lauantai 9. huhtikuuta 2022

Kunniasta sikamaisuuteen.

 

Univormun kunnia

 

Aleksandr Kuprin, Junkkerit. Savukeidas 2011, 362 s.

 

C.G.E. Mannerheim kirjoitti muistelmissaan, että palveltuaan kolmekymmentä vuotta Venäjän armeijassa, hän ei koskaan kuvitellut, että sen univormun kantaminen voisi hänestä jonakin päivänä vielä tuntua häpeälliseltä.

 Keväällä 1917, maaliskuun vallankumouksen jälkeen, kun kuri Venäjän armeijassa oli pettänyt, tuo päivä oli sitten tullut. Itse asiassa Mannerheim oli kyllä eräässä rintamakirjeessä sisarelleen jo aiemmin pohdiskellut, että sotilaan ammatti oli kyllä kauhea. Tämän reaktion aiheutti sodan jalkoihin jääneen siviiliväestön kärsimysten näkeminen.

Sota on tietenkin poikkeustila, vaikka sen ei oikeastaan pitäisi olla sitä sotilaille, joille se on koko olemassaolon syy, raison d’être.

Joka tapauksessa univormun kunnia -tšest mundiry- oli aikoinaan Venäjällä hyvin vakavasti otettu asia ja sitä jopa puhutaan vieläkin. Mikäli armeijaa tai jotain sen joukko-osastoa loukattiin, oli vaadittava hyvitystä. Tämä saattoi tapahtua kaksintaistelun muodossa, mikäli vastapuolta pidettiin sen arvoisena, tai sitten valtuutettiin joku upseereista kostamaan asia esimerkiksi lehtimiehelle.

Sivumennen sanoen, Suomessakin oli joku oikeusjuttu Venäjän armeijan kunnian loukkaamisen johdosta. Tuulispää-lehdessä oli julkaistu kuva, jossa mummo tulee aidan takaa sotilasosaston tielle ja avaa sateenvarjonsa, jolloin koko porukka pötkii pakoon. Aiheen tälle pilakuvalle oli antanut joku julkinen valitus siitä, että venäläisiä sotilaita ahdistellaan Suomessa.

Sotilasammatissa oli aikoinaan kaikkialla tapana enemmän tai vähemmän simuloida aatelista kunniakoodia. Tämähän oli syntynyt Läntisessä Euroopassa, jossa kukoisti ritarilaitos, mutta Venäjällä se nousi aivan erityiseen arvoon ja merkitykseen, vaikka koko asia oli siellä tuontitavaraa.

Kun Pietari Suuri otti käyttöön ns. arvoluokkatalukon (tabel o rangah), säädettiin, että alimmankin upseerinarvon haltijaa oli pidettävä henkilökohtaisena aatelisena ja tervehdittävä sen mukaisesti sanoilla teidän jalosukuisuutenne (vaše blagorodije). Ylemmillä tasoilla tervehdykset olivat sitäkin hienommat.

Upseeri oli siis ehdottomasti kunnian mies jo virkansa puolesta. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa laillistettin myös kaksintaistelut, joita käytiin muutama tuhat, tosin kuolonuhreja oli vain pari.

Aleksandr Kuprin (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=kuprin) kirjoitti vuonna 1905 julkaistun teoksen Kaksintaistelu (Pojedinok), jonka johdosta monet pitivät häntä armeijan kunnian loukkaajana. Itse asiassa upseerina toiminut Kuprin kuvasi vain tavattoman realistisesti kaksintaisteluinstituution mielettömyyttä modernissa yhteiskunnassa.

Kuprinin muistelmateos Junkkerit on itse asiassa hyvin herkkä ja nostalginen kertomus nuoren junkkarikoululaisen elämästä. Aikuistuminen, haaveet kaartinupseerin ja kirjailijan urasta, viiksistä ja ennen muuta tietenkin tytöistä on esitetty herkullisen ymmärtävästi ja huumorin kultaamilla yksityiskohdilla.

Moskovan tuon ajan instituutiot ja kaupunkimiljöö on kirjassa käsitelty yksityiskohtaisesti. Vanhan lesken eli Moskovan ja uuden, eurooppalaisen ja kuivakan pääkaupungin eli Pietarin väliseen kilpailuun palataan alituisesti. Moskova tietenkin vie aina voiton, kuten kaikki oma.

Tähän omaan kuuluu myös kirjoittajan oppilaitos, Moskovan 4. junkkerikoulu (kääntäjä käyttää muotoa junkkeri, joka on sama kuin venäjässä (junker), meillähän puhutaan esimerkiksi Helsingin junkkarikoulusta, 1846-1879).

Koululuokissa sanotaan olevan joko hyvä tai huono yhteishenki tai lyhyesti vain henki. Kuprinin mukaan hänen koulussaan oli erinomainen henki, todellinen esprit de corps, jota myös opettajat kunnioittivat. Simputus ja pennalismi olivat tuntemattomia, vaikka jotkut saksalaiset olivat niitä yrittäneet joskus kouluun tuoda. Saksalainenhan se oli koko sellainen instituutio, sanoo Kuprin, heidän Burschien ja Fuksien maailmastaan peräisin.

Koulutus ja kuri olivat tiukkoja, mutta oikeudenmukaisuudesta ei tingitty. Jos näin tapahtui, seurasi ikävä reaktio ja koulun johto ymmärsi sen.

Tässä näyttäisi olevan olennainen ero verrattuna preussilaiseen simputusperinteeseen, jota suomalaiset jääkäritkin saivat maistaa yltä kyllin Lockstedtin leirillä (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=korutonta+kertomaa ). Toisaalta kyllä on tiedossa, että Haminan kadettikoulussa pennalismi kukoisti, lieneekö sitten ollut saksalaista perua Baltiasta.

Upseereista pyrittiin joka tapauksessa siis kasvattamaan herrasmiehiä, mikä muodosti tietyn kontrastin heidän varsinaiseen työhönsä. Moukkiahan herrasmiesmäinen käytös ei yleensä koskenut, kuten koko maailman aatelisto on aina ymmärtänyt. Säätyveljien kanssa sen sijaan voitiin aina kaveerata jopa sodan kestäessä.

Venäjän intelligentsija joka tapauksessa vihasi kaikkia Venäjän etuoikeutettuja luokkia ja esitti halveksuntansa avoimesti. Kuprin kuvaa, miten joskus opiskelijakapinan aikaan muuan kalpea ja rähjäinen ylioppilas huusi aidan raosta ohi käveleville junkkereille: Siat! Orjat! Ammattitappajat, tykinruoat! Vapauden riistäjät! Hävetkää!

Junkkerien lapsellisessa maailmassa tämä kaikki oli kuin puhetta toisesta maailmasta. Komeat univormut ja paraatit, juhlalliset seremoniat ja valat, kaikki tämä oli suurenmoista ja se oli vanginnut nuoret miehet, jotka tuskin viitsivät edes halveksia noita vallankumouksellisia kirjatoukkia, jotka vaanivat keisarin henkeä ja halusivat tuhota koko maailman korkeammat arvot.

Intelligentsija siis oli jyrkästi antimilitaristinen ja kaikki vallankumoukselliset, bolševikkeja myöten vannoivat tuon aatteen nimiin. Kuitenkin syntyi keisarillisen armeijan raunioille tuota pikaa entistä paljon ankarampi ja siekailemattomampi komento, mikä ei siitä muuksi muuttunut, että jopa sana ”upseeri” kiellettiin ja puhuttiin sen sijaan ”komentajista”.

Stalinin aikana otettiin jälleen käyttöön vanhat univormut ja kultaiset kaluunat sekä upseerin ja jopa marsalkan arvot. Myös kaartinjoukoista ruvettiin puhumaan, vaikka hämäräksi jäi, mitä nuo joukot oikein vartioivat (ransk. garder -vartioida). Aikoinaanhan kaartinjoukot olivat koko nimeltään keisarillisen henkikaartin yksiköitä.

Sivumennen sanoen: pari vuotta sitten on jälleen perustettu Preobraženskin rykmentti, Pietarin Suuren aikoinaan perustaman ja kaikkien hienoimman jalkaväkirykmentin jäljittelijä. 1700-luvulla kaartinrykmentit olivat keskeisessä roolissa aina, kun valta Venäjällä vaihtui. Niiden rooli läheni siis muinaisen Rooman pretoriaanikaartin roolia. Ehkäpä kaartilaiset taas tekevät tehtävänsä?

Mutta mistä ovat tulleet nuo roistot, jotka ovat syyllistyneet niihin sotarikoksiin, oista lehdistö nyt päivittäin kertoo? Löytyykö syy sotilaiden koulutuksesta, kurin pettämisestä vai peräti joidenkin kansojen kansanluonteesta? Monet lienevät asiaa ihmetelleet. Venäläinen sanaparsi kuuluu: sekin oli niin söötti pikku porsas, miten siitä sellainen sika kehkeytyi?

Siinäpä kysymys. Sotilaskoulutus on sentään kautta aikojen korostanut kunniaa ja jopa ritarillisuutta, mutta käytännössä olemme yhä uudelleen saaneet nähdä sikamaisuuksia, joita on vaikea edes uskoa todeksi. Mutta totta ne vain ovat.

Asiaan taitaa vaikuttaa oleellisesti se tilanne, jossa ihminen on päivästä päivään hengenvaarassa ja joutuu tappamaan, ettei tulisi tapetuksi. Tuo kokemus on ilmeisesti niin voimakas, että se saattaa vammauttaa ihmisen henkisesti loppuiäkseen. Tämä aivan riippumatta siitä, että oppitunneilla on puhuttu kaikenlaista kaunista sodan säännöistä ja vankien oikeuksista.

Nykyään ei kai enää sentään kasarmien seinällä Venäjälläkään ole sitä ohjetta, jonka (muistaakseni) kenraali Skobelev oli laatinut sotilaille ja jonka mukaan oli tehtävä viimeiseen veripisaraan asti vahinkoa viholliselle kaikin keinoin. Ellei mitään muuta ollut jäljellä, oli käytettävä hampaita…

Leo Tolstoi, entinen upseeri, kauhistui moista ”ihmissyöjän” moraalia, mihin kehitys vielä johtaisikaan…

Ja Tolstoi sentään eli siihen aikaan, kun vielä yleisesti uskottiin ihmiskunnan sivistymisen jo johtaneen aivan uudelle tasolle ja maailman vain yhä paranevan.

Nykyäänhän odotellaankin yleensä jo katastrofia muodossa tai toisessa ja niinpä sikamaisuudetkin taidetaan ottaa enemmän tai vähemmän asiaankuuluvina. Vai mitä on sanottava niistä monista kirjoittajista, jotka somessa osoittavat ylenpalttista ymmärtämystään rikoksista ehkä suurimmalle, hyökkäyssodan aloittamiselle -tottakai se nyt muka kuuluu asiaan, kun…

Aniharvoja ovat vielä ne tapaukset, jolloin venäläiset sotilaat ovat hylänneet häpäistyksi katsomansa univormun ja julistaneet, etteivät halua osallistua rikolliseen hyökkäyssotaan. Myöskään venäläinen intelligentsija ei ole nostanut päätään niin paljon kuin olisi voinut odottaa, onhan sillä sentään maineikkaat traditiot hirmuvallan vastustajana.

Mutta kaikella on aikansa, sanoi jo Salomo. Paljon taitaa olla vielä edessäpäin.

 

55 kommenttia:

 1. Voiko vitutukseen kuolla, kysyttiin katsojalta joka vaihtoi kanavaa TVFemmalta sen esitellesssä Vihavaisen käsikirjoituksen pohjalta myhäillen Paavo Väyrystä.

  VastaaPoista
 2. Uniformuja on joka lähtöön. Jotkut riikinkukkoilee ja jotkut tykkäävät rääsyissä mässäilystä, vaikka jo antiikin Kreikassa sanottiin, että turhamaisuus paistaa jokaisesta viittasi reiästä.

  Turhamaisuus on aina naurettavaa olipa kyse sitten reikäfarkkuisista hipeistä, pridekulkueitten perverssihakuisista marssijoita tai sitten kukkoilevista sotaväen porukoista. Näiden jälkimmäisten turhamaisuus vain voi olla ja aika usein onkin todella vaarallista. Uskon vakaasti, että nytkin jossain Ukrainan suunnalla on joitain upseereita joiden mielestä tässä hommassa ei ole mitään järkeä, mutta he tietävät, ettei siitä kannata puhua, koska sotilaskunnia, puhumattakaan Äiti Venäjän kunniasta vaatii aloitetun älyttömyyden kunniakasta päätökseen viemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii no mikä on kunniakasta? Toisen posken kääntö? Kivahan se olisi jos asiat olisi yksinkertaisia. Ymmärtäminen ei tarkoittane hyväksymistä, vaikka toiset sen niin ymmärtää. Tuomitseminen on helppoa, välillä vähän liiankin.

   Kaippa ne reikafarkkuhipit on niitä turhamaisia mutta se liittynee enempi muotiteollisuuteen. Kun taas sotilaan arvopuku tulenee valtiolta. Sitten taas toisaalta uskonmiehillä tupannee olemaan omansa. Muistaakseni paavin en nyt muista mikä tuo osasto nimikkeeltään on mutta jos muistan oikein niin vaatetus on ollut sama 1700-luvulta. Hämärästi muistaisin että väki siihen hommaan tulisi Sveitsistä mutta epäilen että muistanen väärin.

   Värit on hauska arvonanto. Liila oli joskus varattu vain paaville. Jotenkin tuo oli arvoltaan kallis väri. Ja Thaikuissa keltainen on varattu kuninkaalle. Muotimaailmassa tuo koodaus tuntuu hölmöltä kun niitä väreijä on sen miljoona, perusväreistä sävyeroihin ja kullakin tupannee olemaan oma nimikkeensä.

   Poista
 3. "Kun Pietari Suuri otti käyttöön ns. arvoluokkatalukon (tabel o rangah), säädettiin, että alimmankin upseerinarvon haltijaa oli pidettävä henkilökohtaisena aatelisena ja tervehdittävä sen mukaisesti sanoilla teidän jalosukuisuutenne (vaše blagorodije)."

  Hauskuutin itseäni joskus pohtimalla muslimien mielenpahoitusta suomalaisten sanastosta että olisiko sitten hyvä jos palvoisi maata heitin jalkojen alla ja sanoisi jotain tyyliin teidän pyhyytenne kun olette tänne meille saapuneet kertomaan ilosanomasta? Jääden sit pohtimaan et vaikka sitä ehkä toinen toivonee niin miksi itse pitäisi siihen nöyrtyä? Toisella on oma uskonsa ja saanee sen pitää, kamala määrä eri traditioita ja sääntöjä jotka rajoittaa normaalia elämää. Ihan vain uskon vuoksi. En löytänyt siitä oikein mitään järkeä.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus jälleen kerran Timolta!
  Muistan omasta "inttiajastani" 60-luvun puolimaista Sodankylästä, että simputus ja pennalismi kuuluivat vielä kuvaan, niin myös ns. sakinhivutus. Minäkin sain maistaa molempia, ilmankos se onkin jäänyt mieleen edelleen kirveltävänä.

  VastaaPoista
 5. Mistä johtuvat Venäjän erittäin korkeat henkirikosluvut ja koko yhteiskunnan läpitunkeva korruption kulttuuri? Sieltä samalta alkulähteeltä voinee etsiä vastausta Venäjän armeijankin alennustilaan.

  VastaaPoista
 6. Aika on sodalla ja aika rauhalla. Nyt on sodan aika. Suomi kaivaa verta nenästään lähettämällä aseita naapurivaltiotaan vastaan sotaakäyvälle maalle, osallistumalla pakotteisiin jotka vaarantavat naapurivaltion talouden, puuhaamalla sotilasliittoa naapurivaltiota vastaan ja pyrkimällä katkaisemaan kaikki siteet naapuriinsa, mitkä siteet edistäisivät rauhaa (vrt EU:n alkuperäiset tavoitteet sitoa Ranska ja Saksa toisiinsa sotien estämiseksi). Ihmettelen kyllä professorin jatkuvaa vihjailua niitä ihmisiä kohtaan, jotka yrittävät ymmärtää myös vihollista ja sen järkeenkäypiä motiiveja. Ns. hyökkäyssotia on aina käyty, eikä hyökkäys ole aina hyökkäys vaan puolustusta.

  Suomi on jo julistanut sodan de facto Venäjälle. Nyt katsomme, mitä ihania asioita siitä seuraa ja kuinka tärkeä asia on eri osapuolille kyseessä. Se jolle asia on tärkeämpi, on valmis maksamaan siitä kovemman hinnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaippa tuo sota sopisi briteille ja Ranskalle, niillä ymmärtääkseni on isompi Venäjä kauhu kuin edes suomalaisilla. Mutten taas itse näe järkeä demonisoida jotain (siinä samalla tuppaa pelaamaan kumminkin jonkun pussiin), kaippa se liittyy hengissä pysymisviettiin. Analysoi rauhakseltaan vaihtoehdot läpi, uusi ongelma onkin jo sitten hetken päästä kulman takana niin vanha menettänee merkityksensä.

   Poista
  2. On kai tässä yritetty olla hyviä naapureita ja jopa auttaa Venäjää, kun siellä meni vähän heikommin. Rajan taakse kuskattiin kaikenlaista apua, ja kai Pietariin rakennettiin jäteveden puhdistamokin suomalaisten rahoilla. Paljon yrityksetkin ovat investoineet sinne, vaikkapa Fortum. Nyt sitten kuunnellaan verhoiltuja uhkauksia Naton vuoksi. "Kunnioita venäläistä, niin se potkaisee sinua, jne..."
   Venäjä on pettänyt täydellisesti.

   Poista
  3. "arvioin saamaani (dis)informaatiota kriittisesti. "

   Venäjäkö siis puolustaa itseään Ukrainen hyökkäykseltä. Viidakon se siviilien kun tappaminen on sitten vain välttämätön erityisoperaation puolustustoimi.

   Poista
  4. "Suomi kaivaa verta nenästään..."

   Nöyrä suomettuminen Venäjän rikosten hyssytelyineenkö olisi sitten parempi?

   Parasta käyttää tilaisuus hyväksi, liittyä NATOON ja seistä läntisten veljien kanssa vapaina miehinä.

   Poista
  5. Vapaina, ei!
   Olemme jo nyt USA:n henkinen ja taloudellinen siirtomaa.

   Poista
  6. Höpöhöpö. Parempi olla USA:n kaveri vapaudessa, kuin saada niskalaukaus "naapurilta".

   Poista
  7. Anonyymin klo.14.24
   Kommentti on relevantti.
   Mutta erottelisin kyllä henkisen ja taloudellisen. Henkinen liittynee kieleen ja kulttuuriin. Kun taas taloudellinen on eri juttu. Jenkeillä on tuo dollarinsa mikä on omalla tavallaan tyhjän päällä. Painetaan rahaa tyhjästä, mutta väki liikkuu.
   Sen vuoksi vahvasti kyseenalaistan taas länsimaisuus ajattelua, eteenkin sitä missä oltaisiin yhdessä syyllisiä johonkin. Mutta menee enempi uskontotieteisiin.
   Ystävät voinee valita, sukulaisia tai naapuria ei. Niiden kanssa on vain tultava toimeen.

   Poista
 7. Hengenheimolaisenne J.Halla-aho fantasioi Venäjän tuhoamista sotilaallisesti. Joten näin typerää voi odottaa vain vanhalta sivarilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla-aho vaatii, muttei fantasioi Ryssän joukkojen tuhoamista Ukrainassa. Koko Ryssäläste ei ole ollut kirjoitusta. Halla-aho on sitä paitsi ääentinen sivari, ei vanha.

   Poista
 8. Ihmisyyden perusasioita ei juuri ymmärretä. Esimerkiksi sitä, että aggressioon aina liittyy regressio, ja päinvastoin. Taantuva tajunta palautuu kaikkein lapsenomaisimpien, kaikkiallisuutta ja kaikkivoipaisuutta vahvistavien tuntojen valtaan. Lapsi ei pysty olemaan kypsä terve toimijasubjekti, vaan elää ennemminkin "objektin" roolissa -- ja juuri tuollaisen "kohteena olemisen" positiosta sitten syntyy itse itseään vahvistava ja taantumisen myötä voimaannuttavaksi muuttuva uhriroolin kokemus.

  Ja kaikki annetut uhrit vain vahvistavat uhriroolia. Mitä enemmän syntyy uhreja, sitä satavarmemmin vahvistuu oikeassa olemisen kokemus. Kaikki uhriajattelu johtaa omankädenoikeuteen, ja psyykkinen taantuma laajentaa merkitykset koskemaan "kaikkiallista" todellisuutta -- joten myös joukkovoimat ja joukkosuggestio ottavat vallan.

  Tähän saakka Hitler on ollut historian hirvittävin uhriajattelija. Hän oli todellinen wokeltajien wokeltaja, joka tartutti kansaan uhriajattelun -- sen miten Saksaa oli kohdeltu väärin, miten Saksan on puolustaudutttava ja korjattava historiallinen vääryys. Nyt Putin, Lavrov, Medvedev, koko uhriroolissaan kipuileva konkkaronkka, kuin yhdestä suusta toistelevat hokuja siitä miten oikeutettua Venäjän "puolustautuminen" on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan jos katsonee uskonnollisia kirjoja niin niissä sitä uhriutumista riittänee muille jakaa. (Toinen on kyllä monarkiat, mutta teknisesti niillä on kyllä syynsä sekoilulleen kun saavat pelätä niin kansaaa kuin myös sukulaisiaan, olettaisi että vähemmästäkin nuppi sekoaisi).
   Lähtökohdin se uhtiutuminen lähtenee yksilöstä itsestään. Suggestiolle ei voinne mitään, mutta omia aivojaan ei voinne sulkea (eikä kyllä tarvitse) ja tulla lapsen kaltaiseksi (kaikkien motiiveja kun voinne kyseenalaistaa, mutta jos ei ole lapsi tai jokin kehityshäiriö mikä selittäisi asioita, niin olettaisi ihmisen olevan kykeneväinen huolehtumaan itsestään, eikä uhriutumaan?).

   Poista
  2. Verenhimoisia kapitalisteja vastaan on pakko puolustautua.

   Poista
  3. Millä vuosituhannella oikein elätkään?

   Poista
  4. Kapitalisti sosialisti, leima sanoja. Kielen kontrollointia teoriassa. Kyse on kumminkin kulttuurista mikä lähtee kielestä ja sen ymmärryksestä. (Ukko-kulta on antanut itselle nimikkeen sosialistifeministinatsi. Jostain kumman syystä hän ei tahtone keskustella kanssani politiikasta tai uskonnosta jne. naisille se kulttuuri taas on eri asia.) Eihän teollistuneessa yhteiskunnassa pitäisi olla pulaa mistään. Mitä sitä ihminen tarvinnee? Jolloin taas tarpeet on eri riippuen niin sukupuolesta, kuin myös toimenkuvasta, sekä elämän tilanteesta ja missä asunee vaikuttaa (tyyliin pääkaupunkiseudulla ei välttämättä tarvinne samalla tavalla autoa kuin vaikka maalla, kiitos joukkoliikenteen. Mutta juurikin oma toimenkuva vaatinee auton käyttöä sekä elämäntilanne sellainen että auto taas helpottanee sitä huomattavasti. Ongelmansa kun palvelut keskitetään ja väki laitetaan juoksemaan niiden perässä. Se kumminkaan lähtökohdin käsittääkseni ollut alkujaan alkuperäinen tarkoitus, tehdä väestön elämästä haastavaa. Ongelmansa yksilökeskeisessä ajattelussa. "Nähdä" sitten muuta kuin se oma napa. Kumminkin se yhteisö yhdessä mahdollistanee niitä asioita toinen toisilleen, vähän kuin jatkumona.)

   Poista
  5. Olisi parempi, jos Tommy Hellsten kirjoittaisi itse. Varokaa huonoja kopioita.

   Poista
  6. >… Tähän saakka Hitler on ollut historian hirvittävin uhriajattelija…

   Rytin radiopuhe 26. kesäkuuta 1941:
   >… Rauhaa rakastava kansamme…on taas joutunut raa'an hyökkäyksen kohteeksi…

   Siis sen jälkeen, kun Suomi oli Saksan kumppanina aloittanut valloitussodan Neuvostoliittoa vastaan saadakseen itselleen Itäkarjalan Vienanmerta myöten ynnä lisäksi koko Kuolan niemimaan. Kun saksalaiset hyökkäsivät Suomen lentokentiltä ja kun saksalaiset ja suomalaiset yhdessä miinoittivat Suomenlahtea.

   Ja kun suomipojat olivat oikein kirjoittaneet perustelut toimilleen Saksan malliin: "Finnlands Lebensraum" -teoksen.

   Hyvä pojat, ei mennyt tämä lauantai-ilta hukkaan; saatiin mehevät hupipuheet. Parhaatkin ”uhriajattelijat”!

   Poista
  7. Olettaisin ettei suomalaisille tuolloinkaan annettu vaihtoehtoja. Siinä missä ukrainalaisille ei anneta vaihtoehtoja, lähinnä globaalissapolitiikassa kielivähemmistö on kielivähemmistö. Valtio brändää itseään ja mielikuvilla väestöstä on oma merkityksensä kokonaisuudessa. Tyyliin ruotsalaisuus tekohymyineen on jotain minkä eteen kannattaisi tehdä töitä, kun taas somalialaisuus ei ole jotain mitä kukaan tavoittelisi. Kaippa siihen on syynsä miksi Suomen passilla on päässyt moniinkin paikkoihin ja se kyllä on täysin suomalaisten ja valtionjohdon aikanaan tehty saavutus. Nykysukupolvi voi sitten vetää sen pöntöstä alas jos tahtonee, valinta se on sekin.

   Poista
  8. Stalin parka! Neuvostoliitto parka!

   Poista
  9. >…Stalin parka! Neuvostoliitto parka!...

   Voi Vihavainen parka, tähänkö on tultu? Tässä syvällisin, perustelluin ajatelma, mitä kaikkensa peliin paneva professori saa aikaan?

   Poista
 9. Kirjoitin aiemmn tuosta Venäjän demografiasta. Tässä lisää viime vuonna edesmenneeltä venäläiseltä demografilta, Anatoly Vishnevskyltä.

  https://eng.globalaffairs.ru/articles/the-specter-of-immigration/
  The Specter of Immigration

  Ilmeisesti Venäjällä on "hyväksytty tosiasiat" ja tehty johtopäätös, että maan väkiluku laskee niin nopeasti, että sitä on pakko paikata Keski-Aasialaisilla ja muilla Venäjän naapurialueilla elävillä, yleensä aasialaistaustaisilla, muuttajilla. Ilmeisesti virallisestikin on tehty suunnitelma, että Venäjän federaation väestöstä 2050 1/3 on muita kuin etnisiä venäläisiä. Vuosisadan loppuun mennessä venäläiset ovat vähemmistö. Jos Venäjä ei houkuttelisi maahanmuuttajia, niin Venäjän päättäjien mielestä heillä ei olisi tarpeeksi väkilukua niihin päämääriin, mitä he kokevat järkeviksi.

  Mutta tuon demografian kannaltakin voi ajatella, kuinka epäilyttävä/huono valinta Euraasian Unioni olisi Ukrainalle ollut. Periaatteessa Venäjä olisi voinut olla "mahdollinen vaihtoehto" lännelle, jos se olisi voinut tarjota kulttuurisesti/etnisesti paremman oloisen vaihtoehdon EU:lle. Mutta koska Venäjänkin väestö on yhtä kovassa muutoksessa kuin EU:n, niin tuota elementtiä ei ole. Eikö Venäjän, Belaruksen ja Ukrainan "slaavilainen liitto" ole kuitenkin kuiteltu yhteisö, jos slaavivenäläisten määrä romahtaa Venäjällä? Venäjällä on siis lännen tasoiset demografiaongelmat ilman lännen tuotantopotentiaalia ja taloutta. Noilla tuotantopotentiaalilla ja talouden tulonsiirroilla voidaan kuitenin estää yhteiskunnan mahdollisia radikalisoitumisia.

  Venäjän heikkoudet demografian suhteen ovat lännen tasoisia. Talous, innovaatiot ja tuotanto hyvin heikkoa. Toisaalta maalla on luonnonvaroja, mutta niistä yritetään päästä maailmassa eroon ja toisaalta niihin liittyy luonnonvarakirous.

  Euraasian Unioniin liittymistä vastaan taisteleminen voi olla Ukrainalle taistelemisen arvoista.

  VastaaPoista
 10. Keskustan puoluevaltuusto on yksimielisesti pantannut päänsä maan johdolle NATosta. Uhrimielisyyttä, verkligen.

  VastaaPoista
 11. Tunnen jotakin kummallista empatian sekaista sääliä ja samalla myötähäpeää noita apostoli Markuksen tyyppisiä postauksia lukiessani.

  Aivan sama tunne tulee, kun katselee Lavrovia, joka kengänkärkiään pälyillen selittää aivan huikeita poskettomuuksia hyvin tietäen, että kukaan ei niihin usko.

  No, ymmärrän, että Lavrovilla ei ole vaihtoehtoa. Jos hän ei hoida pellen hommaansa, joku aamu kalsareissa on Novitsokkia tai teessä poloniumia. Pelkästä rahasta tuollaista ei kukaan voi tehdä.

  Mutta nämä muut, ehkä jopa kotoperäiset ... ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trollaus on kovaa, ja varmaan lisääntyy tässä kevään mittaan.

   Poista
 12. Minä en oikein usko, että mikään tai kukaan pystyy säätämään hedelmällisyysluvun tasan 2,1:een. Viktorian Britanniassa oli n. 25 milj asukasta, joista kurantteja edes armeijaan ei varmaan ollut paljon.
  Nyt kuulee myös vakavia arvioita siitä, että ydinsotakin on voitettavissa, kuten onkin. Minä vaan en usko, että ydinsodasta selvinneet ovat kovin liberaaleja demokraatteja, jotka palavat halusta laulaa ja tanssia Kumbayaa pronominien sinkoillessa ja homokulkueiden marssiessa aamunkoitosta iltaruskoon rodullistettujen The Varsinaisten Maahanmuuttajien (TM) paistatellessa ihaikun loisteessa. Kyllä tämäkin skenaario kelpaa minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Venäjä olisi voinut valita 90-luvulta sellaisen tien, että se ei olisi ottanut islamilaisia maahanmuuttajia maahansa. Tuo olisi tarkoittanut vain imperiumhaaveista luopumista ja väkiluvun hallittua tiputtamista. Nyt se halusi olla imperiumi, mikä tarkoittaa sitä, että maahan lappaa keski-Aasian islamilaisia.

   Jos Venäjä olisi vielä valinnut tuon ei-imperiumisen vaihtoehdon, se olisi voinut tulla varteenotettavaksi vaihtoehdoksi itä-Euroopan maille verrattuna EU:hun.

   Poista
  2. Miten tuo on vaikuttanut ortodoksisuuteen? Käsittääkseni Venäjälläkin nuorempi väki olisi "maallistunut"?

   Poista
  3. Tuskinpa tuota hedelmällisyyttä kukaan kykenee kontrolloimaan ilman että sillä olisi seurauksia.
   Käsittääkseni Briteissä vesi kierrätetään jonka johdosta miehiä suositellaan olemaan juomatta sitä (en ymmärrä miksei naisiakin). Mutta ne hormoonit mitä naiset käyttänee ehkäisyssä valuvat virtsan mukana eikä niitä ole saatu pois. Ongelmansa sinänsä Suomessakin että vaikutti johonkin kalakantaankin, muistaakseni naaraita oli jotenkin enemmän kuin koiraita johtuen juurikin hormooneista.

   Kiinassahan oli tuo yhden lapsen politiikka, mutta syntyihän niitä mukuloita silti. Ne vain joko ei olleet kirjallisesti olemassa, tai hävitettiin, korjattiin orpokoteihin, saati pakkoabortoinnit. Sitten ollut myös niitä ketkä joko ostaneet ja suhteillaan hoitaneet lapsilleen kirjalliset olemassa olonsa perusteet. Jotenkin se ajatus tuntui hassulta on olemassa mutta ei ole "olemassa". Käytännössä se vain oli ongelmallista työn saannin yms. kannalta. Plus sitten taas väestö jakauma on siinä oma juttunsa. Naisen kauhuskenaario missä pitäisi hoitaa niin molempien vanhemmat kuin myös omat mukulat.

   Poista
 13. Kirjoituksen kohta simputuksesta oli mielenkiintoinen. Aiemmin jostain luin, että simputustraditio Suomen armeijaan olisi tullut Venäjältä ja Saksan armeijassa sitä ei olisi ollut. Tässä kirjoituksessa todetaan päinvastoin. Olisiko tähän kysymykseen joitain lähteitä?

  VastaaPoista
 14. Putin'in "järkeenkäyvät motiivit" ovat jääneet hyvin epäselviksi.

  Voisiko joku selvittää mitä järkeä on ollut hyökätä Ukrainaan ja vielä kansanmurha tavoitteena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai täysin järkeenkäypää. Suuria määriä pikkulapsia syötäväksi ei oikein muuten saa.

   Poista
  2. Tuskinpa sodankäynti koskaan on järkeenkäypää. Ellei tahtone päästä jälleenrakentamaan.
   Mutta jos siinä on valtion johdossa ja siulla on armeija niin mihinkä sitä sitten käyttänee?
   Mihin Ranska käyttää muukalaislegionaa, tai amerikkalaiset omaa armeijaa? Syy miksi itse pitäisin Suomessa vain puolustusvoimat ja jättäisin NATOn välistä (jos jollain on hinku sotia niin Suomestakin on päässyt niille alueille missä sitä tapahtuu niin menemään. Samoin kuin voinee liittyä muukalaislegioonaan. Ja aina voi mennä snäkärille aukomaan päätään. Eiköhän sitä ain jostain joku löydy. Valitettavasti me ollaan hieman heikosti "syttyvää" porukkaa. Jossain briteissä riittäisi pelkkä väärän jalkapalloseuran fanipaita. Eikä tuo uskonnollinenkaan terrorismi oikein saanut tulta alleen. Yksittäiset kahjot kun ei oikein muuta isompaa mittakaavaa. Voineehan sillä tietty pelotella mutta siihen se tainnee jäädä). Siihen kun sitten kuulunee asioita mitkä on hyvinkin tulkinnan varaisia.

   Poista
  3. >...Tuskinpa sodankäynti koskaan on järkeenkäypää...

   Miksei olisi? Kysymyksen pitäisi kuulua: onko järkeenkäypää tavoitetta ajatellen? Oliko Rooman imperiumi järkeenkäypää? Monelta kantilta: kyllä.

   >...Voisiko joku selvittää mitä järkeä on ollut hyökätä Ukrainaan ja vielä kansanmurha tavoitteena?...

   Ihan itsekö keksit kansanmurhan? Kerro sen sijaan, olivatko Venäjän esittämät tavoitteet järkeenkäypiä, niin voidaan keskustalla.

   Poista
  4. Lähtökohdin länsimaistuneissa ja teollistuneissa yhteiskunnissa kyseenalaistan sodankäynnin. Ihan jo sen johdosta kun on "muodostettu" ajatus ylilyöntiasemasta. Jos kerta on niin paljon parempi ns. ihmisenä niin onko se sodankäynti sitten sitä millä osoitetaan sitä ns. sivistynyttä paremmuutta? (Venäjän kohdalla on ihan samalla tavalla omaksuttu sitä amerikkalaista höpöhöpöä, kuin länsimaalaisuudessa ylipäätään, kyse on kielestä ja mediasta. Sen näkee kulttuurissa itsessään ja sukupolvi erona jos osaa katsoa, kumminkin vanhemmat lukijat varmaan muistanee mitä on olla nuori, ei se ajatusmaailma todennäköisesti ole sama nyt kuin silloin. Kumminkin ne nuoret tarvinnee niitä vanhempia, jos ei muuten niin esimerkkinä, voi olla noin voi olla näin ei yksi selitteistä).

   "Oliko Rooman imperiumi järkeenkäypää? Monelta kantilta: kyllä."

   Mitäpä jos se Rooman imperiumi taas olisikin jotain mikä hallinnoisi myös täällä? Vaikka sillä latinalla? Olisiko se sitten järkeenkäypää? Kyse olisi näin ollen uskonnosta ja kielen hallinnosta teoriassa. Ihminen on kumminkin niin vapaa kuin toiset antanee olla. Näin ollen suomalaisen pitäisi olla suht vapaa?
   Lainannen pätkän Ekholmin, Sjöding, Havu Kirjallisuuden historiasta 1935: Vergilius Maro (70-19 e.Kr.) on runoilijoista selvimmin tulkinnut Agustuksen ihanteita, lähinnä suuressa kertomarunossaan 》Æneis》. Siinä Vergilius käsittelee Naeviuksen ja Enniuksen jo käyyttämää tarinaa: Aenas (kreik.Aineias) muutamien seuralaisten kera lähtee jumalten kehoituksesta Troiasta sitä hävitettäessä, joutuu Odysseuksen tavoin harharetkille ja ajatuu Karthagoon. Siellä kuningatar Dido rakastuu häneen, ja hän on vähällä unohtaa suuren tehtävänsä, mutta Jupiterin tahdosta hän tukahduttaa rakkautensa ja jatkaa matkaansa uusiin seikailuihin. Dido tekee epätoivoisena itsemurhan. Aenas tulee Latiniumiin, jonka hallitsija, kuningas Latinus, lupaa hänelle tyttärensä Lavinian, vaikka tämä on aikaisemmin kihlattu rutulien kuninkaalle Turnukselle. Laviniasta syntyyAeneaan ja hänen liittolaistensa sekä rutulien välillä taistelu, jonka lopulta ratkaisee päähenkilöiden kaksintaistelu. Siinä Aenas voittaa. Sen jälkeen troijalaiset ja italit tekevät pyhän liiton. - Vergiliuksen lähin esikuva on ollut Homeros; kuusi ensimmäistä kirjaa vastaa Odysseiaa ja kuusi jälkimmäistä Iliadia. Kuudennen kirjan lähin vastine on Odysseian yhdennessätoista laulussa: Aeneas käy manalassa, ja sielä isä ilmoittaa hänelle hänen omat ja hänen sukunsa vaiheet - kunnioituksen osoitus Augustukselle, Aineiaasta muka polveutuvalle Caesarin ottopojalle. Tässä näkyy myös selvimmin, mikä on koko eepoksen johtoajatus: usko Rooman maailmanhistorialliseen tehtävään hallita kansoja ja tuoda rauhaa ja sivistystä."
   Ottamatta kantaa onko asia niin vaiko ei (asia liittynee uskontotieteisiin ja hyvin haastava jaotella saati purkaa, tyyppisesti väki toimi siinä uskossa mikä heille oli suotu) niin huomiosin kumminkin runonlausunnassa Kalevalan suomalaisten identiteetin merkityksessä. (Aikana ennen nykyistä mediaa). Siinä mielessä juttu kirjallisessa merkityksessä on mielenkiintoinen että se on hyväksytty käsittääkseni globaalistikkin (siinä missä kristinuskokin, mutta tulkinnat vaihtelee hyvinkin paljolti), kun taas briteissä oli eräs joka keräili samalla tavalla runoja mutta katsottiin lisäilleen sinne omiaan. Vissiin alkujaan kumminkin siltä seudulta tms. (Löytynee kirjasta Kirjalliset väärennökset).

   Itse en juurikaan kerkeä lueskelemaan mediaa. Aika ei riittäne ja asiat mistä kirjoitetaan niin niille en voinne mitään.
   Tai mitä suomalaiset aikanaan voi juutalaiselle kansanmurhalle? Kielialue opittuine sääntöineen ja maantiede sanalee hyvin paljon ajattelua.
   Synti se kansamurha on muttei omani. Siinä missä katsonen äidin tekemän lapsen murhankin synniksi. Eri asia taas on mitkä on ne syyt mitkä on ajaneet äidin siihen tilenteeseen. Taustat kannattanee tarkistaa, ennen kuin lähtenee tekemään isompia johtopäätöksiä.

   Poista
 15. HM
  Olisiko

  Pekka Leimu
  Pennalismi ja initiaatio suomalaisessa sotilaselämässä -tutkimuksessa jotain tähän keskusteluun liittyvää?..

  VastaaPoista
 16. "Isä, älä anna Venäjälle anteeksi, sillä Venäjä tietää mitä se tekee."

  VastaaPoista
 17. Ei liity suoranaisesti aiheeseen, mutta jos joku on kiinnostunut Janus Putkosen toiminnasta mm Ukrainassa, kannattaa vilkaista: jirikeronen.com.

  VastaaPoista
 18. Venäläiset sotilaat ovat kylläkin tappaneet siviilejä täysin turhaan, eivätkä ole silloin olleet millään tavalla itse hengenvaarassa. Uskomatonta, että heidän tekojaan yritetään puolustella. Venäläiset sotarikolliset kaikilta tasoilta Putinia myöten kuuluu hirttää, heidän mahdollinen turhautuneisuus, pelkuruus ym. verukkeet eivät kiinnosta.

  VastaaPoista
 19. Huolestuttava tilanne. Putin on omassa maassaan liian vahva johtaja yksinvaltaisen asemansa tähden. USA:ssa on taas presidentti, joka alkaa olla yli-ikäinen sekä fyysisesti että henkisesti.

  Venäjän sotatoimet Ukrainassa näyttävät menevän yhä huonompaan suuntaan. Taktisten ydinaseiden käyttö saattaa olla edessä. Sen jälkeen sotatoimet karkaavat käsistä, jonka seurauksena Moskovaa ei enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on vain siinä, että silloin ei ole monta muutakaan lännen kaupunkia.

   Lännen dilemma on siinä, että hyökkäyssotaa ja sotarikoksia ei voi hyväksyä, mutta tehokas puuttuminen niihin voi johtaa eskaloitumisena maailmansotaan, joka on monta kertaluokkaa pahempi asia. Biden on tajunnut tämän alusta saakka, mikä osoittaa aivan muuta kuin, että tämä olisi "yli-ikäinen sekä fyysisesti että henkisesti".

   Poista
 20. Vatvomo on paikka jossa vatvotaan sotia yhä uudestaan ja uudestaan monta kertaa sanottuja vihoja toistamalla.

  VastaaPoista
 21. "Vaikuttajakiihdyttämö" kurssitti Juha Sipilän aikaan nuorkeskustalaisia. Kokeneemmat puolueaktiivit mentoroivat nuorempia.

  "Vastaamo" muistetaan psykoterapian tarjoajana by Claes Andersson, runoileva psykiatri

  "Muistamo" kertaa Mikkelissä sotia yhä uudelleen ja uudelleen ”missä kuljimme kerran”

  Yksilöitä kohdellaan torakoina Suomessa, paitsi jos on paljon rahaa.

  VastaaPoista
 22. ”sikamaisuuteen”

  Isä meidän, joka olet taivaissa ja kaikkialla muuallakin jopa jokaisessa hiekan jyvässä, älä anna anteeksi Venäjän sikamaisuutta, sillä Ryssä tietää mitä se tekee. Venäläisiä on Venäjällä jo aivan liian vähän. Sinua tarvitaan.

  VastaaPoista
 23. "Löytyykö syy sotilaiden koulutuksesta"

  Dedovshchinana, venäläinen versio platonisesta rakkaudesta jossa vanhempi mies perehdyttää nuoren pojan seksuaalisuuden saloihin, mutta venäläisessä versiossa se tehdään armeijassa väkisin, ehkäpä joukolla. Minun veikkaus on se, että stalinin rodunjalostus on korostanut näitä "jaloja" piirteitä entisestään ja hyvät piirteet omaavat pärjää parhaisten armeijassa ilman jaloja piirteitä oleva kuolee tai tappaa itsenssä armeija aikana..

  VastaaPoista
 24. https://professorinajatuksia.blogspot.com/2022/04/venalaiset-sotarikokset-perustuvat.html Selitys hirmuteoille on siis russianus-superiomus ylempiarvoinen venäläinen jolle muut elämän muodot ovat vain läjä paskaa ja koska todellista ylempiarvoista venäläistä rotua ei ole oikeasti pitää ylempiarvoisuuttaan todistella kiduttamalla ja murhaamalla "alempia" koska pystytään.

  Suomessa vastaava ryhmä olisi sisäsiittoinen heikon geeniperimän omaava suomenruotsalainen etuja itselleen kahmiva porukka jotka eivät suomalaisten alistamista koskaan kadu tai pyydä anteeksi. Tätä ei ole pakko julkaista ellet pidä tätä kriittisen tärkeänä :)

  VastaaPoista
 25. Professorilta kysyisin, ketä kannattaa sensuroida, kun lukee viimeisimpiä vihapostauksia Venäjästä blogiisi?

  Hörhöt kuvittelevat jo, että Venäjää ei enää ole, kun heidän Nato-fantasiansa toteutuvat?

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.