sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Vallankumous armeijan johdon piirissä?

 

Miten vallankumousta ei tehdä

 

Aina silloin tällöin on valtio-oppineiden ja muidenkin piirissä pohdiskeltu sitä mitä mahdollisuuksia alamaisilla on syöstä vallasta tyranni ja hänen hallintonsa.

Yhä uudelleen on päätelty, että nykyaikaisen valtion kohdalla nämä mahdollisuudet ovat huvenneet olemattomiin. Nykyaikainen valtio taas on eri aikoina tarkoittanut eri asiaa.

Valtion voimakeinot olivat runsaasti kansalaisten yläpuolella jo silloin, kun sotilasaseet kehittyivät yhä tehokkaammiksi ja olivat siviilien ulottumattomissa. Itse asiassa jo haarniskoidut huovit olivat ylivoimainen vastustaja suomalaisillekin talonpojille Nuijasodassa. Tilanne oli sama muuallakin.

Mutta tilanne onkin saattanut muuttua entistä edullisemmaksi kansan kannalta. Yhä uudelleenhan olemme saaneet lukea, miten sotilasaseita on jaettu siviileille. Jostakin niitä kalašnikoveja on aina löytynyt ja paljon, joko vallatuista arsenaaleista tai sitten salakuljetettuina. Jos jossakin halutaan tappaa vallanpitäjät, löytyy sitä suunnitteleville aina sponsori.

Monessa maassa on myös puolisotilaallisia joukkoja, joilla on sotilasaseet. Muistamme, että meilläkin olivat suojeluskunnat, jotka muuten vuonna 1932 suoraan uhkasivat laillista esivaltaa, joka ei kylläkään antanut periksi.

Venäjällä on ”aina” ollut salainen poliisi, jolla on ollut valtuuksia tehdä sellaista, jota laki ei tavalliselle kansalaiselle salli. Siitä etuliite ”erikois-” (osobyi, spetsialnyi , tšrezvytšajni) niiden nimityksissä: OMON, spetsnaz, tšeka jne.). Siinäpä juuri se porukka kaikkiin ns. erikoisoperaatioihin!

Noiden organisaatioiden tehtäviin on aina kuulunut myös ja ennen muuta rooli sisäisinä joukkoina eli taisteleminen omia kapinallisia tai tottelemattomia aineksia vastaan. Sota-aikana ne muodostivat ns. sulkuosastoja, jotka rintaman takana ns. sulkuosastoina varmistivat, ettei sieltä ilman lupaa palata. Joukkojen koko paisui valtavaksi. Muiden maiden sotilaspoliisit ja santarmistot eivät olleet tähän verrattavissa.

Harvoin huomaa mainittavan, että nykyiseen Rosgvardijaan kuuluu nimeään myöten täysin stalinistinen osasto ODON , joka ylpeilee kommunismin  ajan tunnuksilla: Отдельная орденов Жукова, Ленина и Октябрьской Революции, Краснознамённая дивизия оперативного назначения имени Ф. Э. Дзержинского. Kyseessä on siis Žukovin, Leninin ja Lokakuun vallankumouksen kunniamerkeillä palkittu punalippuinen Dzeržinskille nimetty operatiivisiin tarkoituksiin varattu divisioona… Suottapa ei Putin ole sanonut, että Venäjällä on oikeus ja kai sitten velvollisuuskin ylpeillä koko sen historiasta… Onhan siinä, mistä ylpeillä.

Sivumennen sanoen, toinen ”o” tuon divisioonan nimessä on aivan ilmeisesti aiemmin viitannut sanaan ”osobyi” (-erikois). Erikoismiehiähän nämä ovat, erikoistehtäviin.

Sanalla kaarti on ylpeä kaiku, mikä korostuu myös sanan käpykaartilainen sisältämässä komiikassa. Sanahan tulee ranskan kielen verbistä garder, vartioida (ks. Vihavainen: Haun vallan vahtikoirat tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com). Kun Venäjällä valta vaihtui 1700-luvulla oli syytä ottaa tarkoin huomioon aristokraattisten kaartinrykmenttien mielipide. Vain se varmisti lopputuloksen.

Muutenhan kaarteissa noin periaatteessa aina palvelivat uskollisista uskollisimmat ja taitavista taitavimmat. Napoleonin vanhan kaartin komentaja ilmoitti aikoinaan antautumista vaativille: kaarti kuolee, mutta ei antaudu.

Nykyään toki uskotaan, että joskus koiraskin poikii. Jotain vastaavaa nähtiin myös vuonna 1917, kun kaartinrykmentit Pietarissa nousivat kapinaan ja ampuivat komentajansa. Ne eivät halunneet ampua siviilejä.

Siitä hyvästä niitä ei rankaistu, vaan palkittiin. Ensimmäisenä esimiehensä ampunut sotilas sai jopa yrjönristin urheudestaan (ks. Vihavainen: Haun hetken sankari tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ).

Se merkitsi syöksyä kohti kaaosta, jonka Putin varmasti muisti eilisessä puheessaan. Tilanne oli eilen Moskovan kannalta vakava. Periksi antaminen kapinalle ei johda kompromissiin. Sen väkivaltainen vastustaminen taas saattaa johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Tai sitten ei, mikäli kapinallisilta puuttuvat edellytykset ottaa valta käsiinsä.

Mutta vuonna 1917 kapinallisilla oli valmiutta ottaa valta omiin käsiinsä. Valtakunnanduuma ei ollut yhtä alamaisukollinen kuin nykyään. Sitä paitsi oppositioainekset saattoivat luottaa ainakin intelligentsijan tukeen muodostaessaan väkiaikaisen komiteansa, joka antaisi ensi tilisuudessa vallan koko Venäjän kansan vapaasti valitsemalle Perustavalle kokoukselle.

Väliaikainen hallitus sai pian kilpailijan Pietarin neuvostosta, joka istui Taurian palatsin toisessa siivessä (ks. Vihavainen: Haun taurian palatsi tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ). Syntyi niin sanottu kaksoisvalta.

Kaksoisvaltaa on usein pidetty onnistuneen vallankumouksen välttämättömänä ehtona, mutta eihän sellaista ollut vielä helmikuussa vuonna 1917. Tsaarinvallan legitimiteetti vain oli käynyt hyvin heiveröiseksi eikä kaartilaisiinkaan voinut luottaa, kuten saatiin nähdä. Itse asiassa juuri ne pettivät.

Olisiko vastaavaa voinut tapahtua näinä päivinä? On ilmeistä, että Putinilla oli juuri sellainen kauhukuva mielessään ja juuri siihen hän myös puheessaan viittasi. Entäpä, jos erikoismiehet olisivatkin joutuneet ampumaan omaa kansaa? Olisiko lojaliteetti varmasti säilynyt?

Putin on epäilemättä paljon suositumpi kuin Nikolai oli aikoinaan ja hänen nimeensä liittyy erottamattomasti myös Venäjän nousu ”polviltaan” ja elintason huima kohoaminen, olkoonkin, että se on sittemmin pysähtynyt ja jopa hieman taantunut. Sen ilmiön syntipukit on helppo nimetä.

Taistelut Wagneria vastaan olisi luultavasti käyty juuri Rosgvardijan voimin. Sitähän voi ainakin periaatteessa pitää erityisen uskollisena. Wagneria taas ei voi pitää varsinaisena kansan armeijana, eikä sen kanssa taisteleminen ehkä olisi tuntunut sen kummemmalta kuin veljeskansan edustajien tappaminenkaan.

On vaikea sanoa, mitä kaikkea tähän spektaakkeliin sisältyi. Varmastikaan kyseessä ei ollut mikään näytös tai sitten se oli todella bysanttilaisesti rakennettu operaatio, joka oikeuttaisi syntipukiksi kykenemättömän sotilasjohdon. Saapa nähdä, vaihtuuko se. Putin luultavasti ainakin varoo ryhtymästä operatiiviseksi päälliköksi, kuten onneton Nikolai II teki.

Totuus paljastuu yksityiskohdissaan ehkä vasta vuosikymmenien kuluttua. Episodi joka tapauksessa jää koulujenkin historiankirjoihin, ehkäpä vain mainintana: puheellaan presidentti torjui erittäin vaarallisen yrityksen horjuttaa maan tasapainoa ja toimintakykyä sen taistellessa elämästä ja kuolemasta kollektiivista länttä vastaan.

Putinhan näyttäisi ihan Svinhufvudilta, näin suomalaisesta näkökulmasta katsoen…

26 kommenttia:

  1. Vaikka lienee vielä liian aikaista analysoida mistä oikein oli kysymys, niin jo nyt voidaan täysin aiheellisesti todeta, että Jevgeni Viktorovitš Prigožin järjesti isännille специальная военная операция..

    VastaaPoista
  2. "Totuus paljastuu yksityiskohdissaan ehkä vasta vuosikymmenien kuluttua."

    Sitä odotellessa.

    Kyllä se niin on, että kun kaarti pettää niin valtaistuimet horjuvat. Tähän on tietenkin yksi ratkaisu: pitää olla useita kaarteja, joiden välille on saatava armoton kilpailu vallanpitäjän suosiosta ja keskinäinen epäluulo. Putinin Venällä on merkkejä tästä: venäjän kaarti, presidentin suojelusvirasto ja Kadymirovin tsetseenijoukko, josta on sekin etu, että se ei käskyn saatuaan epäröi tappaa etnisiä venäläisiä - niinkuin ei ukranalaisiakaan.

    VastaaPoista

  3. "Jotain vastaavaa nähtiin myös vuonna 1917, kun kaartinrykmentit Pietarissa nousivat kapinaan ja ampuivat komentajansa. Ne eivät halunneet ampua siviilejä."

    Olisiko tämän syynä ollut se aiemassa blogissa mainittu seikka, että
    Preobraženski-kaartilaisten univormuissa oli kyllä koulutettavia ja rintamalle menoa pelkääviä alokkaita. Viisas johtaja kun ei käytä kaartiaan halpoihin tehtäviin.

    VastaaPoista
  4. Bolsevikikkikaappauksen voiton ratkaisi sotilas-osastoiden laaja passiivisuus ja välinpitämättömyys. Nyt tämä jäi testaamatta kun tilanne laukesi nopeasti.

    VastaaPoista
  5. Venäjän toimet ja erikoisoperaatiot ynnä peliliikkeet ovat aina olleet länsimaalaisilta salatut, sillä lännessä ei edes tajuta, kuinka juonikkaita venäläiset ovat, niin hyvässä kuin pahassakin. He ovat sillä alalla virtuooseja.

    Jotakin perin outoa Prigozinin peliliikkeessä on. Ei kai hän lähde muutaman tuhannen mosurin kanssa Moskovaan, muka näyttämään lippuaan? Eihän siinä ole mitään järkeä. Kun he muka lähtivät liikkeelle, mistähän johtui, että Venäjän ilmavoimat tekivät tähän mennessä ehdottomasti voimakkaimman ohjusiskun Ukrainaan, siis samaan aikaan, kun alettiin puhua Wagnerin kapinasta. Ohjusiskut vaativat pitkän ajan suunnitelmat, eikä niitä tehdä todellakaan hetken mielijohteesta.

    Lukasenka sitten muka sai sovittua Prigozinin kanssa, että tämä vetäytyy, ja saa siirtyä Valko-Venäjälle. Kas kun viikko takaperin venäjä siirsi taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle! Nyt on tilanne siis se, että Prigozin toimii Valko-Venäjällä, ja Lukasenka taitaa olla pelkkä nukkehallitsija, ja Prigozin saa siis maan hallintaansa tällä ovelalla siirrolla. Wagnerin joukot kyllä pitävät valko-venäläiset ruodussa, kun sotaa eskaloidaan, eikä Putinin tarvitse enää huolehtia valko-venäläisten lojaaliudesta, sillä Wagnerin rautanyrkki ei petä, toisin kuin ehkä valkovenäläiset saattaisivat tehdä?

    Pahaa pelkään, että Valko-venäjältä avataan uusi rintama, ja kukaties nykyinen rintama jäädytetään, tai jopa venäläiset vetäytyvät kokonaan, onhan sieltä jo suurin piirtein kaikki jo särjetty. Venäläiset sitten julistavat aselevon ja yksipuolisenrauhan, mutta Prigozin jatkaa taktisin ydinasein, joten länsi ei voi moraalisäännöstensä takia kostaa Venäjälle, sillä sehän on julistanut yksipuolisen rauhan!

    Jos länsi kostaa Valko-venäjälle, so what, sehän on vain Valko-venäjä. Putinin Venäjä on nyt rauhan tilassa, Ukrainalle on kostettu ja sota päättynyt ja Venäjä on säilyttänyt kasvonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putin on koko ajan syyttänyt länttä, että se käy proxy-sotaa Venäjää vastaan Ukrainaa aseistamalla, mutta nyt länsi saa maistaa samaa lääkettä, kun Venäjä aseistaa Valko-venäjää. Potut pottuina ajattelee Putin, ja kas näin peliliike on suoritettu, ja länsi tuumii, että eihän tässä näin pitänyt käydä?

      Poista
    2. Kyllä kirjoittajan mielikuvitus vetää vertoja juonikkuudessaan venäläisille. Nähtäväksi jää...

      Poista
    3. Anonyymi 7.23. Mistä tulee maailman parhaimmat shakin pelaajat? No, Venäjältä. Ketkä osaavat soveltaa, no, venäläiset. Olin muutaman vuoden norjalaisella kalastusaluksella, ja olihan siellä myös venäläisiä merimiehiä. Varsinkin eräs komemestarin apulainen teki aivan uskomatonta työtä tekniikan parissa, hän osasi todellakin soveltaa niukoista varaosista ja tarvikkeista lähes mitä tahansa, että koneet pyörivät, ja nehän pyörivät.

      Venäläisillä on fantastinen tapa ja luonne ajatella monikerroksisesti. Mikään ei ole yksi ynnä yksi, ja se ajattelu näkyy aivan kaikessa. Länsimaat alkavat vasta nyt päästä asiasta perille, ja luulen että sopimusten tekemistä jatkossa mietitään kaksi kertaa?

      Kyllähän Venäjä toimitti luotettavasti öljyt ja kaasut jopa kylmän sodan aikana, mutta nyt yksi mies muutti kaiken. Se on todellinen ongelma Venäjän kanssa toimiessa. 90-luvun alkuvuosina BP teki laajaa yhteistyötä Rosneftin kanssa ja piti olla pitävät sopimukset, mutta yhtäkkiä Venäjä keksi, että BP:llä ei ole riittävän korkeat standardit ympäristöasioiden suhteen ja Rosneft sanoi yksipuolisesti sopimuksen irti. Taisi Putin olla idean isä. BP:lle tuli miljardiluokan tappiot, mutta mitään ei opittu, muuta kuin sen, että BP häippäsi Venäjältä, mutta muita jäi rahan kiilto silmissään.

      Venäjältä todellakin tulee maailman parhaimat matemaatikot ja shakin pelaajat. Shakissa pärjää se, joka osaa ajatella monikerroksisesti. Venäläisille koko elämä on shakkia, siksihän siellä on kaiken maailman klikkejä jne. Välillä tehdään kapinoita ja vallankumouksia, ja sitten on vielä sekin, että he ovat myös fatalisteja, ja uskaltavat ottaa tolkuttomiakin riskejä. Jos ja kun juttu menee monkään, se vain menee ja jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut!

      Poista
  6. Hesari kirjoittaan tänään: “Kaikkein tärkeintä: Prigožin on entinen vankilakundi, joka on palkannut yksityiseen armeijaansa varkaita, raiskaajia, tappajia ja kannibaalin.”.

    Kuka kansalainen tällaista kaartia kannattaa? Miten kestävä vallankumous tehdään ilman kansan tukea?

    Ulkomaisissa lehdissä – ja osin meilläkin – on kirjoitettu, että Putinin asema heikkeni. Miten muka?

    Otetaan esimerkki: Purjelaivan kapteeni kietaisee huivin hiuksiinsa, vetää suunsa uhmakkaaseen virneeseen, suuntaa laivansa hirmumyrskyn silmään, taistelee luonnonvoimia vastaan – ja katoaa aluksineen. Elokuvan tästä saisi, mutta miten me suhtautuisimme tällaiseen kapteeniin?

    Entä tämä toinen kippari? Tarkkailisi ja harkitsi. Kiertäisi myrskynsilmän, toisi perille laivansa, miehistönsä ja lastinsa. Kuinka laivanvarustaja suhtautuisi tähän seiloriin? Pitäisikö hän kipparia heikkona ja haavoittuvaisena?

    Olisiko Putinin pitänyt ryhtyä voimatoimiin maantiellä, vai – niin kuin nyt – antaa koko näytöksen kuiva kokoon itsekseen asfaltin päällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se Putinin asema nyt vain vakavasti heikkeni ja horjahti. Johan tuon ovat meillä Suomessakin todenneet monta monituista kertaa Asiantuntija A (kok), Asiantuntija B (kok), Asiantuntija C (kok), Asiantuntija D (kok) jne. ad infinitum (kok).

      Mikä pirun uppiniskaisuus siinä oikein hannaa, jos eivät kaikki vieläkään ota uskoakseen selvää asiaa?

      Poista
    2. “… Mikä pirun uppiniskaisuus siinä oikein hannaa, jos eivät kaikki vieläkään ota uskoakseen selvää asiaa?...”.

      Nyt tulin kyllä katumapäälle ja pyörrän kaikki epäuskoiset kommenttini!!

      Poista
    3. Ratkaisevaa Putinin kannalta on, oliko tämä ensimmäinen irtikivi, joka saa aikaan kivivyöryn vai provokaatio, joka antaa syyn ns ampua rivit suoriksi, kukistetut kapinat kun tapaavat vahvistaa hallitsijoita.

      Poista
  7. On tuo Venäjän touhu aivan uskomatonta. Kuka tai mikä enää uskaltaa sinne investoida tai aloittaa yhtään yhteisyritystä? Mitä siellä oikein ajatellaan, vai ajatellaanko mitään? Mitä tulee näihin vallankumouksiin tai niiden yrityksiin, kyllähän aina Venäjällä vannotaan ankaraa tuomiota niin kuin Prigozinille nyt, mutta joka liukeni täysin muutamassa tunnissa. Samoin kävi Janajevin juntalle, joka ukko oli jo muutaman kuukauden kuluttua vapaa ja pääsi juopottelemaan, ja moni kuoli sitten viinaan alta aikayksikön. On sitä kaikenlaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kuka tai mikä enää uskaltaa sinne investoida tai aloittaa yhtään yhteisyritystä? "

      Oligarkit tietenkin, kunhan hyväksyvät pelin säännöt: Isoveli on aina oikeassa.

      Poista
    2. Oligarkit ne kyllä, mutta kuka tai mikä lännestä? Muuten, Rosneftin pääjohtaja oli muuan Gerhard Schröder ( SDP ), eli eiköhön sitä jotakin keksitä, sitten joskus?

      Poista
  8. Suomessa tarvittaisiin vallankumous juuri nyt! Lahtarit rulettaa, perkele...

    VastaaPoista
  9. Tuntuu, että tässä nyt sekoitetaan kaksi eri asiaa.

    Vallankumous tarvitsee aina huomattavaa kannatusta väestössä. Sen sijaan vallankaappaus voi hoitua muutamalla sadalla ukolla varsinkin jos on käytössä eliitti- tai erikoisjoukkoja.

    Epäilen, että Prigozhin oli joko sopinut tiettyjen sotilasyksiköiden kanssa yhteistyöstä tai toivoi niiden johtajien liittyvän kapinaansa.

    Wagner ei saanut tukijoita ja on täysin selvää, että Moskovassa oli niin paljon Putinille uskollisia joukkoja, että Kremliin marssiminen ei onnistu.

    Juuri tuollaisten yllättävien tilanteiden takia pääkaupungeissa on usein sotilasyksikkö tai yksiköitä turvaamassa hallintoa.

    Tsaarin syrjäyttäminen olisi todennäköisesti epäonnistunut jos Pietarissa olisi ollut lojaali divisioona.

    Neuvostoliiton loppunaikana hallinto teki inventaarion käytettävistä sisäisenturvallisuuden joukoista. Miliisejä oli miljoona, mutta he olivat demoralisoituneita. MVD: rykmenteissä ja prikaateissa oli miehiä paljon, mutta henkilöstö oli lähinnä varusmiehiä ja kyvyt riittivät lähinnä teollisuusvartiontiin. Lojaaleja hyvin koulutettuja joukkoja oli vain 44 000 miestä, joka mitättömän vähän supervallassa.

    Putin on kyllä tietoinen aikaisemmista virheistä. Moskovaa tullaan suojaamaan ja valtaa ei niin vaan kaapata.

    Onhan maailmalla vuosikymmenet naureskeltu Neuvostoliiton/Venäjän tavalle varustaa ohjusdivisioonat motorisoiduilla jalkaväkipataljoonilla ja kuinka ohjustukikohtia ympäröivät juoksuhaudat ja asepesäkkeet.

    Ensimmäisen kerran konseptia ponnistettiin jo 80-luvulla kun azeri nationalistit hyökkäsivät ydinasevarikolle ja nyt on jouduttu puolustautumaan ydinsasetukikohtaa Ukrainan tunkeuduttua Venäjän valtioalueelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhomatti Hämeenkorpi26. kesäkuuta 2023 klo 15.50

      Ai että Ukraina on tunkeutunut Venäjän valtioalueel, hurraa ! Slava Ukraini !!!

      Poista
    2. Hienoa, että löysit kommenttini punaisen langan...

      Koska näköjään olet sivistynyt mies ja ihan ukrainaakin haastelet, niin varmaan osaat neuvoa miten asioita ilmaistaan. "Hyökkääminen Venäjälle" kun kuullostaa vähän hyhmäiseltä tilanteessa jossa puolustautuja siirtää sotatoimet vastustajan maaperälle.

      Poista
  10. Sitä toivoisi, että maassamme olisi viisaita ihmisiä tärkeillä paikoilla. Sellaisia, jotka ymmärtävät asioita, eivätkä työkseen ole helppoheikkejä ja puhu potaskaa.

    Meillä lausuntoja antavat herkästi UPI:n porukka, nämä ”tutkijat”.

    Mika Aaltola kertoi, että hän ”uskoo, että Prigožin tietää omaavansa tukijoita Venäjällä… Hänen täytyy tietää, että hänelle löytyy tukea sekä asevoimista että väestön keskuudesta. Kremlissä täytyy olla salaliittolaisia, jotka tukevat suunnitelmaa”.

    Aaltola jatkaa, että Putinin tulisi iskeä voimalla Prigožinia, jotta Putin ei näyttäisi heikolta. Aaltola haikailee sisällissotaa.

    Jaaha. Näinkö sitten oli, noinko sitten kävi?

    Jussi Lassila: ”Kuplinta jatkuu. En näe, että hallinto kykenisi saamaan toimintaa ruotuun. Jatkossa tullaan näkemään erilaisia irtiottoja.”

    Jaaha. No, katsotaan nyt sitten.

    VastaaPoista
  11. ”Jatkossa tullaan näkemään erilaisia irtiottoja.”

    Se on totta, totista totta. Aloittakaamme Putinin irtiotoista. Kuten tunnettua G-8 kokouksessa Putin piti pitkänpitkän puheenvuoron, jossa mm. kehotti ”kollegoitaan” olemaan huomaamatta sitä, mitä tulee tapahtumaan entisen Neuvostoliiton alueella, siis myös Varsovan Liiton alueeseen kuuluneiden alueilla.

    Ukraina ehti silloin kirjoittaa perustuslakiinsa pykälän Ukrainan liittymisestä Nato:on. Joku presidenteistä siteerasi puheessaan venäläisen nerorunoilijan Lermontovin tekstiä: ”Proshshaj, nemytaja Rossija.” (Hyvästi, likainen Venäjä.) Yli viisi miljoonaa ukrainalaista oli tuhottu ”kulakkeina”. Ukrainaan lisättiin alueita, joissa enemmistönä olivat venäläiset.

    Putin vaati, että nämä venäläisenemmistöiset alueet saisivat autonomian ja olisivat edustettuina omana ryhmänä Ukrainan parlamentissa veto-oikeudellaan. Vaatimus ei mennyt läpi ja Putin aloitti verisen sodan, tuhoamis-sodan, rikollisen sodan. Jatkossa tullaan näkemään erilaisia irtiottoja, ties vaikka mitä, koska Putin yhä vieläkin uhkailee ydinkatastrofeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”irtiottoja.”

      Kuten tunnettua, Stalin päätti aikoinaan liittää Otto Ville Kuusisen ”Suomeen” kokonaisen Neuvosto-Karjalan venäläisine päivineen. Demokratian periaatteet vaativat, että Suomesta piti tulla silloin neljän virallisen kielen valtio: suomi, ruotsi, karjala ja venäjä.

      Eikö ollutkin stalinistisen hauska projekti?

      Poista
    2. ”… Putin aloitti verisen sodan, tuhoamissodan, rikollisen sodan…”.

      Sinulla on nyt väärää tietoa. John Kerry esiintyi tässä taannoin Ranskan LCI-televisiokanavalla. Juontaja huomautti, että Irakin sota perustui valheisiin ja oli hyökkäyssota.

      John Kerry kiisti asian: “Because there’s never even been, you know, a process of direct accusation of President Bush himself.”.

      Siis tällä perustein: jos jotakuta ei syytetä, silloin ei ole olemassa rikosta eikä väärintekoa. Kuten oli tilanne myös esimerkiksi Hiroshiman ja Nagasakin pommituksissa. Siksi Putin ei myöskään ole syypää mihinkään ”rikolliseen sotaan”, kuten sinä väitit.

      Tässä teillä tämän päivän lyhyt politiikan luento.

      Poista
    3. "luento"

      Anonyymi 27. kesäkuuta 2023 klo 12.16 ilveilee ja tahallisesti aliarvioi lukijoita. Käsite "luento" merkitsee vähintään tunnin kestävää asioiden, ajatusten, metodien, jne. esittämistä.

      Anonyymi 27. kesäkuuta 2023 klo 12.16:lle riitti vain köhäisy, jota varmaankin opetettiin Moskovassa.

      Poista
    4. Anonyymi27. kesäkuuta 2023 klo 16.31:

      ”… tahallisesti aliarvioi lukijoita…”.
      Kyllä tässä pituus arvioitiin juuri lukijoiden perusteella.

      ”… jota varmaankin opetettiin Moskovassa…”.

      No niin, nyt sinä et lukenut kunnolla. John Kerry on Amerikasta, ja hän se tuon repliikin sanoi. Ei siis Moskovan päällikkö.

      Harjoittele lisää.

      Poista
  12. ”…kehottaisin vilkaisemaan tuntemattomampaa näkökulmaa esim. täältä:..”.

    Siinä esimerkiksi tällaisia asiantuntevia kommentteja tuossa blogissa:

    ”Putin joutui perääntymään. Kansa pakeni Moskovasta, ja niin teki ilmeisesti myös Vladimir itse. Ainakin videoiden mukaan presidentin saattue lähti Kremlistä siinä vaiheessa, kun Prigozhinin kolonna oli 100 km päässä Moskovasta.”

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.