torstai 7. huhtikuuta 2022

Sodan lakeja

 

Laittomuuksista armeijassa ja rosvojoukossa

 

Kysymys Ukrainan sodan yhteydessä tapahtuneista ilkitöistä ja niiden oikeasta nimittämisestä on osoittautunut sangen kiinnostavaksi. Kyseessähän on mahdollisimman selvästi, kaikkien tunnusmerkkien mukaan laiton aseellinen hyökkäys itsenäistä maata vastaan eli siis rikollinen toimi, joka sitä paitsi on aloitettu ilman sodanjulistusta tai edes ultimaatumia.

 Itse asiassa tällaisessa tilanteessa toisen valtion alueella aseellisesti toimivat joukot lienee leimattava vain terroristeiksi ja rosvoiksi, jotka eivät nauti enempää lain suojaa kuin edes vihollisarmeijoille kansainvälisen oikeuden mukaan kuuluvia oikeuksia saada sotavangin status ja sen oikeuttama inhimillinen kohtelu.

 ”Erikoisoperaatioiden” nimike ei ymmärtääkseni anna mitään erityistä suojaa sen toteuttajille, jotka siis sopii kaikin mokomin ampua paikalla, kuten termi kuuluu.

Tässä mielessä hyökkääjää eivät suojaa mitkään kansainväliset sopimukset ja säädökset sen enempää kuin siviiliasuisia vastarinnan tekijöitäkään, mikä kyllä aina muistetaan mainita.

Vaikuttaa siltä, että tässä ollaan nyt vaipumassa samalle primitiivisen väkivallan tasolle, joka vallitsi 30-vuotisessa sodassa, huolimatta siitä, että jotakin tolkkua tuhoamiseen yritettiin saada ainakin Kustaa II Adolfin sota-artikloilla.

Hugo Grotius etsi myös luonnonoikeudellisia perusteita sodan säännöille teoksessaan De iure belli ac pacis. Noiden sääntöjen hän uskoi olevan pätevät jopa siinäkin tapauksessa, ettei Jumalaa olisi olemassa.

Mutta vanhan sanonnan mukaan Inter arma silent leges. -Olipa lakeja tai ei, aseiden puhuessa ne vain vaikenevat. 30-vuotinen sota oli kuin olikin suuri väkivallan orgia, jossa kärsi erittäin paljon myös siviiliväestö, jota kaikki armeijat vuoron perään riistivät.

Sodan säännöt, mikäli niitä kirjaimellisesti noudatetaan, ovat drakonisia. Boris Gyllenbögel, Helsingissä varttuneemman ikänsä koulun rehtorina viettänyt entinen tsaarin armeijan upseeri kertoo muistelmissaan, miten ensimmäisen maailmansodan aikana vihollisia edustaneeseen kansaan kuulunut emäntä valitti sotilaiden ottaneen hänen puistaan omenoita vastoin kieltoa.

Nuo omenavarkaat olivat myös aseistautuneita, joten kyseessä oli sotarosvous, marodeeraus. Siitä rangaistuksena oli kuolemantuomio ja sen Gyllenbögel myös panetti toimeen. Muistelmissaan hän e näytä asiaa mitenkään katuneen tai pahoitelleen. Lex dura sed lex, sanoo latinisti ja venäläinen vääntää sen hauskasti muotoon закон дурават, но закон

Meneillään olevasta Ukrainan sodasta, siis rikollisesta hyökkäyssodasta, jonka oikeaa nimeä Venäjä välttää lausumasta, kerrotaan myös marodeerauksesta (ransk. marodeur, sotarosvo). Polkupyörien ja läppäreiden vohkiminen voi vaikuttaa omassa ympäristössään vähäiselle rikokselle verrattuna 1600-luvun rosvoukseen, jossa ihmisiltä vietiin heidän toimeentulonsa eväät ja jätettiin kuolemaan nälkään.

Kuitenkin kyse on kuin onkin aseistautuneiden joukkojen suorittamasta sotarosvouksesta, josta perinteisesti annetaan kova rangaistus -mikäli rikolliset saadaan tuomiolle.

Toisen maailmansodan aikana puna-armeija besorkkasi Saksasta valtavia määritä tavaraa, jonka kotiin lähettäminen kuormitti kovin rautateitä. Se kiellettiin ja koviakin rangaistuksia annettiin, mutta eihän se estänyt ilmiön laajaa toteutumista. Muuan merkittävä besorkkaaja oli itse marsalkka Žukov.

Toki tuo sana besorkkaus tulee saksasta ja sen oppivat alun perin jääkärimme, joiden piti hoitaa (saks. besorgen) itselleen asianmukaiset varusteet, vaikka se oli mahdollista vain muilta varastamalla. Tämä ”jalo” koulutustapa oli peräisin jo muinaisesta Spartasta, jossa sillä nähtävästi ylpeiltiin.

Puna-armeijalla oli aina tapana olla tunnustamatta minkäänlaisia ilkitöitä. Mikäli ne paljastuivat, ne kiellettiin röyhkeästi ja syytettiin vihollista.

Muuan varhainen esimerkki oli, kun talvisodan aikana puna-armeijan valloittamalle vähäiselle alueelle oli jäänyt joku suomalainen, joka kertoi, että kun hän oli vilkuttanut punatähtiselle lentokoneelle, se olikin kääntynyt ja alkanut ampua häntä.

Kyseessä oli selvä ”false-flag” operaatio, totesi reportteri, kirjailija Juri German. Valkosuomalaiset olivat siis maalanneet koneeseensa Neuvostoliiton tunnukset! ”Niin, eri ihmiset taistelevat eri tavoin. Puna-armeija on eri asia, aivan eri asia. Ne ovat sivistyneitä, rehellisiä ja rohkeita sotilaita, hyvä tovereita…”

Suomalaiset olivat hirvittävän julmia ja pakottivat peräytyessään siviiliväestön siirtymään mukanaan puna-armeijan lähestyessä, kertoi German. Kieltäytyjät ammuttiin paikalla ja talot tuikattiin tuleen. Miinoja ja helvetinkoneita oli kaikkialla ja kaivotkin oli liattu, etteivät väsyneet puna-armeijalaiset voisi virkistäytyä…

Mutta sen sijaan puna-armeijalaiset käyttäytyivät valloitetuissa kylissä mallikelpoisesti, tavaroihin ei koskettu ja köyhille jaettiin rikkaiden jälkeensä jättämää omaisuutta. Sivistys saapui korpeen äänielokuvan muodossa ja niin edelleen. Rakas, valkosuomalaisten sortama karjalan kielikin luvattiin ottaa käyttöön kouluissa, jotka aloittivat taas toimintansa…

Tuon ajan hyökkääjät siis ainakin kuvattiin mallikelpoisiksi ja hyvin kurinalaisiksi ihmisiksi, vaikka sotaa ei silloinkaan virallisen selityksen mukaan edes käyty. Käynnissähän oli vain operaatio valtaan noussutta kansanhallitusta vastustavia, ”ihmishahmonsa menettäneitä” bandiitteja vastaan tuon hallituksen omasta pyynnöstä.

63 kommenttia:

  1. Hyvän aikaa olin siinä ankarassa uskossa että on vain kaksi mustavalkoista asiaa, toinen on panda ja toinen on zeebra ja zeebrakin anoo aktiivisesti että se pistettäisiin kaltereiden taakse.

    Tässä muutaman karonkkaviikon aikana onkin nyt äkin ilmennyt että - Kautta Odinin - mustavalkoisiahan onkin vielä pari muutakin tapausta.

    VastaaPoista
  2. "Nuo omenavarkaat olivat myös aseistautuneita, joten kyseessä oli sotarosvous, marodeeraus. Siitä rangaistuksena oli kuolemantuomio ja sen Gyllenbögel myös panetti toimeen. Muistelmissaan hän e näytä asiaa mitenkään katuneen tai pahoitelleen."

    Paljonpa on vettä tuon jälkeen virrannut Volgassa...

    Sinänsä mielenkiintoista miten Venäjän armeija vielä Ison vihan aikaan harrasti täysillä tuollaista sotarosvousta (ja järjestelmällistä hävitystä) kuten Kustaa H.J. Vilkunan ja Teemu Keskisarjan kirjoissa on kuvattu. Pikku vihan ja Suomen sodan aikaan tilanne muutoin ymmärtääkseni paremmaksi. Sääli, että toisesta maailmansodasta lähtien ollaan palattu vanhaan, arkaaiseen sodankäyntitapaan.

    Solzenitsynin Ensimmäisessä piirissä muuten kuvataan Stalin ajattelua: sotilaalla on reppu, hän saa rosvota sen täyteen. Upseereille on auto ja kuormasto, heille kuuluu enemmän. Parasta oli Smersillä, jonka silloinen päällikkö suri anastamiaan matkalaukullista housunkannattimia aavistamatta, että juuri se teki tästä Stalinin silmissä luotettavan: mies oli rosvo eikä vaarallinen idealisti.

    VastaaPoista
  3. Lehtitietojen mukaan Ukrainan hyökkäykseen liittyen tappolistat oli tehty "natseista". Venäjän asevoimien oli tarkoitus puhdistaa Ukraina perin pohjin. Sama ajattelu koskee myös Suomea. Jos ja kun hyökkäys tänne alkaa, niin suomalaisten tappolistat otetaan esiin toteuttamista varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla lienee omasi?

      Poista
    2. Itseä ihmetyttää miksi Venäjän hallinto sellaiseen ryhtyisi?
      En tiedä Ukrainan lähihistoriaa, mutta Suomen kohdalla kumminkin on tänne aikanaan tullut Neuvostoliiton hajottua paljon venäläisiä. Sehän olisi kuin "omia" vastaan sotisi. (Tosin vähän sama tuo on Vironkin kohdalla. Muistaakseni joka kolmas olisi venäjänkielinen ja se on omasta mielestä suht paljon miljoonan kokoisesta väestöstä.)

      Poista
    3. Lehtitietojen mukaan Ukrainassa on paljon venäläisiä, joita on kohdeltu Putin'in mukaan huonosti.

      Sitten on tämä Katynin metsän tapaus.

      Venäläisten Katynissa, Smolenskin lähellä vuonna 1940 ampumien puolalaisten upseerien kohtalot liittyvät kiinteästi Suomen talvisotaan.

      - Teloituksia Katynissa aikaistettiin, koska vankileireille haluttiin saada tilaa mahdollisia suomalaisia ja Baltian maista saatavia sotavankeja varten, kertoo Suomessa vierailulla oleva Venäjän tiedeakatemia vanhempi tutkija Natalia Lebedeva. Hän on ollut avainasemassa puolalais-venäläisessä historioitsijakomissiossa, joka on tuonut päivänvaloon tuhansien Katynissa ammuttujen puolalaisupseerien kohtaloista toisen maailmansodan aikana kertovat neuvostodokumentit.

      Lähde: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/katynin-teloituksilla-yhteys-suomen-talvisotaan/1819130#gs.wltqwe

      Poista
    4. Juttu on 2002.
      Ehkä olen jotenkin tyhmä mutten ymmärrä miten tuo liittyy kiinteästi Suomen talvisotaan? Oliko sielä sitten suomalaisia sotavankeja?

      Venäläinen media (eteenkin uutiset) on kuulemma ihan omiaan. Mitä kuullut venäläiseltä ystävältä. Hän tykännee enempi suomalaisesta "kuplasta".

      Teoreettisesti Putin siis voisi väittää että suomalaiset kohtelee venäläisiä huonosti ja hän on heitä "pelastamassa". Mikähän se syy olisi? Joutuivat töihin. Tutulta kuulin (työskennellyt rajan molemmin puolin) että Suomessa on siinä mielessä parempi että jos joutuu työttömäksi niin on edes jokin turva. Venäjällä ei mitään.
      Pohtinut kauppasuhteiden alas-ajon vaikutuksia taas toiseen suuntaan. Lähinnä todennäköisyyksiä hyökätä kauppaa käytävään valtioon mahdollisesti laskee, kun siinä kärsisi omat intressit.

      Poista
    5. Tai sitten voisi tulla pelastamaan venäläisiä taidearteita. Nyt on kuitenkin niin, että maailmanhistoriassa ei ole yhtäkään sotaa jäänyt käymättä siksi, ettei sille olisi löydetty "oikeutettua" syytä.

      Poista
  4. Eilisen Hesarin selostus ukrainalaisen (!) kolumnistin Timotei Sergeitsevin artikkelista UKrainan 25 vuotta kestävästä "denatsifikaatiosta" oli kylmäävää puhetta. Julkaisupäivä RIA Novostissa osoittaa Putinin hallinnon hyväksytään suhtautumista sille.

    VastaaPoista
  5. Aistinko pientä epuvarmuutta tässä? Toki ritarilla on edelleen kiiltävät kilpi ja puhdas panssari, mutta jotenkin, jotenkin vain tuntuu, että hän on _saattanut_ paskantaa housuihinsa. Täytyy siis ehkä valmistautua sen varelle, että pitää vähän selitellä, ihan vain varmuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romantiikan aika meni ja armeijoissa on myös naisia niin ei se prinssi ratsullaan oikein sopine mielikuvaan. Enempi massakoulutuksen lopputulos. Joukkoajattelu tupannee olemaan ryhmäajattelua, jäänyt vain miettimään voiko sitä jotenkin ohjata tai kontrolloida? Sodankäynnissä kyse on kumminkin primitiivisestä vaistosta.

      Poista
  6. Venäläisillä näyttää olevan ihan oma tapansa noudattaa allekirjoittamiaan sopimuksia. Onhan tämä nähty niin urheilussa, kansainvälisessä politiikassa, kaupankäynnissä jne. Sitten kun jäävät kiinni, loukkaantua kyllä osataan välittömästi. Vaikeaa on, ainakin normaalilla ihmisellä sitten jatkaa "yhteiseloa", kun on kerran tullut petetyksi, mutta politikoille se ei tunnu olevan mikään este, sillä raha ja kaupankäynti sulkee suut.

    Putinin sota on kyllä tahrannut Venäjän armeijan maineen ja kunnian vuosikymmeniksi. Luulisi, että armeijan piirissä olisi sentään normaaleilla moraalisäännöillä pelaavia korkeita upseereja, vai onko heidät siivottu syrjään, että gangsterismi voisi toimia esteettä? Entäpä miliisi? Miliisit lienevät suht. tavallisia venäläisiä, ja tuskin vihaavat omia kansalaisiaan niin että olisivat valmiita avaamaan tulen mielenosoittajia vastaan? Sehän se taitaa Putinia, Lavrovia ja Medvedeviä pelottaakin, eli miliisiin ja armeijaan ei ole luottoa, vaan armeijaan ujutetut poliittiset komissaarit ja kansalliskaarti pitää silmällä armeijaa ja miliisiä. Kyllä on Kremlim troikka asiansa sotkenut, ja meinaavatko he säilyä kuivin jaloin?

    Putinia ei niinkään elähdytä Novo Russia, vaan pelkkä alkukantainen viha länttä kohtaan, eikä mikään muu. Viha sallii sotarikokset! Tsetsenian kaudeudet jäivät suurelta osin pimentoon, koska reportterit tapettiin ja sotanäyttämö oli kaukana, lähes näkymättömissä.

    Sodissa tapahtuu aina kauheuksia, mutta systemaattinen tuhonta, johon valtion johto ja sotilasjohtajat kehoittavat on poikkeuksellista. Nyt epäillään, että Mariupolissa olisi jopa tuhansia surmattuja siviilejä, ja tämän takia Venäjä ei päästä esim. Punaista ristiä kaupunkiin, tai salli humanitaarisia käytäviä. Todisteet pitää ensin saada tuhottua!

    Mitä massiivisempia rikokset ovat, sen vaikeampaa niitä on valkopestä! Ensimmäiseksi tietenkin loukkaannutaan, sehän on selvää! Aina on tilanne kuitenkin se, että voittajan ei tarvitse välittää sotarikoksistaan, kuin ei tarvinnut välittää toisen maailman sodan jälkeenkään. Dresdenin tuhoaminen tai Wilhelm Gustlofin torpedointi toi mitaleja rintaan!

    Putin säilyy voittajana vain siinä tapauksessa, että tuhoaa Mariupolin ja todisteet taktisella ydinaseella. Lännen vastaus tulisi kai olemaan Putinille suotuisat neuvottelut, ja se olisi pahin vaihtoehto. Tulee väkisinkin mieleen, onkohan lännen korkeat sotilasjohtajat edes omalla alallaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Venäläisillä näyttää olevan ihan oma tapansa noudattaa allekirjoittamiaan sopimuksia. Onhan tämä nähty niin urheilussa, kansainvälisessä politiikassa, kaupankäynnissä jne. Sitten kun jäävät kiinni, loukkaantua kyllä osataan välittömästi. Vaikeaa on, ainakin normaalilla ihmisellä sitten jatkaa "yhteiseloa", kun on kerran tullut petetyksi, mutta politikoille se ei tunnu olevan mikään este, sillä raha ja kaupankäynti sulkee suut."

      Tuli tuosta urheilusta mieleen että joka kansalla tainee olla siinä oma katsantokantansa. Mitä katsellut niin suomalaiset yleensä saanee antaa sen 110% ja kestää kettuilua niin toisilta ja omilta jos ei tulekkaan voittoa.

      Italialaisjalkapallofanit pari vuotta sitten näyttivät vastapuolen tummempi hipiäiselle pelaajalle apina viestintää.
      He eivät nähneet siinä mitään väärää, totesivat vain että sehän on ihan normaalia heidän kulttuuriaan, kannatetaan omaa joukkuetta ja dissataan/painetaan alas vastapuolen.
      Itse taas ymmärtänyt kulttuurillisesti että urheilun pitäisi olla kivaa ja siinä olisi reilu meininki niin tekijöille ja lähinnä viihdettä. Toiset ottanee sen niin tosissaan, mutta olettaisin rahataloudella olevan syynsä siihen. Niissä kun on omat markkinat.

      Poista
    2. Tämä löytyi mutta googlella löytänee enempi jos tahtonee.
      Briteillä on myös haasteita rasismin kanssa, mihin Boris Johnssonkin oli jossain välissä ottanut twiitissään kantaa.
      https://yle.fi/urheilu/3-11049593

      Poista
  7. "Entäpä miliisi? Miliisit lienevät suht. tavallisia venäläisiä, ja tuskin vihaavat omia kansalaisiaan niin että olisivat valmiita avaamaan tulen mielenosoittajia vastaan?"

    Miliisi jäi historiaan vuonna 2011 ja nykyään venäjälläkin on poliisi.

    Mitä taas tulee venäjän poliisin niin perinteisesti palkka on ollut huono, arvostus matala ja poliisiin kohdistuva oikeusvaltion valvonta vähäistä.

    Muistan uutisen vuoden 2005 paikkeilta kun eräällä paikkakunnalla paikallinen humalainen miliisi oli tappanut raskaana olevan tavallisen naisen ilman järkevää syytä, siis vieläpä virantoimituksessa ei vapaalla. Paikallinen miliisin johtaja totesi, että "palkat on niin pienet, että paikkalliseen miliisin täytyy sen takia värvätä ihmiskunnan pohjasakkaa, tuollaista vain sitten tapahtuu".

    Medvedev aloitti poliisi reformin vuonna 2011 ja siinä samalla miliisin nimi muutettiin poliisiksi.

    Miliisistä pätevin aines valuu edelleenkin yksityisiin turvallisuuspalveluihin.

    Se, että poliisi koostuu "tavallisista ihmisistä" on vain suomalaista poliisin viljelemää propagandaa. Ei pidä paikkaansa Suomessa ja vielä vähemmän maailmalla.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota noin, olikos siinä Suomen poliisissa jotakin valittamista? Eivät tavallisia ihmisiäkään??

      Poista
    2. Niin sanotut tavalliset ihmiset eivät sovi poliisin työtehtäviin.

      Aika harvasta ihmisestä on poliisin työtehtäviin sen takia Suomessa pääsykokeissa hakijoita haastatellaan ja testataan psykometrisesti.

      Tehtävään ei tarvita tavallisia vaan epätavallisia ihmisiä.

      Epätavallinen ei ole synonyymi epänormaalille.

      Poista
    3. Niin, kai lähes jokaiseen ammattiin pitää olla sellainen, joka pärjää ko. ammatissa? Mikä on sitten "tavallinen"?...Jos poliisiksi pyrkivä on epätavallinen, kun hän on nuhteeton, luotettava, rehellinen ja itsetuntoinen, eli näitä tyyppejä kai koetetaan etsiä, niin väittäisin että loppujen lopuksi poliisikin voidaan luokitella tavalliseksi ihmiseksi, tosin tietyillä ominaisuuksilla toivon mukaan ryyditettynä?

      Ajatellaanpa hävittäjälentäjien rekrytointia, ei siellä enää kukaan puhu mistään supermiehistä tai supernaisista, vaan aika tavallisista ihmisistä, tosin joilla on joitakin parempia kykyjä kuin keskimäärin, mutta lopulta kai tavallisia ihmisiä hekin lienevät?

      Joskus 60-70 luvulla Suomen ilmavoimat eivät oikein onnistuneet rekrytoinneissaan, kävi niin, että hehkutettiin lähes yli-ihmisen vaatimuksia kelvatakseen lentäjäksi, mutta se johti siihen, että koulutukseen halukkaita alkoi olla turhan vähän, sillä "älyttömät" vaatimukset karsivat tehokkaasti hakijamääriä. Tämä tietenkin johti siihen, että pienestä määrästä täytyi joka tapauksessa saada miehiä koulutukseen riittävä määrä. Pieni hakijamäärä ei ole paras keino saada parasta mahdollista ainesta.

      Venäjän miliisi, tai poliisi, miten vain on kuitenkin lukumääräisesti ajateltuna todella suuri ammattiryhmä. Tuskinpa vain sielläkään aines on kautta linjan mätämunista ja juopoista kokoon raavittu?

      Poista
    4. Aika moneen työtehtävään ihmisiä haastatellaan ja psykotestataan. Mitkä piirteet erottavat poliisiksi soveltuvan tavallisesta ihmisestä, siis olennaisilta osiltaan ? Jos ei puhuta Taposesta.

      Poista
    5. Poliisin on pystyttävä menemään sinne, mistä muiden työtehtävien ihmiset juoksevat karkuun, ja klaaraamaan homma loppuun.

      Poista
    6. "Venäjän miliisi, tai poliisi, miten vain on kuitenkin lukumääräisesti ajateltuna todella suuri ammattiryhmä. Tuskinpa vain sielläkään aines on kautta linjan mätämunista ja juopoista kokoon raavittu?"

      Kun nyt otit asian puheeksi, niin neuvostoliitossa suoritettiin inventaario sisäisen turvallisuuden tilanteesta vuonna 1990.

      Tulokset olivat lohduttomia. Miliisien lukumäärä oli 700 000 mutta heidät katsottiin niin demoralisoituneeksi joukoksi ettei heihin ollut luottamista. JOTEN MILIISIÄ EI EDES LASKETTU VOIMAVARAKSI. Miliiseillä ei myöskään ollut koulutusta eikä varusteita joukkojenhallintaan, koska eihän sosialistisessa yhteiskunnassa esiinny mellakointia.

      Muita sisäisenturvallisuuden käyttökelpoisiva joukkoja oli koko valtaisassa neuvostomaassa vain reilut 40 000 miestä. Periaatteessa esimerkiksi MVD;n organisaatioon kuului suuri määrä rykmenttejä ja divisioonia. Käytännössä yksiköt oli ripoteltu sinne tänne ja ne pääasiassa saattoivat vankikuljetuksia ja vartioivat teollisuuslaitoksia. Henkilöstö koostui pääosin vastentahtoisista varusmiehistä, joiden koulutustaso mahdollisti lähinnä perus vartionti tehtävät ja ehkä järjestyksenvalvonnan yleisötilaisuuksissa.

      Miliisin Omon joukoissa ja MVD:n ammattilaisyksiköissä miehistö oli päässyt pahasti ukkoutumaan ja vaikka virallinen määräys oli, että miehistön piti olla alle 25 vuotiaita hyväkuntoisia miehiä, näissä erikoisporukoissakin oli huomattava määrä noin nelikymppisiä vanhoja sotaratsuja.

      Lännessä oli laajasti kuviteltu, että Neuvostoliitolla olisi käytettävissää 250 000 miestä käsittävä MVD:n sisäinen armeija, johon olisi nopeasti voitu vielä mobilisaatiossa hetkessä muodostaa satoja pataljoonia reserviläisistä.

      Yksi syy miksi Neuvstoliittoa ei yritetty pitää väkisin pystyssä oli juurikin tämä sisäisten turvallisuusjoukkojen säälittävä tila.

      Putin on kyllä tehnyt kotiläksynsä historian suhteen ja Venäjän kansalliskaarti on nimenomaan perustuu Venäjän historian tuntemukseen. Viimeinen tsaari perhe sai maksaa hengellään sen, ettei Pietarissa ei ollut yhtä voimakasta lojaalia sotilasyksikköä. Neuvostoliiton loppu osoitti myös, ettei omaan propagandaan kannata koskaan uskoa, vaan käytössä pitää olla aina omia lojaaleja joukkoja.

      "Jos poliisiksi pyrkivä on epätavallinen, kun hän on nuhteeton, luotettava, rehellinen ja itsetuntoinen, eli näitä tyyppejä kai koetetaan etsiä, niin väittäisin että loppujen lopuksi poliisikin voidaan luokitella tavalliseksi ihmiseksi, tosin tietyillä ominaisuuksilla toivon mukaan ryyditettynä?"

      M.O.T.

      Tavallinen keskiluokkainen ihminen tietää poliisin hommista suunnilteen yhtä paljon kuin yhdeksänvuotias pojan viikari seksistä. Turha päteä avioelämästä ja seksuaalisuudesta, jos on kerran kuullut ähkimistä vanhempien makuuhuoneesta ja katsonut naapurin Villen kännykästä pari videoustia pornhubista.

      Älä kysy kysymyksiä joihin et ole valmis kuulemaan vastauksia.


      Poista
    7. Katukuvassa tämä Rosgvardija ei oikein imponoi: alle kaksikymppisiä nilkkejä pamppuja kanssa. Kaikilla tuskin ollut äänenmurrosta.

      Poista
    8. "Katukuvassa tämä Rosgvardija ei oikein imponoi: alle kaksikymppisiä nilkkejä pamppuja kanssa. Kaikilla tuskin ollut äänenmurrosta."

      Venäjähän jatkoi Neuvostoliiton käytäntöä, jossa osa varusmiehistä sijoitettiin MVD:n yksiköihin. Osa näistä MVD:n varusmiehistä sitten puettiin miliisin univormuun ja näitä käytettiin sitten erilaisiin passipoliisin hommiin sekä muuhun vähemmän vaativaan järjestyksenvalvontaan julkisilla paikoilla.

      Rosvagardian sangen huomattava miesvahvuus todennäköisesti perustuu siihen, että siellä on varusmiehiä joukossa, kuka tietää kuinka paljon kokonaisvahvuudesta?

      Toki läntisessä Euroopassa esimerkiksi Italiassa oli vielä asevelvollisuuden ollessa voimassa mahdollista suorittaa palvelus karabinieerinä. 90-luvulla eräs karabinieeri varusmies sitten ampui päiviltä jonkun mielenosoittajan mellakassa.

      Poista
    9. Karabinieerit, santarmit ja sotapoliisit ovat pitkälti samaa porukkaa, kuten myös NKVD:n sulkuosastot

      Poista
  8. Aivan loistavaa jälleen. Kiitokset tästäkin valaisevasta kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Bachasta kuuluu jyrisevä hiljaisuus. Tienoon täytyy olla pullollaan kuvausryhmiä ja toimittajia. Jokaisen peltoaukean luulisi pullistelevan tilauskoptereita, jokaisen mummon saavan mikrofonin nenänsä alle ja kertovan vähintään kuudesta miljoonasta venäläisten tappamasta orvosta vanhuksesta. Mitään ei kuulu. Satelliittikuvista ollaan hipihiljaa, samoin siepatuista puheluista. Mummojen kertomukset eivät oikein pääse esiin. Toimitussihteerit ja uutispäälliköt puistavat päätään, ryhmät kutsutaan pois. Seuraavaksi ilmastouutisia.
    Ihmiset kuitenkin puhuvat, keskustelevat ja kertovat. Niillä piruilla on puhelimiakin.
    Ukrainan sankarillisen kansanpoliisin Safari-prikaatilla voi olla vielä selittelemistä silläkin. Montako sabotööriä ja yhteistoimintamiestä tuli likvidoitua venäläisten lähdettyä? Mitä tapahtui taloista ryöstetylle omaisuudelle? Miksi esitellyt ruumiit eivät kuukaudessa olleet yhtään mädänneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pidä paikkaansa. Lue nyt edes lehtiä.

      Poista
    2. Tuota minäkin mietin, että miksi niitä ruumiita ei kerätä pois, vaan ne makasivat vielä pitkään kadulla taisteluiden tauottua? Se herätti ihmetystä. Lavastetut todisteet on myös vanha juttu, esimerkiksi kuvat, nauhoitteet ja videot sekä silminnäkijäkertomukset, joita ei kuitenkaan koskaan esitetä julkisuudessa. Jäävät anonyymeiksi tai joku poisti vahingossa tallenteen tai kuvan, mutta joku kolmas taho kertoo nähneensä tai kuulleensa tämän raskauttavan evidenssin. Sitten sitä edelleen pidetään todisteena.

      Poista
    3. Kyse on perusluottamuksesta: luotatko enemmän länsimaisen vai Venäjän tiedotusvälineisiin. Siinä perusarvosi paljastuvat.

      (Jos sanot, ettet kumpaakaan, mene sitten itse Ukrainaan ruumista laskemaan, ole oma "tutkijasi".)

      Poista
    4. "Kyse on perusluottamuksesta: luotatko enemmän länsimaisen vai Venäjän tiedotusvälineisiin. Siinä perusarvosi paljastuvat."

      Teoriassa joo, mutta asiassa on pari muttaa. Suomen kielialueella lukenee suomenkielinen väestö (Suomessa kumminkin on sit monen kielistä väkeä) kun taas länsimaisuudessa eri kielialueilla eri teksti. Juttu voinee olla sama.
      Sit on myös tuo mitä jäin joskus pohtimaan tiedon hierarkisesta jakautumisesta. Demokratiassa homma nyt teknisesti toimine samoin kuin monarkiassa. Lähinnä jos kunkku on se päämies niin arkaluontoiset viestit tms. kulkenee/kuljetetaan hälle. Kun taas demokratiassa se on pressa tai pääministeri, mutta ongelmansa sitten markkinointimediassa ja sit jos nuo päämiehissä tuppaa olemaan kova vaihtuvuus. Teknisesti ymmärtänee miksi Kekkonen teoriassa oli helpompi ratkaisu (lähinnä sen pysyvyyden kannalta) vaikka se nyt sinäänsä kaikkia miellyttänyt.

      Poista
    5. Mitä "perusarvoja" siinä nyt paljastuu, jos en luota jonkun tuntemattoman ihmisen kertomukseen sodasta ja sen uhreista? Ei se minun arvoista kerro mitään, vaan siitä, että arvioin saamaani (dis)informaatiota kriittisesti. On toki sosiaalisesti palkitsevaa uskoa tai uskotella uskovansa oman yhteiskuntansa totena pidettyihin tarinoihin. Minua kiinnostaa kuitenkin luihujen palkintojen sijasta oikeudenmukaisuus ja totuus.

      Poista
    6. "Tuota minäkin mietin, että miksi niitä ruumiita ei kerätä pois, vaan ne makasivat vielä pitkään kadulla taisteluiden tauottua?"

      Itse olen ihmetellyt sitä, että ei ole uutisoitu rikospaikkatutkinnasta ja oikeuslääketieteellisistä ruuminavauksista.

      Vertailun vuoksi suomalaiset pystyivät jatksodan aikana tekemään tuollaiset tutkimukset partisaanien siviiliuhreille, vaikka kylät sijaisivat kirjaimellisesti keskellä ei mitään.

      Poista
    7. Vilkaisin pikaisesti, mitä 24 tunnin aikana on julkaistu.

      https://www.reuters.com/world/europe/ukrainian-forensic-investigators-start-exhuming-bodies-bucha-mass-grave-2022-04-08/

      Wall Street Journal on maksumuurin takana, mutta ingressin saattaa lukea: Russian soldiers were polite at first, but as their losses mounted they turned on the civilian population.

      Guardianin mukaan venäläisen alumiinitehtaan johto vaatii tapahtuneesta puolueetonta tutkimusta.

      Reutersin mukaan siellä ovat nyt ukrainalaiset oikeuslääkärit.

      On siis pitkästi toista viikkoa siitä, kun venäläiset joukot sieltä vetäytyivät.

      - XYZ -

      Poista
    8. Kovin yksipuoleisia lähteitä.

      Poista
    9. "arvioin saamaani (dis)informaatiota kriittisesti. "

      Mitä omakohtaista TIETOA sinulla on kummastakaan. Kyse on siitä kumpaan haluat luottaa enemmän ja mistä sisäisestä syystä tuo halu kumpuaa.
      Ts kumman USKOT olevan disinformaatiota ja miksi.

      Poista
  11. Zelenskyi alkaa muistuttamaan Mao Zedongia koko ajan enemmän. EU-muijan vierailun yhteydessä puku oli justiinsa edeltävän kansanmiehen perinteitä kunnioittava. Särö pukeutumisen antamaan uskottavuuteen tuli siitä, että parta ja tukka oli kuin ammattiparturin jäljiltä. Ei rääsyläiskansa kustanna itselleen tuollaista tällinkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri siksi kysyisin Markukselta: "mikset pidä?". Kaikki tekijät kohdallaan ja yhdessä paketissa, eikö? Jopa Che jäi toiseksi..

      Poista
    2. Zelenskyistä (ilmiselvästi) etkä EU-muijastakaan.

      Poista
  12. Aina sodankäynti on ollut rosvoamista. Siinä suhteessa sota ei ole muuttunut miksikään. Muistetaanpa Yhdysvaltojen sotatoimia Vietnamissa. Tai Afganistanissa. Suurvallat toteuttavat omaa politiikkaansa ja toimivat häikäilemättömästi edistääkseensä omaa suurvaltapolitiikkaansa. Humanismilla ja ihmisoikeuksilla ei ole suurvaltojen välisessä konfliktissa mitään merkitystä. Jos Suomen ja Ukrainan kaltaiset valtiot eivät osaa olla erossa tällaisista konflikteista, niin huonosti käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sodankäynti tas teollistuneessa maassa tuntunee vain typerältä. Lähinnä herää kysymys miksi?
      Teoriassa jos järkevästi ohjaa valtion toimintoja koneet tehnee suurimman osan töistä kumminkin nykypäivänä, ei tarvitsisi rosvota.

      Poista
    2. Mitähän Ukrainan olisi pitänyt tehdä ollakseen erossa konfliktista Venäjän kanssa, alistua "veljesliittoon" ja luopua suvereniteetistaan. Samako on mallisi Suomelle, alistuminen Venäjän etupiiriin?

      Poista
  13. Axel Oxenstjärna: ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Alun perin lainaus kuuluu latinaksi: ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se nyt oikein vähäiseltä se järki vaikuta, se jolla tänä päivänä maita, kansoja ja maailmaa hallitaan - oman empiirisen kokemukseni mukaan.

      Jotenkin on näppituntuma että jos Axelin aikana niin vielä olikin, niin nyt se ei pidä mitä suuremmissa määrin paikkaansa.

      Pikemminkin darvinilaisittain jalostumisen kautta - ankaraan ahneuteen ja silmittömään vallanhimoon perustuen (yleensä demokratialla höystettynä) - järki on terävöittynyt vallan loistavaksi apuriksi tuohon jo mainittuun hallitsemishommaan ja jota vielä ihmiskunnan tekninen kehitys oivallisesti hyväilee.

      Itseasiassa vain oklokraateilla lienee yhä vallalla ikiaikainen käsitys että kaiken maailman hallintohimmeleissä toimintaansa harjoittavat kusettajat olisivat tyhmiä.

      On tietenkin itsestään selvää että mokomaa seikkaa hallitseva eliitti ei suurin surminkaan pyri hyödyllisiltä idiooteiltaan kieltämään - sehän olisi todella tyhmää.

      Poista
    2. Kuvaat "liberaalidemokratiaa"?

      Poista
    3. Na, noin se näyttää kuitenkin menevän, olipa tuolla lemmolla mikä nimi tahansa.

      Kummallista kuiten on kun nykyisin jopa tunnollinen länsimainen tiedemieskin tunnustaa että lapsivuoteessa koetut traumat altistavat woke-tartunnalle ja lopuksi kaikki alkaa menemään päin ojiskwaa juuri tuolla lib.dem. sektorilla.
      (kuten nähty ja koettu on)

      Sitä taas eivät suostu tunnustamaan että silmitön ahneus ja hillitsemätön vallanhimo ovat mielen sairautta. Eivät - vaikka "normaali" täyspäinen toteaa ja myöntää sen ällistyttävän helposti silkalla pelkällä pähkäilyllään.

      Poista
    4. Olettaisin hallitaanko sitä väestöä järjellä vaiko uskolla. Ero nyt ole omasta mielestä kovin suuri mutta hyvin merkityksellinen.

      Poista
    5. Akselun aikaan Suomi-Ruotsi oli melkoinen protestanttinen fundamentalistivaltio uskonnollisine lakeineen.

      Poista
  14. Kiinnostaisi oikeastaan kysyä nimimerkki Markukselta, että mistä hän olisi kaikkein eniten pahoillaan ja surullinen, jos Putin ei olisi lainkaan hyökännyt Ukrainaan.

    Ketkä tästä olisvat kaikkein eniten kärsineet ja mitkä olisivat olleet moisen pidättäytymisen tuottamat suurimmat vahingot ihmiskunnalle?

    Jatkokysymys sitten voisi olla, mitä maailma siinä menettäisi, jos Putin lopettaisi tuho- ja tappotyönsä nyt ja vetäisi joukkonsa pois Ukrainasta vallan kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle ehkä jopa sinulle,tulisi tyhjä olo, kun ei enää saisi haukkua venäläisiä kuin vierasta sikaa.

      Poista
    2. "Monelle ehkä jopa sinulle,tulisi tyhjä olo, ..."

      Arvelen, että tuon kestäisin kyllä melko helposti. :)

      Löytyykö muuta painavampaa perustetta jatkaa massiivista tuho- ja tappotyötä Ukrainassa?

      Miksi se on välttämätöntä ja kaiken tuon vaivan arvoista?

      Mitä ikääntyvä ja jo ehtoopuoltaan lähestyvä Putin-pappa menettäisi, jos hän pirauttaisi kenraaleilleen, että "eiköhän pojat panna pillit pussiin, kyllä tämä sotilaallistekninen erikoisoperaatio" oli nyt tässä"?

      Sotapojat ainakin pääsisivät hengissä lomille ja kotiin. Tuskin ainkaan heillä mitää tuota vastaan olisi? Enkä usko, että Ukrainan naisilla ja lapsillakaan olisi tuohon juurikaan vastaansanomista? Tuskin juuri kenellekään muullakaan yhtään missään?

      Kuka tuossa menettäisi ja mitä?

      Poista
    3. Suosin rauhaa, jos vaihtoehtoja minulta kysytään. Murrosokäisen mustavalkoisuudella sitä ei kyllä saavuteta. Tähän varmaan nimimerkkikin viittaa kysymällä, mikä minua harmittaa. Minua harmittaa teidän imbesillien keskinäinen sota, josta minäkin joudun kärsimään.

      Poista
    4. "Suosin rauhaa - joten pannaanpa siis kokonaiset kauniit ja rauhalliset kaupungit raunioiksi ja perkeleesti ohjuksia siviilien niskaan.

      Tapetaan ne saatanat kaikki, koska juuri heitähän me olemme tässä pyyteettömästi pelastamassa - Itä-Ukrainan venäjänkielistä kansanaosaa siis."

      Bolshevistista logiikkaa?

      Itsekin yritin aikanaan jotenkin ymmärtää sitä, että Venäjän oli kovin vaikea hyväksyä Natoa Sevastopoliiin ja siksi Krimin valtaus.

      Mutta eikö Markus jo myönnetä, että nyt Putin kyllä meni jo aivan liian pitkälle? Mikään ei oikeuta tällaista tappotyöta ja tuhoa.

      Tai jos mielestäsi edelleen oikeuttaa, kuulisin todella mielelläni asiallisen ja analyyttisen perustelun sille, että mikä.

      Poista
    5. Ei Markus mitään myönnä, hän on löytänyt vankkumattoman Totuuden, uskoo vaikka näkee.

      Poista
    6. "Suosin rauhaa, jos vaihtoehtoja minulta kysytään. Murrosokäisen mustavalkoisuudella sitä ei kyllä saavuteta."

      Ei sitä selvän hyökkäyssodan ja siviiliväestön kohdistuvien sotarikosten tilanteessa millään "tasapuolisuudellakaan" saavuteta. Ei oikeudessakaan murhien ja raiskausten tekoihin suhtaudutaan tasapuolisesti tyyliin " kyllähän se niin ärsytti tai olihan sillä lyhyt hame ja muutenkin paljasta pintaa".

      Poista
  15. Venäjä voi tosiaan olla tarpeellinen syntipukki, kun lännen kuplatalous puhkeaa. Kuka vielä uskoo esimerkiksi Yhdysvaltain tai Italian maksukykyyn? En ostaisi kummankaan valtion velkakirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minusta on niin demokraattista, niin demokraattista että yksinkertaiselle enemmistölle sallitaan typeryys jos ne ite niin haluavat - eihän se ole keneltäkään pois.

      T y p e r y y s on juuri se tämän pallukan kansakuntien hallitsemisen välikäsi - juuri se kuuluisa kummajainen - josta ajattelija Konsta "Suuri" Pylkkänen mainitsee pohdinnassaan.

      Siunatuksi onneksi sodissa ei saa tappaa ihmisiä - vain vihollisia - muutenhan tässä oltaisiin kohta kusessa koko remmi.

      Poista
    2. Tervemenoa vaan ostamaan Venäjän valtion velkakirjoja.

      Poista
    3. Menettäisi se Putin kasvonsa, mikä jo tapahtuikin. Mutta hän odottaa ihmettä.

      Poista
  16. Sallan-Kiestingin suunnalla taistelulähettinä toiminut isäukkoni kertoi, että besorkkaus oli rintamalla kaikille tuttu sana. Saksalaiset pyrkivät besorkkaamaan esim. talvisaappaita, suomalaiset konjakkia tai saksalaista paloviinaa. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat, tapahtui molempia osapuolia hyödyttäneitä transaktioita.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.