sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Kun mopo keulii

 

Finis Finlandiae!

Aikoihin on eletty. Luin juuri netistä otsikon: Suomen loppu. Venäjä lähettää kovimman uhkavaatimuksen sitten erikoisoperaation alkamisen (Конец Финляндии Россия поставит самый жесткий ультиматум со времен начала СВО).

Sen jälkeen keskustelu oli yhtä alakoulutason öyhötystä siitä, että Venäjän on lakattava lähettämästä Suomeen raaka-aineitaan, on suljettava Saimaan kanava jne… Milläpä tämä kurja maapläntti sitten eläisi, kun ei sillä itsellään mitään omaa ole. Kaikkihan tässä maailmassa elävät äiti-Venäjän kustannuksella.

Mutta hölmöt hölmöinä. Onhan tämä vakava paikka ja tässä tuo aikakausien vaihtuminen oikein kiteytyy. Ukrainan sota, jolla ei aluksi ollut meidän kanssamme mitään tekemistä, on muuttanut koko strategisen asemamme ja Venäjä-suhteemme perusteitaan myöten.

Ainakin ennen kaikki koululaiset oppivat tämän lauseen Suomen loppu! Finis Finlandiae!, jonka Venäjän duumassa huusi 10.6.1910 puolihulluna häirikkönä tunnettu äärioikeistolainen Puriškevitš. Hän perusti myös Venäjän ensimmäisen äärioikeistolaisen järjestön, jota on pidetty natsisimin esikuvana.
Eihän se Suo i sitten siihen loppunutkaan, mutta meidät pelasti lopulta vain maailmanhistoriallinen murros, jossa Venäjän keisarikunta romahti ja joka vapautti myös Puolan, Baltian maat, Ukrainan, Kaukasuksen ja Bessarabian, ainakin vähäksi aikaa.

Kuten tiedämme Suomea koetteli autonomian aikana parikin sortokautta ja tavoitteet suuriruhtinaskunnan lähentämisestä valtakuntaan eli venäläistämisestä menivät varsin pitkälle. Siinä kyllä olisikin ollut paljon töitä tehtävänä, kun maa toistaiseksi kuului kielellisesti ja kulttuurisesti aivan toiseen maailmaan.

Venäjän lehdistössä ja duumassa sitten kun se alkoi viimein toimia, keskusteltiin Suomesta varsin paljon. Äärioikeiston mielestä suomalaiset, juutalaiset ja puolalaiset olivat toisiinsa rinnastettavia ryhmiä. Puheenjohtaja sai usein kilistellä kelloaan. Normaali puheenparsi oli tuohon aikaan korrektia, mutta häiriköt olivat sitten erikseen.

Nuo mainitut nationalistien mieliharmit, Suomi, Puola ja juutalaisetkin joka tapauksessa pysyivät itsepäisesti yhdessä kukin omissa porukoissaan ja kieltäytyivät sulautumasta suureen kansakuntaan. Kuitenkin Suomi, kuten Puolakin oli venäläisellä verellä ostettua maata. Tämän pyhän uhrin takia oli suuri vääryys, mikäli venäläinen sana ei noilla alueilla ollut kunniassa. Tämä argumentti oli chauvinisteille pyhä.

Suurvaltainen sovinismi on niin perverssi ajattelutapa, ettei sitä ole helppo seurailla. Täysin tosissaan se joka tapauksessa on aikoinaan ja taas viime aikoina tuotu esille. Pienille kansakunnille on yleensä riittänyt se, että niiden rajoja kunnioitetaan, mutta suuret vaativat etujensa kumartamista myös rajojensa ulkopuolella.

Suuruus ja mahtavuus näyttää olevan jonkinlainen päihde, joka saattaa vallata sellaisen psyyken, joka on jollakin tavoin tasapainoton ja kaipaa suurta samaistumiskohdetta. Muuan tunnettu dosenttikin selitti tässä muutama vuosi sitten, etteivät pienet valtiot oikeastaan ole edes mitään todellisia valtioita, vaan muita palvelevia pseudovaltioita.

Sellaisia oli länsi kuulemma luonut Venäjän rajoille. En ole varma siitä, mitä kaikkia maita näin puhuttaessa tarkoitetaan, mutta näyttää siltä, ettei edes Ukrainan kaltainen maa tässä ajattelussa kuulu oikeiden valtioiden ryhmään. Eihän siihen kuulunut Puolakaan 1700-luvulta Venäjän vallankumoukseen. Puolan nimikin pyyhittiin kartalta.

Suomi kuuluu niin sanotun geopoliittisen (fasistisen) kvasitieteen mukaan Venäjälle. Onhan sen länsiraja ainoa luonnollinen Venäjän raja ennen Atlanttia. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kyllä puhuttiinkin myös siitä, että Venäjä todellisuudessa tavoittelisi rajaa nimenomaan Atlantilla, jossa sen todellinen luonnollinen paikka olisi.

Geopolitiikkaan suhtauduttiin moniaalla suurella hartaudella, vaikka sen koulukuntien aksioomat olivat ristiriitaisia. Merien hallinta oli muuan keskeinen asia ja niinpä Venäjällä huomattiin, että asiat eivät olleet kunnossa, ennen kuin Suomenlahti saataisiin omiin käsiin.

Toisessa maailmansodassa osoittautui, ettei Suomenlahdella hyökkäysurana Pietariin ollut mitään merkitystä ja talvisodassa hankitusta Hangostakin tuli tosipaikan tullen pelkkä taakka. Skenaariot järeiden laivatykkien suojaamista maihinnousuista Pietarin ympärillä eivät koskaan toteutuneet.

Jo vuonna 1955 Neuvostoliitto luopui hyvien naapuruussuhteiden kunniaksi Porkkalan tukikohdasta, kun oli käynyt selväksi, ettei koko ajatuksessa laivastohyökkäyksestä Suomenlahtea pitkin Pietariin ollut mitään mieltä. Samalla meni kyllä hyvä kiristysruuvi ja uhkailun väline, mutta nyt asioita oli ruvettu hoitamaan toisin, nykyaikaisemmin ja sivistyneemmin.

Ne, jotka pääsivät mukaan nykyaikaiseen ajatteluun 1900-luvun jälkipuoliskolla ja ottivat oppia sotien kokemuksista, ymmärsivät, että sota oli sen kävijöille huonoin mahdollinen bisnes ja panostivat kansainväliseen yhteistyöhön.

Venäjällä kasvoi pikkuhiljaa kuitenkin koloistaan hiipineiden slavofiilien ryydittämä suurvalta-ajattelu, jonka mukaan bisneksellä ei ollutkaan mitään tekemistä valtion todellisen suuruuden kanssa: olennaista oli päästää määräämään toistenkin asioista.

Esille kaivettiin taas geopolitiikka, ei siis deskriptiivisenä ja heuristisena oppina, vaan normatiivisena valetieteenä. Aleksandr Dugin tiivisti asian kirjoittamalla: Se, joka sanoo geopolitiikka, sanoo sota! Hän oli innoissaan ja vuosi oli 2014.

Maantieteellä tosiaan onkin merkitystä politiikassa. Sillä, ovatko Suomen rajakylät kolmenkymmenen vai kolmensadan kilometrin päässä Pietarin sotilaskeskittymästä, ei ole Pietarin turvallisuuden kanssa mitään tekemistä eikä kyllä ole koskaan ollutkaan.

Toinen juttu on pohjoinen alue, jonne USA nyt puuhaa tukikohtia, kun maamme säikäytettiin liittymään Natoon.

Olen huomannut, että on älykääpiöitä, joiden mielestä suurinta viisautta nyt on se, että noudatetaan mahdollisimman tarkoin kaikkia niitä pyyntöjä, jota USA kehtaa esittää.

Tässä tapauksessa rohkenen olla eri mieltä. Suuri osa Venäjän strategisista ohjusvoimista sijaitsee napapiirin takana, lähellä Suomen raja. Siellä voi syntyä oikea ongelma, ellei nimenomaan Suomi nyt ole tarkkana valvomassa etujaan.

Mikäli Suomen puolelle asennetaan amerikkalaiset torjuntaohjusjärjestelmät, jotka havaitsevat sieltä lähtevät ohjukset heti alkuvaiheessaan, ne myös pystyvät torjumaan niistä ainakin suuren osan.

Tämä saattaa kuulostaa hienolta: näinhän sitä juuri vältetään mainion liittolaisemme tuhoutuminen rosvohyökkäyksessä, ainakin joltakin osin.

Asialla on kuitenkin se puolensa, että tietäessään menettävänsä ainakin osan iskukyvystään Venäjä voi kokea itsensä turvattomaksi ja pelokkeensa menettäneeksi ja ainakin sotilaat ehdottomasti vaativat tällaisen ”uhkatekijän” likvidointia. Vaativat ne aikoinaan Hankoakin.

Kyseessä on suurvaltojen välinen eturistiriita, johon meillä ei missään tapauksessa ole syytä sotkea maatamme.

Voimme olla Naton jäsen kuten Norjakin, mutta pyrkiä silti säilyttämään Venäjään mahdollisimman toimivat suhteet kuten sekin tekee. Myöskään Norja ei ole antanut asentaa atomiaseita alueelleen, torjuntaohjuksista en tiedä.

Silloin kun olimme puolueeton maa, meillä oli aina yksi valtti käsissämme: jos meitä pahasti loukataan, Ruotsi säikähtää ja menee Natoon, Se taas tuottaa Neuvostoliitolle paljon uusia ja suuria hankaluuksia. Ainahan sellaiseen on vastattava. Nyt Venäjä tekee juuri sitä.

Nyt me sitten olemme Natossa. Ei meidän missään tapauksessa kannata siellä silti eteismatoksi heittäytyä. Omissa käsissä on tiukasti pidettävä oikeus päättää siitä, mitä Suomeen tuodaan ja milloin ja millaisia laitteita tänne rakennetaan.

Suomen on osattava olla muutakin kuin kiltti poika silloin kun olemme mukana kelmien kerhon jätkien kyräilyä seuraamassa. Tyttöjähän me sinne Natoon olemmekin tainneet lähettää, mutta olipa miten vain, miellyttämishaluista liehittelijää ei kunnioita kukaan. Tiukka oma linja on aina tarpeen, kun omaa maata edustetaan.

24 kommenttia:

  1. Me olemme sellaisia putkiaivoja, ettei paremmasta väliä. Ensiksi olimme liikaa rähmällään, sitten heti perään liikaa rähmällään Amerikkaan ja samantien tietysti liikaa uhoamassa Venäjään päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paasikivi sanoi suomalaisten viisaudesta sangen sattuvasti.
      Voi olla, että meidät viime sodissa pelastikin tyhmyys, mutta ei se mikään ihmelääke ole.

      Poista
  2. "sota oli sen kävijöille huonoin mahdollinen bisnes ja panostivat kansainväliseen yhteistyöhön."

    Voisiko ajatella niin, että Venäjällä ryhdyttiin ajattelemaan,että kun bisneksellä ei kerta pärjätä, niin kokeillaan sitten sotaa. Sillä sarallahan Venäjä on suhteellisesti pärjännyt paremmin lännelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reijo Frank lauloi: ... Sota-aika vetää rahat niiden taskuihin, jotka asetehtaat omistaa. Mutta nimiään he eivät pane laskuihin, kun sota jälleen loppuun saa ... aina työmies sodat maksaa saa ... nälkävyöhösi reikiä pistellään, kunnes lystit on maksettu.

      Poista
  3. "Voimme olla Naton jäsen kuten Norjakin, mutta pyrkiä silti säilyttämään Venäjään mahdollisimman toimivat suhteet kuten sekin tekee...Ei meidän missään tapauksessa kannata siellä silti eteismatoksi heittäytyä...Suomen on osattava olla muutakin kuin kiltti poika silloin kun olemme mukana kelmien kerhon jätkien kyräilyä seuraamassa. "

    Taidatkos paremmin sanoa, mikä pitäisi olla Nato-Suomen ulkopoliittinen linja: pienen maan geopolitiikkaa!

    Nykymenoa seuraamalla tulee kyllä mieleen, että meillä on jonkunlainen sisäsyntyinen tarve mielistellä - etten sanoisi orjailla - kulloinkin johtavana pitämäämme suurvaltaa. Kutsun sitä pikkukoiran mentaliteettiksi.

    VastaaPoista
  4. Olen samaa mieltä siinä, ettei Suomen strategisesti kannattaisi intoilla liikaa Naton Suomen valloituksessaan. Pelkkä Natoon liittyminen on riittävä toimi ja viesti nyky-Venäjälle toistaiseksi. Kuten on nähty, jo pelkästään se asia ottaa suuresti Putinia päähän ja melkeinpä voisi asiaan todeta, että hyvä niin. Tyydyn silti toteamaan, että sitä saa mitä tilaa ja joskus tulee ihan pyytämättäkin. Ei kannata provoisoitua kun provosoidaan eikä myöskään kannata itse provosoida tällaisissa asioissa toisia ja siltä se nyt hieman näyttää tämä Suomen Nato-hötkyily.

    Kirjoituksen loppukappaleet edustavat syvällisen viisasta ja asiantuntevaa näkemystä Venäjän motiiveista suurvaltana, jotka Suomi saa aina ottaa huomioon.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. > Olen samaa mieltä siinä, ettei Suomen strategisesti kannattaisi intoilla liikaa Naton Suomen valloituksessaan.

      Sitä Natoon menty itkemään! Liikaa on oltu pääpainuksissa! Nyt on aika marssia kun on liikeele lähetty

      Poista
  5. "Kyseessä on suurvaltojen välinen eturistiriita, johon meillä ei missään tapauksessa ole syytä sotkea maatamme."

    Tähämän on se riski, mikä Natoon liittymisessä otettiin eikä sitä ole syytä lietsoa enempää itään päin, mitä liittymisemme jo teki. Mielestäni tämä ei edusta mitään "suomettumista" vaan on suhteellisesti pienemmän maan kannalta strategisesti järkevää suhtautumista epävakaan suurvallan kyljessä.

    VastaaPoista
  6. Nyt kun halumalla haluttiin etulinjan maaksi, sellaiseksi päästiin ja jotta etulinja olisi mahdollisimman kuuma paikka meille mahdollisessa konfliktissa, haluamalla haluttiin tänne myös jenkkirautaa ja teknoa.

    Kyllä me olemme nyt maa joka ensimmäisenä ottaa vastaan ensi-iskut Natoon, jos Putin-rosvo päättää joskus Nato-maata koetella.
    Kaukaa takalinjoilla (Ranska, Tanska, Hollanti, Saksa jne.) on helpompaa.

    Natoon oli nyt pakko ja vastuullista mennä.
    Siitä ei ns. kahta sanaa.

    Mutta olisiko riittänyt maltillisempikin NATO-jäsenyys?
    Nythän me suorastaan ryhdytään tukikohdaksi jenkkiarmeijalle.
    Liittosuhde USA:han on hyvä asia, mutta pitikö tosiaan mennä näin pitkälle?
    Helppohan esimerkiksi Norjasta on pällistellä vastavan sopimuksen myötä, kun maan varsinainen asutus on kaukana Venäjän rajasta.
    Paasikiven karttakirja tässä on nyt unohtunut?

    t. ilmatorjuntamies

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksa on täynnä tukikohtia myös. Mutta maa on iso ja kaukana Venäjästä. Se on se mikä mietityttää Suomeen verrattuna. Nato on ok, mutta olisiko riittänyt "pelkkä" jäsenyys ja sen monet välttämättömät sitoumukset. Ne kuuluisat turvatakuut.

      Tämä on se pointti mitä pitäisi miettiä. Tai no, on jo myöhäistä miettiä.

      t. (sama it-mies)

      Poista
    2. Ongelma on vain siinä, että pienenä maana emme voi välttämättä sanella suurellle liittolaiselle USA:lle mihin olemme valmiita ja mihin emme. Meillä on ns entisen tytön ongelma: antoi ymmärtää, muttei ymmärtänyt antaa...

      Poista
  7. Kyllä se on ns. pienemmän riesan tie, kun jenkkisotilas ryynää & tetsaa Suomen metsissä, toveri pensasneuvostoliittolaisen sijaan…

    VastaaPoista
  8. Kyllä Suomi on rähmällään ollut taas jo pitkään. Ei kai missään nousateta

    VastaaPoista
  9. Rähmällään ollaa taas. Ei kai missään noudateta eu:n direktiivejä niin pilkuntarkasti kuin meillä. Vieläpä tiukemmin joskus kuin olisi pitänyt. Toivottavasti naton kanssa ollaan järkevämpiä.

    VastaaPoista
  10. Timo Vihavainen: ”… Kyseessä on suurvaltojen välinen eturistiriita, johon meillä ei missään tapauksessa ole syytä sotkea maatamme…”.

    Matti Jurva: ”Onko Mikkeliin mänijöitä? Juna män justiisa!”.

    Eivät riitä edes Vihavaisen kahden käden sormet laskemaan, kuinka monta tukikohtaa Suomi juuri luovutti vieraalle valtiolle. Ja silloin aikanaan pidettiin suurta meteliä siitä yhdestä ainoasta pyydetystä, oikein sotimaan ruvettiin.

    Mutta blogisti onkin huumormies: ”… syytä sotkea maatamme….”.

    VastaaPoista
  11. Uskon rautaan, ja siihen uskoo venäläisetkin. Muistellaanpa kylmän sodan Länsi-Saksaa, joka oli täynnä Naton ja varsinkin amerikkalaisten tukikohtia, ukkoja ja aseita. Sama oli Itä-Saksan puolella, mutta kas, oli niin rauhallista, niin rauhallista, vaikka Varsovan liitolla oli niin ukoissakin kuin aseissakin määrällinen ja ehdoton ylivoima.

    Mikä maailmanlopun kysymys on, jos Suomeen otetaan kunnolla Naton aseita ja joukkoja? Ihmettelen, että kukaan "suurmiehistämme, tai -naisistamme ei ala vaatimaan ydinaseetonta Pohjolaa Kekkosen tapaan, niin kuin Pohjola päättyisi Suomen itärajaan? Näinhän asia käsitettiin siihen maailman aikaan, vaikka Kuolan ja Muurmanskin alue oli varustetetu ydinaseilla hampaisiin asti, ja enemmänkin.

    Mielestäni on joutavaa alkaa Putinin ja venäläisten joo-miehiksi sen jälkeen kun Putin teki maailmanluokan munauksen hyökkäämällä Ukrainaan ja sai 1300 km. Nato-rajaa itselleen! Munaus mikä munaus. Venäjä on nyt sellaisissa käsissä, ettei ollut edes Neuvostoliiton aikana, eli täysin syyntakeettomuuden vallassa. Tällaiselta hallinnolta ei todellakaan kannata enää odottaa mitään herrasmiessopimusten noudattamista, varsinkin kun siellä tajutaan, että kaikki on möhlitty ehkä iäksi? Saattaahan olla, että venäläistyylinen verinen loukkaantuminen voi saada aikaan vielä ihan mitä tahansa, vaikka Harmageddonin, mutta se tapahtukoon jos on tapahtuakseen!

    Oli Suomella hyvät tai huonot välit venäläisiin Natossa tai ilman, Venäjä tekee joka tapauksessa asiat omista mielipuolisista, tai jopa vainoharhaisista kuvitelmistaan, joten näissä oloissa rauta on se, joka määrää tahdin, eikä todellakaan pseudo-sokerivälit venäläisten kanssa, ellemme sitten samaistu Valko-Venäjään, joka joutuu palvelemaan Venäjän etuja, eikä mitään muuta! Venäjähän sijoitti ydinaseita Valko-Venäjälle siksi, että jos ja kun sota laajenee ydinsodaksi, Naton vastaisku kohdistuu tietenkin Valko-Venäjälle, mistä ammuttiin Venäjän ydinaseet. Se on Valko-Venäjän tehtävä, eli olla pelkkä puskurialue Venäjälle, ja sehän olisi Suomenkin osa, ellemme olisi Natossa. Kuka edes uskoo, että Lukashenka pyysi ne ydinaseet maahansa? Puskurialueet ovat aina venäläisille olleet oppi numero yksi!

    VastaaPoista
  12. ”Tiukka oma linja on aina tarpeen, kun omaa maata edustetaan.”

    Tämä lausahdushan merkitsee sitä, että NATO:n muut jäsenet eivät koskaan edustaneetkaan omaa maataan, vaan ovat olleet pelkkiä eteismattoja.

    Mutta NATOhan perustettiin 1948 nimenomaan sotilaalliseksi ”suurvallaksi”, koska vuonna 1947 Stalin/Moskova perusti ns. Profinternin, joka jatkoi Kominternin puuhia eli kommunismin levittämistä ja kustantamista maailmalla. Komintern oli pakko lopettaa vuonna 1943, koska muuten Neuvostoliitto ei olisi saanut USA:lta mahtavaa lendleasiä ja Hitler olisi tallonnut Moskovan. Euroopan Unioni syntyi myöhemmin taloudelliseksi tekijäksi.

    Naton ja EU:n ovet ovat auki, muttei Venäjälle/ryssälle. Venäläiset ovat ihmisiä, jotka kehittävät venäläistä kulttuuria, mutta ryssät ovat niitä, jotka tuhoavat muiden kansojen kulttuuria.

    Venäjä on erittäin rikas maa ja Putin päätti, että hänen lempiharrastuksensa on geoplitiikka eli sota.

    ”Silloin kun olimme puolueeton maa, meillä oli aina yksi valtti käsissämme”

    Mikä se valtti oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, tietenkin miellyttäminen tai mateleminen, tai jopa molemmat. Politiikot osaavat sen taidon, kun näkevät siinä oman urakehityksen nousevan sfääreihin. Eihän sillä porukalla ole mitään rajaa tai häpyä, onhan niitä Orbaneita muuallakin kuin Unkarissa!

      Poista
  13. Vihavainen varoittaa olemasta kynnysmatto, mutta juuri sitä rooliahan hän on monesti Suomelle suosittanut.

    Vielä ennen Venäjän katastrofaalisen amatöörimäistä hyökkäystä Ukrainaan Vihavaisen mielestä ajatus, että Suomi tarvittaessa puolustautuisi Venäjää vastaan, oli naurettava. Kun Venäjä vielä oli kehittänyt aivan ylivoimaisen edistyneitä ihmeaseita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, logiikka lienee murskaava. Mihin tämä neron tuote viittaa?

      Poista
  14. Ennen Nato-jäsenyyttä sen kannattajat kertoivat, että pian olemme turvassa, kun jäsenyys alkaa. Usein nämä tyypit mainitsivat, että Natossa on voimassa kolmen muskettisoturin periaate, kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta. Sen mukaisesti mekin avitamme Yhdysvaltoja jos se jossain joutuu pahaan pulaan. Joe Biden puheli äskettäin, että Putin saattaa hyökätä johonkin Nato-maahan. Ihmettelen eikö hän tiedä, että Naton jäsenet ovat turvassa tuollaiselta pahalta.

    VastaaPoista
  15. EU jäsenyyden myötä Suomesta tuli työvoima- ja raaka-ainereservaatti, jolla on vähemmän omaa määräysvaltaa kuin autonomian aikana.

    Nyt näyttää pahasti siltä, että maastamme on tulossa uhrattava puolustusvyöhyke.

    Ikävä kyllä tilanne vaikuttaa sellaiselta, että Suomen etujen ajaminen Natossa tulee olemaan yhtä vahvaa kuin Suomen etujen ajaminen EU:ssa.

    Tasavalta on poliittisena järjestelmänä rikki. Valtaan päässeet poliitikot eivät enää välitä siitä, että heistä tulee poliitisia ruumiita. Koska palkkion "kiltin pojan roolista" tai "mallioppiluudesta" antaa EU.

    Suomessa eletään vielä kuherruskuukautta. Muistan kuinka aikoinaan ihmiset olivat pettyneitä kun EU ei tuonutkaan mukanaan svobodaa, vaan aivan avoimesta kirottiin kadulla "baareissa on vielä portsarit, vaikka ollaan EU':ssa".

    Saa nähdä mikä reaktio on kun tulevina vuosina asevelvollisuusaika pitenee ja perheelliset miehetkin saa juosta kertauksissa vuoden tai kahden välein.

    Vai kuvitteleeko joku nyt ihan tosissaan, että kun Pietarin lähelle luodaan iskukykyinen hyökkäysarmaija, niin pärjäämme kahdella saapumiserällä ja viiden ja puolen kuukauden miehistöpalvelulla?

    VastaaPoista
  16. Suomen lähetettävä Moskovan Kremliin KAUKOPARTIO neutraloimaan tavaritsh Putin gangsterikoplineen.

    Onnistuneen operaation johdosta ko. Kaukopartiomme sotilaineen palkittava Mannerheimristeillä.

    Hartain toivein:

    Erkki Hänninen

    Reserviläinen, Veteraanin poika

    Jyväskylä


    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.