keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Uusi syntipukki

 

Kelvottomat työläiset

(A Land of useless workers. The Economistin otsikko numerossa 10th-16th June 2023)

 

Työväenluokka on yleensä nauttinut älymystön piirissä aivan erityistä suosiota. Viimeistään Marxin ajoista lähtien siitä tuli suorastaan pyhä ja itse tämä niin sanotun tieteellisen sosialismin oppi-isäkin tuhlaili ylistystään paitsi tämän luokan historiallisele roolille, myös sen moraalisille ominaisuuksille.

Ennen seksuaalisten marginaalien ja orjakaupan uhrien jälkeläisten(!) löytymistä ihmiskunnan marttyyreiksi oli työn orjien ympärille syntynyt halo-efekti maailman voimallisin.

Neuvostoliitto perustui virallisesti juuri tämän luokan diktatuurille ja sai sen kautta absurdeihin mittoihin paisutetun moraalisäteilynsä. Vasta perestroikan aikana voitiin sanoa suoraan, että Neuvostoliiton/Venäjän ongelmina eivät ole vain huonot tiet ja hölmöt kansalaiset, vaan myös kelvottomat työläiset. Eihän se toki kaikkia koskenut, ei suinkaan, mutta ongelma oli suuri kuin virtahepo ja siksi kai myös niin näkymätön.

Kun Valentin Rasputin vuonna 1985 julkaisi kertomuksensa Tulipalo (Požar), oli siinä esitetty työväenluokan edustajien muotokuva suorastaan rienaava. Perestroikan oloissa se kuitenkin sai valtavan suosion enkä edes muista sen saaneen osakseen negatiivista kritiikkiä.

Läntisen älymystön nykyisiin fetisseihin kuuluu kolonialismi, jonka syyksi pannaan kaikki mahdollinen, kokonaisten mantereiden heikosta taloudellisesta menestyksestä aina ei-älykköjen vajavaiseen ja moraalittomaan tietoisuuteen saakka. Kolonialismia sanan varsinaisessa merkityksessä ei kuitenkaan ole esiintynyt latinalaisessa Amerikassa enää kahteensataan vuoteen.

 Yrityksiä todistaa päin vastaista on tietenkin ollut, mutta ne kaiketi ovat vakuuttaneet vain omien lahkojensa adepteja. Asiat on joka tapauksessa aina syytä suhteuttaa. Jos halutaan ottaa vertailukohteita, sopii sellaiseksi Aasia, jossa kolonialismi vallitsi 1900-luvun puoliväliin saakka ja sen ylikin.

Luvut ovat paljon puhuvia. Vuonna 1962 tulot henkeä kohti olivat latinalaisessa Amerikassa kolminkertaiset Itä-Aasiaan verrattuna. Vuonna 2012 tulotaso oli suunnilleen sama, mutta vuonna 2022 Itä-Aasia oli jo noin 40% verran voitolla. Maailmanpankin mukaan latinalainen Amerikka oli vuosien 2010 ja 2020 välisenä aikana maailman hitaimmin kasvava alueellinen talous.

Tämä ei johtunut ainakaan väestönkasvun puutteesta, sillä se on tuolla alueella kuulunut maailman suurimpiin. Brasilia ja Meksiko, jotka kuuluvat sen hitaimmin kasvaviin talouksiin, ovat samalla suurimman väestönkasvun maita. Viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana työvoiman määrä tuolla alueella on enemmän kuin kaksinkertaistunut.

Taloustieteilijät ovat etsineet ja löytäneet yhä uusia syitä tähän tehottomuuteen, on ollut keskituloisuuden ansaa, raaka-ainekirousta ja mitä milloinkin, mutta parannusta asiaan ei vain ole näkynyt.

The Economist otsikoi tätä ongelmaa käsittelevän juttunsa hätkähdyttävästi: A land of useless workers. Investoijat karttavat aluetta, joka ei lupaa kunnon katteita ja syy on työvoiman laadussa, ei sen määrässä tai luonnonrikkauksien puutteessa.

Halvan ruumiillisen työn kysyntä on nykyään vähäistä ja työntekijöiden pitäisi lähes kaikkialla osata ainakin tietokoneiden käytön perusteet. Latinalaisessa Amerikassa yli puolet ei siihen pysty. Koulutustaso on muutenkin kovin matala.

Suurin ongelma on kuitenkin suuri harmaa sektori, jota lehti kutsuu nimellä informal. Brasiliassa ja Perussa yli puolet työvoimasta on ”epämuodollisessa” työsuhteessa, Boliviassa luku on jopa 82%. Asialla on paljon seuraamuksia. Informaaliset yritykset muun muassa pysyttelevät pieninä välttääkseen viranomaisten huomiota ja tämä taas tuo tehottomuutta.

Tilanne liittyy myös läheisesti sekä korruptioon että muodollisten työsuhteiden kalleuteen ja hankaluuteen, mm. irtisanomissuojan takia. Samaan aikaan noin 300 miljoonaa ihmistä tällä alueella elää merkittävältä osin sosiaalitukien varassa ja heidän äänensä ovat poliitikoille hyvin tärkeitä.

Olipa Economistin esille tuomien tekijöiden selitysvoima mikä tahansa, on kiinnostavaa panna merkille, miten eri tavoin tämän aikakauden uudet jättiläiset käyttäytyvät. Pohjois-Amerikalla, Euroopalla ja Itä-Aasialla on kaikilla ollut suuret nousukautensa, joiden takana voimme ounastella kulttuurisia tekijöitä.

Latinalaiselta Amerikalta on odotettu suuria ja vielä ennen sotia esimerkiksi Argentiina oli Suomeen verrattuna rikas valtio, joka sopi modernisaation malliksi muillekin. Brasiliaa voi nytkin pitää suurvaltana, joka jopa valmistaa matkustajalentokoneita, mutta sen edistyminen näyttää tahmealta.

Monet uskovat juuri tällä hetkellä, että Afrikalla on nyt edessään suuri tulevaisuus, joka jo itse asiassa on alkanut niin sanotun kehitysavun jarruttavasta vaikutuksesta huolimatta.

Tämä jää nähtäväksi. Kaikki maat, etummaisimmat mukaan lukien, ovat jossakin kehityksensä vaiheessa olleet takapajuisia. Avustusten kautta missään niistä ei ole syntynyt modernia taloutta ja kulttuuria.

Itse asiassa saattaa olla niin, ettei noita kehitysavun nimellä annettuja vastikkeettomia avustuksia voida koskaan antaa anteeksi: ne sekä tuhoavat kotimaista tuotantoa että ovat aina liian pieniä eivätkä edes jatku ikuisesti.

En tiedä, miten niihin suhtaudutaan nykyään ns. kehitysmaissa, mutta Venäjän omanarvontunto, thymos, ainakin näyttää kärsineen 1990-luvun roolista avun saajana. Nyt siellä sitten näytetään, että pärjätään sitä omillaankin. Ainakin yritys on kova.

Venäjällä on talouskasvussaan ollut samantyyppisiä ongelmia kuin latinalaisella Amerikalla ja kaiketi muillakin BRICS-mailla. Raaka-ainekirous ja keskituloisuuden ansa soveltuvat myös sen kehityksen tulkitsemiseen, mutta suuri väestönkasvu ja heikko koulutustaso sen sijaan eivät.

Mikä osuus Venäjän henkisessä ja sitä seuraavassa taloudellisessa taantumisessa voisi olla sen kulttuurilla, on kiinnostava kysymys. Latinalaisessa Amerikassa se ainakin näyttää suurelta ja kysymys tuskin on pelkästään koulutustasosta.

Venäjän osalta kyllä sen valtiojohdon valinnat selittävät sen ongelmista karkeasti sanoen 90 prosenttia. Tyhmästä päästä kärsii koko valtio ja muut se lisäksi. Tässä nyt kuitenkin puhutaan kulttuurisesta ulottuvuudesta.

Monissa länsimaissa ja Itä-Aasia maissa pidetään ansiokkaana käyttää mahdollisimman suuri osa ihmisen rajallisesta elinajasta rahan ansaitsemiseen eli välineelliseen toimintaan, jota ei usein mitenkään voida pitää sellaisenaan arvokkaana.

Muistan itsekin noin vuodelta 1970, miten Jugoslaviasta tullut työntekijä paheksui ruotsalaisia, jotka puursivat tylsissä töissään aamusta iltaan. Siellä hänen kotimaassaan sen sijaan osattiin elää: piti olla aikaa myös sellaisille asioille kuin bada och promenera. Eihän rahalla sellaisenaan mitään arvoa ole.

Luulen, että samaa mentaliteettia voimme tavata myös latinalaisessa Amerikassa ja jopa Venäjälläkin. Olisi typerää pitää sitä pelkästään vajavaisuutena tai jopa kehittymättömyytenä. Kyse on arvojen hierarkiasta, joka on kulttuuriseen koodiin kirjoitettu.

BRICS-maat ovat kova sana maailman taloudessa ja se perustuu ennen muuta Kiinaan ja sen kulttuuriin, jota taas lienee mahdotonta viedä muihin maihin edes tuon yhteisön piirissä. Erityisesti Intian tapaus on kiinnostava, mutta se on jo toinen juttu, kuten Kipling sanoisi.

 

27 kommenttia:

  1. Afrikka lienee uppoava manner ja tuomittu epäonnistumaan? Mikään mahti sitä ei voine estää, vaikka annamme viimeisetkinn roposemme sen "rojekteihin". Suomalaiset projektien johtajat tietenkin puolustelivat, että nämä projektit tuovat vahvan lisäarvon Valmetille ja Koneelle, sekä monille muille. No, mitenkä sitten kävi, eli yhtä tyhjän kassa. Saihan kuitenkin suomalainen kehitysapu-nomenklatuura paistatella parrasvaloissa ja nauttia Afrikassa ruhtinaan elämästä vuosikymmeniä! Elämä oli mahtavaa, ja kai siksi nämä ruhtinaat eivät halunneet tuoda esille katastrofaalisia epäonnistumisia veronmaksajien piikkiin!

    Tolkuton väestönkasvu ei tiedä mitään hyvää millekään alueelle. Ensimmäinen seuraamus on rikollisuus joka on väistämätöntä, ja aina vain raaistuen. Meksikossa tapetaan n. 30 000 ihmistä vuosittain. Poliisi ja armeija on äärimmäisen korruptoitunut, eikä toivoa ole näköpiirissä miltään osin, ellei sitten suomalaiset vie sinne suurta tietouttaan humaanista oikeuslaitoksestä ja pään silittelystä!

    USA:n eteläraja vuotaa kuin seula, koska sen annetaan vuotaa. Vuosittain n. miljoonan laittoman maahantulijan arvellaan siirtyvän Latinalaisesta Amerikasta Pohjois Amerikkaan, ja virta vain kasvaa. Tuskinpa sieltäkään näitä kuuluisia koneinsinöörejä siirtyy USA:n työmarkkinoille, vaan rikollisuus taitaa olla se ainoa elinkeino. Jopa ns. raamattuvyöhyke on muuttunut fentanyylivyöhykkeeksi, näin arvioi muuan Suomesta Usa:aan siirtynyt rekkakuski asiain tilaa. Kodittomuus ja näköalattomuus on katastrofaalinen suunta.

    Suomalaisilla tuntuu olevan jokin ihmekäsitys maailmasta, jossa kaikkialla lapset ja nuoret lähtevät aamuisin reppu selässä kouluun ja käyvät kymmenen vuotta koulua, ja ovat sitten innokkaina ja valmiina siirtmään työelämään missä vain, vaikkapa uudessa maanosassa! Arvio on katastrofaalisen väärä, vaan maailma on enemmänkin sen kaltainen, että luku- ja kirjoitustaidottomat vahvemman oikeutta käyttävät ihmiset alkavat olla määräävä suunta vähän siellä sun täällä.

    Tietenkin jos ajetellaan niin, että jos yhteiskunta pitää ajaa alas tai jopa tuhota, ehdottomasti paras keino on suosia niin mittavaa maahanmuuttoa aivan mistä tahansa. Se takuulla muuttaa minkä tahansa kulttuurin aivan toiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi näitä persuja...

      Poista
    2. "Voi näitä persuja..."

      Mykistävä argumentti. Pane vielä toinenkin yleisön iloksi.

      Poista
    3. "miljoonan laittoman maahantulijan arvellaan siirtyvän Latinalaisesta Amerikasta Pohjois Amerikkaan, ja virta vain kasvaa. Tuskinpa sieltäkään näitä kuuluisia koneinsinöörejä siirtyy USA:n työmarkkinoille"

      Ei vaan työnnälkäisiä pienipalkkaisia ruumiillisen ja palveluammattien tekijöitä, jotka haluavat kovassa, mutta toimivassa yhteiskunnassa työllään toteuttaa amerikkalaisen unelman ja kouluttaa seuraavan sukupolven menestymään. Niin tuo yhteiskunta on aalto aallolta(esim irlantilaiset, italialaiset venäjän juutalaiset, itä-aasialaiset jne) toiminut parisataa vuotta.

      Poista
    4. Tietämättömyys on voimaa. Luku- ja kirjoitustaidottomuus on ylivoimaa. Vääränlainen hempeä humanismi johtaa alakynteen ja lopulta karmeaan tappioon.

      Poista
    5. Maailma on aivan toinen, kuin 1800-luvulla Amerikassa tai täällä euroopassa. Tuntuu oudolta, että äärimmäisen teknillistynyt yhteiskunta, kuten Suomi tai kuten Usa voisi nousta uusiin sfääreihin ylijäämäihmisten hillittömällä maahanmuutolla. Ylijäämäihminen on ikävä sana, näinhän oli jossakin pohjanmaalla...Härmän häjyt olivat seurausta alenevasta säätykierrosta, eli ylijäämäihmisillä ei ollut muuta tehtävää kuin häiriköidä!

      Poista
    6. USA on lähtenyt wokettamisessaan vaaralliselle tielle; aasialaiset, irlantilaiset ym. ahkeruudella ja sinnikkyydellä eteenpäin pyrkivät jäävät lehdellä soittelemaan, kun pääsyn yliopistoon ratkaisee entistä useammin tumma ihonväri.

      Poista
    7. Äärimmäisen teknillisessä yhteiskunnassakin hedelmien poiminen, siivous ja muut palveluammatit sekä hoivatyöt tarvitsevat niitä ylijäämäihmisiä, jos näillä on työhaluja. Siihen auttaa jos ei ole liiallista sosiaaliturvaa.

      Poista
  2. Työn orjat sorron yöstä nouskaa, maan ääriin kuuluu Kostamus! Täällä nälkä on aina vieraanamme, vaikka ei jano oo vielä päässy yllättämään... Ei muuta lyöjää kun kana Kakkivaltias! Niin huomispäivän kasat on veljet keskenään! Kakki maaliman roletaarit yhtykää! Euroopassa vaeltaa Kommunismin haave....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se aave taisi kuolla kupsahtaa. Sen jälkeen vaelsi Itä-Euroopassa tieteellis-teknisen vallankumouksen aave joka tappoi tuon toisen.

      Poista
  3. ”… The Economist otsikoi tätä ongelmaa käsittelevän juttunsa hätkähdyttävästi: A land of useless workers…”.

    Niinpä tuo teki. Eikä mennyt kuin hulvaton hetki, ennen kuin otsikkoa muutettiin ja kovasti pahoiteltiin matkaansaatettua mielenmasennusta. Uusi yritys lehdeltä lähtee liikkeelle periaatteesta ”land of frustrated workers.”

    Mutta eihän tämä ole ensimmäinen kerta ongelmaan liittyen. Jo 2019 julkaistiin artikkeli ” Socially Useless Jobs”, joka käsitteli samaa asiaa, mutta maantieteellisesti laajemmin.

    Työntekijöiden itse ilmaisemana (100 000 otanta, 47 maata) mielipiteenä 8 prosenttia oli asiasta tasan tuota mieltä. 17 prosenttia pohdiskeli, että todennäköisesti noinhan se on.

    Itse pidän alkuperäistä otsikointia hyvänä. On hyvä sanoa asia niin, että se hätkähdyttää ja herättää pohdiskelemaan. Mutta herkkähipiäisyys on vallalla, ja kaiketi siihen on sopeuduttava.

    VastaaPoista
  4. Rahalla on merkitystä vain, jos se vaikuttaa menestykseen ihmissuhdeverkostoissa ja sosiaalisessa statuksessa. Jos rakentaa yhteiskunnan, jossa ihmissuhdemenestys ja status riippuvat rahasta, ihmiset tavoittelevat rahaa. Jos taas toisenlaisen, ihmiset eivät tavoittele rahaa.

    VastaaPoista
  5. ”… Monet uskovat juuri tällä hetkellä, että Afrikalla on nyt edessään suuri tulevaisuus, joka jo itse asiassa on alkanut niin sanotun kehitysavun jarruttavasta vaikutuksesta huolimatta…”

    Ja ajatus on se, että ilmaiseksi annettu apu passivoi; tämäkö oli se pohdinnan tulos? Näinhän tuota on tulkittu, ja vaikea sitä on kieltää.

    Kiinan nousu on huima. Enpä ole kuitenkaan kuullut meillä todistettavan, että autoritäärinen valta olisi ollut nousun edellytys. Asia olisi kuitenkin loogisesti tulkittava juuri näin. Demokratialla tätä ei olisi saavutettu. Siis onko niin, että järjellinen suunnittelu voittaa ns. demokratian?

    Ja onko Kiinan autoritäärinen valta edistyksellistä ja Afrikan valtioiden autoritäärinen valta ei, Siis tuloksia tarkastellen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain? Ei ne valtiomuodot ole vakiotavaraa.

      Poista
    2. Taitaa edelleen päteä se vanha väite, jonka mukaan autoritäärinen valta on tehokas silloin, kun täytyy komentaa joukot tekemään jotakin mutta demokratia ja vapaus ovat tehokkaita silloin, kun on tarvis luoda jotakin uutta.

      Poista
    3. Strix: ”… vapaus ovat tehokkaita silloin, kun on tarvis luoda jotakin uutta…”.

      Niinhän sitä tavattaan sanoa. Mutta ajatellaanpa konkreettisesti. Miten vapaus ilmenee ja toteutuu yrityksissä, jossa innovoidaan ja valmistetaan uutta? Miten se eroaa Kiinassa ja USA:ssa?

      Eiköhän molemmissa maissa ole hyvin samanlainen tilanne: innovatiiviset ja tuotteliaat ihmiset palkitaan yrityksissä ja henkilöt itse nauttivat työstään – tai ovat pakkomielteisiä, mutta tehokkaita kuitenkin.

      Entä meillä vapaassa Suomessa? Miten uuden luominen onnistui Nokiassa? Jos en väärin muista, niin vapaan maailman johtava yritys menetti johtoasemansa niin että oikein romahti ja mäjähti.

      Poista
  6. "Siellä hänen kotimaassaan sen sijaan osattiin elää: piti olla aikaa myös sellaisille asioille kuin bada och promenera. Eihän rahalla sellaisenaan mitään arvoa ole.

    Luulen, että samaa mentaliteettia voimme tavata myös latinalaisessa Amerikassa ja jopa Venäjälläkin. Olisi typerää pitää sitä pelkästään vajavaisuutena tai jopa kehittymättömyytenä."

    Niin, entäpä jos ns kestävä kehitys edellyttää, että vähennämme aineellista kulutusta ja siirrymme ns aineettomaan ja laadulliseen elintasoon? Eikö tuo asenne silloin muutukin menestystekijäksi: jos onni tuleekin viinipullosta, hyvästä kirjasta tai teatteriesityksestä hyvässä seurassa. Tietenkin tuo edellyttää asennetta, jossa kulttuuri ei ole jotain "eliitin luksusta".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kurinalaisuus, koulutus ja täsmällisyys tuottavat maailmanluokan tulosta, saksalaiset siitä lienevät paras esimerkki. Sitten on niitä maita, joissa oikein mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy. Sitten on niitä maita, joissa mikään ei toimi, eikä tule koskaan toimimaan, siis länsimaisen mittapuun mukaan.

      Ihmisiä näissä maissa on kuitenkin valtavat määrät, jotka tähyävät paremmille apajille, ja lähtijöitä riittää, kun naiset tekevät koko ajan lisää. Jos ja kun on niin, että joku länsimainen tyyli ja elämäntapa ei olekaan se kaikkein kannattavin ja haluttavin, vaan alammekin elelemään "kuin pellossa", eipä sekään tulevaisuus näytä hääviltä. Kari Suomalainen lohkaisi aikoinaan, että kun hollitupalaiset pääsevät salin puolelle, salistakin tulee hollitupa. Taidatkos sen selvemmin sanoa?

      Poista
  7. Olisiko sillä vaikutusta, että USA:n eteläpuolella Amerikassa väestö on rodullisesti sekoittuneempaa kuin missään muualla maapallolla. Yhteiskuntien koheesio kärsii tästä rajusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen alueen väki se vasta sekalaista onkin. Kieli tuli idästä, ihmiset kuka mistäkin. Ja vielä: ihmiset ovat samaa rotua kaikki, populaatioiden välillä on pieniä mutta näkyviä eroja.

      Poista
  8. "Kolonialismia sanan varsinaisessa merkityksessä ei kuitenkaan ole esiintynyt latinalaisessa Amerikassa enää kahteensataan vuoteen."

    Kolonialismi sanana on erikoislaatuinen. Lähtökohdin katsoisin kyseen olevan kaupankäynnistä eri valtioiden välillä ja latinalaisen Amerikan kohdalla on siinä valtameri välissä, mutta vaihdantaa on. Millä sitten käydään kauppaa on asia erikseen.
    Latinalaisessa Amerikassa kumminkin väestönkasvu on yksi asia, toinen taas kristinusko lähinnä tuo katolinen. Kaikenlaisia höpö juttuja sielläkin kumminkin on ilmennyt valtion johdonkin kautta lasten viemisistä vanhemmilta kun ovat vain vaikka kuuluneet väärään ajattelumalliin tms. muistaakseni 80-luvulla. Kaippa teidän vanhempina ihmisinä tulisi muistaa, mutta tiedon ja muistin määräkin on rajallinen.
    Yhden lehtiartikkelin kommentissa oli kommentti ettei paavi ottane hirveästi kantaa Ukrainan sotaan jottei hämmästyttäisi etelä-Amerikan "kannattajiaan". Tiedä onko asia niin tai näin, mutta ymmärtänen että uskonnossa tai uskonnoissa on myös tuo poliittinen puoli joka kytkeytyy valtion talouteen. Jonka tähden itse totean uskonnon olevan aina henkilökohtainen asia. Eteenkin kun teollistuneessa yhteiskunnassa tuo ei vain toimi samalla logiikalla. 5 rukous kertaa, tai sunnuntai vain on pyhä, mites jos on ensiavussa töissä ja sinne tuodaan sunnuntaina joku jolla on hätä? Ei pysty kun nyt on sunnuntai tai ei pysty kun nyt rukoillaan.

    Ja Latinalaisessa Amerikassa viihdeteollisuus taas on oma juttunsa. Niitä kiusataan niin Amerikkaan kuin myöskin Eurooppaan. Suomi on onneksi vain sivukonttori kokonaisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut sanamuutoksista. Sanakirja vaihtaa sanoja, jolloin tekstistä muodostuu hyvin värikäs. En ole löytänyt sitä millä sen saisi pois ja tarkistaminen jäänee välillä puolitiehen.

      Lähinnä tuo viimeinen että Latinalaisessa Amerikassa huumeteollisuus on oma juttunsa. Niitä kuskataan Amerikkaan ja Eurooppaan. Suomi on vain sivukonttori kokonaisuudessa. Viihdeteollisuus heillä on kyllä erikoista, löytäneen sen draaman määrän väsyttäväksi ja lapselliseksikin joissain kohtaa. Verrannollisesti amerikkalaisten viihteeseen, ei siinä ole sellaisia samanlaisia ylilyöntejä kommunikaatiossa vaikka teoriassa sosiaalisten suhteiden kautta tilanne olisi sama ja olisi syy paheksua jonkun käytöstä. Toiset vetää sen sitten aivan ääripäähän.

      Poista
  9. Brics maiden yhdistymistä voisi kutsua persaukisten kokoontumisajoiksi. Onhan siellä kiinalaisilla ja muillakin vähän pätikkääkin, mutta jakajia vielä enemmän. Kulttuuri on joka tapauksessa kova tekijä, Kiinalla totalitarismi ja muilla kaikenmoisia perinne- ja uskontojuttuja. Hyvä että edes yrittävät, mutta niin kauan kuin aivovienti Amerikkaan on ylivoimainen, niin dollari porskuttaa, koska muilla menee vielä heikommin. Bidenin jengi tekee kyllä kaikkensa nyrskäyttääkseen USAN polvilleen, mutta trumpistit ovat vahva voima uusmarksisteja vastaan.

    VastaaPoista
  10. Affu: ”… Brics maiden yhdistymistä voisi kutsua persaukisten kokoontumisajoiksi…”.

    BRICS:n Brasilia, Venäjä ja Kiina kuuluvat kymmeneen suurimpiin valtioihin bruttokansantuotteensa perusteella. Muistatko, monesko Suomi on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoilla mailla on isohkot taloudet, mutta kysehän onkin per nuppi,

      Poista
    2. Affu: ”… Isoilla mailla on isohkot taloudet, mutta kysehän onkin per nuppi…”.

      Juu, mutta puhuitkin persaukisista maista. Muuten, se Suomen sijaluku on 48. Kun maat istuvat neuvottelupöytään – tai siis kokoontumisajoihin – niin pätikän kokonaismäärä ratkaisee. Siinä porukassa Suomi on se persaukinen maa.

      Poista
  11. Intia on tosiaan mielenkiintoinen tapaus. Jos onnistuvat ratkomaan joitain ongelmiaan (väestömäärä, korruptio, saasteet, oman teollisen tuotannon surkeus), niin mistä sitä tietää mitä sieltä tulee.

    En kyllä pidätä hengitystä...

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.