lauantai 19. huhtikuuta 2025

Päivän teksti

 

Kun suola käy mauttomaksi

 

En tietenkään sano mitään omaperäistä, kun nimitän kristinuskoa suureksi mysteeriuskonnoksi. Sitähän se on ensisijaisesti ollut ja siihen on perustunut sen valta ihmisiin.

Ainekset on aikoinaan haalittu myöhäisen roomalaisajan standarditavarasta sekoittaen etenkin juutalaisuuteen aivan uusia elementtejä. Kun kaikki tämä sittemmin synkronoitiin vielä ikivanhojen vuodenkiertoon liittyvien merkkipäivien kanssa, oli valtionuskonnoksi kelvollinen seos valmis.

Tuskin lienee niin tyhmää ihmistä, joka ei osaisi pitää kristinuskon perusasioita sekä järjettöminä, että moraalittomina, mikäli nyt uskaltaisi käyttää järkeään. Huomautan heti, etten pidä järjen käyttöä juuri tässä asiassa erityisen arvokkaana tai ansiokkaana.

 Järkeä ja varsinkin tavallisen tallaajan vähäistä järkeä on arvostettu aivan liikaa ja sitäkin vähää usein käytetty aivan väärissä paikoissa ja heikoin tuloksin.

Kun järjenkäyttöön todella uskallettiin ryhtyä valistuksen aikana (sapere aude!), alettiin vaatia, että myös Jumala alistuisi järjen vaatimuksille. Sama koski moraalilakia: ei Jumalallakaan ollut (siis voinut olla) siinä erivapauksia luonnonoikeuteen nähden.

Miten hän (jos olisi olemassa) siis vastaisi lukemattomiin hankaliin kysymyksiin luomansa maailman epäoikeudenmukaisuudesta? Voitiin aloittaa vaikka Lissabonin maanjäristyksestä vuonna 1755.

Uskonnon suhteen ei kuitenkaan ole tapana käyttää järkeä, koska siinä liikutaan toisella henkisellä tasolla. Pyhä Tertullianus peräti muotoili ns. fideismin eli järjestä täysin vapaan uskon periaatteen: credo, quia absurdum -uskon, koska se on järjetöntä.

Sitä paitsi uskonto ainakin alkumuodossaan on ihmisryhmille, eikä yksilöille kuuluva asia. Sen peruskäsitteenä on aina ollut durkheimilaisittain ajateltu seurakunta (vrt. Vihavainen: Haun durkheim tulokset).  Seurakuntaa ja sen pyhyyttä ei suotta mainita uskontunnustuksessa.

Kun kaikki yhdessä lukevat ääneen tuon Konstantinopolilais-nikealaisen uskontunnutuksen, merkitsee se kollektiivista luopumista järjestä ja siirtymistä sen sijaan toiseen, lapsenomaisempaan ja syvempiä tajunnan tasoja tavoittavaan kokemistapaan.

Olen ollut huomaavinani, että noita ääneen lukijoita on nykyään hyvin harvassa ja kirkossa läsnä oleva seurakuntakin on huvennut harvalukuisten yksilöiden joukoksi. Epäilemättä uskonnollinen kokemus on silti yhä mahdollinen.

Sen sijaan uskonnon yhteiskunnallis-kulttuurinen merkitys on, etenkin pohjoismaissa, hiipunut olemattomiin. Kun esimerkiksi Espanjassa vielä kokoonnutaan valtavina joukkoina uskonnollisiin juhliin, ei niitä pohjoismaissa usein edes pysty erottamaan arkipäivistä. Kaupatkin ovat auki normaalisti. Ehkäpä Englannissa sentään esimerkiksi pitkäperjantai on yhä Bank Holiday, jos ihmiset sielläkään nyt enää kävisivät pankissa.

Uskonnollinen kokemus on ihmiskunnan historiassa ollut valtavan tärkeä asia. Uskonnot ovat seuranneet toisiaan, mutta aivan uskonnottomia kausia on ollut vähän, jos lainkaan. Oswald Spengler arvioi myöhäisen roomalaiskauden olleen lähellä tätä.

Toisaalta myös Kiinan konfutselaisuus muistuttaa aika vähän uskontoa siinä mielessä kuin me täällä pohjoisessa sen tunnemme. Maolaisuus ja stalinismi olivat epäilemättä suuremmassa määrin uskontoja.

Uskonto on immuunia järjelle silloin, kun se on voimissaan. Historia on täynnä kertomuksia uskonnollisen fanatismin nimessä tehdyistä järjettömyyksistä. Toki järjettömyyksiä on tehty ja tehdään yllin kyllin myös muista syistä.

Roger Scrutonin mukaan uskontoa voidaan mielekkäästi harjoittaa myös siihen uskomatta. Rituaalit säilyttävät joka tapauksessa ylisukupolvisia arvoja, joissa voimme löytää myös sitä parasta ainesta, jota kulttuurissa on (ks. Vihavainen: Haun vaihinger tulokset).

Toki uskonnon piiristä on kautta aikojen löytynyt myös halpa-arvoista tavaraa, silkasta petoksesta aina pelkän tyhmyyden tai muun anteeksiannettavan asian takia tehtyihin johtopäätöksiin tai tiettyyn suuntaan tarkoituksenmukaisiksi viilattuihin tulkintoihin (vrt. Vihavainen: Haun loreton tulokset).

Uskonnon hiipuminen liittyy epäilemättä kulttuurin rappioon ja Spengler katsoo sen myös liittyvän suurkaupunkilaiseen psykologiaan. Toki muinaisuuden suurkaupungit olivat harvassa eikä niiden piirissä asunut kovinkaan suuri osa väestöä, mutta määrä ei tässä lienekään oleellinen asia. Kulttuuri sanan henkisessä merkityksessä syntyy (ja kuolee) kaupungeissa.

Olin vuosi sitten Málagassa katsomassa valtavaa ”katuvien” pääsiäiskulkuetta. Se oli aika yllättävä ilmiö ottaen huomioon, että maallistuminen myös Espanjassa on ollut nopeaa ja syvää, minkä voi todeta heti jo syntyvyystilastoista. Kirkot täyttyvät sielläkin lähinnä turisteista.

Uskonnollisuuden merkitys jokapäiväiselle elämälle on koko Euroopassa jo aivan toista luokkaa kuin muhamettilaisissa maissa, joissa koraanin käskyjen kirjaimellinen noudattaminen on miljoonien mielestä ehdoton velvollisuus. Nuo käskyt taas ovat nykyaikaisen yhteiskunnan kannalta usein aivan mielipuolisia (vrt. Vihavainen: Haun koraani tulokset).

Siitä huolimatta uskonto on suurimmalle osalle maailman väestöä yhä ykkösluokan asia. Se rationaalisuus, joka vaurastuneessa pohjoisessa on omaksuttu, ei ole siellä normaali ajattelun ja käyttäytymisen lähtökohta, vaikka valtioiden puolesta onkin allekirjoitettu YK:n peruskirjan periaatteet.

Kristinusko lukemattomissa eri muodoissaan on ollut hyvin omaleimainen kaikkiin muihin uskontoihin verrattuna.

Sen ytimessä ovat armo, mysteeri ja pyhät salaisuudet (sakramentit) pikemmin kuin laki tai valaistumisen kokemus. Tietoisuus näistä ja lukemattomat pyhät kertomukset ovat vuosisatojen ajan hallinneet ja värittäneet ajattelua ja arkipäivää, innoittaneet taidetta ja uskonkilvoittelua.

On syystä sanottu, että uskonto ja järki ovat keskenään yhtä sovittamattomat kuin tuli ja vesi (tässä voimme unohtaa sen, että vettä itse asiassa voidaan kyllä polttaa, jolloin saadaan vetyperoksidia).

Mystinen elämys ei rationaalisella järkeilyllä muuksi muutu, saati kumoudu. Maailma on itse asiassa pelkkä valtava ihme, jos sitä lähestytään mystiikan kautta (ks. Vihavainen: Haun ihme tulokset).

Siitä lähtien kun koko ikäluokka pakotettiin käymään kansakoulu, on kyky kokea ihme kuitenkin hitaasti, mutta varmasti hävinnyt täällä pohjolassamme. Mitä tyhmempi ihminen, sitä varmemmin hän hylkää koko ajatuksen. Suuri ja turvallinen enemmistö on vankasti hänen takanaan.

Asiaan liittyy tietenkin vahvasti kirkko, joka on nopeasti kehittynyt omaan suuntaansa. Kuten on tunnettua kautta historian, kirkoilla on taipumus vetää puoleensa moraalisesti epäilyttävää ainesta, joka ennen pitkää tuhoaa koko instituution alkuperäisen merkityksen.

Silloin tarvitaan uskonpuhdistusta Lutherin hengessä tai henkistä uudistumista Bernhard Clairvauxlaisen tai pyhän Fransiskuksen hengessä. Venäjän ortodokseillakin oli Nil Sorski, jonka seuraajalle nyt riittäisi töitä.

En itse asiassa tiedä, millä tavalla suola saattaisi käydä mauttomaksi. Joka tapauksessa Jeesus viittasi tähän varoittaessaan opetuslapsiaan jostakin, minkä tulkitsen tylsäksi ja yhdentekeväksi liberalismiksi.  Uskon hänen viitanneen todelliseen ongelmaan.

Suolan (natriumkloridin) kohdalla kyseessä on epäilemättä kemiallinen prosessi, jollaista ei tapahdu normaaleissa pohjoismaisissa olosuhteissa. Uskonnosta puhuttaessa kyseessä sen sijaan on hyvin selkeästi havaittava prosessi, jonka tuloksena on tila, jota nuoriso kuvaa kirjainyhdistelmällä EVVK.

Tällä hetkellä tilanne on jo se, että ylivoimainen enemmistö esimerkiksi suomalaisista ei enää tunne lainkaan kristinuskon perusasioita, saati niitä kunnioita. On jo länsimaita, joissa kristinusko ei enää ole suurin uskontokunta.

Sen sijaan vahvassa nousussa on aidosti keskiaikainen ja antirationaalinen uskonto, joka valtaa alaa myös meillä, nopeasti ja varmasti. Se on immuuni rationaaliselle kritiikille eivätkä militantit ateistit ja antiklerikaalit yritäkään sellaista siihen soveltaa. Se on yksi aikamme merkillisyyksistä, etten sanoisi ihmeistä.

Ei näytä siltä, että tälle kehitykselle olisi mitään tehtävissä, ainakaan niin kauan kuin ajatuksettomat demagogit pitävät sitä pelkästään hyvänä ja tavoiteltavana asiana. Heidän takanaan on, kuten sanottu aina enemmistö.

Näköpiirissämme ei ole maamme maallistuminen, joka on jo tosiasia, vaan uuden uskonnon valta, joka ulottuu myös ei-uskoviin.

Maallistunut yhteiskunta kaikessa tylsyydessään on kuitenkin ollut läntisen maailman vuosisatainen megatrendi, jonka merkeissä se on noussut suurimpiin voittoihinsa ja mullistanut koko ihmiskunnan elinehdot.

Se on kuitenkin vain välivaihe, eikä historian päätepiste. Raamatullista kieltä käyttääkseni kirjoitus seinällä on selvästi näkyvissä ja jokaisen luettavissa. Mene mene tekel ufarsin. Taidatkos ottaa tuosta pohdin…?

12 kommenttia:

  1. Uskonnolla on myös psykiatrista vaikutusta: tv7 -kanavalla esitellään tämän tästä joku paatunut narkki-murhamies, joka on uskoontulon kautta hurahtanut kunnon ihmiseksi, jopa meitä taviksia paremmaksi.

    Muutos näyttää pysyvältä. Sen jos tutkijat saisivat toimimaan maallisin konstein, olis riminaalipolitiikka toisenlaista, tehokasta.

    VastaaPoista
  2. Aina tilaisuuden tullen tykkään edelleenkin lainata Voltairea: ensimmäinen pappi oli ensimmäinen lurjus, joka tapasi ensimmäisen tyhmyrin. Lausuman tekee ongelmalliseksi se, ettei älykkyys ole mikään tae pelastua lurjusten selityksistä. Itseasiassa eri tutkimuksissa on todettu älykkyyden tai ainakin korkean koulutuksen saaneiden olevan herkempiä uskomaan eri uskomuksia, joita nykypäivinä riittää todella joka lähtöön, sillä aikamme lurjukset eivät ole enää pappeja, vaan toimittajia, yliopistoväkeä ja kaikenmaailman somevaikuttajia. Taustalla häärii sitten tietysti muutamia ison rahan edustajia, jotka ohjaavat rahoituksella eri juttuja, kuten vihreä siirtymä, ilmastonmuutos, ja kaikkea mikä liittyy lääke- ja elintarviketeollisuuteen.

    VastaaPoista
  3. Hajahuomioita blogin ajatuksista:

    "Uskonnot ovat seuranneet toisiaan, mutta aivan uskonnottomia kausia on ollut vähän, jos lainkaan. Oswald Spengler arvioi myöhäisen roomalaiskauden olleen lähellä tätä....ylivoimainen enemmistö esimerkiksi suomalaisista ei enää tunne lainkaan kristinuskon perusasioita, saati niitä kunnioita. On jo länsimaita, joissa kristinusko ei enää ole suurin uskontokunta."

    Uskon menettäminen "perinteisiin jumaliin" johti myöhäisantiikissa uuden itseään epäilemättömän ja fanaattisen uskonnon eli kristillisen alkukirkon valtaannousuun. Toivokaamme, että Euroopassa ja Suomessa kristinuskon rappeutuminen ei johda samaan, seuraajaehdokas kun näyttää olevan tiedossa. Siksi ateistienkin kannattaisi kannattaa, jos ei muuta, kulttuurikristillisyyttä. Tyhjiöillä kun on taipumus täyttyä.

    "Toisaalta myös Kiinan konfutselaisuus muistuttaa aika vähän uskontoa siinä mielessä kuin me täällä pohjoisessa sen tunnemme."

    Kieltämättä konfutselaisuus on luettu uskonnoksi, mutta yhtä hyvin ja mielestäni perustelummin se voidaan katsoa moraalifilosofiaksi, koska sen sisältöön ei liity mitään jumaluutta, yliluonnollista tai sen palvontaa.

    "Roger Scrutonin mukaan uskontoa voidaan mielekkäästi harjoittaa myös siihen uskomatta. ...Nuo käskyt taas ovat nykyaikaisen yhteiskunnan kannalta usein aivan mielipuolisia."

    Kaunein kuvaus tästä on Unamunon Pyhän miehen uhri, siinä oman uskonsa menettänyt pappi jatka toimintaansa muiden lohduttamiseksi / toivon ylläpitämiseksi.

    "joissa koraanin käskyjen kirjaimellinen noudattaminen on miljoonien mielestä ehdoton velvollisuus."

    Tässä on tyypillinen usein toistettu Raamattukeskeisen luterilaisuuden taustalta nouseva harha: suurin osa islamin käskyistä perustuu sunneilla uskonoppineiden Muhamedin toiminnasta johtuvan perimätiedon (sunna) tulkintaan sekä shialaisilla uskonoppineiden tulkintaan.

    "Uskonnon hiipuminen liittyy epäilemättä kulttuurin rappioon ja Spengler katsoo sen myös liittyvän suurkaupunkilaiseen psykologiaan. ..Kulttuuri sanan henkisessä merkityksessä syntyy (ja kuolee) kaupungeissa."

    Onko tuo hiipuminen sittenkään kiinni suurkaupunkilaiseen psykologiasta kuin tuon kulttuurin yleisempään rappeuttumiseen. Kyllä kulttuurin kukoistuskausina elävää uskontooa on harjoitettu suurkaupungeissakin, esim Pariisissa 1600-luvulle saakka.

    "kyky kokea ihme kuitenkin hitaasti, mutta varmasti hävinnyt täällä pohjolassamme. Mitä tyhmempi ihminen, sitä varmemmin hän hylkää koko ajatuksen."

    Tämä herättää minusta surua, vähän kuin ajattelisi syntymäsokean kyky haltioitua väreistä tai maalaustaiteesta taikka hajuaistittoman kukkien tuoksusta.

    VastaaPoista
  4. "Sen sijaan vahvassa nousussa on aidosti keskiaikainen ja antirationaalinen uskonto, joka valtaa alaa myös meillä, nopeasti ja varmasti."

    Puhtaiden käsitteidenmäärittelyjen kannattajana en haluaisi puhua blogistin oletettavasti tarkoittamasta punavihreästä ideologiasta uskontona, vaikka siinä onkin epärationaalisia ja uskonnoonomaisia piirteitä, koska siinä ei kuitenkaan ole mitään jumaliin tai yliluonnolliseen tai niiden palvontaan viittavaa. Sovitaan, että tuo ajattelu saminkuin kommunismi ovat ideologioita - tai ruvetaan sitten puhumaan koirista kissoina tai jauhoista velleinä jne. (Sukupuolista en puhu mitään...)

    Taikka sitten sovitaan, että mikä tahansa sana voi tarkoittaa mitä tahansa ja sen vuoksi hylätään koko kielellisen kommunikaation mahdollisuuden ajatus.

    VastaaPoista
  5. "Maailma on itse asiassa pelkkä valtava ihme, jos sitä lähestytään mystiikan kautta." Maailmahan on valtava ihme, lähestytään sitä mitä kautta tahansa. Ihmisjärki selittää pieniä osasia siitä, mutta kokonaisuus on yhtä lailla tavoittamattomissa kuin valon nopeus Usain Boltille.

    VastaaPoista
  6. Jos haluaa tyhjentävän vastauksen siihen mitä ongelmia kaikkivaltiaaseen jumal-hahmoon liittyy, sitä pitää kysyä tekoälyltä.
    Tässä vain lyhennelmä otsikoista.

    What are the moral dilemmas the Q character from Startrek might have?

    -- Abuse of Power vs. Responsibility:

    -- Moral Relativism vs. Universal Ethics:

    -- Interference vs. Non-Interference:

    -- Individuality vs. Collective Good:

    -- Judgment of Lesser Beings:



    VastaaPoista
  7. Vasta 1900-luvun filosofia keskitti huomionsa itseensä siihen kieleen, jolla filosofiset ongelmat asetetaan. Wittgensteinin viesti tätä "ajattelun työkalua" koskien haki paikkaansa suunnilleen samoilta katsomon penkeiltä kuin ylläoleva blogiteksti -- eli koska on olemassa asioita joita kielen keinoin ei voida ilmaista, jokin tila "mystiikalle" on jätettävä. Ja se voidaan jättää ilman älyllistä ristiriitaa.

    Mutta on hyvä kysyä, onko usko välttämätöntä vai väistämätöntä. Se joka vastaa edellisellä määreellä, haluaa oikeuttaa omat, itse "tosiksi ja oikeuksi" uskomansa sisällöt. Ja hän päätyy juuri siihen ristiriitaan -- hänelle "tieto" on toissijaista. Sen sijaan se, joka ymmärtää että kaikella kielen "tiedollisilla" resursseillakaan ei koskaan voida ilmaista saati ratkaista olemassaolon olennaisimpia, perimmäisiä kysymyksiä, voi mahdollisesti säilyttää älyllisen rehellisyytensä, eikä hän koe "tietoa" uhkana, selittämättömän vaihtoehtona.

    Wittgensteinia on mahdoton määritellä "mystikoksi", koska hän ei ole lokeroitavissa "opillisen" ajattelun pohjlta -- hän sukelsi kielen "sisään" ja kartoitti kielen luomaa tajunnallista universumia niin eriytyneesti ja selvänäköisesti, että mielikuva "mitä ymmärtää kala vedestä, jossa se ui koko elämänsä" tuli käännettyä oman itsensä ympäri, ja hän ilmaisi tämän idean toteamalla, että kielen rajoitukset voidaan nähdä vain kielen itsensä "sisältä" käsin.

    Sanoja, sanoja. Mutta muuta mahdollisuutta meillä ei ole. Eurooppalaisella uudella ajalla syntynyt, visuaaliseen mieltämiseen ja kartesiolaiseen paradigmaan -- maailmaan tarkkailevan Subjektin eriytymiseen ja todellisuuden Objektivoimiseen -- perustuva "järkemme" konstruoi tiedolle "opillisdet" lokerot ja rajat, loi uudet tiedonalat, ja sementoi sen tajunnallisen perustan, jolta katsellen nyt miellämme kaikki maailman "uskonnot" jonkinlaisina "oppeina", ja voimme jopa nostaa ne tiedollisten totuusjärjestelmien rinnalle ja kilpailijoiksi.

    Se on oman aikalaisajattelumme harhaa. Uskonnot eivät ole sitä mitä kysymme -- ne eivät ole joko välttämättömiä tai tarpeellisia. Ne ovat olemuksellisesti osa tajunnallisia premissejämme, ne ovat väistämättömiä.

    Ja tällaisista lähtökohdista tulee sitten esimerkiksi Freudin ja Durkheimin pioneeritöitä lähestyä. Ne eivät ole "opillisia" suorituksia. Samoin ei ollut Wittgensteinin "Tractatuskaan", jota hän kielsi käyttämästä oppikirjana. Mutta eivätpä akateemikot siitä mitään piitanneet. Heille kaikki on "opillista".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mutta on hyvä kysyä, onko usko välttämätöntä vai väistämätöntä."

      Jos tyydyttäisiin toteamaan lajityypillistä taikka eräs mahdollisuus. Pohjimmaltaan kyse on siitä, onko olemassa todellisuutta (tämänhetkisen) ihmistiedon ulkopuolella ja onko siitä mahdollista saada tietoa joko ihmisen oman etsimisen/tutkisen taikka tuon ulkopuolisen tahon ilmoituksen avulla.

      Poista
    2. "... onko olemassa todellisuutta (tämänhetkisen) ihmistiedon ulkopuolella ja onko siitä mahdollista saada tietoa joko ihmisen oman etsimisen/tutkisen taikka tuon ulkopuolisen tahon ilmoituksen avulla. "

      Jäin vain miettimään, että onko liian ahdasta ajatella, että järkemme tavoittamattomissa oleva olisi "todellisuutta" siinä mielessä kuin miedän pieni järkemme todellisuuden ymmärtää.

      Kysyä voi, miksi siitä pitäisi saada "tietoa" siinä mielessä kuin miedän pieni järkemme tiedon ymmärtää.

      Tieto ja todellisuus ovat järjen käsitteitä ja kovasti pelkään, että kun siirrytään kunnolla metafysiikan, uskon ja mysteerien puolelle, ankarallakaan järkeilyllä ei tee siellä mitään.

      Ja sanon tämä hyvin kunnoittavasti, en halveksuen. On pienen ihmisen hybristä se, että hänen järkensä pitäisi tavoittaa tavoittamaton. Siitähän ne mystiikka, usko jne. alkavat, mihin tiedon mahdollisuudet ja kaikki selittäminen päätyvät.

      Hyvää Pääsiäistä (ortodoksisessa hengessä mysteerion antautuen).

      Poista
    3. Juuri kuten Matias K. asian sanoi. Vaikka saisimme kohdata Jumalan kasvoista kasvoihin ja kysyä Häneltä kaiken minkä kielellämme pystymme kysymään, silti emme voisi ymmärtää mitään hänen järjestään, ajattelustaan ja tarkoituksistaan.

      Näin sanoi Wittgenstein, joka itse yritti määritellä kielemme ja ajattelumme rajat ikään kuin kielemme "sisältä käsin", koska vain sieltä ne hänen mielestään oli mahdollista mitenkään määritellä. Wittgenstein ei nähnyt siinä, mikä kielen "ulkopuolelle" jäi, mitään mieltä, vaan piti sitä yksinkertaisesti "mielettömyytenä". Eikä filosofian pitäisi mitään mieletöntä edes yrittää käsitellä. Sitä tarkoitti tuo tylun tuntuinen toteamus: "Mistä ei voida puhua, siitä on oltava vaiti."

      Se ei siis ole mitään asiasisältöjä koskeva lause, vaikka kaikki omasta mielestään valistuneet ja viisaat poliitikot sitä propagandistisissa palopuheissaan juuri asiasisällöllisesti viitaten käyttävätkin. No, poliittiset pukarit ovat onnettomia tunareita joilla ei pitäisi olla olla ollenkaan sellaista ideologis-maagista raakaa valtaa jota he ainoastaan tavoittelevat.

      Poista
    4. "silti emme voisi ymmärtää mitään hänen järjestään, ajattelustaan ja tarkoituksistaan."

      Omasta kyvystämme. Mutta on olemassa kaikkivaltias Jumala, Hän voi antaa meille Ilmoituksellaan meille kyvyn ymmärtää ym seikkoja haluamassaan laajuudessa, ehkäpä käyttäen mysteeriä, vertauskuvia tms.

      Poista
  8. Jossain oli selitys suolan mauttomuudelle eli epärehellinen suolakauppias on lisännyt suolasäkkiin kalkkikivihiekkaa ja näin lisännyt säkin painoa tai suola on luonnostaan sisältänyt hiekkaa, jos se on kerätty huolimattomasti. Kun suolasäkkiä sitten siirrellään, hiekka erottuu ja valuu suolasäkin pohjalle. Jossain vaiheessa hiekkaa on sitten hyppysessä enemmän kuin suolaa ja hiekka on tunnetusti mautonta eli se ei liukene suussa. Tiedä häntä, vet svansen, mikä on lopullinen totuus.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.