sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Uusi normaaliUusi normaali

Täytyy sanoa, ettei Tukholman terroriteko yllättänyt minua millään tavalla. Pietari sen sijaan kyllä oli odottamattomampi.
Hurjasta historiastaan huolimatta nykypäivän Pietari on toki rauhallinen ja poroporvarillinen kaupunki, jossa ainakin minä tunnen oloni turvallisemmaksi kuin Helsingissä.
Tukholma taas on kaupunki, jota on jo muutaman vuosikymmenen ajan rakennettu unelmahötön varaan. Terroritekojahan siellä sattuu silloin tällöin. Kukapa ei tuntisi käsitettä Tukholma-syndrooma? en oikein tiedä miksi, mutta jotenkin tuntuu siltä, että tuo ilmiö tiesi paikan, minne mennä syntymään. Sinnepä tietenkin, missä ihmiset ovat kilttejä ja pohjattoman hyväntahtoisia aina naiiviuden syvimpiin syövereihin saakka.
Ei tässä ihmisten kiltteydestä tee mieli valittaa. Sellaisten kanssa on aina mukava asioida ja elää. Tuo ominaisuus kuitenkin tuppaa synnyttämään sellaista kuvitelmaa, että kaikki me tämän maailman asukkaat olemme oikeastaan samanlaisia, moderneja ihmisiä, jotka käyttäytyvät rationaalisesti ja maksavat hyvän hyvällä ainakin hieman valistusta saatuaan.
Kävellessäni Drottninggatanilla tihutyötä seuraavana päivänä, kiinnitin huomiota kukkakimppuun, jossa oli teksti: ”Barn är alltid oskyldiga”.
Oli pakko miettiä, mitä tuolla nyt tässä yhteydessä oikein voitiin tarkoittaa.  Oliko kirjoittaja ajatellut, että terroristin uhreista ainakin jotkut olivat jollakin tavalla syyllisiä? Oliko terroristi siis tehnytkin virheen ajaessaan lasten päälle?
Kukapas se olikaan, joka sanoi: Se ei ole paha teko, vaan pahempaa: se on virhe! Talleyrand?
Nåja. Noin tietysti voivat sanoa vain kyynikot, enkä millään ota uskoakseni, että kukkien tuoja olisi ollut sellainen. Hän vain tunsi erityistä murhetta juuri viattomien lasten takia. Ymmärrettävä asia.
Mitähän sitten tuo teon tekijä mahtoi tuntea? Koska kaikki sellaiset tekomme, joiden tarkoitus toteutuu, yleensä herättävät meissä tyydytystä, lienee sellainen tunne vallannut myös kyseisen herran, jota tuskin kannattaa nimittää hulluksi selittääkseen sillä hänen toimintaansa.
Hullujen kanssa päivittäin työskentelevät henkilöt, kuten psykiatrit, ovat vastaavissa tilanteissa närkästyneet asiakkaidensa puolesta ja ymmärrän tämän reaktion. Ei hullu tarkoita samaa kuin sikamainen tai roisto.
Sitä paitsi tuo hulluus tällaisissa yhteyksissä näyttää suurella säännönmukaisuudella liittyvän yhteen tiettyyn uskontoon, jonka nimen jätän arvattavaksi. Kyse ei kuitenkaan ole jainalaisuudesta.
Olen usein yrittänyt kuvata modernia, rationaalista yhteiskuntaamme suuren luottamuksen yhteisönä. Autot ajavat toisiaan vastaan hurjalla nopeudella ja sivuuttavat toisensa niin lähetä, että vanhanaikainen pääkaupungin ykköslehden sunnuntainumero tuskin mahtuisi niiden väliin.
Potentiaalisesti elämme siis suuressa vaarassa joka hetki. Olemme kuitenkin oppineet luottamaan toistemme rationaalisuuteen: sen noudattaminen on jokaiselle niin suuri arvo, että toisenlainen käytös ei yksinkertaisesti ole ajateltavissa. Siinä menettäisivät kaikki ja ennen pitkää koko yhteiskunta lakkaisi toimimasta.
Itse asiassa se voisi kyllä toimia, mutta vain ankaran valvonnan ja vartioinnin alaisena.  1960-luvun yhteiskunta muistutti täällä pohjolassa anarkisti Pjotr Kropotkinin ihannetta: jokainen todella toimi oman, rationaalisen etunsa mukaisesti ja niinpä tarkastuksia ja proopuskoita ei tarvittu missään. Neuvostoliitossa niitä oli joka puolella, mutta eihän se silti kunnolla toiminut tai ehkä juuri siksi.
Muistan, miten saatoin 1960-luvulla kävellä sisään ministeriöön ja töllistellä siellä pitkät ajat, kunnes joku viimein ystävällisesti neuvoi, miten pääsisin arkistoon, jossa myöskään ei ollut sen kummempia turvatoimia.
Tuntui äärimmäisen oudolta, kun sitten Birminghamissa laukkuuni katsottiin, kun menin pubiin. Siellä olivat terroristit räjäyttäneet pari pommia pubeissa.
Mutta ei nyt meillä sentään. Täysijärkinen pohjola toimi kuin kello, sellainen olisi tulevaisuus kerran koko sivistyneessä maailmassa. Sitähän sivistys oikeastaan tarkoittikin.
Mutta pahaenteisiä merkkejä alkoi tulla. Ensin ruvettiin riisuutumaan lentokenttien turvatarkastuksiin ja sitten saatiin huomata, että internettiin ilmaantui viruksia, siis tietokoneohjelmia, joiden ainoa tarkoitus oli vahingoittaa mahdollisimman paljon mahdollisimman monien uppo-outojen ihmisten toimintaa.
Ajatus ihmisen rationaalisuudesta kärsi kovan iskun, ainakin omassa maailmassani. Sitä paitsi aloin kiinnittää huomiota siihen, että ne irrationaaliset voimat, jotka olivat viemässä tätä maailmaa yhä kauemmas kohti totalitaarista järjestelmää, olivat pohjimmiltaan keskiaikaiseen taikauskoon nojaavia aineksia, joille ei ollut olemassa mitään yhteistä ihmiskuntaa, vaan toisaalta herran valitut soturit ja toisaalta arvoton ja saastainen biomassa.
Tämän ei pitäisi olla kenellekään salaisuus, sillä näitä aatteita julistetaan aivan avoimesti. Niinpä tuntuukin kovin arvoitukselliselta, kun saa yhä uudelleen huomata, ettei tätä asiaa oteta lainkaan huomioon, vaan kuitataan se ikään kuin jonakin mitättömänä väärinkäsityksenä.
Se ideologia, joka on kaiken takana, näyttää perustuvan olennaisesti 1700-luvun yksilöpsykologiaan ja sen edistysajatteluun. Tabula rasa on aina mahdollista muokata rationaaliseksi oman edun tavoittelijaksi, kunhan vain vähän nähdään vaivaa. Pakko sen on toteutua.
Naiiviahan tämä on. Entisessä Neuvostoliitossa sen sijaan saatiin havaita, että jo kukistuneeksi luullut primitiiviset uskonnot pystyttiin nopeasti herättämään henkiin ja muuttamaan terrorismin kasvualustaksi, kunhan annettiin niille mahdollisuus.
Neuvostoliiton romahdettua Saudi-Arabia alkoi syytää rahaa ja ”opettajia” kaikkialle ja onnistui käännyttämään salafismiin jopa ennen niin maltillisen ja maallistuneet Volgan tataarit. Ei toki kaikkia sentään, mutta sellaisen joukon, että asiasta oli syytä huolestua.
Mitä me näistä asioista olemme oppineet? Kuka mitäkin, mutta miltei uskomatonta on, että kaikesta huolimatta annetaan eräänkin kuuluisan suurmoskeijan puuhaajien jatkaa rauhassa toimintaansa ja vieläpä tuetaan sitä, jopa kirkonkin piiristä…
Mutta kaikkihan on suhteellista. Mahdollisuus tulla tapetuksi terrori-iskussa on niin tavattoman pieni, että sen voi kokonaan jättää pois laskuista. Mitä sitä paitsi merkitsisi, vaikka satakin suomalaista vuosittain murhattaisiin uskonnollisen terrorin merkeissä? Kuoleehan heitä muulla tavalla koko ajan monin verroin enemmän.
Ei siis anneta pelolle valtaa ja jatketaan nyt kaikin mokomin potentiaalisten terroristien ottamista maahamme valtion elätettäviksi. Eihän ensimmäinen sukupolvi tästä osaa kiitollisuutta tuntea eikä vielä toinenkaan, kuten on muualla havaittu, mutta ehkäpä jo viidennessä polvessa ymmärretään, että nyt eletään omassa maassa, omien pyhien lakien mukaan.
Sitä paitsi ei kannata liioitella sitä poliisivalvonnan määrää, joka meillä toistaiseksi on. Itse asiassa toin eilen ruotsinlaivaan pistoolin, josta kukaan ei kysellyt mitään, ehkä eivät huomanneetkaan.
Toki ase on kopio 1700-luvun ranskalaisesta piilukkopistoolista ja ampumakelvoton, mutta vain huolellinen lähitarkastelu voisi osoittaa, ettei sankkireikä ole genomborrad. Ehkä viranomaisten huipputarkat laitteet havaitsivat senkin jo kaukaa.

19 kommenttia:

 1. "Clash of Civilizations" Huntington kirjoittaa:

  »Muslimit pelkäävät ja vihaavat lännen valtaa ja sen uhkaa heidän yhteiskunnilleen ja uskomuksilleen. He pitävät länsimaista kulttuuria materialistisena, korruptoituneena, rappeutuneena ja moraalittomana. Se on heistä myös viettelevä, ja tästä syystä he korostavat voimakkaasti, että on vastustettava sen vaikutuksia heidän elämäntapaansa. Yhä useammin muslimien hyökkäykset länttä vastaan eivät perustu niinkään siihen, että länsi pitäytyy epätäydelliseen, virheelliseen uskontoon joka on kaikesta huolimatta ”kirjan uskonto”, vaan siihen, että sillä ei ole minkäänlaista uskontoa. Muslimien mielestä länsimainen maallistuminen, uskonnottomuus ja niistä seuraava moraalittomuus ovat suurempia pahoja kuin ne tuottanut länsimainen kristinusko. Kylmän sodan aikana länsi leimasi vastustajansa ”jumalattomaksi kommunismiksi”. Kylmän sodan jälkeisessä kulttuurien kamppailussa muslimit pitävät vastustajanaan 'jumalatonta länttä'.”»

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "muslimit pitävät vastustajanaan 'jumalatonta länttä"

   Anonyymi (9. huhtikuuta 2017 klo 13.18) olisi voinut huomata tässä virheen, mutta jostain syystä hän ei sitä tehnyt. Ehkä hän on auktoriteettisokea molemmilla silmillä ja korvien väliköllä.

   Muslimit pitävät vastustajanaan vääräuskoisia, joita on lupa tappaa, ja jos tappajaakin kohtaa siinä kuolema, niin tästä tappajasta tulee koraanin mukaan sankari, jota paratiisissa tulevat palvelemaan 70 neitsyttä ja nuorta poikaa.

   Mikä muu uskonto lupaa sotasankareille näin upeita palveluja paratiisissa kuoleman jälkeen. Muilla uskonnoilla sotasankarit ovat isänmaan asialla ja jumalan siunauksella. Pyhää vettäkin saatetaan roiskuttaa ennen taistelua taikka sitten tarjota roimasti alkoholia.

   Poista
 2. Mitä useampia raketteja Trump ampuu kohti Syyriaa, sitä useampi murheenmurtaman katse etsiskelee Tukholmassa kaapattavaa kuormuria.

  Länttä koetellaan myös Pietarissa Putinin pommitettua Aleppoa. Meillä soitellaan kirkkojen kelloja, onneksi, vaikka sekin kutsuu aseisiin.

  VastaaPoista
 3. Jaha, vai siinä onkin Ruotsi noiden rakettien takana. No, luojan kiitos,rationaalisiahan nämä terroristisiat sitten ovat! Taas on päivä pelastettu.

  VastaaPoista
 4. Uuteen kulttuuriin ja olosuhteisiin sopeutumattomuus johtaa jotkut väkivallantekoihin. Mutta kuinka suuri ja syvällinen on uskonnon merkitys?. Onko tutkittu tai tilastoa muslimivapailta alueilta, keski ja Etelä-afrikasta tai Intiasta saapuneiden väkivaltaisuudesta Euroopassa.

  VastaaPoista
 5. Uskonto vai rationalismin eri muodot saavat tappamaan?
  Jotta ei mittasuhteet mene sekaisin, joskus on hyvä kerrata historiaa...
  https://ketovuori.blogspot.fi/2017/04/leningrad-sinfonia.html

  VastaaPoista
 6. Jos Saudit saavat herätettyä henkiin salafismin Volgan Tataareissa, niin kuka ja minkä herättää henkiin suomalaisissa?

  VastaaPoista
 7. Tukholmassa terroriteon teki muslimimies, joka sai jäädä Ruotsiin notkumaan, vaikka turvapaikkahakemus hylättiin. Rivakka maastapoistaminen olisi estänyt neljän ihmisen murhaamisen.

  VastaaPoista
 8. Päivän aviisin mukaan rekkamies olisi saanut kielteisen oleskelulupapäätöksen. Kuitenkin heppu on oleskellut Ruotsissa vuodesta 2014 ja saanut kielteisen päätöksen 2016. Omituista asiassa on, että siirtotyöväki ym. hakee oleskelulupaa etukäteen ja ns.turvapaikanhakija rajalla taikasanalla asylum, jolloin pääsee maahan odottamaan asian käsittelyä.

  VastaaPoista
 9. Juuri luin suomeksi nobelisti Joseph Brodskyn maanpaossa kirjoitettujen esseiden kokoelman Keräilijän kappale (alkuteos On Grief and Reason 1995). Jäin miettimään, että jotain siitä puuttuu nykyvinkkelistä: islamilainen terrorismi sekä lännessä että hänen synnyinmaassaan Neuvostoliitossa. Molemmista muutoin hienoa analyysiä. Mitähän tämä loistava runoilija ja esseisti nyt kirjoittaisi, ellei olisi mennyt ennenaikaisesti kuolemaan 1996.

  VastaaPoista
 10. Ruotsalaisilla ja tosimusulmaaneilla on periaatteessa samanlainen suhtautumistapa omaan agendaansa. Ruotsalaiset niin kuin melkein muutkin eurooppalaiset ajattelevat, että mitä enemmän uskon suvaitsevaisuuteen sitä parempi lopputulos, vaikka näin välillä näyttää hirveältä. Musulmaanit ajattelevat samoin, että kyllä hekin vielä joskus saavat kulttuurinsa kukoistamaan, kunhan lisätään vain pökköä lisää uskovaisten lämmittämiseen. Me nuivat ja uskottomat jotka reaalimaailmassa tarvomme näemme kyllä selvästi, että molemmat ideat ovat kulkemassa kiihtyvällä vauhdilla pitkin tuhon tietä.

  VastaaPoista
 11. "He pitävät länsimaista kulttuuria materialistisena, korruptoituneena, rappeutuneena ja moraalittomana." Onneksi esimerkiksi Saudi-Arabia on hieno esimerkki tämän länsi-eurooppalaisen rappion islamilaisesta vastakohdasta.

  VastaaPoista
 12. Länsimaat ovat ottaneet islamiin myöntyväisyyskannan. William Kilpatrick kirjoittaa Crisis-magazinessa (On the civilizational struggle with islam), mitä enemmän annamme periksi muslimeille sitä senemmän se viestittää heille, että Eurooppa on heidän puolellaan - islam saavuttaa jatkuvasti pikkuvoittoja, jumalanpilkkalait, islam-kritiikin kieltäminen, koulujen rukoushuoneet, hijabin salliminen, moniavioisuus?, lapsiavioliitot...Kulttuuri on vaikeammin voitettavissa kuin vastustaja sodan taistelukentillä. Länsi on vahva sotilaallisesti, mutta heikko ideologisesti. Samaan aikaan kun islamilaiset maat ovat toimeliaina kasvattaneet sukupolven asialleen omistautuneita taistelijoita, länsimaat ovat kasattaneet sukupolven suvaitsevaisia ihmisoikeustaistelijoita (SJW), jotka ovat valmiit tuhoamaan oman sivilisaationsa. Piilojihadismi (stealth jihad) ja yksinäisten susien tekemät terrori-iskut on se kaksikärkinen kamppailu, joiden avulla länsi saattaa vaipua pitkään dhimmiyden kauteen. Kuten kommunismi ja natsismi, islam on myös totaalisen kontrollin järjestelmä.

  Terveessä yhteiskunnassa islam ja sen edustajat laitettaisiin puolustusasemiin, eikä siihen laitettaisi islam-kritiikkiä. Vapautamme islamin vastuusta islamilaiseen terrorismiin, vaikka meidän tulisi painostaa muslimeja tunnustamaan, että islamin opinkappaleet kiihottavat väkivaltaan. Kun emme painosta, niin muslimit voivat olla välittämättä, eivätkä joudu suorittamaan itsetutkiskelua, ja kun omat poliittiset johtajamme jatkuvasti ylistävät islamia 'suurena uskontona', vahvistaa se muslimien uskoa oman uskontonsa yliveraisuuteen. Länsi pelkää provosoivansa islamia, eikä haasta sitä, ja asetu sitä vastaan. Näin länsi kasvattaa islamista yhä röyhkeämpää, mikä tekee siitä yhä houkuttelevamman laimeasti uskontoonsa suhtautuville muslimeille ja käännynnäisille. Näin silkkihansikkain käsitellystä islamista tulee niin vahva, että länsi on liian heikko asettumaan sitä vastaan.

  Myöntyväisyyden sijaan tarvittaisiin ideologista vastaiskua. Myöntyväisyys ei koskaan toimi leppymätöntä vihollista kohtaan. Tätä kamppailua käydään siviilien tasolla, ja lännellä täytyy olla vakaumus ja luottamus siihen, että sillä on jotain puolustamisen arvoista. Nyt on vielä mahdollista osoittaa länsimaisen sivistyksen arvo, ja haastaa islam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tukholmassa järjestetään juuri mielenosoituksia rasismia vastaa. Ruotsalaisten mielestä kukaan ei saa suuttua syyllisille, kun syyttömiä tapetaan.

   Poista
  2. Läntisen arvoyhteisön keskeinen ongelma on nihilismiä lähestyvä moniarvoisuus.

   Hyväksymme häpeilemättä kolonialismin länsimaiden historian luontevana osana. Kristinuskon levittäminen oli peite, jonka suojassa toteutettiin kokonaisten kulttuurien ryöstäminen ja hävittäminen. Uudella vuosituhannellamme korkeaa sivistystä levittävä länsi on jo ehtinyt aiheuttaa kolmen miljoonan ihmisen kuoleman sekä miljoonien maanpaon sotatoimillaan Lähi-Idässä ja Afrikassa.

   Samanaikaisesti julistamme juhlapuheissa suureen ääneen kaikkien ihmisten, kulttuurien ja tapojen samanarvoisuutta. Monikulttuurisuuden ihannetta halutaan toteuttaa ottamalla suojiimme niiden maiden kansalaisia, joiden toimivan yhteiskuntajärjestyksen olemme suvainneet hävittää mukamas paremman vaihtoehdon tieltä.

   Kaksoistandardeihin perustuva yhteiskunnallinen sortopolitiikka tulee aina ja väistämättä lopulta tiensä päähän. Länsimainen arvoyhteisö on nyt oman kehityskulkunsa risteyskohdassa. Vanhan suunnan jatkaminen johtaa yhä suurempiin sotiin ja kaaokseen. Pölyn laskeuduttua pöydällä on kuitenkin uuden tilanteen ja järjestyksen hyväksyminen.

   Muut tienhaarat vievät nekin lopulta kaikki pöydän ääreen, jolla lepää samat perusasiat sisältävä sopimus. Jotta sopimus olisi kestävällä pohjalla, sen tulisi sisältää selkeä korjaus niihin ongelmiin, jotka islamin piirissä koetaan vääryydeksi. Niin kauan kun vääryyden kokemus on yhteistä kulttuurista todellisuutta, maltillisten voimien äänet peittyvät vapaaehtoisten jihadistien terroritekoihin.

   Ideologinen taistelu islamia vastaan on haihattelua. Haihattelua on myös yllä oleva kannanottoni, joka kaipaa järkiperäistä ja tosiasioihin perustuvaa ratkaisun etsintää suurvaltojen yhteisenä ponnistuksena. USAssa näyttää kuitenkin olevan kaikkia muita tahtotiloja suurempi voima vallalla. Se haluaa taistella imperiumin suvereenin aseman säilyttämisen puolesta.

   Poista
 13. "Uusi normaali"

  Eikö tämä Uusi normaali olekin "хорошо забытое старое” (perusteellisesti unohdettu vanha) eli hyödylliset idiootit? Lenin oli aikoinaan sanonut että Lokakuun vallankumouksen menestyksestä kiitos kuului hyödyllisille idiooteille.

  Niitä on nykyään saatu mobilisoiduksi tekemään 9/11 ja mitä muutakin kaikkea.

  VastaaPoista
 14. Minä en kyllä koe että kaikkein rajattomimmin suvaitsevat liberaalit olisivat kilttejä sanan syvimmässä merkityksessä. Enemmänhän he lyövät jotenkin farisealaisesti ja narsistisesti siihen vastapalloon jonka semmoinen "thatcherilaistyyppinen" mykkä valta heille alun alkaen syöttää.

  /KK/

  VastaaPoista
 15. Kiitoksia, Vihavainen! Tosiasiat esitettynä ironisin sivalluksin; mikäpä sen mukavampaa luettavaa.

  Neljä ihmistä kuoli ja kymmenen loukkaantui. Ruotsalaiset pääsivät vähällä. Miten oikeastaan edes huomattiin niin pian, että kyseessä on terroriteko?

  Entä jos Suomessa ensi kesänä jää jostain autosta käsijarru auki, ja auto pyyhkäisee terassillisen väkeä mennessään? Saarrettaisiinko keskusta, peruutettaisiinko juna- ja bussivuorot sen takia?

  Stefan Löfven kehtaa vielä selittää, kuinka pelolle ei anneta valtaa eikä terrorismi mitään vaikuta Ruotsin yhteiskuntaan.

  VastaaPoista
 16. Timo Soini ei loista kyvyillään. Ulkoministeriön taloon heijastettiin Ruotsin lipun värit (miten omaperäistä!) rekan törmättyä 19 henkeen.

  Vain vähän aikaisemmin Pietarissa kuoli 14 henkeä ja lähes 50 loukkaantui pommin takia. Ilmeisesti ulkoministeriön valkoiset ja punaiset valonheittimet olivat juuri silloin hukassa.

  Meitä ilkuttiin jo aiemmin ns. Aleppon kelloista. Tämä jälkimmäinen mielenosoitus tai osoittamatta jättäminen voidaan katsoa jo melkoiseksi loukkaukseksi, josta saamme vielä kuulla.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.