keskiviikko 9. huhtikuuta 2025

Valkoisen miehen luomus

 

Kohti tasa-arvoa?

 

Kukaan ei voi kiistää sitä, että niin nykyaikainen luonnontiede ja tekniikka kuin myös ne poliittiset ja sosiaaliset ihanteet ja periaatteet, joiden nimiin maailmassa vannotaan, ovat lähtöisin Euroopasta.

Tarkemmin sanoen ne on alun perin kehittänyt valkoinen mies, joka sitten myös levitti niiden vaikutuksen koko maailmaan. Tämän globaalisen edistysharppauksen välttämättömänä vaiheena oli kolonialismi, joka toi aivan uudenlaista ajattelua muihin maanosiin.

Kolonialismia pidettiin tietenkin sen harjoittajien piirissä kannattavana, taloudellisesti, poliittisesti tai/ja sotilaallisesti ja siihen liittyi lähes aina myös uskonnollinen ja kulttuurinen missio.

Osittain koko toiminta saattoi saada puhtaan ryöstön luonteen, kuten espanjalaisilla latinalaisessa Amerikassa, mutta kaiken kaikkiaan kolonialismi paransi ihmisten elinoloja ratkaisevalla tavalla tuodessaan uusia ja tehokkaampia tuotantomenetelmiä, jotka nostivat elintasoa, sivistystä, joka mahdollisti oman kulttuurisen nousun.

Se toi myös aatteita, joissa esitettiin paremman yhteiskunnan mahdollisuus ja tasa-arvon ja hyvinvointivaltion ideat.

Tätä ei nyt kannata ymmärtää väärin, ei noita asioita kerralla tarjottu, mikäli nyt aktiivisesti lainkaan tarjottiinkaan, mutta ilman eurooppalaisten tuloa ne saattaisivat yhä olla tuntemattomia suuressa osassa maailmaa.

Puheet siitä, että valkoinen mies harjoitti tätä toimintaa epäitsekkäästi olivat toki useimmiten katteettomia, lähetyssaarnaajia lukuun ottamatta. Siitä huolimatta Kiplingin tunnetussa runossa Valkoisen miehen taakka (The White Man’s Burden) on varmasti enemmän totta, kuin nykyisessä ilmapiirissä yleensä ymmärretään.

Huomaan, että olen kirjoittanut siitä kolmekin blogia (ks. Vihavainen: Haun white man's tulokset).

On usein kysytty, miten oli mahdollista, että juuri pieni Eurooppa kehitti sellaisen sivilisaation, joka mullisti juuriaan myöten koko maailman. Niall Ferguson on kiteyttänyt asian puhumalla erityisistä eurooppalaisista instituutioista, joita hän kutsuu aika hurjalla ja anakronistisella yhteisnimellä Killer Apps (ks. Vihavainen: Haun ferguson tulokset).

Niiden lisäksi on tietenkin muistettava vielä erityisesti eurooppalaiset aseet, joita symbolisoikoon ensimmäinen toimiva konekivääri, Gatling-gun (ks. Vihavainen: Haun gatling tulokset); Whatever happens, we have got, /the Gatling-gun and they have not…

Mutta kuten aina käy, ennemmin tai myöhemmin edelläkävijöiden kadehditut keksinnöt omaksuttiin myös muualla. Tämä koski ennen muuta tekniikkaa ja esimerkiksi lääketiedettä, mutta myös aatteilla oli mullistava vaikutus.

Ajatukset vapaudesta ja tasa-arvosta syntyivät lähinnä skottilaisen valistuksen piirissä ja saivat sitten Ranskassa radikaalin muodon, jossa mukaan tuli vielä veljeys -varsin moniselitteinen ja problemaattinen käsite.

Ranskasta nuo aatteet levisivät hyvin pian myös Pohjois-Amerikkaan, jossa ne ovat saaneet omintakeisia muotoja ja tulkintoja. Amerikkalaiset ovat myös yrittäneet aktiivisesti levittää niitä aseellisestikin, aivan viime aikoihin saakka.

Ajatus tasa-arvosta on sinänsä luultavasti yhtä ikivanha kuin kateus ihmisten luonteenpiirteenä. Keskiajan ja uuden ajan alun kapinalliset riimittelivät, että kun Aatami kynti ja Eeva kutoi, kukas silloin oli aatelismies?

Tyytymättömyys omaan osaan ei kuitenkaan vielä synnytä aatetta. Vapauden ja tasa-arvon aatteet syntyivät alun perin luonnonoikeuden pohjalle ja tunnustaen järjen ainoaksi auktoriteetiksi haastoivat pian koko vanhan maailman kaikkine instituutioineen.

Vanhassa muodossaan valistuksen vapausaatteet toki saattoivat olla äärimmäisen naiiveja, kuten ilmenee Rousseaun maksiimissa, jonka mukaan ihminen syntyy aina vapaana, mutta on kaikkialla kahleissa.

Itse asiassa on tuskin mahdollista kuvitella vähemmän vapaata olentoa kuin vastasyntynyt ihmislapsi. Aikoinaan laajalle levinnyt tapa kapaloida vauvat teki heistä epävapaimpia kaikista olennoista, joita maa päällään kantaa.

Tosiasiat eivät kuitenkaan ole koskaan haitanneet aatteiden vapaata lentoa. Vapaudesta ja tasa-arvosta tuli poliittinen ohjelma, jonka kohde -vanhat instituutiot- oli selvä. Uuden rationaalisen maailman uskottiin olevan ainoa oikea ja mahdollinen päämäärä, jonka välttämättömyys oli kaikille järkiolennoille ilmeinen. Siksi myös kaikki keinot sen saavuttamiseksi olivat luvallisia.

Ranskan vallankumous osoitti pian asian problemaattisuuden (ks. Vihavainen: Haun talmon tulokset). Tyrannia vapauden nimissä on sen jälkeen ollut yhä uudelleen todellisuutta. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että länsimaisessa poliittisessa kulttuurissa kaiken keskipisteeseen nostettiin yksilö ja hänen vapautensa, joka pyrittiin maksimoimaan.

Lähtökohtana ja tavoitteena oli myös tasa-arvoisuus kaikkien muiden kanssa, mikä oli jyrkässä ristiriidassa kaikkien tunnettujen, historiallisesti kehittyneiden poliittisten järjestelmien ja yhteiskuntien todellisuuden kanssa.

Itse asiassa tasa-arvoinen yhteiskunta, ainakin silloin, kun myös vapaus säilytetään, on mahdollinen vain siinä mielessä, ettei se tunnusta kenenkään olevan muita parempi pelkän syntyperänsä ansiosta. Jokaisella on vapaus pyrkiä kaikkiin asemiin yhteiskunnassa.

Vaikka synnynnäisiä privilegioita ei olisikaan, syntyvät jotkut köyhemmiksi kuin toiset. Täysin tasoitettu (leveled) yhteiskunta olisi esimerkiksi taloudellisesti sellainen, jossa Gini-indeksi (ks Vihavainen: Haun gini tulokset) on nolla, eli kaikilla on täsmälleen sama tulotaso. Tähän ei päästy edes aikoinaan ns. Demokraattisessa Kamputseassa.

Kamputseassa, kuten Kiinassa pyrittiin kyllä aikanaan eurooppalaisperäiseen egalitarismiin, joka oli värittynyt marxilaisuudella. Nyt ei enää pyritä, mikä tyydyttänee kaikkia osapuolia.

Euroopan ulkopuolella on ilmeisesti enemmistö sellaisia maita, joille eurooppalaisen valistuksen aatteisiin pohjautuva yksilökeskeinen demokratia on olemukseltaan vieras järjestelmä.

Toisin kuin valistusfilosofit järkeilivät, yksilö ei ilman muuta ole kaiken yhteiskunnallisen elämän keskus, ei edes tuo ajateltu rationaalinen yksilö, jonka tulemista on odoteltu ja pari sataa vuotta.

Sen sijaan suuressa osassa maailmaa ajatellaan perheen ja suvun tai klaanin käsittein. Konfutselaisuus (ks. Vihavainen: Haun konfutselaisuus tulokset) pitää yhteiskuntaa suurena perheenä, jossa itse kullakin on oma roolinsa. Eihän perhekään koostu vain joukosta itseään toteuttavia rationaalisia isiä.

Todella jyrkästi poikkeavat yleensä klaanipohjaiset yhteiskunnat demokraattisista. Sellaisia on etenkin vuoristoissa, joissa myös verikosto on säilynyt yhtenä järjestelmän kulmakivenä (ks. Vihavainen: Haun verikosto tulokset). Tämän ajattelun jälkiä tapaamme omassa maassammekin.

Yhdysvaltain taannoinen pyrkimys viedä demokratiaa Afganistaniin kuuluu länsimaiden nykyhistorian tragikoomisimpiin operaatioihin. Epäilemättä tarkoituksena oli turvata kaikille afgaaneille amerikkalaistyyppinen mahdollisuus äänestämiseen ja onnen tavoitteluun, mutta ilmeisesti kiinnostus noihin asioihin oli siellä vähäisempää, kuin oli ajateltu.

Megatrendit osoittavat nyt läntisen maailman suhteellisen merkityksen laskevan tasaisesti. Kaikella on aikansa.

Myös valistusfilosofian kuvitelmilla ihmisen olemuksesta (ja postmodernistien kuvitelmilla sen olemattomuudesta) on oma aikansa, joka näyttää olevan lopuillaan.

Valistuksen aatteet vapaudesta, tasa-arvosta ja veljeydestä olivat erittäin merkittäviä ja ovat yhä. Ne ovat ehkä jopa mullistaneet maailmaa enemmän kuin mikään uskonto, mutta tämä on jo kiistanalaista.

Yhä ilmeisempää joka tapauksessa on, että esimerkiksi tasa-arvo siinä mielessä, kuin se amerikkalaisessa monikulttuurisessa yhteisössä nykyään käsitetään, on mitä suurimmassa määrin aikaan ja paikkaan sidottu ihanne, eikä mikään jumalallinen, ikuinen totuus.

Tasa-arvon idean johtaminen ad absurdum niin sanotun intersektionalismin (ks. Vihavainen: Haun helo tulokset) puitteissa on tuskin muuta kuin tämän päivän amerikkalaista lahkolaisuutta, joka lopullisesti tärvelee sen maineen suurimassa osassa maailmaa.

18 kommenttia:

  1. "tasa-arvo siinä mielessä, kuin se amerikkalaisessa monikulttuurisessa yhteisössä nykyään käsitetään, on mitä suurimmassa määrin aikaan ja paikkaan sidottu ihanne, eikä mikään jumalallinen, ikuinen totuus."

    Tämä on viimeisimpien vuosikymmenien murheellisimpia havaintoja, joka on murtanut käsityksen jatkuvasti parempaan suuntaan kehittyvästä fukuyamalaisesta maailmasta.

    VastaaPoista
  2. "yksilö ei ilman muuta ole kaiken yhteiskunnallisen elämän keskus, ei edes tuo ajateltu rationaalinen yksilö, jonka tulemista on odoteltu ja pari sataa vuotta."

    Herää vieläpä kysymys, tuottaako länsimainen korostetun yksilökeskeinen elämän edes yksilölle itselleen puhumattakaan perheelle ja koko yhteiskunnalle onnea ja hyvinvointia verrattuna yhteisöllisempään elämäntapaan, vähintäänkin mielekkyys voi olla hukassa kun arvona ei ole uhrautua perheen ja yhteisönsä eteen, kuten menestyvissä yhteiskunnissa on ollut tapana.

    VastaaPoista
  3. Freukkarit lauloivat: " toisin on kotona Johannesburgissa . . . . Siellä liksatkin on paremmat, kuin Afriikassa keskimäärin, voitko väittää, että apartheid on väärin . . ."

    VastaaPoista
  4. Tämä eurooppalaisten erityislaatuisuus maailman ihmisten joukossa on hämmästyttävä tarina. Asiasta kiinnostuneelle suosittelen lämpimästi Joseph Henrichin kirjaa The WEIRDest People in the World: How the West Became Psychologically Peculiar and Particularly Prosperous.

    Tässä yhteydessä ilmaisu WEIRD tulee sanoista Western, Educated, Industrialized, Rich, and Democratic. Tekijä yhdistelee muun muassa antropologiaa, psykologiaa ja historiaa kehitellessään tarinaa siitä kuinka meistä tuli tällaisia kuin olemme. Kuuluu niihin kirjoihin jotka luettuaan huomaa maailman ympärillään muuttuneen.

    VastaaPoista
  5. Sellainen tiedonala pitäisi nimetä ja sille alkaa solmia oppihistoriaa, jonka nimi olisi esimerkiksi ajatushistoria (Crane Brinton).

    Se tulkitsisi nimenomaan eurooppalaisen uuden ajan ajattelun kognitiivisia emergenssejä, alkaen syvyysperspektiivin elpymisestä gotiikan jälkeen, renessanssista keskeisten aistiemme uuden, koskaan aiemmin ihmisen historiassa esiintymättömän työnjaon ja synestesioiden -- uusien tajunnallisten premissien -- syntynä, kartesiolaisesta paradigmasta individualismin instituutiona ja empirismin perustana, uusista tiedonaloista, luonnon- ja ihmistieteiden tienhaaroista, uuden ajan ajattelun "opillistumisena", suureiden ja mittayksiköiden, mallien ja teorioiden tiedollisista raameista -- ja tämän "ajatushistoriallisen" tiedonalan eräs motiivi ja tavoite olisi myös kaivaa selvemmin näkyville nykyisen "opillisen" ajattelulaatumme perustavanlaatuiset valuviat ja heikkoudet ja korvata ne jollakin, johon jo klassisin sosiologia ja syvyyspsykologia syntyvaiheissaan pyrkivät.

    Tuon tiedonalan auktoriteetteja olisivat siis Durkheim ja Freud, maamerkkejä asettaisi esimerkiksi luonnontieteistä kovimman, fysiikan, kehitys, jossa paradigmaattisia premissejä on nyt reilun viimeisen sadan vuoden aikana jo kolmesti käännetty ympäri kuin Spinoza immanenssin ja transkendenssin nurinnahkaturkkiaan -- siis newtonilaisen, suhteellisuusteorettisen ja kvanttimekaanisen premissin emergenssit, tieteelliset vallankumoukset, jotka kertovat jotain kaiken tiedollisen ajattelumme akkommodatiivisista systeemeistä.

    Nyt akateeminen maailmamme kuvaa ja selittää tiedon historiaa surkealla "opillisella" -- tekisi mieli sanoa "ideologisella" -- tavalla, ja siinä on se kaiken perustavanlaatuisen tajunnallisen tarttumapinnan kadottava ja tyhjäksi tekevä ominaisuus, että opit jäävät aina vain aikalaisajattelun ilmeliikkeiksi, joissa syynä nähdään se mikä todellisuudessa on jo tajunnallisten premissien ja tiedollisten yritelmien seurausta.

    Ludwig Wittgensteinin ajattelu päätti erään filosofisen perinteen, mutta hänen ideansa edelleen kehittyivät siinä mitä Marshall MvLuhan provokatiivisesti metsästi. Nykyisen filosofisen -- tai siis sen ajattelun jota tulisi kutsua "ajatushistoriaksi" -- laatu on toivotonta, Wittgensteiniakin luetaan ja tentitään oppikirjana oppikirjojen joukossa. McLuhan taas ei kelpaa kenenkään akateemista mainettaan varjelevan sanansuoltajan auktoriteetiksi, ja filosofisen tiedekunnan muotipellet vievät koko alan arvostusta samaan suuntaan jossa jokin viihde-elämän sydän ja keskus kasvamistaan kasvaa.

    VastaaPoista
  6. "Niall Ferguson on kiteyttänyt asian puhumalla erityisistä eurooppalaisista instituutioista"

    Toinen tämän veroinen on Jared Diamondin, Tykit, taudit ja teräs . Sen painopiste Fergusoniin verrattuna on tietty nöyryys: olemme syntyneet Euroopassa otollisiin olosuhteisiin, jotka mahdollistivat noiden istituutioiden kehitykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykit, taudit ja teräs. Jos olisin opetusministeri, yrittäisin saada sen pakolliseksi opetusmateriaaliksi lukioihin. Toinen erinomainen juttu samalta kirjoittajalta: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät selviytyä tai tuhoutua.

      Poista
  7. "Tasa-arvon idean johtaminen ad absurdum niin sanotun intersektionalismin..."

    Ei tuosta kannata ns vetää liian suurta hernettä nenään: intersektionaalinen feminismi vain korostaa sitä ajatusta, että sukupuolen lisäksi henkilön asemaan voi vaikuttaa rotu, varallisuuden puute tai vammaisuus jne. Johan tuon arkijärkikin todistaa: on vaikeampaa olla musta, köyhä, vammainen nainen kuin vain nainen, varsinkin missi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se totta, mutta ongelmana ovat intersektionaalisuuden dogmien mukaiset eri ominaisuuksien vakioarvot, esimerkiksi valkoisuus ja miessukupuoli nostavat kantajansa aina automaattisesti muiden yläpuolelle, oli henkilö sitten kuinka vaikeassa tilanteessa muuten tahansa.

      Tällainen yksinkertaistus tuntuu vallan järjettömältä ja subjektiivisten mielihalujen ohjaamalta eikä auta ymmärtämään maailmaa juuri paremmin.

      Poista
    2. Intersektionaalinen feminismi rakentaa ihmisten välisen kovan arvohierakian uhripisteiden perusteella.

      Se tarkoittaa kovaa rotuerottelua, se nostaa hierarkian huipulle kaikkein "friikeimmät" ja pohjalle potkittavaksi jää tietenkin valkoinen lihaa syövä heteromies. Seuraavaksi alin kasti on valkoinen heteronainen, jne.

      Tuolla opilla ei ole mitään yhtymäkohtaa tasa-arvon kanssa. Eikä se lainaan salli sitä, että ihmiset kohdataan yksilöinä tasa-arvoisesti heidän rotuunsa tai muuhun taustaansa katsomatta.

      Intersektionaalinen feminismi ja -nisti menee aivan sekaisin, jos joku yksilö ei suostu käyttäytymään sillä ainolla hänelle määrtiellyn uhrihierarkian luokan edustajalle sallitulla tavalla ja käyttämään niitä ainoita hänen ihmisluokalleen predestinoituja fraaseja ja avainsanoja.

      Intersektionaalinen feminismi on äärimmäisen epätasa-arvonen, ja henkisesti ja jopa fyysisesti väkivaltainen "rotuerotteluoppi".

      Poista
    3. Pitkälti samaa mieltä.

      Ano 12.37

      Toisaalta on niin, että kun sortetut - tai siksi itsensä kokevat - nousevat, ei tuloksena ole useimmiten suloinen sopusointu vaan roolien kääntyminen.

      Vrt vitsi:

      "Mitä on kapitalismi, toiset sortavat toisia.

      Mitä on sosialismi: päinvastoin."

      Poista
  8. Aikoinaan, taisi olla jo 1970-luvulla koulukaverien kanssa, harrastellut kysymystä, kumpi Kiina vai Intia nousee seuraavaksi suurvallaksi, joka ohjaa maailmaa. Olin itsestäänselvästi Intina puolella: kolonialismin luomat rakenteet ja idut, ja olihan Intia tuolloin Nehrun aijoilta merkittävä voima kaksijakoisen maailman kentillä, osana "demokraattisten valtojen blokkia". Kiina oli ollut pysähtynyt umpio, ja sitten vielä kommunismi ja Maon aika.
    Mutta siinä missä Kiina, ja Deng Ziaoping, vuodesta 1979 lähtien ottivat "neljä modernisaatiota", oivalsivat eriväristen kissojen ominaisuudet (tärkeintä: pyydystää hiiren) jne. Eihän se möykytöntä ole ollut, mutta jo yli 35 vuotta Kiina on ollut maailman väkevimmin kasvava talous, jonka edellytyspolku on juuri nyt huipussaan.
    Kun taas Intia keskittyi muihin asioihin. Vapauksien jäljiltä se on väestöllisesti jo ykkönen, ehkä massan voima ja fokusoitu talous kohta kilpailee Kiinan kannoilla?
    Mutta mikä johtaa uusien imperiumien syntyä ja suuntaa? Onko se kohtalo, vai pienten taistelujen voitot ja voittajayksilöiden kyky - tai kyvyttömyys? Sattumien summa, tuskin sentään?

    Eurooppalaisten sodat, erillisvaltioiden taistelu ja kilpa loi edellytykset myös henkisen kehityksen, tieteen ja talouden pohjan. Lopulta kaksi suurinta sotaan vuodatti multaan sukupolviensa parhaita poikia, valkoisen miehen voima ehtyi: Europe olisi toinen, mikäli sen menneisyys olisi toinen? Kuka tahansa olisi toinen, mikäli ei olisi itsensä.
    Lopulta elämä taitaa olla "kohtalonsa toteuttamista".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intia on allekirjoittaneelle tuttu ja hämmästyn erittäin syvästi jos siitä (kieltämättä värikkäästä) kaaoksesta nousee mitään muuta kuin paikallisesti sinällään pätevät muurit Kiinan ja Pakistanin militarismia vastaan. En jaksa uskoa, että intialaisia edes kiinnostaa muskelin "flexaaminen" muualla maailmassa.

      Poista
  9. On kuvaavaa, että tuosta eurooppalaisesta edistyksestä ovat tapelleet keskenään eritoten eurooppalaiset/venäläiset.
    Venäläisten julkea suhtautuminen tiedon saannin metodeihin näkyi jo matkustajakone Kalevan alasampumisessa kesällä 1940: siellä oli tietoa. Tuskimpa Malaysian Airlinesin Boeingin räjäyttäminenkään ollut vahinko.
    Natsit metsästivät toisen maailmansodan aikana tietoa länsiliittouman edesottamuksista härskisti, esim. operaatio Cicero.
    Neuvostoliiton kova kiire Berliiniin oli selitettävissä omalla teknisellä osaamattomuudellaan:
    - Saksan ydinvoimaosaaminen. Tiedot ja tutkijat Neuvostoliittoon.
    - Autotekniikka kiinnosti. Opel tehdas henkilökuntineen Neuvostoliittoon ja Kadett 1938 muuttui Moskvitsh 1948:ksi
    - V2:n rakettitekniikka ja sen ohjaustekniikka Neuvostoliittoon.
    - V1:n vaakalentotekniikka ja sen osaaminen Neuvostoliittoon.
    - Jumo ja BMW suihkuturbiinit, tehtaat ja henkilökunta Neuvostoliittoon.
    - Nykyisin on myös tiedossa, että Mig-15 (Le Sabre killer) on todellisuudessa Focke Wulfin työsuunnitelma.
    etc. etc.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan on pitkään tiedetty, NL:n ohjustekninen oli pitkäti tuon ansiota. Ydinteknologiassa kai kiistellä, mikä oli saksalaisten tiedemiesten ja mikä USA:aan kohdistuneen atomivakoilun suhde. Itse veikkaan jälkimmäistä, koska Saksan tieto oli teoreettista, kun taas amerikkalaiset olivat panneet teorian käytäntöön.

      (Itse olen aina miettinyt, mikseivät jenkit käyttäneet ydinasemonopoliaan enemmän hyväksi 1945-48, vaikka kylmä sota oli jo käynnissä. Liekö tuota lainkaan tutkittu).

      Poista
    2. Tuo oikea tieto lienee hävyksissä: dokumentteja on tuhottu tai viimekädessä ne ovat monen oven takana. Neuvostoliitto ei ikinä tunnustanut saaneensa teknistä tietämystä Saksasta: se oli arvovaltakysymys. Esim. tuo Mig-15 pysyi salaisuutena pitkään, kunnes dokumenttien kopioita alkoi ilmaantua natsien jäämistöistä.

      Poista
    3. Saksan kolonialistiset pyrinnöt saivat lienee aikaan paljon enemmä positiivisia lopputulemia kuin ns. länsimaiden kehitysapu koskaan sen jälkeen. Eikä Brittienkään touhu ollut nettonegatiivista. Ainakin jos prof Bruce Gilleytä on uskominen.
      V-VF

      Poista

Kirjoita nimellä.