tiistai 15. huhtikuuta 2025

Ajopuu. Ks. hylkeenpyynti

 

Ajopuu ja ulkopoliittinen realismi

 

Motto:

”Suurvaltojen valtataistelussa pikkuvaltioiden vapaalla

omalla päätösvallalla on kovin suppeat rajat.

Suomi tempautui suurpolitiikan pyörteisiin

niin kuin vuolas Suomen joki tempaa mukaansa ajopuun.”

(Wipert von Blücher)

 

Suurpolitiikassa tuppaavat päätösvallan rajat olemaan suurvalloillakin usein suppeat, ainakin mikäli ne pyrkivät käyttäytymään rationaalisesti eli pysymään realismin puitteissa sen sijaan, että haihattelisivat jotain muuta. Kovin harvoin valtio voi päätöksiä tehdä aivan mielensä mukaan, muiden reaktioista välittämättä.

Saksan entinen Suomen-lähettiläs Wipert von Blücher tunsi erinomaisesti Suomen poliittisen liikkumavaran sekä ennen sotia että niiden aikana. Sehän oli hyvin pieni, mutta ei olematon. Parhaimmillaan sitä oli sen verran, että se mahdollisti erillisrauhan.

Eihän talvisotaakaan olisi tarvinnut käydä, jos olisi antanut sen, mitä vaadittiin. Ei Neuvostoliittokaan sitä itsetarkoituksena pitänyt, vaikka Vorošilov juuri sen alussa julistikin, etteivät venäläiset pelkästään osaa taistella, vaan myös rakastavat taistelemista. Saivathan nyt hekin sitten haluamansa.

Jatkosotaan Saksan puolella ei olisi jouduttu, jos olisikin keksitty mennä Neuvostoliiton puolelle, mikä talvisodan jälkeen olisi osoittanut todellista yli-inhimillistä valtiomiestaitoa, mutta luultavasti kuitenkin vienyt erittäin tuhoisaan sotaan koko Suomen alueella. Puolueettomuuden julistaminen oli hyvä idea, mutta sen ylläpito kaikin voimin olisi jäänyt pelkäksi hirtehishuumoriksi.

Ennen talvisotaa Suomi piti tiukasti kiinni puolueettomuudestaan Kansainliiton periaatteisiin nojaten. Se ei ollut niin sanottua reaalipolitiikkaa, vaan periaatepolitiikkaa, arvojen ja periaatteiden päälle rakennettua. Niitä koko sivistynyt maailma noudatti ja niinpä siis mekin.

Mutta uudessa tilanteessa politiikan keskiöön olivatkin tulleet valtiot, jotka viis veisasivat oikeudenmukaisuudesta, sopimusten pitämisestä ja vastaavista periaatteista. Ne olivat siis pyhän Augustinutksen määritelmän mukaan suuria rosvojoukkoja, magna latrocinia (vrt. Vihavainen: Haun magna latrocinia tulokset).

Suomen poliittinen johto oli oppinut raskaimman kautta, ettei arvopohjainen politiikka enää kelvannut mihinkään ja siirtyi siis reaalipolitiikan kannalle. Kun rosvoja ei voinut muuksikaan muuttaa, oli valittava se, jonka kanssa toimiminen toi todennäköisesti parhaan tuloksen.

En tiedä, millaisia kertoimia englantilaisissa vedonlyöntitoimistoissa oli tuohon aikaan, kun veikattiin Saksan ja Neuvostoliiton sodan voittajaa. Saksan pikaisen voiton odottamiselle olivat joka tapauksessa vasta-argumentit harvassa.

Suomessa Saksa nautti perinteistä sympatiaa, jota oli erityisesti vahvistanut vuoden 1918 retki, jolloin se oli uhrannut puolentuhannen sotilaansa hengenkin Suomen hyväksi. Sen sijaan poliittista saksaslaismielisyyttä meillä ei ollut käytännöllisesti katsoen lainkaan, jopa IKL oli tuominnut Saksan politiikan, kun se tuhosi Tšekin.

Nyt sen sijaan ”takuumiehen” arvo nousi kunniaan ja sen apu kelpasi jopa sosialidemokraateille, jotka toki joutuivat korostamaan jäsenistölleen, ettei mitään ideologisia myönnytyksiä natsismille tehtäisi: kyseessä oli puhdas reaalipolitiikka.

Siitähän juuri olikin kysymys. Arvopohjaisesta politiikasta oli jouduttu irtautumaan katkeran kokemuksen opettamina. Nyt oli toinen aika. Läntiset demokratiatkin olivat liittoutuneet Stalinin Neuvostoliiton kanssa, jonka rikollinen luonne tunnettiin hyvin.

Sodassa kävi niin kuin kävi. Syksyllä 1944 vähäksi aikaa auennut mahdollisuuksien ikkuna auttoi hyppäämään pois sen tiikerin selästä, jolla oli lähdetty ratsastamaan. Sen jälkeen ulkopolitiikkaa oli käännettävä välittömästi 180 astetta ja hyökättävä aseellisesti edellisen liittolaisen kimppuun.

Se oli voittajan vaatimus. Vasta veren vuodattaminen nostaisi ristiriidan sen korkeimmalle asteelle, kuten käytännön dialektiikka opetti. Ei Stalin ollut ensi kertaa pappia kyydissä.

Sodan jälkeinen uusi ulkopolitiikka olikin sitten jo kouliintuneiden reaalipoliitikkojen käsissä. Niistä Paasikivi ja eräät muut olivat saaneet oppinsa jo suuriruhtinaskunnan aikana ja Mannerheim oli suorastaan ollut sortovallan palveluksessa henkilökohtaisista syistä, uraa luomassa.

Tällä kertaa reaalipolitiikka menestyi erinomaisesti ja muu maailma saattoi vain ihmetellen katsella sen tuloksia. Itä-Euroopan mailla, joilla oli vastaavanlainen lähtökohta, oli syyttä kateellisuuteen.

Suomen realistinen ulkopolitiikka, jota ei kannata samaistaa ns. suomettumiseen, joka tarkoittaa suurvalan joutumista pikkuvaltion asemaan, oli ehdottomasti menestys, jopa kansainvälinen sensaatio, kuten John Mearsheimer toteaa.

Toki sen puitteissa tapahtui kaikenlaista ikävää, kun suomalaiset itse kiiruhtivat peluuttamaan venäläisiä toisiaan vastaan ja kilpailivat joskus eräänlaisessa limbotanssissa, jossa syvimmälle kumartunut palkittiin.

Suomen ulkopoliittinen asema oli tietenkin tässä takana asiaa mahdollistamassa, mutta ei siihen pakottanut.

Sitten kun Neuvostoliitto hajosi, oli aika irtautua tarpeettomasta Venäjän kumartelusta. Asiat voi hoitaa muutenkin.

Suuren katkoksen Suomen ja Venäjän suhteen pitkään linjaan toi kuitenkin yhtäkkinen liittyminen Natoon, reaktiona Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Siinä hypättiin kerralla pois kaksisataavuotisesta reaalipoliittisesta perinteestä ja alettiin vannoa periaatepolitiikan nimeen.

Edellisen kerranhan vastaavanlaista politiikka oli harjoitettu vuosina 1917-1939, jolloin kyseessä ei kuitenkaan ollut yhtyminen de facto sijaissodan rintamaan, vaan rauhanpolitiikkaa korostava poliittinen linja. Se oli eräänlainen välinäytös Suomen historiassa.

Vuonna 1941 hyppääminen Saksan kelkkaan oli ollut reaalipolitiikkaa, vaikka laskelmat pettivätkin. Vuonna 2022 oli kysymys pitkälti samanlaisesta asiasta. Molemmilla kerroilla asiaa oli etukäteen valmisteltu, mutta ”option” lunastamista lykättiin. Itse asiassa se oli ainoa vähäinen valtti sen liikkumavaran puitteissa, joka Suomella oli.

Nyt heitettiin siis kaikki peliin ja uhrattiin toimiva politiikka uuden hyväksi, jota tietenkin arveltiin entistä toimivammaksi.

Aivan läpinäkyvänä verukkeena käytettiin optiokaupassa sitä, että Venäjä oli uhkaillut: puhunut siitä, että sillä oli Suomen suhteen turvallisuuspoliittisia intressejä ja luvannut vastatoimia, jos Suomen status muuttuu.

Totta kai asia oli näin ja tietenkin jokainen maa suorittaa vastatoimia, jos kokee potentiaalisen uhan lisääntyvän. Näihin on turha uhrata sen enempää bittejä.

Tässä sitä ollaan, sanoi Kekkonen, kun oltiin kaulaa myöten siinä itsessään. Kyllä valtiojohto oli parhaansa tehnyt ja läksynsäkin oppinut, mutta kun niitä vapausasteita ei ollut, niin ei ollut ja kun se maailma muuttui meistä riippumatta.

Se oli silloin, mutta nyt asia taisi mennä hieman toisin. Paniikkijarrutus keskellä liukasta mäkeä vei aluksi hallitsemattomaan limboon, jossa Nato ei ottanutkaan eksyneitä lampaita avosylin vastaan. Unkari ja Turkki rankaisivat Suomen ja Ruotsin naiivista periaatepolitiikasta, johon vedoten niiden asioihin oli sekaannuttu.

Päästiinhän sinne Natoon sentään. Siellä oli jo vuosia kaivattu Suomea selustaksi Baltian maille, joilla ei ollut omia ilmavoimia. Viron puolustusministeri olikin jo aiemmin tarjonnut Suomelle vastuuta Viron ilmatilan puolustamisesta.

Sitä paitsi Venäjällä oli vuonna 2022 yhä paljon liikkumatilaa Itämerellä, joka ei vielä ollut Naton meri. Kun Suomi ja Ruotsi liittyivät järjestöön, tilanne muuttui.

Lisätäänpä tähän vielä se, että Suomi on nyt luovuttanut viisitoista tukikohtaa amerikkalaisille, joita pidettiin Naton varsinaisena keihäänkärkenä. Jopahan oli vanjalla ahtaat paikat. Ei kannattanut sen enää hevostella, vai kuinka?

Kuten realistisen koulukunnan edustaja Mearsheimer toteaa, tällainen varustelu ei lisää turvallisuutta, vaan vähentää sitä.

Hyppääminen pois toimivasta ulkopolitiikasta juuri sillä hetkellä, kun koko Nato oli purkautumisen partaalla, oli pelkkää mielettömyyttä.

On kuitenkin lievennettävä tuomiota: ei aisaa vielä silloin tiedetty. Se näytti hyvältä ajatukselta vielä vuonna 2022, aivan kuten pääsy Saksan kelkkaan näytti loistavalta onnenkantamoiselta vuonna 1941.

Parikin vuotta saattaa kuitenkin asettaa poliittiset päätöksen aivan uuteen valoon.

Mitäs meidän nyt kannattaisikaan tehdä? Millä keinoin se onnistuisi? Perustuuko ulkopolitiikkamme nyt enemmän arvoihin kuin realismiin ja mikä on niiden keskiöinen suhde? Molempia sentään lienee mukana?

Vai tarkoittaako koko arvopohjainen realismi vain korulauseilla koristeltua opportunismia?

Sellainen ei pienelle maalle ole välttämättä halveksittava linja, kun sen liikkumavara on mitä on. Kaikki riippuu siitä, mitä nimikkeen alla tapahtuu.

Onko ainoa, mitä meillä osataan, vain yrittää olla mahdollisimman paljon paaviakin paavillisempia ja pitää yllä poliittista ja sotilaallista jännitystä, tuli mitä tuli? Ehkäpä joku siitä palkitsee?

Eihän meillä koskaan näin tyhmiä ole oltu.

 

46 kommenttia:

  1. Hertta Kuusisen puhetta mukaellen: Norjan tie olkoon Suomenkin tie: irti eeuusta, pysytään Natossa, Usa on nyt tärkein kaverimme.

    Pidetään pienen kansan mölyt mahassa. Toistaseks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikemminkin päin vastoin, USA on uusi Neuvostoliitto, joten pois NATO:sta (uusi YYA) ja pysytään EU:ssa.

      Poista
    2. Mistä vain löytyisi se murheellisen hahmon suurvalta, joka vilpittömästi ja ennenkaikkea pyyteettömästi puolustaisi pienten valtioiden etuja?

      Vai olisiko realistisinta etsiä vähinten roistomaisin, nykyään tuokin on vaikea valinta...

      Poista
  2. Transatlanttinen suuntautuminen ja takinkäännös ei ole minkäänlaista politiikkaa , kotimaisen valtaeliitin arvostelukyvyttömyys ja henkilökohtainen miellyttämisen halu ovat ainoa todellinen motiivi pelissä jonka dynamiikkaa ei edes ole pyritty ymmärtämään. Venäjä toteutti vuosikymmeniä aktiivista pelottelua lopulta omaksi vahingokseen , hallinto pelkäsi liikaa ja kynnys yksittäisten päättäjien opportunismille madaltui.
    Ryhtyminen puskuriksi/keihäänkärjeksi on yksiselitteisesti mieletöntä.
    Venäjä valtiona ei ole katoamassa ja lännen aktiivitoimet Ukrainassa käytännössä betonoivat ja vahvistavat itäistä sekurokratiaa , demokraattinen kehitys on jäätynyt ikiajoiksi sillä onhan länsi juuri todistanut johdon propagandan todeksi.
    Suomen asema on täysin kestämättömällä pohjalla ilman paluuta järjelliseen valtioiden väliseen vuorovaikutukseen koska sillat on poltettu ja arvopohjainen realismi sekä eu toimii jarruna.
    Kun transatlanttinen paine kasvaa joutuu Suomi lopulta pakosta harjoittaman patoamispolitiikkaa myös suhteessa liittolaisiinsa .
    Diplomaattisella veivaamisella voi voittaa paljon ilma ainuttakaan laukausta kun taas kaikki kortit pöytään reuhaamisella saa korkeintaan turpiinsa ilman mitään konkreettista hyötyä.





    VastaaPoista
  3. "Suuren katkoksen Suomen ja Venäjän suhteen pitkään linjaan toi kuitenkin yhtäkkinen liittyminen Natoon, reaktiona Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Siinä hypättiin kerralla pois kaksisataavuotisesta reaalipoliittisesta perinteestä ja alettiin vannoa periaatepolitiikan nimeen."

    Tässä olen blogistin kanssa jyrkästi eri mieltä: kyllä vakavasti otettavat toimijat lähtivät Natoon nimenomaisesti realipoliittisista syistä Suomen turvallisuutta vahvistamaan kun Venäjän johto oli Putinin joulukuun 2021 puheessaan vaatimassa Naton laajentamisen pysäyttämistä ts Suomen suvereniteetin rajoittamista, sekä hylkäämälä sen aikaisemmin hyväksymänsä periaatteen, ettei valtioiden rajoja muuteta sodalla, hyökkäämällä 24.2.2022 aikaisemmin rajoiltaan tunnustamaansa Ukrainaan.

    Se, että USA:n presidentin vaihdettua Naton merkitys Suomen turvallisuuden takaajana on alentunut, ei poista edellä mainittua realipoliittists tarkoitusta - sen paremmin kuin liittoutumisessa Saksan kanssa 1941.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä se. Kyltti on vain kyltti eikä takaa politiikan onnistumista.

      Poista
    2. Kyllä minä mielelläni kuulisin blogistin oman vaihtoehdon tuossa tilanteessa.

      Poista
    3. No, reippaudesta 10 pistettä, harkinnasta 6. Niinistö kai tunsi tullleensa petetyksi, luottamusta ei enää ollut.
      Vähän hitaammin toimien olisi voinut vielä pitää valtteja käsissään. No: kaek on mänt. Mänköön loputtii.

      Poista
    4. On kai sekin vaihtoehto olemassa, että jos emme olisi Natoon liittyneet tuolloin, nyky-USA olisi meidän liittymismahdollisuutemme suureen ääneen torpannut.

      Tämä olisi tarkoittanut sitä, että koko maailman silmissä Suomi olisi julistettu kuuluvaksi Venäjän etupiiriin.

      Ja tuo taas olisi antanut Venäjälle melko täyden sananvallan mm. Suomen sisä-, ulko- ja kauppapolitikkaan. Ja paljoon muuhunkin. Hivutus ja vyörytys olisivat jatkuneet yhä pidemälle. "Venäjällä ei ole rajoja."

      Ajattelen siis niin, että eiköhän tuo melko oikein mennyt.

      Poista
    5. Nyt olemme Yhdysvaltojen etupiirissä ja se sanelee kaiken Suomen sisä-, ulko-, jne.
      Stubbinkin juoksee Washingtonissa kuin Kekkonen Moskovassa aikoinaan.

      Poista
    6. "Stubbinkin juoksee Washingtonissa kuin Kekkonen Moskovassa aikoinaan."

      Se on pienen maan presidentin osa, mielummin kuitenkin Washingtonissa kuin Moskovassa - ehkä. Oman arvokkuuden voisi kuitenkin paremmin säilyttää pitämällä pienempää suuta ja aktiviteettia.

      Poista
    7. "Nyt olemme Yhdysvaltojen etupiirissä ..."

      Mieluumminko arvoisa Ano olisit Venäjän etupiirissä?

      Ja pohdi vielä sitä teemaa, että oliko aikuisten maailmassa enää Natoon liittymisen aikoihin olemassa sitä optiota, että ihan yksin me tässä Venäjän rajalla pärjäämme ja olemme valmiit tappelemaan koko maailmaa vastaan, niin itään kuin länteenkin?

      Paluu lutuiseen YYA-aikaan kotiryssineen ei ehkä ole enää relevantti vaihtoehto. Niin ihanaa kuin se aika olikin (oi, nuoruus).

      Poista
    8. Olemme jo palanneet tuohon aikaan. Meillä on vain "kotiryssien" sijaan nyt kotijenkkejä.

      Poista
    9. Lähdettiin karhua pakoon; tuli kotka vastaan...

      Poista
    10. Nyt on päästy asian ytimeen: kenen joukoissa haluamme seisoa ts kenen lammaslaumaan haluamme kuulua.Kyse on vain sitä kenen: Xin, Putinin vai Trumpin. Itse valitsin äärimmäisen pitkin hampain Trumpin ja muun lännen.

      Jos Ukrainen sodasta on jotain ollut opittavissa, se on se, ettei Suomella ollut eikä ole uskottavaa itsenäistä puolustusta: 145 miljoonaa ja vanhanaikainen, mutta tehokas massiivinen sotakoneisto rulaa varsinkin, jos tappioista ei ole väliä; tykistö on edelleen sodan jumala.

      Poista
    11. "Lähdettiin karhua pakoon; tuli kotka vastaan..."

      Olis kiva kuulla se vaihtoehto. Ja sille jollakin tavalla aikuiset perustelut.

      Ei utopiaa siitä, että yksin Suomi parhaiten kestää kaikki maailman myrskyt ja varsinkin rysyjen hyökkäykset. Rysythän tässä viimeaikoina ovat naapureihinsa Euroopassa tupanneet hyökkäämään.

      Nyt Venäjällä on jo menossa kova kansankiihotus Suomea vastaan: "natsihallinto, tavoitteena siirtää raja Uralille", yms. soopaa. Juuri kuuntelin Venäjän-tuntijan Arja Paanasen haastattelua radiosta.

      Myös se ajatus, että nöyristelemällä Venäjältä saa jotakin, taitaa olla virheellinen. Jo Paasikiven kokemuksen mukaan, jos annat Venäjälle jotakin, se kyllä nappaa sen ja vaatii heti lisää. Tätähän se koko Suomen historia on ollut.

      Niin, että jos mahdollinen apu ja tuki USA:sta pitää torpata jo etukäteen, niin mikä on sitten se vaihtoehto?

      Jos sitä vaihtoehtoa ei nyt tähän löydy, homma on kuin demarien oppositiopolitiikka: tyhjää mutta katteetonta populisimia.

      Poista
    12. Ja Suomessa menossa kova kansan kiihotus Venäjää vastaan.
      Pata kattilaa soimaa?

      Poista
    13. "Ja Suomessa menossa kova kansan kiihotus Venäjää vastaan."

      Oikeinko tässä hyökkäystä haudotaan?

      Jotain rajaa nähin hoopouksiin, pyydän.

      Poista
    14. "Paluu lutuiseen YYA-aikaan kotiryssineen ei ehkä ole enää relevantti vaihtoehto."

      Lavrovin viimeisimmistä hyytävistä puheista voi päätellä, että mikään tuhlaajapojan kotiin paluuta ei olisi odotettavissa, juhlien sijasta nagania niskaan...(tms). Nyt pitää vaan jatkaa valitulla tiellä.

      Poista
    15. Haudotaanko siellä Venäjällä oikeastaan yhtään mitään. Täällä vain on kova pelottelukamppanja käynnissä...

      Poista
    16. ” Myös se ajatus, että nöyristelemällä Venäjältä saa jotakin, taitaa olla virheellinen. Jo Paasikiven kokemuksen mukaan, jos annat Venäjälle jotakin, se kyllä nappaa sen ja vaatii heti lisää. Tätähän se koko Suomen historia on ollut.”
      Nyt kyllä ihmettelen, missä mielessä koko Suomen historia on tätä. Ennen talvisotaa ei edes kokeiltu, vaatisiko Neuvostoliitto lisää. (varmaan olisi vaatinut). Jatkosodan jälkeen antoivat lopulta osan takaisinkin ennen aikojaan.


      Poista
  4. "Onko ainoa, mitä meillä osataan, vain yrittää olla mahdollisimman paljon paaviakin paavillisempia ja pitää yllä poliittista ja sotilaallista jännitystä, tuli mitä tuli"

    Kieltämättä sen jälkeen kun Natoon päästiin olisi voinut valita vähän hiljaisemmankin linja, joskus tuntuu, että Stubb esiintyykin kun isommankin vallan edustaja, vähempikin riittäisi...

    VastaaPoista
  5. Oliko kyse sittenkään tyhmyydestä? Ehkä selitys löytyykin enemmän emootioiden ja affektien puolelta: ns. johtavien mielipiteenmuodostajien muutaman sukupolven ajan (9/1944 -) hiilloksena elättelemästä "perinteisestä ryssävihasta". Ja kansahan seurasi, kun palkeet helmikuun 2022 lopussa alkoivat käydä.

    VastaaPoista
  6. Lueskelen J.K. Paasikiven päiväkirjoja, enkä aikani kuluksi.

    Loka-marraskuussa 1953: Ukko luki pääministeri Kekkosen muistiota lähettiläs Lebedevin tapaamisesta. Aloite oli tullut Lebedeviltä välikäden kautta, viestinä mm. Neuvostoliitto valmis antamaan lainaa, kultana, "jos Suomessa säilyy hallitus, johon Neuvostoliitto luottaa".
    JKP: "Poliittisesti vaarallinen asia... Emme voi sanoa eduskuntaryhmille, että jos nykyinen hallitus pysyy paikallaan, niin saadaan se ja se [laina, kultana ym.]. Mutta jos hallitus kaatuu, niin kauppaneuvottelut ym. menevät karille ... niin miten herrat ovat ajatelleet järjestää tämän Venäjän kauppa-asian? ... Kukaan ei ollut valmis vastaamaan". Ei ole mietitty.

    Myöhemmin ukko pohtii jatkoa: "... venäläiset voisivat vaatia, että Hertta Kuusinen tulee pääministeriksi. Mutta: Hallituskysymys on sisäinen asia."

    Tuo kaikki siis, fragmentteinakin selvää pässinlihaa: jos Neuvostoliitto pystyy sotimaan, ja - Voroshilovin sanoin - jopa rakastaa sotimista, niin mitään herkkua ei ole "ystävyyden suuntakaan".
    Mutta minkäs teet?

    Paasikiven synteesi 1.11.1953 tästä vaiheesta:
    "Paras olisi pysyä niin kaukana Neuvostoliitosta kuin mahdollista, mutta samalla hoitaa asiat niin, että välit eivät kylmene, vaan pysyvät hyvinä".
    Hyvä tavoite, mutta aika ajoin työläs, jopa mahdoton toteuttaa, kuten olemme havainneet.
    *
    Tämän käytännön esimerkin kautta tulemme kysymykseen: Paasikiven linja – mikä se oli?

    Suomen suuri linja on Myssyjen ja Hattujen linja. Tarkemmin sanoen taiteilu näiden välillä. Nähdä milloin joustaa, myöntyä, ja milloin ei joustoa, ei myöntymistä. Maksimoida oma liikkumavara, oli se miten pieni tahansa.

    Paasikiveen liittyy monta määritelmää. Hän eli pitkän iän ja ehti olla monta mieltä, mutta niin myös ajat ja olosuhteet vaihtelivat monella tapaa.

    Paasikiven yksi lauseke oli: "Kettu osaa monta tointa, mutta siili osaa vain yhden toimen. Mutta tekee sen hyvin".

    Prof. Kimmo Rentola kaivoi 2020 julkisuuteen J. K. Paasikiven erään toisen repliikin. Se on hyvä repliikki ja tiedon mukaan lausuttu hyvässä hetkessä ja oikealle taholle:

    ”Paasikivi piti yhden vaikuttavimmista puheista mitä muistan kuulleeni. Toistaen sen mitä oli luultavasti sanonut Molotoville – kuvauksen siitä mihin johtaisi jos Venäjä tallaisi Suomen maahan, Paasikivi nousi seisomaan, heristi luisevaa, kesakkoista etusormeaan ja sanoi: ’

    "Me ammumme jokaisen kiven ja puun takaa ja jatkamme ampumista viisikymmentä vuotta. Me emme ole tšekkejä. Me emme ole hollantilaisia. Me taistelemme kynsin hampain jokaisen kal­lion takana ja yli jokaisen järven jään. Minä en taistele enää pitkään. Minä olen vanha, mutta toiset jatkavat’.”

    Lähde: Kimmo Rentola/HS 6.10.2020: ”Patkuliksi” haukuttu Paasikivi oli sekä myssy että hattu | HS.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein! Me emme antaudu milloinkaan. Jokainen ilmoitus, varsinkin entisen presidentin antama, vastarinnan lopettamisesta on maanpetos.

      Poista
    2. "Paasikivi oli sekä myssy että hattu"

      Eikös se Machiavelli aikanaan sanonut, että ruhtinaan pitää olla sekä kettu että leijona.

      Poista
  7. Ei Herra hylkää, Herra koettelee. Sitä sama Usa tekee nyt Naton kanssa. Niin kuin Herra tarvitsee uskovaisiaan ollakseen olemassa, niin Usa tarvitsee liittolaisiaan ollakseen maailman mahtavin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymys on siitä, tajuaako Trump ja hänen jeesmies-avustajansa tämän. Pahoin parin kuukauden kokemusten ja lausumien perusteella pelkään...

      Poista
    2. USA tuntuu olevan uskonto monelle suomalaisuutensa hylänneelle.

      Poista
    3. Sanoisin että hyödyllinen välikappale pikemminkin, mutta kuka pettää kenet...

      Poista
  8. Oma näkemykseni on, että jos ryssälle antaa jotakin, se vain vaatii lisää. Eihän se Neuvostoliitto paljon pyytänyt balteiltakaan ennen sotaa - pari tukikohtaa vain, mutta kun se pyytämänsä sai, kuinkas sitten kävikään.

    Oma kantani Natoon ennen Putinin hyökkäystä 40 miljoonaisen naapurinsa kimppuun oli se, että mennään niin yhteensopivaksi Naton kanssa kuin vain mahdollista, mutta ei sen jäseneksi. Ajattelin, että tuo "Nato-optio" on pidäke Venäjälle. Eihän se nyt ehdoin tahdoin halua meitä Natoon tuupata.

    Mutta kun Putin hyökkäsi Ukrainaan aivan ilmeisenä tarkoituksenaan ottaa koko Ukraina komentoonsa Terijoki-tyyppisellä nukkehallituksella muutamassa päivässä, mieleni muuttui kuten niin monen muunkin.

    Mearsheimerin höpinät siitä, että ei Venäjällä ollut tarkoitus koko Ukrainaa haltuunsa ottaa, ovat minusta aivan älytöntä houretta. Kyllä "sotilaallisen erikoisoperaation" tähtäin oli selvä: Kiev maahanlaskujoukoilla hetkessä haltuun, edellinen hallitus penkkiin ja oma uusi Terijoki tilalle.

    Ja kun tuo olisi saatu tehdyksi, siiten pieniä tukikohtavaatimuksia balteille, Suomelle, jne. esim. "kaasuputken turvaamiseksi". Ja siitä sitten vallanottoa noissa maissa edelleen. Ei "sopimattomia" hallituksia, jne. Muulle maailmalle olisi tehty selväksi se, nuo maat kuuluvat Venäjän etupiiriin, minne muilla ei ole asiaa.

    Olen kyllä aina ymmärtänyt sen, että Nato ei ole mikään turva-automaatti tai altruistinen ihmeidentekijä, mutta ajattelin, että on se sentään tyhjää parempi. Muuten olemme aivan yksin samassa kusessa kuin Talvisodan alla.

    Noin ajattelen edelleen, joten yksi Trump ei ole Nato-kantaani muuttanut.

    USA:n ja natsi-Saksan rinnastamista Suomen liittokumppaneina pidän hieman liioiteltuna. Toki se yhtäläisyys on, että jos pitää valita liitto Venäjän tai toisen noista kanssa, se valinta ei ole Venäjä nytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kompata Matiasta: se on juuri noin, tuossa TILANTEESSA vähiten huonoin vaihtoehto; ei se Niinistö ollut mikään seikkailupolitiikan mies. Toinen vaihtoehto olisi ollut valita joku väyrynen presidentiksi ja palata vapaaehtoisesti Venäjän etupiiriin harjoittamaan paasikiven-kekkosen -linjan mukaista, jatkuvasti "syventyvää" ulko- ja sisäpolitiikkaa. Ei kiitos!

      Poista
    2. Terijoen hallitusta ei ollut, mutta valloitus oli toki selvä päämäärä. Eihän sitä edes salailtu.

      Poista
    3. Mikä on blogin pitäjän arvio siitä, minkälainen hallitus Kiovaan olisi tullut, jos maahanlaskuoperaatio lähikentälle olisi onnistunut?

      (Selvyden vuoksi: kysyn tätä aivan vakavasti, en pirullakseni.)

      Poista
    4. Kyllähän se kerrottiin. Ei se enää olisi täyttänyt suvereenin valtion tunnusmerkkejä.

      Poista
    5. Täyttääkö Suomi?

      Poista
  9. Paavo Haavikko aikanaan kirjoitti kuvitteellisen kuvauksen Saksan ja Neuvostoliiton taisteluista Etelä-Suomessa. Eräs lopputulos; arkistojen tuhouduttua suomalaisten tappiot jouduttiin arvioimaan tilastollisin menetelmin.

    VastaaPoista
  10. Mieliä on moneksi. Jotkut ovat niin neuvokkaita, että heti osaavat tunnistaa jonkun professori Mearsheimerin näkemykset Ukrainan sodan taustasta (tai, sen puoleen, Kotkinin paksun kakkososan, mitä Suomeen tulee) höpinäksi ja houreeksi.

    Myönnän auliisti: minä en osaa.

    Mielipide luetun perusteella toki minullakin: Suomen linja liian usein ollut Mytyt ja Hassut. Hyvä sentään, että edes vähän pehmentää, jos taas kerran pahasti sattuu.

    VastaaPoista
  11. Itsekin ajattelin, että Niinistön ajatus Venäjän rajoitusvaatimuksista Suomen suvereniteettiin puuttumisena oli kömpelö. Suomi on suvereeni, jos sillä on vapaus pyrkiä mihin haluaa. Eri asia on, ottavatko toiset jäseneksi vai ei. Ei suvereniteetti tarkoita, että kaikkiin haluihin suostutaan.

    Vielä ihmeellisempi asia on Ruotsin liittyminen. Nythän sillä olisi ollut mahdollisuus jäädä liittoutumattomaksi Naton keskelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se Ruotsin liittyminen niin ihme ollut: koko kylmän sodan aikana sillä oli salainen puolustussopimus USA:n kanssa, 2022 sille epäilemättä tehtiin selväksi, että Baltian puolustamiseksi sitäkin tarvitaan huolto- ja selusta-alueeksi. Tai sitten Ruotsi vilpittömästi ja pyyteettömästi halusi edistää Suomen puolustusta.

      Poista
    2. Mikael Holmström; Den dolda alliansen.

      Poista
    3. Minusta se oli Ruotsissa henkisesti paljon isompi asia kuin Suomessa Suomen liittyminen. Olipa takana millaista yhteistyötä tahansa.

      Suomessa kaikki vastuunalaiset tahot ovat aina ymmärtäneet että kriisin koittaessa ulkomaista apua tarvitaan massiivisesti ensimmäisestä päivästä alkaen. Ukrainan esimerkistä näkee kuinka varmalla pohjalla sen saaminen on.

      Jos kriisiä pidetään mitenkään todennäköisenä, Natojäsenyys on ainoa uskottava tapa jolla voisimme pärjätä. Tai ennaltaestää. Toinen juttu sitten lisääkö jäsenyys kriisin todennäköisyyttä.

      Poista
    4. "Vielä ihmeellisempi asia on Ruotsin liittyminen. Nythän sillä olisi ollut mahdollisuus jäädä liittoutumattomaksi Naton keskelle."

      Miksi Turkki teeskenteli Ruotsin asiassa? Poliittisessa ilmassa tästä asiasta on yhä vieläkin lemua. Kuten tunnettua Venäjän ja Turkin suhteen ovat ollet ja ovat yhä vieläkin niin ja näin.

      Krimin valloitus Venäjän alueeksi vuonna 2014 pakotti Ukrainan muuttaa valtiosääntöjään ja laittaa sinne pyrkimys liittyä NATO:on. Se oli dialektinen neula Putinin sydämeen. Kreml oli jo vuosikymmeniä jankuttanut, että NATO:a ei saa laajentaa. Nyt alkoi se: Suomi ja Ruotsi pyrkivät NATO:on.

      Ei ole mikään ihme, että jos Putin lupasi Turkille sellaista, mistä se ei voinut kieltäytyä, niin kas, Turkki ryhtyikin vastustamaan NATO:n laajentamista.

      Poista
  12. "Suurpolitiikassa tuppaavat päätösvallan rajat olemaan suurvalloillakin usein suppeat, ainakin mikäli ne pyrkivät käyttäytymään rationaalisesti eli pysymään realismin puitteissa sen sijaan, että haihattelisivat jotain muuta."

    Putinin johtamassa suurvallassa rahvas rakastaa keisari-Putinia oikein ihan läpeensä, koska hänet nostetaan keisariksi kerta toisensa jälkeen. Venäjällä on muuten tapana rakastaa keisaria kuin jumalaa.

    Kas, kun Putin ottikin itselleen supersuuren tehtävän: päästä NARO:n ja Euroopan Unionin jäseneksi ja tietysti määräilemään ja johtamaan sikäläisiä sekä opettamaan heille venäläistä tuhatvuotista sivilisaatiota. Eipäs onnistunutkaan. Venäjällä on muuten tapana, että jos ei saanutkaan haluttua karamellia, niin pitää suuttua niin, että naama on ihan punertava, sekä ryhtyä kostamaan.

    Ei ole mikään ihme, että Putn julisti credoksi: "Me pääsemme paratiisiin, mutta he (Länsi) joutuvat helvettiin". Venäjä oli myös vaatinut, että NATO pitää hajottaa/lopettaa, koska Varsovan liittoakaan ei ole olemassa. Seuraavana suurprojektina on luhistuneen Neuvostoliiton herättäminen henkiin. Kun Neukku luhistui, niin kukaan siellä ei edes itkenyt sen takia. Mutta Putin/KGB itkee yhä vieläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun neukku luhistui, KGB:lle ei käynyt kuinkaan.

      KGB jatkaa saumattomasti vanhaa menoa uusissa vaatteissa. Ja tämä jopa niin, että se on kokolailla maailman ainut tiedustelupalvelu, jolla on oma valtio.

      Ei se sattumaa ole, että Venäjän johtajaksi putkahti kuin tyhjästä juurikin KGB-eversti.

      Poista
  13. Viisas kirjoitus. Kiitos siitä.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.