lauantai 16. huhtikuuta 2022

Rauha on tulossa

 

Kohti rauhaa

 

Jokainen tuntee Clausewitzin sanat, joiden mukaan sota on politiikan jatkoa toisin keinoin, eli siis syvimmältä olemukseltaan sitä samaa politiikkaa. Ihmiset eivät ainakaan enimmäkseen sodi vain siksi, että saisivat tappaa toisiaan ja tuhota toistensa maallista hyvää. Tarkoituksena on aikaan saada joitakin sellaisia muutoksia, jotka eivät ole muilla keinoin onnistuneet: Ultima ratio regum sanottiin aikoinaan ylväästi.

Mielestäni Putinin tavoite on aivan selvästi nähtävissä. Hän halusi kaapata takaisin Ukrainan, joka näytti jo olevan luistamassa ikuisiksi ajoiksi pois suuresta Slaavilaisesta liitosta, josta piti tuleman vielä suuremman Euraasian liiton ydin.  Putin halusi nimensä historiaan suurena Venäjän maiden kerääjänä, kuten ennen häntä Moskovan suuriruhtinaat ja sittemmin Stalin.

Tavoitteena oli ja lienee vieläkin imperiumin palauttaminen. Itse asiassa Venäjää halutaan ns. patrioottisissa piireissä nykyäänkin pitää imperiumina, kuuluuhan siihen merkittävä määrä ei-venäläisiä alueita.

Talvisodan päätyttyä Stalin piti puna-armeijalle kritiikkiseminaarin, jossa hän puhui suoraan ja unohti kaikki propagandakiemurat, joita oli julkisuudessa viljelty. Neuvostoliitto oli hyökännyt Suomeen, hän sanoi, mutta miksi juuri nyt? Syynä oli se, että juuri nyt oli otollinen hetki, kun suurvallat olivat toistensa kimpussa eivätkä päässeet sekaantumaan asiaan. Seuraava tilaisuus olisi voinut tulla ehkäpä vasta kymmenien vuosien kuluttua.

Entä miksi Putin hyökkäsi juuri nyt? Muistakaamme, että heti sodan alussa hän hyvin häikäilemättömästi ja räikeästi varoitti kaikkia ulkovaltoja sekaantumasta asiaa, muussa tapauksessa ne joutuisivat ennenkokemattoman voimakkaiden vastatoimien kohteeksi. Ydinjoukot asetettiin valmiuteen.

Olihan Venäjällä ennenkin ollut ydinase, mutta lännellä taas oli ollut Venäjän suuresti paheksumia torjuntaohjuksia, jotka olisivat ainakin jossakin määrin voineet häiritä iskua. Nyt Venäjällä sen sijaan oli paljon mainostettuja hypersonisia ohjuksia, joita on mahdoton torjua. Ja Ukraina oli koko ajan yhä enemmän suuntautumassa länteen.

Kuten mielipidetutkimuksista tiedämme, ukrainalaisten ja venäläisten suhteet olivat todellakin sangen veljelliset sanan hyvässä mielessä vielä kymmenen vuotta sitten. Molemmin puolin haluttiin yleisesti hyvin läheisiä välejä ja jyrkkä vihamielisyys näyttää olleen aika harvinainen asenne (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=suuri+hurahdus ).

Krimin kaappaus aiheutti jyrkän muutoksen asenteissa. Venäläiset valtasi typerä euforia (Крым наш!) ja ukrainalaisten reaktio oli syvä kansallinen pahastuminen, jota Itä-Ukrainan kaappaus tietenkin vielä suurtesti pahensi.

Putinin kansansuosion tämä rosvopolitiikka nosti huipulle ja se saattoikin olla se kohtalokas päihde, joka sai hänet vielä uudelleen tekemään päätöksen voimapolitiikkaan turvautumisesta. Nyt nimittäin ukrainalaisten suhde Venäjään oli saatu perusteellisesti turmelluksi, eikä porkkanoiden tarjoamisessa olisi enää ollut mitään mieltä.

Interventio Ukrainaan saattoi tässä tilanteessa tuntua mahdollisuudelta lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: pieni voittoisa sota (peitenimellä) nostaisi taas suosion huippulukemiin ja Ukrainan mahdollisesti jo kohtalokas ja lopullinen siirtyminen kohti länttä katkaistaisiin. Mikään maa ei uskaltaisi tulla väliin, eikä Ukrainan armeijaa voinut ottaa täysin vakavasti. Tiedustelutiedot olivat varmasti näin kertoneet alan miehelle.

Putin lienee kyllä huomioinut lännen todennäköiset talouspakotteet, mutta kun Venäjä on lähes autarkkinen talous, eikä BRIC-maiden liittymistä pakotteisiin tarvinnut pelätä, ei moinen uhka paljon pelottanut. Miten kovaa länsimaat uskaltaisivatkaan lyödä omaa kansaansa? Venäläisiä kyllä sopi piiskata, sillä he olivat siihen tottuneet ja pitäisivät kärsimistä isänmaan puolesta ansiokkaana tekona. Lännessä oli toisin.

Mahdollisesti Venäjä ei ihan ollut varautunut siihen, että länsimaat soveltaisivat sellaisiakin keinoja, jotka ovat yleensä olleet kuviteltavissa vain sodan aikana, kuten vieraan omaisuuden takavarikointi, sopimusten purkaminen vastoin ehtoja ja niin edelleen. Länsimaiden itsensä kannalta kyseessä on kaksiteräinen miekka ja vaarallinen ennakkotapaus.

Mutta, kuten sanottu, sota on aina saatava myös päättymään. Miten ja millä ehdoilla se on mahdollista?

Putinin Ukraina-operaatiota voidaan monessa suhteessa verrata talvisotaan. Silloin sota saatiin päättymään vastoin kaikkia ennakko-odotuksia ilman Suomen miehittämistä, mutta toisaalta hyvin ankarin alueluovutuksin.

Myös Ukrainan sota on sujunut vastoin kaikkia ennakko-odotuksia ja Kremlin vakuuttelut kaiken sujumisesta suunnitelmien mukaan ovat kaikkialla olleet pelkkä vitsi, luultavasti Venäjälläkin, jossa asialle lienee usein naurettu aika ilottomasti.

Talvisodan rauhan johdosta pitämässään puheessa Molotov unohti kaiken sen, mitä sodan alkamisesta lähtien oli Moskovasta sanottu ja palasi sen sijaan siihen, mitä oli sanottu ennen hyökkäyksen alkamista: tavoitteena on koko ajan ollut Leningradin turvaaminen, eikä ikään muu.

Ennen sotaa Suomelta oli vaadittu suhteellisen vähäistä maa-aluetta saarten ja Hangon kaupungin lisäksi. Sodan aikana oli sen lisäksi vieläpä sovittu (ei siis luvattu, vaan Kuusisen hallituksen kanssa juhlallisella sopimuksella vahvistettu) Suomelle monikymmenkertainen alue itsenäiseen Suomen valtioon yhdistettäväksi. Nyt, rauhan tultua sen sijaan otettiinkin koko Viipurin lääni ja vielä Sallan aluekin.

Molotov perusteli asiaa sillä, että paljon verta oli vuodatettu ilman Neuvostoliiton syytä (kukas käski vastustaa puna-armeijaa?) ja Suomen vihamielisyys oli paljastunut paljon luultua suuremmaksi. Niinpä oli asetettava kysymys Leningradin ja Muurmannin radan turvaamisesta koko laajuudessaan…

Suomalaisten urhoollisuus pelasti maan miehitykseltä, mutta aiheutti epäilemättä valtavan aluemenetyksen. Vapaudella on hintansa.

Ukrainalaisten urhoollisuus ja taistelukyky on hämmästyttänyt koko maailmaa. Venäjä ei ole saanut tavoitteitaan läpi. Sehän kertoi tavoitteinaan olevan Ukrainan aseistariisuminen ja denatsifiointi. Edellinen tarkoittaa väistämättä suvereenin valtion perusteiden hävittämistä ja jälkimmäinen vieraan valtion avointa mielivaltaa toisen maan alueella.

Käytännössä Ukrainalle luvattiin siis riippuvaisen satelliittimaan asema. Sellaista oli Suomellekin suunniteltu talvisodan aikana, mutta suunnitelman toteuttaminen jäi kesken.

Sivuutan tässä ns. mutku-argumentit eli syytökset Ukrainalle typerästä kansallisuuspolitiikasta ja ylen määrin tiukasta pitäytymisestä neuvostokauden rajoihin. Suomeahan aikoinaan syytettiin myös lyhytnäköisyydestä alueluovutuksia koskevissa kysymyksissä niin vuonna 1920 kuin vuonna 1939.

Ei omista rajoista kiinni pitäminen anna kenellekään legitiimiä aihetta hyökätä toisen maan kimppuun, vaikka lyhytnäköisyydestä voikin syyttää.

Mutta millaista rauhaa siis voidaan odottaa?

Mikäli Venäjä saa tavoitteensa läpi, se liittää Ukrainan käytännössä takaisin itseensä, eli vanhaan ”kolmiyhteiseen” Venäjään, jossa Valko-Venäjänkin armonaika ennen pitkää päättyy. Näin pihtisynnytyksellä syntyy 200-miljoonainen Euraasian liiton ydin, joka saattaa jo yrittää esiintyä kulttuurisena ja taloudellisena suurvaltana ja vastapainona ja vaihtoehtona ”kollektiiviselle lännelle”.

Mutta mikä on sen uskottavuus? Jos suuri maa on pakotettu alistumaan uuteen valtioyhteyteen oikeudettomalla ja tuhoisalla sodalla, jonka kuluessa sen kansallinen identiteetti on valtaisasti kasvanut, on Venäjän turha elätellä kuvitelmia siitä, että uusi yhteiselo tulisi olemaan missään mielessä harmonista ja tavoittelemisen arvoista. Sitä paitsi kaikki loputkin suunnitellut Euraasian liiton jäsenet vastustavat kykynsä mukaan moista liittoa, joka perustuu alastomaan väkivaltaan.

Talvisodassa oli kaksi ihmettä. Toinen oli yksimielisyys puolustuksessa ja toinen oli Suomen säästyminen miehitykseltä. Suomen armeijan uskomaton kunto vaikutti ratkaisevasti lopputulokseen sekä sen hyvässä että huonossa mielessä: miehitystä ei tullut, mutta Karjala meni. Moskovan suostumisen rauhaan ratkaisi taas länsivaltojen herääminen ja apuretkikunnan valmistelu. Vastoin Stalinin kuvitelmia ne eivät olleetkaan aivan toimintakyvyttömiä.

Millainen ihme voisi pelastaa Ukrainan ja lopettaa sodan?

Paljon verta on taas vuodatettu, eikä Moskova voi solmia rauhaa ilman jotakin korvausta siitä verestä, jolla saavutukset on maksettu, käyttääkseni makaaberia venäläistä ilmausta. Toki paljon voidaan saada aikaan myös valehtelemalla, mutta jotakin on kyettävä kansalle esittämään.

Vai voisiko Venäjä nääntyä tässä sodassa ennen Ukrainaa? Tai voisiko länsi sittenkin tulla mukaan, ydinsodan riskeeraten? Vai voisiko tästä syntyä taas uusi jäädytetty konflikti? Tai kolmas maailmansota?

Toukokuun 9.päävään mennessä Venäjä tulee yrittämään kaikkensa. Mutta niinhän se yritti myös talvisodassa, Stalinin 60-vuotissyuntymäpäivää 21.1239 ajatellen. Turhaa se oli.

 

28 kommenttia:

  1. Kun hän esitti tavoitteeksi kansalle Donetskin ja Luhanskin vapauttamisen niin yhä näyttää mahdollisuudet siihen olevan hyvät. Sen päälle saattaa tippua Khersonin alue + tietenkin Mariupolin rauniokasa. Sitä paitsi tavoitepäivä näyttäisi olevan 24.toukokuuta 2022. Siihen on vielä aikaa 38 päivää.

    VastaaPoista
  2. Mitä itse Ukrainaan tulee on tuorein tilasto vuodelta 2021 hyvin masentava. Lähes 8 vuotta irti Venäjän vaikutuksesta ja maan ostovoimakorjattu kansantulo asukasta kohden IMF:n mukaan Euroopan toiseksi matalin. Selvästi huonompi kuin esim Valko-Venäjällä. Eli kaikkea muuta kuin "menestyskertomus".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venajan yksi sotatavoite onkin tuhota Ukrainian talous. Jos talous tuhoutuu, se on hankalampi liittaa eu:hun. Euroopan kansa raivosi Kreikan tukipaketeista. Ukraina vaatisi paljon isommat tukipaketit tuhotun taloutens kanssa. Suostuisiko Eurooppa rahoittamaan Ukraina vuosien ajan?

      Poista
    2. Luulen, että kaikkein keskeisin tavoite on estää menestyksellisen demokratian synty Venäjän naapuriin, mikä olisi uhka koko tunnin regiimille. Tämän ydinkokemus oli pelko väkijoukoista, jotka uhkasivat KGB:n päämajaan, luhistuvassa DDR:ssä eikä Moskova vastannut hätääntyneisiin puheluihin.

      Poista
  3. On tietysti poliittisesti epäkorrektia todeta nyt että Suomi menetti 14% maa pinta-alastaan talvisodassa. Voi olla että lopulta 105 päivän jälkeen Ukraina menettää suurinpiirtein samankokoisen suikaleen alueestaan ainakin siten että nämä alueet siirtyvät käyttämään ruplaa maksuvälineenä. Ukraina sellaisena kuin se tunnettiin ennen 2014 tuskin palaa ennalleen.

    VastaaPoista
  4. "Mikäli Venäjä saa tavoitteensa läpi, se liittää Ukrainan käytännössä takaisin itseensä, eli vanhaan ”kolmiyhteiseen” Venäjään, jossa Valko-Venäjänkin armonaika ennen pitkää päättyy".

    Siitä todella on ollut kyse, koko ajan. Kaikki muu onkin pelkästään Kremlin epätoivoista selittelyä. Parhaana todisteena himotusta kolmiyhteiseen paluusta oli Pjotr Akopovin hätiköitty julkaisu 26.2: "The article, which appears to have been published by the RIA Novosti news agency and archived on the internet archive service Wayback Machine, claims that "Ukraine has returned to Russia". The article, by Petr Akopov, goes on to say about Ukraine "Russia is restoring its unity" and "there will be no more Ukraine as anti-Russia". It also describes the break-up of the Soviet Union as "the tragedy of 1991, this terrible catastrophe in our history" and praises Russian President Vladimir Putin for assuming the "historic responsibility" of "deciding not to leave the solution of the Ukrainian question to future generations". Lähde: https://news.sky.com/story/ukraine-invasion-russian-state-media-article-deleted-after-suggesting-russia-victory-achieved-12553977

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän itsekin viittasin siihen aikaan. Mitäpä tätä epäilemään. Venäjän johtaja yrittää toteuttaa houremaista suunnitelmaansa maailmanherruudesta.

      Poista
  5. Arvoisa Blogisticus, kiitos hienosta pohdinnasta, joka on ajankohtainen ja enemmän kuin elintärkeä, niin Ukrainalle kuin myös Suomelle. Ranskalaisen Historia-lehti kirjoitti mielenkiintoisesti, että Ukrainan sota on Talvisodan jälkinäytös.
    Usein se toki siltä tuntuukin ja venäläiset eivät ole oikeastaan oppineet mitään sitten Talvisotamme.

    VastaaPoista
  6. Venäjän tarvitsee kestää noin seitsemän vuotta enää. Siinä ajassa länsi onkin sitten jo tuhonnut itsensä. Isänmaallisin teko, minkä nykyisessä tilanteessa voi tehdä, on äänestää Vihreitä. Mitä pikemmin EU ja tämä sen kuvernementti tuhoutuvat, sen parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvää tekstiä. Ja sama mies paheksui, kun kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan tietty intellektuellien ryhmä vihaa kotimaataan liki päätoimisesti.

      Poista
    2. Ai minäkö? En minä kotimaatani suinkaan vihaa. Minä vihaan liberaaleja, intelligentsijaa, Eu:ta. All those usual suspects. Virkistä muistiani. Mitä sanoin ja missä yhteydessä?

      Poista
    3. Tässä on kyllä pakko jossain määrin olla samaa mieltä Catilinan kanssa. Eurooppa elää menneiden sukupolvien jättämällä perinnöllä, joka on kohta syöty.

      Eurooppa ei pärjää enää taloudellisesti Kiinalle tai USA:lle. USA taas ei näytä pärjäävän Kiinalle. Euroopalla on maailman suurimmat tulosiirrot ja vanhin väestö mantereista. Pakolasipolitiikka on ollut katastrofaalista Euroopassa.

      Suomessakinhan nuo samat ongelmat näkyvät. Talouskasvua ei ole ollut 13 vuoteen ja pääkaupunkiseudun lapsiperheet muuttavat sieltä pois jengiväkivallan takia.

      Mitä "lännestä" on jäljellä, jos se ei pärjää taloudessa ja jos se kriisiytyy pakolaistulvan alle. Jos muut maat menevät oikealta ja vasemmalta ohi, niin...

      Dan Steinbock: Euroopan talousmahti näivettyy parissa vuosikymmenessä : https://yle.fi/uutiset/3-9657981

      Poista
    4. Jatkuva kasvu rajatussa maailmassa on mahdottomuus, joten palvotko vääriä jumalia, rahaa ja ahneutta!

      Poista
    5. Putin ja kumppanit olisi vaihtoehto. Ne pojat eivät mammonasta piittaa!

      Poista
    6. Raha kumminkaan ole kaiken mitta.
      Kuinka mitata kulttuuria mikä määrittelee kielialueen identiteetiä ja kaikkea siinä ympärillä? Ei se ole taloudellisesti mitattavissa, mitä sitten on suomalainen kulttuuri?
      Itsellä ole yksinkertaista vastausta asiaan ja kun nainen niin se tupannee olemaan eri kuin miehillä. Mitä taas on länsimainen kulttuuri? Sen mieltäisi globaaliksi ajatteluksi, mihin taas liittyy identiteettipolitikointi. Ja englanninkielellä on asiassa oma merkityksensä. Mutta muistuttaisin että kyse on vain kielestä, mikään yksittäinen kieli voinne olla ongelma. Se voisi nimittäin tarkoittaa myös sitä että suomenkieli olisi jollekkin ongelma, eikä äidinkieltään kukaan valitse. Suun motoriikka muotoilee sanat mitä käyttää ja aksentti kuulunee toisilla selvemmin kuin toisilla. (Raamatussa oli jokin kohta joskus missä muista nyt mikä väestö käytti sitä hyödykseen sodankäynnissä. Pyysivät sanomaan jotain kun väki liikkui ja aksentti paljasti ketkä surmattiin. Mutta se nyt on antiikin aikaisia tapahtumia, uskonto ja usko pitäisi osata erotella, muttei se kyllä itseltäkään ain luonnistu).

      Poista
    7. "Mitä pikemmin EU ja tämä sen kuvernementti tuhoutuvat, sen parempi."

      Minun nuoruudessaan tuota kutsuttiin impivaaralaisuudeksi. Sittemmin historia on osoittanut, että yhdessä olemme vahvempia. Euroopan ainoa mahdollisuus pärjätä suhteessa Kiinaan ja USA:an on EU - sen kaikista puutteista huolimatta. Jos u on niin hirveä, miksi kaikki haluavat sinne eivätkä pois sieltä.

      "Minä vihaan liberaaleja, intelligentsijaa, Eu:ta."

      Jos noin kerran on, mikset sitten hakeudu Venäjälle - tai Pohjois-Koreaan? Tähän kysymykseen et ole suostunut vastaamaan.

      Poista
  7. Monet ovat kuulleet Clausewitzin lausahduksen, mutta voi kysyä, onko sodalla oikeasti mitään tekemistä politiikan jatkeena.

    Ennen kuin menen asiaan, jos tätä kannanottoni edes julkaistaan, niin kerron, että katsoin äsken Ylen uutisia, joiden mukaan minusta näytti siltä, että Ylen mukaan joku äärioikeistolainen Paludan on syyllinen mellakoihin. Yle salasi sen tosiasian, että asialla olivat muhamettilaiset. Ruotsissa on jonkinlainen paikallinen sotatila menossa taas kerran, mutta tuskin siinä on kyse politiikan teon jatkamisesta toisin keinoin.

    Blokisti kirjoitti:

    "Mielestäni Putinin tavoite on aivan selvästi nähtävissä. Hän halusi kaapata takaisin Ukrainan, joka näytti jo olevan luistamassa ikuisiksi ajoiksi pois suuresta Slaavilaisesta liitosta, josta piti tuleman vielä suuremman Euraasian liiton ydin. Putin halusi nimensä historiaan suurena Venäjän maiden kerääjänä, kuten ennen häntä Moskovan suuriruhtinaat ja sittemmin Stalin."

    Minä en ainakaan näe, mikä on Putinin tavoite, mutta arvaan, että hänen tavoitteenaan on Ukrainan (sekä sosiaalisen että teknisen) infrastruktuurin heikentäminen niin huonoon kuntoon, että maa ei kelpaa enää muille kuin vain Venäjälle; se ei kelpaa rikottuna Natolle.

    Putin saattoi ajatella, että EU-Euroopan maat (yhdessä Yhdysvaltain ja muiden varakkaiden maiden kanssa) joutuvat kustantamaan Ukrainan jälleenrakentamisen, mihin menee valtavasti varoja, mitkä ovat pois niiltä itseltään. Putin on varmasti myös laskeskellut, että kun me eurooppalaiset joudumme maksumiehiksi, niin se saa aikaan sisäisiä levottomuuksia maissamme.

    M


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Monet ovat kuulleet Clausewitzin lausahduksen, mutta voi kysyä, onko sodalla oikeasti mitään tekemistä politiikan jatkeena."

      Kyllä itse uskoisin asiantilan olevan näin. Riippunee sitten kulttuurista miten ja mitä se armeija toteuttaa, kun nuoret kasvanee aikuisiksi.
      Vähän sama kuin hengenmies (sama se mitä sukupuolta on) uskoo että kaiken voi ratkaista puhumalla. Teoriassa kyllä mutta ihmiset ain ole rationaalisia, heillä kun on tunteet. Sit on tietty biologia mikä tehnee omat tepposensa.

      Ruotsissa kurkkaamalla asuinalueen voinnee arvata miksi. Uskonnollisesti taas pitänen tilannetta mielenkiintoisena. Lähinnä kaupunkiverkostoitumisen missä yleensä käydään kauppaa kannalta. Lähinnä erotellen kielialueet omakseen ja sitten uskontojen vaikutteet. Durkheimin tilastot 1800-luvulta ja kuinka katolilaiset ei tehneet yhtä paljon itsemurhia, kun uskonto kieltää. Mutta tuolloin ei taas ollut islamia kaupunkikuvassa samoin. Jos taas katsonee että aivot on ihmisillä samanlaiset kulttuurimassasta riippumatta. Hyytelömössä, niin mistä radikalisoituminen tulee? Teknisesti katsoisin että se on jotain mikä teoriassa on sama itsemurhissa ja terrorismissa. Jokin aivoissa oleva mielensulkeutuminen toisia kohtaan tms. Eri asia kyllä on sit mitä asialle voinee tehdä?

      Poista
  8. Näkisin, että mihinkään alueluovutusrauhaan ei ole edellytyksiä, kuten ei Ukrainan liittämisessä Venäjäänkään. Tämä konflikti tulee päättymään vasta sitten kun Venäjä on lyöty Ukrainassa ja poistettu sen alueelta. Se tulee tapahtumaan joko Ukrainan omin voimin tai lännen liittymisellä sotaan, mutta jos länsi liittyy jossain vaiheessa sotaan (minkä näen lopulta hyvin todennäköisenä kehityskulkuna) tulee lopputulemaksi Venäjän sotilaallinen tuhoaminen hyvin pitkäksi aikaa.
    Ja se on hyvä asiassa Euroopalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "tulee lopputulemaksi Venäjän sotilaallinen tuhoaminen hyvin pitkäksi aikaa.
      Ja se on hyvä asiassa Euroopalle."

      Ihanko tosi? Onko nyt Venäjän ydinaseet sekä päättäväinen, mutta arvaamaton johtaja päässeet unohtumaan, onneksi eivät Bidenilta.

      Poista
  9. Ei lännellä lopu teolliset resurssit jos halutaan panssarintorjuntaohjuksia tulee liukuhihnalta jatkuvasti. Samoin muita aseita ja ammuksia. Ne ovat muutamassa tunnissa Euroopassa Yhdysvalloista lennätettynä. Yhdysvaltojen näkökulmasta itsenäinen Ukraina palvelee jo olemassa olollaan maamiinana Venäjän ja natomaiden välissä.Senkin etua kuten Suomi on ollut.

    Ukrainalaiset ottavat itsenäisyytensä vakavasti. Epäilen ukrainalaisen näkevän Putinista uudestisyntyneen Stalinin. Siellä on varmasti hyvässä muistissa Stalinin ajan kauhut.

    Venäjä ei ilmeisesti pysty suhtautumaan naapureihinsa kuin lähtökohtaisesti vihollisina. Ukraina on kuitenkin 44 asukkaan maa jonka yli ei niin vain kävellekään. Jos se säilyttää vapautensa ja vahvistuu. Venäjä saa haudata haaveensa keisarikunnan palauttamisesta.

    VastaaPoista
  10. Oletko katsonut tätä videota https://www.youtube.com/watch?v=If61baWF4GE ?

    Tuossa on esitetty melko mielenkiintoisia näkemyksiä mitä todellisuudessa on sodan takana. Kuten aina, kyse on öljystä ja kaasusta. Irakin sodankin aikana puhuttiin joukkotuhoaseista, eikä todellisia motiiveja sanottu ääneen.

    VastaaPoista
  11. Luvalla sanoen - näin hurjapäisenä yltiöortodoksipasifistina olen onnellinen että tämä nykyinen kaplakka saa niin monet ihmiset ponnistelemaan olemaan itsessään ainoana oikeassaolijoina.
    On elämän suola että vaihtoehtoisia totuuksia on runsaasti jokaiseen tarpeeseen.
    On se jotenki ruokasampaakin kun vain vihollisia saa tappaa mutta ihmisiä ei.

    Oklokraattina en omaa sitä kipukynnystä joka fakiireilla - puolin ja toisin - on tuikatessaan hehkuvan hiilikoukun toisen persukseen itse siitä lipua tuntematta.
    Joten - syyllisiä ovat fakiirit.

    Luulen että alempirotuisten on vain tyydyttävä näkemään päällään sama minkä silmänsä näkevät.

    Tätä setämiestä pohdituttaa että suuttuuko Nato, jos Suomi ei ala sen kaveriksi ja rangaistukseksi antaa meidät karvaan leivän ja karkean sanan huomaan?

    VastaaPoista
  12. "eikä Moskova voi solmia rauhaa ilman jotakin korvausta siitä verestä, jolla saavutukset on maksettu"

    Jos Talvisotavertausta käytetään, minusta eletään nyt sitä vuoden 1940 alkuvuoden hetkeä, jolloin Timosenko valmisteli läpimurto hyökkäystä: Venäjällä on uusi sotakonemusta oleva komentaja ja operaatioalue on kaventunut. Jos Venäjä pääsee tykistön massiivisella käytöllä läpimurtoon ja ukranalaisten saartoon tai tuhoamiseen, voi syntyä Moskovan rauhan tyyppinen tilanne: Ukraina joutuu luopumaan itäalueistaan, tai pahimmoillaan kun itä on otettu, palataan Kiovaan. Osapuolten sotamenestys ja tappiot määräävät tuleeko raja Donetskin ja Luhanskin alueille vai peräti Dneprille.

    Lännen en usko puuttuvan joukoillaan, laajentuneen sodan pelosta, vaikka uusien sotarikosten paljastuminen nostaisi siihen painettiin. Myöskään jäähtyneeseen konfliktiin en usko, noin suuret joukot eivät voi jatkuvasti seistä vastakkain ja tuollainen tilanne mahdollistaisi Ukrainalle jatkuvan sissisodan.

    Se, että Ukraina pystyisi kokonaan karkottamaan venäläiset, on kaunis houre. Ukrainan poliittisen johdon suurin haaste onkin siinä, miten se saa oman kansan taivutettua välttämättömään "häpeärauhaan".

    VastaaPoista
  13. Stalin muka lupaili Suomelle talvisodan alla vaihtomaita, mutta eppäillä soppii, nimittäin ei imperiumi anna tuumaakaan pyhää maataan pois, tai jos antaa, se ottaa pian sen takaisin ja korkojen kanssa. Maailma on aika raadollinen paikka. No, Alaskan möivät silloin ihan käytännön syistä. Krimin sota oli kallis ja Alaska iso ja hankala hallittava, ja sekin että Venäjä arveli sen joka tapauksessa joskus luisuvan Amerikan haltuun. Venäläiset ovat käytännöllisiä!

    Ukrainan sota ei lopu koskaan, eihän se ole edes alkanutkaan! Vaikka Lavrov sanookin että Venäjä tuhoaa Ukrainan infrastruktuurin, se kyllä saadaan kunnostettua entistä ehommaksi aika piankin, samahan nähtiin Saksassa toisen maailman sodan jälkeen, ja tuho oli huimasti massiivisempi. Se kyllä vaatii Ukrainan turvallisuuden takaamista, nythän sillä ei ollut mitään selkänojaa.

    Kalliiksi sota käy Venäjälle, todella kalliiksi. Mitä kauemmin siellä riehutaan, kansa alkaa kääntyä sotaa vastaan, jopa Venäjällä! Eipä Ranskakaan voinut pitää Algeriaa, vaikka algerialaiset olivat pelkkiä hyttysiä Ranskan sotavoiman rinnalla.

    Naton on liityttävä sotaan, vaikka ydinsodan uhallakin, jos siis halutaan sodan loppuvan pian. Venäläiset ovat käytännöllisiä, he kyllä ottavat lusikan kauniiseen käteen ennen pitkää, eli poistuvat takavasemmalle. Ei toki hävinneenä, mutta jollakin näppärällä puliveivauksella, sillä siinä he ovat mestareita!

    Luulen, että näinä aikoina Kremlissä valot palavat pitkälle yöhön, ja pääongelma on, että miten tästä sotkusta päästään eroon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Naton on liityttävä sotaan, vaikka ydinsodan uhallakin...Venäläiset ovat käytännöllisiä, he kyllä ottavat lusikan kauniiseen käteen ennen pitkää"

      Olet Sinä rohkea tyyppi, valmis pelaamaan uhkapeliä satojen miljoonien hengellä, varsinkin kun on nähty Venäjällä olevan johtaja, joka elää omassa todellisuudessahan, omalla moraalillaan!

      Poista
    2. Parempi on kauhea loppu, kuin loputon kauhu! Vai onko siis niin, että gansteri on voittanut koska länsi ei uskalla ydinaseitten pelossa vastustaa pahuutta millään tavalla? Ei orjan elämä ole minkään arvoista, se lienee selvää.

      Kyllä Venäjälläkin tiedetään, että samalla mitalla tulee tarvittaessa tulta ja raivoa vastaan. Tuskinpa se Putin on todellisuudesta herpaantunut, vaikka näin väitetään. On harvinaisen häikäilemätön kyllä, se on myönnettävä. USA:ssa pitäisi olla vallassa kovan linjan presidentti, ehkä se vähän hillitsisi Putinin vihaa länttä vastaan.

      Poista
  14. https://oikeamedia.com/o1-179100 Uskottavuus on tarkoitus luoda 25 vuoden aikana joka käytetään ukrainalaisten terroriin jolla heidät muutetaan venäläisiksi...

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.