torstai 8. elokuuta 2024

Anonymous -se kuulostaa hienolta

 

Anonyymien aikaa

 

Laatulehdissä on nimettömien kirjeiden julkaiseminen jo kauan ollut mahdotonta ja sama mahtanee olla nykyään asian laita jo muissakin lehdissä. Enää ei riitä, että nimi annetaan lehdelle tiedoksi, sen on oltava itse kirjoituksessa mukana.

Toki lehdet itse saattavat julkaista ja julkaisevat kaikkein tärkeimpiäkin artikkeleita vailla kirjoittajan nimeä, mutta silloin niistä tulee koko lehden kananottoja, joten niiden julkaisijan identiteetti säilyy ja itse asiassa vain tehostuu.

Jotkut lehdet käyttävät pseudonyymejä eli nimimerkkejä, joiden takana olevat henkilöt saattavat vaihdellakin. Näin esimerkiksi The Economist, joka on tunnettu korkeasta tasostaan.

Nykyisenä sankarijournalistien aikana, kun kuka tahansa sopuli pyrkii pääsemään suureksi mielipidevaikuttajaksi, vaikka kyvyt eivät siihen riittäisikään, on itse asiassa virkistävääkin lukea Economistin pseudonyymien artikkeleita ja vaikkapa vanhoja Suomen Kuvalehden Pekka Peitsen, Veljenpojan ja Liimataisen artikkeleita.

Ne ovat maineensa ansainneet ja kunnianhimoa on riittänyt, vaikka syystä tai toisesta kirjoittajien henkilöllisyys onkin pidetty salassa. Yleensä toimitus suojelee hyvinkin suurella vaivalla kirjoittajan identiteettiä, mikäli siihen on aihetta.

Anonymiteetti on kuitenkin vielä hieman eri aasia kuin pseudonyymillä kirjoittaminen. Netissä kirjoittavan anonyymin ei tarvitse pelätä kiinni joutumista, eikä hänellä useinkaan ole minkäänlaista kunnianhimoa itse käsiteltävän asian suhteen. Niinpä tuon nimettömyyden suojissa voi kirjoittaa mitä roskaa tahansa, ellei nyt herätä joillakin avainsanoilla uutta orwellilaista sensuuriamme.

Anonymiteetti on kaksiteräinen miekka, käyttääkseni tätä tuoretta vertausta. Toisaalta se mahdollistaa keskustelun, jossa kiistelevät asiat eivätkä ihmiset ja jossa ulkopuolisista tahoista riippuvainen kirjoittaja saa tilaisuuden samoa asiat, niin kuin näkee niiden olevan, seurauksia pelkäämättä.

Toisaalta anonymiteetti mahdollistaa niin sanotun trollauksen eli tahallisen sotkemisen (vt. Vihavainen: Haun heckling tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ja kaikenlaisten tarkoitushakuisten hävyttömyyksien ja valheiden levittämisen ainakin tietyillä alustoilla. Niin sanottu vihapuhe on useinkin anonyymiä ja usein siinä saattaa olla kyse pelkästä provokaatiosta: vihamielinen taho ujuttaa toisten hallitsemalla alustalle sisältöä, joka sitten leimaa kokonaisuuden ja jää ylläpitäjän vastuulle.

Venäjäksi nimetöntä kirjettä eli ilmiantokirjettä kutsutaan nimellä anonimka. Sellaisten käyttö kanssaihmisiä, kilpailijoita, vihamiehiä ja ketä tahansa hankalina pidettyjä ihmisiä vastaan on Venäjällä ollut hyvin suosittua etenkin neuvostoaikana. Kuten ymmärrämme, siinä on usein ollut kysymys hengestä.

Venäjän älymystön silmissä ilmiannot ovat aina olleet alhaisinta mahdollista käytöstä eikä niitä ole koskaan annettu anteeksi niille, jotka joskus ovat asiasta yllättäen paljastuneet.

Anonim ei vielä tarkoita samaa kuin anonimka, mutta molemmathan muistuttavat toisiaan kuin aviopari. Tämän johdosta tohdinkin julkaista löytämäni venäjänkielisen runon tästä aiheesta. Kirjoittaja on anonyymi (!), mutta tyyli viittaa asiantuntijoiden mukaan itse Lomonosoviin.

 

Аноним

 

Аноним! Как много в этом слове

душам благим и нежным уж слилось!

Как чувство мужества и честность,

в сердцах так пламенных билось!

 

Низкий поклон, высокий гость,

 от Партии тебе, и от народа,

ценить кто может твой форпост

и подвиг твой и твоего порода!

 

Кто пред тобою жалкий Псевдоним,

как пусто звучит Авторство иль Гласность,

Слова, дела отец и мать ты, Аноним,

В потемках только живет ныне честность!

 

Но, Аноним, ведь знает Бог, что даром,

жить в одиночестве: там скучно и бесплодно

супруга нужна и тебе, и парой,

ты будешь с Анонимкой, неминуемо и точно!

 

konekäännös:

Anonyymi

 

Anonyymi! Kuinka paljon tässä sanassa on

Hyvät ja lempeät sielut ovat jo sulautuneet yhteen!

Rohkeuden ja rehellisyyden tunteena,

Tulisen sykkeen sydämissä niin tulinen!

 

Matala keula, korkea vieras,

 Puolueelta teille ja kansalta,

Arvosta kuka voi etuvartio

Ja sinun ja rotusi saavutus!

 

Kuka on kurja salanimi ennen sinua,

kuinka tyhjältä tekijyys tai julkisuus kuulostaa,

Sanat, teot, isä ja äiti, sinä, Anonyymi,

Vain rehellisyys elää nyt pimeässä!

 

Mutta, Anonyymi, Jumala tietää sen turhaan,

Elää yksin: siellä on tylsää ja hedelmätöntä

Sekä sinä että pari tarvitsette puolison,

olet Anonymousin kanssa, väistämättä ja varmasti!

 

Konekäännös on tietenkin kömpelö ja sivuuttaa alkutekstin alluusiot, kuten sanaparin slovo i delo, jolla tarkoitettiin asioiden tiedottamista erikoispalveluille jo Iivana Julman aikoina (vt. Vihavainen: Haun slovo i delo tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com). Robotti ei myöskään tunne sanojen anonim ja anonimka eroa, eikä muutenkaan mitään ymmärrä lukemastaan, mutta tällaistahan tämä nykyään on. Kukapa enää viitsisi ruveta kääntämään, eihän sekään asiaa tuntematonta auttaisi.

 

 

 

 

23 kommenttia:

  1. Täällä kokoontuvat anonyymit ankeuttajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä osa pyrkii kirjoittamaan ihan vakavasti, harkiten ja kommentoiden nimenomaan blogin aihetta. Anonymiteetin aiheena voi olla työ, joka ei salli liian korkeaa profiilia.

      Poista
  2. Heippata TV ja muut.

    Tulkitsin Timon viittauksen konekäännöksen uupeloihin haasteena tuoda oma panokseni slaavilaisen kulttuurin kotoistamiseen, olkaapa hyvä.

    "Anonyym'

    Anonyym'! Sanaan kuink paljon
    yhteen hyvät, hellät sielut kiertyneet!
    Tuntehena urheuden, rehellisyyden,
    syömmis tulisna niin viertyneet!

    Sulle syvä, arvon vieras,
    puolueelta ja kansalta kumarrus,
    ken voi, punnitkohon mittas,
    uhraukses ja lajisi saavutus.

    Ken sua edelsi Pseudonyym',
    kuin turhina kaikuvat Tekijä, Läpinäkyvyys,
    Sana-teko, isä, äiti, Sa Anonyym'.
    Vain pimeässä kulkee rehellisyys!

    Mut Anonyym', Jumal ties, suotta
    yksin elää: se tylsää ja hedelmätöntä
    puoliso sull' ois saatava, pari,
    sa ja kirje Nimetön, varmaa ja vääjäämätöntä."

    Erikseen jäi miettimään tuota arvioitua alkuperäistekijää - Lomonosov? En epäile venäläistutkijoiden pätevyyttä, mutta temaattisesti ja sanataidollisesti tekele minusta ajoittuisi paremmin jonnekin neuvostoajan alkukymmeniin. Toki teos sinänsä on vallattoman ajaton, ml. nykyajan kirjoittelun kritiikki.

    VastaaPoista
  3. 1. Itse kommentoin useimmiten anona mm. siitä syystä että elämme aikaa jossa mielivaltaiseen giljotiiniin voi joutua kuka tahansa mistä syystä tai syyttä, se taitaa olla yleisin tarina, tahansa. Tai ei oikeastaan kuka tahansa. Usein oikea poliittinen ajattelu suojaa hyvin.

    Otan esimerkin: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bea5cb01-ce87-4183-b9df-d65fdded4a84

    2. Tuossa juttu, jonka linkkaamisesta joku voi tehdä minkä johtopäätöksen tahansa. Ja tekeekin. Asioita ei oteta asioina, vaan kaiken takana ajatellaan olevan jokin kavala tausta-ajattelu.

    Linkkaamastani jutusta minulle tulee yksinkertaisesti mieleen että elämme aikaa jolloin kaiken voi selittää Venäjällä. Se on uusi kaiken-selitysteoria. Jollekin voi tulla, ja tuleekin varmasti jotakin muuta. Ehkä hän ajattelee että maailman kaiken pahuuden takana on FSB. Ja ainahan valtiot, jotka kaikki käyvät hybridisotiaan, tekevät todisteet aina tarpeidensa mukaan. Englanti-parka, nyt ihan oikeasti orwellilaisessa "todellisuudessa."

    - Kyllä. Putin ja Venäjän eliitti sotineen, ovat minustakin ihan paskoja. Sinun ei siis tarvitse olla huolissaan.

    3. Ehkä sitten kun olen eläkkeellä ja emeritus, olen vapaa ajattelemaan myös omalla nimellä. Loppuun maksetun omakotitaloni kiikkustuolissa olen sitten varsin turvassa.

    4. Mitä tulee väärän tiedon välittämiseen niin sitähän me kaikki teemme varsinkin tiedostamattamme, kun olemme vielä hyvässä uskossa tiedon oikeellisuudesta. Kun tulee uutta tietoa, pitää korjata. Eikä toimia kuin hesari: emme peru mitään, kun uskoimme olleemme tuolloin täysin oikeassa.

    5. Yksi hyvä peruste on myös se että eikö ole tärkeintä mitä sanotaan eikä se kuka sanoo. Nykyaikana joka korostaa persoonaa yli kaiken, anonyymius on tietenkin pettymys tarinoita janoavalle.

    6. Olkaapa rehellisiä: kuinka iloisia usein me olemmekaan, kun joku ei niin oma suosikki putoaa lehdistössä tai muussa mediassa kunnolla. Se on aikamme kuva. Meille sopii oikein hyvin kun joku toinen teilaa meidän puolestamme. Silloin omalla nimelläkin me olemme anoja, hiljaisia sivusta katsojia.

    VastaaPoista
  4. Kyllä vain, mutta entä pseudonyymi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonymiteetin paras puoli on se, että silloin ratkaisee puhtaasti argumentin sisältö eikä lausujan tai edes pseudonymiteetin henkilöllisyys (ks eilisen kommenttiosion kanta Matias K:n kommenteihin yleensä.)

      Trollauksen voisi estää kommentien hyväksymiskynnyksen nostolla. Se nostaisi kommentien laatua kun trollit ja "visetelijät" (lyhyet huuhdahdukset, yleensä asian vierestä) jäisivät pois. Tuntisi saaneensa pienen "papukaijamerkin" kun ylipäänsä saisi harkitun ja asiaa koskevan kommentinsa edes julkaistuksi.

      Keskimäärin keskustelu tässä blogissa on kuitenkin minusta korkeatasoista ja asiallista.

      Mutta kuten olen aiemmin todennut, yours house, yours rules. ( Jos englanti häiritsee kertokaa yhtä naseva suomalainen sanonta tai sananlasku, niin lupaan käyttää sitä.)

      Poista
    2. Mieti itse miksi et osaa käyttää suomea?

      Poista
    3. Naseva?
      Typerä, eihän asia käsittele kuljetusta. Olisikohan tässä taas se että ulkomaalainen kuulostaa hienommalta koska sitä ei ymmärrä natiivin tavoin ( puuttuu sivumerkityksiä ja sanojen nostamia mielikuvia).

      Poista
  5. "Kyllä vain, mutta entä pseudonyymi?"

    Aivan, blogissa voisi keskustella toisten kanssa asiallisemmin ja selkeämmin, kun tekstin kirjoittajalla olisi oma tunniste. Nyt anonyymien kirjoittelu vaikuttaa yhden henkilön trollihyökkäykseltä, vaikka mukana on käsittääkseni eri ihmisten kirjoituksia. Tätä blogia seuraavat luullakseni kaipaavat asiallista ja pohdiskelevaa keskustelua, mitä nimimerkillä kirjoittelu edesauttaa.

    6. Olkaapa rehellisiä: kuinka iloisia usein me olemmekaan, kun joku ei niin oma suosikki putoaa lehdistössä tai muussa mediassa kunnolla.

    Itse voin sanoa, etten iloitse moisesta. Ehkä tuo kertoo enemmän omasta asenteestasi anonyyminä keskustelijana? Suosittelen lämpimästi ottamaan jonkun tunnisteen/nimimerkin niin huomannet sen vaikutuksen omaan attituudiisi.

    VastaaPoista
  6. Ratkaisuehdotus: Mikä estää suoralta kädeltä "deletoimasta" (toivon mukaan käytin oikeaa sanaa) meidän "anonyymien ankeuttajien" lähettämiä kommentteja? Ymmärtääkseni ei mikään. Sillä keinoinhan saisi kommenttipalstan tunnelmankin, jos mahdollista, vielä nykyistäkin yhtenäisemmäksi, kuten Sillanpää Hurskaan kurjuuden lopussa sanoi (ei kylläkään kommenttipalstasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä mikään estä. Minkähän takia niin ei ole tehty?

      Poista
    2. Anonyymeillä ankeuttajilla viittasin lähinnä siihen ainoaan täällä sallittuun näkökulmaan, josta ei seuraa Vihavaisen vittuilua. Täällä puidaan asioita vähän niinkuin AA- kokouksessa (oletus).

      Poista
  7. Öö, otanpa onkeen tuosta pseudonyymi-ehdotuksestasi, hyvät perusteet vaikka tiedän että leikkimielinen nimeytys ei ajattelua muuta, ja laitan omat osanottoni tänne tästä lähtien nimimerkillä Kerta Rytinä, joka kertoo asenteestani moniin asioihin toisin kuin tuo tulkintasi tuosta kohdastani 6.
    Media- ja somegiljotiinit joihin kuka tahansa voi tuomita melkein kenet tahansa (riippuen tietysti viiteryhmästä kuten tuolla jo kuvasin) ovat kuvottavia. Väkivaltaa itse asiassa.
    Viittasin esimerkiksi Rydmanin tapaukseen kymmenien muiden ohella. En ole lainkaan hänen faninsa mutta menettelytavat olivat kammottavia pian orbanilaisessa mediayksinvallassamme. Tai -kaksin koska myös YLE.
    Tosiasiat tulee tietenkin aina kertoa varsinkin kun päättäjistä kyse mutta silloin myös loppuun asti.



    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rytinä, Orbanilla on lähes monopoli perinteisessä mediassa mutta jopa tutkivaa journalismia löytyy kyllä verkosta, esim. https://444.hu/
      Ongelmanahan tässä tietenkin on ettei ikäihmiset Unkarissa ole kovin digitalisoituneita, nuoremmat kyllä tietävät missä mennään ja äänestätkin runsain joukoin jaloillaan.

      Saattaisin rohjeta itsekin kirjoittamaan omalla nimellä, pelkään vain että siinä tulisi sivullisia uhreja (esim. yhtiökumppanit) vaikken todellakaan ole näkyvässä asemassa. Ja ehkä se on myös sukupolvikysymys, olen roikkunut internetissä jo IRC ja BBS -aikoihin ja anonyymius oli silloin tehdasasetus.

      V-VF

      Poista
  8. Ja siitä iloitsemisesta. Rehellisyyden nimissä tunnustan että tulen iloitsemaan kyllä, jos Harris putoaa, mutta vain asiallisin ja totuuspohjaisin kynänvedoin, ja Trump voittaa. En tiedä mitä sieltä olisi tulossa, mutta se tarina olisi melkein pakko nähdä. Onko vastuuton ajatus, ehkä.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Demokraattien äärilaita kihisee innosta kun Harris valitsi ultraprogressiivisen Waltzin tanssiin mukaan. Donald J. on tähän duettoon verrattuna maltillinen, joskin huonokäytöksinen diilintekijä. Puhumattakaan lähes filosofisesta Vancesta.

      Miksei muuten valovoimainen Harris anna lehdistölle haastatteluita?

      V-VF

      Poista
  9. Oma äskeinen kommenttini oli kannustus anonyymeille ottaa nimimerkki, koska täällä on paljon kommentoinnissa yhteiskunnallista tietämystä, jonka soisi tulla näkyvämmäksi. Koitetaan ajatella ystävällisesti kanssaihmisistä, sillä suurin osa on rauhallisin ja ystävällisin mielin liikkeellä. Epäasialliset kommentit voi sitten jättää huomioimatta, jos niitä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin noin Öö. Kerta Rytinä on muuten helsinkiläinen mies, väsymysiässä, vielä töissä ja pettynyt liian monessa asiassa aikaansa, jotta viihtyisi ulkoisessa maailmassa kaiken nopeassa muutoksessa. Sen ei pitäisi estää kuitenkaan oikeamielisiä nuoria muuttamasta maailmaa mieleisekseen, heidänhän se pian kokonaan on, olisi se sitten vaikka minun helvettini.
      Tämän enempää ei filosofiasta.

      Kerta Rytinä

      Poista
  10. Oikea nimi tarjoaa toisille suuremman anonymiteetin kuin toisille. Ville Virtasia on enemmän kuin Napoleon af Sylingssnörejä.
    Nimimerkin ongelma taas on usein se että se liittyy turhan usein ensimmäiseen palstalle kirjoitettuun viestiin.
    Ja sitten on vielä sekin ilmiö, jonka voi havaita joillain keskustelualueilla: kun nimimerkki/nimi ajautuu umpikujaan perusteluissaan tms., ilmestyy kuin tyhjästä joukko anonyymeja ilkkumaan opponenttia.

    VastaaPoista
  11. Anonyymillä on upea patsas Budapestissa. Kannattaa katsoa, Anonymous Szopor netin kuvahausta joa ehtii.

    VastaaPoista
  12. "Konekäännös on tietenkin kömpelö ja sivuuttaa alkutekstin alluusiot"

    Miten hyviä konekäännökset ovat venäjän proosatekstistä (tieto ja kaunokirjallisuus). Kuinka paljon alkutekstistä jää uupumaan.

    VastaaPoista
  13. Simppeli teksti kääntyy jopa
    tarkasti. Vaativampi ei.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.