painettu, vaikka itse paperin arvo lähenteleekin nollaa. Näin estettiin keinotekoisten kurssien syntyminen esim. kovan/metallirahan ja paperirahan välille. Meillä ei myöskään koskaan ole ollut niitä pimeitä dollarimarkkinoita, jollaiset olivat kaikissa ns. kaalimaissa virallisen rahan pakkokursseineen.

Mutta nytpä törmäsin kylttiin, jossa luki non-kontant magasin, kyseessä taisi olla pieni leipäkauppa Östermalmin hallin lähellä. -No, eihän tämä ongelma ollut, kun meikäläisellä modernina setämiehenä on ollut pankkikortti/luottokortti jo vuosikymmenet.

Mutta periaate oli outo. Vielä oudommalta se alkoi näyttää, kun Värtasatamassa meneillään olevilla messuilla ei kortti sitten kelvannutkaan missään, ei edes ovella. Itse asiassa se kelpasi vain kuppilassa, jossa oli asiasta kertova kyltti.

Messuille sisään oli sen sijaan mentävä käyttämällä kännykän maksuäppiä, jollaista minulla ei ollut. Ostokset  taas oli tehtävä ainoastaan ja vain käteisellä. Asiasta meinasi jo tulla ongelma, mutta sain armon ja euroni hyväksyttiin jonkinlaiseen kurssiin useammassa paikassa, valitettavasti niitä vain oli kovin vähän.

Kännykällä maksaminen on Ruotsissa ollut pakollista esimerkiksi busseissa jo iät ja ajat ja olen senkin joskus onnistunut tekemään. Takseissa eivät kaikki kuulemma kuitenkaan hyväksy korttia, joten käytin itse tuota maanmainiota Uber-sovellusta, jonka kanssa ei rahaa tarvitse käyttää eikä myös pelätä tulevansa huijatuksi. Se on sitä paitsi vielä halpaakin.

Maksuäppi kuuluu olevan meilläkin kovasti tulossa käyttöön eikä se varmaan hullumpi systeemi olekaan. Itse asiassa taksien soisi myös ryhtyvän käyttämään jotkin yhteistä äppiä, mutta ei kai siitä mitään tule. Suomen taksihomma pilattiin kertaheitolla yhden markkinauskovaisen ääliön toimesta.

Joka tapauksessa normaalit arkirutiinit sentään saatiin sujumaan, vaikka välillä saikin vähän raapia takaraivoa. Yllätys on kyllä se, ettei käteinen aina kelpaa -mutta eipä korttikaan. Ehkä ne joskus saavat asian päätettyä ja tämänkin asian standardisoitua. Ruotsihan oli aikoinaan esikuvallinen maa monessa suhteessa, kunnes hysteeriset obskurantit saivat kehitettyä sinne rinnakkaisyhteiskuntia, joiden kanssa elämisestä tulee heille riesaa vielä vuosisadoiksi.

Muuten, menneiden vuosisatojen historiaan Tukholmassa kannattaakin aina tutustua ja tilaisuuksia siihen on monissa paikoissa.

Kuten tiedetään, noihin vanhoihin muistoihin liittyy aina myös Suomi tavalla tai toisella, vaikka se oudon systemaattisesti unohdetaankin. Kyseessä on jokin kovin mystinen refleksi, joka muistuttaa meikäläistä historiattomuutta, presentismiä. Siellä historia on kyllä paljon esillä, toisin kuin miellä, mutta Suomen historiasta Ruotsin osana tiedetään siellä vielä vähemmän kuin meillä Ruotsin tuon ajan historiasta ja se on todella vähän se.

Jotenkin luontevalta tuntuu tässä yhteydessä, että kun kerrotaan vaikkapa nyt Kaarle Knutinpoika Bonden kolminkertaisesta kuninkuudesta, jätetään mainitsematta hänen asemansa Viipurin linnanherrana. Myöskään keskiaikaisten kirkkojen kohdalla ei mainita Suomea, eikä kyllä muussakaan yhteydessä.

Viikinkien osalta asia onkin ymmärrettävämpi, vaikka viikinki-sana lieneekin tarkoittanut pikemmin liikkuvaa rosvoa kuin tiettyä kansanryhmää. Rosvoja toki mekin maailmalle lähetimme ja Sigtunan poltti joku ilmeisesti suomalainen heimo, mikä on maininnan arvoinen suoritus. Karjalaiset ja virolaiset ovat olleet kiinnostuneita tästä kunniasta.

Mutta mitäpä tästä. Muut museot saivat nyt ajan puutteen takia jäädä ja pistäysin vain Hedvig Eleonoran kirkossa, jossa oli menossa useamman vauvan kasteseremonia. En nyt päässyt kunnolla havainnoimaan, onko tässä kirkossa merkkejä siitä sekularisaation huimasta etenemisestä, jonka ruotsalaisissa kirkoissa on viime vuosikymmeninä voinut havaita yhtä hyvin kuin sikäläisissä kuolinilmoituksissa, joissa risti olisi kuvituksena sensaatio.

Seuraavan kerran täytynee mennä Tukholmaan pitemmäksi ajaksi, ainakin yhdeksi yöksi. En oikein tiedä, onko siellä katsomisen arvoista teatteria, mutta luulen, että on syytä ainakin kokeilla, niin sittenpä jotakin tietää. Kun Pietari nyt on poissa laskuista, on tullut käytyä Virossa ja Liettuassa ja kokemukset ovat olleet hyvät.

Tuli muuten mainittua tuo Östermalmin halli, joka on usein kuulunut käyntikohteisiini. Se oli hiljattain remontissa ja nyt se näyttää olevan parempi kuin koskaan ennen ja hyvähän se on ollutkin aina.

Tätä sopii verrata Helsingin vanhan kauppahallin ja kauppatorin alennustilaan. Ilmeisesti suurten risteilymatkustajien ryhmien tarpeisiin tori on nyt täynnä pelkkiä rihkamakauppiaita ja sekundamättöjä tarjoavia kojuja. Kauppahallissa on sama alamäki havaittavissa, vaikka sieltä sentään vielä saa edes kalaa, torillahan ei ole sitäkään…

Nuo risteilymatkustajat taitavat olla meillä yhä harvinaisempia. Pietari oli maailmanluokan nähtävyys, jonka takia kannatti jo lähteä risteilemään ja käydä siinä matkan varrella vaikka Helsingissä. Nyt saamme taas unohtaa sen Pietarin potentiaalin ties miten pitkäksi aikaa.

Hakaniemen hallissa en ole sen uuden avautumisen jälkeen käynyt, joten parempi olla puhumatta siitä kovin paljon. Sen olen sentään kuullut, ettei Reinin liha enää jatka siellä ja se kuulostaa kyllä pahaenteiseltä. Orwellilaiset torijäljitelmät, kuten Ruoholahden mikä lieneekään hallikäytävä, myyvät valmiina pakattua eli silputtua tavaraa, joihin yritetään assosioida oikean hallin tunnelmaa asettamalla esille oikeita juustokiekkoja ja lihapaloja.

Stockmann ylpeilee englanninkielisellä ruokamarketillaan, joka mukamas on ensimmäinen maassamme. Missähän suhteessa? Kaikkialla on samaa tavaraa, lihaa ja kalaa, joka on erotettu luista ja ruodoista, juusto on silputtu ja pakattu ja niin edelleen.

Kiinalaisilla on tuhatvuotinen gastronominen perinne ja vanha se on gruusialaisillakin. Moniin sikäläisiin ruokiin kuulu ehdottomasti mukaan myös luut. Mistä sellaisiin saa tässä maassa edes raaka-aineet?

Entäpä tavallinen kunnon hernekeitto, johon pannaan savupotka sekaan? Entäpä tavallinen perinteinen lihakeitto?

No, enpä viitsi jatkaa. Saatan erehtyä, mutta minusta tuntuu, että vähittäiskaupan monopolit meillä ovat onnistuneet tuhoamaan perinteisen keittotaidonkin perusteet.

Kun kunnollista perinneruokaa ei mistään ole saatavissa, alkavat uudet sukupolvet uskoa, ettei se koskaan ole hyvää ollutkaan ja jauhavat sen sijaan kaiken maailman jonninjoutavaa rehua, joka sitä paitsi maksaakin tolkuttomasti. Olisiko Ruotsi gastronomiassa paremmalla kannalla kuin Suomi. Saatuani taas aivan satunnaisen välähdyksen naapurin ruokamaailmaan olisin kyllä taipuvainen vastaamaan kysymykseen myöntävästi.

17 kommenttia:

  1. Niin, Ruotsia muutetaan kaikin tavoin niin hirvittävää vauhtia ettei enää oikein mukana pysy.

    VastaaPoista
  2. No kaikkea, minähän olen nörttiluddiitti, enkä kanna kännykkää mukanani kuin poikkeustapauksissa, Joka tapauksessa siinä ei ole mitään äppiä tai muutakaan, tai jos on, niin en tiedä missä, Kortti minulla on mukana vain, jos aion nostaa käteistä. Onneksi tämä Espanja on vähän vanhakantainen myös, joka näissä nörttijutuissa ja varsinkin kauppahalleissa on hieno juttu. Malagan kauppahalli on ilo silmälle, vatsalle ja lompakolle.

    Saas nähdä kuinka Euroopassa käy, koska aiomme ajaa autolla kesälomalle Suomeen.

    VastaaPoista
  3. On meillä toki Suomessakin kauppoja, jotka ovat käteisvapaita, eli vain korit ja äppit käyvät. Tosin yksi näistä käteisvapaista ketjuista on ruotsalainen Clas Ohlson. Näin se hiipii tännekin, tuo Ruotsin muoti.

    VastaaPoista
  4. Siellä ruotsissa tuo bussien käteisten hyljintä on täsmälleen sama kuin helsingissä tuli liikaa kulttuuriväkeä ja piti luopua ettei ryöstetä tietenkään tätä ei sanota ääneen.

    -Monikulttuuri on ihanaa ei mulla muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole mitään helpompaa kuin luottokortin näyttäminen bussiin astuessa lukijaan. Helsingissä tietysti onnistuttiin tämäkin sössimään. On se nyt aika ihmeellistä, jos jotain kehitysmaissakin tuttua tekniikkaa ei saada Suomessa toimimaan.

      Poista
  5. Ruotsin maaseudulla on samoin kuin Suomessakin pienemmillä paikkakunnilla, ainoa ruoka mitä on, on ns. etnistä tai burgereita. Kyllä näillä tulee toimeen, mutta se kulttuurisesta monimuotoisuudesta. Samaa on muissakin pohjoismaissa.

    VastaaPoista
  6. On se Suomi surkea maa, sillä Eikö näissä tämän tyypin jutuissa ole aina kyse projektiosta?

    VastaaPoista
  7. Hallikauppa on Suomessa ikävä kyllä henkitoreissaan, johtuneeko tukkukaupan keskittymisestä vai mistä. Hakaniemen hallin Reinin liha tosin jatkaa, mutta toisessa omistuksessa ja toisella nimellä. Uusi nimi taitaa olla Böf tai jotain sen tapaista. Päällisin puolin vilkaisten näytti kyllä olevan vielä muuten ennallaan. Muuten, jos haluaa vielä käydä kunnon kauppahallissa, täytyy mennä Tallinnaan tai vieläkin mieluummin Riikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riian kauppahalli on toki aivan käsittämätön laitos. Pelkästään sen takia kannattaa matkustaa.

      Poista
    2. Onko Riian vierasvenesatama tuttu, ja lieneekö käymisen arvoinen?

      Poista
  8. Tokiossa Ikea tarjoaa ravintolassaan aitoa, perinteellistä ruotsalaista ruokaa, kuten lihapullia puolukkahillolla ja perunamuussia, silliä, näkkileipää (made in Vasa). Kaupasta saa ostaa noita tuotteita...kotiin varastoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olethan sukua Ingvar Kampradille?

      Poista
    2. Sitä kuskataan pitkin maita ja mantuja mitä ihmeellisimpiä asioita ja suht edullista nämä ovat paikallisille. (Verrannollisesti hinnaltaan samaa luokkaa kuin kotimaiset, euromääräisesti heitot eivät ole suuria). Vaan ne paikalliset ovat myös ain sit syyllisiä ilmaston lämpiämiseen ynnä muuhun hölynpölyyn.

      Poista
  9. "kylttiin, jossa luki non-kontant magasin, kyseessä taisi olla pieni leipäkauppa Östermalmin hallin lähellä."

    Samaan raivostuttavaan ilmiöön törmäsin Helsingin Esplanadilla pienen artisaanileipomon myymälässä epämodernina setämiehenä, joka ajattelee, että erilaiset pankki- ja maksukortit ovat tie kohti holtitonta rahankäyttöä sekä vastoin halua korostettuun yksityisyyttä, koska niistä jää aina elektroninen jälki.

    VastaaPoista
  10. "Moniin sikäläisiin ruokiin kuulu ehdottomasti mukaan myös luut. Mistä sellaisiin saa tässä maassa edes raaka-aineet?"

    Olettaisi että ehkä paremmin varustetusta ruokakaupasta missä lihatiski tai teurastamolta, voisi löytyä?

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.