lauantai 4. tammikuuta 2020

Maurin roolit



Mauri taikurina

Espanjassa loppiainen vastaa meidän jouluamme sikäli, että silloin tulevat Itämaan tietäjät ja tuovat lahjoja kilteille lapsille.
Nuo tietäjät ovat espanjaksi Reyes magos eli tietäjäkuninkaat. Mago eli maagihan tarkoittaa myös laajemmin salatieteisiin perehtynyttä ja myös taikuria, mistä selittyy se, että suomeksi kerrotaan joskus espanjalaisten juhlivat taikurikuninkaita.
No, taikuri tai tietäjä, erikoismiehiä he ovat molemmat. Hieman oudompaa on, että puhutaan aina kuninkaista, vaikka Matteuksen evankeliumi puhuu vain tietäjistä ja muut korkeintaan paimenista.
Mutta kuten tavallista on, tarumaista ainesta on pikku hiljaa kehittynyt pyhien ihmeiden ympärille. Jo kauan on tunnettu myös kuninkaiden nimet: Kaspar, Melkior ja Balthasar (espanjaksi Melchor, Gaspar y Baltasar).
Kuninkaat tulivat itäisiltä mailta eli kaiketi tietäjien ja tähdistäennustajien tyyssijana tunnetusta Kaldeasta, mutta edustivat aikansa kolmea rotua:  Melkior oli eurooppalainen, Kaspar aasialainen ja Balthasar afrikkalainen eli mauri (murjaani, morian).
Frankfurter Allgemeine Zeitungissa (FAZ) oli joulun alla tavanmukainen sensaatio, jossa ylöslämmitettiin vanhoja asioita. Siellä muuan uskontotieteilijä tulkitsi, että Jeesuksen ilmaantuminen Jumalan poikana oli suora haaste Rooman valtakunnalle, jota jo hallitsi muuan jumalan poika, keisari Augustus. Itse asiassa koko ajatus jumalallisesta isämeitästä ja hänen samaa jumaluutta olevasta juutalaisesta pojastaan oli valtiopetos.
No, ehkä olikin, vaikka Pontius Pilatus ei asiaa tunnustanut. Joka tapauksessa kyseinen herra korostaa myös sitä, että Jeesuksen palvojat olivat myös tekemisissä toisen, kilpailevan suurvallan ja Rooman ainoan haastajan välillä. Se oli Persia eli Parthia ja sieltä ne kuninkaatkin tai ainakin siis tietäjät tulivat kumartamaan.
Nykyisin maurit eli murjaanit on jostakin syystä nostettu tikun nokkaan ja heitä on alettu jotenkin irrationaalisesti palvoa.
Aikoinaanhan heitä tietyltä osin pidettiin pakanallisina barbaareina ja berberi- eli barbareskimerirosvot haittasivat vuosisatojen ajan sivistysmaiden kauppaa ja merenkulkua Mauretanian eli Marokon rannikolla.
Tältä ajalta muistamme mainion sea-shantyn Sailing down the coast of High-Barbaree (ks.
Look ahead, look-astern
Look the weather in the lee!
Blow high! Blow low! And so sailed we.
I see a wreck to windward,
And a lofty ship to lee!
A-sailing down along
The coast of High Barbary

"O, are you a pirate
Or a man o' war?" cried we.
Blow high! Blow low! And so sailed we.
"O no! I'm not a pirate
But a man-o-war," cried he.
A-sailing down along
The coast of High Barbary.

For broadside, for broadside
They fought all on the main;
Blow high! Blow low! And so sailed we.
Until at last the frigate
Shot the pirate's mast away.
A sailing down along
The coast of High Barbary

With cutlass and gun,
O we fought for hours three;
Blow high! Blow low! And so sailed we.
The ship it was their coffin
And their grave it was the sea
A-sailing down along
The coast of High Barbary

Tähän sea-shantyyn on olemassa lukuisia sanoitusversioita, kuten tavallista.

Tätä väkeä, noita barbareskeja voitiin myös lahjoa eli maksaa suojelurahaa ja sitähän mekin eli Ruotsi katsoi parhaaksi tehdä. Vastenmielisempi asia oli, että eräillä seuduin, etenkin Itä-Afrikan puolella oli voimassa orjuus. Murjaanit (maurit) ryöstelivät toisiaan orjiksi ja onnistuivat sitten hankkimaan asiakkaikseen myös länsimaiden moraalittominta ainesta.
Joka tapauksessa maurit eli murjaanit eivät olleet mitenkään sinänsä aliarvostettu ryhmä antiikin aikana eikä Euroopassa sen jälkeenkään, ennen kuin he itselleen in corpore halusivat eräiden edustajien välityksellä hankkia tämän maineen, mikä kaiketi tapahtui 1900-luvulla ja Amerikasta alkaen. Tämä on vain mutua, toki, mutta uskaltaisin ajatella, ettei perusteetonta.
Sitä ennen mauri kuului suorastaan kiintiömiehenä moniin merkittäviin näytelmiin, niin Shakespearella kuin muillakin suurilla kirjailijoilla.
Puškinilla oli mauriverta itselläänkin. Hän käytti isoisästään Hannibalista termiä arap (ei siis arab), mikä on tapana suomentaa murjaaniksi (mauri). Schillerin näytelmästä muistamme kuuluisan repliikin: Mauri on tehnyt tehtävänsä, mauri saa mennä (Der Mohr har seine Schuldigkeit getean, der Mohr kann gehen.)
Pyhimyksenä pyhä Mauri osoittautui kunnioituksen arvoiseksi ja Mauritiuksen (St. Maurice) saari kantaa yhä hänen nimeään.
Nyt sitten on joku älykääpiö keksinyt, että Tiernapoikien Murjaanien kuningas, joka mitä ilmeisimmin tarkoittaa Balthasaria, ei saisi esiintyä naama mustattuna.
No, tuo on jo sen laatuista idiotismia, että siinä jäävät syrjästä katsojalle jauhot suuhun. Mutta jauhottaminen lieneekin se argumentoinnin korkein muoto, johon kaikenlaiset silakat ja varikset kykenevät.
Mutta tulkoot nyt sitten omalla uskollaan autuaiksi.

23 kommenttia:

  1. On se näinkin. Miksi Jeesus esitetään kuvissa/kirkoissa pitkänä, vaaleahiuksisena ja valkoihoisena?. Jeesus taisi olla 147 cm pitkä, mustatukkainen ja ruskeaihoinen.

    VastaaPoista
  2. Em kyllä muista vaaleahiuksisrm Jeesuksen kuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku oli laskenut että neljäsosa alttaritauluistamme esittää vaaleahiuksista Jeesusta. Yli puolet Jeesusta lapsena esittävistä kuvista kuvaa Jeesusta vaaleatukkaisena ja oikein arjalaisen näköisenä. Pyhäkerhojen kirjat... ja onhan näitä. Googlaamalla löysin tämän: https://tahiti.journal.fi/article/view/85627/44577

      Poista
    2. Ja enta sitten? Etiopian kristityt esittavat Jeesuksen tumma ihoisena. Mita valia talla on? Antiikin aikana han oli esitetty filosofin vaatteissa ja pitkapartaisena tumma hiuksisena, toisinaan taas nuorena parrattomana paimenena.

      Poista
    3. Lenin-setä asuu Venäjällä ja Lenin-setä hymyilee ja silmät tuikkivat, Hän rakastaa meitä ja meille hän on aivan yhtä kultainen ...

      No, kyllä itseäni pienenä hämmensi kun kuulin ettei Joulupukkia ole olemassa. Enemmän olisi lapsuuteni hämmentynyt jos Jeesus olisi oikeasti tuolloin kuvattu tummana, likaisena kääpiönä.

      Poista
    4. Joidenkin lahjattomien helppoheikkien on pakko sitten apinoida amerikkalainen identiteettipolitiikka Suomeen. Mitaan tekemista talla ei ole kristinuskon kanssa.

      Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.

      Galatalaiskirje 3.28

      Poista
    5. No, Lenin ja Jeesus samanlaisia:

      10:34 Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.
      10:35 Sillä minä olen tullut 'nostamaan pojan riitaan isäänsä vastaan ja tyttären äitiänsä vastaan ja miniän anoppiansa vastaan;
      10:36 ja ihmisen vihamiehiksi tulevat hänen omat perhekuntalaisensa.'

      Poista
    6. Jos olisit koko uuden testamentin lukenut niin huomaisit aika helposti Jeesuksen olevan vannoutunut pasifisti. Kyseessa on eripura, jonka uusi usko aiheuttaa kristittyjen lahipiirissa ja Jeesuksen kehotus kaikesta huolimatta sailyttaa usko. Leninin puheet ja teot taas eivat vastaa Jeesuksen puheita ja tekoja nain ollen konteksti on taysin eri.

      Poista
    7. 3:11 Ja tässä ei ole kreikkalaista eikä juutalaista, ei ympärileikkausta eikä ympärileikkaamattomuutta, ei barbaaria, ei skyyttalaista, ei orjaa, ei vapaata, vaan kaikki ja kaikissa on Kristus. >> Jakeen lisätiedot
      3:12 Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valituita, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen, pitkämielisyyteen,
      3:13 kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niinkuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa.
      3:14 Mutta kaiken tämän lisäksi pukeutukaa rakkauteen, mikä on täydellisyyden side.
      3:15 Ja vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon te olette kutsututkin yhdessä ruumiissa, ja olkaa kiitolliset.

      Kolossalaiskirje

      Poista
    8. Osaatko olleenkaan ajatella ihan itse?

      Poista
    9. En tietaakseni ole liittynyt kerhoosi.

      Poista
  3. "maurit eli murjaanit eivät olleet mitenkään sinänsä aliarvostettu ryhmä antiikin aikana eikä Euroopassa sen jälkeenkään, ennen kuin he itselleen in corpore halusivat eräiden edustajien välityksellä hankkia tämän maineen, mikä kaiketi tapahtui 1900-luvulla ja Amerikasta alkaen."

    Tässä nyt unohdetaan se perustavanlaatuinen fakta, että USA:n mustat tuotiin sinne orjina plantaasitöihin. Sikäläisenkulttuurin syvärakenteisiin kuului orjakapinan pelko. Populaarikulttuurin zombihahmon on sanottu kuvaavan juuri tällaista hurjistunutta orjakapinajoukkoa.

    Itse olen ymmärtänyt, että mauri tarkoittaa nimenomaan pohjois-afrikan arabeja eikä mustia.

     

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tarkoittim molempia. Aika paljonhan tummuus vaihteli.

      Poista
  4. Magos eli maagi tarkoittaa zarathustralaisten pappia tai pyhaa miesta. Varhaisessa kristillisessa taiteessa heidat esitettiinkin aina persialaisina, yksi maageista murjaaneina on vasta keskiajam katolinen keksinto. Kuten huomaamme 500-luvun mosaiikista Ravennassa https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Magi_(1).jpg#mw-jump-to-license

    VastaaPoista
  5. Tiernapojissa on blackfacen lisäksi vielä whitewashingiakin: herodes oli oikeasti rodullistettu ruskea ihminen, poc, eli värin väkeä. Lisäsi esiintyy cis-normatiivisuutta: tapetaan poikia eikä poikaoletettuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskahan saataisiin tuo pakkoenglanti kitkettyä Suomesta?

      Poista
  6. Tiernapojista puhuen, tässä versiossa on yhdistelty aika hyvin uutta ja wanhaan, joten tuosta linkistä:

    https://m.youtube.com/watch?v=QH2TCV3PjE0

    Yleltä esitettiin tuo vielä 10wee takaperin, mutta uusintaa ei ole kuulunut, mistäpä johtuneekin..

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  7. Tiernapojissa nimenomaan kerrotaan, että murjaani on hyviltä tunnettu ja kiitetty, vaikka on musta.
    Typerä Herodes ei asiaa ymmärrä.
    Enpäa koskaan arvannut, etteivät tämän maan edistyspiiritkään jonakin päivänä kykene selvää teksiä ymmärtämään.

    VastaaPoista
  8. Richard Zacks’in kirja The Pirate Coast: Thomas Jefferson, the First Marines, and the Secret Mission of 1805 (2006) kertoo erinomaisen mielenkiintoisesti Yhdysvaltain ensimmäisestä Välimeren operaatiosta 1800-luvun alussa. Kirja käsittelee samoja asioita, joista blogistikin puhuu, joskaan ei pohdi maurin syvempää merkitystä. Ruotsin maksamat suojelurahat toki mainitaan ja siinä olimme me suomalaisetkin siis mukana.

    Kirjaa ei kai ole suomennettu, valitettavsti.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.