perjantai 16. kesäkuuta 2023

Kuka on syypää?

 

Kaikki oli ainakin suunniteltu

 

Kuten jokainen muistaa, ennen ensimmäistä maailmansotaa riemuittiin kaikissa sotaan lähtevissä maissa. Nyt käytäisiin pieksämässä hävytön naapuri ja palattaisiin pian sankareina ja ristit rinnassa kotiin.

Naiset kukittivat ja pitivät hyvänä sankareitaan, jotka lähtivät näyttämään, kuka tässä on kuka. Uudet, hirvittävät aseet olivat sellaisia, että vastarinta tiedettiin jo ennakolta turhaksi ja epätoivoiseksi.

Sitten kävi kuten kävi.

Ennen hyökkäystä Ukrainaan Venäjä elvisteli uusilla aseilla, jotka ylittivät jo villinkin mielikuvituksen saavutukset. Yksi oli tankki nimeltä Armata, jota on tosin nähty vain yksi kappale paraatissa, joka sekin hinattiin pois. Toinen oli kuolemansäde Peresvet, jonka nimi viittaa munkkiin, joka oli kaukana torjumassa tataarien hyökkäystä. Peresvet (jonka nimi voidaan suomentaa myös ylivaloksi) on nyt niin sanoakseni loistanut poissaolollaan. Saapa nähdä, tuleeko se joskus esille, edes päivänvaloon.

Eipä sikäli, ihmeaseita kaikkien naiivien militaristien mielestä olivat myös lännen lentokoneet ja tankit, joille ilkeä vihollinen ei mahtaisi yhtään mitään. No, siellähän ne tankit hiljattain lensivät aivan vanhanaikaiseen tapaan, kun miinoissa oli trotyyliä tarpeeksi.

Lentokoneet ne kuitenkin ratkaisisivat kaiken, mikäli ratkaisisivat, sanottiin ja sanotaan yhä. Ne näyttävät olevan kuin taistelulaivat toisessa maailmansodassa: niin kalliita ja niin haavoittuvia, ettei niitä uskalleta pitää muualla kuin satamissa torpedoverkkojen takana. Jos ne lähtevät taisteluun, ne tuhotaan.

Entäs ne helikopterit? Sotilaat, joiden ymmärrys omasta alastaan on aina ylivertainen, julistivat pari vuosikymmentä sitten, että mekin tarvitsemme ehdottomasti suuren määrän kuljetushelikoptereita ja niiden suojaksi vielä välttämättä myös paljon taisteluhelikoptereita.

Ne ovat hurjan näköisiä vehkeitä, nuo taisteluhelikopterit. Niiden aikaansaannoksista kuitenkin on puhuttu kovin vähän ja alashan niitä on ammuttu suuria määriä.

Ainakin taannoinen hallitus ja kai moni muukin herkkäuskoinen näyttää täysin kritiikittömästi nielleen sen, että tämä maa tarvitsee ehdottomasti nimenomaan 60 tolkuttoman kallista ilma-alusta suojakseen. No, nehän sitten tilattiin, vaikka koko vehje taitaa olla vielä prototyyppi, mutta ainakin maailman kallein lajissaan.

Aikoinaanhan sitä uskottiin, että Ahvenanmaan puolustus vaatii kaksi panssarilaivaa ja oltiin siinä varmaan ihan oikeassakin, mutta mentiin sitten ajamaan toisella laivalla avomerelle, minne sillä ei pitänyt olla mitään asiaa ja sinnehän se upposi. Rahaa nuo laivat nielivät paljon. Mutta se on toinen juttu.

 Joku entinen upseerikin koetti takavuosina inttää, että kun ne resurssit ovat rajoitetut, olisi syytä hieman jarrutella lentokoneiden hankinnassa ja hankkia sen sijasta enemmän torjuntaohjuksia. Sellaiset puheet tyrmättiin lentäjäsankarien toimesta. Myös miehittämättömät koneet, eli lennokit näköjään laiminlyötiin täysin. Tulenjohtoa varten sentään hankittiin joitakin alkeisliidokilta näyttäviä vehkeitä.

No, tämä kaikkihan on jälkiviisautta, eihän sitä missään arvattu, miten nykyaikainen sota menee, kaikkein vähiten Venäjällä, jossa on aina ollut tapana jo ennakolta määrätä, miten sen täytyy mennä. Ehkä tässä nyt joka tapauksessa on syy asettaa kyseenalaiseksi se sotilaiden omaksuma ylivertaisen tietäjän rooli, jonka etenkin kokemattomat poliitikot hyväksyivät mukisematta.

Eiväthän ne sodat ainakaan ennen täällä läntisessä maailmassa koskaan menneet suunnitelman mukaan. Vähään aikaan en ole kuullut kyllä Venäjälläkään enää väitettävän, että kaikki menisi yhä Ukrsainassa suunnitelmien mukaan.

Joskus suunnitelman toteuttaminen vain kaatuu sen toteuttajiin: petturuuteen, tehottomuuteen, taitamattomuuteen tai liialliseen hyväuskoisuuteen. Klassinen venäläinen kysymys kuuluu tällöin: kuka on syypää? Kto vinovat?

Sivumennen sanoen vanhalla Venäjällä oli tapana rangaista myös syytöntä, joka todella tiedettiin syyttömäksi. Sellaiselle oli oma nimityksensäkin, bez viny vinovatyi. Sellaisille taitaa pian jo olla tilausta.

Tässä muuten aikalaismuistiinpano siitä, miten sodan alku meni silloin, kun kehuttiin, että edetään suunnitelman mukaan:

 

 

sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Erikoisuuksia ja tavanomaisuuksia

 

Erikoinen sota

Вооруженный конфликт и его мирное

урегулирование.

Aseellinen konflikti ja sen rauhanomainen

ratkaisu.

(Suuren isänmaallisen sodan historian kuvaus

talvisodasta.)

 

Tämä Ukrainan sota on tainnut pettää useimpien odotukset. Kapakkastrategit ovat tienneet jo aikoja sitten, ettei nykyaikaisen, erikoisjoukkojen tukeman armeijan etenemistä voi estää millään.

Jo ennen sotaa vihollismaahan sijoitetut diversantit katkaisevat sähköt ja veden ja miinoittavat liikenneyhteydet. Sitä paitsi ja varmemmaksi vakuudeksi myös vastustamattomat kyberhyökkäykset tekevät kaiken puolustuksen tehottomaksi ja eristävät puolustajan voimat toisistaan.

Salamannopeat, vastustamattomat maahanlaskut helikoptereilla, hirmuisten taisteluhelikopterien tukemina tekevät puolustajan keskityksistä pilkkaa ja tuosta vain nappaavat niin valtion poliittisen kuin sotilaallisenkin johdon taskuunsa. Sielläpä sitten korpisoturit huomaavat, ettei heillä ole mitään järkevää tekemistä ja heittävät aataminaikaiset torrakkonsa puskiin ja menevät vähin äänin kotiin.

Puolustajan kaikki vastarintakyvyt on eliminoitu paitsi suoralla sotilaallisella vaikuttamisella myös häirinnällä, joka estää sekä tarkkuusaseiden käytön että jopa tutkan toiminnan. Sielläpä sitten entinen sodanjohto jää lehdellä soittelemaan tietämättä missä olisi vihollinen ja missä omat joukot.

Luulisinpa, että jotakin tällaista on asiasta kiinnostuneiden piirissä odotettu tapahtuvaksi, jos ja kun nykyaikainen sota todella puhkeaa.

Kukapa olisi kehdannut vakavassaan edes esittää sellaista vaihtoehtoa, että hyökkääjä saatetaankin, kaikkine ihmemiehineen ja erikoisjoukkoineen yksinkertaisesti ajaa takaisin rynnäkkökivääreillä ja singoilla, että tuhannet ja taas tuhannet hyökkäävän armeijan sotilaat jäävät nalkkiin vanhanaikaiseen mutavelliin, joka estää heitä saamasta enempää ruokaa ja juomaa kuin lämpöä ja polttoainetta. Edes kenttäkrematorion palvelut eivät tavoita kuin murto-osan tarvitsevista.

Paperilla ja vielä harjoituksissa kaikki meni kuin rasvattu. Erikoismiehet suorittivat erikoisoperaation sodanjohdolle, joka sekin oli aika erikoinen kokoonpanoltaan. Ylipäällikkö oli kunnostautunut esittämään valokuvissa jonkinlaista ramboa, vaikka ei ollut edes mikään sotilas ja hänen fyysisetkin edellytyksensä olivat siihen vaatimattomat, tuskin edes pitäjämestaritasoa. Sama koski sotavoimien komentajaa.

Halua ilmeisesti oli sitäkin enemmän ja mielikuvituksessa vuosien varustelupolitiikan hedelmäksi näytti tulleen maailman voimakkain ja ennen muuta tehokkain armeija, jolla oli suuri valikoima ihmeaseita, Wunderwaffen kuten ennen sanottiin. Ne alkoivat tankista, jota ei voinut edes tuhota tykillä, koska se pystyi torjumaan kranaatitkin. Jopa jalkaväen aseet, pistoolista lähtien olivat ylivertaisia ja huikea Kinžal-ohjus ylitti jo mielikuvituksenkin rajat suorituskyvyllään.

Vielä tärkeämpiä olivat kaaderit, nehän ratkaisevat kaiken, sanottiin jo Stalinin aikana. Ortodoksisten pyhimysten siunaama sotajoukko soti taas nytkin Herrassa ja kuten jo voittamaton Suvorov oli sanonut, ”Me olemme venäläisiä, Jumala on meidän kanssamme, kiiruhtakaa tekemään hyvää, hurraa!” Vihkivesi ja suitsuke antoivat lisää uskottavuutta niille, jotka uskoivat.

Varmemmaksi vakuudeksi sijoitettiin myös tšetšeenejä, muhamettilaisia kurkunleikkaajia santarmeiksi eli sulkuosastoiksi, jotka tavoittaisivat varmasti jokaisen rintamalta pakenevan. Asialla oli paljon perinteitä erityisesti neuvostoajalta (NKVD:n sulkujoukot) ja noiden joukkojen täydellinen häikäilemättömyys tunnettiin hyvin.

Ne olivat tottuneet pitämään ihmisiä pelon vallassa, sillä verikostoperinteen ansiosta ne pitivät itseään loukkaamattomina. Rintamalla tällaisilla asioilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, sillä vihollinen ampuu varmasti ottamatta huomioon, tuleeko hänestä jonkun klaanin krovnik, verikoston kohde vai ei. Eihän sitä edes kukaan saa selville.

Niinpä tämä mustiin pukeutunut, SS-joukkoja jäljittelevä porukka on joutunut nöyrästi menemään piiloon poteroihin ja varomaan kukin omaa henkeään.

Muidenkaan erikoisjoukkojen suorituksesta ei ole kulunut mitään lukuun ottamatta Hostomelin lentokentän kaappausta, joka lyötiin verissä päin takaisin.

Aika erikoinen erikoisoperaatio tämä siis on.

Erikoinen se on myös siksi, että Ukraina on ollut koko ajan vastaanottavana osapuolena, eikä ole ulottanut sotaa Venäjän alueelle lukuun ottamatta muuatta lentokentän pommitusta.

Kuitenkin vihollisen komento-, koulutus- ja varustekeskitykset sekä sotateollisuus olisivat Ukrainalle aivan legitiimejä kohteita. Siviilien pommittaminen taas sopii vain sotarikollisille, mutta kostollakin saattaa olla tilausta.

Onko asia niin, ettei Ukraina häirinnän takia pysty tarkkuusiskuihin esimerkiksi Kremliä tai vähäisempiäkään kohteita vastaan vain haluaako se rajoittaa sotaa, että rauhanteko olisi helpompaa? Joka tapauksessa hyökkääjän tarina siitä, miten Ukraina oli valmis hyökkäämään sen kimppuun, on myös tämän takia yhtä vähän uskottava kuin sen muutkin tarinat.

Tästä muistuu mieleen se, miten Risto Ryti talvisodan aikaan jossakin vaiheessa pohdiskeli, että Suomi tarvitsisi ainakin 50 pommikonetta. Mihin olisi hyökätty, on epäselvää, mutta ainakin Leningradin sotilaspiirin esikunta olisi ollut ns. legitiimi kohde.

Sehän kai silloinkin sijaitsi Talvipalatsin ns. Pääesikunnan siivessä, joten hyökkäys olisi tietenkin tuhonnut suuria kulttuuriarvoja, mutta nekään eivät olleet turvassa tuon totaalisen sodan aikana, kun kaupungit paloivat ja viattomat siviilit niiden mukana.

Talvisotaa tämä nykyinen sota muistuttaa monessa mielessä, myös siinä, ettei Ukrainaa julisteta haluttavan liittää Venäjään, mutta ei sille toisaalta haluta jättää normaalin valtion statustakaan.

Yksi näitä sotia erottava piirre on, ettei Ukrainalle ole nimetty nukkehallitusta, jonka kanssa olisi jo sovittu uusista raja- ja muista järjestelyistä. Kuitenkin maa on hyökkääjän väitteiden mukaan jyrkästi kahtia jakautunut, ja vain natsit -jotka on luvattu maasta puhdistaa, muka vastustavat erikoisoperaatiota.

Samaan tapaanhan talvisodassa väitettiin Rytin ja Tannerin hallituksen bandiittien olevan kansasta irrallaan ja tukevan pian asianmukaisesti käsitellyiksi. Kansa kostaisi kärsimyksensä ”epäilemättä pelottavalla tavalla”.

Pelottavaa terroria osataan varmasti odottaa myös Ukrainassa, mutta vapaat ihmiset eivät siihen vapaaehtoisesti suostu. Uudenaikainen ihmearmeija on nyt Ukrainassa, kuten aikoinaan Suomessakin, törmännyt tähän ilmiöön: valheen ja orjuutuksen puolesta ei haluta taistella edes pakotettuina. Vapauden ja totuuden puolesta mennään rintamalle vapaaehtoisina, vaikkapa sitten vanhanaikaisin asein.

 

 

37 kommenttia:

  1. Venäjän ortodoksikirkon jumala on kyllä Perkele, ei Jeesus Kristus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teoreettisesti kaikki kyllä uskoo samaan Jeesukseen ja Jumalaan, yksi Jumala järjestelmänä. Paavilla taas on teoreettisesti etulyöntiasema historian kautta. Mutta sitten taas jos sitä katsoo juutalaisten historian kautta niin roomalaiset vain omaksuivat toisilta milloin mitäkin. Juutalaisista tekivät vasallivaltion. Väittäne vastaan ja olet syntinen yms. höpöä.

      Poista
  2. Panssarilaivojen hankinta osana laivasto-ohjelmaa perustui aika lailla Suomen valtavaan riippuvuuteen ulkomaankaupasta ja siitä että se kulki etupäässä laivoilla. Mitä aseistautumiseen tulee niin ilmavoimat saivat jo II maailmansodassa lähes kaiken pyytämänsä suurissa maissa. Saksa kun sotatuotannosta lentokoneet ja niiden aseet, it-tykit sekä ilmasodan ammukset veivät esim Saksan sotatuotannosta reilusti yli 50%. Britanniassa pelkät lentokoneet lähes 50%.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Panssarilaivat olivat ihan hyvä ratkaisu Ahvenenmaan puolustukseen, mutta kuka ääliö keksi lähettää ne avomerelle? Tykistötaisteluunko?

      Poista
    2. Vihavainen: "... Panssarilaivat olivat ihan hyvä ratkaisu Ahvenenmaan puolustukseen, mutta kuka ääliö keksi lähettää ne avomerelle? Tykistötaisteluunko?..."

      Eikös se mennyt sillä viisiin, että Ilmarinen oli 15 muun aluksen mukana hämäysoperaatiossa (Nordwind), jossa uskoteltiin Saksan olevan suorittamassa maihinnousua Hiidenmaalle ja Saarenmaalle. Tästä manööveristä nyt tosin on olemassa parikin erilaista versiota.

      Poista
    3. No totta kai se oli hämäysoperaatio, mutta mitä virkaa siellä oli panssarilaivalla?

      Poista
    4. ”… No totta kai se oli hämäysoperaatio, mutta mitä virkaa siellä oli panssarilaivalla?...”.

      No soutuvenettäkö olisi käytetty? Hämäämään suuresta hyökkäyksestä.

      Poista
    5. No kun se oli nimenomaan rannikkopanssarilaiva. Sopiva toimimaan saaristossa. Oli niitä sentään vielä muitakin laivoja.

      Poista
    6. ”… No kun se oli nimenomaan rannikkopanssarilaiva… Oli niitä sentään vielä muitakin laivoja.”.

      Olihan niitä, mutta oliko vakuuttavia? Tässä varmaan on kyse siitä köyhän miehen syndroomasta. Tiedetään kuinka tulisi toimia, mutta kun ei ole sopivaa kalustoa. Otetaan siis mitä on.

      Poista
  3. ”… Naiset kukittivat ja pitivät hyvänä sankareitaan, jotka lähtivät …”.

    Kyllä Vihavainen iskee nyt keskiöön! Pakko on ihmetellä itsekin omaa hölmöyttään, kun katsele sodan menoa. Ei siitä tullutkaan teknologian ihmetaisteluja, vaan ensimmäisen maailmansodan toisinto juoksuhautoineen kaikkineen. Tuolta voi vilkaista, millaisiin juoksuhautojen verkostoihin nyt pannaan toivo: https://storymaps.arcgis.com/stories/36a7f6a6f5a9448496de641cf64bd375.

    Mutta strategiassa on edistytty, siis me länsimaat. Oli oiva keino laittaa Ukrainat pojat poksahtamaa ilmoille antamissamme panssareissa, sillä melkein samaa tahtia heittävät ryssätkin henkensä. Ja ei sodassa kannata hävetä meidän omaa moraaliamme; mitäs uhrautuvat meidän puolestamme, me fiksummat säästymme.

    VastaaPoista
  4. “… olisi syytä hieman jarrutella lentokoneiden hankinnassa ja hankkia sen sijasta enemmän torjuntaohjuksia…”.

    Miten tässä tuntuu siltä, että me suomalaiset mennään samaan halpaan kuin ukrainalaiset? Eihän niillä lentokoneilla voida Suomea puolustaa, ettenkään tuolla määrällä. Mutta ne ovatkin suunniteltu hyökkäystoimintaan, kuljettamaan taktisia ydinohjuksia, joilla voidaan iskeä Pietariin.

    Suomalaisillehan siinä tosin käy köpelösti, mutta valtameren tuolla puolen Amerikka saa valttikortit omassa strategiassaan. Vaan eikös se ollutkin niin, että me olimme Ukrainan kanssa veljeskansoja, niin hyvässä kuin hölmöydessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mutta ne ovatkin suunniteltu hyökkäystoimintaan, kuljettamaan taktisia ydinohjuksia, joilla voidaan iskeä Pietariin. Suomalaisillehan siinä tosin käy köpelösti, mutta valtameren tuolla puolen Amerikka saa valttikortit omassa strategiassaan. "

      Voiskos tuo olla sitä NATO-jäsenyyden pelotusvaikutusta. Ukrainan sota kyllä osoittaa kyllä senkin, ettei Suomi yksinään pärjää ja ettei NATO puolusta ei-jäseniä. Viime kädessä kyse on siitä, luotammeko suhteellisesti enemmän USA:an vai Venäjään, itse en totaallisesti kumpaakaan, mutta kun ei ole kolmatta supervaltaa, joka pyyteettömästi suojelee pikkuvaltioita muiden pahuudelta.

      Poista
    2. ”… joka pyyteettömästi suojelee pikkuvaltioita muiden pahuudelta…”.

      Totta puhut. Eihän sitä missään ole pyyteettömästi toimijoita.

      ”… ettei Suomi yksinään pärjää…”.

      Ei niin, ei pärjääkään. Kannattaako siis tunkea nenänsä isojen poikien kisoihin? Ruotsi pärjäsi ihan mukavasti 200 vuotta sillä järjestelyllä, joka tehtiin Englannin ja Venäjän välisellä sopimuksella Napoleonin sotien jälkeen. Samoin Suomi, joka varta vasten luotiin puolueettomaksi näiden kahden mahtivallan toimesta.

      Poista
    3. Mutta kun Putin joulukuussa 2021 vaatiessaan, ettei NATO saa laajentua Ruotsiin tai Suomeen, asiallisesti vaati Suomen kuulumista sen etupiiriin ja siten pakotti meidät valitsemaan; valinta oli vähiten huono, toinen olisi ollut paluu YYA-Suomeen. Ruotsin maantieteellinen asema on toinen ja lisäksi nyt tiedetään, että sillä oli salainen puolustussopimus USA:n kanssa.

      Poista
  5. Onhan taisteluhävittäjät kalliita, samoin taisteluhelikopterit. Ne ovat niin kalliita, että jopa supervallat eivät niitä aseta vähässä kummassa tulelle alttiiksi, ei edes Usa, vaikka Arizonan aavikoilla niitä on jemmassa tuhansittain. Kuka epäilee, katsokoon Youtubesta. Koneita siis, on mutta lentäjiä ei ole mahdottomia määriä. Joku Israel on hyvä esimerkki, kuinka pikkuvaltio loi todella tehokkaat ilmavoimat jo 50-luvulta lähtien. Jossakin on kuiskailtu, että sota-ajan suomalaiset ilmavoimien upseerit antoivat israelilaisille neuvoja pitkin 50-lukua IAF:n kehittämisessä, enkä pitäisi sitä ihmeenä, kyllä Suomen ilmavoimat antoivat hyvän vastuksen Neuvostoliitolle, vaikka venäläisillä oli Suomen vastaisella rintamalla vähintäänkin kymmenkertainen ylivoima, ja kesän -44 ratkaisutaisteluissa moninkymmenkertainen ylivoima.

    Israel koulutti lentäjiä erittäin runsaasti. Samoin maahenkilökuntaa riittämiin ja se oli maailmanennätyksellisen tehokas toimimaan. Kun kone palasi tehtävältä, se valmisteltiin seuraavalle, ja ohjaamoon hyppäsi levännyt pilotti. Tämä jatkui kerta toisensa jälkeen ja tulokset puhuivat puolestaan. Jopa Fouga magister suihkuharjoituskoneita käytettiin maarynnäköintiin.

    Nykyaikainen sota on tehtaitten sotaa, se oli sitä jo ensimmäisessä maailmansodassa. Ukkoja riittää Ukrainassakin, jos siellä mobilisoitaisiin samassa suhteessa kuin Suomessa sota-aikana, siellä olisi yli kuusi miljoonaa ukkoa vitjoissa, mutta mistä aseet, ja miten muu yhteiskunta kestäisi, on taas toinen asia? Putin uhoaa olevansa sodassa koko länttä ja Natoa vastaan, mutta jos länsi astuisi sotaan koko mahdillaan, Ukraina putsattaisiin hyökkääjästä viikoissa.

    Lännen heikkous on oikeusvaltion periaatteet, kun taas Venäjä kääntää sen edukseen olemaan piittaamatta mistään, koska he voivat, tai oikeastaan valtiokaappauksen tehneet voivat. On aika mahdotonta ajatella, että Venäjän kansa haluaa sotaa lännen, tai edes Ukrainankaan kanssa, ja pyrkimällä pyrkisivät menneisyyteen ja paariavaltioksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisenmaailmansodan aikana Saksa pääsi pommittamaan Englantia. Kun lentäjät eivät jaksaneet enää lentää. Väsymys oli niin suuri ettei ruumis ja mieli enää totellut. Dik lentäjiä on oltava yli "tarpeen". Suomi omaksui maantietukikohdat muuten ruotsalailta.

      Poista
  6. Ilmarisen tuhosta on vuosikymmenestä toiseen väitetty: paravaaniin tarttui Neuvostoliiton laskema miina. Jokunen vuosia sitten mm. Raision kirjastossa järjestettiin näyttely, jonka katseenvangitsijaksi oli raahattu venäläinen sarvimiina. Esitelmäkin pidettiin täydelle salille, ja siinä toistettiin samaa kertomusta. Mitenkähän asianlaita oikein lienee? Taannoin Suomen Kuvalehdessä oli tutkimusluonteinen artikkeli, jossa todettiin, että kyseessä vaikuttaa olleen ns. Jumindan miinakentästä ajelehtimaan lähtenyt, suomalaisten laskema miina. Juminda edustallahan tapahtui elokuussa 1941 merihistorian suurimmaksi sanottu katastrofi, kun Tallinnasta lähtenyt evakuointilaivasto ajoi valtaosin suomalaisten laskemaan Jumindan miinakenttään saksalaisen käsissä olleen raskaan kenttähaupitsipatterin samaan aikaan tulittaessa täysillä evakuoivia laivoja (joissa paljon siviiliväestöä, haavoittuneita, naisia, lapsia) Jumindan niemeltä.

    2010-luvulla ilmestyi kolmen Hiiskun sisaruksen elämäkerta (olivat Turun Phoenix-yliopistosta valmistuneita maistereita). Yksi heistä palveli jatkosodan aikana merivalvontatehtävissä Turun saaristossa. Ilmarisen kohtalonyöltä on hänen autenttinen päiväkirjamerkintänsä puhelinkeskustelusta jonkun sotilashenkilön kanssa: "Surkeinta kaikista on, että kyseessä oli oma miina." Todettakoon vielä, että isäni palveli samaan aikaan rannikkopuolustuksessa. Ehdin kysyä häneltä asiasta, johon hän tuhahti: "Oma miina!" - Tämä ilmeisesti siis oli jo laajalle levinnyt aikalaiskäsitys asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uppoamispaikka oli 25 mailia Utöstä etelään. Aika kaukana Jumindasta ja kaksi viikkoa Tallinnan tyhjennyksen jälkeen. Olisi se miina voinut olla sieltä peräisin. Lieneekö venäläisillä ollut miinoituksia siellä tuohon aikaan?

      Poista
  7. "Joku entinen upseerikin koetti takavuosina inttää, että kun ne resurssit ovat rajoitetut, olisi syytä hieman jarrutella lentokoneiden hankinnassa ja hankkia sen sijasta enemmän torjuntaohjuksia. Sellaiset puheet tyrmättiin lentäjäsankarien toimesta. Myös miehittämättömät koneet, eli lennokit näköjään laiminlyötiin täysin. ..No, tämä kaikkihan on jälkiviisautta, eihän sitä missään arvattu, miten nykyaikainen sota menee, . Ehkä tässä nyt joka tapauksessa on syy asettaa kyseenalaiseksi se sotilaiden omaksuma ylivertaisen tietäjän rooli, jonka etenkin kokemattomat poliitikot hyväksyivät mukisematta."

    Noinhan siinä kävi, ilmatorjunnan tarkastaja evp voi hykerrellä tyytyväisyydestä. Asia mistä liian vähän puhutaan on ylempien komentajien oman aselajin ja palvelushistorian vaikutuksesta näiden objektiiviseen arvostelukykyyn. Rauhan ajan komentajat ovat hyvin harvoin sotahistoriassa kyenneet ennakoimaan tulevan sodan luonteen. Siksi tarvitaan teoreetikkoja ja omanarvoisia politikkoja, joilla on kyky toistuvasti kysyä miksi ja perustelkaa. Sama oikeastaan koskee kaikkea hallintoa: ei pidä kysyä varauksitta lääkäreiltä miten terveydenhuoltoa pitää kehittää tai opettajilta kuinka paljon rahaa pitää käyttää opetustoimeen; se päätös kuuluu kansaa edustaville poliitikoille - toki asiantuntijoiden esittelystä.

    VastaaPoista
  8. Panssarilaivat olivat köyhälle Suomelle tolkuttoman kalliita, ja niillä kustannuksilla olisi kyllä saanut kustannustehokkaampaakin kalustoa, sikäli kun sodan alla tuppaa olemaan niin, että materiaalia ei saa rahallakaan. Mikähän olisi ollut tilanne vaikkapa Viipurissa, jos oltaisiin rakennettu panssarilaivojen sijaan ne kantalinnoitteet, joita etevimmät upseerit vaativat Viipurin suojaksi? Olisiko Viipuri vieläkin kaunis suomalainen kaupunki?

    Mitä tulee F-35 hankintaan, onhan sekin kallis, mutta etuja on se, että se on aito viidennen sukupolven hävittäjä. Asiantuntijat ovat arvioineet, että yksi F-35 vastaa operaatiokyvyltään jopa 5-7 edellisen sukupolven konetta. No, joku voi sanoa Tuntematonta mukaellen, että mitä jos tulee se kahdeksas? Jenkeillä on tätä vieläkin kovempi rauta eli F-22 Raptor, joka on niin edistyksellinen, että sitä he eivät myy edes Israelille.

    Itse olin kyllä Super-Hornetin kannalla sen kaksimoottorisuuden perusteella, ja kyvykkyyttä kyllä löytyy, sillä sitä on luonnehdittu "neljän ja puolen sukupolven koneeksi", ja suomalaispilotit olisivat luontevasti jopa vain kuukauden koulutuksella oppineet siihen täysimääräisesti. No, luotan F-35 päätökseen, mutta se yksimoottorisuus on vähän niin ja näin?

    Nuorukaisia hakee meillä ilmavoimiin n. 700 vuosittain, mikä on hyvä asia. Ruotsin tilannetta en tarkemmin tiedä, mutta pahasti takamatkalla he ovat puolustusvoimain osalta, vaikkkakin laivasto ja ilmavoimat ovat ns. iskussa, mutta puolustusvoimat tarvitsevat koulutettuja ukkoja ja vielä kerran ukkoja. Puolustusvoimain alasajo oli kardinaalimunaus, ja munaus oli myös Tarja Haloselta hävittää jv. miinat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jenkeillä on tätä vieläkin kovempi rauta eli F-22 Raptor..."

      Parhaimmillaan NATO-jäsenyys tarkoittaa sitä, että tositilanteessa saisimme taustatueksi Ruotsiin sijoitetun Raptor-laivueen ja ilmavalvonta/taistelujohtokoneen. USA saa F-35 mittavan data-aineiston. Nuo koneet on suunniteltu toimimaan tuontyyppisessä tietoverkossa, joka moninkertaistaa yksittäisen koneen suorituskyvyn.

      Poista
    2. “…että tositilanteessa saisimme taustatueksi Ruotsiin sijoitetun Raptor-laivueen…”.

      Kun Stalin vaati talvisodan alla Hankoniemeä tukikohdaksi, jonka avulla Venäjä voisi sulkea Suomenlahden, hän toimi ihan loogisesti. Siis jos unohdetaan se, että taktiikka oli peräisin menneestä maailmasta.

      Kun kumminkin elettiin ilmavoimien ja panssarivoimien aikakautta, ei Hangosta olisi ollut eikä ollut mitään hyötyä.

      Mitä Suomi nyt tekisi Raptor-laivueella? Herätys, maailma on taas muuttunut. Jos sota tällä nurkalla syttyy, Pietarin puolustus on eksistentiaalinen uhka Venäjälle. Kuten Putinin on sanonut, silloin taistoon otetaan taktiset ydinaseet.

      Poista
    3. "Kuten Putinin on sanonut, silloin taistoon otetaan taktiset ydinaseet."

      Ja NATO - toivottavasti - vastaa ydinaseilla ja tästä syystä Venäjäkään ei ota niitä käyttöön. Fakta on se, että NL ja Venäjä EIVÄT ole 1949 jälkeen hyökänneet NATO:n jäsenvaltion - pienenkään - kimppuun. NATO:n suunnitelmissa taas tuskin on ensi-isku ydin- tai tavallisilla aseilla Pietariin.

      Poista
    4. ”… Ja NATO - toivottavasti - vastaa ydinaseilla…”.

      Pöljäkö oot? Jos sekä Venäjä että NATO ryhtyvät sotimaan ydinaseilla, niin mitä luulet Suomesta jäävän jäljelle? USA:lle siitä ei tosin mitään riesaa koidu, jos Suomi katoaa maailman kartalta. Ja sinun älykkyydestä päätellen siitä ei koidu riesaa myöskään universumille.

      Poista
  9. Vihavainen: ”… Pelottavaa terroria osataan varmasti odottaa myös Ukrainassa, mutta vapaat ihmiset eivät siihen vapaaehtoisesti suostu.

    … valheen ja orjuutuksen puolesta ei haluta taistella edes pakotettuina. Vapauden ja totuuden puolesta mennään rintamalle vapaaehtoisina, vaikkapa sitten vanhanaikaisin asein…”.

    Kovasti ylevää! Vai että ”Vapauden ja totuuden puolesta”. Tuossa on nyt Vihavaisen mopo taas pahasti karannut käsistä. Kun ehdit, tule takaisin reaalimaailmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin tietenkin, että venäläisillä on nyt moraali huipussaan ja ukrainalaiset sen kuin pätkivät pakoon. Vauhti vain on ollut hidas.

      Poista
  10. "kritiikittömästi nielleen sen, että tämä maa tarvitsee ehdottomasti nimenomaan 60 tolkuttoman kallista ilma-alusta suojakseen."

    Ainakin noihin tuli parhaat mahdolliset suositukset venäläisiltä asiantuntijoilta & kenraaleilta; kertoivat niiden olevan paskoja ja venäjän koneiden olevan paljon parempia ja suomenkin pitäisi ostaa ehdottomasti venäläisiä vaikka tarjouksesta mielummin.

    VastaaPoista
  11. Pakkoenglanninko takia täällä otetaan jenkkisotilaiden yms. asehullujen puheet täytenä totena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanikkojen pitäisi nyt tarkistaa lääkityksensä.

      Poista
    2. Tarkista omasi!
      Kielitaitomme ja maailmankuvamme on kaventunut hyvin yksipuoliseksi.

      Poista
  12. Ukrainan joukot etenevät. Kohta rintama murtuu jossain kohdassa venäläisten joukkopakoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pinkovat huopatossujen kantapäät vilkkuen kohti Uralia - ihan niin kuin Pallen ja Matti Jurvan aikoihin (juutuubista voi kuunnella).

      Poista
    2. ”… Ukrainan joukot etenevät. Kohta rintama murtuu jossain kohdassa venäläisten joukkopakoon…”

      Kuka siellä? Kääntymyksen tehnyt Aino Lyydia Kallio eli Moskovan Tiltu?

      Poista
  13. "Peresvet (jonka nimi voidaan suomentaa myös ylivaloksi) on nyt niin sanoakseni loistanut poissaolollaan."

    Naurahdin ääneen.

    VastaaPoista
  14. ”Kuka on syypää?”

    Kuka on syypää niin koreasti sanottuun suomettumiseen? Kekkonen ei sitä tehnyt, mutta hän lopetti sen järjestämällä Koiviston presidentiksi.

    Kaikenkarvaiset Moskovan perseen ymmärtäjät jäivät out.

    Mielestäni ns. suomettumisen syypäänä on abstraktinen demokratia. Abstraktista demokratiaa voine verrata ainoastaan ns. kommunismiin yltäkylläisyyksineen, joka tulisi vallitsemaan totaalisesti koko maailmassa.

    Abstraktinen demokratia on kuin iloinen karnevaali: minä rakastan sinua, koska sinä rakastat minua. Moskovan perseen ymmärtäjät saivat Suomessakin ruhtinaallista palkkaa Kremlistä vodkineen ja kaviaareineen. Kun vodkaa on saatavissa yltä kyllin, niin alkaa ihmisten valtava virta hakemaan sitä ”ilmaista” vodkaa.

    Onko mikään laitos tutkinut sitä, miten paljon suomalaisia vodkaturisteja 1960- luvusta alkaen KGB oli värvännyt/pakottanut häpäisevillä valokuvilla antamaan pikkuapua kommunismille?


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain jenkkien puon nuolenta on sallittua suomalaisessa "demokratiassa"?

      Poista
  15. Kiitos vinkistä. Oli tuo RT:ssä ollut vastaus mennyt ohi.

    Nykyisin Russia Todayn nettilehteä näyttäisi pääsevän lukemaan aika helposti, mutta kun äsken tietokoneella kokeilin avata RT:n englanninkielistä televisolähetystä, piti käyttää VPN-yhteyttä ja kirjautua Sveitsin (puolueeton maa) kautta.

    Ko. televisiokanava kuuluu myös palveluntarjoaltani ostamaani nettipakettiin (digioksineen), mutta telkkarista se on blokattu.

    Taitaa olla tällä hetkellä turha haastaa sopimusrikkomuksesta...

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.