tiistai 26. huhtikuuta 2022

Kaikki on menetetty

 

Solon, Solon!

 

Solon oli noita suuria antiikin viisaita miehiä. Silloinhan sellaisia vielä oli. Hän sääti Ateenalle lait, joista kyllä itsekin sanoi, etteivät ne nyt niin hyvät olleet, mutta olivat kyllä juuri sellaiset, mitä ateenalaiset tarvitsivat.

Kiitolliset ateenalaiset säätivät puolestaan kirouksen, joka kohtasi niitä, jotka yrittäisivät muuttaa Solonin lait.

Solonin viisauksiin kuului sen ymmärtäminen, ettei ketään tule ennen kuolemaansa sanoa onnelliseksi, eli siis hyvän elämän eläneeksi -nemo ante mortem beatus, kuten se sittemmin latinaksi ilmaistiin. Siinä vaiheessa, kun ihmisen taru on vielä kesken, ei siitä tule antaa kokonaisarviota.

Tässä on tullut aina silloin tällöin menneinä vuosina ihmeteltyä, eikö myös Putinin olisi kannattanut jättää valtion hallitseminen muille. Hänellähän oli etenkin joskus 2010-luvun alussa kaikki asiat kohdallaan ja paikka Venäjän pantheonissa historian suurmiehenä ilman muuta jo hankittu.

Hitlerillä oli kerran sama ongelma ja myös Lyydian kuningas Kroisos ajatteli kerran olevansa onnettaren suosikki ja kaiken mahdollisen maailmassa saavuttanut. Tämä tietenkin merkitsi antiikin mittapuiden mukaan onnellisuutta, mutta tarina olikin yhä kesken ja fortuna osoittautui oikulliseksi. Kroisos huomasi jossakin vaiheessa menettäneensä kaiken, mikä oli menetettävissä.

Antiikissa ajateltiin, että sille, jota elämässä onnistaa, on vaarana suuruudenhulluus, hybris, jonka kateelliset jumalat aina kostavat. Kenet jumalat tahtovat tuhota, hänet he lyövät sokeudella/ hulluudella -quem deus vult perdere -primus dementat.

Näinhän se taisi käydä myös Putinille, jonka kohtalo noudattaa klassista kaavaa.

Tässä hieman vanhempi tarina tästä aiheesta:

perjantai 28. heinäkuuta 2017

Ennen kuolemaansa ei kukaan ole onnellinen

 

Nemo ante mortem beatus

 

Useimmat muistanevat, miten Lyydian kuningas Kroisos onnitteli itseään ihmisistä onnellisimpana. Hänellä oli satumaiset rikkaudet, kukoistava lauma perillisiä, puolison rakkaus, alamaisten kunnioitus ja niin edelleen.

Hän kysyi viisaalta Solonilta, eikö häntä nyt olisi nimitettävä onnelliseksi. Lainsäätäjänä tunnettu Solon vastasi lakoniseen tapaansa, ettei kukaan ole ennen kuolemaansa onnellinen, tarkoittaen siis, että elämää on tarkasteltava kokonaisuutena, eikä ihmisen onnellisuudesta tässä maailmassa voi antaa kokonaisarviota, ennen kuin hän on viimeisen henkäyksensä päästänyt.

Kun Kroisokselta sitten vietiin kaikki, mitä hän oli omistanut ja hän istu polttoroviolla odottamassa tuskallista loppuaan, hän muisti viisaan lainsäätäjän ja huusi ”Solon, Solon!”

Persian kuningas Kyyros kuuli vankinsa sanat ja kiinnostui päästämään tämän roviolta. Sittemmin katkeran, mutta opettavaisen kokemuksen viisastuttamasta Kroisoksesta tuli hänen neuvonantajansa.

 

Lienee sinänsä kohtuutonta kieltää historioitsijaa arvioimasta henkilöidensä toimintaa myös pätkissä ja antaa eri kausille eri arvosanoja. Kokonaisarvio kyllä myös nykyään jälkipolvien silmissä yleensä muodostuu vasta lopputuloksesta tai ainakin kuvitellusta sellaisesta.

Tämä tuli mieleeni, kun luin Winston Churchillin esseen Hitleristä, jonka ura oli silloin, vuonna 1935 alullaan.

Toki Hitler oli näyttänyt jo kyntensä sekä barbaarisen lainsäädännön alalla, että sallimalla törkeät, laittomat murhat ns. pitkien veisten yönä vuonna 1934, jolloin hän ilmeisesti ansaitsi myös Stalinin ihailun.

Churchill oli nuoresta pitäen kunnostautunut rämäpäänä, joka ei siekaillut vaarantaa omaa henkeään enempää kuin säästää toisten elämää sikäli kuin asia näytti sitä vaativan. Siltäkin kannalta hänen ihailullaan urallaan nousevaa Hitleriä kohtaan on ymmärrettävä taustansa.

Toki natsien rikokset olivat vielä vuoteen 1939 saakka aivan toista luokkaa kuin se megakuolema, jota Stalin oli kylvänyt Venäjällä. Keskitysleirit olivat myös Saksassa olemassa, mutta niihin todellakin vain keskitettiin ne ihmiset, joita vastaan hallinnolla oli jotakin hampaankolossa. Tuhoamisleirejä ne eivät vielä olleet.

Muistelen, että se oli Sebastian Haffner, tunnettu saksalainen älykkö, joka arvioi, että Hitleristä olisi tullut yksi Saksan historian kiistattomista suurmiehistä, mikäli hänellä olisi ollut onni kuolla vuonna 1938.

Tätä en epäile. Versailles’n järjestelmän törkeä rikkominen oli sentään Saksan kannalta suuruuden palauttamista ja ne konnuudet, joita kohdistettiin erilaisiin vähemmistöihin, olivat vielä enimmäkseen hyvitettävissä. Se tehtävä olisi jäänyt johtajan seuraajille.

Mutta kävi kuten kävi. Vielä vuonna 1935 kaikki ovet siis olivat kuitenkin auki ja Churchill huomauttaa, ettei ole mahdollista muodostaa oikeudenmukaista arviota julkisesta henkilöstä, ennen kuin koko hänen elämäntyönsä on avoinna tarkastelulle. Onhan näet paljonkin sellaisia valtiomiehiä, joiden menetelmät ovat olleet kovia ja jopa kauhistuttavia, mutta jotka silti on arvioitu suuriksi hahmoiksi, joiden elämä on rikastuttanut ihmiskuntaa. Olkoonpa näin myös Hitlerin kohdalla. So may it be with Hitler.

Mahdollisuuksina oli, että Hitler päästäisi valloilleen uuden maailmansodan tai jäisi historiaan miehenä, joka ”palautti kunnian ja mielenrauhan suurelle Saksan kansakunnalle ja toi sen takaisin, tyynenä, auttavaisena ja vahvana eurooppalaisen perheen eturiviin”.

Nyt oli syytä kohdistaa katse Hitlerin toiminnan synkempään puoleen, mutta ei pitänyt hetkeksikään unohtaa valoisaa vaihtoehtoa tai lakata sitä toivomasta.

Churchill oli saanut havaita, ettei Hitler viidentoista vuoden aikana ollut vain palauttanut Saksaa Euroopan vahvimmaksi valtioksi, vaan myös suurelta osin kääntänyt päinvastaiseksi Suuren sodan tulokset.

Saksan säälimätön nöyryyttäminen ja vuoden 1923 Ruhrin alueen miehitys olivat taaksejäänyttä elämää. Se, että tilanne nyt oli käännetty päälaelleen, oli yksinkertaisesti ihme (prodigy), joka samalla myös liittyi saumattomasti yhden ainoan ihmisen toimintaan.

Juutalaisvihan irrationaalisuus ja sorron barbaarisuus olivat luotaantyöntäviä asioita ja niiden mielekkyys aiheutti epäilyksiä. Mutta nyt Hitler oli kuitenkin suosionsa huipulla huolimatta siitä, että hän oli myös hyökännyt kirkkoa vastaan.

Millainen mies tämä uskomaton ja ristiriitainen herra oikein oli ja vieläkö häntä elähdyttivät ne intohimot, jotka veivät hänet valtaan?

Ne, jotka olivat tavanneet herra Hitlerin, olivat nähneet erittäin pätevän, viileän ja hyvin informoidun hallintomiehen, jolla oli miellyttävät tavat, aseistariisuva hymy ja joidenkin mielestä myös persoonallista magnetismia. Nämä ominaisuudet eivät seuranneet vallan säteilystä, vaan olivat olleet hänelle ominaisia koko uran ajan. Sitä paitsi Hitlerin puheet kansakunnalle olivat usein vilpittömiä ja kohtuullisia.

Oliko uusi ja onnellisempi aika koittamassa? Toivoa oli siitä, että onnellisempana aikana kohdattaisiin lempeämpi Hitler.

Mutta kaikki nuo kiväärit, tykit, panssarivaunut ja pommit, sukellusveneet ja kaasusylinterit tekivät mahdolliseksi myös muunlaisen tulevaisuuden.

Winston Leonard Spencer Churchill, vanhan englantilaisen imperialismin puhdasverinen edustaja, ei ollut mikään hienohelma, joka olisi juuttunut sättimään maailmanpolitiikan uutta mahtitekijää hänen tyylivirheistään tai edes rikoksistaan. Englannilla oli oma raaka historiansa ja juuri he myös olivat perustaneet ensimmäiset keskitysleirit. Hitler oli kova mies kovana aikana ja ansaitsi arvostusta juuri siksi.

Mutta vielä ei ollut patsaiden pystyttämisen aika. Jälkimaailma muistaa aina suuri miehiä komeilla patsailla, mikäli heidän toiminnallaan on pysyvää arvoa.

Suuret saavutukset on kuitenkin mahdollista myös tuhota kokonaan. Hitlerillä ei ole yhtään patsasta ja hänen nimensä kaikuu kirouksena myös ja jopa ennen kaikkea Saksassa. Ennen kuolemaansa hän jo näytti onnelliselta, mutta kokonaisuutena hän oli kansalleen ja muillekin katastrofi.

Miksi normaalit ja järjelliset päämäärät eivät riittäneet suurmiehelle, jolla oli kansansa enemmistön vahva tuki takanaan? Miksi täytyi ryhtyä mielettömään yhteistyöhön Stalinin kanssa Euroopan jakamiseksi uudelleen ja kaiken mielettömyyden huipuksi sitten vielä panna koko maansa kohtalo uhkapeliin, jossa häviäminen oli varmasti mahdollista?

Näitä asioita on pohdittu jo varmaankin tarpeeksi eivätkä selitykset meitä pitkälle lämmitä. Kenet Juppiter tahtoo tuhota, lyö ensin sokeudella. Joskus sanottiin, että Capitoliumilta oli lyhyt matka Tarpeijan kalliolle, häpeän kuiluun, ja näinhän se on ja tulee vastakin aina olemaan.

Ihminen, jolle ihmeet näyttävät onnistuva, tulee pian ylimieliseksi ja haluaa tehdä niitä lisää. Pitkällä tähtäimellä ihmeitä ei kuitenkaan edes ole olemassa. Reaalinen onni ja hyvinvointi on rakennettava jokapäiväisen työn ja uurastuksen varaan ja siinä tarvitaan kaikkien valtioiden ja jopa koko ihmiskunnan mukana oloa. Kiirettäkin pitää.

Jotenkin sitä toivoo, että myös nykyajan suuret hahmot ajattelisivat myös sitä, millaisia patsaita jälkimaailma pystyttää heidän kunniakseen.

Olen kuullut, että Zurab Tsereteli olisi jo tehnyt Putinista patsaan, jossa tämä esiintyy judokan asussa. Trumpilla arvatenkin on jo joku patsas, jossa sankari toimii Diilin erottajatuomarina ja Merkel poseeraa selfiessä yhdessä laittomien maahantunkeutujien kansa. Toivottavasti tämä on vain pahaa visiota.

 

 

14 kommenttia:

 1. "Jotenkin sitä toivoo, että myös nykyajan suuret hahmot ajattelisivat myös sitä, millaisia patsaita jälkimaailma pystyttää heidän kunniakseen."

  Tuo olisi suotavaa, empatia on omalla tavallaan taitolaji. Eikä kaikkiin tunneimpulsseihin politiikassa tulisi lähteä mukaan. Voinnee olla hieman haastavaa kun väki loukkaantuu milloin mistäkin puheen tasolla olevista sanoista. Kuten vaikka neekeristä, tai sitten kun ei ole kuin 2 sukupuolta ja joku nähnee useampia. Juu mieli voi nähdä asiat eri tavoin mutta biologiaa voinne siinä mielessä muuttaa että johonkin on alkujaan syntynyt. Vaikkakin nykylääketiede mahdollistanee ruumiin muokkauksen mitä ihmeellisimmin. Tässä mielessä taas teoriassa nähne eroa vaikka tatuointien kohdalla. Ne nyt ovat piirrustuksia, mutta teknisesti ihonkoristelua.

  Ja jotenkin sitä löytänee hautuumaalta omansalaisen lohdun. Kullakin ollut jonkinlainen elämä vaan sinne kukin ennen pitkää päätynee, oli suurmies tai ei. Pyöritellyt tosin tuota kirkonkin funktiota siinä, kun tuli pyörähdettyä Forssassa Vapaa-ajattelijoiden hautuumaalla. Pieni ja soma, vaan jotenkin se tunnelma oli sama. Ja nykyisellään kun on myös polttohautausta ja tuhkan sirottelua niin jälkipolvistahan tuo on kiinni millaisen muistolaatan he kokevat tarvitsevansa muistaakseen. Muistanen tosin Lapissa tyylieron mustalaisten haudoissa kun heillä oli haudan päälle laitettu sellaiset jyhkeät laattakivet. Sitä katseli pikkutyttönä ihmeissään. Kun erottui joukosta niin erilaisena muihin nähden. Jälkeenpäin tuli mieleen Egyptin pyramidit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto tuottanut kaiken maailman oikkuja aika, joten jos joku näkee mahdollisuuden vain kahteen sukupuoleen on hän tietoiltaan ja ajattelultaan varsin rajoittunut.

   Poista
  2. Voi olla rajoittunut, tai sitten vain ei ymmärrä miksi halunnee olla jotain? Ei se ole miulta pois, mutta ihmisillä tupannee olemaan kaikenlaisia näkemyksiä. Joku toivoo olevansa toista sukupuolta, siinä missä toinen isompaa pippeliä tai rintoja (kaikkia toiveita väki ei luojan kiitos jaa muille, vaan keskustelut pysynee yleisluontoisina, yleensä ne käydään ystävien kesken). Miksei vain voinne hyväksyä itseään sellaisena kuin on? Vikoineen päivineen, kullakin niitä kyllä löytynee. Täydellistä kun ei ole. Ihminen kumminkaan ole eläin, vaikkakin sieltä sitten voinnee ottaa mimmoisia variaatioita tahansa, vaikka lisääntymisen suhteen. Siinä missä kastemato tai etana kykenee itsensä hedelmöittämään, voinnee sinisorsa naaras pesimäkautena tulla raiskatuksi tai jopa hukkua kun tarpeeksi moni koettaa päästä selkään, leijona uros voi häätää toisen uroksen napata naaraat, tappaa edellisen pennut jotta naaraat tulisi nopeammin kiimaan, eikä tuo homostelukaan ole pois suljettua, mutta kyse on eläin maailmasta. Itse pitänen merihevosten tavasta toimia perheen lisäyksessä mutta ymmärtänen ettei se nyt vain yleensä tupanne olemaan tyyli toimia.

   Poista
  3. Toisekseen ristiinpukeutumista on ollut iät ja ajat. (Nykylääketiede vain mahdollistaa moniakin asioita.) Miksi joku niin tehnee on sitten eri asia. (Hauskimpia mitä lukenut oli jössain lähi-idässä heppu kuka oli pukeutunut burkaan päästäkseen liehittelemään varattua naista. Oli jäänyt kiinni, mistä lehtiartikkeli). Tavanomaisempaa tuo useampi sukupuoli ajattelu tainnee olla Intiassa?
   Muoti taas ilmönä nuorilla on omiaan nykypäivänä. Aina kun osanne sanoa suoralta kädeltä kumpaa sukupuolta henkilö sattunee olemaan?
   Klassinen pukeutuminen taas on omiaan mutta monesti hintavaa (mihin on kyllä syynsä, jos katsonee materiaalit, leikkaukset, ompelut, yms.) ja monesti monarkioilla sitä vaatetusta nähnee, mutta heillä onkin resurssit yms. siihen. Sekä homsuinen ulkonäkö heillä olisi huonoa imagoa.

   Poista
 2. "nemo ante mortem beatus, kuten se sittemmin latinaksi ilmaistiin. Siinä vaiheessa, kun ihmisen taru on vielä kesken, ei siitä tule antaa kokonaisarviota."

  Tässä mielessä minua ovat aina huvittaneet kolmekymppisten autonkuljettajan, erilaisten atleettinen sekä missykäisten yms julkisten "elämänkerrat".

  Se on kyllä sanottava, että nykyisellä pääministerille on kyllä alle nelikymppisenä aineksia siihen enemmän kuin kellään sitten Risto Ehdin.

  VastaaPoista
 3. "Kenet jumalat tahtovat tuhota, hänet he lyövät sokeudella/ hulluudella -quem deus vult perdere -primus dementat.

  Näinhän se taisi käydä myös Putinille, jonka kohtalo noudattaa klassista"

  Niin, nykypsykologia kertoo, mitä eristäytyminen ja yhdenmukainen ryhmäpaine saa aikaan ihmismielessä. Jokaisella itsevaltiaalla pitäisi olla virallinen vastarannan kiiskensä l paholaisen asianajajansa, mutta kun on niin kiva kuunnella jeesmiehiä, kova todellisuus sitten opettaa...

  VastaaPoista
 4. "Miksi normaalit ja järjelliset päämäärät eivät riittäneet suurmiehelle, jolla oli kansansa enemmistön vahva tuki takanaan? "

  Olisiko syynä Hitlerin osalta yksinkertaisesti se, että tämä oli syvältä olemukseltaan uhkapeluri ts henkilö, jonka piti kerta kerralta panna panos uudelleen, sellaiset rikastuttavat vain kasinoa, toisin kuin vastinparinsa Stalinin, joka osasi lopettaa ja sen vuoksi kuoli voittajana.

  VastaaPoista
 5. Eikka se osasi tuonkin niin kauniisti ja ytimekkäästi sanoa.

  Kenen korkeat jumalat keinuunsa ottavat
  kerta,
  eivät ne häntä yhdessä kohden pidä,
  he heittävät häntä
  välillä taivaan ja maan –
  siksi kuin järjen valon häneltä ne vievät.

  Ja kuka maailmoiden mahdin kuuluttaja on,
  hän tänään pilvien ääriä kulkee,
  ja huomenna makaa
  maassa niin syvällä
  kuin koski, mi vuorten
  kuilussa kuohuu.

  Kuka keinussa jumalien keinuu,
  ei hällä elon aika pitkä ole.
  Syyn, syyttömyyden
  hän huiput nähköön –
  sitten tulkohon tumma yö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Affu kiltti, olen valinnut todella suuren näkijän ja tekijän hienon runon. Juuri niin käynyt Putininkin, ja niin javi Aatun ja monen muunkin luulevaisen. Kiitos tästä runokukasta.

   Poista
 6. Nykyaikana jossain pörssissä ihaillaan kovia riskinottajia, ei varovaisia. Ja tämä siksi että muutamat riskinottajat onnistuvat. Luusereista taas ei olla kiinnostuneita. Pörssissä varovaiset ja pitkämieliset riskien hajauttajat ovat kuitenkin viisaampia kuin hedelmäpelien pelaajat. Kyllä siinä on ohjeita riittävästi myös politiikkaan. Hyviä konservatiivejä tässä nyt kaivataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "jossain pörssissä ihaillaan"

   Ja monessa kasinossa, samasta syystä...

   Poista
 7. ”Kaikki on menetetty”

  Angela Merkel sanoi aikoitaan ensimmäsen tapaamisensa jälkeen Putinin kanssa, että ”Putin ei ole tästä maailmasta”.

  Siitä on mennyt paljon aikaa, mutta nykyihmisellä on aina kova kiire tehdä töitä samassa työpaikassa, saada palkkaa samaan aikaan kuin ennenkin, joten kysymys onko Putin täsätä maailmasta vai eikö ole, on toissijäinen.

  Tätä kysymystä saavat hoitaa Jumala ja ydinaseet. Jumala pitänee venäläiset Kristuksen kurissa, ja maailman ydinaseet taas pitänevät Putinin järjettömyyden kurissa.

  Putin on nostanut itsensä Jumalan yläpuolelle eli Superjumalaksi. Putin, Putin Über alles. Toisin sanoen, Putin ei ole tästä maailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "maailman ydinaseet taas pitänevät Putinin järjettömyyden kurissa."

   Oletpa ylioptimistinen!

   Poista
 8. Churchill piti Saksaa Englannin taloudellisena vihollisena vuosikymmenet ja oikea sota sopi hänelle paremmin kuin hyvin. Taisi Mannerheim muistelmissaankin todeta, että toinen maailmansota oli Stalinin ja Churchillin sota.

  Saksa oli euroopan mahtivalta tieteen ja teknologian alalla, ja Englanti imperiumina näytti jäävän kertakaikkiaan jalkoihin. Hitler ei halunnut sotaa Englantia vastaa, ja uskoi Ribbentrobia, joka vakuutti Hitlerille, että Britit eivät reagoi mitenkään Puolan valtaukseen, mutta toisin kävi, ja Hitler pettyi ja oli harmistunut asiain tilasta. On ihmetelty sitäkin, että miksi Hitler pysäytti hyökkäyksen Dunkirkiin, jossa oli suoranaisessa ansassa yli 300 000 brittiä ja ranskalaista. Tämä joukko olisi tuhoutunut vuorenvarmasti Guderianin armeijan iskulla, mutta kuten todettu, Hitler esti tämän.

  Churchilillä ja briteillä oli aika ruma historia imperiuminsa hallinnassa, mutta näistä ei paljoakaan puhuta. Churchill syytti Saksaa maailmanherruuden tavoittelusta, mutta nekin pari pientä maaplänttiä Saksan siirtomaista meni sodan jälkeen, kuinkas muuten Englannille ja Ranskalle. Sekin vielä, että nämä kaksi maata julistivat Sodan Saksalle Puolan takia, mutta kas kun eivät julistaneet sotaa Neuvostoliitolle, joka teki Puolalle täsmälleen saman kuin Saksa?

  Churchillin vakaa aikomus tosiaankin oli tuhota Saksa ja sen teollisuus totaalisesti, muuten Toinen maailmasota olisi ollut turha. Siviiliväestön terroripommitukset olivat sotarikos, mutta eipä niistä voittajat joudu tilille. Churchill suunnitteli jopa kaasuhyökkäyksiä Saksan kaupunkeja vastaan!

  Saksan rikokset ihmisyyttä vastaan olivat kauhistuttavia ja tuomittavia, mutta voittajat määräävät historian kirjoituksen. Hitler on rankattu pahimmista pahimmaksi ja pahuuden alalla ylittämättömäksi. Mikä lienee lopullinen totuus?

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.