keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Z -hän kävelee, vaikka ei ajattele!

 

Z-niin kuin zombie

 

Joku ihmetteli hiljattain facebookissa uuden Z-symbolin suurta suosiota nykyisellä Venäjällä. Sehän ei merkitse mitään.

Toki tiedossa on, että sitä käyttivät tietyt Venäjän ajoneuvot tunkeutuessaan Ukrainaan. Käytössä oli myös muun muassa V- ja O-tunnuksia. Kuitenkin juuri Z sai maagisen merkityksen, josta kukaan ei varmasti tiedä, mikä se oikein on.

Tietenkin tulee mieleen, että kyseessä on jonkinlainen hakaristin vastine, kirjainhan jopa näyttää epäonnistuneelta hakaristin yritelmältä. Mutta hakaristi oli virallinen puolueen ja valtion symboli, johon oli ladattu runsaasti ohjelmallista ainesta. Kuvitellun arjalaisen rodun erinomaisuuttahan se symbolisoi, tuo vanha intialainen auringon symboli ja onnen merkki.

Hakaristi synnyttääkin uuslukutaidottomassa massassa hyvin vahvoja reaktioita. Intialaisiin se kuitenkaan ei tee mitään vaikutusta, siellä natsien arjalaisuus ei kiinnosta, kun maassa on omat, historian patinoimat kastitunnuksensa.

Mutta siis tämä Z? Mikään onnen symboli se ei ole. Ehkä se tuli aivan sattumalta valikoituneeksi uskollisen putinoidin tunnukseksi. O olisi kiusallisesti tukittu nollaksi ja V oli jo varattu, joten Z erottui sopivasti kaikista muista. Z viestii: me kannatamme Putinia! Führer befiel, wir folgen dir!

Mutta silti sopii kysyä, onko tuon symbolin takana jotakin aatetta vai ei. Jos on, niin millainen se on? Izborskin klubin houremaiset runoelmat eivät voi olla suurten massojen omaisuutta. Nuo zetaa kantavat hihhulit vaativat maksimaalisen simppeliä ”aatetta”, jonka puolesta vaikka kuolla tai ainakin tapattaa siihen tarkoitukseen sopivaa väkeä.

Ja, kuten pyhä Augustinus sanoi, mitä olisivatkaan valtakunnat ilman moraalia: vain suuria rosvojoukkoja, magna latrocinia. Sellaiset ns. realismin teoreetikot, kuten monien juuri nyt suuresti ihailema John Mearsheimer ei puolestaan kaipaakaan mitään moraalia: rosvojoukot ovat rosvojoukkoja ja sillä hyvä. Repikää siitä. Kuitenkin tavallinen riviputinoidi tarvitsee viikunanlehdekseen jonkinlaisen aatteen ja tse Suuri Johtaja on kyllä kertonut, millainen se on.

Putinin ideologiasta on ilmestynyt aina silloin tällöin kirjoja ja ainahan voi myös lukea hänen puheitaan ja katsoa, millaisia periaatteita hän esittää ja millaisiin auktoriteetteihin viittaa. Stalin oli aikoinaan tosiasiassa oma auktoriteettinsa, vaikka vaatimattomana miehenä viittasi aina Leniniin, joka taas viittasi Marxiin ja Engelsiin.

Mutta Putin on paljon simppelimpi. Ei paljon puutu, ettei hän ihan suoraan sanoisi orwellilaisittain: valta on vallan tarkoitus. Että jokainen saisi sen, mitä hänelle kuuluu, riittää että minä määrään ja sinä tottelet. Jos sinut tarvitsee tapattaa, niin tarvitsee. Se on sinun mahdollisuutesi päästä toteuttamaan itseäsi korkeampaa tarkoitusta.

Putinin ideologia on joskus kiteytetty yksinkertaisesti patriotismiksi ja se hyvin selvästi onkin sen ydin. Sodan ja sotamuistojen palvonta kansalaisuskontona on patriotismin olennainen polttoaine ja ainesosa. Tunnemme tämän mentaliteetin hyvin jo vallankumousta edeltävältä ajalta (tässä pätkä Aleksandr Kuprinia käsittelevästä taannoisesta blogistani:

Nyt käsillä olevassa kokoelmassa Kuprin koskettelee usein juutalaisia ja muun muassa niitä pogromeja, joita etelä-Venäjällä ja Ukrainassa Japanin sodan jälkeen järjestettiin.

Hän kuvaa yksityiskohtaisesti myös aitovenäläisenä patrioottina esiintyvän tyypin, jolle juutalaiset ovat vihollinen numero yksi: ”Kenen hallussa on vuoriöljymme? Jutkujen, armenialaisten, amerikkalaisten. Kenen käsissä ovat hiili, kaivokset, höyrylaivat, sähkö? Jutkujen, belgialaisten, saksalaisten hallussa. Kuka omistaa sokeritehtaat? Jutkut, saksalaiset, puolalaiset. Ja ennen muuta kaikkialla olevat jutkut, jutkut, jutkut… Keitä ovat lääkärimme? Jutkuja. Keitä ovat apteekkarimme, pankkiirimme, asianajajamme? Helvettiin nuo kaikki…!”

Juutalaisten ohella vihattavia kotimaisia aineksia olivat puolalaiset, suomalaiset ja ukrainalaiset: ”voi sivistynyt Suomi-parka! Voi onneton, sorrettu Puola! Oi suuri, ahdistettu juutalaisten heimo…”

Isänmaanystävä joutui lopulta hurmoksiin ja fantisoi hirveällä kostolla. Venäjä kyllä heräisi pian ja sen jälkeen: ”se ravistelee itsestään tuon vahingollisen, radikaalin älymystön kuin koira kirpun ja puristaa tiiviisti mahtavaan nyrkkiinsä kaikki nuo syyttömät, sorretut, kaikki nämä likaiset, vähäpätöiset jutkut, ukrainalaiset ja puolalaiset niin, että mahla roiskuaa niistä joka taholle ja Euroopalle se sanoo ainoastaan: nouse ylös, senkin koira!”

Älymystö, intelligentsija, oli piikki tuon ajan ultrapatriootin lihassa, kuten se on nykyäänkin. Russofobiaa vainuaa jokainen kelpo slavofiili kansallisissa vähemmistöissä, joihin eivät enää, luojan kiitos kuulu suomalaiset. Vuosisadan vaihteessa meidät mainittiin säännöllisesti yhdessä puolalaisten ja juutalaisten kanssa.

 

Mutta mitä juuri nyt Putiniin ja hänen Z-merkkinsä innolla omaksuneisiin zombeihin tulee, mielestäni parin vuoden tapainen blogi kertoi asiasta jotakin olennaista:

maanantai 5. marraskuuta 2018

Näin naapurissa

 

Johtaja-ainesta

 

Mainio, mainio mies on Karjalan uhkea poika!

(Runeberg, Hirvenhiihtäjät)

 

Sattuipa hiljattain Moskovassa käteen kirja, jolla oli hieman kummallinen nimi: Путин наши ценности eli siis Putin meidän arvomme, ilman pilkkuja tai konjunktioita.

Se toi heti mieleen Aleksandr Zinovjevin kirjan Сталин, нашей юности полет, jossa siis Stalin otetaan oman nuoruuden innoittuneen työn symboliksi.

Kuten aina venäläisissä kirjoissa, tässäkin on lyhyt lööppi (engl. blurb) kirjan alussa, jossa sen perusideat selostetaan muutamalla rivillä.

Tässä tapauksessa kirjan sankarin kerrotaan olevan itse Venäjän kansa ja se on omistettu sille luonteenomaisten arvojen käsittelemiselle. Kysymyksinä ovat toisin sanoen: keitä ”me” olemme ja mikä on paikkamme maailmassa? Miksei lännen kanssa vain synny yhteisymmärrystä? Ja miksi juuri Vladimir Putin on arvojemme tärkein puolustaja ja ilmentäjä?

Kirjoittaja on Aleksei Tšadajev, jonka kerrotaan olevan myös bestsellerin Putin ja hänen ideologiansa, kirjoittaja.

Hän on wikipedian poistettavaksi ehdotetun(!) artikkelin perusteella arvioiden sangen monipuuhainen nuori mies, journalisti, joka on uransa varrella ollut sekä Boris Nemtsovin hommissa, että jonkinlaista uusoikeistoa puuhaamassa.

No, putinisti kirjoittaja nyt ainakin on. Tämän kaltaisella kirjalla on ainakin se etu puolellaan, että se voi ikään kuin ulkopuolelta käsin esittää Putinin ja Venäjän kansan yhteisiksi arvoiksi kaikkia arvostettuja ja miellyttäviä asioita olematta samalla Kremlin virallinen ääni, jolla on jonkinlainen vastuu sanomisistaan.

Kirjoittajan tarkoittamat arvot, joille kullekin on omistettu yksi kappale, ovat avoimuus, vastuullisuus, jatkuvuus (преемственность), elämä, hyvinvointi, riippumattomuus, traditio, usko, kunnioitus ja moninaisuus.

Sellaisinaan nämä käsitteet ovat toki niin abstrakteja, että ne voitaisiin liittää mihin tahansa, joten kirjoittaja avaa niistä kutakin konkreettisissa yhteyksissä, joissa Putin (ja Venäjän kansa) ovat erityisesti kunnostautuneet niiden edistämisessä.

Hieman yllättävästi nuo mainitut arvot formuloidaan asianomaisissa kappaleissa vielä uudestaan ja kiteytetään inserteissä muutamalla lauseella.

Siten ensimmäinen kappale, jonka aiheena on avoimuus, onkin nimeltään Uudet mediat ja uusi Venäjä ja sen motossa kerrotaan aiheena olevan dialogi.

Avoimuus ja internet sopivat mainiosti Putinille, kerrotaan tässä, siis vastoin yleistä luuloa. Internetin tulo venäläisten elämään nimittäin sattui samaan aikaan kuin Putinin suosion kasvu: mitä enemmän internet levisi, sitä enemmän kasvoi myös Putinin suosio!

Sivumennen sanoen: zapadnikkien ja slavofiilien riita on yhtä tyhjän kanssa, ratkaisee kirjoittaja vanha dilemman. Venäjä on osa eurooppalaista sivilisaatiota, vaikka onkin samalla omaperäinen ja itsenäinen.

Toisen luvun nimi on Keskiluokka, millainen siitä olisi voinut tulla, mutta ei tullut. Ja arvo on vastuullisuus.

Ongelma on, että toisin kuin Putin visioi, ei syntynyt vastuullista keskiluokkaa, vaan rituaalis-demonstratiivisesti kuluttava yhteiskuntakerrostuma (прослойка).

Vjatšeslav Surkov väitti jo kymmenen vuotta sitten, että 2000-luvun alkuvuosien suurin saavutus oli Venäjällä laaja keskiluokka, joka otti itselleen sosiaalisen hegemonian ja poliittisen vallan: heidän patriotisminsa ja arvonsa määräsivät venäläisen elämänmuodon ja demokratian. He olivat maan suola, kultainen keskitie ja yhteiskunnan silmäterä…

Mutta ei tästä joukosta tullutkaan poliittista subjektia, valittaa kirjoittaja, sen sijaan se alkoi järjestää kaikenkarvaisia suoaukion (Bolotnaja ploštšad) mielenosoituksia sen sijaan, että olisi vaalinut enemmän isänmaan etua ja kunniaa kuin omaa lompakkoaan.

Siitä seurasi rangaistus: keskiluokan vaalimiseen ajateltuja varoja alettiinkin nyt suunnata muille aloille. Mutta kansa (se oikea ja varsinainen) ryhmittyi nyt Yleisvenäläisen kansanrintaman taakse valvoakseen sieltä käsin maan etuja, vastustaen byrokratiaa ja korruptiota.

Krimin palauttaminen (Krimin kevät) puolestaan edustaa jatkuvuuden arvoa ja tunnuslause Krim on meidän, kertoo jotakin siitä, keitä nuo ”me” olemme.

Lyhyesti sanoen Krimin palautus johtui kirjoittajan formuloinnin mukaan välttämättömyydestä vastustaa aluetta laittomalta, paljolti uusnatsilaiselta vallalta. Näin syntyi Putinin rauhantekijän hahmo, joka läheisesti liittyy monarkian ideaan…

No, näitä ajatuskulkuja taitaa harva läntinen lukija hyväksyä tai edes pystyä seuraamaan ja taitaapa siinä vaikeuksia olla monilla venäläisilläkin. Mielestäni tiettyä mielenkiintoa joka tapauksessa on sillä, että niitä esitetään ilmeisen vakavassa mielessä, joskaan nyt ei ihan Kremlin nimissä.

Kremlin ideologiasta kiinnostuneille oin tarjolla vaikkapa Vladimir Putin, Patriotizm -natsionanaja ideja Rossii, Knižnyj mir 2017, 510 s. Siihen on koottu Putinin esiintymisiä. Niistä tosin puuttuvat Putinin vuoden 2012 ”toukokuun ukaasit” (майские указы), joita Tšadajev pitää suurena historiallisena käännekohtana. Niissähän hahmoteltiin Venäjän kehityksen tehtävät vuoteen 2024 saakka.

No, tämähän on propagandakirja, joten ylistykset Putinille hänen nerokkaasta ja aina käsittämättömän onnistuneesta politiikastaan kuuluvat asiaan. Toisaalta täytyy kyllä myöntää, etteivät kiitokset tyhjän päällä lepää, mikä saattaa tuntua epäreilulta ja vastenmieliseltä, mutta, kuten sanotaan: elämä on.

Kyllä niitä kehuja on tullut läntisiltäkin asiantuntijoilta, vaikka yleensä aina muistetaan tähdentää, ettei talouden rakenteita ole uudistettu ja monen mielestä romahdus on aina ollut tulossa viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Joka tapauksessa Putin ja venäläiset arvot ovat tämän kirjoittajan mielestä niin läheisiä, ettei niitä sovi erottaa toisistaan edes välimerkillä. Niinpä presidentin persoonassa täytyykin olla jotakin erityisen venäläistä (vaikka meillä taidetaankin arvella merkittäväksi tuota (Tverin)karjalaista komponenttia).

Viimeinen luku onkin sitten omistettu Putinin persoonalle: miksi juuri hän? Mitkä ominaisuudet ovat tehneet Putinista Putinin? Onhan ihmeellistä, että Putin aina ilmestyy sinne, missä näyttävät olevan mahdottomat tehtävät ja sitten ratkaisee ne.

Näin kävi Venäjän syntyvyyden kohdalla, näin kävi liberaalin globalismin väitetyn vaihtoehdottomuuden kohdalla, näin kävi sille väitteelle, että Venäjä on korkeintaan alueellinen suurvalta. Myös Tšetšenian kriisin ratkaisemista pidettiin mahdottomana ja niin edelleen.

Putinista on kirjoittajan mukaan nyt tullut maailmanpolitiikan ratkaisujen symboli ja samalla syntipukki. Vastustajat syyttävät häntä, kun Ukraina ei pidä Minskin sopimuksia tai kykene vastustamaan korruptiota, kun ”väärä” henkilö voittaa USA:n presidentinvaalit tai Englanti eroaa EU:sta… Onhan miehellä ainakin vaikutusvaltaa myös läntisten auktoriteettien mielestä.

No, sitä paitsi Putin on myös manööverien mestari ja osaa aina kiertää sääntöjä, tunnustaa ihaileva kirjoittaja, mutta täytyyhän systeemiä osata hyödyntää. Mikäs mies se hölmönä jokaista sääntöä totteleva presidentti oikein olisikaan.

Joka tapauksessa Putin edustaa rauhaa eikä sotaa ja Venäjä on stabilisoiva tekijä maailmassa, julistaa kirja. Presidentti on konservatiivien ensimmäinen ja kannatta legitiimejä hallintoja kaikkialla maailmassa. Putin välttää riskejä, kuten liikenteessä: ohittaa saa vasta, kun on selvää, että tie on vapaa…

Ja lopuksi, mutta ei vähäisempänä: Putin on ja pysyy tiedustelijana Stirlitzinä, huudahtaa kirjoittaja viitaten aikoinaan huippusuosittuun TV-sarjaan Kevään seitsemäntoista hetkeä, jonka sankarina oli vihollisen joukkoihin soluttautunut neuvostotiedustelija Stirlitz. Putin oli sitä paitsi ensimmäinen Venäjän johtaja, joka ymmärsi jotakin aivan olennaista: sen, ettei Venäjän ongelma ollut maassa, vaan siinä viivottimessa (mittakepissä), jota siihen oli yritetty soveltaa jo pian kaksi vuosisataa.

Tämä keppi heitettiin pois ja alettiin keskustella maailman kanssa sillä kielellä, jota ymmärrettiin maapallon joka kulmalla…

Tämä hagiografia päättyy siis hieman verhottuun, mutta melko ymmärrettävään teesiin, jonka mukaan Venäjä on ja sen pitääkin olla erilainen kuin länsi, vaikka kuuluukin eurooppalaiseen kulttuuripiiriin. Lännen kanssa joka tapauksessa joudutaan keskustelemaan suurta keppiä heiluttaen, mikä ei millään tavoin tee tyhjäksi Venäjän rauhanomaista missiota.

Siinähän sitä oli sananselitystä Venäjän kansalle ja olihan kirjassa yhtä ja toista muutakin, esimerkiksi konservatiivisista arvoista, joita Venäjä edustaa läntisen radikalismin vastapainona.

Tuskinpa tätä hyvää sanomaa Venäjän ulkopuolella on kovinkaan helppo myydä ja tietyissä naapurimaissa saatetaan olla jopa huolestuneita viittauksista Putinin etevyyteen sopimusten ja niiden porsaanreikien tulkitsemissa ja vaikkapa hänen filosofiastaan ohittajana.

Onhan se toki ilman muuta tärkeää, että varmistetaan tien olevan selvä, mutta mitäpä kaikkea muuta tuo ohittaminen mahtaakaan sisältää…?

 

27 kommenttia:

 1. Emme pian käytä enää Venäjän maakaasua emmekä myöhemmin enää edes Venäjän öljyä. Idänkauppa käytännössä romahtaa alemmalle tasolle kuin se oli 1938. Onnellinen olotila? No eiköhän sinne Kremliin lähivuosina saada taas johtajaksi joku nöyrä lännen vasalli. Money talks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullinen asia sinänsä eteenkin Itä-Suomen taloudelle. Myös Suomen matkailulle. Veikkaan että Suomi tulee olemaan Euroopan maista eräs suurimmista häviäjistä tässä myllerryksessä joskin vuosien 1989-1993 kaltaista hävityksen kauhistusta tuskin tulee. Suomen suurin uhka on nyt surkea demografinen kehitys. Siinä suhteessa Suomi on hyvin itäeurooppalainen maa. Nyt tarvittaisiin malttia ettei ajeta asioita vielä suurempaan katastrofiin paniikkiratkaisulla.

   Poista
 2. "Kuitenkin juuri Z sai maagisen merkityksen, josta kukaan ei varmasti tiedä, mikä se oikein on."

  Voisiko asia olla niin yksinkertainen, että kyse on sotilaallisesta omien tunnistamisesta maassa, jossa on venäläisellä sotilaskalustolla varustettuja vastustajia. Tšekkoslovakian miehityksessä 1968 muistelen nähneeni kuvia Varsovan liiton panssarivaunuja, joiden katossa oli iso valkoinen risti/ruksi. Jos sikari on vain sikari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitähän se alun perin tietysti oli. Mutta nyt se elää omaa elämäänsä. Jopa pääsiäiskulitsehin on niitä piirrelty, mistä kirkonmiehet valittaneet.

   Poista
 3. Putinista on kirjoitettu idässä ja lännessä hyllymetrejä selitys teoksia ja hagiografeja, mutta onko tämä itse kirjoittanut mitään aatteistaan tai vaikuttimistaan?

  VastaaPoista
 4. 80-90 vuotta sitten Putinia olisi kai pidetty Churchillin kaltaisena aika tavallisena imperialisti-konservatiivina. Nyt kaikenlaisen Woke- ja Cancel-kulttuurin aikana tietysti täytenä demonina. Homoihinkin kuulemma suhtautuu ynseästi. Siis kyllä myös ns länsi on muuttunut jopa enemmän kuin Venäjä. Koska myös tämä Ukraina näyttää olevan tatuoituja luuseri-wannabee warrioreja täynnä on meikäläinen nykymittapuun mukaan jo kalkkis kekkoslovakialainen penseä tälle sinikeltalippu-bandwagonille. Ei ole tuollakaan suunnalla niin hirveästi ihailtavaa. Rutiköyhä maa, vientituotteita naiset, venäläinen tenttu ja välituotteet Euroopan kapitalisteille. Vehnä menee venäläisen vastaavan sijasta etupäässä arabeille ja afrikkalaisille. Suomalaisena kevään myönteisiä asioita on ollut toimintansa aloittanut viides ydinvoimala sekä suomalaisten vakaa linja pyrki vähentämään omaehtoisesti riippuvuutta öljystä ja maakaasusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Homoihinkin kuulemma suhtautuu ynseästi."
   Itse todennut ettei siinä mitään erikoista jos heteromies suhtautuu ynseästi homoihin nykypäivänä. (Lähinnä kuinka se kuvataan mediassa ja kuinka osa käyttäytyy. Plus osalla heteropariskunnista on erikoisempia järjestelyjä/fantasioita yms. Niin todennut ettei se sukupuolisuuntautuminen ole niin tähdellistä. Kunhan ei ole vaaraksi toisille). Toimeen pitäisi kumminkin tulla.
   Erikoisempana pitänen nykyisellään tuota kulttuurimuutosta mikä siinä on. Lähinnä jos on homppeli niin ei siinä mitään, mutta miksi sitä pitää juhlia tai sen johdosta uhriutua?
   Ajattelun puolesta taas totean että jotkut homot kuten vaikka Foucault niin olisi ollut sääli jos hänen töitään ei olisi. Kuin myös tykännen Elton Johnin musiikista mutta hieman yliampuva tyyli muuten. (Oli kuulemma pihalleen joskus tilannut kultaisen falloksen symbolin, mikä näkyi Buckinghamin palatsiin asti. Jonka johdosta se käytiin poistamassa). Ja onhan noita suomalaisiakin vaikka Touko Laaksonen. Taitava hän on ollut mutten kyllä niin välitä siitä hänen tavaramerkistään. Mutta enmpä minä ole kertomassa mistä väen pitäisi innostua tai olla innostumatta.

   "Nyt kaikenlaisen Woke- ja Cancel-kulttuurin aikana tietysti täytenä demonina. Homoihinkin kuulemma suhtautuu ynseästi."

   Itsellä vain tulee väistämättä mieleen että onko kyse samanlaisesta kuin aikanaan teollisten ehkäisyvalmisteiden (käsittääkseni pillerien) johdosta jonkin sortin ns. hurmos. Vähän kuin naiset polttelee rintaliivejä ja on niin "vapaa". Jokseenkin tuumannut että kuinka vapaa sitä voi biologiastaan olla?

   Poista
 5. Z on tyyppiesimerkki vauhkoontuvan länsiyleisön aivokummituksista. Sehän on vain kirjain jota vastaan nyt hölmöt nettisoturit käyvät Don Quijoten tavoin henkistä sotaansa. Ja toiset (paljon vähäisemmät) joukot ottaneet pyhäksi merkikseen. Sarjakuvissa zzzz tietenkin merkitsee... nukkumista. Tuleeko siitä symboli siitä kuinka joku tai jotkut nukkuivat onnensa ohitse?

  VastaaPoista
 6. Jokainen aika kaipaa ja luo sankarinsa, voimahahmot, joihin katsotaan, ripustetaan toiveiden pienet himmelit. Ei voi olla muistelematta Jeltsiniä ja hänen aikaansa. Silloin eräänlaiseen myyttiseen mittaan kohosivat Siperian hiilikaivosmiehet, heillä kaiketi oli lujat johtajat, leirikokemusta omaavat jne. Silloin sanottiin, että hiilikaivosmiehet sitä, hiilikaivosmiehet tätä, ja tulevat vielä Moskovaan. - Mikä tai ketkä olisivatkaan tämän ajan Siperian hiilikasivosmiehet, kollektiivi, voima ja ehkä toivo? - V.V.P. on muutaman kuukauden erolla minun ikäluokkaani, en tiedä mutta oletan, ettei hänen kollektiivitajuntansa kenttä ihan täysin ole ohittanut nuoruutemme käsite ja symboli "Z - hän elää!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri tuo aikanaan hyvinkin inspiroinut ja Oscarinkin pokannut Costa-Gavrasin elokuva minullekin tuli heti ensimmäiseksi mieleen. Kreikan sotilasjuntan valtaannousuun johtaneista tapahtumistahan juttu kertoi, siis vallan, sotalasvallan ja oikeuslaitoksen eli yhteiskunnan sisäpiirien salaliitosta ja oikeustaistelusta.

   "Z - hän elää" oli Vassilikoksen kirjan nimi, ja elokuvassa tuohon kirjaimeen viittaa vain lakoninen loppulause, jossa sotilasjuntan absurditeettien joukossa luetellaan myös miten se on lailla kieltänyt kirjaimen "Z", joka kansan keskuudessa symboloi salamurhatun vaikuttajayksilön vaikutusta.

   Kas tässä linkki Leffatykin artikkeliin elokuvasta.

   Poista
  2. Olisiko kyse samasta symboliikasta mikä aiheuttanee ns. poliittisia tunteita. Niin kirjojen poltto, kuin patsaiden kaatelu. Riippuen ajasta ja paikasta.
   Vähän sama kuin Rafael Karsten selventää kirjassaan Luonnonkansojen uskonnossaan 1931 toteemi (käsittääkseni inkkojen) uskontoa? Materiaali, symboli tai henkilö saa tietyn merkityksen tietyssä ajassa ja paikassa? Vähän kuin swasika Saksassa ja tietynlainen ajatelullinen merkitys on "luotu läpi länsimaailman. Kumminkin kyseinen symboli on alkujaan levinnyt läpi maapallon muutamaa pikku paikkaa lukuunottamatta rauhan symbolina. Vähän kuin valkoinen lippu nykyään.

   Poista
  3. Juu:
   "Lopputeksteissä luetellaan kaikki, mikä oli kielletty Kreikassa vuoden 1967 sotilasvallankaappauksen jälkeen, mukaan lukien miesten pitkät hiukset, Beatles, Mark Twain, moderni ja populaarimusiikki sekä kirjain "Z", joka oli symbolinen muistutus siitä, että Lambrakisin henki ja vastarinta asuivat edelleen maassa."

   Poista
  4. Sehän on juuri totemi, jota kumarretaan. Sattui tulemaan käytettäväksi.

   Poista
 7. Z niin kuin zamyatin.

  VastaaPoista
 8. Z niin kuin Западофобия...

  VastaaPoista
 9. Sodassa ja varsinkin rintamilla on hermot niin kireällä, että helposti ammutaan omiakin joukkoja, jos ei selvästi tunnisteta ketä ammutaan ja ketä ei ammuta.

  Huonot omatunnistelaitteet johtavat omien ampumiseen hyvin helposti sekä maassa että ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jos pistää vaikka punaisen ristin tai tekstin "Deti", niin se on kuin magneetti.

   Poista
 10. Z -merkki : Myös n. sata vuotta sitten luotujen, J McCulleyn seikkalukirjojen - kevyen viihteen - meksikolaisen fiktiohahmon, kansallisen "sankarin" käyttämä merkki. Z on myös englantilaisten aakkosten viimeinen kirjain. - Z on käsin tehden yksinkertainen puumerkki: piirrettynä melkein mikä tahansa, terävällä esineellä tehty, pyyhkivä, vaakasuora raapaisu muistuttaa z:aa. Kokeilkaa.

  VastaaPoista
 11. Minusta kyllä näyttää, että Z:lla on vahva keskisormennäyttöfunktio. Noin mitä Vk:n Z-ryhmiä olen seurannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltähän se näyttää. Murrosikäistä öyhötystä: me teemme mitä tahdomme ja tahtomme on paha!/se väkivaltaan, vääryyteen, on taipuva kuin vaha.
   Meitä kiehtoo murhateot ja viallinen veri/ ei meitä estä poliisit,¨ei Born, ei Jalanteri!

   Poista
  2. No sinä nyt haluat kuvitella noin. Minä näkisin enemmän yhtymäkohtia sveitsiläisten asenteeseen muuta maailmaa kohtaan.

   Poista
  3. Keskisormen näyttö nyt on keskisormen näyttöä. Kun samaan aikaan tehdään törkeitä rikoksia, on asia aivan toinen kuin sveitsiläisessä kansallistunteessa.

   Poista
 12. ”Kuitenkin juuri Z sai maagisen merkityksen, josta kukaan ei varmasti tiedä, mikä se oikein on.”

  Tässä eräs versio Z:sta. Jos ottaa huomioon, että aakkosto päättyy X,Y,Z, niin lopussa oleva voi tarkoittaa käsitettä LOPPU. Toisin sanoen venäläiset toivovat Ukrainan totaalista loppua.

  VastaaPoista
 13. Venäjän normaali media, eli venäläisille itselleen suunnatut Putinin hallinnon valvomat tiedotuskanavat tietenkin käyttävät vain venäjän kieltä. Nyt siis en puhu esim. Russia Todaystä, joka on saman kontrollin alla mutta englannin kielellä ja suunnattu kansainväliselle yleisölle. Sattuuko joku tietämään onko jossain saatavilla jatkuvasti englanninkielelle käännettynä (tai suomeksi) jotain tuosta venäläisestä mediasta ?
  On kiinnostavaa lukea esim. näitä tämän blogin raportteja venäläisen median eri tuotoksista. Kysymys kuuluu, onko mitään mahdollisuuksia seurata itse ellei taida venäjän kieltä ?

  VastaaPoista
 14. Putinista tulee aina mieleen tämä kohtaus.

  https://www.youtube.com/watch?v=tz2DknROaI8

  Eli on olemassa historia, kertomus, uskomusjärjestelmä ja siitä saatu opetus.

  Sillä ovatko yksilön käsitykset asioista tosia EI ole väliä, vaan yksilö toimii käsitystensä mukaan.

  On aivan samantekevää vaikka länsimaat polttaisivat kuun pintaan tekstin "NATO ei uhkaa ketään". Venäjän virallinen julkinen sotilasdoktriini lähtee siitä, että sotilaallinen potentiaali muodostaa aina potentiaalisen uhan.

  Venäjän virallinen kultti on oppi valtion selviytymisestä. Siinä uskomusjärjestelmässä demokratia, sananvapaus tai edes kansan elintaso ei paina mitään. Putin jatkaa strategiaa jonka Iivan Julma kehitti.

  https://www.youtube.com/watch?v=HE6rSljTwdU

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.