perjantai 30. elokuuta 2024

Minä syytän

 

Ympäristörikoksia ja vääriä kokemuksia

 

Olen tilannut hesaria jo kymmeniä vuosia, en muista kuinka kauan. Sen kuitenkin muistan hyvin, että se tuli minulle myös jonkin aikaa Moskovaan, Leninvuorille,  Lomonosoville nimetyn yliopiston asuntolaan.

Lehti herätti yleistä hämmästystä paksuudellaan ja kukapa ei muistaisi, miten paksuja sen sunnuntainumerot aikoinaan todella olivat loputtomine mainoksineen. Kun autot joskus ohittivat toisensa hyvin läheltä, saatettiin liioittelematta sanoa, että siihen olisi korkeintaan mahtunut sunnuntain hesari väliin.

Lehdessä oli paljon lukemista ja kirjoittajina olivat usein oman alansa pätevimmät osaajat. Myös toimittajissa oli verrattomia sananiekkoja, joista erityisesti Jaakko Okkerin tekstejä aina odotti. Se mies osasi panna Kekkosen perässähiihtäjineen omalle paikalleen.

En tarkoita, ett heitä vastaan olisi älyttömästi hyökätty, vaan heidät nimenomaan pantiin omalle paikalleen tai ainakin sen lähelle. Karin piirrokset olivat vailla vertaa koko maailmassa. Ne eivät edustaneet venäläistyyppistä ns. satiirista huumoria, kuten vaikkapa Krokodil-lehti, joka yritti briljeerata ala-arvoisille rinnastuksilla ja itse keksityillä typeryyksillä, kuten jokunen oman aikammekin pilapiirtäjä. Karin huumori oli nerokkaan osuvaa.

Lehden paksuus oli ongelma. Sain sen siihen aikaan noin viikon vanhana ja viikon annos aina kerrallaan. Sitä kertyi kottikärryllinen vähintäänkin kerran kuukaudessa. Miten ihmeessä oli varaa painattaa tuollaista ilmeisen turhaa paperiröykkiötä, josta kolme neljännestä jäi aia lähes kaikilta lukematta? Miksi sitäkin sentään kaikille tyrkytettiin?

Jo siihen aikaan, toisin kuin moni kuvittelee, ajateltiin useinkin sitä, mikä tässä maailmassa on tarpeellista ja mikä ei. Jopa yhteiskuntaopin oppikirjassa kehotettiin varomaan mainosmiehiä ja muita muodinluojia, jotka uskottelivat tyhmille, että heidän oli nyt saatava vielä tätä ja tuota ollakseen onnellinen. Konsumerismi oli tullut meillekin.

Paksu hesari oli ennen valintamyymälöitä tämän mielettömyyden selvimpiä ilmauksia. Kaikki me toki Suomessa vielä silloin ymmärsimme, ettei se metsä mihinkään häviä siitä, että sitä hakataan. Jos sen vaikka jättäisi omiin oloihinsa, olisi siinä kymmenen vuoden kuluttua lähes läpitunkematon ryteikkö, josta kyllä järkiperäisesti hoitamalla saataisiin muutaman vuosikymmenen kuluttua taas propsipuuta, josta sopi paperia tehdä ja sitten järeitä tukkeja.

Eihän meillä Suomessa metsän uusiutuminen mikään ongelma ollut. Sitä tuli ja meni ja aina se oli jossakin kasvun vaiheessaan yhteyttämässä ja happea iloksemme tuottamassa. Ei se ollut ongelma.

Ongelmaksi sen sijaan alkoivat muodostua hurjaa vauhtia kasvavat kaatopaikat, jonne se mainosmiesten meille syöttämä tarpeeton kama yhä nopeammin päätyi. Miksi me oikein suostuimme lukemaan hesaria, kun tarjolla olisi ollut ohuempiakin lehtiä?

Syy tuli jo kerrottua. Se oli hyvä lehti, eikä mikään tähtitoimittajien kunnian kenttä, jossa kilpailtaisiin siitä, kuka on aatteellisin ja löytää kaikkein kauheimmat väärinajattelemisen jäänteet vähäpätöisestä, mutta niin kovin vaikutusvaltaisesta kulttuuristamme.

Hesarin suuret päivät ovat olleet ja menneet, mutta yhä lehti ilmestyy myös yli kahdensadan tuhannen kappaleen paperipainoksena, jonka paksuus on ehkäpä neljänneksen entisestä. Joka tapauksessa voimme todeta sen yhä olevan merkittävä tekijä metsiemme kiertokulussa, vaikka paperin tuotantokin alkaa tässä maassa olla jo alas ajettu.

Nyt tuossa lehdessä joka tapauksessa hallitsevat kaikkein uudenaikaisimman oikeinajattelun mestarit, jotka osaavat ulkoa maailmalla syntyneitä iskulauseita. Yksi niistä kauhistelee puiden hakkaamista. Metsureille eli nyyisille moton käyttäjille on siellä vierailla veräjillä keksitty oma nimikin: puunteurastajat.

Jonkinlainen usko siihen, ettei se kerran hakattu puu jotenkin kuitenkaan sitten enää uudelleen kasva (mikä on yksilöiden kohdalla sinänsä totta) ja että sen kaataminen on jonkinlainen synti, on iskostunut myös meidän maahamme.

Tavallinen stadilainen edistyshenkilö ei kerta kaikkiaan usko, että metsänomistajat huolehtisivat puidensa uusiutumisesta. He vain tappavat noita eläviä olentoja, joiden halaaminen tuottaa niin hyvän mielen. Herain toimittajat ovat etujoukkoamme ja näyttävät sisäistäneen asian.

Asetelma on absurdi sikäli, että jokainen sivun mittainen juttu, joka tuossa lehdessä julkaistaan, vaatii yhtä paljon paperia kuin normaalin kirjan julkaiseminen. Jos kirjan julkaiseminen on ympäristöä vaarantava asia eli ympäristörikos, on sitä myös jokainen hesarissa julkaistu juttu.

Olin aika järkyttynyt huomatessani pari päivää sitten erään toimittajasankarin teilaavan erään kirjan julistamalla sen ympäristörikokseksi. Hän vaati asian hyvittämistä istuttamalla tietyn määrän puita noiden kirjan vuoksi uhrattujen marttyyrien hyvittämiseksi.

Miksi hän uhohti sen, ett hänen olisi itse tehtävä samasta syystä aivan samoin, en tiedä. Ehkäpä hänen julistamansa evankeliumi on niin arvokasta, että sen nimissä on voitava uhrata paljon kaikkein kalleintakin. Näinhän sitä joskus  Jeesuksen aikoina temppeleissä vielä tehtiin.

Mutta entä mikä oli tuon toimittaan tekemän rikoksen kautta ja hinnalla tälle maailmalle julistama sanoma?

Kyseessä oli erään nuoren miehen elämäkerran teilaus. Kirjaa en ole lukenut, mutta tiedän, että sen aihepiiri herättää suurta mielenkiintoa ja ihan aiheesta. Kyseessä on nimittäin tummaihoinen nuori mies, juuri sellainen, jonka kaltaisten oikeuksien ja onnen nimiin koko hesarin toimitus yhä uudelleen vannoo. Tässä tapauksessa kirjoittajan ihonväriä ei kuitenkaan edes mainittu…

Millaista se oikein on, kun elää nuoruuttaan tässä henkisten sarvikuonojen maassa, jossa niin harva ymmärtää mitään edes etuoikeuskehästä ja inklusiivisuudesta? Millaista on, kun sivulauseissakin kantasuomalaiset puhuvat loukkaavilla sanoilla tai ainakin ajattelevat aivan epäkorrekteja ajatuksia? Eikö se ole helvetti maan päällä.

Tämä tumma nuori mies näyttää tietojeni mukaan sen sijaan olleen ihan tyytyväinen elämäänsä. Hän on harrastanut kaikkia niitä samoja sekoiluja, kuin ikätoverinsa yleensä, siis nuo nuoret miesoletetut. Viinaa, seksiä, epäkorrekteja puheita ja piru ties mitä.

Miksi siitä nyt on oikein elämäkerta kirjoitettu? Tiedossa on, että sen kohde on suhtautunut kielteisesti monimuotoisuuskoulutukseen, joka sentään on kehitetty kaukana sivilisaatiomme keskuksissa juuri hänen kaltaisiaan varten?

Miksei hän valita ja huokaa? Miksei hän ole onneton? Miksei hän vaadi meitä muuttamaan koko ajatteluamme ja elämäntapaamme? Missä on syyttävä sormi? Niin, miksi koko kirja sitten on kirjoitettu? Eikö se ole turha tai vielä sitäkin pahempi?

Koko kirja näyttää olevan  kuin märkä rätti päin inklusiisivisuuskouluttajan hyväntahtoisia tädinkasvoja. Näyttää siltä, että tämä mies haluaa olla vain mies muiden joukossa. Mies? Siis rontti? Ehkäpä siinä on kaiken avain?

Miksei hän avaudu ja tunnusta feminiinistä puoltaan ja tule vaikkapa toimittajan luo itkemään? Olisihan tässä maassa sympatiaa ja hellyyttäkin tarjolla loputtomasti niille, jotka sitä etsivät.

Kyseessä on siis aivan turha ei, vaan vastuuton ja vahingollinen-  kirja jossa kaikki suurimmat ja uusimmat totuudet on asetettu päälaelleen ja vieläpä aivan väärän henkilön toimesta. Eikö koko painos olisi makuloitava, ellei sitä nyt sitten voida kieltää ja julkaistava sen sijaan jokin oikein ajattelevan uhrihenkilön kirja, ehkäpä naisen tai transhenkilön kirjoittama?

Tuossa kirjassa sitten kirjoittaja voisi oikein kunnolla ruoskia lukijoiden ennakkoluuloja ja väärämielisyyttä, islamofobiaa ja valkoista ylivaltaa. Sitähän me kaikki juuri tarvitsemme emmekä jonkun tumman miehen kertomuksia mukamas normaalista  nuoruudestaan.

Eiköhän se kirja ole piankin jo tulossa.

23 kommenttia:

  1. Erinomainen kirjoitus. Naulan kantaan.

    VastaaPoista
  2. Eeuun elätit maista, joissa ei metsiä enää ole, ovat määränneet metsäsuomalaisille miljardien uudet lisäsakot vääränlaisesta metsäinhoidosta.

    Eeuusta pitää erota.

    VastaaPoista
  3. Hesarini tilaus päättyy syyskuun puolivälissä. Lehteä on mahdotonta enää lukea. 65 vuotta ennätinkin aamuni aloittaa lehden parissa. Mukava odottaa mitä tulee tilalle?

    VastaaPoista
  4. Juuri näin. Toivottavasti hesarinkin toimituksessa luetaan tämä sinun kirjoituksesi.

    VastaaPoista
  5. Internet on sivuuttanut paperilehden. Mutta tuolloin, muinoin, HS oli tärkeä infopaketti. Myös se paksu sunnuntaipainos: paperin kierrätys toimi hyvin jo 70-luvulla. Eikös Pravda ollut lähinnä yksi paperiaukeama?
    Kari oli keskeinen osa HS:n historiaa, mutta potkut tulivat miehelle yhdestä somalivitsistä. Näin se moralistinen HS palkitsi tekijäänsä.
    Itse en ole kyennyt HS:a lukemaan kahteenkymmeneen vuoteen: Lehti on ideologisuudessaan (propagandistisuudessaan) Völkischer Beobachterin kaltainen höpölehti.
    Maailmaa muuttuu. Ja erityisesti se näkyy trendi-ideologioiden olemassaolosta, ne vaihtelevat ja muuttuvat. HS on nykyisin erityisesti afrikkalaisten mamujen pää äänenkannattajalehti: niin varauksettomasti asiasta propagoidaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksan kansan syvien rivien parissa Völkischer Beobachter (lyh. VB) kulki sentään nimellä Verblödungsblatt (tyhmennyslehti, tyhmennysjulkaisu). Terve järki ja sen käyttö eivät siis suinkaan tyystin kuolleet edes koettelemusten keskellä.

      Poista
  6. Upeaa tekstiä. Itse olen nuorena oman osani tehnyt metsien puolesta. Brysselistä tulin joka kesäksi kuukauden tai kahden ajaksi istuttamaan metsää. Se oli hyvä vastapaino yliopistolle.
    Toisaalta uskon, että suurin osa maassamme asuvista muualta tulleista on tyytyväisiä elämiseensä ja olemiseensa, se nähtiin taas kun Helsingissä poistettiin mainos, mutta itse esiintyjät eivät pitäneet sitä rasistisena.
    Pitäisi ajatella terveellä järjellä, siis aina ja jatkuvasti!

    VastaaPoista
  7. Kun olemassa olevaa todellisuutta kyseenalaistetaan ja uusia totuuksia muotoillaan, kunkin alan edelläkäjijät joutuvat ajattelemaan kaiken aasta ja beestä alkaen omilla aivoillaan. Ja kun ajattelu on sekä kriittistä että itsekriittistä, edelläkävijät pystyvät seisomaan ajatustensa takana ja omilla jaloillaan.

    Sen sijaan ne, jotka omaksuvat vallitsevia aikalaisajattelun trendejä ulkoapäin, siis siinä vaiheessa kun edelläkävijöiden ajattelu on jo saanut yleistä jalansijaa ja siitä on tullut muotia, siinä vaiheessa asioita ei enää varsinaisesti tarvitse ajatella alusta alkaen, vaan vahvistuvat totuudet voidaan omaksua "identiteetteinä".

    Muistan miten luonnonsuojelun pioneerit riemuitsivat 60-luvun loppupuolella kun olivat saaneet jotain luonnontuhoa koskevan yhden palstan kymmenen sentin uutisen Helsingin Sanomiin. Heihin suhtauduttiin lähinnä jonkinlaisina arveluttavina rääväsuina. Nyt ovat asiat sitten kääntyneet enemmän kuin päälaelleen, ja nyt jäljestätulevien identiteetti-intellektuellien aina tarvitsema omanarvontuntoa kohottava halveksunta suuntautuu toisaalle, esimerkiksi "rasisteihin".

    Se on syytä muistaa tuo sääntö: edelläkävijät eivät koskaan ole niin varmoja ajattelustaan, etteivätkö omaisi itsekritiikkiä -- sensijaan järjestätulevien valtavat laumat omaksuvat "totuudet" identiteetteinä, ja heidän heikko minuutensa ja olematon oma ajattelu tarvitsee äärimmäistä tunnustuksellista varmuutta joka sitten kyllä näkyy heidän asenteissaan.

    Helsingin Sanomat on kansallinen tragedia. Niitä on toki muitakin. Blogin loppulauseesta tuli mieleeni vuosi 2015, jolloin Suomen PEN-klubi palkitsi sananvapauspalkinnollaan Husu Husseinin. Se oli silloin eräänlainen mediatapaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lloyd Libiso ja Sinuhe Wallinheimo eroavat toisistaan niin moraalissa kuin arvostelukyvyssä, niin kuin itä eroaa lännestä.

      Poista
    2. Niinkö? Mutta tässä taitaa ihonväri nyt olla se oleellinen asia.

      Poista
  8. Kennedy sanoi, että Eurooppa on jo menetetty ja tottahan se on, emmekä omin avuin selviä tästäkään sodasta. Haluttiinpa tai apu tulee Amerikasta. Zuckerberg tunnusti jo syntinsä ja kun Trumppi voittaa moni muukin seuraa perässä, samaan aikaan kun Eu yrittää hiljentää Muskin ja Ranska pidättää Durovin. Koville ottaa, mutta muistakaamme, woke on munattomien liike. Yksi Joe Rogan tai Karlsson vastaa kymmeniä valtamedian ns. toimittajia. Ja on sitä meilläkin Puopolo ja 23 pojat.

    VastaaPoista
  9. Merkillisen vähän on kiinnitetty huomiota siihen, että Suomessa tummaihoinen ihminen saa tavalliselta rasistiseksikin haukutulta kansalta vilpitöntä tunnustusta siinä kuin valkoihoinenkin - aina silloin siihen vain on aihetta. Viimeisin esimerkki taisi olla se HSL:n mainoskaksikon tapaus.

    VastaaPoista
  10. Nuorison ja nuorten ihmisten (20-40 v.) luonnollinen suhde metsään on tärvelty jättimäisellä vaikuttamisoperaatiolla, joka on jo aloitettu peruskoulussa ja viimeistellään lukemattomilla mediaiskuilla, ja tämähän tapahtuu osin tiedostamattomasti: ajatelllaan vain että kaikki mikä inhimillistää ja "puolustaa" metsää pahaa ihmistä vastaan on oikein ja "luonto kiittää."

    Tuollaisen ihmisen kanssa ei voi keskustella edes normaalista metsän kierrosta, siitä että se mikä hakataan, se kasvaa takaisin. Niin tietenkin jos pysytään kohtuun rajoissa.
    Ja meillähän on pysytty, olemme koko maapallon metsäisin maa.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
  11. Nyt metsäyhtiöt matelevat media- ja somevallan edessä. Teot raakkujoilla eivät menneet putkeen, moka oli karmea, mutta unohdetaan se että virheitä tapahtuu kaikessa ja aina, ja että suurin osa kaikista metsähakkuista onnistuu ilman ympäristöhaittoja- ja rikoksia.

    Yhtiöiden matelu mediassa polvillaan on säälittävää. Riittäisi että entistäisivät joet ja muuttaisivat käytänteitään.
    Luulenpa että ajattelevat jossakin kuitenkin salaa, että purraan nyt hammasta, kestetään pari vuotta, ja sitten lähdetään muille maille: pitäkööt Suomi tukkinsa ja tunkkinsa. Muualla hyvä ammattityö kelpaa kyllä.
    Suomi jää ryteköitymään, "vanhat metsät" saavat roimasti lisää pinta-alaa hinnalla että muutama kymmenen tuhatta työpaikkaa lähtee ja bruttokansantuotteestamme viidesosa.
    Sitten ihmetellään että miksi ei päivähoitoon, terveydenhoitoon ja koulutukseen ole enää verovaroja senkään vertaa.

    Kyllä tämä maa hengeltään fundavihreiden käsiin ennemmin tai myöhemmin putoaa. HS ja Yle tätä kehitystä vauhdittavat nuorine toimittajineen joille luonto on jotakin muuta kuin mitä se metsässä oikeasti on.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin.

      Paha moka korjuuyhtiöltä, mutta raakkuja on Suomessa edelleen se sama noin 2,2 miljoonaa kappaletta, mikä niitä oli ennen tätä tahtymaakin.

      Poista
    2. No mutta tuo oli joo pisara meressä kun on enemmä sääntö kun poikkeus, että tuhoavat purrot, sinne menee hienoja kutupaikkoja ja kalakanta tippuu siinä pienen lammen pahasessa jossa joku kuitenkin kalassakin käy....

      Poista
  12. Kerta rytinä vainuttaa olevan oikeassa. Suomi näyttää putoavan, kun aineelliaet ja henkiset voimavarat eivät riitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomesta taitaa tulla samanlainen reservaatti kuin on Venäjästä tullut Kiinan reservaatti ja vasalli, tarkoitan EU:n reservaatti. Meno meillä alkaa olla kuin Kongossa, jossa kiinalaiset ovat lahjoneet poliitikot ja luvanneet että kiinan avulla rakennetaan tiet, sairaalat, koulut ja infra kuntoon, mutta mitään ei tapahdu muuta kuin jätteet jätetään.

      Suomi-parka on syöksykierteessä, mutta poliitikot muutamalla Juudaksen kolikolla ovat myyneet itsensä EU:n alttarille, ja kyllähän homma on jollakin tavalla pystyssä heidän aikansa, mutta mitä sen jälkeen? Sama on persaukisten kuntien kanssa, tuulimyllyt ja aurinkokennot pitävät illusiota yllä nykyisten kuntapääöttäjien ajan, mutta sitten tulee loppu.

      Niin, Hitleristä piti sanomani, että vaikka Adolf ei ollut huumormiehiä, niin Veikko Huovisen mielestä Hitler oli mustan huumorin alalla virtuoosi! Radiopuheissaan Hitler mesosi ja haukkui Churchillia halvaantuneeksi juopoksi jne. Muutamat saksalaiset sotilaat, varsinkin sukellusvenemihet totesivat tähän, että ihmeen kuumia paikkoja se halvaantunut juoppo meille kuitenkin järjestelee...

      Poista
  13. "Lehti herätti yleistä hämmästystä paksuudellaan ja kukapa ei muistaisi, miten paksuja sen sunnuntainumerot aikoinaan todella olivat loputtomine mainoksineen. ..

    Lehdessä oli paljon lukemista ja kirjoittajina olivat usein oman alansa pätevimmät osaajat. Myös toimittajissa oli verrattomia sananiekkoja, joista erityisesti Jaakko Okkerin tekstejä aina odotti."

    Taas kierrät veistä haavassa, kun herätät nukkuvat muistot ajasta joka oli parempi kuin nykyinen.

    VastaaPoista
  14. Raakkuskandaali osoitti jälleen kerran toimittajien kykyjen rajallisuudet sekä heidän yksinkertaistamisen halunsa, josta seurasi maalitus -ilmiö, josta toimittajat ovat itseensä kohdistuneena parkuneet verta viime vuosina.

    Toimittajat ryhtyivät välittömästi kirjoittelemaan Stora Ensosta syyllisenä, vaikka oli heillekin taatusti päivänselvää, että yhtiö oli laatinut urakoitsijoille asianmukaiset ohjeet ja suojelualueen rajat näkyivät työkoneiden navigaattoreissa. Kun urakoitsija sitten haluaa oikaisemalla säästää vähän löpöä ja kasvattaa omaa tilipussukkaansa, se näköjään toimittajien mielestä on Stora Enson vika.

    Tuo epäoikeudenmukainen kirjoittelu selvästikin palvelee tarkoitusta, joka pyhittää keinot viherfanaatikkojen mielissä.

    VastaaPoista
  15. Kysyit, miksei hän vaadi meitä muuttamaan koko ajatteluamme ja elämäntapaamme.
    Tämäkin tapaus osoittanee, että ne, jotka sellaista vaativat, muka maahanmuuttaja- ja muiden vähemmistöjen vuoksi, todellisuudessa vaativatkin sellaista aivan muista syistä ja käyttävät noiden vähemmistöjen olemassaoloa ja heihin mahdollisesti kohdistuvaa syrjintää vain tekosyynä vaatimuksilleen.

    VastaaPoista
  16. Muistan. Kun nuorena pääsi töihin, että oli varaa tilata HS:n sunnuntainumero ja saada se kahvipöytään, se oli juhlaa. Ja kohta 3-päiväisenä. Ja pikkuisen pinnistämällä jo 7-päiväisenä! Niistä päivistä alkaa nyt olla jo 53 vuotta. Oi niitä aikoja. Nykyisin kun melkein suurin ilo hesarilaisuudesta on, että pääsee sen lehtiarkistoon lukemaan noiden loistoaikojen tekstejä.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.