lauantai 31. elokuuta 2024

Merkittävä mies

 

Hilpeä Englanti ja sen suuri valtiomies

 

Tykkään englantilaisesta huumorista ja sympatisoin muutenkin, toki kohtuuden rajoissa, Englantia, joka on aivan toista maata kuin Amerikka, siis tuo Yhdysvallat, jolla varmasti on myös omat ansionsa, joita en kuitenkaan tunne.

Toki myös Amerikka tarkoittaa miljoonaa asiaa ja paljon enemmänkin, mutta kaukaisen ulkomaalaisen savanniaivoille se käytännössä helposti muuttuu näkyvimpien poliitikkojensa synonyymiksi ja niistä nyt en viitsi sanoa tässä sen enempää, kun tarkoituksena on kerrankin sanoa jotakin hyvää jostakin.

Englannin kieli on aika vaikeaa sikäli kuin kyse ei ole aivan simppeleistä asioista. Kiinalaisittain puhuttu englanti eli pidgin-englanti lienee kuitenkin jopa maailman helpoin kieli.

Kuitenkin sen oikean englannin kielen idiomaattisuus on yksi niitä asioita, jotka usein vaikeuttavat sen kunnollista ymmärtämistä. Ymmärtämisen sijaan liian itsevarma kääntäjä helposti suoltaa idioottimaisuuksia.

Jopa sellainenkin käsite kuin Merry Old England on hiukan problemaattinen käännettäväksi. Sehän on sananmukaisesti vanha iloinen Englanti, mutta tuo old-sana ei ehkä ihan kun nolla käänny suomeksi, jos se korvataan sanalla vanha. Meneehän se niinkin, toki.

Muuan tuntemani shanty sisältää kertosäkeen, jossa toistuu riimi it’s a windy old weather, stormy old weather. Sitä ei ainakaan kannata kääntää sanoilla on tuulinen ja myrskyinen vanha ilma. Kyllä kyseessä on ihan kelpo myrsky, josta reipas meripoika kehuu tykkäävänsä.

Englanti oli se maa, jota Tornin pidoissa vuonna 1937 suositeltiin Suomellekin kulttuuriseksi esikuvaksi. Siellä oli kunniassa reilu peli ja reipas urheiluhenki, jotka meitä miellyttivät. Sen sijaan sen yhteiskunnallinen hierarkioiden ja perityn aseman takapajuisuus voitiin kuitata maan omalaatuisella historialla.

Joka tapauksessa englantilainen huumori, joka suuresti muistuttaa hämäläistä, vetoaa myös suomalaisiin. Sen suuria mestareita oli aikoinaan Winston Churchill, jonka tekstejä kannattaa aina lukea, olihan hän myös kirjallisuuden nobelisti eikä ihan kurjimmasta päästä.

Churchillia on tullut silloin tällöin siteerattua (ks. Vihavainen: Haun churchill tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Tiedossa on, että hän ihaili Hitleriä niin kauan, kuin tämä vielä pysyi tietyissä rajoissa. Sen jälkeen kun ne ylitettiin, hän totesi, että mikäli Hitler hyökkäisi helvettiin, hän ainakin sanoisi muutaman lämpimän sanan paholaisen puolesta.

Putin on mitä ilmeisimmin aikamme Hitler, mies, jolle historia oli jo antanut suuren nykyisyyden ja lupasi ehkä jopa suurempaa tulevaisuutta. Hän sitten meni ja tuhlasi kaiken nokittamalla väärään aikaan ja vastustajan kortteja lainkaan ymmärtämättä.

Hitlerillä, jonka huumorintaju muuten näyttää olleen lähellä nollatasoa, sattui olemaan vastassaan parikin suurta huumorimiestä, sekä aitoon pirullisuuteen saakka yltävä Stalin että nopeaälyinen Churchill. Roosevelt taisi valitettavasti olla melkoinen tosikko, en tunne häntä paremmin.

Kun tässä taas nyt joka tapauksessa ollaan aikamme Hitlerin kanssa tekemisissä, tuntuu aiheelliselta palauttaa mieleen nuo liki sadan vuoden takaiset tilanteet, joissa Englantia johti muuan omapäinen persoona, joka ymmärsi myös huumorin päälle:

 

sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Koiranleuka?

 

Häijy herrasmies

 

The Wicked Wit of Winston Churchill. Compiled by Dominique Enright. Michael O’Mara Books Ltd. 2001, 160 s.

 

Churchillin lentäviä lauseita on koottu useaksikin kirjaksi, joista on tainnut itsekin tulla kirjoitettua.

Mutta tässä vielä yksi, joka muuten kuuluu ilkeyksien sarjaan (Wicked Wit). Siinä esiintyvät myös Jane Austen ja Naiset (siis yleensä).

Oliko Churchill enemmänkin vastuuton ja vaarallinen, juoppo koheltaja vaiko sittenkin jämerä maan isä, Britannian bulldoggi, jonka vankka harkitsevaisuus ja lujuus pelastivat maan ellei koko maailman?

Siinäpä kysymys, jonka uusi elokuva Darkest Hour on jälleen tehnyt ajankohtaiseksi. Elokuvassa sankari on oikeastaan molempia, mutta edellinen rooli on vain pintaa eikä koskaan todella ole vaarassa toteutua. Viinaa saattaa mennä, mutta vakaa ja terve harkinta säilyy. Toivotaan, että asia oli siten.

Joka tapauksessa Churchill oli, noin suomalaisittain sanoen, hyvä suustaan. Hänestä voisi myös käyttää sanaa koiranleuka, ellei sana tuntuisi jotenkin sopimattomalta. Älyniekka on toinen  kandidaatti. Adjektiivina kai hieman vanhentuneeksi koettu sukkela voisi olla hyvä. Nokkela lienee nykykielessä käypäisin.

 Meillä ei kirjakielessä –vaikka kyllä murteissa-  oikein ole noita huumormiehiä kuvaavia sanoja, joita vaikkapa venäjässä on koko valikoima: šutnik, umnitsa, ostrjak. Viimemainittu, johon sisältyy harrastetun sanailun kirpeys, voisi kuvata Churchillia parhaiten. Englanniksi oikea adjektiivi voisi olla witty.

Joskus maailmassa meillä oli tapana sanoa, että sitä tai tätä nimitettiin hyväntahtoisesti sillä ja sillä nimellä, missä korostui se, ettei nokkeluuksien varsinainen tarkoitus ole kenenkään loukkaaminen. Tässäkin muuten kuvastuu aikakausien vaihtuminen. Nykyäänhän loukkaantuminen on pyhä asia ja syntyy tarvittaessa vain yhdestä ainoasta sanasta, lähes mistä tahansa.

Joka tapauksessa Churchillin nokkeluus oli usein hyvinkin terävää tai häijyä, mutta ei yleensä tyhjänpäiväistä. Hyvän sukkeluuden ominaisuutena onkin, että se kestää vakavan tarkastelun. Parhaimmillaan siinä ilmenee syvällisyyttä, joka panee ajattelemaan ja mieleen tulee, että sen, johon sutkaus kohdistuu, olisi myös pitänyt ajatella ja ottaa huomioon se, miten asia voidaan ymmärtää.

Hyvä sutkaus on siis itse asiassa parhaimmillaan filosofiaa ja nostaa esille ajattelematta jääneitä konteksteja ja torjuttuja mahdollisuuksia. Reaktiona on vapauttava nauru, joka ei ole pahantahtoinen, huolimatta näennäisestä ilkeydestä.

Vaikka onhan niitä muunkinlaisia vitsejä ja sutkauksia. Ajatellaanpa nyt sitäkin, kun Churchill kertoi, miten Downing Street 10:n kohdalla pysähtyi tyhjä taksi ja siitä astui ulos Clement Attlee… Tai sitä, miten hän tokaisi Attleen olevan hyvin vaatimaton ihminen, jolla on monia päteviä syitä vaatimattomuuteensa…

Todellisena patrioottina Churchill puhui kehnoa ranskaa ja näyttää tunteneen sen isänmaalliseksi velvollisuudekseen. Casblancan neuvotteluissa hän hämmästytti de Gaullea omatekoisella ranskallaan sanoen Si vous m’obstaclerez, je vous liquderai!

Kuitenkin hän osasi mielestään kylliksi ranskaa ollakseen tyytymätön tulkkeihin, jotka sivumennen sanoen eivät ymmärtäneet hänen ranskaansa. Kahdenkeskiset neuvottelut ranskalaisten kollegojen kanssa kuitenkin sujuivat ainakin joskus. Luoja tietää, mitä keskustelijat lienevät kuvitelleet toisen osapuolen sanoneen.

Turhaa kunnioitusta poliitikkokollegoitaan kohtaan Churchillilla ei ollut. Liian usein hiljaiset, vahvat miehet ovat hiljaa vain siksi, etteivät tiedä, mitä sanoa ja heitä pidetään vahvoina, koska he vaikenevat, tokaisi hän joskus.

Yleinen mielipide ei erityisemmin kiinnostanut Churhillia, mutta pakkohan se oli huomioida. Maailmalla liikkuu valtava määrä valheita, hän sanoi, ja pahinta on, että puolet niistä on totta.

Siitä huolimatta: perille ei pääse koskaan, jos heittää kivellä jokaista koiraa, joka haukkuu.

Jokaiselta lipsahtaa joskus epämiellyttävä totuus väärässä paikassa. Halpoja ja kurjia, sanoi Churchill katsoessaan amerikkalaisia lend-lease hävittäjiä. Anteeksi kuinka, kysyi vieressä kuunnellut Roosevelt. Ne ovat halpoja meille ja kurjia saksalaisille, vastasi Winston häkeltymättä.

Ja joskushan sitä kuulee omasta itsestäänkin ikäviä totuuksia tai ainakin sellaisiksi tarkoitettuja arvioita. Kerran Churchill istui klubilla, syvällä nojatuolissa ja kuuli, miten nuoret ja eteenpäin pyrkivät poliitikot juttelivat entisestä pääministeristä: Niin, tiedättekö, että sanotaan hänen olevan jo aika lailla hei-hei…

Niin, ja sanotaan, että on alkanut jo tulla ihan kuuroksikin, murahti Churchill nojatuolin uumenista.

Churchill itse sanoi, ettei vihannut ketään muuta kuin Hitleriä –ja sekin kuului ammattiin. Itse asiassa hän oli hyvissä väleissä monien sellaisten ihmisten kanssa, joista hän sanoi tunnetuimmat ilkeytensä, jotka siis eivät olleet ilkeitä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Churchillia voidaan siis pitää humoristina par excellence. Sanoakseni parhaan tietämäni kohteliaisuuden, totean, että hän olisi hyvin voinut olla savolainen.

Valtiomiehissä huumori ei ole kovin yleinen piirre. Mieleen tulee ensimmäisenä Stalin, jonka huumori oli sinänsä tasokasta, mutta saattoi olla aika raakaakin. Kekkonen taas vaikuttaa usein aidosti ilkeältä, vaikka nokkelahan hänkin oli.

Marsalkka Alanbrookea, joka piti Churchilliä vaarallisena sekoilijana ja pysyi usein tiukkana, kun neuvoteltiin, Churchill näyttää arvostaneen. Montgomeryn omahyväisyyttä hän ei sen sijaan voinut sietää. Asiaa kuvannee hänen sutkauksensa: In defeat, unbeatable, in victory, unbearable.

Kun Afrika Korpsin komentaja, kenraali von Thoma jäi Montgomeryn vangiksi, tämä tarjosi hänelle päivällisen. Churchill tokaisi: Minun käy sääliksi Thoma-parkaa. Voitettu, häväisty ja vangittu ja sitten vielä tämä… päivällinen Montgomeryn kanssa.

Joka tapauksessa Churchill kuului ns. suuriin persoonallisuuksiin. Kun sellaisista lukee, tulee aina mieleen, mahtaako niitä vielä olla tämän päivän politiikassa. Putinia tai edes Trumpia en niihin laskisi, vaikka he ovatkin molemmat omalla tavallaan erikoisia ja heiluttelevat tätä maapallo-parkaa aika lailla.

Euroopassa taas tuntuu olevan pelkkiä nollia eikä omastakaan maasta nouse yhtään maininnan arvoista hahmoa. Vai olenko väärässä?

 

19 kommenttia:

  1. Terhomatti Hämeenkorpi31. elokuuta 2024 klo 9.33

    Ei, et ole väärässä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noita maininnan arvoisia hahmoja toki löytyy, erityisesti eikä niin yllättäen Venäjältä. Tuollainen maininnan arvoisuus tahtoo siellä olla vain kovin hengelle hupaa.

      Poista
  2. "Oliko Churchill enemmänkin vastuuton ja vaarallinen, juoppo koheltaja vaiko sittenkin jämerä maan isä, Britannian bulldoggi, jonka vankka harkitsevaisuus ja lujuus pelastivat maan ellei koko maailman?"
    Varmasti noita kaikkia....yhtaikaisesti tai erikseen.
    Hienoa pohdintaa jälleen.

    VastaaPoista
  3. "Putin ... meni ja tuhlasi kaiken nokittamalla väärään aikaan ja vastustajan kortteja lainkaan ymmärtämättä."

    Olikohan perimmäinen syy, että Putin oli koronaeristäytymisensä aikana oli saavuttanut diktaattorin kuolemantaudin: kukaan ei voinut tai halunnut tuoda tietoja, joita vastaanottaja ei halua kuulla, silloin johtaminen menee todellisuuteen pohjautumattomaksi.

    VastaaPoista
  4. "hän olisi hyvin voinut olla savolainen."

    Eikö hänen huumorinsa siis ollutkaan hämäläistä niinkuin englantilainen huumori muutoin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempia löytyy. Hämäläinen on kuivaa, mutta kutkuttavaa, savolainen maalailee ja on syvällisempää. Matti Kuusi on niitä hyvin eritellyt.

      Poista
  5. Britannian suuria sotaherroja viimeisessä suursodassa haastateltiin televisioon jo 1950-luvulta alkaen. Nykyhetken siunaus: näitä on nähtävillä tunnetussa videopalvelussa. Löytyy niin Auchinleck, Brooke (myöh. Alanbrooke), Horrocks jne. Kumma kyllä, Montgomery ei, vaikka hän eli vanhaksi. Liekö mieltänyt itsensä monumentiksi, jonka arvolle uusi media ei sopinut. No, vaikka tekninen taso näissä on usein primitiivinen, niin argumenttien ja artikulaation pohdintaan nämä kyllä sopivat.

    Churchill ei muuten maininnut Alanbrookea kertaakaan 2. maailmansodan historiassaan, arvosti kaiketi kuitenkin. Alanbrooke mainitsee päiväkirjassaan Churchillin kiittäneen häntä sotavuosina tasan tarkkaan yhden kerran. Lyhentämätön laitos ilmestyi vasta 2000-luvun alussa. Lukusuositus, vieläpä painokkaasti.

    VastaaPoista
  6. Olisiko stormy old weather sama kuin täällä "wanhan ajan talvi". Tai onko se tänne kulkeutunut laina.

    VastaaPoista
  7. Et ole väärässä, johtajuuden puute on aikamme ongelma ja se on sitä joka taholla, mediassa estoiset tytöntylleröt ja munattomat miehet määräilevät tahdin, politiikassa sama meno ja wokehörhöilyn pauloissa tuntuu olevan aika moni yksityisen firmankin johtajista. Nykyhallitus aikoo uuskouluttaa ministereitään ei-rasisteiksi. Se kertoo, ettei miehuus voi mennä enää Orpoa alemmaksi.

    VastaaPoista
  8. Hitlerillä oli kuin olikin myös se humoristinen seuramiehen puolensa, johon parhaiten varmaan pääsee tutustumaan kun lukee kirjan TRAUDL JUNGE : VIIMEISEEN SAAKKA : HITLERIN SIHTEERIN MUISTELMAT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikko Huovinen totesi aikoinaan Veitikka-kirjassaan, että Hitler oli virtuoosi mustan huumorin saralla, ja saattoipa ollakin, nimittäin raivoisissa radiopuheissaan hän sätti Churchillia mm. halvaantuneeksi juopoksi! Kuitenkin jotkut saksalaissotilaat, varsinkin sukellusvenemiehet, joiden tappioluvut olivat valtavia totesivat, että halvaantuneeksi juopoksi hän järjestelee meille ihmeen kuumia paikkoja...

      Poista
  9. Churchill on kova mittapuu mutta voisiko moottorisahaekonomisti-Milleistä tulla onnistuessaan gargantuamaisesta tehtävästään kevyen luokan suurmies?

    V-VF

    VastaaPoista
  10. Muuan Britti-lady, joka vihasi Churchillia, totesi tälle, että jos minä olisin vaimosi, tekisin sinulle myrkkymaljan! Siihen Churchill, että jos sinä olisit vaimoni, joisin myrkkymaljan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Bessie Braddock MP: “Winston, you are drunk, and what’s more you are disgustingly drunk.”

      WSC: “Bessie, my dear, you are ugly, and what’s more, you are disgustingly ugly. But tomorrow
      I shall be sober and you will still be disgustingly ugly.”

      Poista
  11. Merry Old England = Vanha kunnon Englanti. Vai sanottiinko tämä jo?

    Churchillin merkittävästä kirjallisesta panoksesta suosittelen lämpimästi (taas englantia) teoksia:

    The World Crisis ja My Early Life.

    Kiitos taas blogistille, ei muuta


    VastaaPoista
  12. "Winston Churchill, jonka tekstejä kannattaa aina lukea, olihan hän myös kirjallisuuden nobelisti."

    Tämä oli yllätys itselle. Mikä siinä onkaan, että noin monialainen lahjakkuus tuntuu kasautuvan noille "renessanssi-ihmisille" .

    VastaaPoista
  13. ”Euroopassa taas tuntuu olevan pelkkiä nollia eikä omastakaan maasta nouse yhtään maininnan arvoista hahmoa.”

    Tuskinpa kysymys on vain Euroopasta. Joka tapauksessa pinnalle nousi erikoisen aktiivinen mielenkiinto käsitteeseen ”analyysi”. Asioista riippuen, analyysi voi vaatia pöydälle menneisyyden, nykyajan sekä tulevaisuuden näkemykset pohdittaviksi. Onko siinä kysymys jo tekoälystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”menneisyyden, nykyajan sekä tulevaisuuden näkemykset”

      Kuten tunnettua Lenin ymmärsi/tunsi Venäjän erittäin hyvin. Oheisessa historiallisessa dokumentissa sanotaan, että Lenin lausui/paljasti: ”Ilman Ukrainaa ei voi olla Venäjää.” Näin ollen, ei ole mikään ihme, että aikoinaan Putin julisti: ”Lenin keksi/loi Ukrainan.” Ukraina piti siis tuhota.
      Venäjän kieltä taitavat voivat tutustua näihin asioihin seuraavassa osoitteessa:

      https://www.youtube.com/watch?v=6hjSYILQpQE&t=214s
      Так ВРАТЬ — это надо УМЕТЬ (Tällainen VALEHTELU vaatii TAITOJA)

      🟠 Событие, которое Москва, после окончания второй мировой, очень пыталась утаить. Да и в путинской России об этом вспоминать не принято. Ведь эта страница в истории ставит Кремль в один ряд с третьим рейхом, а советскую империю наделяет ответственностью за развязывание второй мировой войны наравне с гитлеровской Германией;
      🟠 Как Россия присваивает себе чужие культуры; (Miten Venäjä omistaa muiden kansojen kulttuurit.)

      Poista

Kirjoita nimellä.