perjantai 22. huhtikuuta 2022

Hullujen kanssa pelatessa

 

Avopokeria

 

Marraskuun viimeisenä päivänä puna-armeija hyökkäsi Suomeen. Se oli odottamatonta, vaikka siihenkin oli varauduttu. Akuutti kriisi näytti joka tapauksessa olevan jo ohi ja ihmiset palailivat kaupunkeihin ja koulunkäyntiä aloiteltiin taas.

Hyökkäyksen törkeys yhdisti kansan. Hyökkääjän selitykset sen syistä ymmärrettiin kaikkialla valheeksi. Suuri aluelahjoitus eli Suur-Suomi, joka oli jo perustettu Kuusisen ”hallituksen” kanssa tehdyllä sopimuksella, ei innostanut ketään. Eikö sekin pakostakin ollut pelkkää valhetta siinä kuin muukin Moskovasta tuleva roska, Suomessa muka tapahtuneesta vallankumouksesta lähtien?

Miksi itse asiassa turvauduttiin valapattoiseen hyökkäykseen sen sijaan, että olisi esitetty ultimaatumi, uhattu suoraan sodalla ja katsottu, miten Suomen eduskunta äänestää, kun vaihtoehtoina ovat aluevaihto tai maailman mahtavimman armeijan hyökkäys. Esitetty kauppahan oli ennen hyökkäystä vielä kehno, mutta sentään tyhjää parempi. Tukikohta oli sietämätön vaatimus, mutta miten sekin olisi voitu estää?

Olisi ollut kovin kiintoisaa nähdä Neuvostoliiton uhkavaatimuksen käsittely eduskunnassa. Kansakunnan rivit olisivat varmasti menneet hajalle, mutta vaikea on kuvitella, että sodan vaihtoehto olisi tietoisesti valittu. Kyllä se yllätti, kun oltiin lähes sataprosenttisen varmoja siitä, että Venäjä bluffaa.

Esittämällä röyhkeän vaatimuksen naapurimaan alueiden luovuttamisesta itselleen Neuvostojen maa olisi kuitenkin menettänyt viimeisenkin viikunanlehtensä kansainvälisen kommunistisen liikkeen piirissä. Olihan se ihan toista, kun muka hyökättiin auttamaan naapurimaan vallankumoushallitusta ja vielä luovutettiin sille suuri alue omaa maata.

Eipä silti, tätä lorua uskottiin yhtä vähän kuin viime aikojen Putinin puheita siitä, ettei hän käy sotaa, vaan suorittaa erikoisoperaatiota. Yritettiinpä nyt sentään jonkinlaista viikunanlehteä löytää ja hölmöjähän maailma on täynnä eikä niitä vähiten ole Venäjällä. Kyllä moni uskoi tätäkin satua. Ne, jotka eivät uskoneet, ymmärsivät useimmiten pitää suunsa kiinni.

Mutta eikä Venäjä (eli siis tämä Neuvostoliitto) tosiaankaan edes viitsinyt esittää suoraa uhkausta? Eihän se olisi mitään maksanut. Joskus on selitetty, että tuo Mainila-lavastus oli itse asiassa ultimaatumin korvike, mutta eihän se sitä ollut. Siinä vaiheessa Suomelta ei enää otettu vastaan mitään viestejä.

Luulen, ettei edes antautuminen olisi tullut kyseeseen. Valtava armeijahan oli jo suorittanut ryhmittymisen ja sen piti näyttää maailmalle, mihin se kelpaa. Kuusisen hallituskin oli valmiina. Jos kaikki olisi yhtäkkiä peruttu, olisi se ollut kovin turhauttavaa. Pienen salamasodan piti nyt osoittaa kaikille, kuka täällä määrää.

Sitä paitsi, kyllähän suomalaisille oli jo aiemmin sanottu suoraan, mitä tuleman pitää. Sen suoremmin ei asiaa Moskovan näkökulmasta varmaankaan olisi edes ollut mahdollista sanoa.

Pravda-lehdessä ilmestyi nimittäin 3.11.1939 laaja artikkeli Suomen ja Ruotsin(!) ulkopolitiikasta, joka loppui seuraavasti: Meidän vastauksemme on yksinkertainen ja selvä. Me heitämme hiiteen kaikki poliittisten huijarien pelit ja kuljemme omaa tietämme joka tapauksessa. Me turvaamme Neuvostoliiton turvallisuuden mihinkään vilkuilematta, särkien kaikki mahdolliset esteet tiellä päämäärään.

Vähänkin ajattelevalle yksilölle oli selvää, että tässä puhui itse Stalin. Ei kukaan muu olisi voinut tai uskaltanut kirjoittaa moisia sanoja niin arkaluontoisesta aiheesta.

Paasikivikin epäili, että juttu mahtoi olla Stalinin ”inspiroima”. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että se olisi otettu erityisen vakavasti. Neuvostoliiton propagandan törkeys taas ei ollut mikään uutisaihe.

Jälkeenpäin tulee tietenkin mieleen, että talvisota oli Stalinin kannalta kaamea virhe. Puolitoistasataa tuhatta sotilasta kuoli ja toinen mokoma haavoittui. Kalustotappiot olivat suuret ja mainehaitta aivan valtava. Kaiken kukkuraksi ulkomaat ja erityisesti Hitler saivat erittäin kielteisen kuvan puna-armeijan kyvyistä. Päätös hyökkäyksestä kesällä 1941 oli Hitlerille tämän tiedon valossa aika helppo tehdä.

Mitä sitten tulee noihin Suomelta vietyihin alueisiin, ei niistä sodan tullen ollut vähäisintäkään hyötyä. Suomenlahden sulkeminen ei onnistunut lainkaan ja neutraalin Suomen sijasta Stalin sai niskaansa vihaisen hyökkääjän, joka tosiaan osoitti pystyvänsä myös tällaiseen sodankäyntiin.

Talvisota oli siis ilman muuta Stalinin suurin virhe ainakin sodan tuossa vaiheessa. Suomalaisia asia ei ehkä aivan tavattomasti lohduttanut, sillä sota jatkoineen vei niin Karjalan kuin liki sata tuhatta nuorta miestä. Sodan välttäminen olisi varmasti ollut poliitikkojen ja kansan mielestä parempi vaihtoehto, jos heiltä olisi kysytty. Toinen asia on, olisiko koko Suomi pian menetetty myöntyvyyspolitiikalla. Sitä emme tiedä.

Joka tapauksessa tästä kukaties voisi oppia sen, että bolševikin sana, jolle ei ollut opittu paljoa rakentamaan, saattoi hyvinkin olla aivan vakavasti otettavaa laatua silloin, kun hän uhkasi törkeällä voimapolitiikalla. Suomalainen ei oikein kyennyt uskomaan, että joku olisi ihan oikeasti ollut valmis syöksemään oman ja naapurinsa maan sodan hornankattilaan vain siksi, ettei saanut neuvotteluissa kaikkea tavoittelemaansa.

Mitä sanoikaan Tanner tuohon aikaan: niin hulluksi ei maailma voi tulla. Suomalaiset, jotka tiesivät, että oikeus ja maailman yleinen mielipide olivat heidän puolellaan, uskoivat mieluummin kaikkien osapuolten tervejärkisyyteen kuin raivoavan lehtikirjoittelijan purkaukseen. Sehän siis oli tällainen: Me turvaamme NL:n turvallisuuden joka tapauksessa ja särjemme tieltämme kaikki mahdolliset vastukset jotka ovat tämän päämäärän tiellä (Мы обеспечим безопасность СССР не глядя ни на что, ломая все и всякие препятствия на пути к цели).

Oli kuin olikin se niin hullu.

 

 

13 kommenttia:

  1. "Oli kuin olikin se niin hullu." Niinpä oli ja mikään ei osoita, etteikö hulluus jatkuisi jopa vielä pahempana, sillä yleinen uskomushan on, että me olisimme muka mukaas vähemmän nykyään. No sehän on viimeistään parina viimeisenä vuotena osoittautunut höttöäkin hötömmäksi haaveeksi.

    Vaikea sanoa, että onko ihmisen hulluus lisääntynyt roimasti vai johtuuko se vain välineiden kehittymisestä, jolla hulluus saadaaan levitettyä samanaikaisesti maailmanlaajuiseksi.

    Niinkin voidaan sanoa, että hulluus on yhteistä, kulttuurit vain ilmentävät sitä eri tavoin. Barbariaakin on kaikkialla, mutta lännessä sillä ei pröystäillä pikemminkin häpeillään, jos olosuhteet nostavat alkukantaisia viettejä pintaan.

    Suomella on nyt mielenkiintoinen tilanne. Kuinka paljon voi nokittaa Puttea vastaan, sillä sehän on selvää, ettei Venäjä pelaa kokonaan bluffikorteilla. Venäjällä on tietysti vähän sama tilanne, sillä jos se leväyttää liian hyvät valttikortit pöydälle, voi saluunaan saapua reipas cowboy lännestä, joka ampuu ensin ja syyttää sitten väärinpelaamisesta.

    Toisaalta cowboytten pelote on aika heikoila, koska pääcowboyna hortoilee jonnin joutava höppänä, joka on luultavasti yksi pääsyistä, miksi Putte uskaltaa pelata vaikka vilunkipeliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vaikea sanoa, että onko ihmisen hulluus lisääntynyt roimasti vai johtuuko se vain välineiden kehittymisestä, jolla hulluus saadaaan levitettyä samanaikaisesti maailmanlaajuiseksi."

      Veikannen viestintälaitteiden tehokasta levittämistä. Kuin myös brändäyskulttuuria, mutta se on osittain paikkakunta kohtaista.
      (Yksi lapsista tunnisti muistaakseni noin 4vuotiaana "kultaisen" m:än. Tarkoittaen macdonaldsia.
      Sinänsä mitään uutta firmojen ketjuttamisessa. Onhan tuo s-ketju, k-ketju jne. sitten lidli. Lidlin kohdalla taas Suomi on pien markkina-alue, kuin myös mäkkärille. Ylipäätään joskus pohtinut miksi ne on jaksaneet tännekkin laajentua? Mutta samapa tuo itselle, joitain tosi kivoja löytöjä tehnyt sieltä. Eikä itseä niin häiritse taustat. Tarkoittaen kun ystävältä kysyin lähteekö Kärkkäiselle niin totesi ettei kun toisen poliittinen kanta on mitä on. Lähinnä jos jossain on mitä tarvitsen/haluan niin sieltä se on haettava, sama se on mitä mieltä toinen on. Vähän kun itse niin välitä islamista mutta jos voinnen käydä kyllä ostamassa ruokaa vaikka tietäisin tekijän muslimiksi. Ruokaa se vain on. Ei se sielua hoitane mutta jollain sitä on elettävä. Vähän sama kuin voinnen käväistä Halpa-hallissa tai Puuilossa, mutten kyllä ole valmis muiden uskon vuoksi luopumaan alkoholista. Kussakin on puolensa. Ongelma näin ollen ole omassa päässä vaan muiden. Nauttinee pikku asioista ja antanee muitten touhuta omiaan niin pääsenee helpommalla.)

      Poista
  2. "sen sijaan, että olisi esitetty ultimaatumi, uhattu suoraan sodalla ja katsottu, miten Suomen eduskunta äänestää"

    Kolme selitystä

    - ei ollut aikaa

    - Stalin ei yksinkertaisesti voinut ymmärtää, että jolloin eduskunnalla olisi ollut valtaa yli pienen sisäpiirin

    - kansantaloutta ei yksinkertaisesti voinut turvautua tuollaiseen imperialismin vaan piti järjestää kansanhallitusnäytelmä.

    VastaaPoista
  3. Mikäli Väinö Tanner on oikeassa kirjassaan "Olin ulkoministerinä talvisodan aikana", niin Neuvostoliitto allekirjoitti sen sopimuksen Otto-Ville Kuusisen kanssa vasta sen jälkeen, 2. joulukuuta, kun se oli jo aseellisesti hyökännyt Suomeen. Luultavasti sitä sopimusta oli kyllä salaisesti valmisteltu jo aikaisemmin, mutta vasta tuolloin siitä, tai koko Kuusisen hallituksestakaan, kerrottiin julkisesti.

    VastaaPoista
  4. "Meidän vastauksemme on yksinkertainen ja selvä. Me heitämme hiiteen kaikki poliittisten huijarien pelit ja kuljemme omaa tietämme joka tapauksessa. Me turvaamme Neuvostoliiton turvallisuuden mihinkään vilkuilematta, särkien kaikki mahdolliset esteet tiellä päämäärään."

    Kun lukee noita sanoja huomaa, että yhtä sanaa vaihtamalla kyse olisi voinut olla Putinin puheesta tällä hetkellä. Tämä osoittaneet NL/Venäjän ulkopolitiikan pitkää linjaa.

    VastaaPoista
  5. >…että olisi esitetty ultimaatumi, uhattu suoraan sodalla ja katsottu, miten Suomen eduskunta äänestää…

    Tämähän oli selvää Suomen päättäjille ja Stalinillekin. Kyllä kansalla ja eduskunnalla oli sama asenne kuin Erkollakin: pelkkää isottelua ja pluffia. Joku Paasikivi oli toista mieltä: ”Neuvottelut raukesivat ja onnettomuus oli edessä, vaikka sitä Suomessa ei heti käsitetty.”

    Ja sitä paitsi, eihän tuolloin – jos ei nytkään – eduskunta mitään tosiasiassa päätä. Jatkosotaan menosta yhdessä Saksan kanssa liitossa ei päättänyt edes koko hallitus, vaan vain napamiehet. Ja kuten kansalle – ja eduskunnalle – kerrottiin eli valehdeltiin: Se perkeleen ryssä hyökkäsi taas, kuten se on vuosisadat tehnyt.

    VastaaPoista
  6. >… Suomalaiset, jotka tiesivät, että oikeus ja maailman yleinen mielipide olivat heidän puolellaan…

    Kauniita sanoja, mutta perin naiiveja. Oikeudella ja mielipiteillä ei ole mitään sijaan, kun hyökätään toiseen maahan. Kuten sanotaan, oikeus kulkee voittajan miekan terällä.

    Britannia ei epäröinyt hyökätä Norjaan toisen maailmansodan alussa. Tarkoitus oli miinoittaa vedet, ja laskea joukot Narvikiin, Trondheimiin, Bergeniin ja Stavangeriin. Eikä tässä nähty mitään moraalista ongelmaa. Kun Saksa ehti päivän, pari aikaisemmin, oli se kuolemansynti Saksalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englanninkielisilleon tässä maailmassa eri säännöt....

      Poista
  7. Suomalaisilla on se surkea handicap, että me yhäkin kuvittelemme kaikkien maapallon ihmisten olevan yhtä rehellisiä kuin itse olemme. Silmät eivät tahdo avautua, ei millään. Eipä tarvitse ihmetellä, miksi emme oikein osaa menestyä? Pyörimme vain isojen poikien kerhoissa äänettömänä yhtiömiehenä, ja kuvittelemme olevamme mahtavia ja kaikkien tuntemia! Velipoika on asunut Saksassa yli 30 vuotta, ja hän naureskelee, että koskaan televisiossa tai lehdissä ei mainita sanaakaan Suomesta, ja tuntuu kuulemma siltä, että Suomea ei ole edes olemassa? Outoa.

    Suurvaltojen puristuksessa pienelle maalle liika rehellisyys on aina tiennyt tuhoa, tai ainakin kärsinyt kohtuuttomasti. No, onneksi on yksi maa ja kansakunta, jota ei vedetä kölin alta ihan helpolla, ja se on Israel. Toki USA on ollut sen takuumiehenä toisen maailmansodan jälkeen, mutta israelilaiset oppivat holokaustista sen, minkälainen maailma on ja toista kertaa sitä holokaustia ei nähdä, ainakaan israelilaisiin kohdistuvana.

    Suomi taisteli sodat veitsi kurkulla, ja oli suoranainen ihme, että selvisimme siitä jokseenkin elinkelpoisena. YYA-aika oli mitä oli, ja se kai niissä oloissa palveli Suomen etua, mutta nyt pitäisi katsoa historiaa ja sitten vasta katsoa tulevaisuuteen.

    Jos olisin isovenäläinen geostrategi, vaatisin Suomea liitettäväksi Venäjään joko hyvällä tai pahalla. Kun katsoo karttaa, Suomihan näyttäytyy siinä aivan luollisena ja kiinteänä osana Äiti-Venäjää, eikä niin kuin nyt, eli Pietaria uhkaavana aseena, kuten Stalin taisi aikoinaan todeta. Putinille Stalin on maailmanhistorian suurin hahmo, joka pitää muistaa.

    Kun katsoo Lähi-idän karttaa, Israel on täydellisesti väkirikkaiden muslimivaltioiden ympäröimä ja vihaama, jonka tuhoamista on yritetty useamman kerran. Tuskinpa se olisi olemassa, ellei USA olisi varmistanut sen turvallisuutta? Monien YYA-ajan politikkojen ja kansalaisten mielestä USA oli ja on pahuuden puolella, koska takaa Israelin valtion olemassaolon. Tuomioja ja Halonen lienevät tämän ajatuksen näkyvimmät ja vaikutusvaltaisimmat tahot, jotka eivät voi sietää USA:n roolia maailmassa. USA:lla on virheensä ja puutteensa, mutta se, ja muutama kymmenen maailman demokraattisinta maata voisivat taata Suomenkin turvallisuuden, kunhan pidämme itse maanpuolustuksestamme huolta ja olemme realisteja.

    VastaaPoista
  8. ”Hullujen kanssa pelatessa”

    Tänään Venäjän medioissa näkyi Venäjän toive, että se haluaa itselleen Ukrainan itä- ja eteläosat. Myös tänään Venäjän eräässä uutisessa näytettiin Putinia puhumassa jonkun kanssa pöydän ääressä. Se ei ollut superpitkä pöytä, vaan ihan tavallinen. Keskustelijat olivat melkein nenäkkäin.

    Tapahtumassa oli kuitenkin yksi erittäin tärkeä yksityiskohta. Putin istui pöydän laidassa ja piteli oikealla kädellään pöydän reunaa niin, että hänen peukalo oli pöydän päällä.

    Putinin peukalolla oli näköjään supertärkeä tehtävä. Koko keskustelun aikana Putinin peukalo ensin painoi pöytää ja sitten irtosi pöydästä. Näin peukalon toiminta kesti koko uutisen aikana.

    Mikä lienee ollut Putinin peukalon ”viesti”? Veikkaan että jos kohta Venäjän päämääräksi on esitetty halu saada itselleen Ukrainan itä- ja eteläalueet, niin jos tämä halu ei toteudu (määräaika ilmoitettaneen myöhemmin), niin Putin painaa pöydällä olevaa ”punaista nappulaa” ja Venäjän viholliset tulevat tuhotuiksi Putinin ”punaisen nappulan” käskystä.

    VastaaPoista
  9. "joku olisi ihan oikeasti ollut valmis syöksemään oman ja naapurinsa maan sodan hornankattilaan vain siksi, ettei saanut neuvotteluissa kaikkea tavoittelemaansa."

    Mitä saikaan Stalin. Sen, että suomalaiset diplomaatit (Tanner ja Paasikivi) jättivät neuvottelut silleen (13.11.39) ja matkustivat Helsinkiin. Olivat saaneet tavata itse Stalinin, 7 (6?) kertaa. Vai oliko se Stalin, joka sai tavata itsensä Paasikiven ja Tannerin. Näin voisi päätellä. Sillä mitään kättä pitempää ei jäänyt neuvotteluista sen enempää Stalinille kuin Molotoville tai heidän suomalaisille virkaveljilleen.

    Joten he eivät "saanut neuvotteluissa kaikkea tavoittelemaansa." Kaukana siitä. He eivät saaneet yhtään mitään neuvotteluista. Suomalaiset olisivat voineet ehkä saavuttaa rauhan, mutta he eivät siihen uskoneet joten he eivät edes yrittäneet. Ainakin minä luulen niin.

    VastaaPoista
  10. Kaikissa asioissa on puolensa. Voisi jopa sanoa, että talvisota pelasti Suomen. Jos sitä ei olisi käyty, ei olisi syntynyt kansallista yhtenäisyyttä, talvisodan henkeä, joka oli välttämätön jatkosodan taisteluissa. Ei olisi syntynyt kansalle kokemusta, että suurelle ja mahtavalle viholliselle voidaan panna hanttiin ja se voidaan pysäyttää. Sitä henkeä oli jäljellä vielä jatkosodan loppuvaiheen torjuntataisteluissa.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.