lauantai 16. joulukuuta 2023

Metsäveljet

 

Ankara osa

 

Alfred Käärmann, Metsavenna käsiraamat. Ellujäämisõpetus. SE&JS, Tallinn 2022, 101 s.

 

Vuonna 1944 varustauduttiin Suomessa miehityksen varalta. Mikäli puna-armeijan joukot olisivat saapuneet rajan yli, olisi heillä ollut ikävyyksiä tiedossa.

Aseita oli siirretty eri puolelle Suomea tehtyihin kätköihin noin 35000 miestä varten. Puna-armeijan miesmäärään verrattuna määrä oli tietenkin pieni, mutta sotaahan ei ollutkaan tarkoitus käydä, vaan sen sijaan tarvittaessa sissisotaa.

On todennäköistä, että operaatiolla oli pelotevaikutusta sekä Neuvostoliiton, että suomalaisten kommunistien suuntaan. Sodankäyneet miehet osasivat noita aseita käyttää, eikä kynnys siihen olisi välttämättä ollut kovin korkea.

Neuvostoliiton tapana oli hallita terrorilla ja se olisi tietysti sen tehnyt miehitetyssä Suomessakin, mutta terrori on kaksiteräinen miekka.

Ne, jotka olivat eri vaiheissa olleet porvarillisen Suomen aktiivisimpia tukijoita, ymmärsivät, ettei heille olisi ollut tilaa uudessa ja uljaassa sosialistisessa onnelassa. He tuskin olisivat jääneet likvidointiaan odottelemaan.

 Miehitykseen olisi tietenkin liittynyt neuvostovastaisen aineksen likvidointi eli Suomen oloissa ehkäpä noin 80000-200000 tai paljon useammankin ihmisen kyydittäminen Neuvostoliittoon.

Samalla jopa kymmenet tuhannet olisi joko teloitettu tai näännytetty vankileireillä. Tämähän oli miehitetyissä maissa normaali menetelmä. Liettuassakin kyyditettiin noin 250000 henkeä, joten lukua voinee pitää suuntaa antavana.

Baltian maissa tuhansittain miehiä pakeni metsiin jo vuonna 1940 puna-armeijan kutsuntoja välttääkseen. Vuoden 1941 ”kesäsodassa” he auttoivat sitten saksalaisia ajamaan puna-armeijan ja hävityspataljoonat pois maastaan. Vuonna 1944 he menivät taas -usein aivan kirjaimellisestikin- maan alle. Silloin varsinaisesti syntyi Baltian maiden partisaanien tai metsäveljien liike.

Liikkeessä oli mukana valtioiden kokoon nähden huomattavan paljon väkeä. Virossa liike jatkui vuodesta 1944 jopa vuoteen 1956 saakka ja on arvioitu, että Viron metsäveljien aseellisiin operaatioihin osallistui eri aikoina 14000-15000 miestä, koko liikkeeseen olisi kuulunut yhteen laskien jopa 30000-40000 henkeä.

Latvian vastaava liike oli suunnilleen samankokoinen, mutta Liettuassa se oli selvästi suurempi. Wikipedia esittää myös pienemmän summittaisen arvion. Sen mukaan Baltian maissa kuului noihin liikkeisiin noin 50000 henkeä: 10000 sekä Virossa että Latviassa ja 30000 Liettuassa. Siihen on sitten lisättävä avustajat, joiden määrä voi olla samaa luokkaa.

Metsäveljet olivat ennen muuta paossa uudelta esivallalta, mutta esiintyivät myös aktiivisesti sitä ja sen palvelijoita vastaan. Sekin oli terroria ja lienee pelottanut monia.

Sissisodan nimi tulee suomen kieleen sanasta šiši, jonka väitetään olevan vanha venäläinen termi. Mahdollisesti se on venäjään tullut suomesta. Suuren Pohjan sodan aikana sisseistä käytettiin yleensä nimitystä partigängare. Sissi-sanallahan oli rosvoihin liittyvä vivahde. Valtion tukemat taistelijat sen sijaan olivat juhlallisemmin sanoen jalkarakuunoita, joille talonpoikien tuli antaa kaikkea apua.

 Espanjaksi sota on guerra ja sissisota guerilla eli pikkusota. Sissi on vastaavasti guerillero. Käytetty ilmaisee, että itse aseellisia yhteenottoja pyritän pitämään pieninä. Sen sijaan pyritään hallitsemaan pelolla, yllätyksillä ja voimien hajottamisella.

Wikipedian pyörein luvuin sanoen Baltiassa toistakymmentä tuhatta ihmistä kuoli metsäveljien tappamina ja itse he menettivät noin 20000 miestä kaatuneina. Näinä aikoina pitää kai mainita, että mukana oli jokunen nainenkin molemmin puolin. Mistään tasa-arvosta ei kyllä voi puhua.

Verrattuna toisen maailmansodan suuriin taisteluihin luvut olivat aika pieniä. Lienee kuitenkin sanottava, että niiden merkitys oli kokoaan suurempi. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että ne osaltaan myös lisäsivät kyyditettyjen määrää ja synnyttivät paljon katkeruutta puolin ja toisin. Samalla ne pitivät hengissä Baltian maiden itsenäisyyden ajatusta.

Baltian maiden sissisota päättyi käytännössä 1950-luvun alussa, kun kävi selväksi, etteivät länsivallat tule aseellisesti tai muutenkaan tukemaan liikettä. Pienimuotoisena se jatkui vielä jonkin aikaa.

Mikäli olisimme Suomessa joutuneet vastaavaan tilanteeseen, olisi sen historia kaiketi muodostunut pääpiirteissään samanlaiseksi. En ainakaan näe syytä siihen että se olisi ollut ratkaisevasti erilainen. Luulen, että sodanjälkeistä uutta ulkopoliittista suuntaustamme ja sen mahdollista onnistumista tai epäonnistumista kannattaa katsoa myös tässä valossa.

Hämmästyttävän sitkeitä sissejä nuo metsäveljet olivat. Alfred Käärmann kuvaa lyhyessä käsikirjassaan, miten metsäveljien oli järjestettävä asumisensa ja huoltonsa sekä operaationsa. Äärimmäinen salaaminen oli kaiken A ja O.

Verivihollinen eli surmavaenlane vaani kaikkialla ja sillä riitti kätyreitä myös oman kansan keskuudessa. Mitään luottamusta ei ollut syytä antaa kenellekään toteaa kirjoittaja ja esittää useita esimerkkejä siitä, miten metsäveljien bunkkereita oli eri aikoina ja eri syistä tuhottu.

Väärennöksiä tai disinformaatiota ei kannattanut yrittää. Metsäveljien metodi oli vaikeneminen ja heidän kulkulupansa oli pistooli.

Itse Käärmann asui maan alla kahdeksan vuotta. Asuntona olivat korsut, joissa oli kamina ja joiden ympärillä olivat hälytyslaitteet ja miinoitukset. Korsuissa asui yleensä 2-4 miestä.

Aseita ja ammuksia oli sodan jälkeen jäänyt suhteellisen paljonkin, mutta toki ammukset kävivät pian vähiin. Valikoima oli aika monipuolinen ja siihen piti/pitäisi Käärmannin mukaan kuulua aina konetuliase, tarkkuuskivääri, pistooli, käsikranaatteja ja miinoja.

Sekä aseita ja ammuksia että ruokaa ja muutakin säilytettiin maahan kaivetuissa maitotonkissa, joissa oli erilaisia panoksia ja ruuan puolelta esimerkiksi kuivaa leipää, sianliha- ja kalasäilykkeitä, lääkintätarvikkeita, sukkia, sokeria, suolaa ja teetä sekä muutamia kiloja soppa- ja puuroaineksia. Nykyään voisi käyttää muovikanistereita, toteaa kirjoittaja.

Keittoja oli ja on yleensä turvallista valmistaa korsussa, mutta paistamisen tuoksut kavaltavat paikan tyynellä ilmalla kauas. Niinpä sitä sopii harrastaa vain tuulisella ilmalla.

Kokemusten pohjalta kirjoittaja selittää, mitä juuri nyt kannattaisi ottaa kätköihin, joita kaiketi pitää juuri nyt taas tehdäkin. Aikoinaan oli suurta haittaa siitä, ettei valmiita kätköjä ollut.

Repun on oltava aina valmiina ja siinä pitää olla lippaita aseille, käsikranaatti ja miina jäljittäjien pään menoksi, juomapullo, kuivaa leipää, sianliha- tai kalasäilykkeitä, puukko, pikku saha, kattila, lääkkeitä, sukkia, päällysviitta, pyykkinaru, pyyhe, tulitikkuja, suolaa, sokeria, teetä jne.

Hieman yllätyin siitä, ettei ruokavaliossa mainittu suolattua silavaa eli soolapekkiä, joka säilyy kuukausitolkulla, ja jolla jotkut tuohon aikaan piileskelleen kertoivat pärjänneensä. Kyse lienee makuasiasta. Mielestäni soolapekk küüslauguga on varsin ravitseva ja maukas ruoka.

Kaikessa asiallisuudessaan ja ilmeisessä asiantuntemuksessaan kirja antaa karmaisevan kuvan siitä, millaista elämä maan alla oli. Sellaiseen pystyivät vain asialle vihkiytyneet.

Kun ottaa huomioon, miten monet Baltian maissa -kuten myös esimerkiksi Puolassa ja Ukrainassa- kuuluivat näihin liikkeisiin, voi ymmärtää sen henkisen perinnön merkityksen, joka asialla on ollut.

Vihollinen oli armoton ja sen suhteen oltiin yhtä armottomia. Taistelu oli epätasaista ja lopultakin epätoivoista. Virallisesti Baltian maiden asemaa Neuvostoliiton osana kuvattiin suurena ystävyytenä, mutta hyvin monet ymmärsivät, mitä tuon kaiken takana oikein oli. Kansakunnan muistiin jäivät myös sissien tarinat.

Eniten huomiota tuolle sissiperiodille maansa historiassa näyttää antaneen Liettua, jossa ilmiö saavuttikin suurimmat mittasuhteet. Liettuan puolustusministeriön edessä on tänä päivänä sissiliikkeen johtajan, kenraalin arvoisen upseerin patsas.

Neuvostoaikana ja luultavasti taas nykyään, sitä en ole tarkistanut, koko ilmiö kuitattiin ”fasistien” rikolliseksi toiminnaksi. Rikollistahan oli jo koko neuvostomiehityksen vastustaminen. Kun mietimme syitä siihen, miksi Baltian maiden suhde Venäjään on niin kireä kuin se on, kannattaa muistaa myös tämän sissisodan perintö.

25 kommenttia:

  1. Yksi aseellisen vastarinnan vaikutuksia oli, että se vähensi venäläisen väestön halukkuuta muuttaa alueelle. Liettuassa vastarinta oli vahvinta ja pitkäkestoisinta Balttiassa ja siellä venäläisen väestön osuus jäi pienimmäksi.

    VastaaPoista
  2. Vanhempi Moltke piti siviilien osallistumista sotaan pahana koska se raaistaa ja johtaa sotaan ilman sääntöjä.
    Moltken ihannemaailmassa ei valloittaja kuitenkaan aloittanut terroria voittamillaan alueilla.

    VastaaPoista
  3. Sissitaitoja tarvinnevat nyt nämä aikamme metsäveljet, jotka tulevat itärajan takaa, korpien halki, Lintukotomme Onnelaan…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuleva kesä pelottaa: jos Onnelaan pääsemiseksi ollaan valmiita uppoaville kumiveneille menemään, ei pikku metsätaival pelota, varsinkin jos auliita avustajia löytyy korvausta vastaan tai muista motiiveista.

      Poista
  4. “… Vuonna 1944 varustauduttiin Suomessa miehityksen varalta. Mikäli puna-armeijan joukot olisivat saapuneet rajan yli, olisi heillä ollut ikävyyksiä tiedossa…”.

    Jaahas, vai niin olisi.

    Eduskunta hyväksyi Moskovan välirauhansopimuksen istunnossaan 19.9.1944, ja siitä alkoi rauha. Tämä seuraava onkin sitten pelkästään Vihavaisen villiä fantasiaa: ”Samalla jopa kymmenet tuhannet olisi joko teloitettu tai näännytetty vankileireillä.”.

    Rauhassa ei ollut kysymyksessä Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauha, kuten Pariisin rauhansopimuksen 1947 allekirjoittajista ilmenee. Allekirjoittajina oli kymmenkunta valtiota, muun muassa Etelä-Afrikan Unioni.

    Jos Suomi – natsi-Saksan liittolainen – olisi ryhtynyt rettelöimään, maamme olisi lanattu aika tasaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fakta nyt on, että miehitystä pelättiin, mitä asekätkentä osoittaa. Jos se olisi toteutunut, jälki olisi ollut vähintään kuin Baltiassa; miksi ei olisi ollut?

      Poista
    2. “… Fakta nyt on, että miehitystä pelättiin… Jos se olisi toteutunut, jälki olisi ollut vähintään kuin Baltiassa…”.

      Saattoivathan jotkut pelätä. Mutta eihän pelosta sinällään seuraa se, että joku toinen toimisi kelvottomasti. Jotkut lapset pelkäävät mörköjä; seuraako siitä se, että möröt elävät oikeasti sängyn alla?

      Tosiasia on se, että jo Teheranin konferenssissa liittoutuneet sopivat ja sitoutuvat keskenään siihen, miten natsi-Saksaa ja sen liittolaisia kohdellaan. Eikä siihen kuulunut suomalaisten likvidointi.

      Mannerheim tosin pelkäsi omakohtaisesti sitä karmeaa kohtaloa, joka Saksan johtajia kohtasi liittoutuneiden käissä: hirteen vain. Mutta tätä meidän lahtaria kohdeltiin silkkihanskoin. Liittoutuneiden kovin kohtelu meidän sotarikollisia kohtaan oli vain vankeus.

      Poista
    3. >Jos Suomi – natsi-Saksan liittolainen – olisi ryhtynyt rettelöimään, maamme olisi lanattu aika tasaiseksi....
      Ja tähän olisi liittynyt se, että kymmenet tuhannet olisi teloitettu tai näännytetty nälkään vankeina. Vaikka sekin kuulemma olisikin ollut vain Vihavaisen "fantasiaa"-
      Vai olisiko kenties suuri ja mahtava lanannut Suomen aika tasaiseksi satuttamatta mitään tai ketään?

      Merkillinen kommentti; ensiksi ilmoitetaan että koko asia on pelkkää harhaa ja kuvittelua, ja sitten julistetaan että näin olisi tehty, ja se olisi ollut oikein. Kommentit siitä että tuttua "lahtaria" oltaisiin olisi käsitelty silkkihansikkain viittavatkin siihen, että kyseessä ei ole todellakaan Vihavaisen, vaan kommentoijan fantasia. Ja tätä fantasiaa haittaa ikävästi idea, että suomalaiset olisvat tulleet neuvostoliittoa, tätä suurta fantasiasankaria kuitenkin vastustamaan.

      Poista
    4. Että tuota, Brittiläinen imperiumi kaikessa mahdissaan olisi saapunut vallan lanan kanssa... Onhan tämä ainakin tuore näkemys.

      Poista
    5. "... Että tuota, Brittiläinen imperiumi kaikessa mahdissaan olisi saapunut vallan lanan kanssa... ".

      Jaa, en nyt tiedä olisiko se ollut lana vai karhi. Ehkä Vihaivainen muistaa, että jatkosodan välirauha allekirjoitettiin kolmen sodan osapuolen kesken: Suomen, Neuvostoliiton ja tämän Brittiläisen imperiumin kera.

      Voi tietenkin olla niin, että jos Suomi olisi tämän yhdessä sovitun rauhan rikkonut, niin Brittiläiseltä imperiumilta olisivat menneet ns. vetelät housuun. Ja britit olisivat heti vakuuttaneet Suomen pelottaville metsäsisseille, että puhdasta leikkiähän me britit tälle natsi-Saksan kumppanille haastellaan. Että älkää nyt sentään ottako meidän brittien rauhanehtoja vakavasti.

      Näin se olisi varmasti mennyt.

      Poista
    6. Että vallan yhdessä sovitun. Neuvostoliitto oli kyllä aika luova tulkinnoissaan. Olisi se Suomi saattanut pyytää miehitystä kuten Baltian maatkin. Ei siinä brittien äänellä olisi ollut mitään merkitystä.

      Poista
    7. ”… Että vallan yhdessä sovitun…”.

      Eihän nyt toki, vallankaan. Kolme tulevaa voittajavaltaa pitivät Teheranin konferenssin vuonna 1943. Siis Churchill, Roosevelt ja Stalin, ja määrittelivät yhdessä Suomen kohtalon: Churchill pitäen suomalaisia alhaisina pettureina, Roosevelt puolustellen Suomea, ja Stalin puolestaan ollen valmis kompromissiin.

      Niin että mitäpä tällaisilla välipuheilla on merkitystä.

      Poista
    8. Stalinin kanssa solmituilla sopimuksilla oli aina merkitystä sen verran, kuin Stalin niille antoi. Ellei tätä lähtökohtaa ymmärrä, voi unohtaa loputkin.

      Poista
    9. Vihavainen: ”…Stalinin kanssa solmituilla sopimuksilla oli aina merkitystä sen verran, kuin Stalin niille antoi…”.

      Joulustressiä, Timo-hyvä?

      Katsopas kun Stalinin, Churchillin ja Rooseveltin kanssa tehdyt sopimukset pitivät. Raja piti myös, Porkkala vieläpä palautettiin. Eikä Stalin teloittanut niitä kymmentä tuhatta suomalaista, niin kuin sitä uhoat.

      Kiitos tämän vuoden monista erinomaisista blogeista, Timo, joita on ollut ilo lukea ja niistä oppia. Nyt glögi kuppiin ja elämä rennoksi!

      Poista
    10. Nih. Itä-Euroopan maistakaan ei tullut kommunistisia, vaan kansandemokraattisia. Niissähän oli jopa monipuoluejärjestelmä. Пацан сказал, пацан сделал.

      Poista
  5. Viron tasavallan 75-vuotisjuhlien kunniaksi 1993 tutkija, myöhemmin pääministeri, Mart Laar julkaisi merkittävän tutkimuksen "Unohdettu sota. Sissi- ja tiedustelusotaa Virosas toisen maialmansodan aikana ja sen jälkeen" (suom. Jouko Vanhanen, FinnEepos, 1993).
    Hieno ja tärkeä teos, ruopi kieltämättä sielun pohjakerroksia.

    Jossain määrin tuli seurattua Baltian itsenäisyystaistelua jostain 60-luvun jälkivuosista alkaen, olipa erinäisiä yksityisiä kontakteja, kirjeenvaihtoa, mielenkiintoisia postipaketteja...ja tuli hankittua aihepiiriin liittyviä teoksia ja kopioitakin. Mieleen jäänyt Malev Kitsin teos "Haanjamaa momendid", kuusikymmenluvun lopulta, jossa metsäveljiä käsiteltiin bandiittteina ja kulakkien kupinnuolijoina.

    Myöhemmin oli ilo tavat Mart livenä, olipa hän kirjamessuillakin tässä äskeisvuosinakin. Tutkijaksi hurja, reipas, mielenkiintoinen elämä hänellä. Kävipä ainakin kerran Ikaalisissakin. -
    Suomalaisittain voisi todeta, että täkäläisen guerillasodan tienraivaajat, Porin rykmentin aliupseerit Jacob Johan Roth ja Karl Johan Spoof, toimivat aktiivisti Suomen sodan aikaan. Venäläisten papereissa heidän maineensa tihutöiden myötä paisui ylväästi, niinpä mainittin "kenraali Rutt ja amiraali Spuff". Toki sissisota on aina ollut "aikamme sota", joten heilläkin oli edeltäjäveteraaninsa, jostain 1500-luvulta lähtien, Nils Grabbe ja kumppanit.
    Edellämainituista J. Roth (1772-1839) muuten syntyi Ikaalisten pitäjässä.

    VastaaPoista
  6. Liettua, Latvia ja Eesti/Viro olivatkin Neuvostoliiton Länttä, koska siellä kaikki oli paremmin kuin Venäjällä.

    VastaaPoista
  7. "Mikäli olisimme Suomessa joutuneet vastaavaan tilanteeseen, olisi sen historia kaiketi muodostunut pääpiirteissään samanlaiseksi. En ainakaan näe syytä siihen että se olisi ollut ratkaisevasti erilainen."

    Pelkään, että olisi ollut vielä huonompi: luulen, että vastarinnan pelosta koko kansa olisi karkoitettu. Siitähän NL:ssa oli jo kokemusta (Krimin tataarit, tsetseenit jne).

    Tuohon nähden paasikiven-kekkosen linja oli perusteltu säilyttäessään länsimaisen elämäntavan ytimen parempia aikoja odotellessa.

    VastaaPoista
  8. Kirjoitushan on puhdasta "voimafantasiaa". Mikäli, olisi, on toden näköistä, voinee pitää, ehkäpä, on arvioitu, on mahdollista, jne..
    Näin sitä historiaa kirjoitetaan uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, jokainenhan tietää, että olemme Jumalan valittu kansa. Mutta jos Jumala olisikin unohtanut pysäyttää puna-armeijan vanhan itärajan tienoille, olisi meillä ihan erilaista muisteltavaa.

      Poista
    2. Näin varmaan asia on. Historia olisi toisenlainen. Tahdoin vain sanoa että vaihtoehtoisen historian arvaaminen on aina arvaamista eikä meillä ole mitään keinoja arvioida kuinka olisi käynyt.

      Poista
    3. Ei tietenkään. Mutta urautuminen siihen ajatukseen, että tietenkin kävi kuten kävi, halvauttaa koko historian ymmärtämisen.

      Poista
    4. Perun nyt sanomisiani. Osassa tapauksia voidaan melkoisella varmuudella sanoa mitä olisi seurannut, jos... Esimerkiksi jos Saksa olisi voittanut NLn, mitä olisi tapahtunut miehitettyjen alueiden asukkaille ja puolalaisille. Saksalaisten suunnitelmista on kirjallisia dokumentteja. Mutta se mitä olisi tapahtunut Suomessa jos NL olisi miehittänyt Suomen on jo epävarmempaa ja sen ennustaminen on paljon ennustajan "puoluekannasta" kiinni.

      Poista
    5. Saksalaisilla oli Generalplan Ost. Kullekin ei-saksalaiselle kansalle siinä tulevaisuus määriteltynä. Kymmeniä miljoonia piti siirtää Itä-Euroopasta Uralin taakse Siperiaan. Rotuoppien mukaisesti alempiarvoisia kansoja näännytettiin nälkään, pidettiin orjina ja muuta mukavaa. Osa piti saksalaistaa. Stalingradin tappion jälkeen saksalaisille tuli muuta ajateltavaa.

      Poista
    6. Varmaan tämmöistä suunnittelivat ja osittain toteuttuvatkin.
      Stalin pääsi samoissa puuhissa aika pitkälle. Siinä systeemissä ei nelisen miljoonaa suomalaista olisi ollut paljonkaan.

      Poista

Kirjoita nimellä.