sunnuntai 27. huhtikuuta 2025

Ennen sotaa ajateltua

 

Geopolitiikkaa II

 

Глобальная геополитика (под ред. И.И. Абылгазиева,И.Б. Ильина. И.Ф. Кефели. Издательство Московского университета 2010, 312 с.

 

Neuvostoliitossa jokaisen korkeakouluopiskelijan oli suoritettava kurssit marxismi-leninismissä (paremmalla suomella sanoen leniniläisessä marxilaisuudessa), supertieteessä, jolle kaikkien muiden tieteiden tuli olla alistettuja.

Kun Neuvostoliitto romahti, jäi tuhansittain noita opettajia työttömiksi, mutta heille keksittiin oitis uusi oppiaina: kulturologia.

Marxismi-leninismi oli äärimmäisen abstrakti oppi, jossa liikuttiin sekä luonnontieteen ja logiikan (diamat), historian ja kulttuurin (istmat) ja vieläpä taloustieteenkin alueella ja se antoi opiskelijoilleen ja opettajilleen paljon yleistä tietoa eri alueilta,  muun muassa länsimaisesta filosofista, jonka arvosteleminen kuului sen toimialaan.

Aleksandr Dugin ei suotta ole sanonut, että geopolitiikka on tämän vuosisadan marxismi-leninismiä. Hänen oma versionsa siitä sisältää huomattavan paljon aineksia dialektisesta ajattelusta.

Tässäkin kirjassa olevassa sitaatissa Dugin julistaa, että ”mikään ei ole tänään yhtä suosittua Venäjällä kuin antiamerikkalaisuus… Se on uskon symboli… olla venäläinen merkitsee tänään ’olla antiamerikkalainen’. Antiamerikkalaisuus on tänään kansallisen identiteetin tärkein piirre. Se vuoksi me emme pidä Amerikasta (ne ljubim Ameriku)”.

Huomatkaamme, että tämä sitaatti on vuonna 2007 ilmestyneestä Duginin kirjasta Geopolitika postmoderna. Siihen aikaan mielipidetutkimukset osoittivat Yhdysvaltojen nauttivan Venäjällä sangen suurta suosiota. Mutta tämän filosofin teoriaan ei empiirisesti todennettu todellisuus mahtunut. Hänen ajattelunsa operoi toisella tasolla…

Dugin nyt vain on yksi geopoplitiikan harrastaja ja kieltämättä yksi kaikkein epämiellyttävimmistä, mikäli nyt rupeamme arvioimaan ajattelijoita sen perusteella, miten he suhtautuvat toisaalta sotaan ja toisaalta kansojen rauhanomaiseen yhteiseloon ja yleensäkin ns. poroporvarillisen onnen tavoitteluun. Sellaista hän osoittaa syvästi halveksivansa.

Toki myös venäläisessä geopolitiikan teoreetikoissa löytyy humaanimpia ajattelijoita, jotka arvostelevat myös venäläisiä kollegoitaan paranoidisesta lännen vihaamisesta, jonka juuria haetaan aina tuhannen vuoden takaa.

Toki, mikäli uskotaan läntisen sivilisaation olevan venäläisen antagonistinen vihollinen, jonka kohtaaminen väistämättömästi tarkoittaa toisen osapuolen tuhoutumista, on moinen ajattelu ymmärrettävää eli siis loogista. Miten vauvalla pohjalla se on, onkin sitten toinen juttu.

Tässä kirjassa esitetään lännen ”geostrategien” hautovan Venäjän hajottamista 11 ”suvereeniksi” valtioksi. Meneillään olevan sodan aikana siihen viittaava ääniä taisi jo jossakin vaiheessa kuuluakin, mutta sopii kysyä, missä määrin kyse oli reaktiosta Venäjän omaan politiikkaan. Peiliin katsominen on Venäjällä liian usein unohdettu.

Geopolitiikan käsite on tässä kirjassa ymmärretty hyvin löysästi ja siihen näyttää kuuluvan myös se, mitä Venäjällä on tapana nimittää kulturologiaksi ja joka käsittelee usein hyvin korkealla abstraktiotasolla eri maiden ja sivilisaatioiden ominaisuuksia sellaisina kuin jotkut ajattelijat ovat ne eri aikoina nähneet.

Sellaiset on lännessä tapana liittää historianfilosofiaan ja kirjassa käsitelläänkin laajasti suuria tämän alan näkemyksiä Danilevskista ja Spengleristä, Sorokiniin, Toynbeehen ja Huntingtoniin.

Näiden ajattelijoiden tuntemisen voi katsoa kuuluvan yleissivistykseen, niin epäsuosittuja kuin ne lännessä nykyään ovatkin. Tästä pisteitä kirjan tekijöille.

Vähän konstikkaammaksi asia menee, kun kirjoittajat alkavat käyttää uusia termejä, jotka näyttävät rakentuvan jonkilaiselle ajatellulle konsensukselle eri historianfilosofien näkemyksistä.

Sellaista konsensustahan ei ole olemassa ja tuskin voisi edes kuvitella, että noita näkemyksiä yhdistelemällä syntyisi muuta kuin mielialtaisia eklektisiä rakennelmia, joille ei kannata kuvitella empiiristä vastinetta todellisuudessa.

Tässä suhteessa kuvaava on luku Globaali geopolitiikka: sen syntymisen etapit, alueellinen rakenne ja toimijat. Eräs alaluku on nimeltään Nykyisen maailman geosivilisaatio. Siinä myös esitetään sivilisaation matriiseja, rajoja ja suodattimia.

Tärkeimpien sivilisaatioiden matriisi, jossa on esitetty niiden vertailu eri muuttujien suhteen on pedagogisesti yhtä valaiseva kuin se on ylimalkainen ja tuskin lainkaan empiirisesti todennettavissa.

Sen mukaan esimerkiksi suhde aineelliseen menestykseen ymmärretään länsieurooppalaisesa sivilisaatiossa hyveen tunnukseksi, kun se taas slaavilais-ortodoksisessa on vastoin henkistä ihannetta.

Suhde lakiin rakentuu lännessä yksilöllisen vastuun ja rationaalisen oikeusajattelun pohjalle ja Venäjällä taas vallitsee ”karismaattinen oikeuskäsitys, kollektiivinen vastuu ja laki saattaa olla vastakkainen oikeudenmukaisuudelle”.

Suhde yksilöön rakentuu lännessä sen pohjalle, että yksilö on arvo sinänsä ja yhteiskunnan perusta. Venäjällä taas henkilö on alisteinen konsensusajattelulle ja yhteisöllisyyden ihanne vallitse (sobornaja litšnost, ideal obštšinnosti).

Mitä uskontoon tulee, erotetaan lännessä maallinen ja uskonnollinen toisistaan. Venäjällä taas vallitsee ideokratia. Uskonto on siellä ideologia eikä henkilökohtainen uskonnollisuus.

Politiikan alalla lännessä on kansalaisyhteiskunta: suurin osa ihmisistä on mukana poliittisessa toiminnassa. Venäjällä politiikka taa ymmärretään ”kollektiiviseksi synniksi”, itse asiassa hyväksymättömäksi toiminnan piiriksi (neodobraemaja sfera dejatelnosti).

Tällaisia matriiseja, joissa on (kuten tässäkin tapauksessa) mukana useita eri kulttuuripiirejä, harrastetaan Venäjällä aika lailla. Lännessä, jossa usko ideologioiden ehtymiseen ja historian loppuun vielä taannoin oli vallitaevana, niitä ei sen sijaan ole aikoihin otettu vakavasti. Ehkäpä kannattaisi korjata näkemystä.

Kuuluisa, suurisuuntainen kulttuurien tutkimus World Values Survey (ks. Vihavainen: Haun wvs tulokset  ) lähtee sekin sellaisista faktoreista (tai päätyy niihin), joissa kansojen rationaalisuuden ja hedonismin asteen muuttuminen on tutkimuksen keskipisteenä.

Jatkuu joku päivä.

6 kommenttia:

  1. Tässä blogissa olisi mielenkiintoisinta venäläisten geopolitiikkojen itseymmärrys omasta olemuksestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "venäläisten geopolitiikkojen itseymmärrys"

      Aleksandr Dugin ei suotta ole sanonut, että geopolitiikka on tämän vuosisadan marxismi-leninismiä. Koska Dugin ei nostanut korkeuksiin muita ns. geopolitiikan rakastajia, niin se merkitsee, että riittää sekin, että on olemassa Dugin.

      Marxismi-leninistinen Moskova pelasti maailmaa useita vuosikymmeniä apitalismilta. Putinilainen geopoliittinen Moskova yrittää pelastaa ihan parraikaa Ukrainaa shovinismilta (denatsifikatsija), koska Kiova ei rakasta Moskovaa tarvittavalla tavalla; pelastaa Ukraina kaikenlaisilta sotilaallisilta aseilta (demilitarizatsija), jne. Moskovalainen lempeys on kaiketi maailmankuulu.

      Poista
  2. Kulturologian oppisisällöllisestä kuvauksesta tulee minulle välittömästi mieleen Alfred Rosenberg, jonka suomennettuja tekstejä ("Uutta Eurooppaa kohti", Puheita ja kirjoitelmia, Otava 1942) juuri päisiäispyhinä sattumoisin selailin, kun mietiskelin niitä ongelmia joita omaan akateemiseen oppihistoriankirjoitukseemme kuuluu. Mehän myös harrastelemme omaa julkilausumatonta historiallista narratiiviamme, jossa olemme tunnistavinamme ja tunnustamme "tiedollisen" kehityksen, tyypillisesti niin, että esimerkiksi filosofian historia näyttäytyy meille sarjana ajattelijoita, joiden argumentit onnistuvat aina kumoamaan edeltäjiensä esittämät argumentit.

    Koska eurooppalainen uusi aika on kaikkien mielestä jatkuvasti vahvistuvan individualismin aikaa, järjestämme ihmistuieteet siltä pohjalta kehitysjärjestykseen niin, että valtio-oppia seurasi yleisesti yhteisöjä tutkiva sosiologia, ja viimekädesä koko potin korjasi yksilöpsykologia, jonka valtakausi nyt sitten sulaa yhteen luonnontieteen puolella kehittyneen lääketieteen ja aivotutkimuksen kanssa.

    Yhtäältä tuo pyrkimys puhdistaa "tieto" kaikista empiirisesti todistamattomiksi jäävistä yhteyksistään, toisaalta taas yhä avoimemmin julkituodut "arvopohjaiset" kriteerit joiden mukaan kaikkea "tietoa" pitääkin käyttää kaikenlaisten hyvien asioiden (kuten vaikkapa "ihmisoikeuksien" ja "tasa-arvon") edistämiseen -- ja niille jää siis korkeintaan työkalun tehtävä -- ovat tätä nykyaikaa ja nykytilannetta läntisessä akateemisessa maailmassa. Pesänselvitystä ei edes haluta -- tiedolliset ja aatteelliset "ismit" saavat sovussa sulaa yhteen.

    Onneksi en syntynyt N-liitossa, jossa Stalin kielsi psykoanalyysin joko 1936 tai 1937, ja minulla on ollut omapäinen vapaus ajatella vakiintuneet käsitykset uuden ajan oppihistoriasta uusiksi, niin että ymmärrän syvyyspsykologian ja klassisen (durkheimilaisen) sosiologian syntyneen saman aikakauden tuotteina ja samanmuotisten tajunnallisten hahmotusten pohjalta. Ja ymmärrän näin jopa paremmin kaikkiin ihmistieteisiin kuuluvia tiedollisia rajoituksia, siis sitä, ettei positivismi pure ihmistiedollisissa ongelmissa, ja että luonnontieteissäkin siitä on tullut jonkinlaista vulgaaripositivismia.

    Hulluja nuo roomalaiset, sanottiin Asterixissa. Hulluja nuo venäläiset, pitää vielä paremmin paikkansa. Kun "tiede" alistetaan politiikalle ja politiikka sodankäynnille, hulluahan se on. Ei mitään muuta. Aika keskenkasvuinen, ihan isossa mittakaavassa, on tämä maailmamme.

    VastaaPoista
  3. Sivilisaatioiden matriisi osoittaa Neuvostoliiton sopivan Venäjälle kuin nyrkki silmään.

    VastaaPoista
  4. "Politiikan alalla lännessä on kansalaisyhteiskunta: suurin osa ihmisistä on mukana poliittisessa toiminnassa. Venäjällä politiikka taas ymmärretään ”kollektiiviseksi synniksi”, itse asiassa hyväksymättömäksi toiminnan piiriksi (neodobraemaja sfera dejatelnosti)."

    Kaikki asiat viittaavat siihen, että Ryssä halajaa yhä vieläkin olla ns. Kolmas Rooma hinnalla millä hyvänsä, koska Moskova ei ole vielä mitätöinyt päämääränsä nimeltään Russkij Mir (Venäläinen Maailma).

    VastaaPoista
  5. "Russkij Mir (Venäläinen Maailma)"

    Russkij Mir (Venäläinen Maailma) nautti vallastaan erityisesti Kommunistisen puolueen manifestin vallan yhteydessä. Olihan se Kommunistisen puolueen manifesti luotu yhteistyössä koulutettujen venäläisten aristokraattien kanssa.

    Nuorison säännölliset maailmanfestivaalit lauluineen ja tanssineen kera olivatkin hyvä Kommunistisen puolueen manifestin koulutusta. Kreml keksi muutakin hyvää ja kivaa, mm. taistolaisuuden kaikkialle maailmaan. Suomessa silmää tekevät persoonat saivat peräti vakituisen ns. kotiryssän. Kaikki tämä oli erittäin kallista hommaa.

    Kas, kun Neuvostoliiton talous mätäni vähitellen ja koko Neukku luhistui. Ihmiset näkivät nälkää. USA lähetti Venäjälle suuria määriä ruokaa, kanankoipia. Muut maat taas kuskivat Venäjälle vaatteita ym. hyvää krääsää. Kas, kun jumala nosti silloin öljyn hintaa, niin dollarit alkoivat virrata Kremliin. Suurin osa näistä dollareista käytettiin kuitenkin sotatarvikkeiden tuotantoon eikä teollisuuden kehitykseen.

    Nyt Venäjä on ylpeä siitä, että Venäjän armeija on maailman armeijoista toiseksi mahtavin. Mahtavuutta lisää myös se, että aseita virtaa myös Pohjois-Koreasta, Iranista ja Kiinasta. Dollareita ja kultaa on siis ihan riittävästi.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.