torstai 26. maaliskuuta 2020

Ruttolippu


Ruttolippu

Aikoinaan 1980-luvulla Itämerta seilatessa oli minunkin veneessäni tapana, että saavuttaessa ulkomaiseen satamaan oli veneen vasempaan saalinkiin nostettava keltainen viestilippu eli Q. Se taisi olla ihan lainsäädännössäkin.
Se tarkoitti: ”Alukseni on tartunnoista vapaa, pyydän lupaa saada rantautua”.
Se oli ihan asiallinen tapa myös osoittaa, ettei ole aikeissa vältellä maahantulotarkastusta ja että veneessä muutenkin on ns. reilu meininki.
Lipun vanha nimi rutto- tai koleralippu on yhä säilynyt, vaikka se välillä tuntui jopa epäajankohtaiselta. Nyt on taas toisin.
Itse asiassa nyt moiselle instituutiolle voisi ollakin käyttöä entistä laajemmin. Influenssaa levittävät ennen muuta henkilöt, jotka eivät tiedä sitä sairastavansa. Niinpä heidät voidaan asian varmistamiseksi asettaa vanhaan tapaan karanteeniin, kuten laivoillekin usein tehtiin. Karanteenihan on takuu siitä, ettei sitä tartuntaa ole aikanaan sen päätyttyä.
Mikäli saapuvat vieraat sen sijaan ovat rokotuksen saaneita tai taudin sairastaneita, ei heidän kohdallaan ole aihetta noin dramaattiseen toimenpiteeseen ainakaan lääketieteellisillä perusteilla. Mikäli jokin nipistelytieteellinen koulukunta sen sijaan näkee tässäkin tasa-arvokysymyksen, on se jo eri asia. Silloin ei enää liikuta rationaalisen ajattelun piirissä ja asiaa kannattaa tarkastella psykiatriselta kannalta.
Luulen, että sitä mukaa, kun koronaviruksen jäljiltä kertyy yhä enemmän sen jo pois sairastaneita henkilöitä, on heidät syytä varustaa nykyaikaisella ruttolipulla, joka todistaa, etteivät he ole taudinkantajia eivätkä siksi ole karanteenin tarpeessa, vaan voivat vapaasti tulla ja mennä, toki asianmukaista varovaisuutta noudattaen.
Lipun korvike voisi tässä tapauksessa olla kaulassa kannettava valokuvallinen kulkulupa, jossa lukee suurella päivämäärä. Sen perusteella ihmiset voisivat laskea hysteriatasoaan tällaisen henkilön tullessa vastaan.

11 kommenttia:

 1. Hysteria eli päivittelytaso nousee ja laskee suurin piirtein lehdistön lööppien rytmissä. Nyt on ikivanhasta flunssasta leivottu hittipäivittelyn kohde, syssymmällä keksitään uutta ellei palata vanhaan tuttuun ilmastohysteriaan. Gretaa varmaan ottaa päähän, kun meni muodista niin äkkiä.

  Trumppi on jo hankkinut kaikki muut haukkkumanimet, joten mummontappaja menee siinä joukon jatkona. Senpä takia hän on ainoa, joka voi sanoa, että hei, meiltä loppuu leipä ja bensa, jollei kohta peruta rajoituksia ja aleta tekemään töitä niin kuin aina ennenkin. Vähän myötä hävettää Kokkarien ja Persujen puolesta, koska ne joutuivat ulvomaan hysteerikkolauman mukana, koska eihän kukaan normaali politiikko voi sanoa, että hei, vanhoilla ja sairailla on tapana kuolla. So What?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Affu se on aina niin ihanan empaattinen - taikka jos ei, niin ainakin ennakoitava.

   Poista
  2. Ano 1719: Affu on käsittääkseni itsekin vanhempaa ikäluikkaa, mutta hän ilmeisestikin on sinut sen kanssa, ettei ainakaan toistaiseksi kukaan ole elänyt ikuisesti.

   Poista
  3. Kyse ei ole ikuisesta, vaan täysimääräisesrä elämisestä niin pitkään kun voidaan järkevillä yksilön ja yhteiskunnan toimilla saavuttaa.

   Poista
 2. "saavuttaessa ulkomaiseen satamaan oli veneen vasempaan saalinkiin nostettava keltainen viestilippu eli Q. Se taisi olla ihan lainsäädännössäkin.

  Se tarkoitti: 'Alukseni on tartunnoista vapaa, pyydän lupaa saada rantautua' ".

  Saattaako olla niin, että ruttolippu tarkoitti nimenomaan sellaista lippua, jolla satamaviranomaiselle ilmoitettiin, että aluksessa on tuollainen tartunta. Muistelen lukeneeni jostain, että ennen tuollaisen lipun käyttämisen laiminlyönti johti hyvin drastisiin seuraamukseen aluksen kapteenille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun se tarkoitti, ettei tarttuvaa tautia ole. Asian voi tarkistaa netistä.

   Poista
  2. Siis sikäli, kuin puhutaan Q-lipusta.

   Poista
  3. Tämän artikkelin mukaan q-lipun nykyinen merkitys on vastakkainen entiseen: https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_flag_(contagion)

   Poista
 3. "kun koronaviruksen jäljiltä kertyy yhä enemmän sen jo pois sairastaneita henkilöitä, on heidät syytä varustaa nykyaikaisella ruttolipulla, joka todistaa, etteivät he ole taudinkantajia eivätkä siksi ole karanteenin tarpeessa, vaan voivat vapaasti tulla ja mennä, toki asianmukaista varovaisuutta noudattaen."

  Nuo ensimmäiset "teräsmiehet ja -naisethan" pitää määrätä työvelvollisiksi epidemian huippuaikana sairastuneita hoitamaan - taikka ainakin ruumita käsittelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri osa väestöä kuuluu siihen hyvin pian. Totta kai asiaa pitää hyödyntää.

   Poista
 4. Totta. Asia jäi vaivaamaan, sillä Tintti-kirjasta muistan muuta, tai sitten väärin:

  L (Lima) – kelta-mustaruudullinen
  Avomerellä: Pysähtykää välittömästi.
  Satamassa: Laiva on karanteenissa.

  Q (Quebec) -keltainen
  Pyydetään tullausta ja maahantulotarkastusta (aiemmin: aluksella ei ruttoa)

  Pohjoisfriisinkielellä, jota kunnon merenkulkijat tietenkin hallitsevat. (Alkuperäinen WP-päivitys).

  L „Hual uun!“

  Q

  „Uun buurd as ales sünj, ik bad am ferloof, widjer u keeren“.
  Det signaalflag „Q“ woort uk üs tolflag brükt.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.