sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Karjalan kysymys

 

Hyvä kirja väärällä nimellä

 

Pekka Nevalainen, Lunastamaton Viena. Suomalaiset siirtomaaherroina 1918-1920. SKS 362 s.

 

Liian aikaisin edesmennyt Pekka Nevalainen oli itsenäisyytemme alkuvuosien itäisen siirtolaisuushistorian lyömätön asiantuntija, jonka työn ansiosta käsityksemme noista asioista on tullut vankalle pohjalle.

Myös niin sanottujen heimosotien historia on myös Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kirkastunut, kun niitä on voitu tutkia myös venäläisten arkistojen kautta.

Venäjällä aiemmin vallinnut suorastaan karikatyyrisen vääristynyt kuva noista asioista alkoi sekin jo päästä asialliselle pohjalle, kunnes tunnetut viime aikojen poliittiset tapahtumat näyttävät alkaneen viedä kehitystä taaksepäin. Yleisen elämänkokemuksen mukaan totuus ei kuitenkaan kuole poliitikkojen pahoinpitelyihin, vaikka saattaakin jäädä henkihieverissä makaamaan.

Suomen niin sanottua heimosotia on siis tutkittu viime vuosikymmeninä varsin ahkerasti. Vanhempien tutkijoiden, sellaisten kuin Jukka Nevakiven, Stacy Churchillin ja Mauno Jääskeläisen työtä on jatkettu ja käsityksiä olennaisesti tarkennettu. Nevalaisen ohella mainittava on etenkin Jouko Vahtolan, Nick Baronin, Pekka Vaaran, Mirko Harjulan ja Jussi Niinistön nimet.

 Sen lisäksi asiaan liittyviä tärkeitä ulottuvuuksia on kosketeltu monissa muissa teoksissa, esimerkiksi Suomen ulkopolitiikkaa ja äärioikeistolaisuutta käsittelevissä tutkimuksissa.

Luulen kuitenkin osuvani oikeaan, mikäli sanon, että yleisessä tietoisuudessa koko Karjalan kysymyksen historia on jäänyt käsittämättömäksi, harmaaksi alueeksi, joka kuitataan parilla lauseella ja jonka tapahtumien kronologiastakaan ei suurella yleisöllä ole mitään käsitystä.

Historian lukeminen väärin päin on synti, jota tässäkin asiassa on ollut tapana tehdä vailla tolkkua tai katumusta. Koko asia on kerta kaikkiaan kuitattu detaljina, jollaisten ei sovi antaa häiritä suuria kertomuksia, jotka liittyvät esimerkiksi Suomen ja Neuvosto-Venäjän suhteisiin, oikeiston ja vasemmiston taisteluun tai vastaavaan.

Niinpä itse karjalaisten näkökulma on yleensä laiminlyöty, poikkeuksena Pekka Vaaran teokset (ks. Vihavainen: Haun pekka vaara tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)). Nevalainen on myös ottanut karjalaisen näkökulman keskeiseksi ja hänen kirjansa laajentaa jonkin verran myös Pekka Vaaran luomaa kuvaa.

Myös Nevalaisen fokus on paikan päällä tapahtuneissa asioissa, ei niinkään Ritarikadun viraston pöytien takana tai eduskunnan lehterillä, kuten kirjan nimestä voisi päätellä. Itse asiassa virallinen Suomi oli näissä Itä-Karjalan asioissa pitkälti reagoijan roolissa. Siihen yrittivät vaikuttaa niin heimohenkiset aktivistit ja vehkeilijät kuin itse karjalaiset, Saksasta, Englannista, suomalaisista punikeista ja Venäjästä puhumattakaan.

Kannattaa muistaa, että se, mitä tässä kirjassa tapahtuu, sijoittuu Venäjän kansalaissodan aikaan, jolloin aluksi vielä sodittiin ympärysvaltojen ja keskusvaltojen välillä ja sen jälkeen elettiin intervention ja paikallisten sotaherrojen toiminnan aikaa.

Vielä kansalaissodan jälkeenkin olivat Neuvosto-Venäjän raja-alueet kaikkialla kirjavanaan niin sanottuja bandiittien/valkobandiittien joukkoja, jotka ahdistelivat paikallisia vallanpitäjiä. Sanaa ”bandiitti” ruvettiin Venäjällä käyttämään myös Karjalassa toimineista ns. neuvostovallan vastaisista aineksista.

Helposti unohtuu nykyään myös se, mitä Mannerheim oikeastaan tarkoitti ns. miekkavalallaan ja mihin koko asia liittyi. Tuon julistuksen retoriikkahan oli, kuten sen tekstistäkin selviää, suunnattu bolševikkien auliisti kaikille kansakunnille ja siis myös karjalaisille jakelemia lupauksia vastaan -niiden ”arvo tunnettiin”.

Aleksanteri I:n Napoleonin hyökkäyksen jälkeen antamaa manifestia mukaillen Mannerheim selitti, ettei panisi miekkaansa tuppeen ennen kuin viimeinenkin vihollissoturi ”ja huligaani” olisi ajettu maan rajojen ulkopuolelle. Tämä koski myös Itä-Karjalaa. Sen itsemääräämistä ei tarvinnut ottaa vastaan ”armopalana”, vaan alue jo kuului Suomeen veren vahvistamin sitein. Kyseeseen tuleva Suomi oli kuitenkin valkoinen, eikä punainen Suomi.

Itse asiassa Mannerheimin mielenkiinto koko heimoasiaa kohtaan oli lähinnä olematon ja miekkavalaakin voi pitää vain repliikkinä ajan hybridisodassa, jossa ei lupauksia ja uhkauksia säästelty.

Karjalaisten näkökulmasta bolševikkien lupaus oikeudesta päättää itse valtiollisesta yhteydestä oli tervetullut. Enemmän tai vähemmän itsenäinen Karjala olikin aluksi vienalaisten tavoitteena.

 Asian merkitystä ei kuitenkaan kansan keskuudessa ymmärretty kansallisesti valveutunutta pientä eliittikerrostumaa lukuun ottamatta. Tämä on luonnollista, kun ajattelee, että ylivoimaisesti suurin osa kansaa oli vielä lukutaidotonta.

Sitä paitsi myöskään tuolla valistuneella kansanosalla ei ollut mitään realistista käsitystä siitä, oliko Itä-Karjalalle tosiasiassa mahdollista irtautua Venäjästä ja mikä noiden Mannerheimin mainitsemien lupausten todellinen arvo mahtaisi olla. Helsingissä asiat sentään ymmärrettiin paljonkin paremmin, ainakin hallituksessa ja ulkoministeriössä.

Venäjä ei ole koskaan niin heikko, kuin toivotaan, sanoo vanha viisaus, joka lienee peräisin Otto von Bismarckilta. Yhä uudelleen tuollaisen toiveajattelun varaan kuitenkin yritetään rakentaa ja saadaan sitten katkerasti pettyä.

Nevalainen kuvaa tarkoin ja kiinnostavasti monien Vienassa toimineiden vaikuttajien pyrkimyksiä ja kohtaloita.

Usein on jäänyt suorastaan huomiotta, että siellä käytiin myös sisällissotaa. Suhteellisen pieni osa vastusti aselölisesti karjalaista ”otraataa” ja sittemmin myös niin sanottua Hilippälän hallitusta. Kannattajia oli enemmän, mutta sotaväsymys ja nälkä lamauttivat vähitellen toiminnan.

Vuoden 1920 karjalainen sisällissota, johon osallistui myös suomalaisia punikkeja, lienee tämän historian vähiten tunnettu luku. Joka tapauksessa se oli sota, johon Itä-Karjalan väliaikainen hallitus, joka tosiaan oli syntynyt vienalaisten toimesta ja edusti heitä, eikä sumalaisia, osallistui omalla armeijallaan ja aluksi pärjäsikin.

Vuonna 1920, ennen Tarton rauhaa ja vielä sen jälkeen karjalaiset sitten jo näkivät ainoan toivonsa Suomessa, joka pelasti heidät nälkäkuolemalta.

Rutiköyhä ja itsekin nälkäinen Suomi panosti melkoisen summan vienalaisten auttamiseen, olihan takuuna Vienan kansallisomaisuus. Ymmärrettävästi rahat menivät kuin Kankkulan kaivoon, mutta silti homma osoittautui halvemmaksi kuin Aunuksen onnettoman retkikunnan rahoittaminen.

Mitä siirtomaasuhteeseen tulee, on viittaus kolonialismiin mielestäni tässä yhteydessä täysin sopimaton, niin muodikas ja ”klikkausseksikäs” kuin se onkin. Sen sijaan tekijän käyttämä irredenta-termi on parempi, mutta sekin sopii kuvaamaan vain kansallisten piirien ymmärrystä siitä, millainen isänmaa oikeastaan oli, oliko se esimerkiksi tuo myyttinen, myös Itä-Karjalan käsittävä Suur-Suomi vai oliko se vain se tynkä-Suomi, joka sitten syntyi Tarton rauhassa.

Suomessa herätti Karjalan kohtalo eri kansalaispiireissä erilaisia tunteita, mutta vastuullisissa päätöksenteon piireissä se sentään kyettiin asettamaan oikeisiin mittasuhteisiinsa, vaikka sinänsä perustellut veljeskansan avunhuudot sysättiinkin syrjään radikaalin nuorison suuttumukseksi.

Uusimmat Venäjällä nykyään esiintyneet yritykset puhua noista heimosodista -ei pelkistä heimosotaretkistä- Suomen ja Venäjän välisinä sotina, ja Suur-Suomiaatteesta Suomen valtiollisena politiikkana ovat kaikuja bolševistiselta ajalta, jolloin historia puristettiin ja venytettiin surutta Suurta Asiaa palvelevaan Prokrusteen vuoteeseen.

Venäjän vallankumous synnytti silloin taas kerran ”kansojen kevään”, jolloin kaikki näytti mahdolliselta ja toivotut ja todelliset asiat sekoitettiin toisiinsa. Samanlaista henkeä näyttää nytkin olevan ilmassa ja täytyy vain toivoa, että vastuullisissa asemissa olevat säilyttäisivät päänsä edes yhtä kylmänä kuin se Suomen hallitus ja eduskunta, jotka vuonna 1920 solmivat Tarton rauhan.

Huonostihan se silloinkin meni, mutta olisi se voinut mennä vielä paljon huonomminkin.

 

35 kommenttia:

  1. "Samanlaista henkeä näyttää nytkin olevan ilmassa ja täytyy vain toivoa, että vastuullisissa asemissa olevat säilyttäisivät päänsä edes yhtä kylmänä kuin se Suomen hallitus ja eduskunta, jotka vuonna 1920 solmivat Tarton rauhan."

    Tuollaisen sanominen tässä hetkessä osoittaa että kirjoittajalla on ns. iso kuva paremmin halussaan kuin suoraan syvään päähän sukeltaneilla.

    Oltiinpa Putinista ja venäläisistä mitä mieltä hyvänsä, niin JOS tuo samainen Venäjä ei kaadu-, katoa-, eikä hajoakaan - silloin rajan takana on se sama Venäjä jolle "vastuullisissa asemissa olevat" on näyttänyt keskisormea.

    On tietysti mahdollista että arkadian ruokalassa joku koirunleuka on korvannut ihan kurillaan metsästäjänvoileivän sieniosuuden suippumadolakkisoossiilla.

    Harmaasusi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailmassa voi tapahtua ja tapahtuu keikauksia aika äkkiä, myös hyvinkin demokraattisissa valtioissa. Tarkoitan sitä, että maailman rehellisimmissä vaaleissa voi pääministerin paikan yks-kaks ottaa henkilö, joka aloittaa uuden vuoropuhelin Venäjän kanssa? Eikä Natokaan ole ikiaikainen ja kiveen hakattu luomus, tekeehän Unkari ja Turkki asiat omalla tavallaan, luovasti, eikä koira perään hauku. Tähän ryhmään tuntuu olevan halukkaita, ja Putin vain odottelee "läntisten kumppaniensa" vaaleja, ja venäläiset osaavat odotella! Mikäpä jollakin Hollannilla on paistatella euroopan sydämmessä, kaukana Venäjästä ja alkaa kehittelemään vuoropuhelua, ainakin taannoinen vaalivoittaja on vähän antanut sen suuntaisia lausuntoja. Kannattaa muistaa, että Ranska 60-luvulla erkani Natosta, ja harjoitti omaa sotilaspolitiikkaa yli 40 vuotta. En pidä ihmeenä, että Ranska tekee sen uudestaan, onhan heillä ollut aika lämpimät välit Neuvostoliittoon ja Venäjään oikeastaan aina.

      Suomi on aina ollut jonkun alustalainen, ja miksi emme asemoidu taas Venäjän alustalaiseksi, ja tekisi uutta YYA-sopimusta? Se tietenkin vaatisi eroa EU:sta ja Natosta, mutta kuten totesin, asiat voivat tapahtua äkkiä! Toisen maailman sodan aikana Saksa oli kanssa sotijamme, mutta äkkiä vain aseet kääntyivät, eikä koira perään ole haukkunut.

      Venäjä haluaa, että sitä pidetään suurvaltana, ja suurvallat käyttäytyvät aina, niin kuin itselle sopii ja ottavat vasalleiksi ne maat kuin itselle sopii. Näin toimii voimapolitiikka, ja on aina toiminut, eikä alistetun tarvitse muuta kuin tyytyä osaansa. Mitä tulee näihin läntisiin arvoihin, joissa kaiken maailman woket ja pridet ynnä kristinuskon pilkkaamiset ja islamisaatio kansainvaelluksineen, yhteisvelat, vihreä siirtymä, Brysselin määräykset jne. jne. vaikuttavat heikossa lännessä äänestäjiin, jos herra Putin kertoo ja vakuuttaa täysin päinvastaista eli itsemääräystä, joskin ohjatulla demokratialla, ja vakuutusta siitä, että hänen alaisuudessaan ei alistuta kansainvaellusten alle Afrikasta, eikä mistään muualtakaan vieraista kulttuuripiireistä? Mutta, kuten sanoin, venäläiset jaksavat odotella, kuten jaksoi Stalin, ja kas pian puoli eurooppaa oli Neuvostoliiton taskussa!

      Poista
    2. "Suomi on aina ollut jonkun alustalainen, ja miksi emme asemoidu taas Venäjän alustalaiseksi, ja tekisi uutta YYA-sopimusta?…eikä alistetun tarvitse muuta kuin tyytyä osaansa."

      Onpa valoisa tulevaisuuden kuva Suomelle, mistä näitä Putin trolleja tai vähintäänkin hyödyllisiä idiootteja tämän blogin kommenttiosiolle riittääkin. Luulisi, että vuoden 1944 jälkeinen venäläisen saappaan nuoleminen olisi vähäksi aikaa riittänyt.

      Eiköhän pysytätodellisen arvoyhteisömme Lännen, EU:n ja Naton tiellä kun sinne vihdoin on päästy. Jos se ei mielytä, muuttakoon Putistaniin.

      Poista
    3. Anon. 12.37. Keir Gilesin uusin kirja "Venäjän sota jokaista vastaan" on todella masentavaa luettavaa siitä katsannosta, miten ns. Länsi on sössinyt viimeisen parin kymmenen vuoden aikana oikeastaan kaiken suhteessa Venäjän pyrkimyksiin. Kun heikko länsi on osoittautunut jopa vieläkin heikommaksi, niin se antaa Putinille ja Venäjälle lähes vapaat kädet. Mikään ei sitä pidättele.

      Lännessä pelätään eskalaatiota jopa vainoharhaisuuteen asti, joten se antaa Putinille mahdollisuuden vaikka rajoitettuun sotilaoperaatioon Naton alueelle. Venäjän ei tarvitse välittää tappioista tuon taivaallista, ja niin rautaa kuin ukkoja siellä riittää loputtomiin. Niin sitä riittäisi lännessäkin, ja jopa monin verroin enemmän ja parempaa kuin Venäjällä, mutta kun pelko ohjaa länttä, niin eipä ylivoimallakaan tee mitään.

      Tietenkin toivoa sopii, että Ukraina, länsi ja oikeus voittaa, mutta entäpä jos ei voitakaan? Saksa ja Ranska jos lyö hanskat tiskiin, sitten lyö moni muukin EU-maa, ja Ukraina menettää viidesosan maa-alueestaan! Putin ei suostu häviämään eikä edes tasapeliin, vaan ehkä muutaman vuoden kuluttua tulitauosta kun sotatalous on jauhanut täysillä, alkaa uusi koitos. Putin vihaa länttä, ja kun Venäjän yhteiskunta on täydellisessä kontrollissa ja täydessä sotataloudessa, mutta länsi haikailee vain vuoropuhelua, mutta de facto "vartoo vaan tappamistansa". Voisi sanoa että heikko länsi on se hyödyllinen idiootti ja putinisti.

      Poista
    4. Pitää siis nuolla jenkkien persettä ahkerammin kuin koskaan?
      Miksemme osaa olla itsenäinäisiä?

      Poista

    5. "Miksemme osaa olla itsenäinäisiä?"

      Pienten kansojen osaksi jää miehitys tai nöyristely. Kyse on vain sitä kenen: Xin, Putinin vai Bidenin. Itse valitsin pitkin hampain Bidenin ja muun lännen. Kenet Sinä?Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat - tai tarkemmin: kenen tai minkä puolesta olet valmis kuolemaan? Tiivistetysti: nuolen siis mieluummin jenkkien kuin ryssien persettä. Niin tekee pienet koiratkin, katsele koirapuistossa.

      Poista
    6. Kas kun lännessä on kello, mutta Venäjällä aikaa...

      Poista
    7. Kyllä tuon Venäjän olis jo aika hävitä maailmankartalta. Se on ollut 1000 vuotta piikkinä lihassa. Voi sitä ilon päivää kun se maa jossain vaiheessa hajoaa pieniin toistensa kanssa kilpaileviin valtioihin. Sen eteen tulisi lännen tehdä kaikkensa.

      Poista
  2. Nyt on aika tehdä Suomi suureksi kun mentiin Natoon ja on isäm maallinen hallituskin.

    VastaaPoista
  3. "Suomi on aina ollut jonkun alustalainen, ja miksi emme asemoidu taas Venäjän alustalaiseksi..."

    Voi kuinka herttaista hölmöyttä! Pyhän presidenttiehdokkaamme Alexander Stubbin sanoin: Meidän tulee kysyä Ameriikalta, kuinka meidän tulee asiamme järjestää eli kuinka sotia ja ketä vastaan. Ettekö lue lehdistöä, te moukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stubb on ilmoittanut hyvin selvästi, että hänestä kansallisvaltioden aika on ohi. Federalisti siis.

      No, ihan kiintoisa mielipide sekin, mutta minkä ihmeen takia moinen henkilö pyrkii nyt nimenomaan yhden kansallisvaltion johtoon?

      Uusi Elop vain isomassa mittakaavassa? Joko Suomi niminen öljylautta on liekeissä ja on paon aika?

      Poista
    2. "minkä ihmeen takia moinen henkilö pyrkii nyt nimenomaan yhden kansallisvaltion johtoon?"

      Harjoittelukierros EU:n presidentin virkaan, saahan sitä unelmia olla.

      Poista
  4. Puhuminen heimosodista ja niiden ratkaisevasta merkityksestä on varsin suppeaa ja lyhyttä. Kyse oli Venäjän vallasta, kuka siitä vastasi, ja Pietarin turvallisuudesta, liittyneenä mittavaan kysymykseen merireiteistä . Leninin itsenäisyystaistelu Venäjästä ja bolshevikkivallasta oli noina vuosina niin ohuella langalla, että meidän ei juurikaan onnistu kuvitella sitä, koska toteutunut historia rajoittaa edellytyksiämme siihen. Että Venäjä säilyi kasassa, ja suurvaltana, eikä päätynyt jakomaaksi tai kolonisoitunut, vaati ruman diktatuurin ja terrorin, joka sekin oli riskejä täynnä, sellainenhan eräissä olosuhteissa johtaa tehokkaaseen kapinaan ja uuteen järjestykseen. Mutta epätodennäköinen toteutui, sattuman satoa, niinkuin monesti.
    Suomen itsenäistyminen ja sen jatkuminen oli tuon ison ihmeen sivutuote ja sivujuonne. - Sittenhän meillä oli hävityn meikäläisen kapinan erään johtajan kummallinen Karjala-seikkaililu, surkeasti päättyvä, sekin pieni osa suurempia kuvioita, alaviite ja kuriositeetti, -
    mutta erikoislaadussaan alati kiinnostava, eikä vähiten päähenilönsä persoonan johdosta.

    VastaaPoista
  5. Vihavainen:
    “… Itse asiassa virallinen Suomi oli näissä Itä-Karjalan asioissa pitkälti reagoijan roolissa.”…

    Jaa-a. Mitähän tämä ”reagoijan roolissa” pitää sisässään? Kyllähän Suomi oli aktiivinen, joskaan ei ”virallisesti”. Jo varhain tuleva kenraali Wallenius totesi pettyneenä, että karjalaisten käännyttäminen ”suomalaisiksi” onnistuu vain pistimin. Uskonto ja elämäntapa oli niin toista kuin Suomessa haluttiin uskoa.

    Voi vallan mainiosti muistaa, että joulukuussa 1921 Karjalan metsäsissit valtasivat Talvelan johdolla takaisin Repolan ja Porajärven ja hyökkäsivät edelleen Vienan Karjalaan.

    Siis suomalaisen Talvelan, tulevan kenraalin, Joka sitten myöhemmin jatkosodassa totesi uudestaan Karjalaan hyökätessään: ”Tehtävänämme on korjata Kustaa II:n Adolfin tekemä erehdys, jonka hän teki pysyttäessään rajapaalun siten, että se jakoi kahtia Suomen heimon.”.

    VastaaPoista
  6. No Toki voi muistaa ja pitääkin. Entä sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. “… No Toki voi muistaa ja pitääkin. Entä sitten?...”.

      Nyt esitit vaikean kysymyksen: ”Entä sitten?”

      Voisi ajatella, että sen vuoksi, ettei esitettäisi sellaisia väitteitä kuten: ”Suomi oli näissä Itä-Karjalan asioissa pitkälti reagoijan roolissa”. Tai että jatkosotaan ajauduttiin, että oltiin kuin pesäpallopelissä, ajolähdössä. Kun jo aikaa sitten on selvästi dokumentoitu Suomen päättäväinen ja aloitteellinen Suur-Suomi-hanke jopa suomalaisten sotilaiden ja sotilashistorioitsijoiden dokumentoimina.

      Mutta tässä on tietenkin kysymys erilaisista lähtökohdista. Luonnontieteessä ja lääketieteessä esimerkiksi on yleinen tarve saada todellista tietoa. Historiatieteissä painotus on usein tarpeessa saada ”sopivaa” tietoa.

      Poista
    2. Suosittelen, että tutustut ensin asioihin, ennen kuin teet suuria johtopäätöksiä.

      Poista
    3. "... Suosittelen, että tutustut ensin asioihin, ennen kuin teet suuria johtopäätöksiä...".

      Mutta enhän minä näitä johtopäätöksiä tee. Näitä tosiasioitahan alkoi esittää jo aikanaan Anthony Upton, brittiläinen professori pohjoismaiden historiasta. Pekka Visuri on laajasti käsitellyt aihetta, ja Visurihan on oppiarvoltaan valtiotieteen tohtori ja sotilasarvoltaan eversti. Jos ei Suomen sotilasta usko, niin ketä sitten?

      Mutta ymmärrän suhteuttaa tuo leikkisän letkauksesi siihen, ettei sinulla ollut kommentista asiallista sanottavaa.

      Poista
    4. Suhteuta nyt vain siihen, ettet edes ymmärtänyt mistä puhuin ja heittelit sitten irrelevantteja detaljeja. Sat sapienti

      Poista
    5. "Sat sapienti". Haa, käytit Titus Maccius Plautus fraasia. Fiiniä!

      Mitä pidät tästä fraasista: Kun ei ole peli hallinnassa, kannattaa potkaista pallo pois omalta pelialueelta.

      Poista
    6. "Tai että jatkosotaan ajauduttiin, että oltiin kuin pesäpallopelissä, ajolähdössä. Kun jo aikaa sitten on selvästi dokumentoitu Suomen päättäväinen ja aloitteellinen Suur-Suomi-hanke"

      Eiköhän se ole moneen kertaan tässäkin blogissa käyty läpi, että jatkosotaan ajauduttiin siinä mielessä, että valittavana oli liittoutuminen Hitlerin Saksan kanssa tai alistuminen Stalinin Neuvostoliitolle, joka halusi panna Ribbentropp sopimuksen lopullisesti täytäntöön. Se, että sotilaallisista syistä ylitettiin vanha raja tai epäilemättä olisi ryhdytty kaikkeen, minkä voittaja Saksa mahdollisesti olisi antanut, ei tee tätä tyhjäksi. Itse Stalin sen valitsi kun esti puolustusliiton Ruotsin kanssa, silloin Suomi olisi epäilemättä pysynyt Ruotsin peesissä II maailmansodan läpi.

      Poista
    7. “… että jatkosotaan ajauduttiin siinä mielessä…”.

      Tälle tarinalle ajopuusta Eurooppa on nauranut jo alusta pitäen. Suomi ja Saksa tunnustelivat yhteistä sota-aatetta jo vuoden 1940 loppupuolella ja vuoden 1941 alussa asia oli jo yleispiirteissään selvä.

      Hyökkäyksen aloittaessaan Hitler ilmoitti radiopuheessaan, että Suomi ja Saksa seisovat yhdessä rinta rinnan suuressa sodassaan. Suomi lähti valloitussotaan ja lähti aivan vapaaehtoisesti.

      Poista
  7. Reipasta keskustelua. Valitettavasti samantasoista ei ole tiedotusvälineissä. Yhden totuuden maassa eletään. Sivuhuomautuksena olen noin 650 vuorokautta ihmetellyt, onko nykyinen Ukrainan konflikti ainoa hyökkäyssota kautta aikojen. Usein se on myös julma, raakalaismainen, brutaali. Kertaheitolla koko media oppi sanan yhdessä yössä. No, onhan se hyökkäyssota, toki. Ihmeekseni olen kerran tai pari kuullut mainittavan, että jatkosotakin olisi hyökkäyssota, hyökkääjänä Suomi. Ei tässä uutta ole, läntinen historiankirjoitus kai on sitä de facto pitänyt Natsi-Saksan ja Suomen yhteisenä hyökkäyksenä Neuvostoliittoon.
    Jokaisella saappaannuolemisella on aikansa. Nyt edessämme ovat amerikkalaisten saappaat. Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen sanoi joitakin kuukausia sitten, että amerikkalaiset joukot ovat harjoitelleet Suomessa jo vuoden verran, vaikka siitä ei ole ääntä pidetty kovin paljon.

    VastaaPoista
  8. " ... amerikkalaiset joukot ovat harjoitelleet Suomessa jo vuoden verran ..."

    Ja se ongelma tässä oli - niin mikä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ongelmaa. En tiennyt, että harjoittelevat, kun kukaan (?) ei kertonut, paitsi Timo Kivinen.

      Poista
    2. Anonyymi 4. joulukuuta 2023 klo 12.37
      "... Ja se ongelma tässä oli - niin mikä?...".

      Eihän siinä mitään ongelmaa ole. Johan tuleva presidenttimme Stubb kertoi, että Suomi neuvottelee Venäjän kanssa, mutta vain jos Amerikka sen sallii.

      Jouhevasti alistimme itsemme Venäjän vallalta Amerikan vallalle. Se on hyvä, ei meidän pojilla riitä älli itsenäisyyteen.

      Poista
  9. Mielestäni blogista esittää Suomen toimintaa ja motiiveja hieman (aika paljonkin) sinivalkoisten lasien läpi. Uskon että ihan vilpittömin mielin, eiväthän meidän pojat voi ... .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan nyt jäänyt ihan ymmärtämättä mitä kirjoitin? Ehkä kannattaisi lukea vielä kerran uudelleen

      Poista
    2. Luen parhaillaan Juhani Suomen uutta kirjaa, Kuin lastu laineilla. Tätä ei täällä mainittu. Onko blogista lukenut ? Jos on niin nopea arviointi olisi mielenkiintoista kuulla.

      Poista
    3. Blogisti, joka ei ole blogista, toteaa, ettei tässä ruveta käymään mitään ajopuukeskusteluja, eikä muutenkaan toimita trollien ehdoilla.

      Poista
    4. Anonyymi4. joulukuuta 2023 klo 18.20,
      Sininen ja valkoinen värit ovat vapauden! Nautitaan näistä laatublogeista ja jätetään se nillitys anonyymifoorumeille!

      Poista
    5. Näppäilyvirhe, pahus. Esitin kyllä omasta mielestäni ihan kohteliaan kysymyksen Juhani Suomen kirjasta. Kirja kattaa vuodet 1918-1925. Siis Juhani Suomen tänä vuonna ilmestynyt kirja.

      Poista
    6. Uskon kyllä, että se on vakavasti otettava tutkimus. On minulla lukematta.

      Poista

Kirjoita nimellä.