maanantai 5. kesäkuuta 2023

Luja tahto ja kova halu

 

Me teemme mitä tahdomme

 

Autoritaarinen persoonallisuus, jollaista fasismin ja kommunismin tapaiset järjestelmät kiehtovat, riemuitsee aina oman valtion voimannäytöstä: me teemme mitä tahdomme. Meille ei kukaan voi mitään!

Hiukan ennen Ukrainan-hyökkäyksen alkamista USA:n Moskovan-lähettiläs kertoi Foreign Affairs-lehden kirjoittajan mukaan Putinin haukalle ja vanhalle FSB-pomolle Nikolai Patruševille, että amerikkalaiset tietävät, mitä Venäjä nyt on tekemässä ja varoitti, että hyökkäykseen vastattaisiin hyvin vakavilla toimilla.

Patrušev ei tähän edes vastannut, mutta antoi ymmärtää, ettei amerikkalaisten reaktio häntä kiinnostanut. Venäläiset tekisivät mitä haluavat ja sillä siisti. Tarkoituksenahan oli suorittaa erikoispalveluille ominainen erikoisoperaatio, johon oli riittävästi noita huippusuorittajia, spetsnaz- eli erikoisjoukkoja. Tavanomainen armeija varmistaisi saaliin.

Operaation alettua muuan suomalainen dosentti riemuitsi myös twitter-tilillään siitä, miten ukropit nyt pötkivät pakoon ja miten voitonparaati pidettäisiin tuota pikaa Kiovassa. Sitä ei mikään mahti maailmassa voinut estää, sillä kyseessä oli raaka voima, jota hyökkääjällä oli paljon enemmän kuin kenelläkään muulla.

Yhtälö oli siis yksinkertainen ja ehdottoman vakuuttava. Kesti pari viikkoa, ennen kuin dosentti lopetti tilinsä kommentoinnin. Todellisuus oli pettänyt voimansa tunnossa olevan hyökkääjän ja sen hännystelijät.

Putin ja kumppanit elättelivät aivan vääriä luuloja lähtiessään hyökkäämään. Tässä he noudattivat pitkää traditiota, kaikki sotaan lähteneet melperit viimeisten kahdensadan vuoden aikana ja kauemminkin ovat pettyneet laskelmissaan ja usein hyvin katkerasti. Sota nyt vain on tullut aloittajalleen huonoksi bisnekseksi.

Kulutussota, jollaista kukaan ei toiveajattelussaan ole odottanut, on ollut se normaali ratkaisija, kun paljon uhreja vaatinutta sotaa ei kummallakaan tai millään puolella uskalleta päättää ennen kuin on saavutettu niiden arvoinen päämäärä. Kun ihmishenki on korvaamaton, on tarvittavan hyvityksenkin määrä ääretön.

 Ikävä kyllä tällaisena päämääränä on pidetty aivan erityisesti vihollisen täydellistä tuhoamista ja nöyryyttämistä. Saksan kohtalo ensimmäisessä maailmansodassa on tästä kostopolitiikasta hyvä esimerkki. Toisessakin maailmansodassa suunniteltiin jo Saksan teollisuuden tuhoamista ja maan muuttamista vähäpätöiseksi maatalousvaltioksi (Morgenthau-suunnitelma).

Toisen maailmansodan jälkeen järki sentään voitti ja ymmärrettiin pian, että Saksa ei kartalta häviä ja että sillä voi olla käyttöä myös voittajien kannalta. Komennon vaihtaminen riitti, eikä kostopolitiikkaa harjoitettu muualla kuin idässä. Siitäkään ei omantunnon vaivoihin herätetty Saksa uskaltanut julkisesti valittaa.

Käynnissä on nyt jälleen eurooppalainen suursota, joka on taas lähtenyt omille teilleen ja osoittautunut mahdottomaksi voittaa enempää sotilaallisin kuin taloudellisinkaan keinoin. Nyt ei ole lainkaan harvinaista kuulla sellaisia ääniä, jotka sanovat, ettei sotaa voida päättää muuten kuin ehdottomaan antautumiseen.

Nämä ovat naiiveja ääniä, joiden käsitys Venäjän kestokyvystä näyttää olevan aivan harhainen. Kuvitelmia sen talouden romahtamisesta on esitetty jo vuodesta 2014 saakka, määräaikoja on vain aina venytetty. Nyt ennustetaan tuon talouden kestävän melko hyvin.

On selvää, ettei Venäjä enempää kuin Ukrainakaan halua solmia rauhaa, jolla ei ole sille mitään tarjottavaa, kun kymmeniä tuhansia sotilaita on tapettu ja vammautettu ja valtava määrä rahaa ja omaisuutta on tuhottu.

Monet ovat selittäneet, ettei rauhaa voida hyväksyä, ennen kuin Venäjä on palauttanut kaikki Ukrainalta ryöstämänsä alueet. Monet alueet Venäjä kuitenkin on jo virallisesti liittänyt itseensä, joten niiden palauttaminen ei ole aivan yksinkertaista.

Mitä tulee Krimiin, on liikenne ja veden saanti siellä ollut paljolti riippuvaista Ukrainasta. Niemimaan kukoistus edellyttäisi joko Venäjän herruutta Novorossijan rannikolla tai sitten Krimin palauttamista Ukrainalle. Hyvät tai edes korrektit naapuruussuhteet olisivat myös ratkaisu.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli kyynisen valtapolitiikan mukainen toimi, jossa päätettiin viimeinkin tehdä oman mielen mukainen ratkaisu. Kun kerran pystyn, niin minun pitää, sanoi aikoinaan presidenttiehdokas, kenraali Lebed.

Mutta kun ei pysty, niin ei pysty, vaikka olisi isommankin talon poika. Länsi ajaa nyt politiikkaa, jossa kompromisseja ei huolita, sekin on päättänyt tehdä, mitä tahtoo, kun omaksikin yllätyksekseen on huomannut sijaissodassa pärjäävänsä oletettua paremmin.

Yritykset saada sota loppumaan on torjuttu lännen ja etenkin USA:n taholta. Länsimaathan eivät ole edes joutuneet taistelukentälle, joten sodan jatkaminen ei syö poliittista kannatusta. Tyhmimpien keskuudessa se vain lisää sitä ja se on jo kovin merkittävä asia.

Ei ole suinkaan selvää, että Venäjä olisi valmis rauhaan ehdoilla, jotka Ukraina voisi ilman muuta hyväksyä. Sehän on ilmoittanut hyväksyvänsä vain kaikkien alueidensa palauttamisen. Selvää ei silti ole sekään, että Venäjä voitaisiin pakottaa tuohon vaatimukseen.

Mikäli Venäjä jää kokonaan lyömättä ja saa pitää joitakin valloituksiaan, on asia monen mielestä moraalisesti kestämätön ja vain yllyttää Venäjän ruokahaluja tulevaisuudessa.

On tuskin silti järkevää ilmoittaa, että vain ehdoton antautuminen hyväksyttäisiin. Toisessa maailmansodassa se tehtiin siksi, että torjuttaisiin ajatus toisen osapuolen liittoutumisesta Saksan kanssa toista vastaan. Sellainenhan olisi saattanut olla aivan järkevää ja sitä paitsi täysin mahdollista.

Nyt ei ole sellaista mahdollisuutta ja kaksi osapuolta kolmansien avustamina ovat vuodattamassa toisiaan kuiviin. Asia käy kuitenkin kaikille kalliiksi, ei vähiten ihmishenkinä sotiville. Myös kaikkien talous kärsii.

En tiedä, onko ja missä määrin jo harjoitettu kulissien takaisi tunnusteluja tulevan rauhan mahdollisuuksista. Luulen, että on ja uskon, että sellaiseen olisi ehdottomasti syytä pyrkiä. Itse kullakin osapuolella on unelmansa, joiden se haluaisi toteutuvan täysimääräisesti, mutta se nyt ei vain ole mahdollista.

Ei tässä nyt vain kenelläkään ole mahdollista tehdä, mitä tahtoo. Tahtonsa se on muillakin ja sen kanssa on elettävä. Ehkä tämän voisi jo uskoa tämänhetkisen kokemuksen perusteella.

Uutta Versailles’n rauhaa on syytä karttaa kuin ruttoa eikä myöskään ole toisen maailmansodan malliin näkyvissä marssia vihollisen pääkaupunkiin - Moskovaan enempää kuin Kiovaankaan. Neuvottelurauhan mahdollisuus olisi nyt nostettava esille, se olisi kohtuullista myös Venäjän kansan suuren enemmistön kannalta. Silloin se voisi isänmaallisena pysyen hylätä nykyien hallintonsa, joka on lähtenyt rikolliselle tielle.

 

43 kommenttia:

  1. “…Silloin se voisi isänmaallisena pysyen hylätä nykyien hallintonsa, joka on lähtenyt rikolliselle tielle…”.

    Kohtuullisen järkevä kirjoitus Vihavaiselta, kiitos. Vielä kun erotettaisiin sodan moraali ja yksilön moraali toisistaan. Rikollisuus ja pahuus eivät ole termejä, joita kannattaa käyttää maailmanpolitiikassa ja sodassa. Kuten Kissinger on sanonut, moraali ei kuulu sotaan; ei ole ystäviä eikä vihollisia vaan omia etuja.

    Jos olisi toisin, Yhdysvallat olisi tuomittu toisen maailmansodan jälkeen eräistä sodan julmimmista teoista: Hiroshiman ja Nagasakin ydinhyökkäyksistä, joissa nimenomaan tavoiteltiin siviilien tappamista vastapuolen moraalin tuhoamiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai se oli USA: n sotarikos. Miksei olisi ollut?

      Poista
    2. Siksi ei, että sillä säästettiin valtava määrä USAlaisia ja japanilaisten sotilaiden ja ennen kaikkea japanilaissiviilien elämiä, jotka oliisi menetetty Japanin pääsaarten valtauksessa.
      Pelkästään USAn sotilastappiot oli arvioitu sadoissa tuhansissa.

      Kun Japania iskettiin atomilla päähän, se antautui.
      Samalla tavoin pitäisi nyt iskeä Ryssää päähän.
      Ei nyt atomillla, mutta panemalla ohjukset satamaa Moskovordoriin, että örkit tajuavat olevansa sodassa.

      Poista
    3. ”…Totta kai se oli USA: n sotarikos. Miksei olisi ollut?...”.

      No siksi, kun rikoksista on tapana tuomita. Muistaakseni saksalaisista ns. sotarikollisia tuomittiin kuolemaan. Jos ei tuomita olleenkaan vaan peräti palkitaan, niin eihän se silloin rikos ole vaan sankariteko. Teoriat sikseen.

      Poista
    4. "...Samalla tavoin pitäisi nyt iskeä Ryssää päähän...".

      Niin tai ukrainalaisia, kyllähän se sota silläkin tavalla loppuisi, kun ei moraalista murehdittaisi.

      Poista
  2. Saksan vuoden 1945 ehdoton antautuminen, jolloin liittoutuneet Neuvostoliiton johdolla ryntäsivät Berliiniin asti, ei välttämättä ole ihan parhaimpia analogioita Venäjän ja Ukrainan välisen sodan ratkaisuksi. Se olisi ollut, jos Venäjä olisi päässyt Kiovaan muutamassa päivässä. Sen sijaan Ukraina ei ole missään vaiheessa asettanut tavoitteeksi Moskavan valtaamisen saati koko Venäjän saamiseen valtaansa. Ennen kaikkea Krimistä on ollut puhe.

    Toki Krimistä luopuminen voi monelle äärinationalistille ja suuresta Venäjästä unelmoivalle olla "täydellinen antauminen", mutta ei se sitä kyllä ole. Toki rauha voisi ehkä olla helpommin saavuttaa kompromissin kautta, mutta mistä neuvotella sellaisen osapuolen kanssa, jolle ei tunnu kelpaavan muu kuin täydellinen voitto eli Ukrainan alistaminen valtaansa?

    VastaaPoista
  3. Mikä lienee Ukrainan valmius kompromissiin? Ehkäpä voisi tapahtua kypsymistä, jos sille raotettaisiin ovea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin jos siihen yhdistettäisiin aseavun säännöstely.

      Poista
    2. Joo, sillä tavallahan se sota loppuu.
      Lakataan avustamasta Ukrainaa ja annetaan Roistovaltio Ryssän vallata se, murhata miehet ja raiskata naiset ja lapset.

      Sitäkö täällä oikeasti halutaan?
      Jos noin todella on, mihin suuntaan tuota seuraava Roistovaltio Ryssän hyökkäys halutaan?

      Poista
    3. Qroquius: ”… annetaan Roistovaltio Ryssän vallata se, murhata miehet ja raiskata naiset ja lapset…”.

      Jämerää suomalaista puhetta parhaimmillaan! Ettei vaan tullut otettua yhtä grogia liikaa?

      Poista
    4. "Lakataan avustamasta ..."

      Ei lakata, vaan tarvittaessa säädellään. Kuten blogissa todetaan jonkunlainen kompromissirauha on välttämättömyys: ei länsi ole valmis Venäjää täysin kukistamaan eikä Ukraina luovu itsenäisyydestään, alueellisesta koskemattomuudestaan ehkä - kuten Suomi 1940 ja 1944. Turvatakuut rauhansopimuksessa voisivat olla hyvä idea.

      Poista
    5. Itseä hieman häiritsee Ukrainan lainsäädäntö joka mahdollisti sijaissynnytykset yms. adoptiot jne. Länteen ja kelle nyt vain kuka oli valmis maksamaan. Lähinnä joku teki niillä ukrainalaisilla naisilla taloudellista voittoa jo ennen sotaa. Ja siitä taas naiset päätyneet kauppaamaan joko itseään sotilaille tai väkisin maatuksi.
      Kaikki miehet ei kumminkaan ole sellaisia että väkisin ottaisivat. Sitten on niitä jotka sitä harrastaa ja tuollainen kaoottinen tilanne on heille omiaan.

      Poista
  4. Näin suomalaisena minua ärsyttää kummankin laidan poliittinen tyhmyys. Natointoilu ei ole hyvästä, vaikka onkin olosuhteet huomioon ottaen hyvä ja tarpeellinen ratkaisu. Tuonpa takia minua vielä enemmän risoo Venäjän puolustajat. Kaikenlisäksi suuri osa heistä on niitä joiden kanssa minä yhdessä vastustin koronahuijausta. Toisaalta se on opettanut kuinka harva meistä pystyy kokonaisvaltaiseen ajatteluun.

    VastaaPoista
  5. Epätyydyttävät rauhanehdot ja katkera "rauha" voivat olla kohtalokkaita lännelle niiden antaessa aikaa Venäjälle kasata voimiansa seuraavaan suurempaan hyökkäykseen. Mielestäni kaikki merkit ovat ilmassa. Venäjä tulisi nyt lyödä niin alas ettei se pääse sieltä takaisin ponnistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Venäjä tulisi nyt lyödä niin alas ettei se pääse sieltä takaisin ponnistamaan."

      Ajatus on "kaunis", mutta ne ydinaseet...lisäksi herää kysymys olisiko Ukrainalla tai edes koko lännellä kanttia marssia Moskovaan ja sitäkin edemmäs; mitä silloin tekisi Kiina?

      Poista
    2. Kiina ottaisi silloin Siperian.
      Ei Kiina todellakan pidä kehitysmaaksi osoittautunutta Roistovaltio Ryssää liittolaisenaan, vaan pelkkänä puoli-ilmaisen fossiilisen energian tuottajana.

      Poista
    3. Ei (tasavertaisena) liittolaisena, mutta hyödyllisenä vastapainona USA:lle kyllä.

      Poista
  6. "Ei ole suinkaan selvää, että Venäjä olisi valmis rauhaan ehdoilla, jotka Ukraina voisi ilman muuta hyväksyä. Sehän on ilmoittanut hyväksyvänsä vain kaikkien alueidensa palauttamisen. Selvää ei silti ole sekään, että Venäjä voitaisiin pakottaa tuohon vaatimukseen....En tiedä, onko ja missä määrin jo harjoitettu kulissien takaisi tunnusteluja tulevan rauhan mahdollisuuksista. Luulen, että on ja uskon, että sellaiseen olisi ehdottomasti syytä pyrkiä. Itse kullakin osapuolella on unelmansa, joiden se haluaisi toteutuvan täysimääräisesti, mutta se nyt ei vain ole mahdollista."

    Taidatkos tuon paremmin sanoa!

    VastaaPoista
  7. ”Venäläiset tekisivät mitä haluavat ja sillä siisti.”

    Joitakin vuosia sitten Venäjällä synnytettiin uusi ”meemi”/iskulause/hypnotisointi/tai oikeastaan itse asiassa uusi uskonto: ”Jest’ Putin – jest’ Rossija, net Putina – net Rossii.” (On olemassa Putin, on myös olemassa Venäjä. Jos Putin katoaa, niin katoaa myös Venäjä.)

    Tässä lienevätkin perustukset uudelle aikakaudelle. Jos nykyinen Putin Ensimmäinen lähteekin tuota pikaa Korkeimman tykö, niin heti keksitään Putin Toinen, sitten Putin Kolmas, Jne., jne., niin kauan kuin aurinko paistaa, kun lähtee ottamaan aurinkoa.

    VastaaPoista
  8. Ei tässä nyt ollut käsittääkseni lainkaan kyse siitä, onko "Pyhä Venäjä aina uhri" omasta mielestään. Tulkitsen (siihen minullakin kai on oikeus) tämänkertaisen(kin) blogitekstin ydinsanoman (asiaankuuluvat kuorrutukset karsien) niin, että Vihavainen historian ja Venäjän tuntijana katsoo, että a) neuvottelurauha on ainoa mahdollisuus ulos umpikujasta ja että b) missään tapauksessa ei tule toteutumaan se (suomalaisen) "huomattavan valtiollisen toimihenkilön" järjetön lausahdus, jonka mukaan ainoa tie ulos sodasta on, että Venäjä kävelee ulos Ukrainan ante 2014 -rajojen sisäpuolelta (egoa kohottava naurahdus päälle).

    Mutta pahalta näyttää. Mikäpä saisi sekä Putinin & co että yhtä lailla Zelenskyin kansainvälisine taustavoimineen hellittämään ajatuksesta, että katsotaan kummalla riittää "passionariteettia" ja kumman p-e kestää tärpättiä. Tuskin mikään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi kirjoitti: "Ei tässä nyt ollut käsittääkseni lainkaan kyse siitä, onko "Pyhä Venäjä aina uhri" omasta mielestään. Jokainen, joka on seurannut Venäjän sisäistä keskustelua ja etenkin Putinin hallinnon sotapropagandaa, tietää että juuri tästä on kysymys. Timon blogin alaotsikko on "Me teemme mitä tahdomme" ja minä lisäsin siihen prof Snyderin: "Vaikka tekisimme mitä tahansa, niin olemme syyttömiä". Kiero ajattelu perustuu Putinin mielifilosofin/fasistin, Ivan Iljinin (1883-1954), lukuisiin kirjoituksiin. Niiden keskeinen sanoma on, että Venäjä on aina ollut syytön valtio, kaikki sen taistelut ja sodat ovat aina olleet puolustuksellisia, Venäjä on "orgaaninen" valtio ("jolla on sydän ja sielu") sekä lisäksi vielä tuo toistuva perusväittämä, että koko muu maailma on paha (evil) ja vihamielinen (hostile) Venäjää kohtaan. Myös patriarkka Kirill on täysin omaksunut saman retoriikan ("Venäjä ei ole koskaan hyökänyt mihinkään")..

      Poista
  9. Jonkin tulkinnan mukaan tätä sotaa Ukrainassa pidetään Neuvostoliiton viivästyneenä hajoamissotana. Minusta tuossa on pointtia.

    Vaikka Neuvostoliitto muutoin hajosi, sen turvallisuuskoineisto, KGB ja silovikit, säilyvät ja jatkoivat koskemattomina niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

    Voisiko tässä olla kyse nyt siitä, että tuo NL:n jäänne - KGB & co - ei vieläkään ole tullut tähän NL:n jälkeiseen aikaan, vaan uskoo edelleen NL:n olevan olemassa ja uskoo sen voimaan? Ja mitä ilmeisimmin uskoo johonkin sellaiseen, mitä ei enää ole.

    Tässä katsannossa uskon, että NL:n hajoamisen on edettävä loppuun saakka. Mitä se sitten tarkoitaa käytännössä missäkin, on oma kysymyksensä.

    Ehkä parhaimmilaan NL:n/ Venäjän hajoamista useampiin alueisiin, jotka luovat suhteet mikä itään mikä länteen ja alkavat elää enemmän tai vähemmän normaalia elmää kansakuntien joukossa - toki venäläiseen tapaan ja venäläisin maustein.

    Jokatapauksessa NL:n hajoamisen loppuun saakka meneminen tarkoittaa sitä, että imperialistiset haaveet haudataan. Ei mopolla mahottomia.

    Meidän ei kannata jäädä sen vanhan suurvalta-NL-kuvan vangeiksi samalla tavalla kuin Putin ja muu KGB-väki on jäänyt. Se on jo mennyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. “…Meidän ei kannata jäädä sen vanhan suurvalta-NL-kuvan vangeiksi samalla tavalla kuin Putin ja muu KGB-väki on jäänyt…”.

      Mennyttä mikä mennyttä, mutta onko Venäjä jäänyt tämän kuvan vangiksi? Eipä taida olla, eiköhän sielläkin realiteetit tajuta. Kyllä siellä ymmärretään, että siirtyminen Kiinan kylkeen ja sen kumppaniksi tarkoittaa nykyisellään pikkuveljen asemaa. Mutta mitä muuta Venäjä olisi voinut tehdä?

      Faktisesti Venäjän sodalleen esittämät kaksi perustetta ovat järkeviä ja todennäköisesti oikeita syitä sotaan. Odottamalla Venäjä olisi antanut tuhota itsensä. Parempi Kiinan kyljessä ja yhdessä Länttä vastaan.

      Muistatteko sitä hypeä aikanaan Kosovoon ja sen tukemiseen liittyen? Siis verrannollinen Itä-ukrainaan. Nyt kun Kosovon albaanit aikoivat juuri rytistää serbivähemmistönsä nurkkaan, niin kylmän kalsea uhkaus lännestä taisi yllättää.

      Poista
    2. Olet ymmärtänyt blogin ja asian ytimen ("tuo NL:n jäänne - KGB & co - ei vieläkään ole tullut tähän NL:n jälkeiseen aikaan, vaan uskoo edelleen NL:n olevan olemassa ja uskoo sen voimaan") täysin oikein! Nyt pitäisi vain saada Putin ja muut silovikit ymmärtämään. Jukka Korpelan luettuna pidän hiukan vaikeana rastina.

      Poista
    3. “…vaan uskoo edelleen NL:n olevan olemassa ja uskoo sen voimaan…”.

      Saattaapi tuo olla noin, tai saattaapi olla olematta. Yllä olevaa ajatusta on monesti esitetty täällä, vähän varioiden.

      Mielenkiintoista olisi tietää, miten kommentoijat asiaa perustelevat. Vai onko se vain sisältä kumpuava käsitys, jota ei tarvitsekaan perustella? Jään odottavalle kannalle.

      Poista
    4. “…vaan uskoo edelleen NL:n olevan olemassa ja uskoo sen voimaan…”.

      Perusteita kaivattiin.

      En ole ihan varma, mikä oli se epäilyksen tarkka kode tässä, mutta itse ajattelen niin, että lähes kaikki NL:ssa tulivat siihen pisteeseen, että tämä homma ei nyt enää vetele, se saa mennä. Riittää nyt tämä eliitin pakkovalta, korrurptio ja rajoitukset.

      Janajev ja pojat yrittivät panna vastaan, mutta olivat siihen liian juovuksissaan ja vailla tukea. KGB vetäytyi kuoreensa ja säilyi sen suojassa piilossa entisellään, vaikka kaikki muu meni.

      Joten kyllä se NL tuossa meni, kaatui, koki loppunsa ja on ohi.

      Vain suurta valtaa ja etuoikuksia nauttineet silovikit edelleen haluvat uskoa NL:aan, Staliniin ja suurvaltahaaveeseen. Ja taitavina pelimiehinä ja ammattilaisina ovat jonkinlaista uutta NL:aa yrittäneet luodakin.

      Mutta ei kai mopolla mahottomia? Ei edes Venäjällä?

      Poista
    5. ”… mikä oli se epäilyksen tarkka kode tässä…”.
      ”… mutta itse ajattelen niin…”.

      Tässähän se epäröintini pointti oli. Luonnontieteissä kun on tapana perustella asiat, muuten mielipiteellä ei ole arvoa. Historia ja politiikka ovat tietysti vähän vaikeimpia ja kevyempiä perusteluiden suhteen, mutta ajoittain sielläkin on rehdisti yritetty.

      Poista
  10. "virallisesti liittänyt" Ryssän liittos mitä ei mikään oikea maa ole ikinä hyväksynyt. Kaikkin liittotuneiden maiden pitäsi hyökät rysien maahan kaikella voimalla ja murentaa koko maa lilliputtien maaksi.

    VastaaPoista
  11. Kansakunnalla on sellaiset johtajat kuin se ansaitsee. Näin on aina ollut ja tulee olemaan vastakin. Sitten on kansakuntia ja kansakuntia, eli oikeusvaltioperiaatetta tunnustavia ja sitten niitä, jotka tekevät mitä tahtovat. Esimerkkejä löytyy, jos vain katsomme asioita kiihkottomasti ja dokumentteihin nojautuen. Sitten tulee se mutta kun...

    Länsimailla ja varsinkin Suomella on viety äärimmäisyyksiin ajatus, eli "mitähän meistä maailmalla ajatellaan", eli kuvitellaan itsepäisesti, että kaikki maailman maat tahtovat toisilleen vain hyvää, ja ovat valmiita vaikka tuhoutumaan muiden puolesta. Tuhoutumaan vaikka taloudellisesti, että miljardeja voidaan lahjoitella sinne tänne velkaa tehden. Suomi on tällä saralla surkein tapaus, ei voi muuta kuin todeta.

    Putin ja venäläiset tietävät ja tuntevat tämän läntisen heikkouden, ja käyttävät sitä täysin omaksi hyödykseen. Ei lännen sotilaallisella ylivoimalla tee mitään, kun emme ole valmiita sitä käyttämään tai edes sillä uhkaamaan! Kaikki länsimaat ovat pettäneet oikeusvaltion periaatteet, kun ovat pari vuosikymmentä katsoneet venäläisen halvan energian ohella suvaitsevaisesti venäläistä korruptiota, ja sen täysin avoimia imperialistisia pyrkimyksiä.

    Lännestä löytyy aivan jokaisesta maasta melkoiset joukot niitä, jotka katsovat että Putinin Venäjä käy aivan oikeutettua sotaa Ukrainassa. Putin laskee tämän varaan ja aikaa hänellä on odotella. Näyttää siltä, että aika on enemmän Putinin puolella, ja heikko länsi alkaa kipuilla avustamisen rahallista hintaa? En pidä ihmeenä, että lännessä alkaa siellä täällä nousta äänenpainoja, jotka kukaties nousevat syyllistämään Ukrainaa kaikesta, jopa sodan aloittamisesta, muka antaen Putinille "casus bellin" venäläisvähemmistön sorrosta? Kaikki on nykymaailmassa mahdollista, onhan useat arvot heittäneet jo muutenkin härän pyllyä?

    Häikäilemättömyys taitaa vetää aina pitemmän korren? Eihän tarvitse muuta, kuin katsoa tämän EU:n vekslaamista ja puliveivaamista, vaikka sen piti olla oodi ilolle tyylinen rakennelma! Sadat miljardit eurot lentelevät sinne tänne ilman mitään kontrollia, ja katsotaanpa vaikka Italiaa, jossa jopa 30 prosenttia kaikesta rahasta on mafian kontrollissa. Sekin lisä vielä, että Italian mafia ja Venäjän mafia ovat aina olleet hyvin läheisessä kanssakäymisessä. Venäjän mafia on valtiollinen toimija, siitä ei liene enää kenelläkään minkäänlaista epäselvyyttä?

    Italialaiset jo huomauttelevat EU:n suuntaan, että EU puuttuu maan sisäisiin asioihin! Muutama sata miljardia on jo luvattu Italialle, myös Suomesta osa, vaikka maalla on maailman suurimpiin kuuluvat kultavarannot. Vääryys on vallalla joka puolella ja valehtelu aivan arkipäiväistä jopa täällä Suomessakin. Ei näytä hääviltä tulevaisuutemme, ei todellakaan.

    VastaaPoista
  12. Tällaisten tilanneanalyysien tekemiseen käytetään kieltä, johon esimerkiksi "autoritaarisen persoonallisuuden" käsite kivuttomasti virelä kuluu, mutta vähänkään syvemmälle menevät ihmismielen toimintaa kuvaavat käsitteet kuten "narsismi" tai "uhriajattelu" eivät enää sisälly.

    Eurooppalaisen uuden ajan ajattelulaatu on ollut "opillista", ja se on sitten aikaa myöten asettanut rajat sille millaisilla käsitevalikoimilla ja -koneistoilla mitäkin aihepiiriä käsitellään. Jos jonkin kysymyksen käsittely edellyttäisi rajojen rikkomista, se koetaan todellisuudentajuttomuutena -- niinpä sotahistoriaa on kirjoitettu vakaan valtiosibjektiharhan vallassa, eikä juuri kukaan ole rohjennut ottaa lähtökohdiksi ihan perustavanlaatuisia totuuksia, kuten esimerkiksi sitä, että kaikki aggressiot merkitsevät väistämättä regressiota.

    Mehän kaikki synnymme ja kasvamme jo olemassa olevaan kielimaailmaan, ja kaikki "tieto" on jo meitä edeltävässä historiassa asetettu aikalailla vakiintuneille raiteilleen. Käytämme ison osan elämästämme omaksuaksemme jo vakiintunutta tietoa, ja vain aniharva meistä jättää jälkeensä jotain pysyväksi jäävää uutta tietoa.

    Kun käsiteltävänä on sitten näitä kansojen kohtalonkysymyksiä, joita sotatoimin yritetään "ratkaista" -- vaikka kaikki mitä käytännössä tehdään ja reaalitodellisuudessa tapahtuu vie niin kysymykset kuin kaikki edes teoriassa mahdolliset vastaukset vain kauemmaksi terveen järjen piiristä -- väkivallan kierteet käyvät vain syvemmiksi ja sosiopsyykkinen taantuma sementoituu. Historiassa sodat ovat kestäneet kymmeniä tai sata vuotta, tai likimain koko ihmisen historia on ollut sotahistoriaa.

    Kukaan ei kuitenkaan sano ääneen, että sotia pitäisi lähtökohtaisesti tarkastella psyykkisen taantuman mekanismeina, joissa väkivalta muuttuu jatkuvasti itsetarkoituksellisemmaksi.

    Tai kukaan ei edes käytä noita avainkäsitteitä, jotka tekisivät taantuneen mielenlaadun tekemiset ymmärrettävimmiksi -- siis sellaisia käsitteitä kuin "narsismi" tai "uhriajattelu". Kuitenkin juuri tässä konfliktissa nuo ominaisuudet selittävät kaikkein parhaiten mistä kiikastaa -- ei ole Putinin Venäjää, vaan Venäjän Putin, joka on jäänyt narsistisen uhroiajattelunsa ansaan ja tulee, kuten myös Hitler aikoinaan, jatkamaan aloittamaansa sotaa hamaan katkeraan loppuun saakka, ja tekee sen jälkeen itsemurhan, joka voi olla niin sanottu "laajennettu itsemurha", eli hän yrittää joukkotuhoaseillaan vetää koko maailman mukanaan hautaan.

    VastaaPoista
  13. Kai se pätee vieläkin, että jos pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden.

    VastaaPoista
  14. Kaikki Suomen puolesta!

    VastaaPoista
  15. On: "Pyhä Venäjä aina uhri"

    Pitää olla: "Pyhä Venäjä aina typeryytensä uhri".

    Iivana Julma aloitti mainitun typeryyden "filosofian" ja Putin on venäläisittäin esimerkillinen jatkaja.

    VastaaPoista
  16. Tarkkuutta! Eihän ole Venäjältä vaadittu ehdotonta antautumista vaan sanottu, että sota loppuu, kun se vetää joukkonsa pois Ukrainasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "kun se vetää joukkonsa pois Ukrainasta."

      Joukkojen vetäminen pois Ukrainasta, ydinaseiden vetäminen pois Valko-Venäjältä ei riitä. Kysymys on rikoksista ja kansanmurhista kautta koko entisen Neuvostoliiton.

      Poista
  17. Vaikeaa on ulkopuolisen tahon tarkastella näitä konfliktin tapahtumia realistisesti miltään kannalta, kun esimerkiksi sotareportaasi kuuluu ja yksipuolisesti kuuluukin, vaan ei näytä vaikkapa syyrialta tai Sudanilta (tietääkö kukaan mitä siellä tapahtuu tällä hetkellä?) Juutuubista voi kattoa. Siellä on vissiin siellä Afrikassa se Niili (maailman isoin joki) taas padottu sieltä Eritrean ja Etiopian kohdilta. Kukahan säännöstelee sitä vettä joka ravitsee nyt vaikkapa sitä Sudania, tai kuka siitä hittoakaan.. Etiopiasta tulikin mieleen tämä Rastafari uskonto ja siitä johdettu kulttuuri. Tätä Etiopian kuningasta pidettiin siellä Karibialla Jamaikalla jonkin näköisenä jumalana, ja miehellä olikin varmasti osuutensa kun saatettiin tämä, aikalailla ensimmäiseen testamenttiin pohjautuva uskonto populaariksi ja kirkon piiriin. Olen kokenut että nuo kolme kuuluisaa messiaanista lähettilästä (Peter Tosh, Bob Marley ja Bunny Wailer, joista kaksi ensimmäistä lukuisten yritysten jälkeen sitten salamurhattiin) olivat osana jonkinlaista postkoloniaalista rauhan proggista. Niin vain kävi että kun vaikka Marley julkaisi sinkun (joita Etelä-Afrikan apartheid hallinto pyrki sensuroimaan), syntyi jokaisen epätoivoisen yrityksen jälkeen eripuolilla mannerta paloja, jotka vaativat tuhansien siviilien ja mm. lapsisotilaiden hengen ja muuta iljettävyyksiä. Puhumattakaan siitä rauhan tyyssijasta nimeltä Kingston jossa valkoinen tai rikas hallinto ja johtava rahaeliitti mm.kahviplantaasien isännät pitivät ja pitävät suurin piirtein villinä kasvavaa hamppua valvonnassaan ja laittomana, siitä luonnollisesti hyötyen, aiheuttaen näihin päiviin saakka lieveilmiöitä jotka sikäläistä paikalliskulttuuria varjostaa (en lähtisi kaupunkilomalle Kingstoniin sen enempää kuin Mogadishuun). En ole myöskään kuullut yhdenkään sikäläisen reggae artistin kappaleissa minkäänlaista vaadetta marihuanan globaalisesta laillistamisesta, itseasiassa marihuanan laillistamista käsittelevät kappaleet keskittyvät nimenomaan vain kyseisen tuotteen PAIKALLISTA lainsäädäntöä arvostelemaan. Marleyn tai Toshin henkilöä arvostelemaan en ryhdy muuten kuin toteamalla heidän idoli- ja ikonisaationsa samankaltaisena kuin vaikkapa Che Guevaran tai Leninin "t-paita palvonnassa", yllättäen vielä saman piis-and-love ihmisten keskuudessa, muiden tunnustuksellisten piirteiden omaavien, rauhan puolesta kapinoivien hyödyllisten idioottien, narkomaanistien ajatuksissa sekä habituksessa. Voi tätä solidaarisuuden ja myötätunnon määrää; tietääköhän kukaan enää "kenen joukoissa seisovat"?

    -Antero

    VastaaPoista
  18. Jossain blogissa viitattiin Harry Belafonteen ja siitä johtuen kepeät mullat hänelle
    https://m.youtube.com/watch?v=2el1eGk01I0&pp=ygUkaGFycnkgYmVsYWZvbnRlIG9uIHRvcCBvZiBvbGQgc21va2V5

    -Antero

    VastaaPoista
  19. Tosiasioitten tunnustaminen on viisauden alku. Lisäksi: rauhasta ja rauhanneuvotteluista puhuminen voi ärsyttää sotaosapuolia; viisaampaa olisi tavoitella tulitaukoa, joka voisi sitten kestää vuosia.

    VastaaPoista
  20. Kissinger ehdotti Ukrainalle suomettumisstrtegiaa. Ei kelvannut. Sodassa on kuollut parisataatuhatta ihmistä ja muutamat kaupungit ovat rauniokasoja. Mutta kun on ne arvot. Ne maksavat verta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko mielestäsi Talvisodassa pitänyt antaa periksi?

      Aha, no niin arvelinkin.

      Poista
    2. Lopulta talvisodassa taivuttiin reaaliteetteihin ja menetettiin 14% maa-alasta ja mm 50% sähkövoimasta.

      Poista
    3. Ja sattuneesta syystä ne maatalouden menetykset olivat aivan erityisen tärkeitä.

      Poista
  21. Venäjä on joka tapauksessa menettänyt Ukrainan ainakin sadaksi vuodeksi joten 15% aluemenetykset Ukrainalle mutta vastapainoksi EU-integraatio, elintason nousu (vrt Irlanti, Portugali) olisi Ukrainan kansan voitto. Venäjällä tajuttaisiin tappion laajuus.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.