lauantai 24. elokuuta 2024

Soli Deo gloria

 

Operaatio DEI

 

Viime aikoina on julkisuudessa yhä useammin esiintynyt sana dei, jota aluksi suuresti hämmästyin. Kuten meikäläinenkin lyhyen kurssin latinisti heti huomaa, kyseessä on genetiivi sanasta deus -jumala.

Termihän on tuttu sellaisestakin organisaatiosta kuin Radio Dei, joka näyttää yhä toimivan ja jotkut tuntevat sellaisenkin organisaation kuin Opus Dei -Jumalan teko, joka on suuri kansainvälinen, katoliseen kirkkoon assosioituva organisaatio, personaaliprelatuuri, kuten siellä sanotaan. Sillä on Suomessakin kai tuhansia jäseniä tai kannattajia.

Muistelenpa takavuosina edistyspiireissä olleen melkoista kohinaa siitä, että moinen järjestö toimii meilläkin ja kaiketi yrittää saada vielä kannattajia näkemyksilleen, vaikka ne ovat vääriä. Siis salaliitto, jonkin moinen. Ultramontanismia, sano?

Itse en jaksa moisista järjestöistä innostua suuntaan enkä toiseen, vaikka kieltämättä jesuiittaveljeskunta (Societas Jesu) on aika kiehtova organisaatio, jota itse pidän modernin ajattelun pioneerina. Sen tunnuslause muuten on Ad maiorem Dei gloriam, Jumalan suuremmaksi kunniaksi.

Jesuiittojen suuressa innvaatiossa, jonka mukaan tarkoitus pyhittää keinot, on koko modernin länsimaisen moraalifilosofian ydin.

Esimerkiksi Venäjällä 1860-luvulla alkunsa saanut totalitaarinen radikalismi, joka sittemmin sai bolševismin hahmon, oli selvää jesuitismia (vrt. Vihavainen: Haun vallankumouksellisen katkismus tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com). Kaiken maailman ekoteroristit ja muut fanaatikot ovat viime kädessä Ignatius Loyolan seuraajia.

On kiinnostavaa kuunnella vaikkapa 30-vuotien sodan ajalta periytyvää renkutusta Es schlägt ein fremder fink in Land (es schlägt ein fremder fink im land - Поиск (bing.com)).

Siinä katolisia Tillyn joukkoja edustava palkkasoturi rehvastelee sillä, että on polttanut 30 kylää, mikä ei vieläkään riitä ja että tämä tapahtuu ad maiorem Dei gloriam! Siis jesuiittojen tunnuslause tässä rienaavassa yhteydessä.

Es schlägt ein fremder Fink im Land

Radibimmel, radibammel, radibumm

Die Luft, die riecht wie angebrannt

Der Tilly der zieht um

Es klingt so fein

Radibimm, bumm, bamm

In majorem Dei gloriam.

 

No itse asiassa piti kirjoittaa jotakin tästä toiminnasta, joka nykyään esiintyy DEI-otsikon alla. Sehän viittaa käsitteisiin diversity, equity ja inclusion. Tuskin tarvitsee kääntää, mutta selittämistä näiden kattokäsitteiden todellinen käytännön merkitys vaatisi sitäkin enemmän.

Normaali terve järki ja hyvä käytös edellyttävät, että työyhteisössä huomioidaan työntekijöiden henkilökohtaiset ominaisuudet ja mahdolliset poikkeavuudet. Eihän se sen kummempaa ole, jos tavoitteena on saada homma toimimaan ja työntekijät viihtymään, mikä on kaikkien yhteinen intressi.

Tästä on kuitenkin kehitetty Amerikassa kokonainen ideologia, jossa olennaista on ns. positiivinen syrjintä eli affirmative action, mihin Amerikassa liittyy koko neekeriorjuuden ja rotuerottelun historia, millä perustellaan slummikulttuurista saapuvien ja muidenkin erilaisten alisuoriutumista, mitä pyritään kompensoimaan kollektiivisessa katumuksessa piehtaroiden.

Jostakin syystä moinen ideologia on omaksuttu ilman kritiikin häivääkään myös meidän maamme joissakin piireissä, joissa totisena tutkitaan etuoikeusympyröitä ja pohditaan, miten alisuoriutujia parhaiten palkittaisiin.

Kyseessä näyttää olevan eräs laji tuota Loyolan alulle panemaa totalitaarista ajattelua, jonka tunkeminen terveen järjen tilalle näyttää joistakin ihmisistä aina tuntuvan palkitsevalta. Päämäärä on periaatteessa ihan hyvä, mutta vasta keinot eli kokonaisuus voivat punnita tämänkin toiminnan arvon.

Bolševikit olivat aikoinaan täysin vakuuttuneita siitä, että heidän keinoja kaihtamaton politiikkansa aivan varmasti lopulta toisi koko ihmiskunnalle uuden onnen tilan ja vastaava naiivius on aina ollut ominaista kaikille muillekin totalitaarisille liikkeille.

Terve järki on valitettavasti asia, johon älymystönä itseään pitävät henkilöt aina suhtatuvat enemmän tai vähemmän vihamielisesti. Kauko Kareen tunnuslauseena oli aikoinaan Terveen järjen puolustus (Vrt. Bertrand Russellin samanniminen teos), kun hän yritti paljastaa kekkoslaisuuden heikkoja puolia. Sehän ei onnistunut lainkaan. Kun ihmiset haluavat tulla jymäytetyiksi, he myös tulevat.

Niin kauan kuin tuo dei-ilmiö pysyy rajoitetuissa mittasuhteissa, se tuskin on kovin haitallinen. Jos ja kun se valtaa Esimerkiksi Yleisradion, ollaan jo vaarallisella tiellä. Kyseessä ei nyt vain nimestään huolimatta ole mikään jumalallinen tieto ja kansakuntamme velvollisuus, joka oikeuttaisi tuon ideologian sen pakkosyöttämisen, vaan Amerikasta apinoitu ja sikäläisiin oloihin liittyvä muoti.

Näyttää siltä, että yhä useamman on mahdotonta käsittää, ettei Suomi ole mikään osa Amerikkaa, vaikka Natossa olemmekin ja että meidän olisi hoidettava omat asiamme oman järkemme mukaan eikä typerästi apinoitava sitä, mikä valtameren takana kulloinkin sattuu  olemaan muotia.

 

 

 

20 kommenttia:

  1. Jumalan kunnia ei ole kattotason näköalapaikka, vaan tajunnallisen kellarin kaikkein pohjimmainen lattia -- se totaalisen omnipresenssin ja omnipotenssin tajunnallinen tila, joka jokaisen vastasyntyneren tajunnassa muodostaa "kaikkiallisuuden" ja "kaikkivaltaisuuden" tunnot, jotka myöhemmässä elämässä sitten toimivat esimerkiksi maailman kaikkien uskontojen pohjimmaisina rakennusaineksina.

    Kun vastasyntyneen silmät aukeavat, maailma avautuu vielä muodottomana ja hahmottomana, ja ensimmäiset vuodet ihmislapsi viettää vaikutusten ja vaikutemien vastaanottajana -- "kohteen", "objektin", "uhrin" roolissa -- ja tämä symbioottinen perusnarsismi sitten kehityksen myötä kasvaa objektin roolista terveeksi toimijasubjektiksi -- alkusymbioosista eriytyy aiutonominen aikuinen.

    Paitsi ettei eriydy. Osa meistä jää aina sosiaalisen symbioosin valtaan, eikä mikään pieni osa, vaan jokaisen yhteisön ylivoimaisesti suurin osa. Olemme lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalisia olentoja, ja jokaisen meistä tajunnassa elää ensimmäisenä hahmonsa saanut "Sinä", ja läpi elämän yrittää itsenäistyä se joka astui lapsuuden kynnyksen yli jossain kolmen ikävuoden tietämillä -- eli yksilön "Minä".

    Meillä ei ole juuri toivoa todellisuudentajuisemmasta ajattelusta, kun kouluissammekin jauhetaan oppilaiden päähän kielioppia, jossa litania kuuluu: "Minä, Sinä, Hän, Me:::"

    Vaikka omalla eurooppalaisella ajattelullamme on takanaan noin neljän sadan vuoden jatkuvasti vahvistuneen individualismin jakso, silti alitajuntamme saattaa koska tahansa siepata tietoisuutemme valtaansa ja tarjota maagista valtaa omaavia visioita, joissa syvien symbioottisten tuntojen kannattelemina siunataan tiedolliset oikosulut ja taannutaan täydelliseen älylliseen epärehellisyyteen. DEI-symbioosit ovat tajunnallisesti periaatteessa sama asia kuin yhteisön ja yksilöiden yhteen sulaminen symbioosissa "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!!!"

    Liian erilaatuiset tai liian eri kehitystasoilla olevat kulttuurit eivät koskaan voi "sopeutua" toisiinsa, koska ihmismieli ei ole järjestäytynyt "ylhäältä alaspäin", kuten kaikki yhteisöllistä "valtaa" koskevat mielikuvamme asian esittävät. Eri kehitystasoilla olevat yhteisöt -- ja myös yksilöt -- voivat kohdata toisensa vain kehittymättömimän osapuolen alustalla. Ja se lattiataso asettuu kovin alas, kun laatu- ja kehityserot kulttuurien välillä ovat niin valtavia kuin mitä ne mannerten välillä tosiasiassa ovat.

    Vanhat eurooppalaiset kielellis-kulttuuriset kansallisvaltiot ovat yrittäneet ratkaista kulttuurisen yhteismitattomuuden ja yhteensopimattomuuden ongelmat nimenomaan luomalla kuvitelmia jostain "ylhäältä alaspäin" suuntautuvasta katto-orhganosoinnista, joka kuitenkin jää pelkästään käsitteelliseksi, keskiaikaista käsiterealismia muistuttavaksi stiiknafuulaksi. Sen pätevyys ei siitä pelastu eikä edes synny, että asiayhteyteen sotketaan syvältä alitajunnasta nousevia maagisia, uskonnollis-symbioottisia elämäntuntoja.

    VastaaPoista
  2. "meidän olisi hoidettava omat asiamme oman järkemme mukaan eikä typerästi apinoitava sitä, mikä valtameren takana kulloinkin sattuu olemaan muotia."

    Ikävä kyllä tämä terveen järjen ja itsetunnon periaate on aina ollut tällä hukassa: aina on käyty Ruotsin kuninkaissa ja Venäjän tsaareissa, sitten Hitlerin ja Stalinin, Hrutsevin ja Brezhnevin pakeilla. Aatteet on omaksuttu paavin kirkolta, Lutherilta, Hegeliltä ja Leniniltä, nyttemin usalaisilta. Tuo pikkukoiran tauti meitä on aina vaivannut - ja vaivaa jatkossakin, pelkään.

    Vain Suomenlinnan portilla olisi luettavissa - mutta jää lukematta ja periaatteena omaksumatta - lause:

    "Jälkimaailma, seiso tässä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apina-sanan käyttö on juuri kielletty, koska se voidaan kokea leimaavaksi.

      Mutta keitä se leimaa? Apinoitako?

      Poista
    2. Tartsan-elokuvien Cheetah-hahmo oli niin tökerö, että häntä esittänyt näyttelijä oli kyllä ihan pelkkä apina. Mikä lie afriikkalainen karvapää.

      Poista
    3. Ilmeisesti sinua, koska älähdit?

      Poista
  3. Intersektionaalisuus on ottanut vasemmiston kokonaan haltuunsa, siitä on tullut yhtä kuin kyseenalaistamaton hyvyyden pyhä monopoli - ja vasemmisto on ottanut valtavirtanarratiivista niskalenkkivoiton eikä siihen tarvita edes korostuneen vasemmistolaisia hallituksia vallankahvaan, vaan urapoliitikkojen rasismin- sekä valtamedian pelko hoitavat homman paljon pienemmälläkin aktivismilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johtuu osin siitä, että vihervasemmiston peruskannattajakunta on julkiselta sektorilta - tai erilaisilta tueilta - toimentulonsa saavia, rehdit työmiehet loistavat poissaolollaan.

      Poista
    2. Niin kuin persuissakin?

      Poista
    3. Suomenkuvalehden puoluekannatustutkimuksen mukaan PS:n kannattajissa on paljon palkkatyöläisiä ja pien-keskisuuri-yrittäjiä, eniten muihin puolueisiin verrattuna. Kok ei ole yrittäjäpuolue eikä sosdem työväenpuolue, enää, nykysin.

      Poista
  4. Tämä, ja monet muutkin, Yhdysvalloista kopioidut ideologiat, ovat eräs amerikanpalvonnan muoto, johon me Suomessa olemme todella alttiita muutenkin. Nyt eletään varmasti huippuvuosia. Kullakin on oma kotijenkkinsä omassa ajattelussaan. Kenellä mitäkin...
    Punavihervasemmisto rakastaa kaikkea itärannikolta, New Yorkista ja itärannikon alueen militanteista "yliopistoista" peräisin olevaa. Ovat ikään kuin ikuisessa Friends(tv-sarja)-iässä.
    Trumpin voitto marraskuussa tulee olemaan heille mahdoton paikka. Jo toisen kerran.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
  5. "Intersektionaalisuus on ottanut vasemmiston kokonaan haltuunsa, siitä on tullut yhtä kuin kyseenalaistamaton hyvyyden pyhä monopoli - ja vasemmisto on ottanut valtavirtanarratiivista niskalenkkivoiton eikä siihen tarvita edes korostuneen vasemmistolaisia hallituksia vallankahvaan, vaan urapoliitikkojen rasismin- sekä valtamedian pelko hoitavat homman paljon pienemmälläkin aktivismilla."

    Todella hyvin kirjoitettu.

    Meillä suurin osa kokoomus,- keskusta - ja rkp-poliitikoista ovat tässä näistä kaikkeen valmiista urapoliitikoista tyyppiedustajia.
    Kun persut ovat palveluksensa kokoomukselle ja elinkeinoelämälle tehneet, heitetään heidät sivuun ja sitten yhdessä demareiden ja vihreiden kanssa meillä mennään niin pitkälle kuin kuka tahansa keksii ehdottaa.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa, että tuo ennustus pitää paikkansa: Lindtman pelaa ilmiselvästi siihen suuntaan. Elinkeinoelämä saa halpatyövoimansa.

      Poista
  6. Yle alkaa olla niin woke, että sen tarjonta tuottaa vain pahaa oloa. No, jotkin klassisen musiikin ohjelmat sentään vielä menevät ellei ns. speakeri sitten woketa jotakin trump-juttua niidenkin väliin.

    Tuleekin tuosta mieleen itä-saksalainen, hyvin lyhyt aikayskikkö: ein Ulb.

    Ein Ulb oli se aika, joka kuluu ilmoituksesta "seuravaksi puhuu pääsihteeri Ulbricht" siihen kun toosa oli jo kiinni.

    VastaaPoista
  7. Kiitos taas kirjoituksesta. Tässä mielestäni kohta, joka on jo itsessään syvällinen, mutta kun ryhtyy ihan oikeasti ajattelemaan, paljastuu todella monikerroksiseksi:

    "Kun ihmiset haluavat tulla jymäytetyiksi, he myös tulevat."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä näyttää, Henri K, olet mainio esimerkki tästä.

      Poista
    2. No mitähän helvettiä nyt taas?

      Poista
  8. Tässä vielä hieman lisää DEI-asiaa. Jutun mukaan DEI tekee jo kuolemaa humpuukina.

    https://threadreaderapp.com/thread/1827206992022110328.html

    USA:ssa yritysten keskuudessa leviää kokemusperäinen havainto: "Go woke, go broke",

    Joten jospa se siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vielä kestää ennenkun se ehtii Suomeen, olemme vouhotuksissa ja niiden vastavaikutuksissa kierroksen, pari jäljessä.

      Poista
  9. ”Opus Dei -Jumalan teko”

    Kun ryssällä meni hyvin, niin Putin kerskaili, ja se monesti näytettiin Moskovan TV:ssä, että itse Jumala johtaa Venäjää. Putinin piiloviestinä oli tietysti se, että Putin on Jumalan lapsi/poika/kunnon mies, yms.

    Kas, kun ne asiat, jotka vaativat valtion rahoitusta, alkoivat rätisemään pahan kerran, koska kautta maan sateiden takia sähkövoimaloiden vesialtaat repesivät ja miljoonat ihmiset joutuivat kärsimään, monet saivat surmansakin.

    Kaikesta päätellen itse Jumala käski Puuttinia tuhoamaan Ukrainan valtion/ukrainalaiset, koska Venäjä himoitsee lisää alueita itselleen.

    Tässä ei voi sanoa mitään muuta kuin GOSPODI POMILUIJA.


    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.