lauantai 3. elokuuta 2024

Uusi esitys sodistamme

 

Näkymätön elefantti

 

Pekka Visuri, Pasi Kesseli & Carl-Fredrik Geust. Suomen sodat 1939-1945. Selviytyminen maailmansodasta. Docendo 2024, 544 s.

 

Neuvostoliiton romahdettua saatiin tutkijoiden käyttöön paljon uutta arkistomateriaalia aina huipputasoa myöten. Jo se on pätevä syy päivittää käsityksemme viime sotien kaltaisesta kansakunnan kohtalontarinasta ja kirjoittaa uusi yleisesitys.

Monessa asiassa tietomme ovat olennaisesti tarkentuneet ja spekulaatioille on yhä vähemmän tilaa. Valtava määrä alatason minuuttihistoriaa on myös tehnyt sodan arkipäivän entistä tutummaksi. Ympäripyöreiden fraasien sijasta tiedämme, millaista elämää eri yhteiskuntaryhmät joutuivat viettämään.

Korkeimmalla tasolla koko sota on hahmotettu imperiumien keskinäiseksi taisteluksi. Tässä kirjassa on haluttu piirtää kokonaiskuvaa näytelmästä, jossa Suomella oli oma roolinsa ja jonka ymmärtäminen edellyttää asioiden hahmottamista jo ennen taisteluiden puhkeamista.

Tällaisina esitetään kirjan tavoitteet ja monesta ne saattavat näyttää petollisen yksinkertaisilta. Myös totalitaariset valtiot ovat suuressa pelissä pelaajia muden joukossa ja niiden resursseja pyrkivät myös muut valtiot kilvan hyödyntämään, länsiliittoutuneet omalla tavallaan, Neuvostoliitto ja Suomi omallaan.

Ei totaalisen sodan logiikka sen kummempaa ole. Oleellista siinä on pyrkimys omaan menestymiseen keinolla millä tahansa. Pienellä valtiolla päämäärä sisältää ainakin eloonjäämisen ja suurvalloilla usein paljon enemmän. Imperiumitkin taistelivat paitsi herruudesta, myös olemassaolostaan.

Olen lukenut tästä kirjasta vasta talvisotaa käsittelevän osuuden. Ennen kuin aloitan sen ruotimisen, haluan huomauttaa, että kirjalla on suuria ansioita ja että se näyttää hyvinkin täyttävän sen tehtävän, jonka se on itselleen asettanut, eli saavutetun lopputuloksen selittämisen. Ainakin asia koskee sotilaallisen ja poliittisen kehityksen kuvausta.

Usein kirjoja moititaan paitsi siitä, mitä ne esittävät, myös siitä, mitä ne jättävät pois. Jälkimmäistä ainesta on sinänsä loputtomasti ja kohtuullista onkin kiinnittää huomiota vain siihen, millä voidaan aikoinaan katsoa olleen kyllin suuri merkitys.

Koska jokainen normaali historiateos on jonkinlainen narratiivi, joka muotoutuu sen mukaan, mitä asioita siinä huomioidaan, tarkoittaa valinta myös tärkeää ratkaisua, jossa tuo narratiivi syntyy. Sota näkyy, tuntuu ja haisee eri tavoin riippuen siitä, miten sitä pöyhitään.

Sodan historia on aloitettava jo ennen sen syttymistä, kuten kirjassa todetaan. Talvisodan ohella sitä edelsivät Neuvostoliiton sotilaalliset operaatiot sekä Puolassa, että paljon suuremmat taistelut japanilaisia vastaan Siperiassa (Hasanin järvellä ja Halhin Golissa).

Aivan sodan edellä Neuvostoliiton julistettiin myös siirtyneen sosialistiseen yhteiskuntajärjestelmään, mikä muutti koko kansalaisten psyykkistä ja jopa fyysistäkin olemusta Uusi sosialistinen ihminen ylsi joukkomitassa käsittämättömiin sankaritekoihin, jotka ennen olisivat olleet mahdottomia, kertoi propaganda päivittäin.

Propaganda vatkasi myös herkeämättä loistavan, voittamattoman puna-armeijan mahtia ja uusia aseita. Tuleva sota käytäisiin vihollisen alueella ja voitettaisiin hämmästyttävän vähällä verellä. Sosialismi edusti paitsi rajatonta riemua myös sellaista kykyä, jota ihmiskunta ei koskaan ollut nähnyt (vrt. Vihavainen: Haun huomenna on sitten sota tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Juuri ennen sotaa oli myös ollut niin sanotun suuren terrorin aika, johon paitsi armeijan upseeriston desimointia, liittyi raja-alueiden vähemmistöjen kansanmurha. Kymmentuhannen suomalaisen tappamisen lisäksi myös koko suomen kielen käyttö lakkautettiin. Kokonaisten kansojen siirroista tuli arkipäivää.

Muuan keskeisen tärkeä sotaa edeltävän historian elementti oli myös Suomen vuoden 1918 sota, jonka muisto oli yhä tuoreena ihmisten mielessä. Sen voitiin arvioida pitävän yhä hengissä toisaalta kostonhalua ja revanssihenkeä ja toisaalta pelkoa ankarasta tilityksestä, joka sen jälkeen odottaisi.

Asian merkitystä ei kannata vähätellä sillä perusteella, että Suomessa elintaso oli noussut ja entiset punaiset integroituneet uuteen yhteiskuntaan. Talvisota aloitetiin molemmin puolin julistamalla, että vuoden 1918 sota vietäisiin nyt loppuun. Näin teki SKP julistuksessaan ja samalla tavalla vastasi Mannerheim omassaan.

Mannerheimin viittausta vuoteen 1918 on syystäkin pidetty harkitsemattomana. Hän ei kuitenkaan ollut asiassa aloitteentekijä. Kuusisen kaltaiset tappamatta jääneet vuoden 1918 punaisten johtajat, joita yhä muutamia löytyi, olivat ensimmäisinä asialla.

Ymmärrettävästi SKP:n julistuksessa (ks. Vihavainen: Haun skp tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ) rehvasteltiin sillä, että kun Venäjä vuonna 1918 oli ollut heikkouden tilassa ja Suomen vallankumous siksi kukistunut, oli Neuvostoliitto nyt kaikkein vahvin mahti maailmassa ja vallankumouksen voitto oli varma.

Kuusisen hallitus ei ollut mikään pelkkä propagandainstituutio, vaikka sen nimittäminen myös varjohallitukseksi tai nukkehallitukseksi osuisi harhaan. Kyseessä oli Suomen uudelle, Neuvostoliiton sanelemalle historialliselle kehitysaiheelle luotu elin, joka toimi koko skenaarion napana.

Neuvostoliitto solmi sopimuksen Kuusisen hallituksen kanssa eikä siis enää tunnustanut Helsingin hallitusta, jonka väitettiinkin häipyneen tuntemattomaan paikkaan, kunnes osoittautui, että se oli yhä olemassa. Rauhan solmiminen Neuvostoliiton kanssa ei nyt kuitenkaan ollut vain vaikeata, kuten kirjassa esitetään, vaan mahdotonta.

Toki, kuten sanotaan, kovassa paikasa koiraskin poikii ja sellainenhan Stalinillekin sitten tuli.

Kuusisen hallitukselle ei luvattu alueita Itä-Karjalasta, vaan lahjoitettiin ne. Kyseessä oli valtiosopimus, joka tuli voimaan välittömästi, joskin sen ratifiointi tapahtuisi myöhemmin ja mahdollisimman pian Helsingissä, kuten sopimustekstissä todettiin.

Puna-armeijan rooli oli sopimuksen jälkeen auttajan rooli eikä suinkaan aggressorin. Kyseessä ei ollut taistelu mitään valtiota vastaan, vaan erään valtion uuden, demokraattisen hallituksen puolesta.

Aluelahjoitus oli siis tapahtunut tosiasia ja uusi Suur-Suomi käsitti koko Itä-Karjalan varsinaisesti karjalaisen osan, mukaan lukien Uhtua ja Aunus. Tämä aluejärjestely toteutti Suomen ja Karjalan kansojen vuosisatasenunelman ja oli luonnollisesti myös oikeutettu, kuten nyt Neuvostoliito koko arvovallalla todettiin.

Tämän maailmanhistoriallisen uutuuden (aluelahjoitus) voitiin laskea käännyttävän myös porvarillisia piirejä Kuusisen hallituksen puolelle. Toivottoman taistelunsijaan oli tarjolla suuren kansallisen laajenemisohjelman toteutus.

Tarjolla oli myös kosto vuoden 1918 hirmutöistä, jota ei unohdettu ottaa esille. Suomi tosin säilyi sopimuksen mukaan suvereenina valtiona, joka itse valitsisi uuden hallituksen mahdollisimman demokraattiselta pohjalta. Sen liittäminen Neuvostoliittoon ei ollut päiväjärjestyksessä vielä. Jokainen kuitenkin käsitti, että jokaisella päivällä oli oma agendansa.

Miten vuoden 1918 lahtarien rankaiseminen olisi tapahtunut ja keitä se olisi koskenut? Periaatteet olisivat tietenkin olleet aikakauden käytännön mukaiset ja Puolan ja Baltian maiden esimerkistä tiedämme, millaiset.

 Vastarintaliike erityisesti suojeluskuntalaisten organisoimana olisi varmasti noussut ainakin liettualaiselle tasolle ja puna-armeijan virka-apu olisi ollut välttämätön. Niinpä rintamalla voitiin valita suorana seisomisen ja Suomen Demokraattisessa Tasavallassa tapahtuvan, niskalaukausta helpottavan polvistumisen välillä.

Tulevaisuudestahan ei kukaan Neuvostoliitossakaan voinut mitään varmaa sanoa, lukuun ottamatta nyt sitä, että Eurooppaan oli juuri syntynyt uusi sosialistista tyyppiä oleva itsenäinen valtio, jonka lyhyt historiakin voitiin jo lukea joistakin hakuteoksista.

Suomen uusia rajoja hehkutettiin valtavalla kampanjalla, muun muassa Pravdan monimiljoonaisessa painoksessa kokonaisen sivun kartalla. Kuusisen hallituksen tukijoita löytyi kautta maailman, aina Tanskaa, Ruotsia ja Englantia myöten, Amerikasta puhumatta ja he olivat hyvin äänekkäitä pyhällä asiallaan Suomen kansan puolesta.

Tässä kirjassa uskotaan, että Stalinille oli sitten helppoa luopua Kuusisesta, josta ennen pitkää tuli taakka koko Neuvostoliiton uskottavuudelle.

Uskokoon ken tahtoo. Kuusisesta luopuminen ja hänen kanssaan solmitun valtiosopimuksen hylkääminen oli hirvittävä nolaus Stalinille ja luultavasti hänen elämänsä suurin.

Tapahtuneen maskeeraamiseksi hänen piti sitten välittömästi perustaa uusi, muiden kanssa ”tasa-arvoinen” Karjalais-Suomalainen Sosialistien Neuvostotasavalta eli muuttaa koko Neuvostoliiton koostumusta sen vaakunaa myöten, vaikka uusien alueiden liittäminen ei mitenkään täyttänyt perustuslaissa annettuja neuvostotasavallan kriteerejä. Myös suomen kielen ylösnousemus ja tappamatta jääneiden uskollisten kommunstien sijoittamien sen johtoon olivat pakollisia tehtäviä. (vt. Vihavainen: Haun karjalais-suomalainen tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

En nyt viivy pitempään tässä teemassa, mutta totean, ettei näin keskeistä asiaa maamme ja sen Venäjän-suhteiden historiassa ei kerta kaikkiaan saa jättää pois yleisesityksestä, jonka tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään viie sotien todellisuutta.

Kirjoittajat näyttävät yksinkertaisesti luottaneen Stephen Kotkiniin, joka epäilemättä on perusteellisesti kaivellut Stalinin vaiheita. Talvisodan kohdalla hän valitettavasti kuitenkin on jäänyt Suomen kannalta vain ulkopuoliseksi maallikoksi, jolle asioiden merkitys ei ole lainkaan auennut.

Olen lukenut kirjaa vasta välirauhaan saakka ja siihen on syytä vielä palata, joten kokonaisarvio tulee myöhemmin. Toivon, ettei tämä kritiikki loukkaa kirjoittajia, jotka tiedän sinänsä alallaan päteviksi ja tunnollisiksi.

Joskus vain näyttää sattuvan, että kun kohdistetaan katse lopputulokseen (Suomen selviytyminen) saattavat aikoinaan oleellisetkin asiat jäädä jopa huomaamatta.

Amicus Plato, magis amica veritas.

 

 

56 kommenttia:

  1. Johan tätä on odotettukin!

    "Ei totaalisen sodan logiikka sen kummempaa ole. Oleellista siinä on pyrkimys omaan menestymiseen keinolla millä tahansa. Pienellä valtiolla päämäärä sisältää ainakin eloonjäämisen ja suurvalloilla usein paljon enemmän. Imperiumitkin taistelivat paitsi herruudesta, myös olemassaolostaan."

    Tämä tiivistys.sodan syvimäistä olemuksesta on syytä nostaa esille. Se pätee tänäkin päivänä.

    VastaaPoista
  2. En ole muiden kiireiden vuoksi ehtinyt paneutua kolmikon, jonka kaikki jäsenet henkilökohtaisesti tunnen ja pidän holtin miehinä, teokseen.
    Ihan mielenkiinnosta kysyisin: miten he näkevät ja käsittelevät Talvisodan alkupäivien, ja viikkojen, "alkuorientaation"?
    Näkemykseni mukaan Suomi seisoi "temppelin harjalla": miten sota lähtee sujumaan, ja vähän kangerrellenhan moni asia meni. Aikalaistarinoita kuunnellessa ja kyseisten päivien lehtiä, aina paikallislehtiä myöten, lukiessa olen muodostanut varsin sekavan ja "kiikkerän kansanpsykologisen" tilanteen, josta henki olisi voinut lähteä kallistumaan suuntaan jos toiseenkin. Olivathan monet Mannerheimista alkaen aivan "ulalla" ja hermona. Huhumyllyt, desanttikauhut jne. Ehkä Tolvajärvi joulukuussa oli se laukaiseva näyttö, joka pani "kuulan liikkeelle fortunapöydällä" ja - kokosi henkiset voimat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siitäkään paljon ollut. Kieltämättä tilanne oli hurja. Mielialoissa oli ollut horjuvuutta ennen hyökkäystä, mutta nythän kaikki tuntui selkiävän. Ainoastaan selviämisen mahdollisuus terveellä järjellä ajatellen oli nollan lähellä mutta nyt ei sitä ajateltu. Mielialaraportejahan saatiin monesta lähteestä.

      Poista
  3. Sotahistorialla on aina perspektiivi: Saksalla oli sodanjälkeisessä historiankirjoituksessa itseruoskintavaihe, Venäjällä ääretön itsekehu ja USA:lla kohtalaisen neutraali perspektiivi.
    Itseäni naurattaa venäläinen kohtuuttomuus: "Puna-armeija VAPAUTTI itä euroopan".
    Nyt Venäjä syyttää suomalaisia kansanmurhasta, mutta unohtaa sujuvasti esim. Katynin tapahtumat yms.
    Absoluuttista totuutta ei sotahistoria tunne....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se unohtaa myös suomalaisten etnisen puhdistamisen, leirittämisen ja kansanmurhan ja paljon, paljon muuta.

      Poista
    2. Niin. Sanoppa todentotta muuta...

      Poista
    3. "Sotahistorialla on aina perspektiivi..Absoluuttista totuutta ei sotahistoria tunne...."

      Kaikella inhimillisellä toiminnalla, mukaanluettuna tutkimus, journalismi, jurismi, politiikka jne jne, on aina perspektiivi. Absoluuttista totuutta on saatavissa ainoastaan Jumalan ja ulkoavaruuden olentojen noissa tuotteisia. (Sisältövaroitus: paljon vääriä tuotteita tarjolla.)

      Poista
    4. Totta kyllä, mutta sotahistorialla erityisesti....

      Poista
    5. "USA:lla kohtalaisen neutraali perspektiivi"

      Enpä tiedä, itseäni lähes oksettaa se eetos, että USA lähes yksin, pikkuisen Englannin avustamana, löi "natsit".( Huom niissä lähes aina puhutaan natseista, ei saksalaisista.)

      Vaikkka emme pidäkään Venäjän nykypolitiikasta, sitä historiallista faktaa ei pitäisi sivuutta, että Saksan löi nimenomaan Neuvostoliitto niin miesmäärillä, yksiköillä, tappioilla kuin kalustollakin mitaten USA:n soittaessa toista viulua. Mu5a kuten totesit jokaisella on oma subjektiivinen perspektiivinsä. Se on sitten toinen juttu, ettei meidän muiden tarvitse sitä kritiikittömästi uskoa - elleivät ns yleiset syyt muuta vaadi...

      Poista
    6. Marssi Berliiniin ei olisi ollut mahdollista ilman USA:n apua.
      500000 kuorma-autoa ja lähes kaikki ruoka.
      28 miljoonaa kuollutta neukkua oli USA:lle halpa hinta.

      Poista
  4. ”Talvisodan kohdalla hän [Stephen Kotkin] valitettavasti kuitenkin on jäänyt Suomen kannalta vain ulkopuoliseksi maallikoksi, jolle asioiden merkitys ei ole lainkaan auennut.”

    Oleellista tuossa kirjassa on sota ja sen vaatimat resurssit, sodan kulku ja lopputulos, ei sotaan liittyvä propaganda. Saksa, sen pyrkimykset ja maailmanpolitiikka olivat luonnollisesti ratkaisevia, eivät sekalaiset julistukset ja epämääräinen politikointi.

    Eihän tuollaisella propagandalla sinällään saavuteta juuri mitään juuri milloinkaan. Varsin pitkälle ei kantanut esimerkiksi meidän oman maamme asenne, kun Suomi tunnusti Venezuelan presidentiksi ulkopuolisen Juan Guaidón vuonna 2019, pelkästään hänen oman julistuksensa perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtiosopimukset eivät ole epämääräisiä julistuksia.

      Poista
    2. Eivätkä pelkkää propagandaa, vaan osoitus tahtotilasta miten asioiden tulisi olla.

      Poista
    3. Bolševikin kunniasana ja suurvallan arvovalta. Mitä ne sitten merkitsivät.

      Poista
    4. Anonyymi 3. elokuuta 2024 klo 13.37:

      ”… Eivätkä pelkkää propagandaa, vaan osoitus tahtotilasta miten asioiden tulisi olla …”

      Ehkäpä kannattaisi lukea, mitä kirjan tekijät itse ovat halunneet kirjaansa sisällyttää ja mitä ei:

      ”… On myös [muualla] pohdittu eri osapuolten tekemiä virheitä ja mahdollista syyllisyyttä sodan alkamiseen, mutta se ei kuulu historiantutkimuksen perustehtäviin. Tutkimuksella pyritään ennen kaikkea selvittämään mitä ja miksi tapahtui sekä, mitä siitä seurasi. Poliittisten virheiden lopullista merkitystä on vaikea arvioida, ja siinä joudutaan spekulaatioiden piiriin …”

      Siis ei suinkaan sitä, ”miten asioiden tulisi olla”.

      Kirjassa on poikkeuksellisen hyvin kerrottu mitä tapahtui ja valaistu päätösten taustoja. Kuusisen hallitus ja sen toimet eivät kirjan aihepiiriin kuulu; ei niillä sodan kulun kannalta ole merkitystä. Etenkin kun jo nyt kirjan sivumäärä on 544.

      Poista
    5. Niin, mistäpä senkin nyt voisi tietää, mikä osapuoli on syyllinen. Hypoteeseja non fingo. Mutta kun se Kuusisen hallitus ja siitä syntynyt K-SNT olivat koko tarinan ydin ja tukijalka.

      Poista
    6. Timo Vihavainen 3. elokuuta 2024 klo 15.25:

      ”… Mutta kun se Kuusisen hallitus ja siitä syntynyt K-SNT olivat koko tarinan ydin ja tukijalka …”

      Tuossa kirjassa talvisodan syy ja ydin löytyy vähän toisesta suunnasta, kansainvälisestä tilanteesta. Suomen toimintaa katseltiin maailmassa muun muassa tästä perspektiivissä:

      ”… Toisaalta Helsingissä oli pantu merkille, kuinka Englannista tuli viestejä siitä, että Neuvostoliitto teki aivan oikein hankkiessaan tukikohtia Baltian maista rajoittaakseen Saksan mahdollisuutta työntyä sinne. …”

      Kirjoittajat toteavat: ”… Moskovan neuvottelujen katkaiseminen oli Suomen hallituksen lähtökohdista katsottuna oikeutettua, mutta se merkitsi suurta riskinottoa …”

      Paasikivi kommentoi muistelmissaan paluutaan Moskovasta: ”… Neuvottelut raukesivat ja onnettomuus oli edessä, vaikka Suomessa ei sitä heti käsitetty …”

      Ja niinhän siinä sitten kävi.

      Poista
    7. No, nyt ei sitten toisella anolla ollut luetun ymmärtäminen kohdallaan. Se "miten asioiden tulisi olla" tietenkin viittasi Stalinin tavoitteisiin, siihen miten asioiden hänen mielestään tuli olla ja miten hän niihin tavoitteisiin pyrki.

      Poista
    8. Talvisodan syy löytyy muualta.. no totta kai. Mutta sen hoitamisessa Terijoen hallitus oli keskeisessä asemassa. Vaikeaa?

      Poista
    9. ”Talvisodan kohdalla hän [Stephen Kotkin] valitettavasti kuitenkin on jäänyt Suomen kannalta vain ulkopuoliseksi maallikoksi, jolle asioiden merkitys ei ole lainkaan auennut.”

      Ehkä Kotkinin suurin merkitys on siinä, että hänen mukaansa Stalinin intensiivinen ja pitkäaikainen osallistuminen osoitti Neuvostoliiton tuossa vaiheessa pyrkineen vielä sopimusratkaisuun. Jos tuossa vaiheessa oli haluttu miehittää koko Suomi, siihen olisi riittänyt Molotovin esittämät mahdottomat sopimusrhdot ja ultimaattumi. Kun tätä sopimusratkaisua ei syntynyt, oli loogista pyrkiä maksimiratkaisuun käyttäen Kuusisen nukkehallitusta tekosyynä.

      Se on toinen juttu, että se, mikä olisi riittänyt marraskuussa 1939 ei välttämättä olisi riittänyt kesällä 1940. Silloin Suomi olisi joutunut sotaan huonommista puolustusasemista ja huonoon vuodenaikaan. Näin ollen oli hyvä, että talvisota tapahtui niinkuin tapahtui. Tuossa vaiheessa Saksakaan tuskin olisi vielä puuttunut peliin kuten marraskuussa 1940.

      Neuvostoliiton huonoon alkumenestykseen talvisodan alussa vaikuttivat puna-armeijan kykyjen yliarviointi sekä Suomen armeijan kyvyn ja ennenmuuta puolustustahdon aliarviointi. nl:n alkuryhmistys osoitti venäläisten kuvitelleen kyseessä olleen vähäistä vastarintaa käsittävä haltuunotto, vähän kuin Ukrainassa nyt. En usko NL:n sotilasjohdon olleen edes puhdistusten jälkeen niin typeriä, että eivät olisi ymmärtäneet, että päättäväinen puolustaja voi helposti pysäyttää yhden tien varassa toimineen raskaasti varustetun divisioonan.

      Poista
    10. Kotkin kertoo, ettei Suomi taistellut olemassaolostaan, vaan puolueettomuudestaan. Hullunkurisempaa johtopäätöstä on vaikea kuvitella.

      Poista
    11. Tuohon on syytä yhtyä. Kotkinin arvo on taas siinä, että aika vakuuttavasti argumentoi, että Neuvostoliitto vielä TUOSSA VAIHEESSA pyrki sopimusratkaisuun.

      Poista
  5. Vaan mikä se on se "veritas", kas siinäpä pulma on juuri.

    Itse, olkoonkin maallikkona, luotan Visurin ja Stephen Kotkinin (Waiting for Hitler1929 - 1941, s. 702 - 750) jälkimmäisen suorittamien Kremlin arkistolähteiden pohjalta nousevaan analyysiin talvisodan taustasta ja sodan tapahtumahistorian käännekohtien tulkinnasta.

    Minulle Kotkinin ja paljolti häneen pohjaavan Visurin näkemys siis edustaa realismia, josta suomalaisessa historiankirjoituksessa hyvin pitkään peittäneet kansalliset rönsyt ja selittelyt on occamilaiseen tapaan karsittu pois.

    VastaaPoista
  6. Arvelen, että kun keskustellaan Terijoen hallituksen merkityksestä, keskustellaan paljolti siitä, mitkä olivat Stalinin lopulliset tavoitteet Suomen suhteen jo vuoden 1939 neuvotteluvaiheen aikana. Oikeasti rajoitetut tavoitteet vaiko koko maan haltuunotto vaiheittain.

    Oliko todella niin, että Stalinille olisivat riittäneet vain muutama saari, pienehkö rajansiirto Kannaksella ja Hangon vuokraus. Vai oliko tässä se muualta niin tutuksi tullut taktiikka, että ensin jalka oven väliin harmittoman tuntuisesti ja siitä sitten vaiheittain koko maan haltuunotto (Vrt. Baltian tukikohdat alkuun ja sitten haltuunotto, Hitlerin sudeettialueet ja koko Tsekkoslovakian haltuunotto, Stalinin vaiheittainen toiminta sodan jälkeen Itä-Euroopan maissa, ...)

    Vai oliko niin, että vasta kun sillanpäätä Suomeen ei neuvotellen saatu, vasta sitten tilanne ja tavoitteet muutuivat ja tuli aika tehdä ennennäkemätön Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton oma-aloitteinen alueluovutus suvereenille naapurivaltiolle , solmia ao. naapurivaltion laillisen hallituksen kanssa asiaa koskeva vatiosopimus ja auttaa naapuria karkottamaan laiton sortohallinto maasta. Siis aloittaa täysimittainen valloitussota.

    Edelleen arvelen, että - niin hassua kuin se onkin, se, kumpaa tulkintaa tulkitsija preferoi ja korostaa, riippuu josakin määrin siitä, minkälaista suhdetta Putintin Venäjään ao. tulkitsija pitää tänä päivänä Suomelle suotavana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terijoen hallituksen jälkeen ei kyse enää ollut vain alueluovutuksista, vaan paljon enemmästä

      Poista
    2. Matias K. 3. elokuuta 2024 klo 17.26:

      ”… Oliko todella niin, että Stalinille olisivat riittäneet vain muutama saari …”

      Paasikivi: ”… Tämä kysymys samoin kuin jo venäläisten ehdotukset kolmen saaren luovuttamisesta Hankoniemen asemasta viittasivat siihen, että Stalin halusi ratkaista asian sovinnolla ja olisi ollut valmis tukikohtaan nähden jonkinlaiseen sovitteluun …”

      ”… Hän [Kotkin] päätyi samaan johtopäätökseen, jonka Paasikivi esitti muistelmissaan, että Stalin kävi neuvotteluja tosimielessä ja rajoitetuin, verraten selvästi määritetyin tavoittein …”

      Tätä mieltä ovat siis myös suomalaiset kirjoittajat. Kaksi heistä on Suomen armeijan yleisesikuntaeverstejä ja tohtorismiehiä.

      Matias K. 3. elokuuta 2024 klo 17.26:

      ”… riippuu jossain määrin siitä, minkälaista suhdetta Putinin Venäjään ao. tulkitsija pitää tänä päivänä Suomelle suotavana …”

      Veli, onko sinulla noin vaikeaa?

      Poista
    3. "Terijoen hallituksen jälkeen ei kyse enää ollut vain alueluovutuksista, vaan paljon enemmästä."

      Ilman muuta noin.

      Mutta se, mitä emme voi tietää, on, oliko Stalinin suunnitelmissa kyse tuosta samasta "paljon enemmästä" - siis koko Suomen haltuunotosta, jo silloin, kun kesällä ja syksyllä 1939 puhuttiin vain pienestä rajansiirrosta, muutamasta saaresta yhdestä tukikohdasta.

      Suostumalla noihin vaatimuksiin Suomi olisi asettunut entistä selvemmin NL:n "alaisekseksi" sekä kotimaisessa että ulkomaisessa ajattelussa. Lisävaatimukset Suomelle olisivat olleet entistä helpommat esittää ja saada läpi.

      Ja se Terijoen halllitus ja pääsy neuvostokansojen suureen perheeseen olisi ollut tarjolla joka tapauksessa?

      Noina(kaan) aikoina sopimukset eivät paljon merkinneet eivätkä olleet kovin pitkäikäsiä.

      Poista
    4. Nostat esiin ydinkysymyksen.

      Itse ajattelen, että ajattelemme liian pitkälle Stalinilla ja neuvostojohdolla olleen jokin valmis käytännöllinen suunnitelma vallankumouksesta kommunismin lopulliseen voittoon. Tätä ajattelua ruokkii Puolueen ideologia ("Lyhyt kurssi"), joka esitti asian noin. Todellisuus saattoi olla praktisempi: käytännön politiikassa törmättiin ongelmaan ja sille keksittiin ratkaisu, jonka sitten selitettiin olevan ideologian ja alkuperäisen suunnitelman mukainen. Stalinin saattoi olla enemmän opportunisti kuin mitä ajatellaan.

      Lopullinen vastaus siihen, mikä oli Neuvostoliiton alkuperäinen tavoite ENNEN talvisotaa edellyttäisi lähdettä, esimerkiksi politbyroon pöytäkirjaa tai Stalinin ohjetta tai kirjettä, josta tuo ilmenisi. Paha vain Stalin ei pahemmin pannut tärkeimpiä ajatuksiaan paperille. ( Blogisti muuten on yhdessä tutkijakumppaneineineen tehnyt noista lähteistä kirjan Varjo Suomen yllä. Jos tuo talvisodan alkuperäinen tavoite olisi löytynyt, se olisi kyllä julkaistu tuossa kirjassa. Tietenkin on mahdollista, että kaikkea ei tulloinkaan tutkijoille näytetty.)

      Se on tietenkin selvä, että kun neuvottelut eivät johtaneet lopputulokseen ryhdyttiin edullisissa olosuhteissa tavoittelemaan maksimitulostaTerijoen hallituksen avulla. Tuo ei kuitenkaan välttämättä kerro mitään alkuperäisestä tavoitteesta.

      Poista
    5. Näinhän se on. Stalinin erikoismappien Suomi-osastossa ei ole Suomi-suunnitelmaa. Terijoen hallituksen tavaton merkitys on siinä, että Suomen kansan silmissä se riisui naamiot Poika Tuominen arvelee erityisen pahaksi munaukseksi sitä että Itä-Karjala liitettiin Suomeen. Sellaista tavoitteli vain pieni nuorisojoukko

      Poista
    6. Matias K. 3. elokuuta 2024 klo 17.26:

      ”… Oliko todella niin, että Stalinille olisivat riittäneet vain muutama saari …”

      Paasikivi: ”… Tämä kysymys samoin kuin jo venäläisten ehdotukset kolmen saaren luovuttamisesta Hankoniemen asemasta viittasivat siihen, että Stalin halusi ratkaista asian sovinnolla ja olisi ollut valmis tukikohtaan nähden jonkinlaiseen sovitteluun …”

      ”… Hän [Kotkin] päätyi samaan johtopäätökseen, jonka Paasikivi esitti muistelmissaan, että Stalin kävi neuvotteluja tosimielessä ja rajoitetuin, verraten selvästi määritetyin tavoittein …”

      Tätä mieltä ovat siis myös suomalaiset kirjoittajat. Kaksi heistä on Suomen armeijan yleisesikuntaeverstiä ja tohtorismiestä.

      Poista
    7. Tosissaan toki neuvoteltiin. Mutta Terijoen hallituksen tultua muodostetuksi ei neuvoteltu. Vallankumous oli alkanut.
      Olikohan tämä detalji, jonka voi innovoida.

      Poista
    8. > Lopullinen vastaus siihen, mikä oli Neuvostoliiton alkuperäinen tavoite ENNEN talvisotaa edellyttäisi lähdettä

      Ennen talvisotaa käydyissä useissa neuvotteluissahan tuo tavoite esitettiin moneen kertaan, ja Stalin tuli monessa kohtaa vastaan Suomen kantaa. Erityisen painon neuvotteluilla antaa se, että Stalin oli itse mukana neuvotteluissa, mitä ei juuri koskaan vastaavissa tilanteissa tapahtunut. Pyrkimystä sopuratkaisuun näyttää siis selvästi olleen.

      Ja toisaalta. Jos Stalinilla oli tarkoitus vain hyökätä, niin miksi hän olisi vaivautunut suutaan soittamaan?

      Poista
    9. "... Mutta Terijoen hallituksen tultua muodostetuksi ei neuvoteltu ...”

      Eipä tietenkään. Vasta muutaman kuukauden perästä, kun Suomi oli lyöty. Mitä järkeä Neuvostoliitolla olisi ollut neuvotella sitä ennen?

      Poista
    10. No kukas se niin hölmö on, että ryhtyy sotimaan, jos saa tavoittelemansa puhumallakin? Ja mikä merkitys on sillä, mikä oli alkuperäinen tavoite?

      Poista
    11. Ei neuvoteltu, eikä aiottu neuvotella. Tämä tuli myös suomalaisille täysin selväksi ja luulen, että asialla oli jotakin merkitystä.

      Poista
    12. Muutama suomalainen kannanotto neuvotteluihin ja rajan siirtoon (Visurin kirja):

      ”… Mannerheim antoi ymmärtää kannattaneensa jo syksyllä [1939] suostumista Neuvostoliiton vaatimuksiin rajan siirrosta Karjalan kannaksella. Siten armeija olisi saanut aikaa paremmin valmistautua puolustustaisteluun. ”Jos myöhemmin olisi esitetty uusia vaatimuksia, olisimme voineet tinkimättä vastata kieltävästi, koska olisimme olleet valmiimpia kuin syksyllä” …”

      ”… Eikä hän [Mannerheim] koskaan antanut anteeksi niille, jotka marraskuussa 1939 katkaisivat neuvottelut ja maaliskuussa 1940 asettuivat vastustamaan rauhantekoa …”

      ”… [Mannerheim] Olen ollut jo kauan sitä mieltä, että se raja [vuodelta 1920] voinut oilla pysyvä rajat kahden itsenäisen valtakunnan välillä, joista toinen on heikko, toinen suuri ja mahtava …”

      Poista
    13. Ei kannattaisi tuijottaa vain syksyä -39, vaan venäläisten ikävä painostus Suomea kohtaan tuli kyllä selväksi jo viimeistään 30-luvun puolesta välistä alkaen, vaikka maiden välillä oli solmittu hyökkäämättömyyssopimus jo 1932. Venäläiset suunnittelevat asioita aina pitkään, useita vuosia, enkä kyllä usko, että hyökkäys Suomeen -39 olisi tehty hetken mielijohteesta. Tätä taustaa vasten Suomen taipumattomuus rajatarkistuksiin tulee jollakin tavalla ymmärretyksi. Tätä asiaa voisi spekuloida loputtomiin, mutta erikoisimpana näkisin erään suomalaisen Youtube-ekonomistin väitettä, että Cajanderin kolmas ja Marinin hallitus olisi kautta aikain Suomen huonoimmat hallitukset, eli em. ekonomi on sitä mieltä, että Talvisota olisi ollut vältettävissä, samoin kuin myös nykyinen Ukrainan sota?

      Poista
    14. "Ja mikä merkitys on sillä, mikä oli alkuperäinen tavoite?"

      Sehän on juuri niitä historiankirjoituksen kysymyksenasetteluja. Se mihin päädyttiin tilanteen kehityttyä on sitten toinen kysymys. Herrat puhuvat toistensa ohi: Matias K.tuosta alkuperäisestä tavoitteesta (jota ei ehkä koskaan saada tietää), Timo V. Terijoen hallituksen merkityksestä ja ehkä siitä, voidaanko siitä päätellä tuo alkuperäinen tavoite.

      Käteen faktoina jää, että varsin todennäköisesti neuvotteluratkaisuun pyrittiin, mutta kun siihen ei päästy tavoitetta laajennettiin. Kun taas siihen ei päästy, praktisesti tyydyttiin - ainakin siinä vaiheessa - pienempään lopputulokseen. Talvisodassa Suomi taisteli olemassaolostaan aidosti itsenäisenä kansakuntana.

      Kun blogissa päästään seuraavaan jaksoon eli välirauhaan ja marraskuun 1940 neuvotteluihin Berliinissä, päästään mielenkiintoiseen keskusteluun, koska siitä löytyy parempia lähteitä.

      Poista
    15. "Kyllähän Manne oikeassa oli."

      Näin oli. Paha vain, että juuri 1920 Suomi ei pieni, mutta suhteellisen vahva ja Venäjä suuri, mutta suhteellisen heikko. Lisäksi Suomella oli katkera ja ulkopoliittisesti kokematon johto.

      (Tietenkin voidaan kysyä olisiko 1939 asemamme ollut parempi, jos olisimme sallineet vetää rajan taaemmaksi kannaksella.)

      Poista
    16. Tämä taisi tulla jo käsitellyksi. Mutta vähän vielä, jos sallitaan.

      Selvää on, että meillä ei ole nykyisin saatavilla olevien arkistojen valossa mitään keinoa tietää, mikä oli Stalinin alkuperäinen tavoite Suomen suhteen ENNEN Terijoen hallitusta.

      Selvää on myös se, että NL sen enempää kuin Saksakaan eivät olleet mitenkään pidättyväisiä uusien alueiden haltuunotossa, jos sopiva ikkuna vain oli auki. Olisiko suostuminen ensimmäisiin vaatimuksiin sen ikkunan avannut?

      Olematta asiantuntija juuri missään, en pidä mahdottomana noin yleisen elämänkokemuksen ja tuon ajan verrokkitapahtumien valossa sitä, että alueluovutukset olisvat olleet vain ensimmäinen vaihe koko maan haltuunotossa. Ne olisivat luoneet Suomeen NL:lle alistuneen henkisen ilmapiirin, jossa seuraaviin "pieniin lisävaatimuksiin" suostumiselle olisi jo ollut ennakkotapaus. Ulkomaat olisivat vielä vähemmän välittäneet siitä, mitä NL Suomelle tekee, koska Suomen olisi jo katsottu antautuneen NL:n tahtoon.

      Miksi Stalin olisi tyytynyt vain muutamaan saareen ja yhteen tukikohtaan Suomenlahden haltuunotossa ja koko NL:n luoteisen kulmakunnan turvaamisessa, kun Saksan kanssa oli voimassa paperi, että se ei asiaan puutu?

      No, puhdasta spekulaatiota kaikki, joten lopettelen tähän.

      Poista
    17. Vaistonvaraisesti olen valmis yhtymään Matiakseen näkemykseen. Avainkysymys on se olisivatko marraskuun 1939 myönnytykset riittäneet enää kesällä 1940 ja olisiko tuolloin jouduttu "katsomaan kortit" vielä huonommassa lähtötilanteessa, esim olisivatko Englanti ja Ranska olleet valmiit ja kyvykkäitä mihinkään "avustusoperaation" (= Ruotsin malminkuljetusten estämiseen). Diktaattoreilla ja venäläisillä on se paha puoli, että kun vapaaehtoisesti annat pikkusormen seuraavaksi vaaditaan koko käsi.

      Poista
    18. Anonyymi 4. elokuuta 2024 klo 18.23

      ”… Vaistonvaraisesti olen valmis yhtymään Matiakseen näkemykseen …”

      Matiaksen pohdintahan meni näin: ”Miksi Stalin olisi tyytynyt vain muutamaan saareen …”

      Näemmä Matias ei osaa vastata omaan kysymykseensä, joten autetaan. Se johtui siitä vanhasta taktiikasta, jonka mukaan vihollisen laivastohyökkäys Leningradia vastaan pysäytetään rannikkotykistöllä, joka sijaitsee molemmin puolin Suomenlahtea.

      Tuohan oli jo vanhentunutta taktiikkaa, etenkin lentoaseen kehityttyä. Mutta useinhan ihminen turvautuu tai ainakin varmistaa taktiikan, johon on aiemmin tukeuduttu.

      Toinen vaatimus Neuvostoliitolta kohdistui Karjalan kannakselle, aivan samasta syystä, eli Leningradin turvaamiseksi. Luovutettu alue olisi korvattu Suomelle pohjoisempaa vielä suurempana.

      Poista
    19. Aivan. Kannaksen parhaasta osasta olisi annettu kaksinkertainen määrä asumatonta korpea.

      Poista
    20. Timo Vihavainen 4. elokuuta 2024 klo 19.03:

      "... Aivan. Kannaksen parhaasta osasta olisi annettu kaksinkertainen määrä asumatonta korpea ..."

      Juuri niin! Suomi elää metsästä, ja tuolloin vielä paljon enemmän kuin nykyisin. Tarjottu alue lähes hakkaamatonta metsää. Sillä oli paljon suurempi arvo kuin Kannaksen kalmoilla niityillä.

      Tuonhan tiesi etenkin kenraali Paavo Talvela, itsekin puunjalostusteollisuudessa mukana olleena.

      Poista
    21. Eihän tuota tarvitse kuin katsoa karttaan, ja pyöreäpäisinkin näkee, että Suomen niemi kuuluu elimellisesti Neuvostoliittoon, näin Stalin ja venäläiset imperialistit varmasti näkivät Suomen kohtalon. Muutama saari ei olisi ollut muuta kuin alkusoitoa...

      Poista
    22. Ilmankos koko Suomi niin suurella riemulla kiiruhti tarjouksen hyväksymään. Ei siinä parin sadan tuhannen ihmisen koti ja kannut enää mitään painaneet

      Poista
    23. "Näemmä Matias ei osaa vastata omaan kysymykseensä, joten autetaan. Se johtui siitä vanhasta taktiikasta, jonka mukaan vihollisen laivastohyökkäys Leningradia vastaan pysäytetään rannikkotykistöllä, joka sijaitsee molemmin puolin Suomenlahtea. "

      Logiikasta:

      Siitä, että Stalinin (ensimmäiset) vaatimukset olivat sotilallisesti perusteltavissa, ei millään tavalla seuraa se, että seuraavia vaatimuksia ja muuta painostusta ei olisi tullut, kun pää olisi saatu auki.

      Suomen silloisten päättäjien kannalta aivan avainkysmys oli juuri se, voiko Stalinin kanssa tehtyihin sopimuksiin luottaa. Ts.se, mitä tulee seuraavaksi vai tuleeko mitään. He eivät voineet tietää emmekä mekään.

      (Lupasin jo lopettaa, mutta vaikeaa se on näköjään. No, yritän taas.)

      Poista
    24. Timo Vihavainen 5. elokuuta 2024 klo 5.02>

      ”… Ilmankos koko Suomi niin suurella riemulla kiiruhti tarjouksen hyväksymään …”

      Niin, ei siinä suomipoikaa painaneet Mannerheimin eikä Paasikiven mielipiteet, ei Englannin kanta eikä Saksan.

      Ja mitä voitettiin? Ei menetetty pelkästään niitä ehdotettuja alueita, vaan pirusti suuremmat mannut. Tapettiin oman maan kansalaisia kymmenin tuhansin ja vammautettiin tupla määrä.

      Ja tästäkös ulkopolitiikan taitamisesta meidän tulisi nyt olla ylpeitä?

      Poista
    25. Ettäkö peräti ylpeitä? Kas kun ei vielä iloisia. Mutta silloin ei ollut valintamyymälöitä, joissa olisi ollut jokaiselle jotakin.

      Poista
    26. "Ja mitä voitettiin? Ei menetetty pelkästään niitä ehdotettuja alueita, vaan pirusti suuremmat mannut. Tapettiin oman maan kansalaisia kymmenin tuhansin ja vammautettiin tupla määrä."

      Mitä voitettiin itsenäisyys sillä oletuksella, että

      - jo alunperin tarkoitus oli miehittää koko Suomi pala palalta taikka

      - tarkoitus olisi muuttunut tuoksi myöhemmin kun olosuhteet 1940 olisivat muuttuneet suotuisammaksi/pakottavammaksi

      Vastaus rakentuu pitkälti sen varaan miten luotettavana sopimuskumppanina Stalinia "bolshevikin kunniasanoineen" pitää. Itse ajatelleen, että Stalinin kanssa piti kerran katsoa kortit ja olosuhteet sille olivat suhteellisesti suotuisammat marraskuussa 1939 kuin vaikkapa kesällä 1940. Niinkuin aina ns vaihtoehtoisessa historiassa varmuutta ei ole kenelläkään, vain perusteltuja - ja vähemmän perusteltuja - arviointeja. Lopputulos ei kuitenkaan ollut pahin mahdollinen (vrt Balttia).

      Poista
  7. Valtiosopimuksetkin ovat paperinpalasia. Paperinpalasilla ei ole divisioonia.

    VastaaPoista
  8. Kesselin ja Geustin osuudet kirjassa ovat OK. Visurin osuuteen on suhtauduttava kuten yleensäkin.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.