tiistai 19. huhtikuuta 2022

Eliittiä

 

On hienoa olla kultapossukerhon jäsen

 

Kuten viestimet kertovat, itse Suuri Johtaja on antanut 64. moottoroidulle divisioonalle (64. motostrelkovaja divizija) kaartin divisioonan arvon. Juuri tämä, näköjään kaukoidästä tullut burjaattidivisioonahan se toimi Butšan alueella, kunnes ajettiin sieltä pois. Jälkeensä se jätti todisteita sotarikoksista.

Venäjän puolelta väitteet sotarikoksista torjuttiin kiivaasti, kyseessähän oli feikki (uusin venäläinen sana, josta Suuri Johtajakin tykkää) ja osa tätä, muka valheentorjuntaoperaatiota on tietenkin tämä uusi arvonimi. Kuinkapas nyt sotarikollisille sellaisia annettaisiin? M.O.T.

Etsimättä tulee paralleelina mieleen, miten talvisodassa, kun suurhyökkäys saatiin viimein aikaan, alkoi todellinen mitalisade: tuli ylennyksiä, arvonimiä ja mitaleita sadoittain ja jopa tuhansittain. Ja lehdistö kommentoi: tämä tosiasia ei jätä kiveä kiven päälle siitä länsilehdistön valheesta, että loistavalla, voittamattomalla puna-armeijalla olisi Suomessa mennyt jotenkin huonosti…

Todistehan se on sekin. Joka tapauksessa kaartin yksiköt olivat kaikkialla erityisen arvostettuja valiomuodostelmia, joita muut kadehtivat ja jotka yleensä olivat paremmin varustettuja, vaatetettuja ja ruokittuja kuin muut. Venäjällä kaartinupseereita pidettiin arvoasteikossa pykälää arvokkaampina kuin muita ja mikäli kaartinupseeri meni ns. linjarykmenttiin, hän nousi heti yhden pykälän arvossa.

Kaartihan tulee ranskan sanasta garder, vartioida, katsoa. Samaa kantaa on garderobi (hameiden tai viittojen vartio). Kaartilaiset ovat periaatteessa yleensä hallitsijan tai ylipäällikön henkivartijoita. Kaarteja olivat Ranskan armeijassa tehtävänsä puolesta ne, jotka vartioivat kolonnan etenemistä sen eturiveissä (avant-garde) tai sen selustaa (arrière-garde).

Napoleonin aikana keisarin henkikaartista tuli legendaarinen, etenkin ns. vanasta kaartista. Sen komentaja Chambronne sanoi Waterloon taistelussa, ettei kaarti antaudu, vaan kuolee, perkele! La garde meurt, mais ne se rend pas, merde!

Venäjällä kaarti oli virallisesti Hänen majesteettinsa keisarin henkivartiokaarti. Kaartin yksiköillä oli keisarillisen perheen jäseniä ns. kunniapäällikköinä, jotka periaatteessa olivat everstin arvoisia. Niin myös Nikolai II:n tyttäret, joista voi nähdä kuvia kaartinjoukkojen univormuissa.

Myös ulkomaisille valtionpäämiehille saatettiin antaa jonkin kaartinyksikön kunniapäällikkyys. Ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheessa oli olemassa sellainenkin kummallisuus, kun Hänen majesteettinsa Itävallan keisarin Käkisalmen rykmentti. Sellainen oli muistaakseni myös Saksan keisarilla…

Suomalaista kaartinrykmenttiä ei ollut. Sen sijaan oli venäläisistä koostuva Suomenmaalainen kaartinrykmentti ja sen lisäksi Hänen majesteettinsa henkivartiokaartin suomalainen  tarkk’ampujapataljoona (3-ий стрелковый Финский леиб-гвардии батальон), jota myös Suomen kaartiksi nimitettiin. Sen perustamisvuodeksi laskettiin 1818. Se kunnostautui monella tapaa ja erityisesti Turkin sodassa 1877-1878 ja sai ns. vanhan kaartin arvon. Se lakkautettiin vuonna 1905.

Kansalaissota käytiin tunnetusti Suomessa kaartien välillä. Myös Venäjällä aloitettiin punakaarteille, jotka koostuivat aseistetuista työläisistä ja olivat taisteluarvoltaan heikkoja, sopien lähinnä vartiointiin, kuten nimikin sanoo. Sen jälkeen luotiin bolševikkien puolella ns. puna-armeija, jossa ei leikitty demokratiaa.

Vapaussodan jälkeen annettiin pääkaupungissa sijaitsevalle rykmentille kunnianimi Suomen valkoinen kaarti, nykyäänhän puhutaan kaartin pataljoonasta. Talvisodan alettua nimi muutettiin.

Venäjällä kaarti oli erittäin näkyvästi läsnä Pietarissa, jossa sen eri yksiköiden komeat univormut värittivät katukuvaa. Siitä kuvaus vaikkapa tämän vanhan blogin  mukaan:

tiistai 2. helmikuuta 2021

Schäfereitä ja pystykorvia

 

Vallan vahtikoirat

 

Suomessa lehdistö on alkanut nimittää itseään vallan vahtikoiraksi. Olen aina oudoksunut tätä, sillä vahtikoirien tehtävänähän on aina nimenomaan vartioida sitä valtaa kaikilta vaaroilta, käydä kimppuun, jos vain tilaisuus tulee tai ainakin aina räksyttää kieli roikkuen ja hihnaa kiskoen. (Кс. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%8F ).

Ennen maailmassa valta todisti joka päivä suurenmoisuuttaan ja horjumattomuuttaan pitämällä esillä hyvin syötettyjä vahtikoiriaan -kaartia (ransk. garder= katsoa, vahtia). Kaartin vahdinvaihdot ovat tänäkin päivänä suosituinta katsottavaa monessa suurvallan pääkaupungissa.

Venäjän eurooppalaiseksi pääkaupungiksi rakennettu Pietari oli varsinainen kaartien kaupunki. Luulen, ettei koko maailmasta löytynyt toista paikkaa, joka olisi ollut yhtä kirjavanaan eri kaartiyksikköjen loistavia uniformuja. Taurian puiston vierellä sijaitsivat Preobraženski-kaartin ja Chevalier-kaartin kasarmit, Fontankan varrella oli kokonainen rivi kaartikaupunkeja (sloboda) ja Iisakinkirkon vierellä majaili hevoskaarti (Konnaja gvardija).

Kaiken huipuksi nuo kaartit pitivät sotaisia harjoituksiaan aivan kaupungin sydämessä, Mars-kentällä (Tsaritsyn lug). Se oli toki kaupunkilaisille ilmaista huvia, mutta myös muistutus keisarin musertavasta mahdista. Suomen asemalta saapuvat turistitkin löivät ällikällä Liteinille näkyvien tykkien määrä ja loputtomat univormut.

Aluksi kaartinrykmenttejä oli vain kaksi, Preobraženski- ja Semjonovski-rykmentit, jotka Pietari I oli jo alaikäisenä perustanut. Niitä pidettiinkin kaikkein hienoimpina. Sen jälkeen Anna Ioannovna perusti Izmailovski-rykmentin ja vähitellen noita rykmenttejä (polk) kertyi yhä enemmän, mukaan lukien kasakkarykmentti ja santarmirykmentti ja olihan siellä myös Hänen majesteettinsa henkikaartin 3. Suomalainen tarkk’ampujapataljoona, jota ei saa sekoittaa suomenmaalaiseen kaartinrykmenttiin.

Lopulta keisarillinen kaarti käsitti kaksi jalkaväkidivisioonaa ja yhden ratsuväkidivisioonan ja siinä oli myös tykistöä ja laivastoakin. Suurin osa kaartia oli sijoitettu Pietariin, mutta osa myös Tsarskoje Seloon ja muuallekin keisarikuntaan. Itse keisariparin makuuhuonetta vartioi chevalier-kaarti ja tunnettiin sanonta menemisestä keisarin luo takatietä: chevalierkaartin kautta.

Kaartinrykmentit olivat hienoja ja tämä oli tärkeää. Kuka tahansa ei pystynyt palvelemaan kaartissa senkään takia, että se oli kallista. Mannerheimin tapainen köyhä poika tarvitsi suosituksia ja mesenaatteja ja ennen pitkää myös rikkaan puolison.

Kaarti oli periaatteessa se kaikkein luotettavin osa armeijaa, joka pääsi lähimmäs keisaria. Toisaalta myös ylhäisillä kaartinupseereilla oli eninten poliittista kunnianhimoa, mikä saatiin 1700-luvulla useaan kertaan todeta. Preobraženski-kaarti toimeenpani Elisabethin vallankaappauksen ja Paavali I murhattiin lopulta kaartinupseeriensa toimesta, eikä niistä huolimatta. Vielä dekabristikapinassakin nuo uskollisista uskollisimmat saatiin huutamaan uskollisuuttaan väärälle henkilölle.

Tässä pitänee vielä mainita, että Helmikuun vallankumouksessa nimenomaan kaartinrykmentit menivät ensimmäisinä vallankumouksellisten puolelle. Näin myös hienoista hienoin Semjonovski-rykmentti, jonka komentajana oli vielä hiljattain ollut suomalainen von Etter.

Vallankumouksen jälkeen suuriruhtinas Kirill, myöhempi kruununtavoittelija asuikin jonkin aikaa von Etterin luona Haikon kartanossa, jossa myös syntyi seuraava kruununtavoittelija, muutama vuosi sitten kuollut Vladimir Kirillovitš.

Mutta joka tapauksessa siis nuo vallan vahtikoirat eivät lopulta auttaneetkaan tsaarinvaltaa pysymään satulassa vaan suorastaan päin vastoin.

 Asiaa on koetettu pohtia ja tietenkin löydetty sille syitä, joita kaikille asioille aina löytyy. Mutta tosiasia pysyy armottoman selvänä. Paraatien luoma kuvitelma vallan täydellisyydestä ja horjumattomuudesta oli hiekalle rakennettu eivätkä mitkään aseelliset vartiostot sitä kyenneet tosipaikan tullen pelastamaan.

Kuten tunnettua, V.V. Putin on mahdollisuuksien mukaan palauttanut vanhoja instituutioita. Niihin kuuluu myös kaarti. Nykyään on toiminnassa myös Preobraženski-rykmentti, tuo Pietari Suuren aikoinaan perustama. Chevalier-kaartia ei ole vielä näkynyt.

 Itse asiassa Venäläisen kaartin (Rossijskaja gvardija) perusti jo Jeltsin turvaamaan laillista menoa ja etenkin perustuslakia. Kaarti vannoi niille uskollisuutta ja puolusti presidenttiä poikkeustilakomiteaa vastaan. Presidentti toimii sen komentajana. (ks.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%8F ).

Tämän kaartin selitetään muistuttavan USA:n kansalliskaartia. Monipuolisesti aseistetun kaartin miesmääräksi on arvioitu 60000.

Itse asiassa en ole kuullut tästä kaartista aikoihin mitään. Sen sijaan uusi, Putinin luoma vallan vahtikoira on Rosgvardija (Федеральная служба войск национальной гвардии Российской Федерации (Росгвардия)), jonka jäseniä olemme viime aikoina saaneet ihailla TV:ssä .

Se on perustettu vuonna 2016 ja muistuttaa hyvin paljon niitä NKVD:n ns. sisäisiä joukkoja, joilla oli aikoinaan käytössä lähes kaikenlaista aseistusta ja jotka mm. varmistivat rintamajoukkojen urhoollisuutta pitämällä niiden takana konekiväärit valmiina.

Organisaatio on täysin armeijamainen ja sen johdossa on armeijankenraali. Kuitenkin ne tämän organisaation uniformua kantavat nuorukaiset, joita olen kaduilla nähnyt, ovat olleet aivan nuoria nulkkeja ilman pamppua kummempaa aseistusta ja ainakin minulle on tullut mieleen, ettei noille kyllä vielä mitään ruutipyssyä saisi antaakaan.

Viime aikojen mielenosoituksissa on ollut monenmoista yksikköä, poliiseja, rosgvardijalaisia, niitä joiden selässä lukee HOMO, jos katsoo peilin kautta ja niin edelleen.

Kaikkihan ne ovat vallan vahtikoiria ja sellaisiahan jokainen valta aina tarvitsee. Niin on ollut Ranskassa, Saksassa ja USA:ssakin viime vuosina. Mikäli kuitenkin käy niin, että vallan auktoriteetti kovin yksipuolisesti tulee riippuvaiseksi sen ylläitämästä kennelistä, on se   heikoissa kantimissa ja suurin vaara uhkaa sitä juuri siltä suunnalta. Venäjän historiassa on esimerkkejä.

En suinkaan väitä, että Putin olisi nyt heikoilla. Hänen ansionsa Venäjän nostamisessa alennustilastaan ovat valtavat ja on selvää, että ne kantavat pitkälle. Ylimystö on myös hänelle uskollista, sillä sen kohtalo on isäntään sitoutunut.

Yksi mies ei koskaan ole voinut Venäjää ottaa, ei edes Lenin, saati Pugatšov. Ei vallankumous synny pelkästä tyytymättömyydestä, se edellyttää kahta kilpailevaa vaihtoehtoa, valtakoneistoa. Kaappaus on toki usein -vaikka ei aina- mahdollinen ja sellaista ajatellessa kannattaa aina katsahtaa kaartinjoukkoihin ja niiden upseeristoon.

Lisää kaarteista osoitteessa: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=santarmikaarti

 

15 kommenttia:

 1. "...nykyäänhän puhutaan kaartin pataljoonasta."

  Sen verran korjaan, että nykyään yksikkö on Kaartin jääkärirykmentti.

  Sen verran "valkioinen kaarti" elää kuitenkin muistoissa, että leikkisästi toista jääkärikomppaniaa kutsukaan "toiseksi neekerikomppaniaksi" johtuen lähinnä siitä, että maahanmuuttajilla on erittäin vahva edustus yksikössä.

  Suomessahan ei näitä henkivartiokaarteja ei käytännössä ole vaan suojaamiset ovat pääosin sotilaspoliisien heiniä. Luonnollisesti lähisuojaa tuottaa mm. tasavallan presidentille myös sodan aikana poliisin tarjoamat henkivartijat.

  Saksassahan oli kolmannen valtakunnan aikana tapana, että mahtimiehillä oli omat henkivartiokaartit. Hitlerillähän näitä oli oman erikoistuneen henkilösuojausyksikön lisäksi suojajoukot sekä armeijalta että SS:ltä. Himlerillä SS:n johtajana pataljoonan vahvuinen kaarti ja Göringillä oli myös kaarti joka oli osa ilmavoimien panssaridivisioona Hermann Göringiä.

  VastaaPoista
 2. Niin, mikä asetta kantava ryhmittymä on lähinnä Valtaa, siis vallan inner circleä? Eiköhän se Venäjälläkin on Rosqvardija? Sen se pitäisi tehdä, jos sillä olisi miestä siihen, palatsivallankumoukseen. Kunnon yleiseen se tuskin on kykenevä. 1990-luvulla kun kaverien kanssa mietittiin, "kuka on se mies" Venäjällä, päädyimme usein johonkin "reippaaseen everstiin" armeijan ytimessä. Kenraalit harvemmin ryhtyvät ja kapteeneista ei ole. Mutta toisin siinä kävi. Ehkäpä nytkin?
  Aamun HS:ssa pohditaan miten ohuen pinnan alla kapinahiiva muhii kovimmassakin diktatuurissa.

  VastaaPoista
 3. "Tässä pitänee vielä mainita, että Helmikuun vallankumouksessa nimenomaan kaartinrykmentit menivät ensimmäisinä vallankumouksellisten puolelle. …..Asiaa on koetettu pohtia ja tietenkin löydetty sille syitä, joita kaikille asioille aina löytyy."

  Mitkä ne olivat kun voisi hyvin kuvitella, että aatelinen päällystö hyvin tiesi, ettei heidän päätään uusi valta tulisi silittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehistäjän se nousi, aliupseereita mukana. Upseerit menivät mukaan pelastaakseen nahkansa. Osa tietenkin tapettiin.

   Poista
  2. Tässä vähän siitä, miten kaikki alkoi: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=liteini

   Poista
  3. Siellähän se on kerrottu.h

   Poista
 4. Nykyinen media on todella vallan vahtikoira, eikä puudeli, joksi sitä tässä välillä nimiteltiin. Koko länsimedia puolustaa hampaat irvissä ns. virallisen totuuden sanomaa, onpa kyse sitten suurista somejäteistä, Ylestä, Hesarista tai jopa viikkolehdistä.

  Esimerkiksi rakastettu perhelehtemme Seura kertoo uusimmassa numerossaan, että rokotevastaisuus johtuu lapsuuden ankeista kokemuksista ja nyt he saavat tyydytystä aiheuttaessan vahinkoa toisille rokottamattomuudellaan. Muitakin tämän tasoisia vihapuheita valuu tämän kuolavan vahtikoiran irvistäessä kohti väärinajattelijoita,

  VastaaPoista
 5. Onko Garda-järvi siis "Vartiojärvi" tai "Kaartinjärvi"?

  VastaaPoista
 6. Tsaarin kaartilaisista puhuttaessa unohdetaan aina, että ne epäonnistuivat kaikista tärkeimmässä tehtävässä nimittäin tsaarin ja tämän hallinnon suojelemisessa. Vaikeaa se olisi ollutkin koska yksiköt oli viety rintamalle ja Pietariin sijoitetut kaartilaiset olivat todellisuudessa vasta koulutuksessa olevia reserviläisiä. Jos tsaarilla olisi ollut käytössään edes yksi luotettava eliitti rykmentti olisi historia voitu kirjoittaa toisin.

  Tähän kuvioon tuli toisinto 70 vuotta myöhemmin, kun neuvostoliittossa ei ollut luotettavia sotilasyksiköitä hallinnon suojelemiseen. Oli uskottu omaa propagandaa.

  Vaikuttaa siltä, että Putin on kirjansa lukenut ja sisäistänyt. Epäilen vahvasti, että Kremliin ei marssi länsimielinen eversti pistoolinsa kanssa tyytymättömien varusmiesten pataljoonan kärjessä antamaan kuoliniskua Putinin regiimille vaikka monet täällä lännessä siitä haaveilevatkin.

  VastaaPoista
 7. Kuulin kuvauksen alueelta ,josta venäläiset miehittäjät olivat vetäytyneet .Siellä oli noudatettu klassista venäläistä sotilaskulttuuria. Rakennuksen sisätilat oli lyöty säpäleiksi ja sotkettu ihmis ulosteilla.

  VastaaPoista
 8. ”Eliittiä”


  Kun teatterin näyttämölle ilmestyy näytelmän päähahmo/sankari ensimmäistä kertaa, niin hän ei aloita esitystä syyhyttämisellä, vaan sanomalla jotakin. Esimerkiksi: ”To be or not to be.”

  Samoin teki V.V.Putin astumalla Venäjän valtion päänäyttämölle. Se oli sivistynyttä väkeä järisyttänyt vankilakielen sanonta: ”Мочить в сортире.” (Surmata/tappaa yleisessä käymälässä.)

  GULAGin keskitysleireissä, jättikäymälöissä uhri työnnettiin aukosta alas.

  Putinin lausahdus merkitsi siis KGB:n lupausta tuhota vastustajat.
  Joitakin vuosia sitten Putin yritti olla filosofi väitämällä: ”А зачем нам мир, в котором нет России?" (Mihin me tarvitsemme maailman, jossa ei ole Venäjää?) Lause ei ole filosofinen, koska siinä ei ole logiikkaa. Merkitseekö lause sitä, että venäläisen ”saappaan” täytyy olla läsnä joka paikassa/talossa/asunnossa/perheessä? Muuta logiikkaa lauseessa ei taida olla.

  Ukrainan sota todistanee Putinin järjettömyyden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ukrainan sota todistaa Putinin järjettömyyden", mutta se todistaa myös lännen järjettömyyden! Länsi ei vain osaa ajatella pitkissä jaksoissa, sillä mikä järki oli aseistaa Kiinaa ja Venäjää toisen maailmansodan aikana? Mikä on tilanne nyt, autetut uhkailevat entistä auttajaansa ydinaseilla!

   Putin kerjäsi Leningradissa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen länneltä ruoka- ja lääkeapua, ja länsihän toimitti uskollisesti...tietenkin! Nyt tämä autettu aloitti sodan Ukrainaa ja länttä vastaan ja on valmis kopasemaan vaikka ydinasetta! Tähän on tultu, ja päiviin on päästy.

   Putinin hallinnon miljardi- ja kirkonmies Kiril lietsoo Ukrainan sotaa sodaksi antikristusta vastaan! Hyvin on lännen pullat uunissa, ei voi muuta kuin todeta. Ei olisi pitänyt lähteä aikoinaan pönkittämään kommunistista ja ateistista maailmaa millään tavalla, ei edes siirtää teollisuutta lännestä Kiinaan! Ei mitään järkeä pitkässä jaksossa ajatellen. Nyt ollaan housut kintussa...

   Poista
  2. Putinin aivoituksen tuote ”А зачем нам мир, в котором нет России?" (Mihin me tarvitsemme maailman, jossa ei ole Venäjää?) tuotti puolestaan Ukrainan sodan eli Putinin järjettömyyden. Putin luulee varmaankin että hän on kaikkivaltias Jumala ja että huomenna Venäjällä on täyskommunismi.

   Poista
 9. Tämä juttu sotarikoksista Buchassa on syytä laittaa toistaiseksi vahvasti mahdollisen ukrainalaisen sotapropagandan piikkiin ennenkuin toisin todistetaan. Sinänsä nämä "kaartindivisioonien" arvonimet nyt ovat tuttua neuvostoaikaista propagandaa. Sekin divisioona joka aikoinaan puhkaisi Kannaksen Kuuterselässä 14.6.44 suomalaisten puolustuksen oli aivan tavallinen yksikkö eikä nämä kaartindivisioonat olleet juuri sen kummempia kuin toisetkaan. Mitä nyt ehkä hieman suurempi osa nuoria sällejä jotka eivät vielä tajunneet mikä heitä myöhemmin odotti. Suomessa samoin sodan raaimman todellisuuden otti todennäköisemmin vastaan 19-24 vuotiaat tuona kesänä kuin Antti Rokan kaltaiset vanhemmat ukkomiehet.

  Pari päivää sitten paljastui että jopa Venäjän sotilastiedustelun mukaan Mariupolissa olisi ollut luultua vähemmän Ukrainan joukkoja. Aiemmin luullun 14000 jopa 20000 sijasta vain 8000. Tämä viittaa siihen että jo muutaman tuhannen kaupunkisissin asettuminen siviilien selän taakse turvaan hidastaa tehokkaasti Venäjän sotatoimia. Ehkä ne sittenkään aivan summittain tulita sinne tänne.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.