lauantai 6. tammikuuta 2024

Erään seikkailijan kohtalo

 

Tarpeettoman tasavallan tarpeeton kansalainen

 

Antti Järvi, Mihin katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä. Gummerus 2023, 374 s.

 

Maaliskuun viimeisenä päivänä 1940 teki Neuvostoliiton Korkein neuvosto historiallisen päätöksen: perustettiin uusi liitotasavalta, Karjalais-Suomalainen Sosialistinen Neuvostotasavalta. Sosialistisessa Neuvostotasavaltojen liitossa ei ollut enää yksitoista tasa-arvoista maata (strana), vaan kaksitoista.

Andrei Ždanov esitti puheessaan syyt uuden tasavallan perustamiselle. Kyseessä oli Puna-armeijan loistavan voiton suora seuraus. Rauhansopimuksella oli saatu uusia alueita, jotka olivat nyt tulleet sodan ahjosta rauhan linnakkeiksi. Karjalan työtätekevät olivat ilmaisseet halunsa saada alueet liitetyksi Karjalaan ja neuvostohallitus oli vastannut myöntävästi tähän oikeutettuun toivomukseen.

Korkeimman neuvoston yksimielisesti vahvistaman päätöksen mukaan uudet alueet, lukuun ottamatta vähistä vyöhykettä Leningradin lähellä liittyivät Karjalan Autonomiseen Sosialistiseen Neuvostotasavaltaan, mukaan lukien Viipurin, Antrean, Sortavalan, Käkisalmen, Suojärven ja Kuolajärven kaupungit.

Uudet alueet suuntautuivat taloudellisesti lähinnä Neuvosto-Karjalaan ja sitä paitsi nuo alueet eivät olleet vain karjalaisia, vaan osittain myös puhtaasti suomalaisia. Suomen ja Karjalan kansoja taas liittivät toisiinsa rodullis-kansalliset verisiteet. Uuden tasavallan perustaminen auttaisi edelleen näiden sukulaiskansojen taloudellista ja kulttuurista kehitystä ja lopettaisi Suomen ja Karjalan vihollisten monieen vuosien aikana lietsoman vihan ja eripuraisuuden…

Tämä historiallinen päätös korosti erityisen voimakkaasti neuvostojärjestelmän perimmäistä etevämmyyttä: se turvasi pienille kansoille täydet mahdollisuudet vapaaseen kansalliseen kehitykseen, totesi toveri Ždanov, Leningradin puoluejohtaja.

Kuten odottaa sopikin, uutta historiallista päätöstä tervehdittiin myrskyisin suosionosoituksin kaikkialla ja Petroskoissakin ihmisiä kertyi juhlakokoukseen 30000 henkeä.

Tässäkin varmaan kannattaa taas kerran muistuttaa siitä tosiasiasta, että heti talvisodan alettua oli Suomelle, sille Otto Ville Kuusisen johtamalle, todellista Suomen kansaa edustavalla Suomelle lahjoitettu Itä-Karjalan varsinaisesti karjalaiset alueet, Aunusta ja Uhtuaa myöten. Samalla oli toteutettu Suomen ja Karjalan kansojen vuosisatainen toive jälleenyhdistymisestä, kuten sopimustekstissä todettiin.

Kyseessä oli siis Suur-Suomi, jota ei vain luvattu muodostaa, vaan joka myös muodostettiin, sillä solmittu sopimus astui heti voimaan. Se oli määrä ratifioida mahdollisimman pian Helsingissä, mikä nyt ei ollut kaukaisen tulevaisuuden asia.

Tunnetusti Neuvostoliitto kuitenkin  teki rauhan Helsingin hallituksen kanssa, jota se ei sodan alettua tietenkään edes tunnustanut. Loppujen lopuksi sellainen rauha tuntui kuitenkin viisaimmalta ja silloin Itä-Karjalan lahjoittaminen kaiketi tuntui liioitteulta, niin oikeutettu kuin asia olikin. Suomalaiset muuten yrittivät palata asiaan vielä vuonna 1944, mutta siitä ei haluttu edes keskustella.

Nyt oli joka tapauksessa tehtävä jotakin kasvojen pelastamiseksi, kun koko Neuvostoliitto oli pannut koko arvovaltansa ja loistavan, voittamattoman Puna-armeijan kunnian peliin. Suur-Suomen (Suomen kansanvaltainen tasavalta) korvikkeeksi perustettiin toinen, periaatteessa itsenäinen suomalainen valtio, joka oli liitossa muiden neuvostotasavaltojen kanssa. Sillä oli halutessaan myös oikeus erota liitosta.

Ždanov mainitsi, että uudet alueet olivat ”osittain” puhtaasti suomalaisia, mikä tietenkin oli totta. Suomalaisuus ei kuitenkaan määrännyt niiden luonnetta, sillä suomalaisia koko alueelle jäi vain marginaalinen määrä. Yleensä puhutaan parista sadasta hengestä, Järven kirjassa todetaan, että oli pienempiäkin arvioita.

Joka tapauksessa uusien alueiden suomalaisuus oli siis aivan marginaalisen ryhmän harteilla Yksi luovutettuun Karjalaan jääneistä oli Antti Järvi, kuuttakymmentä lähestyvä mies, joka oli aikoinaan palvellut Suomen kaartissa ja työskennellyt mainarina Retulaatissakin (Red Lodge).

Maailmanhistoria ei varmasti tunne toista tapausta, jossa yhtä harvat ihmiset olivat saaneet kunnian antaa nimensä ja kielensä kokonaiselle tasavallalle.

Suomen kieli oli nimittäin kielletty Itä-Karjalassa ja koko Neuvostoliitossa jo vuoden 1937 lopusta lähtien, mutta nyt, uuden tasavallan perustamisen myötä se yhtäkkiä heräsi henkiin sen alueella, ei kuitenkaan enää Inkerissä. Samalla kyrillisin kirjaimin kirjoitettu karjalan kielen käyttö loppui kuin seinään.

On katsottava, että suomen kielen henkiin herääminen Neuvostoliitosa oli talvisodan suora seuraus: uusi liitontasavalta ei voinut olla enää karjalankielinen eikä myöskään puhtaasti venäjänkielinen. Mikäli Kuusisen Suur-Suomi olisi toteutunut, olisi se todennäköisesti ollut kolmi- tai nelikielinen: suomi, ruotsi, karjala -ja venäjä. Ehkäpä Karjala olisi ollut erityinen atonominen alue.

Mutta jääköön tämä teema, josta on jo niin usein ja paljon puhuttu. Mitä tulee Antti Järveen, hänen pojanpojanpoikansa ryhtyi tutkimaan isovaarinsa kohtaloa ja ennen pitkää tietenkin löysi hänen nimensä vainottujen luettelosta. Eila Lahti-Argutinan ja Leo Gildin luetteloissa Järvi tosin oli saanut vain kolmen vuoden vankeustuomion. Itse asiassa tuomio oli viisi vuotta.

Tämä oli tietenkin odotettavissa, itse asiassa paljon ankarampikin tuomio olisi ollut normaali, kun miestä epäiltiin vakoojaksi. Olihan hän tahallaan jäänyt luovutetulle alueelle. Stalinistisen logiikan mukaan yksilön ei tarvinnut erityisesti syyllistyä mihinkään. Kuuluminen johonkin epäilyttävään kategoriaan riitti rangaistukseen aina ampumista myöten.

Järvi kertoo kirjassaan laajasti matkustelustaan esi-isän jäljillä ja tunnelmoi tunnelmoimasta päästyään. Kirjan lähestymistapa muistuttaa sikäli ns. gonzo-journalismia. Työtä tehdään valtavasti, mutta menetyksen ovat aika vaatimattomia, kuten voikin odottaa. Ei sinne menneisyyteen enää pääse.

Kirjassa mainitaan, miten muuan venäläinen upseeri hämmästeli sitä, että luovutetut alueet oli kokonaan evakuoitu. Pidettiinkö miehittäjiä sikoina? Luulen, että normaalimpaa oli pitää heitä petoina. Tätä ihmeteltiin korkeallakin tasolla.

Ei olisi tarvinnut ihmetellä. Stalinistinen systeemi oli niin valheellinen ja samaan aikaan väkivaltainen, että sen pakeneminen oli normaali reaktio aivan huolimatta makeista lupauksista.

Kaikki puheet suuresta lahjoituksesta Suomelle ja köyhälistön uudesta onnesta nähtiin pakostakin sitä taustaa vastaan, että Neuvostyoliitto itse oli liitossa Hitlerin kanssa ja että kaikki tunnetut Suomen työväen johtajat olivat Neuvostoliitossa kummallisesti hävinneet, Kuusista lukuun ottamatta. Arvo ”poika” Tuominen patisteli julkisesti rajantakaisia propagandisteja kertomaan, mitä heille oikein oli tapahtunut. Vastausta rajan takaa ei annettu.

Antti Järvi ei näköjään ollut valmis uskomaan edes suomalaisen osapuolen propagandaa ja kaiketi piti mahdottomana, että stalinistinen ihannemaa olisi juuri niin barbaarinen kuin se oli. Melkoista rohkeutta se evakuoitavien joukosta pois jääminen vaati.

Hän kuoli nopeasti tautiin evakkomatkalla itään. Paljon useammat loikkarit siinä maassa kuolivat niskalaukaukseen. Koko tämän terrorin laajuutta ei Suomessa aikanaan ymmärretty, mutta se voitiin aavistaa.

Tosiasia oli, ettei Neuvostoliitto massiivisesta yrityksestään huolimatta suinkaan hallinnut propagandarintamaa. Kansainliitostakin se erotettiin, vaikka se todisteli olevansa vain auttamassa suomalaisia. Suomen kansalle koko stalinistinen propagandatarina yhdessä sen tekojen kanssa oli aivan liian outoa ja pelottavaa tullakseen ymmärretyksi, saati hyväksytyksi.

Oliko koko tuo Karjalais-Suomalainen Sosialistinen Neuvostotasavalta, jonka ani harvoihin suomalaisiin Antti Järvi lukeutui, sitten tarpeeton? Niinhän Suomen Kuvalehdessä sanottiin, kun se lakkautettiin vuonna 1956.

Aikoinaan se ei suoinkaan ollut tarpeeton, vaan suorastaan välttämätön palvellessaan selityksenä Stalinin ja puna-armeijan suurelle nolaukselle talvisodassa. Kko tasavalta oli lopultakin vain viikunanlehti, jonka taakse jokainen kriittinen tarkkailija kykeni näkemään.

Kriittisyyttä ei aikoinaan kuitenkaan juuri rohkaistu ainakaan Neuvostoliiton alueella. NKVD:n dokumentit kertovat kyllä, että yksityiskeskusteluissa ihmeteltiin asiaa ja joskus jopa kysyttiin julkisesti Suomen kansanvaltaisen tasavallan ja sen uusien rajojen kohtaloa. Viisaampaa oli kuitenkin vain taputtaa, kun siihen annettiin merkki.

16 kommenttia:

  1. "Stalinistisen logiikan mukaan yksilön ei tarvinnut erityisesti syyllistyä mihinkään."

    Oliko se tuolloin enää puhtaasti näin: heti vallankumouksen jälkeen 1920-luvulle saakka oli tuollainen "luokkakantainen" toimintatapa, mutta 1930-luvun puhdistuksissa edellytettiin periaatteessa yksilösyylllisyyttä. Tuomittujen kannalta tästä ei olllut paljon iloa, koska puhdistukset toteutettiin kiintiöittäin ja ryhmittäin ja yksilöllinen syyllisyys piti "puristaa" jokaisesta epäillystä erikseen. Sen vuoksi puhdistuksista on löytynyt läjäpäin esitutkintapöytäkirjoja, missä epäillyt ovat tunnustaneet. Oikeudenkäyntiä useimmat eivät saaneet: erikoisneuvottelukunta (OSO) lätkäisi tuomiot kirjallisessa menettelyssä. Viittä vuotta pidettiin Solzenitsynin mukaan lasten tuomiona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä kategoria-ajattelu oli suuren terrorismi keskeinen idea. Yksilöihin kohdistetut syytökset olivat pelkkää kosmetiikkaa.

      Poista
  2. Vihavainen: ”… perustettiin uusi liitotasavalta, Karjalais-Suomalainen Sosialistinen Neuvostotasavalta…”.

    On se ihminen kumma otus, niin samanlaiset ovat ajatukset ja pohdinnat, oltiin millä puolella tahansa.

    Kun Suomi valtasi 1941 Itä-Karjalan uuden Suur-Suomen osaksi, niin jouduttiin tietysti pohtimaan sitä, miten asiat tässä Suomen uudessa ”liittotasavallassa” järjestetään. Eversti Ragnar Nordström nimitettiin alueen sotilashallinnon paikalliseksi johtajaksi. Tämä Nordström on se sama fanaattinen, mutta pätevä mies, josta Vihavainen on kirjoittanut toisessa yhteydessä.

    Toimessaan Nordström osoittautui poikkeuksellisen järkeväksi. Hän ei kannattanut vallitsevaa suomalaista ajatusta, jossa alueen väestä alistettiin Suomen alamaisiksi, sanan pahimmassa mielessä.

    Nordström katsoi suureksi virheeksi, että kaikki kaupankäynti annettiin perustetun monopolin käsiin (SOK, OTK, Kesko, Tuko, ym.). Hän katsoi, että asukkaat eivät nähneet mitään eroa entiseen sosialistiseen järjestelmään. Nordström ei myöskään hyväksynyt sitä, että kreikkalaiskatollista väestöä kehotettiin hylkäämään kirkkonsa ja siirtymään luterilaiseen oppiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo, että suursuomen karjalaisia kehotettiin luterilaisuuteen, ei ole koko totuus. Virallisen Suomen palkkaamia ort-pappeja ja ort-uskonnonopettajia toimi jatkosodan aikana Petroskoin ja Aunuksen seuduilla. Kirja: Erkki Piiroinen: Tsasounien karjalassa, kertoo niistä seikkailuista. Erkki-pappi ja sisarensa Aini uskonnonopettaja kertoivat meille sukulaisille niistä.

      Poista
    2. Ano klo 15.51: “… Tuo, että suursuomen karjalaisia kehotettiin luterilaisuuteen, ei ole koko totuus…”.

      Ei varmaankaan. Johan tuo Nordströmin asenne ja pyrkimys kuvaa sitä. Nordström kertoo myös esimerkkinä, että eräissä tapauksissa sotilasviranomaiset olivat antaneet luvan tansseihin kirkossa, johon hän heti puuttui ja kielsi sellaiset.

      Nordström kuvailee, että eräissä keskusteluissa häntä oli moitittu enemmän karjalaiseksi kuin suomalaiseksi, minkä väitteen hän oli kuitenkin ottanut kehumisena.

      Poista
  3. "Samalla kyrillisin kirjaimin kirjoitettu karjalan kielen käyttö loppui kuin seinään."

    Miten tämä on ollut ennen neuvostoaikoja, kumalla kirjainjärjestelmällä karjalaa kirjoitettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kummallakaan. Tverin Karjalassa oli jonkin aikaa 20-luvulla latinalaisen kirjaimin kirjoitettua kieltä, kun venäjänkin tuli siirtyä latinitsaan. Siten se loppui. Uusi yleiskarjalainen kirjakieli kirjoitettiin kyrillisin kirjaimin.

      Poista
    2. Latina kuuluu keskeisesti länteen ja sillä on oma historiallinen merkityksensä. Vaikuttaa kielellisesti monissa Euroopan valtioissa. Suomi on kyllä poikkeus tässä. Uskonnollisesti se kirkollinen raja kulkee siinä jossain välimaastossa. Teoriassa taas uskotaan "samaan" jos katsoo yksi Jumala järjestelmänä, mutta lähempi tutustuminen näihin selventää hyvin nopeasti ettei tuo asia ole niin. Kussakin on omat ns. sääntönsä. Ja herrasväki on monesti alttarin takana jonne hameväen sopine mennä.
      Kun toiset kritisoi miesten tarvetta viettää aikaa keskenään jne. Niin se on täysin luonnollista, ongelmia taas syntyy Kun nämä poikamiehet kuvittelevat sanelevansa "säännöt" sitten kaikille, eteenkin naisväestölle. Välttämättä mitään tekemistä naisväestön realiteettien kanssa nykyisellään.

      Poista
  4. "Karjalan työtätekevät olivat ilmaisseet halunsa saada alueet liitetyksi Karjalaan ja neuvostohallitus oli vastannut myöntävästi tähän oikeutettuun toivomukseen."

    Ryssäläinen logiikka eroaa normaalista logiikasta ihan ilmiselvästi. Nykyään väitetään, että Venäjä on erittäin tärkeä valtio koko maailmalle, koko ihmiskunnalle. Kaikki varmasti muistavat, että kun Moskovassa pidettiin maaikman nuorison festivaali, niin koko maailma tuli ihailemaan meitä. Ja siksi on pidettävä erittäin hyvää huolta tämän maan rajojen turvallisuudesta. Mene ja tiedä, jos joskus tulevaisuudessa jotakin voisi sattua. Kohta vissiin ruvetaan väittämään, että paras ratkaisu on se, että Moskova olisi koko maailman pääkaupunki ja koko ihmiskunnan rakkain kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen stallarit lauloivat suut soikeina: " ei sotaa toivoa ... voi venäläiset milloinkaan ..." Mitähän se Sokan akan tyär Sinikka nykyjään veisaa?

      Poista
  5. Moskovan rauhansopimuksen nojalla luovutetun alueen suomalaisasukkaiden asema ei ollut ihan selvä maaliskuussa 1940. Rauhanneuvotteluvaiheessa Paasikivi viittasi Tarton rauhansopimukseen sisältyvään määräykseen, jonka mukaan toiselle valtiolle siirtyvillä alueilla asuvilla oli (optio) oikeus yhden vuoden kuluessa siirtyä irtaimistoineen rajan yli sekä säilyttää oikeutensa luovutetulle alueelle jättämäänsä kiinteään omaisuuteen. Kreml katsoi koko sopimuksen mitätöityneen ja korvautuvan Moskovan sopimuksella, johon nuo etuudet eivät sisälly. Toisekseen NL:ssä eivät yksityiset tai yhdistykset voineet omistaa kiinteistöjä, joten sekin vesitti tuollaiset neuvottelualoitteet.

    Näiden taustatekijöiden selostaminen karjalaisille jäi joltain olennaisilta osiltaan vajavaiseksi; muistan lapsuudestani katkeria puheita JKP:stä ja muistakin valtiojohotoon kuuluneista, joiden sanottiin alkujaan "halunneen" jättää ainakin osan karjalaisista venäläisen puolelle, ajatuksella että heidän kansallisuus- ja oikeudelliset asiansa ratkotaan sitten suursodan loppuselvittelyssä (jota ei koskaan tullut, ajatellussa muodossa).
    Tunnettu pertoskoilainen tutkija Juri Kilin (JK: "Rajaseudun väki kahdesti panttina 1939-1940" (Carelia 11/1994) katsoo raja-alueelle jumiin jääneen suomalaisväestön palautuspäätöksen lykkääntymisen toukokuuhun 1940 saakka johtuneen Moskovan halusta varmistautua ensin teollisuus- ja muita laitoksia koskeneen kiistan (Rouhiala, Enso) ratkeamiseen heitä tyydyttävällä tavalla. Suomalaisia pidäteltiin masinisteina ja tuotannon ylläpitäjinä. Toisaalta tässä suhteessa naapuri kyllä toimi toisaalta ripeästi: sisäasiankansankomissaari Lavrenti Berija antoi käskyn Suomelta vallatun alueen selluloosa ja paperintuotannon järjestämisestä vankileirihallinnon, Gulagin johdolla. Työt käynnistettiin 10.000 vangin voimin toukokuun alussa, joten suomalaiset pääsivät kotimaan puolelle suhteellisen nopeasti.

    Harvemmin esille tulleena kuriositeettina voisi todeta: Rauhansopimuksen sotavankien palautuspykälää toteutettaessa suomalaisia vankeja tuli palautettavaksi 847 ja puna-armeijalaisia 5.468. Epäsuhdan "tasaamiseksi" suomalaisten puolelta esitettiin tarjous, jonka mukaan pulavuosina Neuvostoliittoon laittomaasti siirtyneille "loikkareille" mahdollisuus tulla nyt - niin halutessaan - takaisin kotimaahan. Illuusionsa menettäneiden määräksi (Polvisen mukaan) arvioitiin useiksi tuhansiksi. Krelm tyrmäsi ajatuksen suoralta kädeltä hankkeen, josta oli jo ennen talvisotaa pitkään käyty tuloksetonta kirjeenvaihtoa. Molotov huomautti lukuisten maahanmuuttaneiden saaneen NL:n kansalaisoikeudet, ja neuvostokansalaisten emigraation riippuvan korkeimman neuvosto puhemiehistön kussakin tapauksessa tekemästä ratkaisusta. - Olisi mielenkiintoista tietää, miten monet olisivat tällä kohtaa olleet kykeneviä tarttumaan tilaisuuteen, jos se olisi mennyt läpi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähtökohtaisesti yritys poistua Neuvostoliitosta olisi ollut maanpetos. Pykälä 58 käyttöön koko ankaruudessaan.

      Poista
  6. Itäraja linnoitettava! Töitä pitkäaikaistytöttömille! Jalkaväkimiinat takaisin ja itärajamme turvaksi! Tänne ei tulla kuin hollitupaan!

    Maanpuolustusterveisin:
    Erkki Hänninen
    Res. tkm. vm. -83
    Sotaveteraanin poika
    Jyväskylä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tänne ei tulla kuin hollitupaan!"

      Mitä sie haastat? Eihän tänne oo tulossa kuin pakolaiset, ja hyö eivät pääse rajan yli.

      Poista
    2. Miinoja ei ole rauhan aikana ikinä ollut. Aitaa voisin mennä laittamaan, Kannaksen linnoitustöiden 1939 malliin.

      Poista
  7. Tuossa Iltalehdessä oli kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäen haastattelu. Oli kova Putinin puolustaja. Suomenkaan ei olisi pitänyt liittyä Natoon ja ilmeisesti rajan Suomen ja Venäjän väliltä olisi voinut poistaa kokonaan. Ihmetyttää, kun tämän tasoinen "dosentti" opettaa yliopistossa. Eikö yksi dosentti Backman riittänyt. Oli myös selvästi sitä mieltä, että Ukrainan olisi pitänyt antautua Venäjälle, niin olisi selvitty "vähemmin" uhrein. Tämä dosentti on ollut muutaman kerran YLE:n asiantuntijana A-studioissa jne. Kertoo myös paljon YLE:n tasosta ja ideologiasta.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.