lauantai 17. elokuuta 2024

Pienempi ja suurempi paha

 

Kolonialismi ja edistys

 

”Valkoisen miehen taakasta” on tullut kirjoitettua jo useita kertoja (ks. Vihavainen: Haun valkoisen miehen taakka tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Minultakaan ei ole jäänyt huomaamatta se, että taakankantajan väri on nyttemmin vaihtunut, käyttääkseni perinteisiä käsitteitä. Keltaisen miehen harteillahan tuo taakka nyt enimmäkseen on.

Siitä huolimatta historiallisesti raskain osa on ollut sillä, joka teki kerran pioneerityön ja aloitti läntisen kolonialismin.

Sana ”colonia” tarkoittaa uudisasutusta, siirtokuntaa, jollaiset sijaitsivat jo Rooman valtakunnan aikana ja varmasti paljon sitä ennen toisten kansakuntien alueella. Valloittajakansa omi lähes aina itselleen alueita, sillä varallisuus ja valta syntyivät vain maasta, alueesta. Se lähetti liikaväestöään sinne, missä oli tilaa eli elämisen mahdollisuuksia, toisin sanoen peltoa raivattavaksi.

Eurooppa synnytti Pohjos-Amerikan Yhdysvallat ja myös Etelä-Amerikan hahmo muuttui kokonaan. Englanti, Espanja ja Portugali saivat runsasta elintilaa ja niiden kielet muuttuivat maailmankieliksi. Ranska pärjäsi hieman huonommin ja myöhästyneenä mukaan tunkenut Saksa lyötiin kokonaan ulos niiltä markkinoilta.

Silti nuo maanosat saivat kaikki vuorollaan kokea historian suurimman vallankumouksen, jota nimitetään teolliseksi. Muistaakseni Eino Jutikkala pohdiskeli, ettei termi itse asiassa niinkään kuvaa vain teollisuuden kasvua, vaan kaikenlaisen eteenpäinpyrkivän taloudellisen toimeliaisuuden nousua.

Siellä, missä ihmiset elivät yhä alkeellisesti ja tavattoman köyhästi, syvässä tietämättömyydessä ympäröivän maailmansa ilmiöiden luonteesta ja syistä, alkoi nyt uudenlainen aktiivisuus.

Heimot, jotka usein elivät kivikautista elämää, jossa pyörääkään ei tunnettu, joutuivat nyt kosketuksiin ylivoimaisen sivilisaation kanssa. Se tuli päälle kuin Juggernautin vaunut ja pakotti muuttumaan tai tuhoutumaan.

On selvää, ettei esimerkiksi Afrikka olisi voinut ilman kolonialismia modernisoitua niinkin nopeasti kuin se on modernisoitunut, ainakin osittain. Todistustaakka on sillä, joka muuta väittää.

 Kukapa olisi noille seuduille lähtenyt ilman kunnon korvausta. Nojaa, lähetyssaarnaajat kyllä lähtivät, mutta heidän merkityksensä koko prosessin kannalta lienee sittenkin ollut toissijainen.

Kipling huudahti pateettisesti (käytän sanaa sen suomalaisessa enkä anglosaksisessa merkityksessä), että kiittämättömyys oli maailman palkka:

Take up the White Man’s burden
In patience to abide
To veil the threat of terror
And check the show of pride;
By open speech and simple
An hundred times made plain
To seek another’s profit
And work another’s gain
Take up the White Man’s burden—
And reap his old reward:
The blame of those ye better
The hate of those ye guard—
The cry of hosts ye humour
(Ah slowly) to the light:
"Why brought ye us from bondage,
“Our loved Egyptian night?”

Isossa kuvassa asia toki on ollut näin, mutta ilman runsaan voiton toiveita esimerkiksi Afrikka olisi varmasti jäänytkin Egyptin yöhönsä ja tuskaa ja uhrauksiahan nuo suuret muutokset eli modernisaatio vaati kaikilta osapuolilta. Sellainen oli edistyksen hinta siirtomaissa ja sellainen se oli myös emämaissa.

Neekeriorjuus on nyt nostettu jonkinlaiseksi ihmiskunnan suurimmaksi ja vertaamattomaksi rikokseksi, eikä sitä kannatakaan puolustella. Orjuus sinänsä oli kuitenkin ikivanha instituutio ja vasta valkoinen mies ja ainoastaan hän sai sen loppumaan, mikä varmasti tapahtui orjuuttajakansojen suureksi harmiksi.

Neuvostoliiton historiankirjoituksessa tunnettiin aikanaan ns. ”pienemmän pahan” teoria, joka tarkoitti näkemystä, jonka mukaan niille kansoille, jotka Venäjä valloitti niitä riistääkseen, se oli kuitenkin viime kädessä onnellista, sillä sitä kautta ne pääsivät Lokakuun vallankumouksen jälkeen sosialistiseen valtioon eikä niiden tarvinnut kärsiä kauemmin kapitalistista helvettiä.

Tämä torjuttiin aikoinaan leimaamalla idea russofobiseksi. Eihän se venäläinen riisto nyt niin pahaa ollut. Kapitlalismikin oli siellä lapsenkengissään.

Mutta on vaikea olla päättelemättä, että ainakin Afrikalle joutuminen eurooppalaisen kapitalismin intressien kohteeksi ja kolonisoiduksi oli juuri tuollainen pienempi paha. Kontrafaktuaalista tilannetta, jossa koko manner, ehkäpä Pohjoisen barbareskivaltioita lukuun ottamatta, olisi jäänyt koko teollisen vallankumouksen ulkopuolelle on vaikea kuvitella.

Sekin tie olisi varmasti ollut raskas. Tosin kehittymätön lääketiede ja matala työn tuottavuus olisivat varmasti pitäneet väestönkasvun aisoissa omalla ankaralla tavallaan. Nythän se on kasvanut ilmiöksi, joka on yksi suurimmista uhista maapallon resurssien riittävyydelle.

Kolonisaatio tapahtuu nyt entisistä siirtomaista kehittyneisiin maihin. Aikoinaan kehittynyt Kreikka voitti korkealla sivistyksellään villit roomalaiset oman kulttuurinsa piiriin: Graecia capta ferum victorem cepit.

Tämä idea tai usko, jota pikemminkin voidaan pitää pelkkänä meeminä, näyttää vielä hiljattain olleen vallitsevana kehittyneissä pohjoisen maissa, myös meillä. Nyt asiaa luullakseni aletaan ymmärtää paremmin, kun siitä on saatu kokemusta. Mutta tällaiset prosessithan ovat peruuntumattomia.

Euroopan osana näyttää nyt vuorostaan olevan siirtomaan asema, suuret intressit vetävät väkeä sinne ja työntävät sitä entisistä siirtomaista pois. Klassisen siirtomaaherran asemaan on nyt tullut Kiina, joka on entisiä suoraviivaisemi ja tehokkaampi.

Yhä niukemmiksi käyvien raaka-aineiden maailmassa kolonialismilla on yhä vielä tilausta. Afrikka saa osansa kehityksestä, Kiina saa raaka-aineensa ja Eurooppa liikaväestön. Jokaiselle se, mitä hänelle kuuluu: Jedem das Seine, kuului Preussin valtion vanha tunnus.

35 kommenttia:

  1. Niinpä, kenkä on nyt toisessa jalassa, niin kuin jossain sanotaan. Mutta kuinka kauan? Onko tämä pysyvä tilanne vai ainoastaan jonkinlainen tilapäinen notkahdus?

    Kaikki merkittävät keksinnöt ihmiskunnan historiassa on tehty valkoisten eurooppalaisten tai heidän henkisten perillistensä toimesta. Kuulemma tämä valkoisten eurooppalaisten kolonialismikin loppui monissa paikoissa aivan äskettäin. Ja nyt sitten Kiina olisi uusi isäntä näissä paikoissa? Kyllä kai, mutta vain hetkellisesti, uskon.

    Kiinalaisethan ovat hyviä kopioimaan toisten ideoimia keksintöjä ja kehittämään niistä sitten oman, virtaviivaisemman versionsa. Pätee niin tekniikkaan, kuin heidän hallitsemismuotoonsakin. Sitten he vain toistavat tätä. He ovat ikään kuin herkkiä hyväksymään valmiiksi määriteltyjä premissejä ja tehokkaita vetämään johtopäätöksiä näistä premisseistä.

    Mutta uusien premissien luominen: Ah, mutta se onkin valkoisten eurooppalaisten alaa. Myönnän, että nyt ollaan kuopassa. Mutta uskon että jotakin muhii Euroopassa, tälläkin hetkellä. Jokin uusi ajattelun vallankumous tekee tuloaan. Premissit menevät uusiksi. Voi olla että siihen menee tuhat vuotta niinkuin keskiajalla. Valistus on ajanut nyt itsensä tien päähän, joten jotakin on tultava sen jälkeen. Ja kun se tulee, se tulee Euroopasta.

    Ja sitten on aika kengän taas vaihtaa jalkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki merkittävät keksinnöt, niikuin esim. ruuti, sininen ledi jne?

      Poista
    2. Ruuti itsessään ei täytä kategoriaa "merkittävä keksintö". Vasta se mihin ruutia itseasiassa käytetään. Viitannet ruudilla siihen sodankäynnin murrokseen, joka tapahtui (jälleen) Euroopassa tuliaseiden kehityksen myötä?

      Se että kiinalaiset käyttivät ruutia lähinnä hengellisiin menoihin ilotulitteissa, eivätkä nähneet siinä mitään muuta ja vasta eurooppalaiset keksivät sellaiset tuliaseet, joilla sitten valloitettiinkin koko loppu maailma, riittänee tästä aiheesta. Jos ei riitä, niin mikään oppimäärä historiaa tällä palstalla ei tule riittämään. Vai ovatko Rooman akveduktitkin afrikkalaisten ansiota, hehän varmaan ensimmäisinä keksivät, että ihminen tarvitsee vettä elääkseen?

      Myönnän, että ledit ovat minulle tuntematonta aluetta, varmaankin joku erilaisten fyysisten asioiden yksityiskohdista äärettömän kiinnostunut insinöörityyppinen henkilö osaa minua valistaa. Eivätkös ne ole jotain diodeja? Kukas nämä diodit oikein sitten keksi?

      Pointti nyt joka tapauksessa on se, että sille on syynsä miksi tämä eurooppalainen hegemonia on ollut olemassa. Juurisyyt ovat todennäköisesti geneettisiä ja kulttuurillisia, tämä on johtanut siihen että erilaisia originaaleja innovaatioita (teknisiä, poliittisia, kulttuurillisia) on kyetty tuottamaan. Pidän epätodennäköisenä, että nämä menestystekijät olisivat muutamassa hassussa vuosikymmenessä täysin lakanneet olemasta olemassa.

      Poista
    3. Olet optimistinen rasisti, hyvä sinulla on toivoa. Itse on pessimistinen: jokainen homo sapiens lajiin kuuluva yhteisö on tilaisuuden tullen pystynyt kehittämään uuden kulttuurin, joka on syntynyt, kukoistanut - ja vuorollaan tuhoutunut (Egypti, Assyyriä, Persia, Kiinan eri aikojen keisarikunnat, Bagdadin Kaliffaatti jne).

      "Kiinalaisethan ovat hyviä kopioimaan toisten ideoimia keksintöjä"

      Taloudellinen kehitys on usein lähtenyt juuri niin, että aluksi on kopioitu, sitten kehitetty ja lopuksi menty edelle. Minun lapsuudessani japanilaiset autot olivat roskaa, sitten niistä tuli maailman parhaita.

      Poista
    4. "Juurisyyt ovat todennäköisesti geneettisiä ja kulttuurillisia, tämä on johtanut siihen että erilaisia originaaleja innovaatioita (teknisiä, poliittisia, kulttuurillisia) on kyetty tuottamaan. "

      Yksinkertainen kysymys: miksi Euroopassa sitten menee huonosti, ei se geneettisesti ole sadassa vuodessa muuttunut. Mitä merkittäviä innovaatioita Euroopassa on viidessäkymmenessä vuodessa syntynyt "puhasveristen" toimesta.

      Poista
    5. [i]Yksinkertainen kysymys: miksi Euroopassa sitten menee huonosti, ei se geneettisesti ole sadassa vuodessa muuttunut. Mitä merkittäviä innovaatioita Euroopassa on viidessäkymmenessä vuodessa syntynyt "puhasveristen" toimesta.[/i]

      Pohjois-Amerikassa elävien eurooppalaisten toimesta mm. laite jota tämän tekstin lukija tällä hetkellä käyttää on kehitetty nykyiseen kukoistukseensa. Toki japanilaiset ovat oman panoksensa antaneet.

      Poista
    6. Nykyiseen pahuuteensa. Älypuhelinkin näyttöineen ei toimisi ilman sinistä (ja sen jatkokehitelmää valkoista-) lediä.

      Poista
    7. Kommentteihin, jotka kysyvät: "Miksi euroopassa menee nyt huonosti"?

      Miten niin Euroopassa menee huonosti? Miten niin? Mielestäni Euroopassa on juuri alkanut pyyhkiä erinomaisesti. Olemme saaneet tarvitsemamme sodan, joka on stimuloinut tätä luontaista innovointikykyämme. Katsokaa sodankäynnin kehitystä: 20 vuotta sitten jo puhuttiin droneista sodankäynnin välineenä, mutta vasta viimeisen kahden vuoden aikana näemme mitä se todella tarkoittaa käytännössä.

      Ja yllätys yllätys, keksinnöt tulevat Ukrainan alueelta, siltä samalta, josta indoeurooppalaisten esi-isät, ne pyörän, vetohärän jne. keksineetkin tulivat.

      Euroopassa menee huonosti ainoastaan, jos tarkastelemme McLuhanin tarkoittamalla tavalla maailmaa peräpeilistä: Suurten ikäluokkien ihanteet solipsistisestä yksilöstä ovat mennyttä, ne ovat osoittautuneet haihatteluksi. Helppojen aikojen, suuren kohortin vinoumaksi.

      Kovat ajat pakottavat keskittymään siihen mikä on tärkeää. Ne palauttavat perspektiivin. Tärkeintä on tietenkin suvun jatkuvuus.

      Yhteiskunta voi hyvin, kun sitä ajaa eteenpäin lastensa huomisesta huolta kantavien perheiden huolet, eivätkä eläkkeistään kiinnipitävien vanhusten huolet.

      Jos jotakin opittavaa meillä on barbaarisista ulkomaista, se voisi löytyä feodaalisesta Japanista. Viittaan tietenkin rituaali-itsemurhaan seppukuun, jossa yksilö uhraa elämänsä yhteisön jatkuvuuden vuoksi. Uskoakseni tämän palstan lukijat ovat sitä sivistynyttä ikäluokkaa, että asian symboliikkaa ei tarvitse avata enempää.

      Poista
    8. Itse käytän wanhaa kunnon pöytätietokonetta ja ilman sellaisia nykymaailma ei olisi mahdollinen, joten puollan edelleen 'kukoistus'-sanan käyttöä.

      Poista
    9. Tuo "nykymaailmasi" on ihmiskunnan kirous.

      Poista
    10. Älä hassuttele. Olet taatusti elämässäsi käyttänyt nykyisiä lääkkeitä, talossasi on sähköt, käytät nettiä, ajat autolla(?) jne. Jos tämä kaikki todella olisi mielestäsi "kirousta", niin et niin toimisi.

      Poista
    11. Autot ovat pilanneet kaupungit, puhelimet suomen kielen ja kulttuurin.

      Poista
  2. Eurooppalaisten harjoittama kolonialismi perustui pitkälti siihen, että eurooppalaisilla oli High Tech: tuliaseet. Piikirveellä ja jousella varustettu intiaani jäi hopealle, kun eurooppalainen valloittaja oli sonnustautunut piilukkokiväärillä.
    Neekeriorjuuteen, sitävastoin liittynee historiallista symboliikkaa. Se lopetti virallisesti hyväksytyn orjuuden, vaikkakin se jatkuu vieläkin eri muotoisena. Thai marjanpoimijat, kalanpääaterioineen lienee juuri tätä.
    Mutta kuten tuossa mainitsitkin, valtasuhteet ovat jatkuvassa muutostilassa. Kreikkalaisten jälkeen roomalaiset. Nyt lienee tosiaankin kiinalaisten vuoro; vaikkakin orjakulttuuri on jo sivuutettu talousmuoto.

    VastaaPoista
  3. Suomenkuvalehti kirjoitti taannoin Suomen ja Tansanian 50 vuotta täyttäneestä kehitysyhteistyöstä: lopputuloksena nelinkertainen määrä tansaanialaisia. Eli avuntarve-väen määrä vain lisääntyi, panostus valu hiekkaan. Verrataan: miten Suomi kehittyi 1945 - 1995? Kuolemankuilun partaalta maailman huippujen joukkoon.

    Tämä pläjäys rasismia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenties, jos kehitysapuun olisi laitettu enemmän rahaa olisi lopputulos ollut erilainen? (Sarkasmi, ironia).

      Poista
    2. Enempi rahaa kaatamalla olisi tullut viisinkertainen määrä.

      Poista
  4. Hyvä pohdiskelu. Tämän hetken some- ja tekoälykehitys, nanotekniikka on sitten tuonnempana tarkasteltuna se suuri syy. 100 vuotta tästä? Jos ei haetakaan moraalisia tuomioita, pahuutta, syntisyyttä, antikristusta, niin suuri kuva maalautuu perustarpeiden turvaamisen kautta. Inhorealismia. Esimerkiksi kun kehitysmaiden väestö kasvaa yli ympärysvaltojen sietokyvyn, joku taho laskee liikkeelle täsmäbioaseen. Se vain on näin. On lopulta pitkälti onnenkauppaa, kuka ken jatkaa huomenna elontaivalta. Myös suvakismi (hyvinvointipalleroitten muotieetos, jostain aineista? kipeytyneen kollektiivisen omantunnon rauhoittaminen) käy sotaa mutta "omiaan" vastaan, mistä monet vihollistahot virnistellen kiittävät. Sotia ei voi välttää. Sortojärjestelmät syntyvät, kun "hyvikset" eivät suostu mukaan pahan torjuntaan ja osan vieläpä käydessä pahan torjujia vastaan. Toisaalta Afrikka voisi sveitsittyä (tasa-arvo, vauraus, demokratia, yksilöllisyys, uskonnottomuus) ajan kanssa, hiiteen historian taakat, mutta edellyttää henkistä vallankumousta. Eurooman kohtalo voi taas olla kansainvaellukset, henkinen/hengellinen lamaannus ja sodat. Kaiken alku on Yksilö ajan hengen virtauksissa, joita ei pirukaan ohjaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken alku on Yhteisö, jota yksilöt palvelevat, ajan hengen virtauksissa, joissa visiönääriset valtiomiehet ohjaavat yhteisön purtta.

      Poista
    2. Edelleen kaiken alku on Yksilö, joka hyötyy yhteisöstä tai hakee uuden yhteisön. Joo visionääriset johtajat houkuttelee muotivirtauksiin, karismaattiset ohjaa sotimaan, jumalalliset hullutuksiin. On tää nähty. Tulkoon vaihteeks yksilöt suuresti

      Poista
  5. Japanin väestö vanhenee, mutta silti Japani ei imuroi maahaan ketä tahansa tulijoita.

    Samaan aikaan automaatio, digitalisaatio, robotiikka ja tekoäly kehittyvät hurjaa vauhtia.

    Mahtaako siis ollakin niin, että Japani on viisas, kun ei päästä massoja maahan? Voi nimittäin kohta olla niin, että ei tarvita halpoja turkkilaisia tekemän sitä volkkaria. Ne tekee robotiikka. Ja samalla paljon muutakin. Jolloin jo niiden harvojen omienkin työikästen työllistäminen voi olla haaste.

    Ja voi olla, että kouluttamaton ja kulttuuriltaan maksimaalisen huonosti tänne sopeutuva porukka ei olekaan Suomen pelastus vaan sen lopullinen tuho.

    Määrä ei aina muutu laaduksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun olin lapsi, lehdistö taivasteli Japanin progressiivista väestöräjähdystä. Nyt Japanin väestö vähenee ennätystahtia; esim. asuntoja saa satasella.

      Poista
    2. "halpa turkkilainen"

      Kuules Matias, kerrotko vähän lisää "halvoista turkkilaisista".. Oikeastaan tulin vain ilmoittamaan, että ainoa "halpa" tässä taidat olla sinä itse. Vaan eikös se mene niin, ettei köyhällä ole varaa halpaan eikun kalliiseen eikun ei oikein mihinkään. Ja mitä tulee "imurointiin", sinuna keskittyisin nyt sen oman kämpän siivoukseen, lauantaihan on perinteinen siivouspäivä huusholleissa ja eiköhän siellä muutama pölykoira vaella sinunkin nurkissasi. Määrä kun aina muutu laaduksi.

      Vielä on kesää jäljellä.

      Poista
    3. "Halvoilla turkkilaisilla" viittasin Saksan jo vuosikymmenet sitten aloittamaan vierastyöläispolitiikkaan (Gastarbeiter). Volkkarin tekeminen vaati käsivarsia ja Volkkarin tekeminen halvalla vaati halpoja käsivarsia. Eipä vaadi enää, robotti tekee.

      Saksa sai "Multikultin", josta Merkelkin totesi, että se ei toimi.

      Samaa virhettä ei pidä toistaa.

      Kouluttamattoman, osin jopa lukutaidottoman ja kulttuurisesti äärimmäisen huonosti tänne sopeutuvan porukan maahantuontia perustellaan meillä juuri samoin kuin aikanaan Saksassa: se tekee halvalla ne työt, jotka eivät täällä jo oleville kelpaa.

      Tässä kannattaa huomata se, että nämä maahantulijat liityyvät hyvin suurelta osin heti niihin maassa jo oleviin, joille juuri ne työt eivät kelpaa, koska Kela.

      Tiedän, että näin ei saisi olla, mutta valitettavasti näin on.

      Poista
    4. Olet hyvä esimerkki loppulauseesta, Matias K, pitkänkään tekstisi ei muutu laaduksi.

      Poista

    5. Se ois taas siivouspäivä...

      Matias K,

      Onpa entinen liittokansleri Merkel omasta maahanmuuttopolitiikastaan nykyään mitä mieltä tahansa, hän ei nimittele kansoja julkisesti halvaksi, koska normaalit sivistys- ja käytöstavat. Turkkilaisten Saksan, käyttäisinkö sopivan raflaavaa, perussuomalaisen provosoivaa termiä - invaasiosta - on ollut tietenkin myös paljon hyötyä esimerkiksi Saksan talouskasvulle. Tuskin Merkel tätä aspektia on kritisoinutkaan. Itse en sano nykyisessä maailmantilanteessa (ilmastonmuutos) juuta enkä jaata sen asian mielekkyyteen, mutta faktat faktoina.

      Maailman suurvallat ovat kaikki enemmän tai vähemmän monikulttuurisia, joka lienee myös osasyy siihen, miksi ne ovat kasvaneet suurvalloiksi. Noh, me täällä umpipussin perällä tuskin tavoittelemme mitään sellaista. Eiköhän kyse ole siitä, että maallamme ylipäätään olisi turvattu tulevaisuus eikä Suomi kuolisi sukupuuttoon maailmankartalta. Jos tähän visioon ei mahdu se, että monikulttuurisuus on mahdollisuus Suomellekin, joudun klassisesti toteamaan " voi surkeus, en voi auttaa ". Maahanmuutto hyödyttää myös emämaataan, ja itse ajattelen siitä kumpuavan lievän kulttuurillisen diversteetin rikastuttavan myös kantaväestön ominaiskulttuuria. Olen ilokseni huomannut tuntemieni maahanmuuttajien kohdalla, että tunne on molemminpuolinen. Kukapa fiksu ihminen ei Suomesta tykkäisi ja tätä maata arvostaisi!

      Siihen, miten pääsit "halvoista turkkilaisista" sujuvasti "kouluttamattoman, osin jopa lukutaidottoman ja kulttuurisesti äärimmäisen huonosti tänne sopeutuvan porukan" pohdintaan vaatii luonnollisesti perussuomalaista luovuutta. Turkkilaiset korkeakoulutetut immigrantit, joita itsekin täällä Suomessa tunnen muutamia eivät kyllä tunnista kuvauksesta itseään. Ehkäpä kerroitkin eniten itsestäsi ja kyvyistäsi? Suomalainen ras...kas ilmapiiri tekikin toiselle turkkilaiselle tehtävänsä ja hän lähti perheineen 10 vuoden jälkeen töiden perässä Hollantiin, kun Suomen työttömyys nyt on mitä on eli Euroopan toiseksi suurinta tällä hetkellä.



      Poista
    6. Vastaukseni Matiakselle taisi hukkua bittiavaruuteen. Eipä siinä tullut mitään uutta, mitä en olisi jo sanonut. Lyhyesti, käsityksemme monikulttuurisuudesta ja sen yhteiskunnallisesta paino-arvosta ovat edelleen hyvin erilaiset ja luulen, että näin tulee olemaan jatkossakin.

      Poista
  6. Olen ollut pienellä purjehduksella Kolumbuksen replikalaivalla Santa Marialla ja siinä matkan aikana oli aikaa äimistellä kuinka tälläisillä pienillä purtiloilla reissaava porukka joka valloitti uuden mantereen ei voinut olla mitään mammanpoikia. Varmasti silloin tehdään paljon pahaa ja tyhmyyksiä, mutta sellaista se maailmanmeno oli silloin, eikä se siitä hirveästi ole parantunut.

    Valkoinen mies on ehtinyt moneen, mutta jäikö hyvät sittenkin päällimmäisiksi, sillä valkoisten hallitsemissa maissa orjuus loppui ensimmäisenä ja edelleenkin naisilla on näissä maissa aika hyvät oltavat.

    VastaaPoista
  7. "Kolonisaatio tapahtuu nyt entisistä siirtomaista kehittyneisiin maihin...Euroopan osana näyttää nyt vuorostaan olevan siirtomaan asema, suuret intressit vetävät väkeä sinne ja työntävät sitä entisistä siirtomaista pois."

    Ehkä tämä on vielä tällä hetkellä liioittelua: eivät kehitysmaiden hallitukset vielä dominoi Euroopan maita ja maahanmuuttajat ovat - vielä vähemmistö, vaikkakin äänekäs sellainen (ks blogi 14.8.2024), vaikka kieltämättä huolestuttavia merkkejä on ilmassa.

    Toisaalta jos Eurooppa ja sen kulttuuri on menettänyt elinvoimansa, se on tuomittu tuhoutumasn, ei sille mitään voi., niin on käynyt lukuisille imperiumeille ja kulttuureille ennenkin. Toki eurooppalaisena suren asiaa.

    VastaaPoista
  8. Onhan sitä toki osattu meilläkin, eipä nyt unohdeta sitä orjalaivojen tervaa. ;) Ja siitähän se huippuosaaminen on vain entisestään kehittynyt ja jalostunut, tässä muuan melko tuore esimerkki tiedostavasta mielenilmaisusta. Voi Eljas, mitä menitkään tekemään...

    http://yrjoperskeles.blogspot.com/2024/08/leikkipartisaanit-taas-asialla.html

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  9. "Euroopan osana näyttää nyt vuorostaan olevan siirtomaan asema, suuret intressit vetävät väkeä sinne ja työntävät sitä entisistä siirtomaista pois. Klassisen siirtomaaherran asemaan on nyt tullut Kiina, joka on entisiä suoraviivaisemi ja tehokkaampi.
    Yhä niukemmiksi käyvien raaka-aineiden maailmassa kolonialismilla on yhä vielä tilausta. Afrikka saa osansa kehityksestä, Kiina saa raaka-aineensa ja Eurooppa liikaväestön."

    Miten hyvin sanottu, sillä juuri on se kehityssuunta.

    Kiina-peikkoa nyt kaikkialla. Ja vaarallinenhan se onkin, ja ilmeisesti pitkässä juoksussa myös se varma voittaja.
    Kun Eurooppa sössinyt oman asiansa noin täysin, myönnän että minun sympatiani on väkisin, vaikken haluaisikaan, kääntymässä Kiinan suuntaan. Heillä on voimaa, kykyä ja tahtoa, potenssia! tehdä maassaan se mitä he suunnittelevat. Paskat välittävät tossumaisesta alistumisesta joka meille eurooppalaisille on nykyään suurin arvoihanne.
    Toisaalta, heidän ihmisoikeutensa ovat kammottavia. En voi hyväksyä enkä sitä digitaalista kuonaa kiusaksemme mitä tuottavat, esim. Tiktok. Mutta eihän sitä olisi pakko ostaa? Taas: heikko heikko Eurooppa. Ei kykene ottamaan lääkärin määräämiä lääkkeitä, odottaa ja katsoo.

    Kerta Rytinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingin Sanomissa oli joskus muinoin viisas taloustoimittaja, joka kiteytti, että Kiinassa on onnistuttu yhdistämään kommunismin ja kapitalismin viheliäisimmät toimintatavat.

      Poista
    2. Mielenkiintoinen kommunismi, kun saa valita koulutuksensa ja työnsä, asuinpaikkansa, saa omistaa useita asuntoja, osakkeita, autoja ja saa matkustaa maailmassa täysin vapaasti.
      Viheliäisyys kohdistuu sitten kylläkin yrityksiin ja niiden säätelyyn ja työelämään. Ja maailmanvalloitussuunnitelmiin, mistä me emme tietenkään tykkää, kun maailman piti olla meidän eikä niiden.
      Mutta totta, ei se Kiina pyrkimyksineen ole kaunista katseltavaa. Kovia poikia sen johtajat. Kovempia kuin me.

      Kerta Rytinä

      Poista
    3. Isot pojat ovat kertoneet, että kansalaisten poliittinen kontrolli on kova, eli puuttuu mm se paljon puhuttu sananvaus. On kehitetty kasvojentunnistusohjelmistoja ja sen sellaisia. Arvostelepa hallitusta ja valtaapitäviä, niin katselet kohta maailmaa kaltereiden läpi, jos nyt onnistut säilyttämään henkikultasi. Mistähän sekin kertoo, että ministereitä ja muita kuuluisuuksia saattaa äkkiä kadota ns kuvioista, eikä koira perään hauku...
      Kovia ovat varmasti Kiinan johtajat, ei epäilystä siitä.

      Poista
    4. Korjaus: Puuttuu tietenkin sananvapaus.

      Poista
    5. Puhuitko Suomesta?

      Poista

Kirjoita nimellä.