perjantai 1. huhtikuuta 2022

Pyhän tulen vartijat

 

Propagandan adeptit

 

Talvisodassa Suomen asema propagandarintamalla oli periaatteessa hyvä. Jokainen vähänkin järkevä ihminen ymmärsi jo järjellään, ettei Suomi voinut Neuvostoliittoa uhata ja että esimerkiksi paljon siviiliuhreja vaatineet pommitukset olivat yksinkertaisesti rikollista toimintaa.

Ei siinä auttanut, että Molotov kielsi kategorisesti Suomen kaupunkien pommitukset ja lehdet vielä innostuivat selittämään, että pommittajat olivat aikamme todellisia humanisteja: voimalaa pommittaessakin he vain katkaisivat sen sähköjohdon, joka johti rintaman juoksuhautoihin, mutta eivät niitä, jotka toivat sähköä rauhallisille kuluttajille.

Se, joka kykeni tarkastelemaan asioita kriittisesti, ei yleensä ottanut vastaan virallista neuvostoversiota, jonka mukaan maa ei lainkaan käynyt sotaa Suomea vastaan eikä sotaa lainkaan. Taistelut, aseellinen apu oli muka suunnattu vain kansan hylkäämän Ryti-Tannerin hallituksen kätyreitä vastaan ja Kuusisen kansanhallituksen auttamiseksi.

Mutta oli myös ihmisiä, jotka uskoivat tähän tarinaan. Kun ajattelemme, mitä mahdollisuuksia ihmisillä oli 80 vuotta sitten saada todenmukaista informaatiota, voimme ymmärtää, että puna-armeijalaiset nielivät sen tarinan, joka heille syötettiin. On oikeastaan hämmästyttävää, että suhteellisen monet eivät niin tehneet, kuten nyt tiedämme.

Yhteinen kansa Neuvostoliitossa oli yleensä vasta häthätää lukemaan oppinutta ja Suomessakin varsin monet eivät olleet käyneet kansakoulun koko kurssia tai kansakoulua lainkaan. Lukea sentään osattiin.

Tärkeä informaation lähde oli jo tuohon aikaan radio, vaikka monilla ei vielä ollutkaan varaa sellaista hankkia. Niinpä sitä kokoonnuttiin kuuntelemaan niiden luo, joilla sellainen oli.

Suomessa ei enempää talvi- kuin jatkosodankaan aikana takavarioitu ihmisten radioita, toisin kuin Neuvostoliitossa. Saksassa vihollisen asemien kuuntelusta saattoi saada jopa kuolemantuomion.

Bolševikkipropaganda oli niin tökeröä ja suomalaisesta todellisuudesta irtautunutta, että sille yleensä miehissä naurettiin. Jatkosodan aikana nimimerkki ”Jahvetti” alias Yrjö Kilpeläinen jopa julkaisi valikoiman naapurin mielettömimpiä propagandaväitteitä erityisenä kirjana ”Suomi Neuvostoliiton radiossa”. Se oli parasta propagandaa lähettäjiään vastaan.

Kuitenkin oli ihmisiä, jotka uskoivat neuvostopropagandaan. Neuvostoliitossa tehtailtiin työpaikkoja julkilausumia ja pidettiin joukkokokouksia suomalaisten sodanlietsojien tuomisemiseksi. Nimensä Suomen vastaisiin adresseihin antoivat monet kulttuurin huippunimet: Aleksei Tolstoi, Mihail Šolohov,  Konstantin Fedin, Konstantin Fadejev, Nikolai Tihonov, Valentin Katajev, Leonid Leonov, Mihail Zoštšenko… Aleksandr Tvardovski, Juri German, Nikolai Virta ja monet muut toimivat rintamakirjeenvaihtajina.

Neuvostokirjailijat ja akateemikot epäilemättä toimivat allekirjoittaessaan melkoisen paineen alaisina. Kieltäytyminen ei olisi ollut vailla seurauksia.

Sen sijaan länsimaiset huippuälyköt ryhtyivät samaan rintamaan vapaasta tahdostaan: G.B. Shaw, Stafford Cripps, Charles Durrell, John Steinbeck ja monet muut olivat ilmeisen vakuuttuneita, että pieni, mutta pirullinen Suomi oli jo 20 vuotta ollut juuri sellainen valkokaartilainen helvetti, kuin neuvostopropaganda selitti. Nyt Kuusisen johdolla noussut sorrettu kansa tulisi epäilemättä pelottavasti kostamaan sortajilleen ja tällaistahan täytyi kannattaa.

Erityisen aktiivinen Suomen kansanhallituksen kannattaja ja Suomen paljon kärsineen kansan puolustaja oli tanskalainen kirjailija Andersen-Nexö. Kun kollegat paheksuivat hänen käytöstään, löytyi ”pyhän asian” puolustajalle tukea eri suunnilta, myös Neuvostoliitosta.

Aktiivisia Kuusisen kannattajia oli näköjään kaikkialla, Britannian parlamentista amerikkalaisiin tupakkatyöläisiin. Amerikansuomalaiset, joista suuri osa oli hyvin radikalisoituneita, osoittivat näkyvästi mieltä Kuusisen puolesta. -Toki löytyi myös niitä, jotka olivat häntä vastaan.

Talvisodan kansainvälistä vastaanottoa on tutkinut muun muassa Martti Julkunen väitöskirjassaan, joka keskittyy ulkomaisten kirjeenvaihtajien käsittelyyn ja suomalaiseen tiedotukseen, mutta kertoo myös ulkomailla julkaistuista artikkeleista ja parlamenttikeskusteluista.

Kommunistilehdet kuten Daily Worker tottelivat sokeasti Moskovan ohjeita ja myös saksalaiset myötäilivät Kuusis-tarinaa. Kuten muistamme, Stalin ja Hitler olivat kuherruskuukautensa huipulla, eikä kumppanista ja meilein liittolaisesta saanut pahaa sanaa sanoa.

Mutta Kansainliitto erotti tylysti Neuvostoliiton. Se ei ollut Suomen idea ja asiaa harmiteltiin: olisi nyt yritetty pitää tämä aggressori sellaisella penkillä, jossa se olisi joutunut vastaamaan esitettyihin syytöksiin ja ainakin nolaamaan itsensä ellei nyt olisi suorastaan tapojaan parantanut tai katunut.

Moraalinen suuttumus sai kuitenkin ylivallan ja onhan se sinänsä kiitettävä ja asianmukainen tunne, mutta politiikassa olisi kyllä parempi antaa järjen ohjata.

Kun tässä näitä vanhoja asioita muistelee, voi todeta, että suurelta osalta tänään taas kerrataan vanhaa. Röyhkeät väitteet siitä, ettei käynnissä ole mikään sota, että hyökkäyksen uhri harjoittaa terroria, jolta sen alamaiset on pelastettava, että se suunnittelee hyökkäystä naapuriaan vastaan -talvisodan tapauksessa uhkana ja Suomen takapiruna väitettiin olevan Englannin- tosiasioiden röyhkeä kieltäminen ja fiktioiden nostaminen keskeisiksi tosiasioiksi, kaikki tämä toistuu.

Kiinnostavaa on myös havaita, miten suurta suosiota hyökkääjän ilmiselvästi valheellinen tarina nauttii. Luulisi, ettei ole mitenkään mahdollista uskoa sellaisiin hyökkäyksen puolusteluihin kuin muka 8 vuotta separatistien miehittämällä alueella (!) harjoitettu ”natsien”(!) terrori, Ukrainan ja Naton Venäjälle aiheuttama eksistentiaalinen uhka, biologiset aseet, joita on tarkoitus valikoivasti käyttää nimenomaan ja vain venäläisiä (!) vastaan ja niin edelleen, ovat niin tökeröitä, että on pakko ihmetellä, miten kansakoulun käyneet ihmiset saattavat niihin uskoa.

Itse asiassa nuo uskovaiset näyttävätkin olevan etupäässä akateemisen koulutuksen saanutta väkeä.

Mutta koko julkinen sanammehan on kehittynyt koko ajan yhä epä-älyllisempään suuntaan. Jonkunlaisina älykköinä kaiketi itseään pitävät toimittajat pohtivat, mitä ja miten olisi informaatiota sensuroitava, etteivät ihmiset saa päähänsä vääriä ajatuksia. Joukkotiedotuskin nojautuu yhä enemmän kuviin, varsinainen lukutaito kuihtuu kuihtumistaan ja netissä kommunikoidaan sanojen ja lauseiden sijasta emojeilla ja tarroilla… Lukemisen sijasta kuunnellaan podcasteja.

Ihmiset eivät halua eivätkä kykene ottamaan vastaan ja analysoimaan ajatuksia, vaan sen sijaan äärimäisen simppeleitä symboleja, joita sitten kielletään tai levitetään. Niiden herättämiä emootioita pidetään kai jonkinlaisina ajattelun vastikkeina eikä sen enempää kaivata.

Mainion satiirin 12 tuolia kirjoittajat Ilf ja Petrov löysivät jo omana aikanaan arkkityyppisen luku- ja ajattelutaidottoman tyypin, jollaista nykyään kai kutsuttaisiin nimellä pissis (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=%D1%8D%D0%BB%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0 ).

Lukiessa talvisodan ajan propagandadokumentteja tuntui aikoinaan siltä, että moinen roska kuului todella eri aikakauteen. Nykyään sellainen ei voisi mennä perille.

Taisin perin juurin erehtyä. Juuri nyt se meneekin. Kaikkialla on Putinin toiminnan varauksettomia ymmärtäjiä, jotka kylähullun sinnikkyydellä todistelevat itselleen ja muille, että Putin on kaikessa ehdottomasti oikeassa ja puhuu vielä tottakin. Mikään normaali, tervejärkinen argumentti ei pysäytä noita pyhän sodan puolustajia.

106 kommenttia:

 1. Jos tämä ei ole uskonnollista kiihkoa, mikä sitten on?
  Uskonnollisessa kiihkossahan _ei välitetä_ mahdollisesta totuusarvosta tai sen puuttumisesta. Pääasia on itse kiihko, ja juuri niinhän tässä näkyy käyneen.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti Vihavainen ei aprillaa meitä?

  //
  Kiinnostavaa on myös havaita, miten suurta suosiota hyökkääjän ilmiselvästi valheellinen tarina nauttii. Luulisi, ettei ole mitenkään mahdollista uskoa sellaisiin hyökkäyksen puolusteluihin kuin muka 8 vuotta separatistien miehittämällä alueella (!) harjoitettu ”natsien”(!) terrori, Ukrainan ja Naton Venäjälle aiheuttama eksistentiaalinen uhka, biologiset aseet, joita on tarkoitus valikoivasti käyttää nimenomaan ja vain venäläisiä (!) vastaan ja niin edelleen, ovat niin tökeröitä, että on pakko ihmetellä, miten kansakoulun käyneet ihmiset saattavat niihin uskoa.

  Itse asiassa nuo uskovaiset näyttävätkin olevan etupäässä akateemisen koulutuksen saanutta väkeä.
  //

  Asioissa on puolia, mitä ei tuoda julkisuuteen. Minä en suuresti pidä höyläämättömän laudan tuntuisesta (neuvostotyylisestä tai venäläisestä) tavasta ilmaista asioita.

  Jos on eri mieltä, on idiootti tai hullu. Samanlaista karkeaa kieltä löytää yhdysvaltalaisilta kommentointipalstoilta. Ja itse asiassa nykyään miltä kielialueelta tahansa. Meidän kristikansamme ovat vajonneet alas.

  Olen poliittisesti matillinen ja siksi yritän ottaa epävarmoissa poliittisissa, tiedollisissa ja tieteellisissä väitteissä varovaisen kannan.

  En tiedä, mutta jonkin suuruisen varmuudenasteen perusteella Yhdysvalloilla on ollut biolabroja Ukrainassa. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Yhdysvalloissa tietävät tahot ovat myöntäneet, että heillä on ollut niitä Ukrainassa. Vaikea sanoa, ovatko ne enää toiminnassa.

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas löysin Youtubesta videon, jossa kerrottiin, että Putinin tytär olisi mukana venäläisessä projektissa, joka pyrkii kehittelemään tuota valikoivaa biologista asetta.

   Poista
  2. Nimetön kirjoitti:

   "Minä taas löysin Youtubesta videon, jossa kerrottiin, että Putinin tytär olisi mukana venäläisessä projektissa, joka pyrkii kehittelemään tuota valikoivaa biologista asetta."

   Jaa. Minä en ole tuollaista videota löytänyt.

   Aprillipäivänä, ja muinakin päivinä, kannattaa pitää silmät kiinni, jottei näe kaikenlaista.

   YouTubessa ovat parasta sivistynyt klassinen ja hengellinen musiikki, fysiikan, matematiikan ja tekniikan alan luennot ja esitelmät.

   Tekoälyllä luotu puhuva pää saattaa olla melko uskottavan oloinen.

   M

   Poista
  3. Teen rajun paljastuksen: Suomessakin on biolabroja.

   Niitä on ollut täällä iät ajat aivan kotikutoisesti.

   Ja mikä vielä hurjempaa: Suomessa on jopa kemiallisia aineita!

   Repikää siitä.

   Poista
  4. Olen käsittänyt, että jutut Ukrainan biolabroista alkoivat, kun Viktoria Nuland oli senaaatissa ulkopoliittisen komitean kuultavana.

   Alla oleva on kopioitu Euroradion sivuilta, ja suoraan sanottuna, tekstin pari kolme kertaa luettuani, en oikein saa tolkkua - ja luettuani Nulandin puheiden loputtomia tulkintoja, saan tolkkua vielä vähemmän.

   Epäonnekseni taidan olla niin kylmä ihminen, että ns. sydämen totuus ei minulle heti ja välittömästi ole itsestäänselvä.

   Näin siis Euroradio, joka sanojensa mukaan pyrkii "välittämään tosiasiatietoa valkovenäläisille":

   Russian propaganda at its best

   Republican Senator Mark Rubio asked Victoria Nuland about the presence of chemical and biological weapons in Ukraine.

   "Ukraine has biological research facilities which we are now concerned that Russian forces may be seeking gain control of. So we are working with Ukrainians on how they can prevent any of those research materials from falling into the hands of Russian forces should they approach."

   "I'm sure you are aware that Russian propaganda is putting out all kinds of information on how they uncovered a plot by Ukrainians to release biological weapons in the country with NATO's coordination. If there's a biological or chemical weapons incident or attack inside Ukraine, is there any doubt in your mind that 100% there will be Russians behind it?" Rubio continued.

   "There's no doubt in my mind, senator, and it is a classic Russian technique to blame on the other guy what they are planning to do themselves".

   Ja kun tässä ilmapiirissä nyt kaikki on parasta vääntää rautalangasta, totean itsestäänselvyyden: en ota venäläistä propagandaa vakavissani.

   Mutta kai nyt joku toimittaja olisi voinut samalla tavalla vääntää vaikka rautakangesta, mitä Nuland tarkoitti ja mistä on kyse. Itse en halua hautautua tunneiksi tai päiviksi tähän infosotasuohon.

   Tuon transkription perusteella Rubio pistää sanat Nulandin suuhun ja saa haluamansa vastauksen. Voi se vastaus oikeakin olla, mistäpä minä tietäisin, mutta se siirtyy asiasta toiseen.

   Ukrainalla siis on jonkinlaisia laboratorioita (kuten tietysti on Suomellakin), Yhdysvallat on jotenkin mukana niitä suojelemassa venäläisiltä, ja juuri venäläiset voivat tässä suhteessa olla uhka?

   Ei tästä paljon valkene, mitä ne labrat ovat ja mistä se uhka todella tulee.

   Venäjällä näitä aseita lienee omasta takaa jo ihan riittävästi, jos he niitä haluavat käyttää.

   Ja vielä, varmuuden vuoksi, kun kaikki nyt näyttää olevan helpointa ymmärtää väärin: en käsitä, miksi Ukraina edes harkitsisi pilaavansa maineensa tällaisia aseita käyttämällä, jos heillä nyt edes sattuisi siihen olevan mahdollisuus.

   - XYZ -

   Poista
  5. Tuosta kuulemisesta on myös liikkuvaa kuvaa äänen kanssa olemassa.

   En tiedä, onko labroissa valmistettu biologisia ja kemiallisia aseita, kun en ole ollut näkemässä. Ja vaikka olisinkin ollut, en sittenkään välttämättä tietäisi, oliko kyse aseesta vai lääkkeestä.

   Hesarin muukaan väitteet etnisestä bioaseesta ovat propagandaa.

   Kannattaa olla varovainen tuon sanan (propagandan) kanssa, sillä salaliittoteoria saattaa muuttua todeksi.

   Minä en luota Hesariin, sillä se on puolensa valinnut, ja siksi se on luvattoman yksipuolinen.

   En tiedä, onko Ukrainassa säilytetty tai valmistettu biologisia ja kemiallisia aseita.

   Virallinen totuus saattaa erota epävirallisesta. Virallisen totuuden mukaan Pentagoniin osui matkustajakone, vaikka silminnäkijöiden mukaan siihen osui risteilyohjuksen kaltainen tai näköinen lentävä esine.

   Viralliset silmät näkevät eri lailla kuin yksityiset silmät.

   Olen päälle viisikymppinen ja muistan, kun meille peruskoululaisille kerrottiin, miten Neuvostoliitto oli siinä ja siinäkin maailman suurin tuottajamaa.

   Muistan 1970-luvun peruskoulun ala-asteelta, kun nuori opettaja kertoi, että Puolassa ihmisten ei ole pakko maksaa bussikyytejä, jos he eivät halua, mutta he kuitenkin maksavat. Muistan ihan selvästi, kun ajattelin, että minä en ainakaan maksaisi, jos ei olisi pakko.

   Kun olin yläasteikäinen, niin väittelin joidenkin koulukavereitteni kanssa Neuvostoliiton oloista. He olivat sitä mieltä, että siellä ei salakuunnella ihmisiä ja siellä ovat asiat ihan hyvin. Minä olin toista mieltä.

   Jotenkin tuntuu, että elämme henkisesti samanlaisia aikoja nyt kuin silloin, kun olin peruskoulussa ja lukiossa.

   Mikähän lie totuus Venäjän ja Ukrainan sodasta?

   M

   Poista
  6. "Olen poliittisesti matillinen ja siksi yritän ottaa epävarmoissa poliittisissa, tiedollisissa ja tieteellisissä väitteissä varovaisen kannan."

   Kunnioitettava asenne, komppaan!

   Poista
  7. Äly hoi älä jätä: mitä hiton järkeä olisi viedä bioaselaboratoriota vihollisen iskuetäisyydelle. Sen sijaan sitä koskevalla propakandalle on nähtävissä montakin syytä (vrt Irakin ydinaseet 2003).

   Poista
 3. No se, mitä tiedetään on lauseet ja niitten järjestys:

  "Mitään laboratorioita ei ole.-> Ne ovat aivan tavallisia siviililaboratorioita-> Laboratoriot eivät missään tapauksessa saa joutua venäläisten käsiin."

  Onko niillä nyt ollut mitään tekemistä itse hyökkäyspäätöksen kanssa, sitä en tiedä. Kuitenkin varmaa on, että tuo uljas arojen Sveitsi _on_ arvioitu aiemmin Euroopan korruptoituneimmaksi maaksi, joka jostain syystä myös _on_ ollut Euroopan köyhin, ja jossa valta _on_ siirtynyt varsin kyseenalaisin ja hämärin keinoin vallankaappauksella. Lisäksi yleisesti katsotaan maan olevan kahden mafiajärjestön keskenään jakaman, joten en minä hämmästy mistään, mitä sieltä ehkä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nih. Ja Ukraina ja sota. Mutku.
   Vai voisikohan ihan siirtyä tarroihin.

   Poista
  2. Enkä minäkään ymmärrä. Tosiasia on, että siellä Ukrainassa on mafiosot ja korruptoituneet öykkärit vallassa. Zelenzkyi on valittu nukkehallitsija esittämään t-paita päällä kansanmiestä.

   Poista
 4. "Bolševikkipropaganda oli niin tökeröä ja suomalaisesta todellisuudesta irtautunutta, että sille yleensä miehissä naurettiin. Jatkosodan aikana nimimerkki ”Jahvetti” alias Yrjö Kilpeläinen jopa julkaisi valikoiman naapurin mielettömimpiä propagandaväitteitä erityisenä kirjana ”Suomi Neuvostoliiton radiossa”. Se oli parasta propagandaa lähettäjiään vastaan."

  Isäni (joka oli muun muassa konekivääriampuja) kertoi, että Neuvostoliiton pudottamissa lentolehtisissä saattoi lukea jotakin sellaista, että "upseerit saavat rautaristejä ja tavalliset sotilaat puuristejä".

  Miten lainoissa olevan neuvostoväittämän totuusarvon laita mahtoi olla?

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko sanoa, että käsitykseni asiasta on nyt täydellisesti mullistunut.

   Poista
  2. Neuvostoliiton pudottamissa lentolehtisissä saattoi lukea jotakin sellaista, että "upseerit saavat rautaristejä ja tavalliset sotilaat puuristejä".

   Ihan loogista: oli saksalaisille tarkoitettuja traktaatteja jäljellä, mitä niitä hukkaan heittämään, työkiintiö tulee niilläkin täyteen.

   Poista
 5. Kuten mm. Wittgenstein totesi, kaikki kieli palautuu reaktioon. Vaarasignaalit ovat se alusta, jolle myös symbolifunktion toiminnat rakentuvat.

  Ratkaiseva kulttuurievolutiivinen kognitiivinen kynnys ylitetään siinä missä kirjoitus- ja lukutaito syntyvät. Sen jälkeen koko tajunta operoi laadullisesti erilaisessa maailmassa.

  Puhutun kielen vaikutukset ovat välittömiä ja suggestiivisia. Tarvitaan tietty "minän" muodostumisen ja eriytymisen aste, ennen kuin korva kykenee erottamaan sanoista äänteet, joiden ylösmeritsemisestä äännekirjoitus muodostuu. Kannattaa miettiä sitä Marshall McLuhanin väitettä, ettei tilageometriaa ole syntynyt missään missä kulttuuriseksi perusratkaisuksi ei ole valittu äännekirjoitusta.

  Ajan pysäyttäminen ja syvyysperspektiivin hahmottaminen kuuluvat kognitiivisesti yhteen. Ne ova pohja niille tajunnallisille emergensseille, jotka tekivät eurooppalaisen uuden ajan ajattekusta historiallisesti niin erinomaisen ainutlaatuisen. Maailma ja ihmisen elinehdot ovat nyt parin viimeisen vuosisadan aikana muuttuneet miljoonakertaisesti sen, mitä ne olivat muuttuneet koko ihmiskunnan edellisen miljoonan vuoden kehityshistorian aikana.

  Ja kyllä äännekirjoituksella, kirjoitus- ja lukutaidolla on tuossa uuden ajan näytelmässä aivan keskeinen ja ratkaiseva rooli. Sen koko merkityksen ymmärtäminen paljastaa sitten myös jotain siitä, miksi nimenomaan kirjoitetusta kielestä pitäsi kantaa aivan erityistä huolta.

  Ei ole vain niin, että kirjoitustaidon oppiminen merkitsee "minän" kehityksessä ratkaisevaa ajantajun kynnystä, vaan myös niin, että vain kirjoitetun tekstin lukeminen tarjoaa "minälle" tilaisuuden orientoitua kognitiivisesti uudestaan -- eli, yksinkertaisesti sanottuna, vain kirjoitettu teksti voi vaikuttaa varsinaisesti ajattelua muuttavasti.

  Kirjoitettuun kieleen voi ikuistua jotain, joka voidaan vaistonvaraisesti kokea niin vaaralliseksi, että kaikki totalitarismien diktaattorit tarvitsevat kirjarovioita. Ja tietysti myös tulilinjalle joutuvat kaikki toistettavissa olevat tekstit, runot, laulujen sanat, äännettä käyttävä retoriikka.

  Nyt länsimaailmassa meneillään olevan tietotekniikan voittokulun varsinaiset tappiot -- kirjojen ja kirjallisuuden katoaminen, paluu signaloivan kielen valtaan -- voivat aiheuttaa paljon dramaattisempia kognitiivisia seurauksia kuin mitä "yhteiskunnallisen keskustelun" tasolla koskaan tullaan ymmärtämään. Ehkä koko aikamme kulttuurinen narsismi ja se, etteivät ihmiset enää kasva symbioottisesta uhriajattelusta terveen toimijasubjektin rooliin, on seurausta juuri kirjoitetun kielen katoamisesta ja retoriikan paluusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "... ettei tilageometriaa ole syntynyt missään missä kulttuuriseksi perusratkaisuksi ei ole valittu äännekirjoitusta."

   Kyllä minusta kivirakennusten, varsinkin pyramidien, pystyttäminen vaatii "tilageometriaa", mitä se sitten lieneekään. Hyppäys kahdesta ulottuvuudesta kolmeen ei niin kovin suuri kuitenkaan ole. Siitä ylöspäin ollaan sitten jo tilanteessa, jota ihmiskieli ja -mieli varsin vaivoin pystyy käsittämään, mutta joka formaalisti on täysin selvää ja helppoa. Lapsikin ymmärtää, että neliulotteisia kappaleita rajoittavat kolmiulotteiset rajat.

   Poista
  2. ""Kannattaa miettiä sitä Marshall McLuhanin väitettä, ettei tilageometriaa ole syntynyt missään missä kulttuuriseksi perusratkaisuksi ei ole valittu äännekirjoitusta.""

   Poista
  3. No niin. Minä olen miettinyt sitä. Hylkään väitteen.

   Poista
  4. Aivan loistavaa mietiskelyä. Niin se käy, kun osaa.

   Poista
  5. Lisäksi nopean silmäilyn perusteella hylkään myös koko McLuhanin ja kutsun häntä obskurantiksi humpuukimaakariksi.

   Poista
  6. Kaikin mokomin. Pyydätkö siihen lupaani, kun asiasta ilmoitat?

   Poista
  7. Ei tulisi pieneen mieleenikään. Informoin samalla toisia ja varoitan heitä eksytyksestä.

   Poista
  8. Nopea silmäilijä ja hyvä paimen. Kyllä kelpaa.

   Poista
  9. Seppo on osin oikeassa.
   Helpompi varmaan selittää asia kun joskus kuulin isältä kun oli töissä kaupungin kunnossapidossa. Naapurissa oli kierrätyskeskus. Pojat sielä sai muutaman vuoden vanhoja pesukoneita. Niissä ollut muuta vikaa kuin se että oli liika annosteltu pesuainetta mikä tukki koneiston. Lähtökohdin nämä oli maahanmuuttajilta. Pojat putsasi ja laittoi taas toimivan koneen eteenpäin.
   Jäin sitten itse asiaa pohtimaan kuinka voi koneen annostella väärin?
   Mutta jos ei ymmärrä pullojen kyljessä olevia tekstejä yms. niin hyvin helposti. (Kyse on kumminkin lukutaidosta. Jos ei ymmärrä symboleja, voi toimia väärin. Itse en osanne arabiaa tai hebreaa. Hyvin helposti voisin lurauttaa liikaa, tai peräti ihan väärää ainetta.
   Huuhtelu-aine on kanssa yksi millä ihan suomalaisetkin on saaneet putkistoja tukkoon. Mutta niissä ollut ainakin aijemmin sitä jotain savea mikä jäänyt putkistoihin ja jossain kohtaa tukkinut koko putken, joten teknisesti vika ei ole kuluttajassa.)
   Kun taas nykyisellään ei kyse enään ole maahanmuuttajista vaan heidän lapset on kasvaneet suomalaisessa koulujärjestelmässä. Todennäköisesti osannee lukea tekstit ja mahdollisesti täyttänee koneen oikein, kun sen todennäköisesti itse joutunee kustantamaan.
   (Kauppojen ja hallinnon hintakikkailu taas on omiaan välillä kun puhutaan ilmastonmuutoksesta. Lähinnä jonkin koneen korjaaminen voi tulla kalliimmaksi kuin uuden ostaminen. Löytänen välillä hyvin ristiriitaisena tämän.
   Uskoisin että ihmiset mielellään korjaisi vanhaa jos se vain olisi taloudellisesti realistista.)

   Poista
  10. Catilina mikä Catilina. Nomen est olen.

   Poista
  11. Catilinan kanssa keskustelun voisi aloittaa aina alusta.

   "Kuten Wittgenstein totesi, kaikki kieli palautuu reaktioon... "

   Catilina on nopea reagoija, regression loukku laukeaa, ja seuraavaksi hän onkin jo sensuroimassa ja suorittamassa puhdistuksia ajatushistorian vaikuttajahahmojen joukossa.

   Poista
 6. Sotaan kuuluu aina propaganda ja sensuuri; molemmin puolin. Niin se sodan lakien mukaan menee, ja samojen lakien mukaan propaganda on järkevää, koska se uppoaa kansaan. Viisaampi pohtii, miten sotaan ei jouduta. Viisaampi ei usko sokeasti pyhään kansalliseen narratiiviin.

  Suomen ajautuminen talvisotaan oli sekä Paasikiven että Mannerheimin mielestä järjetöntä. Se sota olisi voitu välttää. Paasikiven sanoin:

  ”5/12 39. Göhring oli katsonut, että venäläisien vaatimukset ei ole järin suuria. Oli kehottanut kaikin mokomin välttämään sotaa Venäjän kanssa. Se sota syntyy, jos emme saa aikaan sopimusta venäläisien kanssa. Ja sodan häviämme. Emme saa mistään apua.

  Göhring on aivan oikein kuvannut ja ennustanut aseman ja sen kehityksen. On käynyt juuri niin, kuin hän sanoi. mutta USA:n johtavat piirit ja Steinhardt ovat esittäneet aivan toista ja väärää. Erkko ja Cajander uskoivat USA:ta (ja Englantia ym) ja johtivat maan onnettomuuteen.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Syyllistyimme sodan sytyttämiseen, kuten ukrainalaiset sitten myöhemmin. Eheu.

   Poista
  2. Toki ymmärrän, että tässä on ns
   Mutku-argumentti. Mutta jos nyt puhuttaisiin siitä propagandasta. Ei se ole mikään yhdellä sanalla sivuutettava asia. Neuvostoliiton propagandan ydin oli totaalinen valhe, ei mikään puolueellisuus tai liioittelu. Mutta älymystöpiireissä sitä vain kannatettiin. Tämä on ongelma.

   Poista
  3. Ymmärtäminen ja hyväksyminen (=tykkääminen) ovat eri asioita.

   Poista
  4. >… Mutta jos nyt puhuttaisiin siitä propagandasta…

   Okei.

   >… Neuvostoliiton propagandan ydin oli totaalinen valhe…

   Totaalinen valhe on huonoa propagandaa. Propagandassa pitää olla jotain totuuden jyviä, jolla pikkupulut johdatetaan ansaan. Suomen propaganda oli talvisodassa juuri tällaista, ja sen seurauksena suomalaiset elivät voiton varmuudessa. Kunnes pahoin järkyttyivät kuultuaan rauhan ehdot.

   En ollenkaan kiistä tämän suomalaisen valhepropagandan järkevyyttä. Kun kerran soditaan, niin siihen täytyy saada kansan täysi tuki, eihän hommassa muuten mitään järkeä olisi.

   Poista
  5. >… mutta USA:n johtavat piirit ja Steinhardt ovat esittäneet aivan toista ja väärää. Erkko ja Cajander uskoivat USA:ta (ja Englantia ym) ja johtivat maan onnettomuuteen…

   Tässä on taas mainio osoitus hyvästä propagandasta: Erkko ja Cajander uskoivat sitä, ja maa jujutettiin sotaan.

   Poista
  6. Minullehan tuli aikanaan tilattuna Krokodil. Sen tilaaminen ei helppoa ollutkaan. Lisäksi tuli Sovietski Sojuz, sekä Maailma ja me. En minä niitten juttuja kokonaan propagandana dissaa. Moskovan radio kuului pitkillä aalloilla iltaisin hyvin. Varsin arkipäiväistä oli juttu. Vasta nyt kuulen kaiken olleen "totaalista valhetta".
   https://www.youtube.com/watch?v=R8K-o2BKv4o

   Poista
  7. Nyt menevät propaganda ja johtopäätökset sekaisin. Kovin on sekaisin myös se, joka panee Suomen ja Neuvostoliiton propagandan samalle viivalle. Mutta kai se sitten antaa tunteen suuresta älyllisestä suorituskyvystä ja edistää arvokkaaksi koettua vihan tunnetta omaa maata kohtaan?

   Poista
  8. Kaikki saattoi onnistua hyvin ehkä siksi, että minä olin tunnetusti oikeistolainen. Vastustin Ilkka Kanervaakin.

   Poista
  9. Ja Catilina-rukka sekoittaa nyt talvisodan ja tavallisille rauhan ajan tyhmyreille suunnatun propagandan. Oliko eron ymmärtäminen oikeasti ylivoimaista vai onko tarkoitus täällä vain esittää hölmöä ihan vain häirinnän ilosta? No, enpä taida tähän vastausta kaivata.

   Poista
  10. Minä myönnän aivan aidosti vihaavani tätä Eurostoliiton kuvernementtia ja Brysselissä juoksevia koiria. Se ei liene mikään salaisuus. Ylhäältä keskitetysti johdettu totalitarismi sentään näkyy aina jotenkin pysyneen järjissään. Spontaanisti alhaalta syntynyt mob rule ei tunne mitään rajoja, ja nythän se on suotunut ylätasoilla asti. Ennen riitti pakollinen lyhyt panegyyri rakastetulle pääsihteerille. Nyt ei edes tiedä, mitä vaaditaan, joten paras vaan panna kaikki täysin överiksi ja toivoa parasta.

   Poista
  11. Arvon blogisti ei nyt ymmärrä, mitä hänen käyttämänsä adjektiivi "totaalinen" tarkoittikaan. Se ei tarkoita vain "hyvin suurta" tai edes "lähes täydellistä".

   Poista
  12. >… edistää arvokkaaksi koettua vihan tunnetta omaa maata kohtaan?...

   Tämä on osoitus huonosta propagandasta, Vihavainen. Vihan tunteella ja viileällä analyysillä ei ole tekemistä toistensa kanssa. Mutta ehkä humanistisella puolella logiikka ei ole arvostettua. m.o.t.

   Poista
  13. Lisäksi "viileä analyysi" voi olla vihan sävyttämää yhtään analyysivoimastaan menettämättä, mutta tietysti sitä yleensä pyritään välttämään.
   Tämä onkin merkillistä. Ihmiset, joitten _luulisi_, kokemuksen pohjalta, pystyvän säilyttämään viileytensä, ovatkin nyt täysin menettäneet tuon kykynsä. Jotain hyvin tärkeäksi koettua on nyt uhattuna, kun koulittu palveluskoira äkkiä taantuukin kuolaavaksi rakiksi.

   Poista
  14. "Minä myönnän aivan aidosti vihaavani tätä Eurostoliiton kuvernementtia ja Brysselissä juoksevia koiria. "


   Pienten kansojen osaksi jää miehitys tai nöyristely. Kyse on vain sitä kenen: Xin, Putinin vai Bidenin. Itse valitsin pitkin hampain Bidenin ja muun lännen. Kenet Sinä? Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat - tai tarkemmin: kenen tai minkä puolesta olet valmis kuolemaan?

   Poista
  15. "kenen tai minkä puolesta olet valmis kuolemaan?"

   Sen, joka tuhoaa ja hävittää Eurostoliiton ja vetää Käteiset, Urpot, valtakunnansyyttäjät ja Älykkäät urbaanit naiset nilkoista auton perässä pitkin mukulakiviä.

   Poista
  16. Kannatan Catilinan linjaa. Euvostoliitolle voisi myös kehittää "kansainvälisen" ylistyslaulun niin kuin yhäti ja alati mahtavalla Neuvostoliitolla oli. Koska tämä propaganda, tai ylistyslaulu, on oikean asian puolesta, siinä ei tarvi turhia kursailla totuuden kanssa, vaan antaa tulla ylistystä niin paljon kuin sylki suuhun tuo.

   Poista
  17. EU:lla on kansallislaulu. "Hymni auringolle". Sanoja voi keksiä lisää.

   Poista
  18. Tuskinpa sitä tarvinnee kuolla. (Ainakaan itse en ole valmis kuolemaan minkään asian puolesta. Kyllä se luoja itsenikin aikanaan korjaa. Kukaan eläne ikuisesti.)
   EU on kumminkin kauppaliitto. Ja teollistuneessa yhteiskunnassa kaupankäynti nyt on suht olleellista. Eteenkin jos vaivautuu vilkaisemaan laitteita ympärillä missä ne on tehty, lääkkeistä, koneista, raaka-aineisiin yms. (kaikkea kun me ei edes pystytä itse tuottamaan, vaan tarvitaan sitä kaupankäyntiä). Joku nekin on historian aikana keksinyt ja kehitetty.
   Kun asia on niin, niin mieluiten lähettäisin sinne "eurostoliittoon" jonkun joka on suomalainen, tai täällä päässä se joku joka pitänee niitä suomalaistenkin etuja.
   Vaikken taloustieteestä mitään ymmärrä, ymmärrän tasan sen että kun siitä en mitään ymmärrä olen hyvin riippuvainen siitä kuka sitä ymmärtää ja osaa sitä. (Vaikkakin voinnen juuri ymmärtämättömyyden johdosta joskus asiasta sanoa kriittisesti ettei sitä mihinkään muka tarvittaisi).

   Poista
  19. Noh, Catilinan ja Markuksen kannat tulivat selväksi tavalla, johon on helppo asemoida oma kanta: lännen ja vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta Venäjää ja orjuutta vastaan!

   Poista
  20. EU:n piti olla kauppaliitto, nyt siitä on tehty eurostoliitto jonka käytävillä Liisa Jaakonsaari ylpeänä kävelee vihapuhetta vastaan tasa-arvon ja vapauden puolesta kannattaen jokaista korkealta ja suuresta viisaudesta tulevaa määräystä, sen sijaan, että pellon reunassa huutelisi neuvostovastaisuutta vastaan tasa-arvon ja vapauden puolesta.

   Ei en halua lännen ihmisoikeuksiakaan, lännen ihmisoikeudet on käyneet kimppuun/ryöstäneet/varastaneet minut niin, että lopetin laskemisen siinä vaiheessa kun sormet loppui, nyt vielä lännenihmisoikeus kävi muijan siskoa käpälöimään kun tuli tänne taksilla, harmittaa, etten tajunnut siinä vaiheessa kun taksi oli vielä pihassa mitä se itki, luulin, että on vain kännissä. Haluan ne lännenihmisoikeudet proffesoreineen venäjälle mistä ne on tulleetkin. Haluan myös suomalaisen orjuuden loppuvan jossa kokonaisveroaste on ~70% jossa työllisten on pakko elättää sellaisia ihmisiä(onko ne palkkiovirkailijat ja turhat johtajat edes sellaisia?) josta on vain haittaa jokaiselle suomalaiselle paitsi sille verorahoilla eleleville loisjoukolle kuten vaikka joku ihmisoikeus proffessori jonka aiheuttamat vahingot ei ole enää pelkästään rahalla mitattavia.

   Poista
 7. Göhring mainittu. Luin Göhringin elämäkerran ja ymmärsin heti erään asian. Ymmärtääkseni hän todella syvästi rakasti Karinhallea, joka oli hänelle koti. Hän ei vaan omistanut sitä. Sen omisti Saksan valtio, ja se vain kuului hänen virkaansa. Viran menettäminen olisi tiennyt myös Karinhallesta lähtemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme kuulu fanijoukkoon, niin joskus saattaa nimi mennä väärin. Toivottavasti kovin moni göringisti ei pahoittanut mieltään Göhringistä.

   Poista
 8. BBC taisi lähettää sota-aikana suomen kielisiä uutisia muutamana vuonna, en nyt muista lähettikö koko sota-ajan? Vanhat puhuivat "Enklannin uutisista". No, niitä ei kuitenkaan Suomen hallitus sentään kieltänyt, vaikka Englanti julistikin Suomelle sodan.

  Kun Talvisota syttyi, Norjan työväenpuolue piti Stalinin päätöstä täysin oikeutettuna! Asia josta ollaan oltu hiljaa, soisi tulla paremmin ilmi, ainakin historian harrastajien kesken. Norjassa kommunistit ja Neuvostoliiton myötäilijät olivat aika näkyvä liike aina 80-luvulle asti. Natoon norjalaiset kuitenkin liittyivät ensimmäisten joukossa jo 1949.

  Mitä tulee nyky Venäjään, on porukoita, jota vieläkin pitävät Putinin Venäjää aidosti Neuvostoliiton, eli paratiisimaisen työläisvaltion ehtana ja oikeana seuraajana! Toki he eivät nyt ole ns. voiman oikealla puolella, joten äänenpainot ovat suht. vaatimattomia, ainakin jukisuudessa.

  Neuvostoliitto ja Venäjä on aina ollut hyvin tehokas ideologinsa levittäjä, joko suoraan tai peitellymmin. Resursseja on ja on aina ollut. Ajatellaanpa vaikka Suomen sosialidemokraattista puoluetta. On täysin varmaa, että suureen ja vaikutusvaltaiseen puolueeseen on aikojen kuluessa aina solutettu kommunisteja ja Neuvostoliiton, kuin myös Venäjänkin asiamiehiä. Siinä puolueessahan on aina ollut katto ja seinät leveällä, ja olisi naiivia kuvitella, ettei tällaista tilannetta osattaisi käyttää hyödyksi.

  Onpa sanottu myös, että vihreät ovat valekuolleita kommunisteja. Luonnehdinta voisi jopa pitää paikkansakin, kun seuraa heidän toimiaan, tai tutkii vihreän puolueen syntyä.

  Vasemmisto lauloi 70-luvun alussa EEC-vapaakauppasopimusta vastustaessaan "Sikajuna Brysselin kiitää halki Euroopan"...Meksikon pikajunan sävelin, punaviinitokkurassaan, mutta nyt tuuli on kääntynyt, ja Brysselin kannatus on vertaansa vailla. Vielä kuitenkin äärimmäinen vasemmisto kannattaa Pohjois-Koreaa ja elelee Nigaraguan sokeriruokosatojen korjuumuisteluissaan...

  Nähtävästi on niin, että kun faktat ja uskomukset kohtaavat, uskomukset voittavat!

  VastaaPoista
 9. Taitaa olla niin, että tästä blogistista on kehkeytynyt trollimagneetti. Se lienee ymmärrettävä niin, että hänen kirjoituksillaan katsotaan olevan painoarvoa, joten provokaattorit ja viidennen kolonnan edustajat kiirehtivät kilvan paikalle tarjoamaan omaa antiaan. Tästä epäilemättä kertyy edustava kokoelma esimerkkejä trollauksessa käytettävistä tekniikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Siltä tuo vähän näyttää.

   Itse arevlen, että trollien kanssa voi menetellä useimmiten samoin kuin sen Moskovan Tiltun kanssa aikanaan: annetaan pääsääntöisesti olla kommentoimatta ja hymyillään vain huvittuneesti.

   Toki pahimmat tolkuttomuudet voi joskus lyhesti korjata, jos oikeasti on olemassa riski, että joku ajattelevakin ihminen voisi niihin vahingossa haksahtaa.

   Poista
  2. Arvelevatko Strix Senex ja Anonyymi, että täällä ovat koolla trollaustekniikan parhaat asiantuntijat viimeisimmän tiedon kanssa?

   M

   Poista
  3. Jos tieto on muuttuvaa, niin mikä on oikeaa tietoa?
   Etteköhän työ pojat itsekkin tiedä että jotkin tiedot ei muutu (poika on poika, tyttö on tyttö aivan sama mikä aikakausi), mutta joidenkin ymmärrys niistä voi kait teoriassa muuttua.

   Poista
  4. Minuakin surettaa tuo ilmiö blogissa, joka on Suomen asiallisimpia (vrt Suomi24 ja vauvalehti). En kuitenkaan ole itsekään välttynyt ajatukselta, että osa on trolleja.

   Poista
  5. Haluatko ylevöittää tosiasiallisen kykenemättömyytesi sietää erilaisia mielipiteitä?

   Poista
  6. Minä olen pitänyt strix senexiä korkealla istuvana neuvostojohtajana jonka tieto on kyseenalaistamatonta ja jonka julkeavat kyseenalaistaa vain peikot(troll) mutta täysin jaakonsaarelainen hän ei ole koska silloin kutsuisi kyseenalaistajia vihapuhujiksi. On myös tullut huomattua jos lukijan ymmärrys ei riitä niin silloinhan kirjoittaja on peikko, vasemmistolaiset kutsuvat asioita joita eivät tiedä mitään tai ymmärrä myös vihapuheeksi.

   Poista
  7. Niin, tuo faktoihin perustuva analyysi strixin mentaliteetistä siis ei koskenut näitä "venäläiset ovat vapauttaneet tuhansia ihmisiä ukrainasta" tai muita duuman totuusminsterin hyväksymiä tieto tyyppejä, sitä paitsi onhan ne venäläiset vapauttaneet ainakin ukrainalla asuneita venäläisiä siviilejä läjäpäin elämästä venäläisellä vapautus luodilla tai pommilla tai ihan vaan kyrvällä joukolla kuoliaaksi rakastamalla, ryssät ovat vaan niin sankareita mitalleja tiedossa läjäpäin.

   Poista
 10. Viides kolonna! Trolleja!

  Aika halpaa, kun kyseessä lienee netin ainut asiablogi jossa joskus aidosti kinataan ja riidellään eikä blogistikaan pane rajoja vaan antaa halutessaan takaisin.

  Käsitän tämän niin, että hänellä on kanttia sietää muutakin kuin hymistelyä.

  Viides kolonna! Ei, pahimpia tolkuttomuuksia ei tosiaan voi korjata.

  Tämä blogisivusto on hyvä, koska tänne mahtuvat jopa sivistyneiksi naamioidut korjaamattomat typeryydet.

  - XYZ -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottu viimeaikoina, liekö kyse pelkoreaktiosta tai sijaistoiminnasta kuten kommentoijat eivät eivät pysty, uskalla tai halua lähteä vapaaehtoiseksi sen paremmin Ukrainaan kuin Venäjällekään. Räksytetään sitten täällä (vrt ritari Cassius x. Vaaskiven Itsevaltiaassa, joka luki ruusupuisella vuoteellaan maaten Liviuksen roomalaisten sankariteoista kauniille orjattarelleen).

   Poista
  2. Kieltämättä Ukrainan tapahtumien myötä keskustelun sävy on muuttunut ikäväksi, johtuisiko pelkoreaktiosta. Näkyy myös kommentien määrästä.

   Poista
  3. Komppaan. Ellei Jukka Aakula ole jo kaatunut sankarina, tästä eteenpäin hänen uskottavuutensa on nolla.

   Poista
 11. Jokaisen pitäisi ajatella ajattelemisen ajattelua. On hyödyllistä ymmärtää, miksi olen mitäkin mieltä. Miksi ensiksi tulee mieleen, että Putin on sekopää sotahullu/kylmän viileä realisti? Miksi Nato on hyvä/paha vaihtoehto? Miksi Ukraina on hätää kärsivä hyökkäyksen uhri/korruptoitunut persläpi jne..?

  Kukaanhan ei pysty olemaan täysin oikeassa suurvaltapolitiikan laajasta ja monimutkaisesta sekoilusta, mutta ajattelemisen ajattelulla harhautuu useammin vähemmän kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. >… Affu: On hyödyllistä ymmärtää, miksi olen mitäkin mieltä…

   Viisas neuvo. Sitä olen itse monesti ihmetellyt ja yrittänyt selvittää. Että miten kokemukset ja tiedot vaikuttavat ajatteluuni, ja miten asioita pystyisi arvioimaan faktisesti, ilman tunnetta. Sen jälkeen on hyvä ottaa huomioon omat arvot, mutta vasta sitten kun tosiasiat ovat jotakuinkin selvillä.

   Toinen vaihtoehto on hylätä faktat. Tästähän on oiva esimerkki Vihan Veljistä, jonka aate oli venäläisvastaisuus, ”ikuinen ryssäviha”. Senhän loi Elmo E. Kaila. En ole aivan varma, ettei kaikuja kuule tässäkin blogissa.

   Poista
  2. Kehottaisin lukemaan kirjani Ryssäviha.

   Poista
  3. Eikö se ole vähän vanhentunut? Historiana ehkä hyvä, mutta relevanssi tänään?
   Minulla on elävä ryssäviha kotona. "Tuossa mutkassa ne ryssät minua ampuivat".

   Poista
  4. Tämä selittää paljon: yliohjautunut vastavaikutus: ryssäviha on korvautunut länsivihalla.

   Poista
 12. "Joukkotiedotuskin nojautuu yhä enemmän kuviin, varsinainen lukutaito kuihtuu kuihtumistaan ja netissä kommunikoidaan sanojen ja lauseiden sijasta emojeilla ja tarroilla…"

  Sanoisin että joo ja ei.
  Olettaisi kyseen olevan paristakin tekijästä.
  Ensimmäinen on sukupolviero.
  Sanasto mitä omat lapset välillä käyttää on välillä sen verran hebreaa itselle etten edes leiki ymmärtäväni vaan kysyn suoraan mitä tarkoittaa? (Lyhenteet sanoihin tulee muualta, onhan niitä suomenkielessäkin yms. jk. jKr. eaa. jaa. jne.) Mutta ihan suomea nuo nappulat puhuu.
  Ja nuorten kirjoja lukee suomeksi, vaikka heidän tekstinsä on välillä emojipainotteista.
  Toisekseen olettaisin paikkakunnankin vaikuttavan siihen mitä lähettelevät toisilleen.
  Tosin kuopuksen ystävä soittivideopuhelun hänelle ja se oli hauskaa katsoa kahta kuusivuotiasta. Sinänsä siinä mitään uutta. Anoppi on tehnyt samaa tietokoneellaan Ruotsiin kun on ollut yhteydessä appiukon sukulaisiin varmaan jo toistakymmentä vuotta. Tosin kun ongelma ilmenee koneessa niin soittelevat siipalle että korjaamaan. Laitteet on nykyisin niin hienot, mutta harvempi niiden tekniikasta ymmärtää mitään.
  Ennen kirjoitettiin kirjeitä, mutta nykyisin voi siis soittaa myös videopuhelun. Kyllähän sitä kirjoitustaitoa ja laskentaa edelleen tarvitaan, mutta olettaisin että sen tehtävän pitäisi olla koululaitoksella. Ongelmansa taas kun sitä tupattu ohjailemaan miten sattuu (lähinnä poliittisesti tehty valintoja yms. ja opettajat koettaa tehdä niin kuin ohjataan, jäänyt vain pohtimaan kuinka realistiset on olleet poliitikkojen päätökset? ja miten ne on taas kuntakohtaisesti vaikuttaneet? Yksi oman alueen päiväkodeista on muistaakseni 150 lapselle (toista sataa nappulaa sinne on joka tapauksessa mahtuu) jäänyt vain pohtimaan mitkä desipelit sielä on ja jos ei niin kuinka sellaisen lapsilauman saanee pysymään hiljaa? Tosin pohtinut jos ne saa, niin kuinka luonnollista se sitten on? Lasten kouluun taas mahtuu 500 oppilasta 1-6-luokkaan, ja se on tupaten täysi, jos mahdollista niin sijoittavat muualle. Muksut voinee olla mistä päin maailmaa tahansa, valtaosa kumminkin Suomesta), mutta kaippa se siitä taas ohjautuu.

  VastaaPoista
 13. Timon blogistan on ollut jo pitkään valtakunnan paras ja ainoa. Juuri nyt sen arvo nousi entisestään. Kiitos ja terveisiä pohjoisesta!

  VastaaPoista
 14. "Kun tässä näitä vanhoja asioita muistelee, voi todeta, että suurelta osalta tänään taas kerrataan vanhaa. .. kaikki tämä toistuu."

  Kyynisesti voisi sanoa, että miksi keksiä uutta propakandatapaa kun vanhakin toimii. Surra voi sitä, että näin on eikä medialukutaito ja ihmisten arvostelukyky ole yhtään kehittynyt.

  VastaaPoista
 15. Blogistin kertoo John Steinbeckin nielaisee täysin neuvostopropagandan. Pyytäisin lähdetietoja, asia on minulle uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Asia ei ole uusi eikä outo. "Vihan hedelmät" on hieno kirja, mutta John Steinbeck täysin hurahti (tai oli jo ennenkin) Moskovan uskovainen.

   Poista
  2. On anakronistista olettaa menneisyyden ihmisten mahdollisuuksiin ja harkintavaltaan asioita, mielipiteitä, tietoja tai asenteita, mitä heillä ei tietenkään ole voinut olla. Tuomarina on helppo heilua, kun jälkiviisaana voi todeta asioita, eikä pyöveli ole katkaisemassa kaulaa, jos lausuu aikakauden muotitrendien vastaisen käsityksen.

   Poista
  3. >…John Steinbeck täysin hurahti (tai oli jo ennenkin) Moskovan uskovainen…

   Ai sinä näet romaanin näin. Siis että tuon romaanin pääsisältö on, kuten Kalifornian maanviljelijäyhdistys sanoi, ”kommunistista propagandaa”. Älä unohda lisätä, että Steinbeck oli myös ”juutalainen, joka hoiti sionistien kommunismin etuja”.

   Poista
 16. Mitäs tekemistä Vihan hedelmillä on talvisodan kanssa? Kysyn edelleen näyttöä "Moskovan uskosta". Vietnamista hän ainakin oli ihan toista laitaa.

  VastaaPoista
 17. Kyllähän sana kulkee. En millään jaksa uskoa ihmisten tietämättömyyteen todellisista oloista. Mutta totalitaristisessa valtiossa vastaukset ovat silti kysyttäessä oppikirjan mukaisia. Ei Suomessakaan 70-luvulla juuri kukaan uskonut, mutta moni kannatti silti oikeaa oppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata unohtaa, mitä hyötyä on ollut, jos kannattanut EU:ta.

   Poista
  2. Tämä on taas tätä Konsumeerin oppia.

   Poista
  3. Ja mikä sinä on vikana? Olisiko kommunismi, natsismi taikka länsiviha parempi.

   Selitä joskus sokean vihan sijasta, mihin uskot ts mihin suuntaan haluaisit maailmaa kehittää.

   Poista
 18. ”Molotov kielsi kategorisesti Suomen kaupunkien pommitukset ja lehdet vielä innostuivat selittämään, että pommittajat olivat aikamme todellisia humanisteja: voimalaa pommittaessakin he vain katkaisivat sen sähköjohdon, joka johti rintaman juoksuhautoihin, mutta eivät niitä, jotka toivat sähköä rauhallisille kuluttajille.”

  Nykyään Putin väittää pelastavansa Ukrainaa kaikenlaiselta pahuudelta, järjettömyydeltä, onnettomuudelta, saatanallisen nationalismin viettelyistä, Kiovan historiallisen merkityksen palvomisesta, ukrainalaisten kansallisen omaperäisyyden itsestäänselvyydestä, ukrainalaisen kulttuurin tärkeydestä, hohlien paremmudesta ryssiin verrattuna.

  Ei ole mikään ihme, että Ukrainan itsenäistyttyä Ukrainan presidentti lausui myös koko maailmalle: ”Прощяй, немытая Россия!” (Hyvästi, likainen Venäjä!) Venäläisten talonpoikien elämä oli pääosin kurjuutta.

  Putin ei halua parantaa venäläisten kolhoosien elämää, koska se on kallista. Putin tarvitsee vain ydinaseita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On: ”Putin ei halua parantaa venäläisten kolhoosien elämää, koska se on kallista.”

   Pitää olla: ” Putin ei halua parantaa venäläisten kolhoosien elämää, koska se on poliittisesti kallista.”

   Poista
  2. Tämähän oli lainaus Lermontovilta: прощай немытая Россия, страна рабов, страна господ и вы мундиры голубие и ты, преданный им народ

   Poista
 19. Catilina1. huhtikuuta 2022 klo 12.39

  "... vaatii "tilageometriaa", mitä se sitten lieneekään. Hyppäys kahdesta ulottuvuudesta kolmeen ei niin kovin suuri kuitenkaan ole. Siitä ylöspäin ollaan sitten jo tilanteessa, jota ihmiskieli ja -mieli varsin vaivoin pystyy käsittämään, mutta joka formaalisti on täysin selvää ja helppoa. Lapsikin ymmärtää, että neliulotteisia kappaleita rajoittavat kolmiulotteiset rajat. ”

  Catilina on joko filosofinen valehtelija, mutta pikemminkin filosofinen outous.

  Neliulotteisia kappaleita ei voi olla olemassa. On olemassa omenoita, perunoita, planeettoja, tähtiä, maailmankaikkeuksia, yms. Neliulotteisuus on nimeltään aika. Omena kypsyy, sen jälkeen putoaa maahan ja sitten mätänee. Maapallo synnyttää elämää auringon kustannuksella, mikä ei kestä kovinkaan kauan. Aika on kolmiulotteisen olemassaolon neljäs ulottuvuus: Minä olen syntynyt, Minä olen olemassa, joskus Minä kuolen.

  Ei sen kummempaa tilageometriaa eli trigonometriaa neliulottusuuksineen.

  Haistakoot mitä kerkiävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa hyppäys kahdesta ulottuvuudesta kolmeen on sama kuin hyppäys siitä tuhatvuotisesta depersonalisaation unesta jota keskiajaksi nimitetään siihen visuaalisen kognition voittokulkuun, jota eurooppalaiseksi uudeksi ajaksi kutsutaan.

   Se on suurin hyppäys koko ihmiskunnan ajatushistoriassa.

   Syvyysperspektiivi ja ajantaju emergoituivat yhdessä. Se joka selvittää miten "kartesiolainen minä" tämän todellisuutta laadullisesti uudella tavalla objektivoivan tajunnallisen askelen otti, ansaitsee filosofin nimen ja arvon.

   Poista
  2. On olemassa vaikka minkä ulotteisia kappaleita ja avaruuksia. Ja siksi on olemassa myös neliulotteisia kappaleita.

   Ulotteisuudet eivät rajoitu äärellisiin kokonaislukuihin vaan on olemassa myös ääretönulotteisia avaruuksia.

   Todellisuus on tarua ihmeellisempää.

   M

   Poista
  3. Vähäkään edistyneempi matematiikka(kaan) ei näytä kuuluvan kommenttiosaston vahvuuksiin.

   Kova usko omaan kaikkitietävyyteen kylläkin.

   Perin inhimillistä toki.

   Poista
  4. Anonyymi kirjoitti:

   //
   Vähäkään edistyneempi matematiikka(kaan) ei näytä kuuluvan kommenttiosaston vahvuuksiin.

   Kova usko omaan kaikkitietävyyteen kylläkin.

   Perin inhimillistä toki.
   //

   En tiedä, oletko sama Nimetön, jolla tuossa yllä kirjoitti, että neliulotteisia kappaleita ei ole olemassa, vai kuinka?

   Myönnän auliisti heikkouteni, mutta kyllä on olemassa vaikka minkä ulotteisia avaruudellisia kappaleita ja itse asiassa vaikka minkä ulotteisia ajallisia avaruuksia.

   Ei ajan tarvitse olla yksiulotteinen. Niin, ja mitä aika muuten on?

   Ajalla voi olla yksi, kaksi, kolme, neljä tai enemmän ulottuvuuksia, jos ajattelemme ajan koordinaatteja.

   M

   Poista
  5. "Edistyneemmän matematiikan anonyyminä" olen jonkin verran joutunut tutustumaan neli- ja usemapiulottesiin avaruuksiin. Vain aivan pintapuolisesti toki.

   Aivan normimatematiikkaa.

   Joissakin säieteorian/ M-teorian maailmanmallinnuksissa pelataan 10- ja 11-ulotteisilla avaruuksilla ja tutkaillaan, missämäärin niillä kehitetyt mallit voisivat vastata sitä, mitä kvantti- ja hiukkasfysiikassa käytännössä havaintaan.

   https://en.wikipedia.org/wiki/M-theory

   Kritiikkini koski siis juuri sitä, että rajoitutaan vain kolmeen tai neljään ulottuvuuteen "ainioa mahdollisina".

   Poista
  6. Ihmettelen kouluamme, jossa keski- ja uuden ajan taitteesta ei opeteta olennaisimpia asioita. Eli ei korosteta sitä, miten valtava tajunnallinen kynnys silloin ylitettiin.

   Esimerkiksi Descartes esitellään filosofina, joka pohti ruumiin ja sielun dualismia. Toki filosofian historia keskittyy myös "kartesiolaisen minuuden" ja "kartesiolaisen teatterin" syntyyn.

   Ihan oppineetkin ihmiset saattavat puhua aikakausien vaihtelusta kuin siinä olisi ollut kyse irrallisista yksityiskohdista. Keski- ja uuden ajan ajattelulaadut ovat kuitenkin yhtä erilaiset kuin, sanotaanko, kuulo- ja näköaisti.

   Vanhan- ja keskiajan tiedonalat olivat perustuneet korvan ja kuuloaistin kognitiivisille resursseille. Uuden ajan tajunnalliset emergenssit rakentuivat nimenomaan visuaalisen mieltämisen pohjalle. -- Edes tällaisia aivan perustavanlaatuisia seikkoja ei kouluopetuksessamme mainita.

   Kuinka näistä siis voitaisiin keskustella järkevästi? Kun ei niin minkäänlaisia kokonaisnäkemyksiä ole -- eikä ole edes mitään minkä varaan sellaisia voitaisiin rakentaa.

   Sitten kukin takertuu omiin yksityiskohtiinsa ja todistelee merkityslaajentumien avulla jotain yleisempää totuutta. Keskustelut tällaisilla palstoilla ovat aivan toivottomalla tolalla.

   Poista
 20. Huomautan ystävällisesti Seppo Oikkoselle, että keksiaika ei ollut pimeä vaan silloin tehtiin merkittäviä keksintöjä.

  Kristinuskon valo on loistanut meille eurooppalaisille runsaiten, me olemme päässeet nauttimaan sen runsaista hedelmistä vuosisatojen ajan.

  Miten jaloa ja kaunista klassista ja hengellistä musiikkia onkaan synnytetty ja luotu Euroopassa!

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän vastata Seppo Oikkoselle. Minä en aina saa otetta hänen teksteihinsä, vaikka yritän ymmärtää hänen sanomaansa. Käytän kieltä eri tavalla ja eri sanoilla kuin hän.

   Kun puhumme valistuksesta, mistä silloin puhumme? Valistus, mikä kuvaa mainittua aikaa, on tavallaan vain uskonpuhdistuksen jälkimaininki. Se oli Lutherin alullepanema uskonpuhdistus, minkä vaikutusalueella elämme vieläkin.

   "Ihmettelen kouluamme, jossa keski- ja uuden ajan taitteesta ei opeteta olennaisimpia asioita. Eli ei korosteta sitä, miten valtava tajunnallinen kynnys silloin ylitettiin."

   Tuona mainitsemanasi uutena aikana Luther eli ja vaikutti. Ja uuden ajan sanotaan jatkuvan vieläkin.

   "Esimerkiksi Descartes esitellään filosofina, joka pohti ruumiin ja sielun dualismia. Toki filosofian historia keskittyy myös "kartesiolaisen minuuden" ja "kartesiolaisen teatterin" syntyyn."

   Minä ajattelen Cartesiusta filosofina ja nimeään kantavan koordinaattijärjestelmän keksijänä.

   "Ihan oppineetkin ihmiset saattavat puhua aikakausien vaihtelusta kuin siinä olisi ollut kyse irrallisista yksityiskohdista. Keski- ja uuden ajan ajattelulaadut ovat kuitenkin yhtä erilaiset kuin, sanotaanko, kuulo- ja näköaisti."

   Jos mielestäsi ajattelulaatu muuttui, niin mikä sen muutti? Ei muutos tule itsestään. Ja mikä on muutoksen alkuperä.

   Ihmiset ovat koko historiansa ajan olleet ajattelukyvyiltään samanlaisia. Se, mikä on muuttunut, on tieto. Tieto muuttaa ajattelua. Mutta mikä on tiedon alkuperä? Se ei ole ihmisen päässä olevat aivot, sillä aivot eivät tuota tietoa, vaikka joku niin väittäisikin. Tieto, mikä on vaikea määritellä, annetaan ihmiselle hengen kautta. Se on siis lahja. Ihminen tuntee, että hän on jokin keksinyt, joko uuden tavan ajatella tai matemaattisen keksinnön tai koneen tai laitteen.

   Ajattelen eri tavalla, mutta se ei kaiketi haittaa.

   Ateistiset valistusfilosofit saivat hyvin vähän aikaiseksi, vaikka he pitivät eniten ääntä. Valituksen aikaansaavin oli Euler, jonka vaikutus näkyy ja kuuluu tieteissä vieläkin. Hän oli kääntynyt kristitty. Voltairea, joka pilkkasi Euleria, ei oikea tiede tarvitse.

   "Vanhan- ja keskiajan tiedonalat olivat perustuneet korvan ja kuuloaistin kognitiivisille resursseille. Uuden ajan tajunnalliset emergenssit rakentuivat nimenomaan visuaalisen mieltämisen pohjalle. -- Edes tällaisia aivan perustavanlaatuisia seikkoja ei kouluopetuksessamme mainita."

   En saa otetta väittämiisi, mutta olen sitä mieltä, että tiedonalat ovat aina käyttäneet kaikkia aisteja. Kun puhutaan kognitiosta ihmisen kohdalla, niin se tarkoittaa, että tämä puhuu, ajattelee, näkee, havaitsee, tuntee, mieltää, muistaa, käsittelee, oppii ja niin edelleen. Ihminen on ollut kognitiivinen aina.

   Vain tieto on muuttunut, mutta ihminen on pysynyt samana.

   Kun taas puhutaan emergenssistä, niin mistä silloin puhutaan? Ihmistä tiedollisena ja taidollisena olentona ei voida palauttaa osiinsa. Minä en usko materialistiseen ajatukseen, että ihmisen tietoisuus on emergentti ilmiö.

   "Kuinka näistä siis voitaisiin keskustella järkevästi? Kun ei niin minkäänlaisia kokonaisnäkemyksiä ole -- eikä ole edes mitään minkä varaan sellaisia voitaisiin rakentaa."

   Kaikki me olemme ja elämme vajaan tiedon varassa.

   "Sitten kukin takertuu omiin yksityiskohtiinsa ja todistelee merkityslaajentumien avulla jotain yleisempää totuutta. Keskustelut tällaisilla palstoilla ovat aivan toivottomalla tolalla."

   Ongelmakohdat ovat monesti juuri niissä yksityiskohdissa. Aineen maailma on sellainen, että se on koko ajan merkityslaajentumien kohteena.

   Sinä kirjoitat liian monimutkaisesti.

   M


   Poista
  2. "Ateistiset valistusfilosofit saivat hyvin vähän aikaiseksi, vaikka he pitivät eniten ääntä. .. Voltairea, joka pilkkasi Euleria, ei oikea tiede tarvitse."

   Giljotiini ja vallankumouksen hillitön terrori olivat sen tien pää, jolle valistusfilosofit riekkumisellaan viitoivat. Voltaire kun oli vain aikansa Jari Tervo, ei sen kummempaa.

   Poista
  3. Kristinuskon kirkas loiste valaisi paavin siunauksella ruotsalaisia kun raiskailivat, kiduttivat, orjuuttivat ja ryöstivät suomalaisia esi-isiämme ja jättivät kiitokseksi kirkon jossa saamme esi-isiemme puolesta kiittää kristusta suomastaan valosta. Oi tuota kauneutta kun svensson kristuksen siunauksella työntää kyrpänsä itkevään tyttölapseen ja levittää kristuksen ilosanomaa, siinä ei pimeydestä ole tietoakaan. Kristuksen loiste on valaissut aina kirkon isiä jotka ovat pikkupoikiin kristuksen mahtivaltikkansa laittaneet oi tuota loisteta ja poikakuoron hoilausta kun takahuoneessa pikkupoika oppii kristuksen loistetta. Oi tuota loistetta kun yrittäjä laskee ropojaan ja saa laittaa kirkonisille sivuun vähistään jotta nämä pääsevät ulkomaille levittämään tuota loistetta, lukuisten palvelijoiden kantaessa tälle kristuksen siunaamalle ruoan pöytään kantaen oi autuutta, että saamme elää tässä siunauksessa. Siunattu olkoon myös pastori joka kristinopia noudattaen käänsi toisen poskensa kiusaajille ja nosti syntisestä maasta isoimmat kunnian loukkauskorvaukset koko historian aikana täysin pyyteettömästi, edes niiden suojelimiensa kuunpalvojien raiskaamille lapsiuhreille siivuakaan antamatta oi tuota kristuksen valoa ja nöyryyttä. Onneksi kristuksen oppeja noudattaen "Älkää tehkö kirkkoja nimeeni" saa pakolla ja tuomion uhalla jokainen yritys lahjoittaa kirkolle rahaa jotta saamme kiittää kristusta tästä valosta. Oi loistetta.

   Poista
  4. Lisään vielä tuohon "Miten jaloa ja kaunista klassista ja hengellistä musiikkia", no miten?

   Virret ovat jo jumalan pilkkaa ja hengellinen musiikkikin luultavasti suoraan saatanasta ei paljon kamalampaa voi kuvitella. Ja joskus peruskoulussa oli pakko mennä näihin tilaisuuksiin, voisi laskea vähintään henkiseksi pahoinpitelyksi.

   Poista
  5. Vastaan Nimettömän katkeraan kannanottoon. Jotta voin vastata siihen, niin jaan sen kappaleisiin ja lyhentämään joitakin lainoja, kun merkit eivät riitä.

   "Kristinuskon kirkas loiste valaisi paavin siunauksella ... ."

   Sen, mitä olen kuullut joiltakin tutkijoilta, niin esimerkiksi menneen paavin kirkon ajan kurjuutta ja vainoja on liioiteltu. Ja keskiaika ei ollut nykytiedon mukaan erityisen pimeä.

   On erotettava oikeat kristityt eli Kristuksen seuraajat ja sitten ne kristityt, jotka ovat vain nimellisesti kristittyjä, joita maamme kaikki kirkot ovat täynnä. Suurin osa papeista ei seuraa Kristusta. Monet heistä kieltävät Hänen jumaluutensa ja pitävät Häntä vain hyvänä ihmisenä.

   Kristuksella on meidän aikanamme hyvin vähän seuraajia. Itse asiassa kaikkina aikoina Kristuksella on ollut vähän seuraajia.

   Ja vielä sellainen seikka, että jos kristinusko ei olisi tullut Suomeen, niin monet meistä olisivat luku- ja kirjoitustaidottomia vieläkin ja eläisimme aika kurjasti. Meillä ei olisi sitä, mitä sanotaan sivistykseksi. Ja tuskin sinäkään olisit netissä kirjoittamassa.

   Olen kuullut paljon vastaavanlaisia kannanottoja enennenkin. Ymmärrän tavallaan purkauksesi, sillä jo horrossaarnaaja Helena Konttiselle ilmoitettiin, että luopumus alkaa (on alkanut) papeista. Ja siksi pappeja ensiksi aletaan vainota. Sinähän vainoat heitä sanallisesti. Papit ovat tietysti omaan luopumukseensa syyllisiä.

   Mieti, että jos Suomeen, Saksaan ja moneen muuhun Euroopan maahan olisi kristinuskon sijasta muhamettilaisuus, niin miten luulisit Suomen ja muiden maiden elintason ja sivistyksen ja tieteen tasojen olevan nyt?

   "Oi tuota kauneutta kun svensson kristuksen siunauksella työntää kyrpänsä ... ."

   Nuo, mitä kerrot eivät ole kristinuskon valoa eivätkä loistetta vaan ihmisten pimeyttä.

   Voi kysyä, miksi niin monet homoseksuaalit haluavat papin tai piispan virkaan. Vatikaanin papeista on jonkun arvion mukaan 70% homoseksuaaleja.

   "Oi tuota loistetta kun yrittäjä laskee ropojaan ja saa laittaa kirkonisille sivuun vähistään jotta nämä pääsevät ulkomaille levittämään tuota loistetta, lukuisten palvelijoiden kantaessa tälle kristuksen siunaamalle ruoan pöytään kantaen oi autuutta, että saamme elää tässä siunauksessa."

   En tiedä, oletko yrittäjä, mutta tavallisen ihmisen ei ole pakko maksaa kirkolle, jos ei halua olla jäsen, mutta Ylelle on pakko maksaa. Ylestä ei voi erota.

   "Siunattu olkoon myös pastori joka kristinopia noudattaen käänsi toisen poskensa kiusaajille ja nosti syntisestä maasta isoimmat kunnian loukkauskorvaukset koko historian aikana täysin pyyteettömästi, edes niiden suojelimiensa kuunpalvojien raiskaamille lapsiuhreille siivuakaan antamatta oi tuota kristuksen valoa ja nöyryyttä. Onneksi kristuksen oppeja noudattaen "Älkää tehkö kirkkoja nimeeni" saa pakolla ja tuomion uhalla jokainen yritys lahjoittaa kirkolle rahaa jotta saamme kiittää kristusta tästä valosta. Oi loistetta."

   En oikein saa otetta tähän, mutta kysyn, miksi kirjoitat niin paljon raiskauksista.

   Sanon teille, jotka huudatte kirkkoja ja pappeja alas, että tulee vielä aika (joka ei ole kaukana), jolloin teidän toiveenne toteutuu eli kristillinen kirkko kaatuu. Ja teille tulee ruhtinas, joka voimallisesti kieltää Jumalan, ja jolle te taputatte ja jota te kumarratte. Silloin Kristuksen seuraajia vainotaan vereen asti.

   Loppusanat.

   Ilman kristinuskoa meillä ei ole sen näköistä Eurooppaa kuin meillä on nyt. Meillä ei olisi differentiaali- eikä integraalilaskentoa, ei Bachia eikä Sibeliusta eikä muitakaan nyt tuntemiamme säveltäjiä eikä heidän sävellyksiään. Meillä ei olisi sitä kirjallisuutta, mitä meillä on nyt. Meillä ei olisi sitä sosiaaliturvaa, mikä meillä on nyt. Meillä ei olisi juuri mitään sitä hyvää, mitä kristinuskon on meille tuonut.

   Koska kristinusko ei enää kelpaa kansalle, niin Jumala ottaa valonsa ja sanansa pois ja kansa pimenee ja paatuu.

   M

   Poista
 21. Francon Espanjassakin oli autoritaarinen hallitus mutta maassa toteutettiin edes jollakin tavoin rationaalista politiikkaa. Samoin vallankumouksen jälkeisessä Iranissakin. Yksityisellä omistusoikeudella on suoja valtion toiminta jollakin tavalla ennakoitavissa. Venäjällä ei ole siellä itsevaltiuteen aina kuulunut mielivalta ja valtio pitää kansaa maaorjina. Kaikki on Neuvostoliiton alkuhämäristä lähtien perustunut valheisiin. Mitään Kansalaisyhteiskuntaa ei ole koskaan ollutkaan. Vankileirien ym NL henkinen saasta turmeli vielä lisää kansan henkistä perintöä. Vrmäjä ei ole vielä toipunut tsaarien itsevaltiudestakaan ja NL aika oli lopullinen moraalin luhistuminen. Mitään rationaalista ei ole haluakaan rakentaa tilalle. Vain yli sadan vuoden takaisia haave kuvia ja suuria suunnitelmia.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.