sunnuntai 25. elokuuta 2024

Oli synkkä ja syksyinen yö,

 

Skotlannin nummilta

 

Walter Scott, Musta kääpiö (1816). Englannin kielestä suomentanut J. Krohn. Otava 1912, 197 s.

Skotlanti merkitsi eurooppalaisille kauan seutua, josta saapui loputon virta hurjia palkkasotureita, joita ruhtinaat mielellään pestasvat. Skottilaisia sukuja on tänäkin päivänä myös meillä presidentinlinnaa myöten, kuten niitä on muuallakin Euroopassa, aina Venäjällä asti.

Skotlannissa riitelivät alituisesti keskenään kunniastaan arat suvut ja klaanit, mikä on varma primitiivisen yhteiskunnan ja erityisesti vuoristolaisten tunnusmerkki. Nykyäänhän vastaava instituutio on yhä voimissaan monin paikoin etelässä, jopa Euroopassa.

Samaan aikaan Skotlanti kuitenkin kulki koko länsimaisen sivilisaation eturintamassa ja oli valistusfilosofian tärkein kehto jopa Voltairen tunnustuksen mukaan.  Toki Skotlannin valistus syntyi kaupungeissa eikä ylämaan vuoristoissa.

David Hume, Adam Smith ja monet muut skotit olivat nykyisen maailmamme älyllisen perustan laskijoita. Valistus ulottui Skotlannissa laajalti myös kansaan ja1700-luvun puolivälissä lukutaito oli jo maassa yleinen.

Vuonna 1707 Skotlanti ja Englanti yhdistyivät. Maasta karkotetun Jaakko II:n kannattajat eli jakobiitit eivät tätä hyväksyneet ja jatkoivat vastarintaa vuosikymmeniä, Stuart-sukuisen kruununtavoittelijan asuessa Ranskassa.

Kaksi kertaa jakobiitit nousivat suurempaan aseelliseen kapinaan Englantia vastaan, 1714-15 ja 1745-46. Kapinat tietenkin kukistettiin, mutta toisinkin olisi voinut käydä. Pienempiä levottomuuksia oli enemmänkin.

Tiedossa on, että kuninkaamme Kaarle XII, ”rautakallo” suunnitteli apuretkikunnan järjestämistä Skotlantiin, jossa valtaan nostetun Stuartin avulla olisi sitten käännytty pohjoiseen, Kaarlen täkäläisiä vihollisia vastaan.

Tämä tapahtui paljon Poltavan taistelun jälkeen, tilanteessa, jossa  venäläiset olivat jo vallanneet koko Suomen lyötyään se armeijan Napuen taistelussa 1714. Suomalaisiakin joukkoja oli silti yhä kuinkaan käytössä. Carl Gustaf  Armfeltin johdolla he samosivat Norjan tuntureiden yli vuonna 1717 ja olivat siis jo lähellä Skotlantia. Tosin siihen aikaan vuosien 1714-1715 jakobiittikapinakin oli jo kukistettu.

En tunne tarkemmin niitä Kaarlen suunnitelmia, jotka liittyivät Skotlannin jakobiittien kanssa tehtävän yhteistyöhön. Joka tapauksessa lienee sanottava, ettei idea ihan mahdoton olisi ollut, jos se olisi aikanaan toteutettu. Silloin skottilais-ruotsalais-suomalainen yhteys olisi saanut nykyistäkin suuremman merkityksen.

No, Walter Scottin pikku romaani liittyy ensimmäisen, pienen jakobiittikapinan aikoihin, vuoteen 1708, heti Skotlannin ja Englannin yhdistymisen jälkeen. Se puhu mitään siitä ruotsalaisten mahdollisesta maihinnoususta, jota ei koskaan tullut. Sen sijaan se kuvaa kiinnostavasti paikallisten klaanien välisiä jännitteitä ja Englannin ja Skotalnnin rajaseudun sotaisia perinteitä.

Romaanissa on ajan romanttisen kirjallisuuden perusainekset: kauhua herättävä olento, öiset ratsastukset, naisenryöstöt, sukujen ja aatelisten kunnianarkuus ja ritarilinnojen sotainen historia.

Suurten intohimojen, hyveiden ja paheiden ohella löytyy kirjasta mystistä arvoituksellisuutta ja aivan yllättävä loppukohtaus, joka on todellinen Hollywoodin arvoinen happy end. 1800-luvun alun brittilukijat saattoivat vielä ammentaa sadan vuoden takaisesta lähihistoriastaan hyvin dramaattisia aineksia, joiden kontrasti uuteen teollisen vallankumouksen Britanniaan oli melkoinen.

Toki muistamme, että tuo pelkäksi järjen ja edistyksen ajaksi helposti mieltämämme 1800-lukukin oli yhä täynnään hirvittäviä draamoja, mukaan lukien nälänhädät Irlannissa ja Suomessa. 1800-luvun alun ja vielä puolivälinkin romantiikkaan kuului myös goottilainen kauhu, joka ilmeisesti viihtyi ajan ilmapiirissä.

Suomessa sitä edusti esimeriksi Sakari Topeliuksen nyt jo unohdettu Aulangon pastorinvaali (ks. Vihavainen: Haun aulanko tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) , joka kannattaa yhä lukea.

Scottin romaanit olivat aikoinaan valtavan suosittuja ja niitä luettiin kaikkialla länsimaisen sivistyksen piirissä. Ne tarjoavat yhä jonkinlaista vastapainoa sille kuvalle rationaalisesta ja kuivan asiallisesta Englannista, joka mielessämme helposti syntyy. Skotlantiahan Scott muuten kuvaakin, eikä suinkaan Englantia ja se oli ja on aivan eri asia se.

11 kommenttia:

  1. "ettei idea ihan mahdoton olisi ollut, jos se olisi aikanaan toteutettu. "

    Millähän tuo apuretkikunta olisi ohittanut Englannin laivaston. Rautakallo mikä Rautakallo.

    VastaaPoista
  2. "Ne tarjoavat yhä jonkinlaista vastapainoa sille kuvalle rationaalisesta ja kuivan asiallisesta Englannista"

    Kyllä kai 1800-luvun alkua kuvattiin kulttuurissa pikemmin romantiikan ajaksi, joka korosti tunteen, mukaanluettuna goottilainen kauhu, merkitystä valistuksen ajan järjen sijaan, jonka nähtiin johtaneen pitkäaikaisiin Ranskan vallankumoussotiin ja "Hyveen diktatuuriin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki toki. Mutta brittiläinen kuivakkuus ja skottilainen puritanismi olivat sentään oman makuisiaan.

      Poista
  3. Jahas, taas tätä pahasti anglosentristä "historiaa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaha, tässä se on nyt sitten ihan uusi maailmanselitys vai?

      Poista
    2. Jaha, tässä se on nyt sitten ihan uusi maailmanselitys vai?

      Poista
    3. Taisi kalikka kalahtaa...

      Poista
  4. Kiinnostaakohan Vihavaista kirja, jossa ruotsalaiset voittaa Poltavan taistelun ja panee paikat muutenkin haisemaan. Ruotsalaiset nimittäin keksii aikakoneen. Taistelukuvaus on parasta, haljenneiden vatsojen, virtsan ja paskan haju on muilta jäänyt kuvaamatta. Redovisningsavdelning Marviken by Wilderäng, Lars (ISBN: 9789113105772)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutteisiin kuuluu, ettei tuon lajin kirjallisuus jaksa kiinnostaa. Mitä taistelukentän hajuihin ja eritteisiin tulee, löytyy niitä runsaasti Peter Englundin kaikista kirjoista. Mutta se ei ole niiden suurin ansio.

      Poista
    2. Samaa mieltä, ehkä tuo kirja kiinnostaa erityisen vähän siksi, että tilanne oli niin mahdoton: Pultavan häviö oli pitkän, loogisen kehityksen johdonmukainen tulos. Ruotsin suurvaltakausi kun perustui naapurimaiden heikkouteen. Kun Venäjän resurssit saatiin täyteen käyttöön, romahdus oli väistämätön. Sitä kiihdytti Kaarle XII:n strategisen ajattelun puute Narvasta Pultavaan, nujuttiin Puolassa sen sijaan, että olisi lopetettu Venäjä ja pelastettu Suomi.

      Poista
    3. Vainiin. Herraoletetut lukee siis vain totuuspohjaista kirjallisuutta. Kriitikot etenkään ei osaa lukea Wilderängiä humorististisena poleemiikkinä ruotsin nykytilasta.
      Tässä kirjassa sankari herää järkyttävässä natsivaltiossa, joka ulottuu Uralilta Skotlantiin ja jossa saa puhua vain ruotsia. Hemmon päässä on kuitenkin joku vika, ja se hämärästi muistaa että aina näin ei ole ollut...
      Wilderängin toisessa kirjassa karmeat ihmissyöjä-Zombit valtaa koko ruotsin. Vastatoimia haittaavat aktivistit, joiden mielestä ihmissyönti on erittäin ekologinen käytäntö. Nimittäin saadaan ilmaista ruokaa ylijäämäihmisistä.

      Poista

Kirjoita nimellä.