perjantai 17. huhtikuuta 2020

Tulee se vielä kesäkin.


Valoa pilkottaa

Vanhempani olivat hyvin tervejärkisiä ihmisiä ja haistoivat yleensä vouhotukset jo kaukaa. Kerran kuitenkin huomasin, että heillä oli vakavat ja paheksuvat ilmeet.
Syynä oli joku, ehkäpä Valituissa Paloissa julkaistu artikkeli, jossa kerrottiin erään uuden makeutusaineen aiheuttamista vaurioista ja oireista ihmisille. Myrkky oli kuin suoraan helvetin keittiössä kehitetty. Sen nimi kuului olevan aspartaami.
En itsekään ole innokas aspartaamin käyttäjä, mikä saattaa juontaa juurensa juuri tuohon sokkikokemukseen. En sitä kuitenkaan erityisesti karttele.
Luulen, että vanhempani olivat lukeneet ihan autenttisia kuvauksia testeistä, joita oli tehty erilaisissa eläinkokeissa ja havainnoista, joita oli saatu allergisille tai muuten epänormaaleille ihmisille syntyneistä oireista. Vastaavia kauhukertomuksiahan voi lukea lähes jokaisen lääkeaineen tuoteselostuksesta. Kaikenlaista voi tulla ja joskus tuleekin.
Mutta jos aine hyväksytään yleiseen käyttöön, täytyy todennäköisyyden pahoista sivuvaikutuksista olla hyvin pieni. Silloin ajatellaan, että kyseessä on ihmisen oma poikkeavuus eivätkä aineen ominaisuudet.
Vastaavia selostuksia esimerkiksi kausi-influenssojen aiheuttamista oireista löytyy myös. Kuolema kuuluu siinä joukossa normaaleimpiin ja vähiten vastenmielisimpiin seurauksiin. Onneksi nuo Danten Helvetistä muistuttavat kärsimykset ovat kuitenkin poikkeuksia säännöstä ja vieläpä harvinaisia.
Elämän sanotaan olevan ihmisen parasta aikaa ja keskimäärin ottaen asia pitää varmasti paikkansa. On kuitenkin tapauksia, joiden kohdalla vitsit ovat vähissä. Joidenkin kohtalo tässä murheen alhossa on aina ollut ikävä ja epäreilu. Sitä paitsi kurja kohtalo voi vielä ennen kuolemaa sattua kenen tahansa elävän ihmisen kohdalle aivan riippumatta siitä, miten on muuten sattunut yhteiskunnassa ja perhe-elämässä menestymään.
Viittaan tässä esimerkiksi pahan halvauksen mahdollisuuteen. Ne kohtaavat päivittäin monia tämänkin maan kansalaisia. Vuositasolla aivoinfarktin saa meillä 24000 henkeä. Kolmannes kuolee, kolmannes jää halvaantuneeksi ja kolmannes toipuu, kuuluu nyrkkisääntö.
Koronavirus on muuan ilkeä tauti, jota on pidetty riittävänä syynä halvaannuttaa maamme talouselämä ja muukin normaali elämänmeno.
Jos poliittinen tahto on näin määrännyt, ei asiassa ole nokan koputtamista. Me maksamme, virukset kärsivät ja toivottavasti kuihtuvat olemattomiin. Ainakin (tässä tapauksessa tehottomalle) tehohoidolle jää kapasiteettia. Yritetty siis on.
Ongelmana on ollut, ettemme tiedä paljoakaan siitä, millaista viruksen käyttäytyminen todella on ja miten sitä vastaan siis pitäisi toimia. Koko kansan vetäytyminen yksinäisyyteen neljän seinän sisälle olisi varmaankin periaatteessa tehokasta, mutta käytännössä suunnilleen yhtä järkevää kuin hyttysten metsästäminen erilaisilla sepän työvälineillä.
Kuva viruksen aiheuttamasta vaarasta on ollut hiukan samanlainen kuin pyrstötähden hahmo eräässä Muumi-kirjassa. Se on vain pirullinen uhka kaiken yllä. Varmuuden vuoksi jotkut ovat halunneet suorastaan kieltää vertaamasta tuota kauhistusta mihinkään tunnettuun asiaan.
Niinpä on syntynyt kuva, että meitä kaikkia uhkaa jonkinlainen superaspartaamin kaltainen hirviö, joka on valmis repimään sisukset joka iikalta ja joka niittää pirullisesti irvistellen seisovilta jaloilta kaikkia, imeväisistä vanhuksiin.
Ainoa keino suojautua sitä vastaan on pako, tartunnan välttäminen. Mitkään yksilönvapauden rajoitukset tai taloudelliset uhraukset eivät ole liikaa silloin, kun on pelastettava kansakunta (tai miksei vain yksikin kyllin viaton ja säälittävä uhri -jos ei, niin miksi ei?).
Helsingin Sanomat, joka on ollut tämän sanoman erittäin aktiivinen levittäjä, näyttää nyt tunteneen äkillistä tarvetta suhteuttaa viruksen arvioituja tuhoja muihin asioihin. Asioiden suhteuttamistahan voi pitää kaiken viisauden alkuna ja sen puuttumista taas hulluuden parhaana tukena ja turvana.
Kaikkien mahdollisten ikävien keinojen kritiikitön ihastelu saattaa tuntua moraalisesti palkitsevalta, mutta normaalille yhteiskunta- ja talouselämälle ne ovat myrkkyä. Yhteiskuntaa on jossakin vaiheessa tietenkin ryhdyttävä taas avaamaan ja elämää normalisoimaan. Milloin se voi tapahtua?
Koulujen toiminta on muuan normaalin yhteiskunnan ehdottomia vaatimuksia. Viimeksi ne suljettiin talvisodan aikana, jolloin opetusta yritettiin jatkaa ns. radiokoulun avulla. Niiden sulkeminen keväällä 2019 kuvastaa kaunopuheisesti sen järkytyksen määrää, jonka koronavirus aiheutti.
Ruotsissa koulut ovat toimineet koko ajan, eikä mitään joukkotartuntoja ole havaittu. Ei se Ruotsin kehitys muutenkaan taida ihan niin pöyristyttävä olla, jos se suhteutetaan normaaliin elämänmenoon vai pitäisikö sanoa kuolemanmenoon. Kyllähän tässä murheen alhossa kaikkialla kuollaan aikamoista vauhtia ja on aina kuoltu. Meilläkin vauhti on noin 150/vrk ja vuositasolla noin 50000. Ruotsissa luvut lienevät noin kaksikertaiset.
Nyt hesari sitten puoltaa paluuta normaaliin elämänmenoon, jos kohta varotoimilla höystettynä, useassa artikkelissa. Lasten on päästävä kouluun, ihmisten on päästävä töihin ja myös kansanterveyden vaaliminen edellyttää rajoitusten pakkopaidasta pääsemistä.
Tämä käänne on helppo ymmärtää, samaan ollaan menossa muuallakin ja syytä onkin. Niitä korvauksia pakollisesta liiketoiminnan keskeyttämisestä tullaan varmasti vaatimaan ja on oikeus vaatia. Alkaahan tässä jo olla maksettavaakin.
Totalitarismista pahimmillaan muistuttavat rajoitukset tehtiin aikanaan varsin heikoilla tiedoilla ja sellaisen hysterian vallitessa, joka piti tämän uuden pandemian vertaamista mihinkään muuhun lähinnä rikoksena ja sairauden uhrien pilkkaamisena.
On epäilemätöntä, että tauti on ollut ja on monille sangen inhottava ja tietyille riskiryhmille jopa kohtalokas, mutta niin ovat useimmat muutkin kulkutaudit. Demografiseen käyräämme se kuitenkaan tuskin tekee havaittavaa mutkaa.
Viruksen tuhoaminen näyttää toistaiseksi olevan mahdoton tehtävä, mutta ajan mittaan se hyvin todennäköisesti kuluttaa mahdollisuutensa loppuun.
Olennainen tekijä ovat silloin ne tartunnan saaneet, jotka sairastavat taudin oireettomana. Heitä on onneksi tartunnan saaneista suurin osa ja vasta sitten kun heitä on tarpeeksi, häviää myös tauti meitä kiusaamasta. Ovat ne hävinneet ennenkin.

36 kommenttia:




  1. Mitä, onko Hesarissa kirjoitettu jotain järkevääkin? Hienoa, ehkä sitten Ylekin seura
    Me kokonaisvaltaisen terveysnäkemyksen omaavat olemme koko ajan tajunneet tämän laumahysterian älyttömyyden, joten koville on ottanut la idiotismin vankina omassa kodissaan.
    Virallinen eli ns. knuutilainen lääketiedehän pitää terveinä vielä täysin rapakuntoisiakin. Suomessa on diabeetikkoja ja esidiabeetikko reilu miljoona ja esimerkiksi Amerikassa metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä on n. 88 prossa populasta. Nämä em. tapaukset ovat viruksen pääkohteita ja muut sairaudet päälle. Luonto yrittää ihan hyvän hyvyyttään tarjota luomukeinon väestöräjähdyksen hillitsemiseksi, mutta ei, se ei kelpaa nykylääketieteelle, koska se haluaa,että homma hoidetaan lääketehtaan ehdoilla. Amerikassa lääkekuolemathan on johtavia kuolemansyitä, eikä meillä jäädä paljon kälkeen.

    Innnokkaimmat mengeleellisen lääketieteen kannattajat väläyttevät karanteeneja karanteenien perään. Heille ei riitä potilas kerrallaan menetelmä, vaan nyt silvotaan ihmiskuntaa kertaheitolla. Ja pelotellut ihmiset tykkäävät siitä, kun joku määrää jämäkästi mitä ei saa tehdä.

    Ihmiset joilla on vähiten syytä elää, pelkäävät eniten kuolemaa. Näinhän se on aina ollut, mutta nyt, ensimmäisen kerran maailman historiassa maailma on pantu elämään heikompien ehdolla. Vahvemmat on pantu kärsimään, ettei luonto pääse karsimaan niin kuin se luonnollista olisi.

    Veikkaan Ruotsin mallia vähiten huonoksi. Siellä kuollaan nyt keväällä, Suomessa sitten enemmän syssymmällä. mutta kun meidän talous on romuna, niin ruotsalaiset alkavat vain porskuttaa. Kyllä silloin vituttaa, mutta minkäs teet. Tyhmä pää, niin ruumis kärsii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on nähtävä. Mietin vain, pitäisiköhän kehitystä vielä jouduttaa jollain Tiergarten 4 -tyyppisellä projektilla. Ettei sitten lopussa tarttis tuntea enempää "vitutusta".

      Poista
    2. "ensimmäisen kerran maailman historiassa maailma on pantu elämään heikompien ehdolla. Vahvemmat on pantu kärsimään, ettei luonto pääse karsimaan niin kuin se luonnollista olisi."

      Niinpä niin, on se sääli, että 1930-40-lopun lupaava tämänsuuntainen projekti sai ennenaikaisen lopun. 

      Poista
    3. Johtopäätösten ei ole aina pakko olla tyhmiä. Tässä, kuten muuallakin, on etsittävä sitä kohtuutta.
      Mutta eikö koko kansakunnan olisi tehtävä kaikki mahdollinen, ettei yksikään hukkuisi?
      Eikö ja jos ei niin miksi?
      Mitä sen sijaan olisi tehtävä ja missä se raja on, jos sellainen kerran on?

      Poista
    4. Luonto ei katso rotua tms. ei aina ikääkään, ainoastaan elintapoja.

      Poista
    5. Luonto ei katso mitään. Jussi H.

      Poista
    6. Paljon on tullut "terveen näköisiä ruumiita" ennenkin. Hyvä terveys ja kunto ei vielä takaa mitään.

      Poista
    7. Niin sanotusti terveenä kuoleminen on kyllä niitä parhaita ja tavoittelemisen arvoisimpia asioita. Kun seuraa vuosikausia sängyssä mätäneviä sairaita, ymmärtää terveyden arvon. Kuoleman pakeneminen sinänsä on ajan haaskausta, tietysti.

      Poista
    8. "Kun seuraa vuosikausia sängyssä mätäneviä sairaita, ymmärtää terveyden arvon."

      Kyllä sillä elämänlaadullakin on jotain merkitystä, jonka blogisti ruoka-aiheisista kirjoituksista päätellen hyvin ymmärtää. Muutenhan askeettimunkkien elämäntapa olisi korkein hyvä. Mutta ehkäpä tässäkin kultainen keskitie...  

      Poista
    9. Kyllä se nopea lähtö lienee paras. Tarkoitin kyllä lähinnä sitä, että vaikka olisit kuinka terve ja hyväkuntoinen, niin se ei takaa, että elät "tilaston mukaisesti" pitkän ja laadukkaan elämän. Elämä kun on kuitenkin isolta osalta sattumaakin. Moni terve tupakoimaton saa syövän, kun taas elämäntavoiltaan epäterveellinen voi sen välttää. Oma pappani vietti viimeiset vuotensa sairaalan sängyssä Alzheimerin taudissa täysin muistamattomana ja lonkka murtuneena. Ei se minusta mitään elämää ole, pelkkää vapauttavan keuhkokuumeen odottamista.

      Poista
  2. ”Vuositasolla aivoinfarktin saa meillä 24000 henkeä. Kolmannes kuolee, kolmannes jää halvaantuneeksi ja kolmannes toipuu, kuuluu nyrkkisääntö. ”

    Jos olisi joku keino välttää nuo kuolemat, niin sitä varmaan käytettäisiin. Kun ei ole, niin väistämättömään sopeudutaan. Korona on uutta mutta aivoinfarktit eivät, niitä on aina ollut eikä asiaan tarvitse tottua ja henkiin jääneiden ja jopa parantuneiden määrää pidetään hyvänä saavutuksena ja asiasta ollaan kiitollisia. – Eihän tämä myöskään ole ainutlaatuista, esimerkiki liikenneturvallisuudesta 'meuhkataan' suuresti – ja eikä se ole huono asia – mutta samanaikaisesti kaatumisissa kuolee (esim 2017 yli 1200henkeä) ja loukkaantuu vuosittain moninkertainen määrä, mutta tämä asia on suhteellisen vähän esillä. Kenties liukkaudellekaan ei voida mitään?

    Itse asiassa on mielenkiintoinen koe, että yksi maa on valinnut jossain määrin erilaisen strategian – vaikka ei se niin kauhean erilainen ole. Ja tulevaisuus näyttää kumpi oli parempi. Arvaisin että jos koronan toinen allto tulee nopeasti, Ruotsin tie saattaa olla oikea, edellyttäen että laumasuoja on oikeasti syntynyt, mistä taas ei ole mitään varmuutta. Jos kuitenkin rokote ehditään kehittää ennen toista aaltoa, joka tulee ihan varmasti, niin kaikki estettävissä olleet kuolemat olivat turhia. – Taudin laadusta vielä sen verran, että kun seuraa uutisia maista joissa korona jyllää pahimmin, niin ei sairaaloiden ja teho-osastojen ylikuormittuminen, arkkuröykkiöt ja joukkohaudat eivät minusta kyllä ole tavallisille kausi-infulenssoille tyypillisiä. Ruotsissa ihan tällaista ei ole näkynyt, ainakaan vielä.

    ”Ovat ne hävinneet ennenkin. ”

    Tavalla tai toisella näin käy, muutaman vuoden päästä tämä lienee muisto vain.

    VastaaPoista
  3. Kun puhutaan keinoista, joilla nuo koronakuolemat olisi voitu välttää pienemmillä taloudellisilla kustannuksilla herää kysymys, olisiko kannattanut määrätä vain riskiryhmät (70-kymppiset ja tietyjen perussairaudet omaavat) karanteeniin ja antaa muun yhteiskunnan pyöriä normaalisti. Silloinkin tehohoitopaikat olisivat riittäneet nuoremille ja noita sairauksia omaamattomille. Varojakin olisi paremmin riittänyt noiden ryhmien ylimääräisiin karanteenikuluihin.

    Tuosta "jälkiviisaudesta" huolimatta urputus hallituksen päätöksistä ärsyttää: hallitus teki ratkaisunsa oikeissa aikomuksissa ajassa ts puutteellisin tiedoin, ihan niinkuin välirauhan 1940-41 poliittinen johto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tässä kaikkea voi hallituksen niskaan kaataa. Sokeanahan se on hapuillut, kuten muutkin. Kansan syvät rivit sen sijaan ovat osoittaneet joko ihailtavaa uhrivalmiutta tai sitten jonninjoutavaa hysteriaa.
      Mutta sopulien ehdoillahan ne käsityksensä muodostavat,

      Poista
  4. Huolimatta muutamasta typerästä artikkelista, Valitut Palat oli kylmän sodan vuosina se majakka, joka piti yllä toivoa.

    Näin voi kuvailla. VP oli silloin parasta kieltä mitä suomalaisessa lehdistössä oli. Ei kielioppi- tai kirjoitusvirheitä. Käännösteksti oli sujuvaa ja asiavirheitä ei juuri ollut. Ne uskonnollis-esoteeriset artikkelit, joita silloin tällöin julkaistiin, saattoi kohderyhmään kuulumattomana jättää lukematta.

    VastaaPoista
  5. Ei ole mitään jälkiviisautta todeta, että Ruotsin hallitus teki ratkaisunsa samassa ajassa samoin tiedoin. Päinvastoin Suomella oli epidemian leviämistahdin vuoksi enemmän aikaa ratkaisuihinsa kuin Ruotsilla.

    Aluksihan pääministeri totesi, että jätetään spektaakkelit muille, mutta presidentin puuttumisen vuoksi kanta nopeasti muuttui.

    Hallituksen ääneenlausuttu tavoite, jota en ole missään nähnyt muutetun, kuului, että riskiryhmät suojataan ja tauti otetaan muuten vastaan sen leviämistä rajoituksilla hidastaen. Otetaan vastaan siksi, että leviämistä ei kuitenkaan voitaisi estää.

    Tämä viesti on jäänyt vähälle tai kokonaan monelta unohtunut päätellen siitä, että taudin pysäyttämistä tai rajoittamista on moni tosissaan luullut tässä yritettävän. Toinen juttu on sitten, että leviäminen on hidastunut liikaa.

    VastaaPoista
  6. Itse kullakin on ikioma silmänsä jonka luukusta maailmaa tarkkailee. Mielikuvat siitä mitä tapahtuu todella tuppaavat kuitenkin jylläämään pään sisäpuolella.

    Tästä taudista emme tiedä edes onko "tauti" sille oikea nimi. Kun kukaan ei toistaiseksi tiedä tarpeeksi, monien on mahdollista tietää kaikenlaista mikä vastaa heidän tarpeitaan.

    Minusta on ollut mielenkiintoista nähdä se mittakaava jolla maailma on pandemiaan reagoinut. Että esimerkiksi kansallisvaltio on osoittautunut ainoaksi ihmisyyden yksiköksi joka on ollut toimintakykyinen. Ylikansalliset instanssit, YK ja EU, ovat puksahtaneet tyhjää.

    Kansallisvaltio on osoittautunut vahvaksi. Vasta tulevaisuus tulee näyttämään, onko sekään kyllin vahva. Koronan käyttäytymisestä ei toistaiseksi "tiedä kukaan ihminen paitsi Jumala".

    Näitä jumalaäänellä paatosteltuja puheenvuoroja toki on kuultu. Sellaisiahan naishallituksen suustakin tulleet aika näytösluontoisiksi pikkuhiljaa muuttuvat ulostulotkin ovat olleet. Yritetään tehdä vaikutus. Katetta ei ole, ja kohta palataan taas kukin entisiin prioriteetteihin. Taudin väheksyjät pullistelemaan selviytymiskokemuksillaan -- sodan jälkeen on hengissä selvinneiden hyvä kirjoitella yleviä sotahistorioita -- ja naishallitus omien prioriteettiensa, pakolaisleirien haalimiseen ja kansainvaellusten kiihdyttämiseen.

    VastaaPoista
  7. En oikein tiedä mistä päin lähtisin tätä perkaamaan. Siitä mielipuolisuudesta, jolla "talouden" tyyppisiä olemattomuuksia nähdään "normaalina", jonka kuuluu olla. Siitä leuhkuudesta, jolla tehohoito nähdään kuin jonain varikkokäyntinä formuloissa ja kuolema jonain vitun ulosajona. Siitä tyhmyydestä, jolla täydessä käynnissä oleva ongelma koetaan kuitatuksi esimerkiksi siksi, että on kevät. Siitä idiotiasta, jolla alkulima kuvittelee olevansa "vahva" siksi että on selvinnyt erinäisestä pelkällä tuurilla (tässä tapauksessa vaikka veriryhmänsä ym. vuoksi), ja on riittävän tyhmä olemaan ymmärtämättä prosesseja ja instansseja maailmassa muutenkaan, tai oikeastaan mitään. Siitä ääri-idiotian ja absoluuttisen totaalileuhkuuden yhdistelmästä, jolla "taloudessa" lahjattomuutensa vuoksi kotikentällä oleva hengettömyyden ja tollouden inkarnaatio yrittää laskea kahdella aivosolullaan, että kenen kuuluu mistäkin selvitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä lahjattomuudella työsarkaa.

      Poista
    2. Tarkoittaako "Lahjattomuustutkimuslaitos" ulostulossaan nyt Blogistia vai ensimmäistä kommentoijaa, Affua? Minunkin mielestäni molemmat kirjoitukset ovat röyhkeitä ja ainakin itseäni loukkaavia! Vihavaisella on puolensa, mutta nyt saisi hävetä, vanha mies! (Ans`kattoo ilkeekö tämän julkaista?)

      Poista
    3. No, hermo kyrvähti, anteeksi se. Suoraan kysymykseen suora vastaus, minua joskus vähän ärsyttää tuo sankari, joka ei uskalla edes syödä epäterveellisesti tai kykene selviämään talvesta Suomessa, ja joka luulee silti ilmeisesti olevansa joku ihmiskunnan virstanpylväs. Toisaalta, mitäpä tuo nyt minulle kuuluu - nettomaksajahan minä noille ajatusten Eurajoille olen, mutten siinäkään yksin, vaan pikemminkin osana ihmiskunnan suurta enemmistöä.

      Tulee jotenkin mieleen pari anekdoottia. Ensinnäkin se, kun olin Hämeenlinnan oikeustalon kaltevalla katolla kolaamassa lunta, ja nosturikuski vähän päivitteli hänen mielestään epämiehekkään arkoja otteitani. En mm. halunnut jäädä nuoskalumeen ilman turvaköyttä seisomaan siksi aikaa, kun hän haki muut kaverit ylös. Sitten se jossain vaiheessa liukastui ja lähti konttaavassa asennossa perse edellä liukumaan kohti räystästä kolatun katon vetisellä jäällä. Kiinnihän se oli, eli olisi joutunut "vain teholle", noin allegorisesti tähän tilanteeseen, jos ei olisi pienen räpiköinnin jälkeen saanut liikettään pysäytettyä, vaan olihan tuo sen jälkeen jotenkin kalpeampi ja hiljaisempi jonkun aikaa, eikä oikein näyttänyt muistavan, miten päin nosturin korin ovi aukeaa.

      Toisaalta tulee mieleen, kuinka Äänekosken jalkapalloviheriöillä joskus kauan sitten tein vierasjoukkueen nuorena komeettana jonkun puolustusosaamattomuuttani kompensoivan yli-innokkaan katkoyrityksen, minkä johdosta legendaarinen pelaajavalmentajamme herra Rytkönen äityi sanomaan todella aidosti turhautuneella äänenpainolla: "Ootte te surkeita saatana." Koin, että siinä kajahti kaverin koko 20 vuotta eli tuolloin noin tuplasti omaani suurempi elämänkokemus. Ajan mittaan tässä on kyllä oppinut, että ikä ei ole lopulta aina se kaikkein ratkaisevin parametri tämän tuntemuksen muodostumisessa.

      Itse asiaan, kaipa sen kanssa nyt on sitten elettävä, että jonkinasteinen ihmisuhraaminen tekee talousteokratian muodossa paluun. Onhan se nyt abstraktilla tasolla ollut numeromagiaan aina sisäänleivottua, mutta näköjään siitä voi tehdä ihan konkreettisen ohjelmankin. Jännä aatenoodi, Valko-Venäjä, tässä blogissa usein mollattu Ruotsi ja Suomen kermaperseet ovat siinä samassa veneessä.

      Poista
    4. Jos nyt jättäisi tällaiset ad hominem vuodatukset ja keskittyisi itse aasioihin.

      Poista
    5. Tuo Lahjattomuustutkimuslaitoksen oivallus siitä, että talousteokratian nimissä voidaan jakaa kuolemantuomioita, on niin hyvä, että lisäsin sen omaan tämänpäiväiseen, kuolemanrangaistusta ja pandemiaa käsittelevään blogitekstiini. Kiitos.

      Poista
    6. Lahjattomuustutkimuslaitos saa suollettua ulos vitun, kyrvän ja kermaperseen. Blogisti varmaan kiittää, kun ilmaisun rikkaus alkaa olla huipussaan? Jussi H.

      Poista
    7. Jokaisen vastuulla on, millä tyylillä hän haluaa sanomansa tuoda julki.

      Poista
    8. Kyllä minä Lahjattomuustutkimuslaitoksen ajatusta komppaan, vaikken vältämättä ilmaisutapaa. Kyllä Affun ylimielinen - etten pahemmin sano - ajattelutapa minuakin ärsyttää.

      Poista
  8. Jaa, ajatteluako pitää hävetä? Ja kuka ja missä on koskaan kehuskellut sillä, että on sairaudesta toipunut. Nyt taitavat nämä vuodatukset kummuta jostakin syvältä.
    Tälle palstalle kaipaisi lähinnä normaalijärkistä ajattelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tälle palstalle kaipaisi lähinnä normaalijärkistä ajattelua."

      Jaa, minä olen mieltänyt roolit siten, että blogiteksti edustaa täydellistä normaalijärkistä ajattelua ja me maanmatoskommentoijat kirkastamme tuon normaalijärkisyyden Täydellisyyttä typeryyksillämme. Erkki Tuomiojan blogilla, joka ei sisällä kommentointimahdollisuutta tuo on viety loppuun: kukaan ei voi hämärtää Gurun ajatusten ylevää selkeyttä.

      Tietenkin toinen tapa ajatella, että blogiteksti edustaa tiettyä mielenkiintoista näkemystä, jota sitten kommenteillä kyseenalaistetaan tai kehitetään, jolloin joskus voi syntyä uusi, parempi joskaan ei vieläkään täydellinen näkemys.

      Poista
  9. Tyhmän kansan teoria on tietysti aina kätevä lähtökohta, ja jos sopulit viittaavat toimittajiin, hehän ovat ko. kansan äänitorvi...

    Totta myös on, että aikanaan tämä on ohi, ja sitten on taas aivan kuin koronaa ei olisi koskaan ollutkaan.

    Juuri nyt, toistaiseksi, kaikki tämä on kuitenkin poikkeuksellista.

    Uutta ja poikkeuksellista on, että nyt virusta levitti tehokkaasti massaturismi. Sehän alkaa muutoinkin olla omantunnon asia.

    Uutta on myös, että kuolintiedot leviävät reaaliaikaisessa uutisvälityksessä virustakin nopeammin ja reaktiot yhtä nopeasti.

    Siinä paineessa pitää hallituksen toimia. Voi kai olla tyytyväinen, että poikkeuslakeja otti käyttöön vasemmistopainotteinen hallitus - sikäli kuin ko. lakeihin nyt ylipäätään on tyytyväinen.

    Jos vasemmisto olisi oppositiossa, meteli voisi olla toisentasoista. Olisiko niin parempi? Ehkä olisikin.

    VastaaPoista
  10. Normaalijärkisen ajattelun seurauksena voin entisenä alankomaalaisena ainakin sen verran kertoa, että hollantilaisvirologien tämänpäiväinen johtopäätös on, että "koronaviruksen laumaimmuniteetti on satua" sekä sen lisäksi vielä who-havainto, ettei jokainen sairastunut ole suinkaan immuunia. Suomen mediasta en vastaavaa ole lukenut.. Etelä-Koreassa on jo tilaistoituja "toisen kerran sairastuneita". Ilmeisesti mitä lievämmät oireet sitä vähemmän vasta-aineita: siis, tämän hetken tiedon mukaan. Seurataanpa tilannetta kun on kerran oma lehmä ojassa, emmekö? Itse kullakin. Mukavaa kevättä kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
  11. Epidemian vakavuuden mittareina esitetään lukumääriä 1)tartunnan saaneista, 2) sairaalahoidossa olevista, 3) tehohoitoon joutuneista ja 4) kuolleista. Kaikkiin näihin liittyy epävarmuustekijänsä – kuten nyt kuka hyvänsä voi kuvitella.

    Tartunnan saaneet on kaikista huonoin, se riippuu testaumenettelystä. Esimerkiksi Norjasssa on enemmän todettuja tartuntoja kuin Ruotsissa vaikka epidemian alkuun ja väkilukuun suhteutettuna Norjassa on kuolleita vain puolet Ruotsin määrästä. Mistähän se johtuisi? – No Norja on rikas maa ja siellä testataan enemmän, joten saaliskin on suurempi.

    Jo selvästi luotettavampi mittari on sairaalaan joutuneet, ei ihminen ihan helposti sairaalaan lähde, ainakaan suomalainen, Yksilöllisiä vaihteluja löytyy. Ja maissa joissa sairaalat on jo täynnä, voi lähtökynnys olla korkeampi. Eli epävarmuustekijöitä riittää.

    Tehohoitoon joutuneet eivät varmaan tällaisia pohdiskele ja kuolemat on sitten jo ihan lahjomaton lukema, vai onko? Riippuu miten tässäkin lukumäärät lasketaan. Ymmärtääkseni Italiassa, ja kenties muuallakin, lukuun lasketaan vain sairaalassa kuolleet, ei vanhainkodeissa kuolleita. Suomen lukemia tuo laskentatapa muuttaisi rajusti. Pelkästään pääkaupunkiseudulla vanhainkodeissa kuolleita oli 29 (ja tästä puuttuu tämänpäiväiset). Kiuruvedellä vanhainkodissa on kuollut 11 ja kenties niitä on muuallakin. Ts Suomen lukemat pienenisivät näin laskien noin puoleen. Suomessa koronaan kuolleeksi lasketaan tietääkseni kaikki, joilla kuollessaan on koronatartunta, välittömästä syystä riippumatta. Ehkä se on järkevää, mutta toivottavasti ainakaan auto-onnettomuudessa kuolleita ei lasketa koronatapauksiksi, ehkei sellaisia vielä ole.

    Ruotsissa ja Suomessa kuolleiden laskenta on tiettävästi samanlaista, lukuja voinee verrata. Maksimilukuja ei kannata tuijottaa, niitä pitää oikaista epidemian vaiheella – Ruotsissa se alkoi aiemmin – ja våkiluvulla – Ruotsissa on noin kaksi kertaa enemmän asukkaita, ei aivan. HS:n sivuita löytyy – valitettavasti logaritmisella asteikolla tehty – kaavio, jossa lähtökohtana pidetään kymmenettä kuolemaa Se kyllä siis tahdistaa epidemiat eri maissa, mutta väkilukua ei ole otettu huomioon.

    Käyriä valitsemalla ja klikkaamalla taulu näyttää kuitenkin halutut tiedot. 10 päivää epidemian alusta Ruotsin lukema oli 105 ja Suomen 34. Kum Suomen luvun kertoo kahdella (otetaan siis väkiluku huomioon) niin Ruotsissa kuolleisuus oli noin 1,5 kertaista Suomeen verrattuna.
    20.päivän kohdalla lukemat ovat Ruotsi 477 ja Suomi 82, ts nyt Ruotsin kuolleisuus on jo kolminkertaista Suomeen verraten ja tällä hetkellähän Ruotsin kuolleiden määrä lähenee jo tuhatta. Suomen epidemia ei vielä ole niin pitkällä että vertailulukua voisi hakea. Epidemiat eivät todellakaan etene samaan tahtiin, jyrkälle ylöspäin menolle ei naapurissa näytä olevan loppua. Suomessa sairaala- ja tehohoidossa olevien lukumäärä on ollut laskussa jo niin monta päivää että kyse ei liene satunnaisuudesta. Tukholmassa harkitaan/valmistellaan jäähallien käyttöönottoa tilapäisinä ruumishuoneina. Kyseessä ei ole tavalliseen kausi-influenssaan liittyvä toimenpide.

    VastaaPoista
  12. No jopas! Nyt uutisissa kerrotaan että Suomenkin luvuista puuttuu hoitokotien tuloksia, uusiksi menee arviot!

    Ano 19:40

    VastaaPoista
  13. Stressi on kova ja pahenee tiedon eli monimutkaisen tiedon lisääntymisen myötä. Jonnekin se stressi pitää purkaa, ja blogien kommenttiosiot ovat hyviä siihen tarkoitukseen. Etenkin kommentit korkealaatuisiin blogeihin helpottavat kummasti. Jokamiesluokan blogien kommentointi voi sekin auttaa, mutta varmastikin vähemmän.

    Perkele. Päätöksiä tekevän eliitin pitäisi palkata hieman vähemmän politiikan sumentaneita aivoja, jotka pystyisivät tunnistamaan huijarit olivatpa nämä sitten järjestelmän sisä- tai ulkopuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäistä kappaletta on syytä kompata!

      Poista
  14. Olisi kai jo nuoresta pitäen pitänyt oikein ällätikun kanssa tutkistella, mitä Valitut Palat kulloinkin sanoo, ettei meitin tämmösten miästen kynä, oli aihe sitten historia tai epidemia tai mikä tahansa, suoltaisi jatkuvasti "typeryyksiä", "älyttömyyksiä", "idiotismia" jne. (N.B. tällä kertaa ei mitenkään "ad hominem"), joille nykyinen valistuksen majakka myötäänsä joutuu valaisemaan (usein tosin kovin ekstremistisen) juste milieun.

    VastaaPoista
  15. No, jos kerran itse sanot ja sanomasi vielä ymmärrät. Se saattaa kyllä jäädä monelle hämäräksi.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.