torstai 24. huhtikuuta 2025

Uppoamisvaara.

 

Hullujen laivassa

 

”Hullujen laiva” (ks. Vihavainen: Haun narrien laiva tulokset) on vanha, jo antiikin ajalta periytyvä vertaus maailmasta, jota kansoittavat ja ohjaavat toinen toistaan vähämielisemmät ihmisolennot, jotka usein vielä toimivat ilmeisen euforian vallassa. Tämä teema on innoittanut monia taitelijoitakin. Heille olisi taas töitä.

Venäjällä on jo pitemmän aikaa kukoistanut oma, sille tyypillinen hulluuden muoto, johon liittyvät suuruusharhat ja kuvitelmat omasta ylivertaisuudesta, erityisesti moraalisesta.

Toki Venäjä oli jo 1990-luvulla omaksunut rationaalisemman politiikan, joka täytti suurvaltachauvinistien sydämet kauhulla: siitä oli tulossa normaali valtio muiden joukossa, itse asiassa ”korporaatio”, eikä valtio.

Krimin valtauksesta lähtien tilanne muuttui ja Aleksandr Dugin, jota enimmäkseen vielä  pidettiin hourulan aidan väärälle puolelle vahingossa joutuneena haihattelijana, nousikin uuden Venäjän suureksi, edustavaksi hahmoksi.

Ettei pääsisi unohtumaan, julkaisen tässä uudelleen katsauksen erääseen hänen kirjoittamaansa kirjaan. ”Geopolitiikka” ei suotta ole aikamme muotikäsitteitä. Sellainenhan se oli myös natsismin kukoistusaikana (ks. myös Vihavainen: Haun maksim kalašnikov tulokset).

Kun kysytään, kuuluuko Suomi tällaisten ”geopoliitikkojen” ajattelussa Venäjään, on vastaus selvä: totta kai se kuuluu. Miksi näin on, on vaikeampi kysymys.

Ei ”geopolitiikka” siinä mielessä, kuin Venäjän lunatic fringe sitä harrastaa, ole mihinkään normaaliin tieteeseen rinnastettava asia, vaan aivokummitus, joka omaksutaan uskolla. Ei sitä tarvitse perustella, päinvastoin, kaikki muu perustellaan sillä.

Tässä siis hieman tästä ”tieteestä” sellaisena, kuin e esitetään yliopistollisessa oppikirjassa:

 

perjantai 28. lokakuuta 2022

Putinin hullu kuiskaaja

 

Venäjän uusi supertiede?

 

A.G. Dugin, Geopolitika Rossii. Akademitšeski projekt, Moskva 2014, 521 s.

 

Meillä ei vielä pari vuosikymmentä sitten käytetty juuri lainkaan sanaa geopolitiikka. Kyseessähän oli sodanedellisinä vuosikymmeninä muotiin tullut, erityisesti natsien suosima kvasitiede, joka ei ainoastaan pyrkinyt selittämään historiaa maantieteen kautta, vaan myös luuli voivansa antaa normatiivisia ohjeita politiikalle.

 Parhaimmillaan kyseessä oli joissakin tapauksissa antoisa tarkastelukulma, joka piti tapahtumien selittämisessä silmällä maantieteen eri valtioille tarjoamia strategisia etuja ja haittoja ja huonoimmillaan mumbo-jumboa, joka tarjosi ongelmiin aina yhtä ihmelääkettä eli sotaa, muka ”luonnon” vaatimuksena.

Nyt sekä käsite että sen alla harjoitettava kvasitiede ovat tulleet taas näyttävästi esille. Tämä on ennen muuta moskovalaisen professori Aleksandr Duginin -sanoisiko- ansiota. Dugin on äärimmäisen tuottelias eksentrinen ajattelija, jonka julkaisuluettelo jo tässä vuonna 2014 ilmestyneessä kirjassa käsittää kymmeniä monografioita, jotka usein ovat sangen paksuja, kuten Etnososiologia (844 s.) tai Neljäs tie (683 s.).

On ilmeistä, että voimme puhua maanisesta persoonallisuudesta, jonka obsessioihin kuuluu aivan erityisesti sota. (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=dugin ).

Käsillä olevan kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2011. Tämä uudempi on vuodelta 2014 ja siinä ovat siis jo mukana sellaiset kirjoittajaa tavattomasti ilahduttaneet asiat kuin Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan miehitys. Painos on jostakin syystä vaatimattomat 500, mikä liittynee tuon ajan oppikirjatarpeisiin.

Kirja on esittelytekstin mukaan virallisesti hyväksytty sosiologian oppialan kirjallisuudeksi, joskin sitä suositellaan myös geopolitiikan, historian ja politiikan opiskelijoille ja laajemmallekin yleisölle. Kyseessä kerrotaan olevan geopolitiikan venäläisen koulukunnan perustajan ensimmäinen Venäjän historian ja sen solmukohtien geopoliittinen rekonstruktio.

Kirjan abstraktissa kerrotaan tarkemmin, että kirja perustuu Moskovan yliopistossa pidettyihin luentoihin, joissa Venäjän historiaan on sovellettu geopoliittista metodia ja kaikki on saatettu thalassokratian ja tellurokratian välisen globaalisen kilpailun kontekstiin. Thalassokratia tarkoittaa siis merikeskeistä maailmaa ja tellurokratia maakeskeistä -nämähän ovat klassisen geopolitiikan peruskäsitteitä.

No, onhan yliopistoissa, tieteen vapauden takia ollut aina mahdollista esittää kaikenlaisia spekulatiivisiakin ajatuksia, saattavathan ne mielikuvitusta virkistää ja olla siten hyödyllisiäkin.

Mutta tämä kirja on kyllä omaa luokkaansa. Neuvostoaikana kaikki joutuivat opiskelemaan dialektista ja historiallista materialismia (diamat ja istmat). Silloisen ajattelun mukaan nämä muodostivat supertieteen, jonka kanssa kaikkien muiden tieteiden piti olla sopusoinnussa, jotta ne voitaisiin tunnustaa tieteellisiksi. Tämä koskiyhtä hyvin luonnontieteitä kuin humanistisia ja yhteiskunnallisiakin.

Jotta tällainen järjettömyys olisi voitu viedä läpi, tarvittiin valtava määrä ajatustyötä ja selitttelyä ja jokaisessa tieteellisessä teoksessa oli alussa pitempi tai lyhyempi katsaus, joka osoitti hengentuotteen olevan marxismi-leninismin supertieteen kanssa sopusoinnussa.

Nythän sellaista ei toki enää ole. Sellaiset alat kuin sosiologia ja kybernetiikka leimattiin aikoinaan porvarillisiksi kvasitieteiksi ja niiden harjoittaminen lopetettiin joksikin aikaa. Myöhemmin havaittiin viisaammaksi vain selittää ne marxismiin soveltuviksi.

Sosiologia on Venäjällä nyttemmin ollut tiukasti empiiristä ja aika lailla amerikkalaisvaikutteista. Sitä se näyttäisi johtavien aikakauskirjojen valossa olevan vieläkin ja on helppo kuvitella, mitä esimerkiksi Pietarin Eurooppalaisen yliopiston sosiologit sanovat tieteensä duginilaisesta variantista. Itse asiassa he kyllä sanoivatkin sen jo pari vuosikymmentä sitten.

Sosiologiasta jotakin tietävälle menee ihmetyksen sormi hämmästyksen suuhun, kun hän lukee tätä sosiologian oppikirjaa. Miten ihmeessä sosiologia voi olla alisteinen geopolitiikalle? Onko tosiaan niin, että bysanttilaista traditiota ja tellurokratiaa edustavat venäläiset ja thalassokraattiset länsimaalaiset ovat keskenään aivan kuin eri lajeja (natsit käyttivät termiä Aftfremd), jotka eivät voi ymmärtää toisiaan eikä niiden pidäkään? Onko tilan vaikutus ihmisen psyykeen ratkaisevan suurta ja sekö on venäläisen sielun perustekijä? Entä ne muut tekijät?

Normaalin länsimaisen tieteellisyyden näkökulmasta kirjan perusoletukset ovat täyttä hokkuspokkkusta eikä kirjailija menekään empiiriselle tasolle, vaan toistelee geopoliittisten aivoitustensa höysteeksi vanhoja slavofiilisiä väitteitä siitä, että läntinen kristillisyys on jo yli vuosituhat sitten harhaantunut aidosta kristillisyydestä, jota vain venäläinen ortodoksia edustaa. Memento filioque!

No, saahan sitä kaikenlaista hupsutella, vaikka suuresti ihmetyttääkin, että kirjoittaja saa tehdä sitä hyväksytyssä yliopistollisessa oppikirjassa. Uskomattomimmat kirjan kohdat sisältyvät kuitenkin sen loppuosaan, jonka voi sanoa olevan yksinkertaisesti tähän maailmanaikaan sovellettua natsismia, jolle sota on pyhä ja keskeinen asia.

Kirjan mukaan Venäjästä tehtiin 1990-luvulla korporaatio, joka oli itse asiassa anti-Venäjä. Sen jälkeen Putin pelasti sen. Vuonna 2014, Krimin liittämisen jälkeen ”korporaatio Venäjä” lakkasi olemasta olemassa.

Venäjää pidettiin tuona häpeällisenä ja kuolemanvaarallisena aikana tavallisena valtiona, joka se ei ole. Venäjä on sivilisaatio, joka ei kuulu läntiseen sivilisaatioon, joka on sen antagonistinen vihollinen. Venäjä on tasavahva (ravnosilnaja) koko lännen kanssa ja käy sitä vastaan taistelua elämästä ja kuolemasta.

Venäjän talous yhdessä BRICS-maiden kanssa on siirtymässä uudelle tasolle, joka ei enää ole kapitalismia. Kapitalismihan on protestanttisen hengen luomus, kuten jo Max Weber osoitti… Venäjän uskonto ei ole mammonan, vaan Kristuksen uskonto, sanoo kirjoittaja, viemättä asiaa konkreettiselle tasolle. Esimerkiksi oligarkkien uskonnollisesta roolista olisi kiintoisaa kuulla enemmänkin.

Jo tässä kirjassa eli vuonna 2014 Dugin väittää, että Venäjää vastaan käydään armotonta geopoliittista sotaa, kuolemaan asti (она ведется против нас и ведется беспощаднона поражениенасмерть).

Siinähän sitä on opiskelijoille hengen ravintoa. Juuri nyt siis ratkaistaan kysymystä siitä, onko Venäjä olemassa sivilisaationa vai eikö ole. Jos se haluaa olla, on sen pakko valloittaa Kaakkois-Ukraina, Novorosssija. Miksi näin on, tietää vain geopolitiikan Jumala.

Mihin Venäjä sitten lopulta pyrkii? Sen jylhä kohtalo on pyrkiä valloittamaan lopulta koko maailmaрасширение до естественных границ Северо-Восточной Евразии, Турана, с перспективой распространения зоны влияния за ее пределы, вплоть до масштаба всей планеты…

Siinäpä se, sanasta sanaan. Kyse ei siis valitettavasti ole pahantahtoisesta panettelusta, vaan selvästi ja varauksitta julkituodusta maniasta. Valitettavasti muuan Putin-niminen henkilö näyttää nykyään ottavan Duginin houreet täydestä todesta. Pian suomeksi ilmestyvässä teoksessaan Bengt Jangfelt arvelee, että Putinin käänne tällaisen geopoliittisen uskonnon suuntaan näyttäisi tapahtuneen vuonna 2012, jolloin hän tapasi Duginin.

Kukapa hänen tiennee. Putinin eilinen esiintyminen Valdai-klubissa vaikuttaa käsittämättömän sekopäiseltä, ellei sitä selitä juuri tällaisilla Duginin ajatuksilla. It’s madness, but there’s method in it.

Dugin imartelee Putinia ja tekee tästä maailmahistorian navan käyttäen keskiaikaista hallitsijan kahden ruumiin käsitettä. Hänen mielestään Putinin ”poliittinen ruumis” (body politic) on mystisellä tavalla koko Venäjän ruumis: Второе тело Путина -это русское телов нем живет дух России как государстванародацивилизацииИ сейчас этому духу брошен экзистенциальный вызов… (Putinin toinen ruumis on venäläinen ruumis, siinä elää Venäjä valtiona, kansana ja sivilisaationa. Sille on nyt heitetty eksistentiaalinen haaste…).

Taidatkos sen paremmin sanoa. Elämme hurjia aikoja, hullujakin.

 

30 kommenttia:

  1. Jos mennään asiasta viidenteen, palaan armeija-aikaan ja pyssykalasnikoviin: idea saksalaisilta mutta toteutus toinen. Hyvä pyssy. Yhtäkuin Degtarjev, ammun sillä mieluummin kuin Lahti-Salorannalla: tarkka ja toimiva. Neukkujen Suomi-kp kopio toimi hiekkaisenakin, kun Suomi hyytyi.
    Mutta. Jos palataan maailmaanpolitiikkaan, niin kenellekkään ei ole eduksi, että USA:ta johtaa poukkoileva töröhuuli. Ja, Venäjän kalsarimyrkyttäjä on kuin stalin (pienellä): Luottamusta ei voi syntyä kahden ultranarsistin komennossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkäs voit suomalaisena, että suurvalloissa on tuollaiset johtajat ja Kiinassa hymyilevä Nalle Puh - jolla on rautaiset hampaat. Naamiot ovat pudonneet ja noiden kanssa pakko elää - ja pelata golfia. Se on pienen kansan kohtalo.

      Poista
    2. Noinhan se on kuten sanoit, mutta onneksi on sananvapaus, voi purkautua.
      Ellen sitten tipahda ikkunasta.

      Poista
  2. Pikkuisen aatetta ihmismieleen tai kansakunnan tajuntaan voi piristää kuin piiskaryyppy, mutta jos sitä lorahtaa liikaa homma luiskahtaa rattijuoppouden puolelle. Helppo huomata naapurista, mutta omat aatteet ovat tietysti sopivia valtaenemmistölle eurooppalaisille, joille mm. wokeilu, ilmastohälytys, vihreä siirtymä, sananvapuden rajoittaminen ja sen semmoiset hörhöilyt eivät pane kelloja soimaan.

    VastaaPoista
  3. Jos tämä Dugin kirjoittelee tuhansia sivuja vuodessa, lienee kyse työryhmän julkaisuista.

    Hyvä ajatus, että jotakin ei perustella, vaan sillä perustellaan kaikki muu. Näitä tämmöisiä kivijalkoja riittää: evoluutio-oppi, ilmastovouhotus, eeuujäsenyys, moninaisuus, työvoimapula, kansainvälisyyspyrkimykset, tunneäly, kierrätys, koulutustason nosto, tekoäly . . .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. """ Ei ”geopolitiikka” siinä mielessä, kuin Venäjän lunatic fringe sitä harrastaa, ole mihinkään normaaliin tieteeseen rinnastettava asia, vaan aivokummitus, joka omaksutaan uskolla. Ei sitä tarvitse perustella, päinvastoin, kaikki muu perustellaan sillä. """

      Kyseessä on siis aksiooma?


      Poista
  4. "kuuluuko Suomi tällaisten ”geopoliitikkojen” ajattelussa Venäjään, on vastaus selvä: totta kai se kuuluu. Miksi näin on, on vaikeampi kysymys."

    Ei se minusta vaikea ole: tarvitsee vain ottaa maastokartta ilman valtiorajoja niin huomaa miten luonnollisen rajan Euraasian mantereen ja Skandinavian Itämeri muodostaa. Sitten jos katsoo sotilasliittojen rajoja, huomaa miten loistavan saarrostuspaikan Suomi muodostaisi Baltialle. Jos Venäjä saisi Ahvenanmaan, se hallitsisi koko Itämerta.

    Noin siis venäläisestä näkökulmasta, miten meidän suomalaisten tulisi siihen suhtautua on toinen juttu. En kuitenkaan kannata tosiasioiden ts venäläisten intressien ja näkökulman kieltämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sii lähdetään, että asiat sotimalla hoidetaan ja ratkaistaan, niin toki toki

      Poista
    2. "Se, joka sanoo geopolitiikka, sanoo sota", kirjoittI Dugin innostuneena ennen sodan alkua.

      Poista
    3. Kartan perusteella sopiva maastoraja on Ural-vuoristo, siis Ruotsin ja Kiinan rajaksi.

      Poista
  5. Taas herää kysymys synnyttävätkö aatteet/kvasitieteet politiikan vai syntyvätkö aatteet/kvasitieteet poliittisista tarpeista ja intresseistä niiden oikeuttamiseksi. Kyynisenä realistinen uskon jälkimmäiseen. Sen vuoksi ei kannata käyttää aikaa ja tarmoa noiden mollaamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkö? Tietämättömyys on siis voimaa.

      Poista
    2. Sanoin mollaamisen l. pöyristymiseen, ei tietämättömyyteen. Duginin käsitykset Putinin taustavaikuttajana ovat tärkeitä meille samoin kuin tämän ja Duginin geopolitiikkaan perustuva maailmankuva, pidimme siitä tai ei.

      Poista
    3. Itse pöyristyt. Olen vain kertonut.

      Poista
  6. "eksistentiaalinen haaste"

    Duginin päämäärät tuskinpa toteutuvat Putinin avulla, koska se on vähän niin kuin sillei vetelä, koska ei vieläkään saanut luhistunutta Neuvostoliittoa heräämään henkiin, vaikka lupasi sitä ahkerasti. Duginilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin herättää henkiin Iivana IV eli Iivana Julman luut.

    VastaaPoista
  7. Kiintoisaa olisi kuulla historiantutkijan sana siitä, elääkö maapallon jollain kulmalla niitä täysjauhoisiakin ja jos elää niin missäpäin.

    VastaaPoista
  8. Yhä harvemmat nuorempien polvien venäläisistä kaipaavat Neuvostoliittoa. Tämä on Putinille suurin vaara. On vaikea pakottaa palvelusikäisiä miehiä valloitussotaan vain pelkän valloittamisen ilosta. Varsinkin kun jokainen venäläinen näkee maallaan olevan pinta alaa ja luonnon varoja eniten maailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että koululaisia aivopestään tehokkaasti.

      Poista
    2. Totta, erilaiset identiteettipoliittisuudet ja ilmastoideologisuus on kyllä vallalla peruskoulussamme. Riippuu tietenkin opettajasta miten suuren painon antaa.

      Poista
    3. Niin, niin. Sitakin, tarkoitin kuitenkin Venajaa.

      Poista
    4. Eiköhän niitä yritetä aivopestä täällälin?

      Poista
    5. Ano 17.25, oletko ulkomaiden agentti kun viestistäsi puuttuvat ääkköset?
      Vai muuten vain pakkoenglannin uhri?

      Poista
  9. Nikolai Vasiljevitsh Gogol: "Troikka, lentävä lintu, kuka sinut on keksinyt? Vain terhakka kansa on voinut sinut synnyttää, maa, joka ei pidä pilailusta, valtakunta, joka on levittäytynyt tasaisena tantereena täyttäen puolet maailmaa. Minne riennät sinä, Venäjä, vastaa!..."

    Miten kauan sinä pystyt rientäilemään, Venäjä, vastaa! Kuka maksaa näiden reintäilemisten rikollisuuksien tulokset/vauriot?

    VastaaPoista
  10. Ei Duginin ajattelu ole sen järjettömämpää kuin "meidän ns. länsimainen tiedeajattelu". Kyllähän mekin selitämme mustaa valkoiseksi kun tarve vaatii ja luomme teorioita jotka hyödyttävät itseämme.

    VastaaPoista
  11. "Ei Duginin ajattelu ole sen järjettömämpää kuin "meidän"

    Voisiko kiltti Anonyymi 25. huhtikuuta 2025 klo 0.10 antaa tässä vaikka kymmenisen kappaletta todisteita väitteestä?

    1. Dugin... - me...
    2. Dugin... - me...
    3. Dugin... - me...
    Jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi 25. huhtikuuta 2025 klo 0.10 ei näköjään kehdannut paljastaa omaa viisauttansa/logiikkaa/tutkiusta, yms. Piemminkin hän ei pystynyt ja siksi hän lieeneekin pelkkä pask-pärpättäjä.

      Poista
    2. Kuten sinä, kun heitit perinteisen "anna linkki".

      Poista
  12. Vuosituhannen taitteessa ilmestyi kolme Antti Karppisen kirjaa Venäjän ajankohtaisista aatevirtauksista. En muista luinko ne kaikki, mutta jossakin niistä Karppinen esitteli Aleksandr Duginin. Ajattelin, että sellaisilla sekopäisillä pullistelijoilla on korkeintaan kuriositeettiarvoa. Toisin kävi. Duginilla on kannatusta, mutta en tiedä, paljonko sitä on Kremlissä. On kai hänellä vastustajiakin. Se autopommi, joka surmasi Duginin tyttären, lienee tarkoitettu isälle.
    Antti Karppinen oli muun muassa Venäjälla ja Saksassa palvellut suomalainen diplomaatti.

    VastaaPoista
  13. Ano 9.54 Jaha, laitetaan tilaukseen.

    VastaaPoista
  14. Dugin ja duginizmi.

    Kommunistisen puolueen manifesti ei ole enää käytettävissä. Kommunistisen puolueen manifestilla piiskattiin Neukussa ihmisiä (erityisesti sivistyneistöä), kansoja ja jopa muita valtioita. Kuubasta taas tuli teoreettinen piiskaaja Latinalaisessa Amerikassa ja palkaksi Neuvostoliitto osti kaikki sokerinsa Kuubalta.

    Jos Kuubaa rakastettiin oikein täydellä sydämellä, niin Stalinin sodan jälkeen perustamaa Itä-Euroopan sotilaallista kokoelmaa pidettiin kurissa: DDR:n kapina, Unkarin kapina, Tshekkoslovakian kapina, jne.

    Duginin ja duginizmin tehtävänä on nyt herättää venäläisten henkiin ajatus, että Venäjää pitää rakastaa varausettomasti (teki se mitä tahansa), koska se on tuhatvuotinen sivilisaatio, jne., yms. Patriotismi über alles. Duginizmia opetetaan nykyään jo lasten päiväkodeissakin.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.