Mansikkamaidot
C.M. Bellmanin iki-ihaniin lauluihin kuuluu myös
mansikkamaidon ylistys:
N:o 71
FREDMANS EPISTEL
Till Ulla i fönstret på Fiskartorpet middagstiden en sommardag.
Pastoral, dedicerad till herr assessor Lundström.
Ulla, min
Ulla, säj, får jag dig bjuda
rödaste smultron i mjölk och vin,
eller ur sumpen en sprittande ruda,
eller från källan en vattenterrin?
Dörrarna öppnas af vädren med våda -
blommor och granris vällukt ger.
Duggande skyar de solen bebåda,
som du ser.
Ä'ke det gudomligt, Fiskartorpet - hvad?
"Gudomligt att beskåda!"
Än de stolta stammar, som stå rad i rad
med friska blad?
Än den lugna viken,
som går fram? "Å, ja!"
Än på långt håll mellan diken
åkrarna -
ä'ke det gudomligt? Dessa ängarna?
"Gudomliga,
gudomliga!"
Laulusta voi
aistia maanpäällisen paratiisin tuntemuksia, jotka epäilemättä ovat syntyneet
kelpo nousuhumalan siivittäminä. Mutta ei kannata unohtaa, että kokonaisuuteen
kuuluvat Ullan ja alkoholin lisäksi myös kaunis ilma ja tuoksut sekä ensin
mainitut mansikat. Niiden tilalla voisi kenties olla myös jokin muu aistinautinto,
vaikkapa Omar Haijamin ylistämä lampaanreisi, mikä on erikoisen herkullista
savustettuna.
Joka
tapauksessa Bellmanin antama vihje käyttää mansikoiden kastikkeena viiniä on vuosien
varrella todettu hyväksi ja etenkin veneessä sitä on sovellettu maidon puutteessa.
Mansikat sokerin ja valkoviinin kera maistuvat varmasti kaikille.
mahtoiko Bellman käyttää maitoa ja viiniä yhdessä, kuten laulun perusteella
voisi ajatella, ei tiedettäne. Itse olen käyttänyt aina jompaakumpaa.
Nyt tuli
mieleen käyttää mansikoiden ja sokerin kastikkeena piimää ja sehän on tietenkin
myös hyvää, kuten arvata saattaa. Jukurtti voisi varmasti myös tulla kyseeseen.
Harvemmat ovat
tainneet kokeilla viinan sekoittamista piimään. Tulos on joka tapauksessa varsin
hyvä. Tämä vihjeeksi baarimestareille.
" Harvemmat ovat tainneet kokeilla viinan sekoittamista piimään. Tulos on joka tapauksessa varsin hyvä. "
VastaaPoistaSe on kesä ny!
Olen joskus sekoittanut lentsulääkkeeksi espanjalaista luomupunaviiniä (Monastrell) ja AB-piimää. Toimiip hyväst!
PoistaNonni, sillä lailla!
PoistaNämä Espanjan mansikat ovat vähemmän makeita, kuin Suomessa, joten olen lisäillyt näihin hunajaa ja cointreauta.
VastaaPoistaOlen antanut joka vuosi kerran "huijata" itseäni ja sitten antanut itseni ihmetellä, miten on voitu jalostaa hyvännäköinen, mutta täysin mauton marja; vaan jalostaisipa joku puutarhamansikan, jossa olisi aho-mansikan maku!
PoistaDisaronno & cointreau mausteet kaikkeen... Viimeksi tosin onnistuin jotenkin sähläämään disaronnon kanssa ja oli päässyt nähtävästi haihtumaan ennenkuin edes olin tehnyt sitä ruokaa mihin sen varasin, aiheeseen liittyen olen alkanut käyttää aikapaljon colaa lihaan sian saa todella hyväksi..
Poista"Joka tapauksessa Bellmanin antama vihje käyttää mansikoiden kastikkeena viiniä on vuosien varrella todettu hyväksi "
VastaaPoistaEi se mansikat a la Romanov eli mansikat appelsiinimehussa huono ole niin oudolta kuin ensi kuulemalta vaikuttaakin. Ei myöskään mansikat sampanjan kera.
Itse kuitenkin arvostan yksinkertaisuutta: mansikat ihan sellaisenaan ilman mitään härpäkkeitä!
"Harvemmat ovat tainneet kokeilla viinan sekoittamista piimään"
VastaaPoista"Hauskan" illan seuraavana ankeana aamuna voisin kuvitella tuon seoksen ns pysyvän sisällä kunnes olo on korjaantunut...
Metsmaasika on herkkuva. Njamnjam!
VastaaPoistaHerkkua on tuo Bellmanin viisu. Muistan muinoin Ruotsissa, kun koko toimiston elikkä arkiston väki kokoontui vilttien päälle niitylle viinipullojen ja muun kanssa laulamaan Vila vid denna källa kesäkuun 26, se oli Bellmansdag.
VastaaPoistaSiis työpäivän aikana ängettiin niitylle laulelemaan, silloista ruotsalaista henkevyyttä. Miten lienee nyt.
VastaaPoista