torstai 1. elokuuta 2024

Des Pudels Kern

 

Lyhyt kurssi ja yleislinja

 

Jokainen vanhemman sukupolven sivistynyt venäläinen tuntee käsitteen Lyhyt kurssi ja ymmärtää, miten paljon noihin kahteen sanaan voi sisältyä.

Niihin nimittäin sisältyi koko stalinismin ideologia, sekä sen kiliastinen lupaus, että sen metodit maan päällä ja normit kaikille ajoille ja koko ihmiskunnalle.

 Tietenkin mukana oli myös syntymyytti ja tarina sekä profeetan taistelusta maailmanhistorian tarkoituksen toteuttamiseksi että niistä pahan voimista ja juudaksista, jotka olivat toimineet historian vääjäämätöntä kulkua vastaan ja yrittäneet sitä estää.

Tämän ihmeellisen teoksen nimi kokonaisuudessaan kuului Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (bolševikit) historia. Lyhyt oppikurssi. Puolueen keskuskomitean vuonna 1938 hyväksymä (краткий курс истории кпсс - Поиск (bing.com)).

Kirja ei ollut suuren suuri, mutta sisälsi kaiken olennaisen siitä, mitä uuden neuvostosivistyneistön piti maailmasta tietää ja koko älymystö velvoitettiinkin kokonaisuudessaan opiskelemaan sitä metodisesti, pätevässä opastuksessa ja valvonnassa tietysti. (ks. Vihavainen: Haun lyhyt kurssi tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Koska kyseessä oli koko ihmiskuntaa koskeva maailmanselitys, se käännettiin lukuisille kielille ja väitettiin, että se oli maailman eniten painettu kirja ja olisi siis lyönyt laudalta raamatunkin.

Kirjan tavaton merkitys näkyi siinä, että siitä voitiin aina etsiä sitaatteja elämän ja politiikan tarpeisiin. Tässä mielessä se oli Maon Punaisen kirjan edeltäjä.

 Kun sotilaat ei, vaan työläisten ja talonpoikien puna-armeijan taistelijat (bojtsy RKKA) lähtivät vapauttamaan Suomen kansaa, oli heillä repuissaan vain kaikkein välttämättömin, mutta siihen kuului myös tämä kirja, kuten muuan tuon aikainen kaunokirjallinen teos kertoo. Ehkä sitä tosiaan oli viisasta kantaa mukana.

Toki kirjan opetteleminen kuului vain uudelle intelligentsijalle, ei massojen sentään tarvinnut ymmärtää kaiken tarkoitusta teoreettisella tasolla. Heille se kerrottiin ylhäältä käsin.

Mutta älymystön täytyi ja tästä kirjasta se saattoi oppia myös sen, mitä leniniläinen marksismi (marksismi-leninismi) oikeastaan oli. Sitä koskevan luvun oli kirjaan kirjoittanut pääsihteerin vaatimatonta titteliä kantava J.V. Stalin, jonka nerous ei ollut henkilökohtaista, vaan heijastui suoraan Leniniltä ja sitä kautta adekvaatisti noudatti maailman olemuksen käsittämistä.

Kirjan lopussa oli joukko numerolituja johtopäätöksiä siitä, millä tavalla puolueen oli hoidettava maailmanhistoriallinen tehtävänsä ja mitkä vaarat vaanivat tässä elämää (ja tietenkin jopa miljoonien yksilöiden elämää) suuremmassa tehtävässä.

Olennaista oli, että puolueen yleislinjan (generalnaja linija) oli aina oltava oikea. Niin oikeisto- kuin vasemmistopoikkeama olivat yhtä pahoja, sillä molemmat merkitsivät tietä kapitalismin palauttamiseen ja koko maailmanhistoriallisen kehityksen romahtamista.
Tuollainen romahdus saattoi tietenkin olla vain väliaikainen, mutta se olisi merkinnyt miljoonien ja taas miljoonien ihmiselämien turhaa tuhoutumista kapitalismin kauhuissa.

Niinpä puolueen yleislinjan puhtautta oli vaalittava armottomasti ja tuhottava ja juurittava kaikki poikkeamat. Vuonna 1937 alkanut suuri terrori keskittyi juuri tähän tehtävään ja oli malliesimerkki siitä, että nämä asiat otettiin tosissaan eikä puhuttu turhia. Verellä sinetöidyt asiat on aina suuriksi todistettu.

Kun koko puhdistus aloitettiin, oli puolueen historian ja ideologian opettaminen kaikille johtoportaiden tasoille keskeisessä roolissa. Stalinin puhe maaliskuisessa keskuskomitean plenumissa nosti uuden historiatietoisuuden koko uuden, sosialistisen yhteiskuntajärjestelmän keskeiseksi asiaksi.

Mainittakoon, että sosialistiseen järjestelmään oli maassa siirrytty juuri tuolloin. Se tapahtui nimenomaan vuosien 1936 ja 1937 vaihteessa, eikä siis suinkaan vielä Lokakuun Suuressa Sosialistisessa Vallankumouksessa eikä myöskään ensimmäisen viisivuotissuunnitelman aikana.

Lyhyt kurssi oli uudessa yhteiskuntajärjestelmässä elävien uusien ihmisten ajattelun keskeinen opas. Se opetti, miten Neuvostoliitto oli noussut maailman kansojen johtoon ja miten se rakensi uutta maailmaa. Se antoi perusteet kaikille niille uhrauksille ja ponnistuksille, joita kansalta vaadittiin.

Se kertoi myös toivosta ja uudesta paratiisillisesta maailmasta, jossa ei enää tunnettu luokkien välisiä ristiriitoja. Sosialistisessa yhteiskunnassa oli vain kaksi toistensa kanssa ystävällismielistä luokkaa, työväestö ja talonpoikaisto sekä niistä lähtevä uuden älymystön kerrostuma (prosloika), jolla ei ollut luokka-asemaa.

Uudessa yhteiskunnassa ei enää kadehdittu tai vihattu älymystöä ja sen elintasoa, vaan pyrittiin kaikki tulemaan osaksi sitä, erityisesti tähän vaadittiin Lyhyen kurssin hallitsemista.

Uudessa yhteiskunnassa ei myöskään tunnettu kansallisuuksien välisiä ennakkoluuloja. Niinpä paikallinen nationalismi ja kielteinen suhtautuminen suureen Venäjän kansaan vähemmistöjen keskuudessa ei enää ollut ymmärrettävä kehitysvaihe, vaan rikos, jolle ei enää voinut olla hyväksyttäviä yhteiskunnallisia perusteita. Oli ilmeistä, että tuollaisen käyttäytymisen todelliset juuret olivat ulkomailla.

Kun Venäjä vapautui bolševismista, oli Lyhyt kurssi paljon esillä julkisessa keskustelussa. Asiantuntijat näkivät helposti, että myös niin sanotun destalinisoinnin jälkeen Lyhyen kurssin ydinsanoma oli jäänyt koskemattomaksi ja hallitsi yhä historiankirjoitusta. Sen hajottaminen oli uuden Venäjän rakentajien keskeisiä tehtäviä.

Lyhyt kurssi oli tietenkin vain yksi venäläisen messianismin ilmaus, mutta se oli sitä sangen omaperäisellä tavalla ja kahlitsi koko Neuvostoliiton älyllistä liikkumavaraa viimeiseen saakka. Kun siihen vielä ympättiin Suuren Isänmaallisen Sodan sankaritarina, oli syntynyt erittäin vahva linnoitus, joka uhmasi vapaata älyllistä toimintaa.

Lyhyen kurssin valta murrettiin kyllä 1990-luvulla ja tuhannet kukat saivat kukkia myös historiankirjoituksen alalla. Venäjäksi ilmestyi myös toistasataa nidettä käsittelevä sarja johtavien stalinismin tutkijoiden teoksia. Suomeksi noita kirjoja on käännetty vain muutama.

Tarjolla oli nyt jokaiselle jotakin, köykäisestä rabulismista ja Andrei Zubovin ääriliberaalista yleisesityksestä aina slavofiiliseen obskurantismiin, johon Izborskin klubin tunnetut hämärämiehet sitten erikoistuivat.

Tässä en nyt rupea selostamaan tämän joukon piiristä nousseita uusia messianistisia historiantulkintoja (vt. Vihavainen: Haun izborskin klubi tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)), totean vain, että pahalta näyttää.

Valtiojohto on taas ottanut historiantulkinnat tiukkaan holhoukseensa (Vihavainen: Haun uusstalinismin käskynjako tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ) ja saamme jatkuvasti kuulla yhä uusista kielloista, joiden uhmaajia uhkaillaan kovilla rangaistuksilla.

Venäjän historia on taas pyhä ja taas kerran se on pyhitetty täysin vakain tuumin, kyynisesti, stalinistiseen tapaan ja totuudesta piittaamatta.

Uutta Lyhyttä kurssia ei vielä ole ilmestynyt, mutta en vähääkään hämmästyisi, jos se vielä tämän vuoden aikana ilmaantuisikin tätä maailmaa valaisemaan ja esiteltäisiin maailmanhistoriallisten nerojen, Putinin, Medinskin, Patruševin ja heitä liehittelevien professorien ja dosenttien paistatellessa Lužnikin stadionin valonheittäjien lolisteessa...

18 kommenttia:

  1. Idea pöydästä on tärkeämpi kuin itse pöytä, sanoi Platon ja nyt kun monet pöydät tulevat Ikeasta seuraa hyvin tärkeä manuaali automaattisesti mukana. Itseasiassa onkin kummallista, että ihmisen manuaalit ovat hajautettu pitkin matkaa synnytyssairaalan, koulun ja eri instituutioiden huoleksi. Mao ja Stalin näkivät, että idea ihmisestä on tärkeämpi kuin ihminen, joten kyllähän yksi idea mahtuu yksien kansien väliin.

    Koska kaiken maailman uskovaiset ovat perustuksiltaan saamanlaisia, olen aika varma, että meidän vasemmistolaisemme ja vihreään siirtymän ilmastouskovaiset keksivät kohta kysyä tekoälyltä, että kuinka ihmispolon on hyvä olla ja eleä. Se sitten YK:oon avustuksella käännetään maailman kaikille kielille ja jaetaan joka kotiin.

    VastaaPoista
  2. Ehkä mitään yhteiskuntajärjestelmää tai oikeaa arvopohjaa ei olekaan. Vähän niin kuin 18-vuotias angstinen nuorukainen on varma että elämä on täysin merkityksetöntä. Valtiot, valtaryhmittymät vain tappelevat, kiistelevät, sotivat, voittavat joksikin aika, sitten häviävät ja hajoavat ja uutta tulee tilalle jossakin toisessa muodossa tai vanhassa. On vain hetkiä joissa on jonkinlaista varmuutta.

    Nyt tietenkin ajattelemme että Meidän Länsi on ehdoton ja kestävä pohja rakentaa paras mahdollinen maailma. No, tässä paskasateessa mikä maailma nyt on, siltä se vaikuttaakin, on ainakin paras huonoista.

    Mutta ei pidä ajatella että tämä on nyt sitten pysyvä ja ikuinen. Jossakin vaiheessa tulee jokin joka hajottaa senkin ja syntyy jotakin uutta toisessa muodossa.
    Perisynnin maailmassa olisi naiivia uskoa että ihmiset kykenisivät luomaan systeemin joka olisi aidosti ja kestävästi hyvä.
    Nyt asetamme toivomme USA:han niin kuin se olisi nyt varma turvamme kaikissa tilanteissa maailman tappiin. Monet jenkit ovat mieltä että maa on matkalla sisällissotaan. Siinä prosessissa voi syntyä mitä tahansa. Venäjäkin saattaa olla matkalla sisällissotaan. Sitten vasta se kirouksemme, paasikiveläinen maantiede, meidät pahaan paikkaan asettaakin.

    Monen mielestä Ruotsi 1970- ja 1980 -luvuilla oli aika täydellinen systeemi niin rikkaalle kuin köyhälle. Ehkä se olisi maksimi mikä voidaan saavuttaa.

    VastaaPoista
  3. "Uutta Lyhyttä kurssia ei vielä ole ilmestynyt..."

    Niin, kun bunkkeripappa käytti koronan eristäytymisjakson Venäjän historiaan perehtymiseen, seuraava jakso olisi loogista käyttää - tarvittaessa avusteisesti - omaan kirjalliseen tuotantoon l. testamenttiin. Jäämme siis - kauhulla - odottamaan teosta "Venäjän historia. Lyhyt oppikurssi".

    VastaaPoista
  4. "Kun sotilaat ei, vaan työläisten ja talonpoikien puna-armeijan taistelijat (bojtsy RKKA) lähtivät vapauttamaan Suomen kansaa, oli heillä repuissaan vain kaikkein välttämättömin, mutta siihen kuului myös tämä kirja...Toki kirjan opetteleminen kuului vain uudelle intelligentsijalle, ei massojen sentään tarvinnut ymmärtää kaiken tarkoitusta teoreettisella tasolla."

    Ymmärsin kirjan pituudesta, yksinkertaistuksista ja painosmääristä, että teos oli nimenomaan tarkoitettu paitsi puolueaktiiveille, myös "kansanpainokseksi" tankattavaksi, vähän kuin Raamattu tai katekismus. Ymmärtää ei toki tarvinnut - ja saattoi olla olla vaarallista yrittääkin - se hoidettiin kokouksissa. Eikä ydinymmärrystä vaikeaa ollutkaan: Puolue ja sen yleislinja, joka henkilöityi sen pääsihteeriin, oli aina oikeassa.

    VastaaPoista
  5. "Niin oikeisto- kuin vasemmistopoikkeama olivat yhtä pahoja"

    Vaan kaikista pahin taisi olla syrjäliukuma, uglioma, johon saattoi syyllistyä jopa tietämättään. Se ei kuitenkaan lieventänyt seuraamuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis uklon eli poikkeama. Vain objektiivisella merkityksellä oli väliä.

      Poista
  6. "Lyhyt kurssi oli tietenkin vain yksi venäläisen messianismin ilmaus, mutta se oli sitä sangen omaperäisellä tavalla ja kahlitsi koko Neuvostoliiton älyllistä liikkumavaraa viimeiseen saakka. Kun siihen vielä ympättiin Suuren Isänmaallisen Sodan sankaritarina, oli syntynyt erittäin vahva linnoitus, joka uhmasi vapaata älyllistä toimintaa."
    Niin, uutta Lyhyttä kurssia ei ole tullut, - eikä tule.
    Se on tarpeeton. Juuri tämä nykyinen, uudistettu Lyhyt kurssi, toimii täysillä. Sitä ei ole tarvetta eikä syytäkään kirjoittaa uusiksi: tiukasti ohjatussa tilassa ja elävän kuvan maailmassa kirjoitetulla ei ole enää väliä; реальность, todellisuus toimii, ja se vain merkitsee.

    Loistava analyysi, Lyhyt kurssi ennen, tänään ja huomenna! Lukija voi blogin valaistuksessa nähdä ajan ja muutokset valaistuskulmassa, jossa "kaikki paljastuu".
    Putinhallinnon toiminta ei ole sattuma identtisyydessään (muuttujat muuttaen), vaan harkittu teko, tulee johtamaan samaan maksimalistiseen tilaan kuin suuren edeltäjänsä mallinnukset (Uljanov, Džugašvili ). Suuri jatkumo.
    J.V.S. eli Lyhyen kurssin jälkeen vielä 15 vuotta...

    VastaaPoista
  7. Venäläiset ennustivat jo 70-luvulla, että USA suistuu ennen pitkää sisällissotaan, eikä se ihan huono ennustus kyllä ollutkaan? Saattaahan käydä myöskin niin, että Venäjä sortuu myös sisällissotaan, tuppaa siellä niitä kansallisuuksia olevan sen verran paljon, ja muisti on pitkä muillakin kuin tsetseeneillä? Että euroopan tulevaisuus ei näyttäisi liian hienolta, pahaa pelkään, että sharia-lain hyväksyminen euroopassa on se korsi, joka katkaisee kamelin selän, eli sitten ei ole kenelläkään kivaa...ja jokaiselle löytyy pientä tupen rapinaa. Kun euroopan marxilaiset, jotka on kyllä aika vahva voima, liittoutuvat islamistien puolelle, niin sitten ei jää kiveä kiven päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä kysytään:"Tuleeko sota?" Me vastaamme:"Ei, mutta tulee niin kova taistelu rauhasta ettei jää kiveä kiven päälle."

      Poista
  8. Kursseja sitä annetaan meilläkin, YLE, ja kun kurssin painotuksista puhuu, joudut pihalle, suomalaiseen siperiaan: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/801ae36c-4bb2-4799-a1fb-c72fa9908f43

    VastaaPoista
  9. Onko tämä soturi-presidentti Zelensky nyt sitten putinisti kun puhuu rauhan mahdollisuudesta? Meillähän se niin on ollut.

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8371bcfa-824f-4114-8534-b3bf6be999b0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. > Onko tämä soturi-presidentti Zelensky nyt sitten putinisti kun puhuu rauhan mahdollisuudesta? Meillähän se niin on ollut.

      Onhan se, määritelmän mukaan. Ja samoin on meidän pressamme, joka muutti kantaansa, tämä … mikä sen nyt oli?

      Poista
  10. Venäläinen massarahvas, varsinkin iäkkäät, mutta myös superpropagandan nuorisouhrit ovat sitä mieltä, että pitää taistella pahaa länttä vastaan. Lännessä voi kyllä ostaa sitä sun tätä hyvää.

    VastaaPoista
  11. "Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (bolševikit) historia. Lyhyt oppikurssi"

    Ryssä on ryssä vaikka viisaudessa paistais. Nyt ryssä väittää, että sodan aikana venäläiset vangit pitää ruokkia ennen kaikkia muita.

    Mannerheim teki viisaasti, että Karjalan vähäinen venäläisväki toimitettiin vangeiksi leiriin. Muussa tapauksessa Karjalassa olisi samanlainen ilmiö kuin Ukrainassa eli Moskovan järjestämät partisaanijoukot Mannerheimia vastaan. Sota ei ole herkkujen aika, joten nälkään kuoli ihmisiä, myös Karjalan vankileirissä.

    Nyt ryssä syyttää Suomea siitä, että Karjalan vankileirissä kuoli venäläisiä nälkään. Nyt seuraa vissiin Moskovan kääntyminen Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n täysistunnon puoleen määräämään Suomi rikolliseksi. Se olisi tosi ryssäläistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. > Mannerheim teki viisaasti, että Karjalan vähäinen venäläisväki toimitettiin vangeiksi leiriin.

      Just näin! Sotilaitahan siellä ei ollut, vaan näitä vanhoja ukkoja. Niitähän sitten kuoli suhteettomasti enemmän kuin näitä meidän puhtaita karjalaisia. Mutta mitä käyttöä niillä ukoilla sitten Suomelle olisi ollut, kysyn vaan?

      Poista
    2. "ukkoja"

      Keneltä sinä sait nämä tiedot? Oletko ajatellut vihaa suomalaisia vastaan?

      Poista
  12. >… Kun siihen vielä ympättiin Suuren Isänmaallisen Sodan sankaritarina, oli syntynyt erittäin vahva linnoitus, joka uhmasi vapaata älyllistä toimintaa …

    ”Vapaata älyllistä toimintaa” se edustaa tämä meidänkin puhtoinen natsisotamme, jos nyt rehellinen ilmaisu sallitaan.

    VastaaPoista
  13. ”Puudelin keerna”

    Ei ole mikään ihme, että Lontoo näytti takapuolta Euroopan Unionille ja lähti sieltä pois. Pariisi ja Berliini rakastavat pröystäilemisestä. Pröystäily on sellainen ihanuus, että sitä on helppo käyttää hyväkseen. Ryssä tietenkin tarttui heti tähän keernaan. Nyt Putinin Paskaperse Unkari tekee Euroopan Unionissa sitä, mitä Putin käskee. Seuratkaamme tilannetta/tilanteita.



    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.