perjantai 30. kesäkuuta 2023

Kun mesimäyrä oli vain mesimäyrä.

 

Meilläkö muka viaton lapsuus?

 

Kun kävin 1950-luvulla oppikoulun alaluokkia, oli meillä kieltenopetuksessa käytettävissä yksi audiovisuaalinen laite. Kyseessä oli levysoitin, jolla soitettiin -toki vain harvoin harvoin- sitä yhtä ja ainoaa sinkkua, joka sisälsi C.S. Fosterin laulun My Old Kentucky Home ja toisella puolella oli  muistaakseni naisvihaa uhkuva Clementine, jonka kenkiä pilkattiin ja jonka kuolemalle naurettiin.

Tuo Old Kentucky home näyttäisi yhä olevan ”state song of Kentucky”, mitä se sitten tarkoittakaa. Joka tapauksessa se näyttää itse asiassa viittaavan Uncle Tom’s Cabin -kirjaan, jossa afroamerikkalaisten kärsimykset esitetään epäkorrektissa valossa. Laulun todellinen kataluus on o ajat sitten paljastettu.

Minä en tuosta mitään ymmärtänyt eikä kai koko muu koulukaan ja niinpä me lauleskelimme noita lauluja epäsointuisesti akustista kitaraa näppäillen. Korvamatohan tuosta Kentuckyn kodista tuli ja muistan se sanat vieläkin.

Kummallista kyllä siinä laulettiin:

The sun shines bright in my old Kentucky home,

‘tis summer, the darkies are gay

 

Emme edes aavistaneet, että darkie oli halventava sana ja että gay tarkoitti sukupuolisuuntausta ja ulkoahan muuten opettelimme myös erään toisen runon, jossa toistui sana gay, jota silloin oli pidettävä halventavana.

Waken, lords and ladies gay,

o’er the hills now dawns the day!

Mutta palatakseni tuohon Kentuckyn kotiin, oli sekin kyllä kummallista, että aurinko paistoi sen sisällä eikä sen yllä, mutta pitäähän runoilijoilla olla vapautensa.

Edelleen Foster lasketteli:

They hunt no more for the possum and the coon,

On meadow, the hill and the shore

They sing no more by the glimmer of the moon

On the bench by the old cabin floor

 

Me emme tienneet, että pelkkä sana coon oli äärimmäisen loukkaava, saati ymmärtäneet sitä, ettei ollut sopivaa kuvata jotakuta ihmisryhmää vain lauleskelevina vetelyksinä. Todellisuushan oli aivan toista ja yöt oli pakko käyttää lepäämiseen raskaan työn jälkeen. Ei siellä kuutamossa mitään laulettu eikä voitukaan.

Näin sitä silloin elettiin, lainkaan aavistamatta, että indoktrinaation saastaa ujutettiin lapsensieluihimme, joihin se lähtemättömästi syöpyi. Luimme myös Aku Ankkaa ymmärtämättä lainkaan, miten sitä oli luettava.

Tuloksena oli sitten sukupolvi, joka suhtautuu erilaisiin merkkeihin suorastaan välinpitämättömästi, ikään kuin vaikkapa pesukarhu olisikin vain pesukarhu. Tosiasiassahan se symbolisoi kokonaista maailmankatsomusta, joka on ihmisvihainen ja kaikelle edistykselle vihamielinen.

Onneksi journalistimme edustavat jo aivan uuden tasoista amerikkalaisuuden tuntemusta ja ymmärtävät, että se, mikä koskee Amerikkaan, koskee myös meitä. Olemmehan läntisen maailman ytimessä.

 

 

 

 

 

17 kommenttia:

  1. Kun tässä tuotiin esiin näitä lännenmaiden perinnejuttuja, niin nousipa mieleen myös lännenelokuvista tuttu ilmiö nimeltä stampede eli paniikissa rynnistävä karjalauma. Ei liene vaikea arvata, mistä tämä assosiaatio mieleen nousi. Ja siitä puolestaan nousee mieleen kysymys, osaako demokratia puolustautua tällaisia laumarynnäköitä vastaan. Niillä kun on ikävä historia siinä mielessä, että ne ovat kovin usein johtaneet demokraattisen yhteiskunnan tuhoutumiseen, alkaen Ranskan vallankumouksen katumellakoinnista.

    VastaaPoista
  2. "Emme edes aavistaneet, että darkie oli halventava sana ja että gay tarkoitti sukupuolisuuntausta"

    Eikö tuo ja koko blogi kuvaa vain sitä, että kieli sanat mukaanluettuna muuttuvat merkitykseltään ja myös kulttuuri mukaan luettuna muuttuu ajan kuluessa, nuoruuteni iskelmän sanoin:

    "Kaikki muuttuu, kaikki muuttuu, ei entiselleen mikään jää"

    Tietenkin kun ikää tulee lisää, harmittaa, ettei kaikki ole niinkuin omassa nuoruudessa, mutta turha sitä on haikailla:

    "Älä kysy miksi vanhat ajat olivat paremmat kuin nykyiset, sillä sitä et viisaudesta kysy"(sananlaskut).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muistuta itsestäänselvyyksistä
      sillä tyhmyydestä sinä niin teet.

      Poista
    2. Nappiinsa, Vihavainen!

      Poista
  3. Olen sanonut aikaisemmin ja sanon taas, että länsimaiden vaaraallisin olio on itsensä hyväksi ihmiseksi identifioitunut pölvästi. Heitä on nimittäin paljon, eikä heihin oikein tepsi poliisikeinot, eikä heitä voi viedä saunan taaksekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä viime päivien kohussa on jotain psykoottista. Ihan kuin ihmiset olisivat heittäneet kaiken järjen roskakoriin. Politiikkahan on aina mielikuvilla operointia mutta nyt tätä operointia leimaa joku ihmeellinen kiihko ja vimma.

      Poista
  4. Niin, joidenkin englannin sanojen merkitys on muuttunut siitä, kun englantia minulle oppikoulussa opetettiin. Siihen aikaan "gay" tarkoitti iloista ja "cock" tarkoitti kukkoa. Nykyisin on viisaampaa sanoa "rooster".

    Toinen professori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englanti on typerä ja ruma junttikieli, jolle on annettu täällä liian suuri asema.

      Poista
    2. Tilanne onneksi korjaantunee ajan kanssa ja saamme tilalle jonkin afrikkalaisista tai Lähi-idän kielistä.

      Poista
    3. Haittapuolena toki tulee se, että yhä harvempi osaa lukea tai kirjoittaa. Mutta uhrauksia on toki tehtävä, että edistytään.

      Poista
    4. Tai sitten kiinaa. Siinä sitten onkin opettelemista.

      Poista
  5. Ceterum censeo: Kyllä nyt on TOTISESTI Urkkia ja Junnilaa ikävä... Heh.

    VastaaPoista
  6. Kuka olikaan syyllinen Chilen syksyn 1973 sotilasvallankaappaukseen? Pinochet? CIA? Ei, vaan: AKU ANKKA. KÄÄK!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ariel Dorfmanin ja Armand Mattelartin vuoden 1971 teos Kuinka Aku Ankkaa luetaan ilmestyi ensimmäisenä Chilessä. Tämäkö ratkaisi asian?

      Poista
  7. Kun nykyinen hallitus suunnitteli sitä, että opettajilla pitäisi olla oikeus kieltää lapsosilta kännykät oppitunnin aikana, niin joku kiho opetushallituksesta taisi lohkaista aivan vakavissaan, että paluuta käpylehmien aikaan ei ole! Kunpa palaisimme käpylehmien aikaan, jolloin ainakin jotkut asiat olivat paremmalla mallilla kuin nyt!

    Lapsuus oli taka vuosikymmeninä ehdottomasti paremmin kuin nyt. Suurin syy on internet ja sen oheisongelmat eli some! Kun 2000-luvun alussa alkoivat älykännykät valtaamaan ihmisten elämää, se herra paratkoon vei koko ihmisen.

    Some hallitsee jo hallitusten toimintaa ja toimintakykyä ja tulevaisuutta. Se hallitsee jo ihmisten menneisyyttäkin! On varsinainen helvetinkone luotu ihmisten vaivoiksi, mutta tätäpä eivät ihmiset tunnu ymmärtävän. Kaikki perustuu someen ja somen valtaan! Eihän tässä näin pitänyt käydä? Uusin tieto somessa on se, että joka kolmas nuori pelkää työelämän raskautta, eikä töissä ole enää kivaa! Tähän on pakko hallituksenkin pian vastata ja moniin muihin "ajan some-haasteisiin".

    Venäjän televisio suoltaa päivästä päivään mitä uskomattomattomia valheita, mutta eipä ne venäläisten mielestä ole edes valheita, vaan tosia. Sama pätee Suomeen, eli somen rummutukseen ei sovi mikään toinen, vastainen mielipide, ja ne ovat em. venäläiseen tapaan myös täällä Suomessa ehdottoman tosia!

    Tulee väkisin mieleen viaton lapsuus, mutta sinne ei ole paluuta, todistihan sitä jo opetusministeriön kiho! Tulee myös mieleen Hectorin laulu lapsuuden lopusta!

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.